教育王國

標題: 終於要放棄公文英文 [打印本頁]

作者: maggie789    時間: 13-12-1 12:25     標題: 終於要放棄公文英文

有些人話,小朋友學左幾多跟本唔知,上到中學就有用,恐怕係自己握自已,奈何小女跟不上,唯有放棄。
作者: Babyeddie    時間: 13-12-1 12:30     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

跟不上同有冇用冇關噃

作者: maggie789    時間: 13-12-1 12:47

佢係以超學年學習,本身在校功課,測試,考試跟本用唔倒。所以無謂浪費時間,加上佢用既教學方法對小女已唔work,可能有些小朋友係得。
作者: jswailam928    時間: 13-12-1 13:06     標題: 回覆:maggie789 的帖子

我今個月都放棄左公文中英, 實在太多功課, 無時間做呢d 公文練習!專注番學校的課程

作者: 溋溋    時間: 13-12-1 13:48

我上個月都放棄左學英文,實在顧不及做佢啲功課~~~

唯有自己買啲練習,得閒做幾版~~
作者: maggie789    時間: 13-12-1 14:09

回覆 jswailam928 的帖子

我都係呢個問題原因之一,學校己多功課,又要做多樣超越佢能力以外的功課,實在吃力.
作者: maggie789    時間: 13-12-1 14:14

回覆 溋溋 的帖子

有時真係要改變策略,如冇乜大既進步空間,唯有放棄,轉投其他地方.

作者: 溋溋    時間: 13-12-1 14:51

maggie789 發表於 13-12-1 14:14
回覆 溋溋 的帖子

有時真係要改變策略,如冇乜大既進步空間,唯有放棄,轉投其他地方.

是啊~~

我女已無心機做抄寫功課,佢在kumon EFL 去到LV D,啲嘢好深,字又深,根本好難入腦。

而家佢只靠學校教,幸好佢學校無教淺考深,亦無跳教,佢應該可以憑自己搞掂

作者: jswailam928    時間: 13-12-1 15:21     標題: 回覆:maggie789 的帖子

還覺得公文中是很好, 英文對我女就易左d 好無聊

作者: maggie789    時間: 13-12-1 15:21

maggie789 發表於 13-12-1 14:14
回覆 溋溋 的帖子

我都係EFL,但己去到J了,係"付look"咁升班,你 LV D都話深,咁我J咪更深.如果當初再有得比我選擇,我選擇唔會讀公文,真係浪漫幾年時間,去英國文化協會浸英文好過.

作者: maggie789    時間: 13-12-1 15:24

jswailam928 發表於 13-12-1 15:21

咁睇起嚟,公文中是最好,起碼識哂普通話拼音和識好多生字。數我都唔buy架!
作者: maggie789    時間: 13-12-1 15:25

唸返日本出呢個公文英文work唔work ,睇吓佢地D英文程度就想知一二.
作者: fala.chen.lee    時間: 13-12-1 16:08     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

作者: hkparent    時間: 13-12-1 22:14     標題: 引用:唸返日本出呢個公文英文work唔work+,睇吓佢

原帖由 maggie789 於 13-12-01 發表
唸返日本出呢個公文英文work唔work ,睇吓佢地D英文程度就想知一二.
ERP is from USA not Japan.

作者: longlokma    時間: 13-12-2 08:50     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

学什麼也要用心,没用心,給做一千次練習、教看一萬遍文章也没意思

作者: maggie789    時間: 13-12-2 10:00

hkparent 發表於 13-12-1 22:14

我係讀EFL係淺嗰part,ERP係後期新課程,比起EFL還深呢!
作者: minisheep    時間: 13-12-2 10:12

回覆 maggie789 的帖子

請問學幾耐先識晒d 普通話拼音?
作者: maggie789    時間: 13-12-2 10:28

回覆 minisheep 的帖子

我不清楚,我冇學過公文中.我朋友個仔學了幾年公文中文,佢識哂所有拼音了.
作者: ACB    時間: 13-12-2 12:23

我女都讀左幾年,在上年cut了
作者: chrischeung    時間: 13-12-2 21:35

我大仔在K2開始學公文英文,在小二九月定十月因功課太多CUT左,
一年後再學返,因識的生字小又小看英文書.
而家小五啦,仲有四個LEVEL就畢業,吾知F2得未.
而家一日做三張,都好深,佢又肯查下字典.都OK/
希望能讀到畢業.
細仔K3學緊公民中英數,希望最小英文能KEEP住讀上去.數學到小學會轉去數研,中文系辛苦些,如小學太多功課只好放棄這科.但起碼讀到小二.
作者: MrBeast    時間: 13-12-3 08:58

