教育王國

標題: 灣仔聖雅各課程深淺度? [打印本頁]

作者: cutietoby    時間: 13-11-28 01:25     標題: 灣仔聖雅各課程深淺度?

小兒今年k2 , 正在煩惱小一選校。小兒父親是聖雅各畢業生加基督徒,小兒是否可取得25分而順利入讀? 但本人最想知道此校課程深嗎? 著重英語嗎? 會否很谷的那一種? 屬於band 幾呢? 升中派位又好嗎? 因他爸爸說想當年此校屬於普普通通的一所小學,那當然是廿多年前的事吧。 而我在綱上又找不到太多有關此校的資訊。 我當然屬意同區其他band 1 學校如 wy and st joe , 但只有15分我連想也不敢想。 所以跪求各位家長解答一下,謝謝

作者: yywing    時間: 13-11-28 01:41     標題: 回覆:灣仔聖雅各課程深淺度?

好似舊生同基督徒只可選一樣

作者: HopeLJ    時間: 13-11-28 02:00     標題: 回覆:灣仔聖雅各課程深淺度?

可以舊生加宗教。但有舊生10分就無首名子女的5分(如適用)。聖雅各係區內非常受歡迎學校之一。

作者: cutietoby    時間: 13-11-28 08:47     標題: 引用:可以舊生加宗教。但有舊生10分就無首名子女

原帖由 HopeLJ 於 13-11-28 發表
可以舊生加宗教。但有舊生10分就無首名子女的5分(如適用)。聖雅各係區內非常受歡迎學校之一。

...
謝謝你的解答。 我有適齡十分,爸爸舊生十分,宗教五分。理應有25分,有錯請指正。

有家長能分享一下聖雅各學習語境嗎?因小兒現讀英普班,語言能力尚算ok. 希望他能夠繼續保持下去。

作者: nkf    時間: 13-11-28 09:03

cutietoby 發表於 13-11-28 08:47
謝謝你的解答。 我有適齡十分,爸爸舊生十分,宗教五分。理應有25分,有錯請指正。

有家長能分享一下聖雅 ...

計分辦法準則:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)
• 上述任何所申報的關係須證明屬實,方能獲得有關的分數。
﹝附註:在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教 」
的定義。﹞

25分應該穩入,學校基本資料可以睇下資料
http://applications.chsc.hk/psp2013/pdf/wc_10.pdf

作者: eskalee    時間: 13-11-28 16:12

我都係呢間學校舊生,都打算幫阿女選呢間.升中派位非常好
作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-28 16:19

置頂文章有好多學校既升中資料, ST JAMES o係呢度:
http://www.skhsjps.edu.hk/it-sch ... d&nocache1378952077

50%去英中, OK啦 (學校只公佈左中學名稱, 無講幾多個, 自己估下)

仲有, 提提樓主check清楚學校對宗教分定義, 如無意外只計聖公會, 你或者需要早d問多d資料, 以我所知, 聖公會有小童領洗紙, 可能學校會要求小童都領洗至算數
作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-28 16:23

校務報告;
http://www.skhsjps.edu.hk/it-sch ... &mode=published

作者: happyeveryone    時間: 13-11-28 16:43

回覆 eskalee 的帖子

Based on Charlotte mom's useful info to you, some more info (from school notice) for reference.

http://www.skhsjps.edu.hk//it-school/php/webcms/public/mainpage/download_notice.php?fileid=413

作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-28 16:53

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ra=page%3D1&page=12
POST #222, 公開資料 (條LINK死鳥)
作者: may273815238    時間: 13-11-29 09:56     標題: 回覆:灣仔聖雅各課程深淺度?

我有親戚系在讀以及畢業左既,畢業既中學考去皇仁,距極力推薦我幫囡囡報聖雅各,女仔也有不錯派位

作者: Josephsit    時間: 13-11-30 14:42     標題: 回覆:灣仔聖雅各課程深淺度?

升左level
朋友同樣情況,今年,有25分都怕唔入
不過好彩今年入左

作者: eskalee    時間: 13-12-2 11:25

你有心比仔女入讀,建議先多D參與舊生活動
作者: aptcan    時間: 13-12-2 17:12

回覆 cutietoby 的帖子

我小朋友在灣仔補習, 補習社老師話聖雅各比軒下深, 所以你考慮吓啦!
作者: crystalpui    時間: 13-12-2 17:25

ST JAMES KINDER老師話都好谷的.......
要留意
作者: cmir    時間: 13-12-2 17:32

How about St James vs St Jo, which one 課程深&谷?
作者: cutietoby    時間: 13-12-3 08:13     標題: 回覆:aptcan 的帖子

多謝大家分享,愈睇得多資料,發覺大家對聖雅各既意見都好正面。
我決定下年自行選擇佢,多謝咁多jm 。

作者: chrischeung    時間