路過,分享個人經驗,曾經上早慧中文,發覺教材沒structure和趣味, 課後又要和小孩練習,最重要小孩話唔想上,上了幾個月就cut 左,當時都想過咁快放棄會否pass a bad message to the kid.  到了今天,我覺得當曰的決定是正確,如not work for ur kid, 不要留戀,盡早找更有效的方法去幫小孩才是正路。
作者: qoo_pooh    時間: 13-12-3 16:43

我剛想放棄中文,
請問怎樣cut?
要1個月前通知公民?
自動轉賬怎cut?
作者: tutik    時間: 13-12-3 18:19

公民過咗2A就算學完拼音,呀勉強過關,算是達到原意幫佢記拼音,平日完成學校功課已沒時間,留到周末20、25張一次過做,其實唔入惱都冇意思,剛這星期減少張數,睇可以堅持多久?
作者: Chunyan    時間: 13-12-3 19:20

我都計劃是時候停了
作者: maggie789    時間: 13-12-3 20:33

qoo_pooh 發表於 13-12-3 16:43
我剛想放棄中文,
請問怎樣cut?
要1個月前通知公民?

我大約最後個星期先同佢講,如過左我數我會追佢9條街都追返嚟.
作者: jswailam928    時間: 13-12-4 06:51     標題: 回覆:maggie789 的帖子

嘜公文要自動轉賬, 我果間沒有

作者: CHUBABA959697    時間: 13-12-4 09:54

我女宜家k3....咁我應該點選擇好??
我中英數都想俾學...有咩好提意..??
作者: maggie789    時間: 13-12-4 10:47

回覆 jswailam928 的帖子

我唸間間個老細唔同.
作者: qoo_pooh    時間: 13-12-4 10:50

maggie789 發表於 13-12-3 20:33
我大約最後個星期先同佢講,如過左我數我會追佢9條街都追返嚟.

自動轉賬是公民幫你cut 嗎?
還是自己cut?
作者: qoo_pooh    時間: 13-12-4 10:52

jswailam928 發表於 13-12-4 06:51
嘜公文要自動轉賬, 我果間沒有

我以為間間都要自動轉賬添..........
我參加那間一開始已經是自動轉賬
作者: qoo_pooh    時間: 13-12-4 10:55

tutik 發表於 13-12-3 18:19
公民過咗2A就算學完拼音,呀勉強過關,算是達到原意幫佢記拼音,平日完成學校功課已沒時間,留到周末20、25 ...

我亞仔都係咁, 一次做三十張, 我覺得他根本學唔到野, 只是應付功課無得著
以前KG還有時間做公民, 一上小學真係頂唔住
作者: maggie789    時間: 13-12-5 11:19

回覆 qoo_pooh 的帖子

公文cut的,但你都要提声佢.

作者: yanyanmanman    時間: 13-12-8 19:00

各位我小朋友K2開始學公文式英和數,現在小一啦,現在想cut公文,因為應付不到,但Cut左後,有咩可以給他學?我有想過學數研,但聽人講觀塘數研個間不是太好,老師成日轉,大家請給啲意見我啊
作者: hadwinboy    時間: 13-12-8 21:56     標題: 引用:各位我小朋友K2開始學公文式英和數,現在小

原帖由 yanyanmanman 於 13-12-08 發表
各位我小朋友K2開始學公文式英和數,現在小一啦,現在想cut公文,因為應付不到,但Cut左後,有咩可以給他學 ...
如果應付到學校,點解還要額外學?
給小朋友多些時間玩樂不是更好嗎。
我11月 cut 了 Enopi, 大切大悟只跟學校課程,跟唔到先算.

作者: jswailam928    時間: 13-12-8 22:20     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

如果學開enopi,  公文, 小一暫時非常易, 跟番學校課程吧, 超前太多, 小朋友番學好悶, 跟到學校課程, 同佢地睇多d 課外書吧

作者: LeeCC    時間: 13-12-9 12:35

其實我都想問enopi,公文,數研,全部阿仔都沒學,其他家緊張甘話升小學個個同學都識,自己不識會落後,但我覺得多些時間玩看書,不是比操練更全面嗎?
作者: Moneyy太    時間: 13-12-10 12:15

無一套野可以岩小朋友成個學校課程,總有岩同唔岩,
我同大仔都經歷過迷茫期同瓶頸位,真係幾tough個時間,
但大仔有堅持,希望佢今年dse成績好d,可以返黎報喜同大家分享心路歷程
作者: Moneyy太    時間: 13-12-10 12:20

回覆 ACB 的帖子

我都聽好多jm cut左之後再翻讀,都有d後悔停左無繼續讀落去
作者: Moneyy太    時間: 13-12-10 12:22

回覆 chrischeung 的帖子

加油呀jm,我大仔都捱到dse啦
互勉之

作者: Moneyy太    時間: 13-12-10 12:25

回覆 tutik 的帖子

其實應該每日做,留返係一次過做已經無左小朋友要堅持既原意啦我都明小學功課愈來愈多,快d搵導師講cut下工作紙先啦

作者: 野人好索子    時間: 13-12-10 13:34

Moneyy太 發表於 13-12-10 12:25
回覆 tutik 的帖子

其實應該每日做,留返係一次過做已經無左小朋友要堅持既原意啦我都明小學功課愈來 ...

可以cut工作紙咩???因為兩個月左右之前中心換主任導師,我同新果位傾的時候有講過可否由平時的十張減到5張,佢好似唔係幾想咁,依家阿囡小一,越來越多功課,測驗考試,唔想咁容易放棄但見佢好辛苦咁,佢又真係學到野個喎,識得問我兩個差不多詞彙的分別,樽頸位,好頭痛!!!!!!(佢學緊EFL的F級架啦)
作者: ANNAFRIEND    時間: 13-12-10 14:28

看到大家分享, 也想回應一下. 女女在某間ENGLISH LEARNING CENTRE由K3讀到現在. 期間我是按小朋友須要轉COURSE. 最後給小朋友轉了ENGLISH WRITING. 小朋友現在小三, 功課比前多了很多, 亦多了TSA功課. 而WRITING也有功課回家要做. 小朋友在那裡學了一段日子, 那CENTRE的課程一直較深, 題材也一直圍繞著美國或歐洲發生的事, 很少用到身邊或本地發生的事作題材. 小朋友對主題冇共嗚, 那些題材用字艱深, 而且沒趣味性. 小朋友最近好抗拒上這課程. 上星期六我終於決定終止, 但心裏總有點不安的感覺. 剛才看到你們的分享, 也覺自己的決定是對的. 無謂堅持在沒成效的事情上. 小朋友喜歡上課願意做功課當然例外. 否則真的盡早停止以免浪費金錢和損害親子關係. BTW, 小朋友還有上數研和創世紀. 數研小朋友上得不錯, 也從來沒說不喜歡, 也願意做功課. 數成績也一直不差. 創世紀有待觀察, 我BUY佢每星期也作一篇文章. 我叫得她們肯自動自覺作文也根本不用浪費金錢. 我們這一代那會出去學作文?都是靠自己的. 真的不明白為什麼現今小朋友中文那麼差. 現今的教育制度真的很有問題, 只要保持我們以前那套, 不用作任何教改, 我相信真的不須要太多補習.   
作者: kangaroo1101    時間: 13-12-10 14:37

公文英我唔知..公文數係可以cut工作紙的..

由10張cut到5張..升小二之後就cut到變3-4張..

不過我都想停喇..只係唔係好捨得咁..
作者: mindwong    時間: 13-12-12 12:43

公文中英都可以cut工作紙到5張.
作者: Tata1668    時間: 13-12-12 13:58     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

我仔讀中文,兩年前已經係3-3-4咁做(即每日3-4頁)。

發現越來越為交功課而做功課,吸收唔到,行屍酒肉咁,所以下個月決定cut左佢。差不多四年的感情,是時候要來個了結!有點不捨,但我仔如果要有效率咁吸收到公文,其他科目可能慘不忍睹!

作者: maggie789    時間: 13-12-12 15:55

Tata1668 發表於 13-12-12 13:58

發現越來越為交功課而做功課,吸收唔到,行屍酒肉咁 ...

跟你個感受一樣呀!
作者: jojoplanet    時間: 13-12-12 16:09

Tata1668 發表於 13-12-12 13:58

發現越來越為交功課而做功課,吸收唔到,行屍酒肉咁 ...
我個仔學咗2年, 呢排佢成日都係夠鐘瞓做唔到公文迫埋係星期五六做, 其實佢如果坐定定係夠時間, 但學咗2年佢都成日唔係專注做. 有時好想CUT又唔捨得, 佢自己都唔想但又唔專注喎 我成日同自己講當佢上普通話堂.
作者: Tata1668    時間: 13-12-12 16:43     標題: 回覆:jojoplanet 的帖子

我之前都係打算 keep 住當上普通話 + 閱讀理解,又可以接觸不同類型的文章,都幾好啊...

可惜我發現佢既普通話越來越弱,第一個支持點已經破左。

至於閱讀理解.... 我屋企有練習都唔得閒做,只靠公文的話,閱讀理解方面也不見有進步,我打算 free 番時間出來,每日做一個練習,看看可否救近火...

作者: jojoplanet    時間: 13-12-12 22:56

Tata1668 發表於 13-12-12 16:43
我之前都係打算 keep 住當上普通話 + 閱讀理解,又可以接觸不同類型的文章,都幾好啊...

可惜我發現佢既 ...
我都試過想佢每日做下練習但係我唔係度佢係唔會自動自覺做。公文佢做完功課我未返家工人提佢做佢都會做,如果等我返睇完功課先做練習跟本無時間。
作者: Tata1668    時間: 13-12-12 23:27     標題: 回覆:jojoplanet 的帖子

加油吧,或多或少小朋友一定能從中吸收及有進步的。

作者: jojoplanet    時間: 13-12-13 09:35

Tata1668 發表於 13-12-12 23:27
加油吧,或多或少小朋友一定能從中吸收及有進步的。
我都係咁諗...堅持到小三再算.
作者: zhuzhu    時間: 13-12-14 09:24     標題: 回覆:jojoplanet 的帖子

其實公文係机械式操作, 細d 小朋友还会接受 .
操grammar 还可以,   其他溝通能力, 公文算吧la.

作者: longlokma    時間: 13-12-14 10:48     標題: 引用:其實公文係机械式操作,+細d+小朋友还会接受

原帖由 zhuzhu 於 13-12-14 發表
操grammar 还可以,   其他溝通能力, 公文算吧la.

...
冇一个单一课程是万能的

作者: jojoplanet    時間: 13-12-14 14:41

zhuzhu 發表於 13-12-14 09:24

...
公文無oral當然唔期望可以操得好,會另外比佢上oral. 公文我主要想佢學grammar 同閱讀理解。如果一個課程可以令小朋友聽寫閱講都好就唔會係一個月幾百元學費。

作者: dunbinex    時間: 13-12-14 17:01     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

作者: zhuzhu    時間: 13-12-14 17:13

jojoplanet 發表於 13-12-14 14:41
公文無oral當然唔期望可以操得好,會另外比佢上oral. 公文我主要想佢學grammar 同閱讀理解。如果一個課程可 ...
其實點解唔直接做grammar EX 同 Reading Comprehension Ex. ?
作者: longlokma    時間: 13-12-14 18:46     標題: 引用:Quote:jojoplanet+發表於+13-12-14+14:41+

其實點解唔直接做grammar EX 同 Reading Comprehension Ex. ?
如果你孩子学过公文ERP三个月以上,你便會明白分别何在

作者: Chanwongnancy    時間: 13-12-15 16:26

作者: dunbinex    時間: 13-12-15 17:44     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

作者: hkparent    時間: 13-12-15 23:08     標題: 引用:Quote:原帖由+zhuzhu+於+13-12-14+發表其實

原帖由 longlokma 於 13-12-14 發表
如果你孩子学过公文ERP三个月以上,你便會明白分别何在
Agreed. The point is daily exercise with small step progression and suitable repetition at some points to reinforce learning, and rigorous self-corrections at the weekly visit to the centre. Also, self learning instead of being taught. I'm a user for some time.

作者: Chowying    時間: 13-12-16 01:26     標題: 引用:Quote:jojoplanet+發表於+13-12-14+14:41+

點講公文都要睇文章,都係閱讀,做乜要強調做練習果部份有問題??

作者: longlokma    時間: 13-12-16 08:03     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

有些人自己根本不清楚公文模式,人云亦云,在無知的情況下作出批評;         有些人自己根本不適合自学模式,需要有人贴身指導,在错配情況下作出批评;        有些人以为每月比幾百元学一个课程可以包你精通聽讀寫講,在天真的情況下作出批評…………

我相信不止公文,其他各式课程如数研,eye level……等等總有其本身優勝及不足之處, 其實從什麼途徑去学習,上什麼学校,讀什麼课程,最重要还是学習者的適合度及学習態度,否則同一课程,同一学校,怎会有人讀得出色,有人卻学得痛苦?

作者: zhuzhu    時間: 13-12-16 09:04

回覆 longlokma 的帖子

不如你汫下公文英文的憂點.
作者: jojoplanet    時間: 13-12-16 10:09

zhuzhu 發表於 13-12-14 17:13

阿仔係K2暑假升K3時開始學公文英,比佢學原因1.係我想佢習慣每日做功課因為佢KG學校係HAPPYSCHOOL唔多功課, 2. 係想佢有一個系統咁學. 3. 我識2個一路有學既係學校英文都係比較好.學咗幾個月英文我再加埋中文, 學咗一年上小一時到而家小二, 佢中文同英文科係學校都係比較好.我唔話公文係好PERFECT, 但我覺得對佢呢2科的確有得著,2科相比現時係中文比較明顯, 因為公文中文係普通話同埋有學併既, 咁學校普通話我唔駛同佢跟佢都自己搞得掂.  

語言係需要時間浸, 我好相信要有系統咁學.如果自己買EXERCISE佢做自問我係無乜系統咁囉, 當然有好多家長好叻而小朋友又受教就自己可以教.但我小朋友唔係我亦無咁叻. 我覺得公文係一個額外課科佢唔係針對學校課程既, 就好似奧數咁,你學校基本課程搞得掂你先好學, 否則就唔好學. 好似數學咁我個仔學校課程搞唔掂我就唔比佢學公文數,我比佢學數研.

其實每學一樣野都要按小朋友性格同能力來選擇. 我大仔學公文但我細仔性格未必得就要選第二D課程比佢.

作者: jojoplanet    時間: 13-12-16 10:19

zhuzhu 發表於 13-12-16 09:04
回覆 longlokma 的帖子

不如你汫下公文英文的憂點.
我個仔係學EFL 即公文老師強調係比母語係中文既人, 我睇過ERF既內容好似LONGLOKMA咁講係偏重閱讀, 1. 來我個仔母語係中文當時無想過比佢讀ERF 2來係阿仔小學階段我自己偏向佢注重GRAMMAR先. 如果佢可以小學完成晒EFL我會同佢轉去ERF.
我無詳細睇過ERF既文章但我個仔有學公文中文, 而家好多做閱讀理解好多文章故事真係幾好, 我想可能EFF係類似咁, 我個仔公文中文進度無英文咁快有時想過放棄但係我一想我個仔無乜讀課外書, 無額外上普通話我覺得公文中文又係幾好.而家我個仔好鐘意個D故事亦可以學到多D中文字...所以繼續.

作者: mindwong    時間: 13-12-16 12:02

jojoplanet 發表於 13-12-16 10:19
我個仔係學EFL 即公文老師強調係比母語係中文既人, 我睇過ERF既內容好似LONGLOKMA咁講係偏重閱讀, 1. 來我 ...
我仔都係鐘意個D故事, 公文中文AII, 英文BII而家都係睇故事.  我都覺OK.
作者: Tata1668    時間: 13-12-16 13:31     標題: 回覆:mindwong 的帖子

公文中文既故事係真係好睇,又多元化,童話歷史科技常識樣樣都有,唔好話小朋友,我都幾鍾意睇

作者: LPYSAMMY    時間: 13-12-17 00:09

作者: chrischeung    時間: 13-12-17 09:41

回覆 Tata1668 的帖子

几時先到故事呢?
作者: Tata1668    時間: 13-12-17 14:33     標題: 回覆:chrischeung 的帖子

唔記得係A 定 B 就有啦!

作者: ala28    時間: 14-2-15 10:18     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

K1下學期開始公文英、公文中是否合適?幼稚園好少功課,仲要多數係䀡紙、連線。

另外,公文的英、數,與Eye level 的英數,那個好D?

謝謝各位前輩!

作者: 执子之手414    時間: 14-2-15 11:52     標題: 引用:K1下學期開始公文英、公文中是否合適?幼稚

原帖由 ala28 於 14-02-15 發表
K1下學期開始公文英、公文中是否合適?幼稚園好少功課,仲要多數係䀡紙、連線。

另外,公文的英、數,與Ey ...
兩間我都试過,個人鍾意eye level 的數學課程。公文式好悶,唔岩我女,系她上過的班唯一一個唔鍾意的,三個月就停左。而家系eye level 上得好開心,又學到野。個人意見,唔同小朋友可能效果唔同。

作者: shadeslayer    時間: 14-2-15 13:22

hkparent 發表於 13-12-1 22:14
Kumon math follows the Kumon method, Kumon Chinese follows the Kumon method, Kumon EFL/ERP follows the Kumon method.
Where does the Kumon method of learning come from?

作者: hkparent    時間: 14-2-15 13:54     標題: 引用:Quote:hkparent+發表於+13-12-1+22:14+ERP+

原帖由 shadeslayer 於 14-02-15 發表
Kumon math follows the Kumon method, Kumon Chinese follows the Kumon method, Kumon EFL/ERP follows t ...
The method is from Japan but the materials are written by US people. I'm not connected to Kumon. But I tried it. I just share what I have seen. It worked for my kid but may not work for others.

作者: shadeslayer    時間: 14-2-15 14:20

ERP is a reading program.  I guess most of us can define our own reading program.  In fact most schools have reading programs.

Call me a skeptic if you like but most native English speakers do their own reading program without Kumon, or do not have a structured reading program at all.
作者: chunbb2    時間: 14-2-17 11:46

孩子K2下學期開始到現在學公文數2年, 現Level B170,
K3上學期加學公文英1.5年, 去Level D, 剛轉ERP, 現Level 2A
K3下學期加學公文中1年, 現Level A1
孩子現小一, 感覺時間好不夠用, 孩子沒太多時間玩樂, 數學已減到五張,中英減到3,4張
想停數, 因冇文字題, 唔配合學校進度, 中文覺得幾好, 已學懂拼音, 又可增加詞彙, 但有一問題, 觀察發現孩子有時讀公文時要, 因要兼顧讀拼音, 理解文章內容能力相對弱了, 可能因學校是普教中都有關º 另一問題是公文佔了不少時間, 令中英親子伴讀時間少了很多, 但孩子閱讀能力未穩固, 怕放棄公文中英影響力中英文語文能力. 各位有經驗的JM, 可否給點意見, 謝謝
作者: joseph.stchan    時間: 14-2-17 16:18     標題: 回覆:maggie789 的帖子

如果已學文法計,我相信公文比英國文化協會課程好,已我小朋友計,一大班的同學水準參差大,學費貴, 我覺得跟小朋友自己的進度來學習比較好。

作者: yy449    時間: 14-2-18 16:01     標題: 回覆:maggie789 的帖子

公X英對我個小朋友有幫助,學緊M,依家小五開始沒乜時間做,會有一定壓力,(攬)住cut咗,又唔捨得!

作者: shadeslayer    時間: 14-2-19 01:22

chunbb2 發表於 14-2-17 11:46
孩子K2下學期開始到現在學公文數2年, 現Level B170,
K3上學期加學公文英1.5年, 去Level D, 剛轉ERP, 現Leve ...
但孩子閱讀能力未穩固, 怕放棄公文中英影響力中英文語文能力. 各位有經驗的JM, 可否給點意見, 謝謝

Xxxxxx

身邊有不少例子,閱讀及中英文叻的孩子,沒有上公文。無理由只有公文一途。

作者: ANChan59    時間: 14-2-19 01:54

回覆 shadeslayer 的帖子

Agree, my son didn't take any Kumon programs, still fine for primary... secondary.
作者: CrabPincers    時間: 14-2-19 08:28     標題: 引用:Quote:chunbb2+發表於+14-2-17+11:46+孩子K

原帖由 shadeslayer 於 14-02-19 發表
但孩子閱讀能力未穩固, 怕放棄公文中英影響力中英文語文能力. 各位有經驗的JM, 可否給點意見, 謝謝

Xxxxxx ...
我女曾經上過公文英,不夠半年就cut左,英文成績ok, pth拼音都識晒

作者: shadeslayer    時間: 14-2-19 08:54

shadeslayer 發表於 14-2-19 01:22

Xxxxxx ...
囝囝爸  當然唔只公文一途,你能咁想有進步!識字的人多數會閱讀,讀得多語文一定叻?  發表於 6 小時前

Xxxxxxx

係人都識呼吸,呼吸是運動,運動多一定身體健康?

作者: chunbb2    時間: 14-2-19 10:24

謝謝你意見, 我當然明白公文並不是加強中英文唯一途徑, 其實當初選公文, 都是因它在眾多坊間的語文學習中心, 算是比較有系統的學習方法, 另外, 本人也喜歡與兒子一起朗讀, 但怎樣才能有系統, 循序漸進地讓小朋友學習? 想請教, 你們怎樣幫子女有系統地閱讀或學習呢? 除閱讀外, 又沒有其他課外語文學習給小朋友? 謝謝分享
作者: chunbb2    時間: 14-2-19 10:45

回覆 ANChan59 的帖子

Thanks for your sharing. Your kids just learning language through reading ? Does you kids take other language program outside ?
作者: ANChan59    時間: 14-2-19 11:08

回覆 chunbb2 的帖子

閱讀是興趣而非學習語文的方法,學習語文是聽、讀、寫、講。
英文是太太自己教,會話是外籍老師!

作者: 囝囝爸    時間: 14-2-19 12:24

//係人都識呼吸,呼吸是運動,運動多一定身體健康?//

單一思維!

殘疾人士24小時都呼吸,咁霍金等都算是運動健康? 男女高音歌唱怎樣練氣丶粵劇名伶又怎樣練氣丶紅館歌星演唱會前都要跑步練氣? 運動員更加要刻苦鍛鍊練氣,還要有度有法,適己而止。如你學過氣功,就是有關練呼吸丹田之法,才有助健康。要叻就不是自自然然常做就可以,都是要鑽研練習。

語文專家分享學成心得不少,各有其法,並無單法,多數多法而行,相輔相成,因人因性格而異,但都離不開鍜練。金庸筆下都有楊康丶郭靖、覺遠,簡單想法的人說只有楊康聰明一法,餘皆笨旦。父母有二位子女同法但效果相異,在EK分享都不少!

現資訊媒發達,人際交流緊密,眼耳讀的量比前多以百倍計,咁個個母語都會出色? EK 家長都多活了大半世,每天母語大量目濡耳染,中文一定出色? 有冇睇過各國的語文教育報告,為什麼每況愈下! 就是外引太多,學習要自然舒適,少刻苦鍛鍊。

作者: shadeslayer    時間: 14-2-19 13:48

囝囝爸 發表於 14-2-19 12:24
這就是你「識睇字就係閱讀」的思維。
作者: shadeslayer    時間: 14-2-19 21:17

囝囝爸  睇字唔係閱讀係乜? 興趣一定以語文成效為重? 閱讀掛上學習,學習掛上成效,斤斤計較,用培訓去培養,冇反效果?  發表於 1 小時前

Xxxxxxx

1。咁樣用點評,小心板主大人不高興。
2。當有人話多閱讀有利習得高水平語文,這「多閱讀」你解讀成識字睇乜都係閱讀,即看路牌看餐牌也是閲讀,其實是對的。多看路牌,便熟悉路牌。多看餐牌便熟悉餐牌。You are what you read. 同閱讀有利習得高水平語文無衝突。
2。閱讀有自足價值及工具價值。當有人話多閱讀有利習得高水平語文,這代表這人不在意閱讀的自足價值嗎?
3。你說「閱讀掛上學習,學習掛上成效,斤斤計較」。根本多閱讀就是「一種活動」,不能夠掛上學習,不能掛上成效,是一次過得到各種好處。如多做運動,又快樂,又健康,一齊來的。
4。我好似以前說過,要保持孩子閱讀興趣,不要測試孩子。事實上我叫女兒考過二三次劍橋試外,我從未測試過女兒學識幾多隻字。咁點算掛上學習,掛上成效?樂趣,學習與成效是自然而來的。
5。「用培訓去培養,冇反效果?」只是幼兒或初小每天看一陣書,可以叫做培訓嗎?可以有甚麽反效果?

其實我唔知點解答你,所有野以前答過哂,講多十次都無用。
作者: shadeslayer    時間: 14-2-19 21:22

chunbb2 發表於 14-2-19 10:24

謝謝你意見, 我當然明白公文並不是加強中英文唯一途徑, 其實當初選公文, 都是因 ...
系統, 循序漸進地讓小朋友學習?

xxxxxxx

請找聰明仔爸爸的文章或書看。找不到,沒系統地看書也很好,只要孩子肯多看。

作者: chunbb2    時間: 14-2-19 23:00     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

請問可否告知聰明仔爸的書名?可否pm我?謝謝!

作者: chunbb2    時間: 14-2-19 23:03     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

請問可否告知聰明仔爸個名是否“hkubb"

作者: 囝囝爸    時間: 14-2-20 01:26

//1。咁樣用點評,小心板主大人不高興。//

多謝你再次提醒。 上次我已提議把點評字數限制,請版主再作考慮。

//2。當有人話多閱讀有利習得高水平語文,這「多閱讀」你解讀成識字睇乜都係閱讀,即看路牌看餐牌也是閲讀,其實是對的。多看路牌,便熟悉路牌。多看餐牌便熟悉餐牌。You are what you read. 同閱讀有利習得高水平語文無衝突。//

當然無衝突。 你說是對的就可以了,已回答我不是問題的問題!

//2。閱讀有自足價值及工具價值。當有人話多閱讀有利習得高水平語文,這代表這人不在意閱讀的自足價值嗎?//

工具是說語文學習效果吧?  錯不是不在意,是把工具價值取代了自足價值,把閱讀之好本末倒置地扭曲。

//3。你說「閱讀掛上學習,學習掛上成效,斤斤計較」。根本多閱讀就是「一種活動」,不能夠掛上學習,不能掛上成效,是一次過得到各種好處。如多做運動,又快樂,又健康,一齊來的。//

過分強調學習成效,過猶不及,多方計較,造成壓力,不會破壞興趣和其他好處? 又有益丶又快樂丶又健康,應該眾人樂讀,但似乎現實不是這樣,是否隱惡揚善,強化語文學習之功,其實存在摧谷培訓之害?

//4。我好似以前說過,要保持孩子閱讀興趣,不要測試孩子。事實上我叫女兒考過二三次劍橋試外,我從未測試過女兒學識幾多隻字。咁點算掛上學習,掛上成效?樂趣,學習與成效是自然而來的。//

你說過算真? 多年來我只聽過你不斷強調對語文之利,申報成果,定更高目標標準,你應算投入已深,還要測試? 但你對他人他法不斷測試比較學習成效,不自然而成的家長學生都因你的批評忽然若失,興趣蕩然無存!

//5。「用培訓去培養,冇反效果?」只是幼兒或初小每天看一陣書,可以叫做培訓嗎?可以有甚麽反效果?//

你經常對香港學生語文惡評,你想看一陣書就可以嗎? 我想依你要求標準和效果應該不可以。 看一陣書應該不等於你常說的多閲讀吧? 任何事過分都會有反效果,你相信只有其他方法大量會過分,幼兒非自主的過量閱讀不會?

//其實我唔知點解答你,所有野以前答過哂,講多十次都無用。//

你不用知,你對其他方法重覆不斷批評不下百次已証明你會。 你我上述問答以前未必講過,複雜問題耍講的還有很多!

作者: shadeslayer    時間: 14-2-20 08:34     標題: 引用:回覆+shadeslayer+的帖子 //1。咁樣用點評

原帖由 囝囝爸 於 14-02-20 發表

我意思是根本不用拗,擺了事實,你我要作何種不同的判斷也可以,別人也可以作出自己的判斷。

例如:

你說:提倡多閱讀的人太計較,投入深,大壓力,催谷及培訓。
我說:在我的例子,一天半小時親子閱讀,不測試成果,是極愉快的事,何來投入深,壓力,計較,催谷及培訓之理。
你說:這就是投入深,壓力,計較,催谷及培訓。

你要作此判斷,OK。

又例如:

你說:多閱讀有反效果
我說:一天親子閱讀半小時,有助學好英文,可以有甚麼反效果
你說:緫之有反效果。

你要作此判斷,OK。

如你認為多做公文,多練習更好,沒壓力,沒計較,沒反效果,也無不可。

作者: 囝囝爸    時間: 14-2-20 10:54

希望你記得你上述所言!

終於講出問題徵結,你上述講的完全對。 我從來對學習方法開放,常說效果是因人丶環境而異。 所以你的育兒語文個案當然十分 OK。 但你就經常反你上述所言,對不少或絕大部分家長的語文方法,話人唔 OK,你的方法才 OK,引出不少爭論和不快。

道理好簡單,你OK的,他人未必OK;他人OK的,你又未必OK。我意見是,標榜閱讀單一可學好語文,無其他相輔,不是OK的方法!

作者: shadeslayer    時間: 14-2-20 12:32

囝囝爸 發表於 14-2-20 10:54

希望你記得你上述所言!
世界無包生仔,大學畢業也未必好。
正如我尊重你判斷每天半小時閲讀係太計較,投入深,大壓力,催谷及培訓。

你也該尊重我認為着重重覆文法練習,而不多閱讀各種書本,是事倍功半的做法。

我的孩子的確不做課外𧚔充練習,但我認為看情形做一點點,也無可厚非。

作者: lukemom    時間: 14-2-25 09:48     標題: 引用:還覺得公文中是很好,+英文對我女就易左d+

原帖由 jswailam928 於 13-12-01 發表
可分享公文中文如何好呢?考慮中

作者: yy449    時間: 14-2-25 13:22     標題: 引用:Quote:maggie789+發表於+13-12-1+14:14+回

原帖由 maggie789 於 13-12-01 發表
我都係EFL,但己去到J了,係"付look"咁升班,你 LV D都話深,咁我J咪更深.如果當初再有得比我選擇,我選擇唔會讀 ...
我個仔,M讀咗一半,小五學校越來越多嘢做,根本就沒時間做公文 ,無奈唯有停咗先!

作者: ahch1n6    時間: 14-2-25 15:34     標題: 回覆:終於要放棄公文英文

你呀我都放棄左,一味做题目,大壓力之餘好似幫助唔到小朋友嘅興趣

作者: sirsix    時間: 14-3-3 14:55

回覆 yy449 的帖子

休息是為了走更長既路,或者同小朋友傾下點樣分配時間
作者: sirsix    時間: 14-3-3 14:58

回覆 ahch1n6 的帖子

首先,公文式都唔係興趣班,我自己覺得你唔會要求補習/打底班係幫到小朋友興趣,
當然趣味學習係家長們不停都想做到既野,
但我自己唔會要求太多,佢學到野,應用到我心滿意足,
成績上佢有成功感都係令佢有動力學習既來源,
你都可以試下教下小朋友點樣將壓力轉為動力

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5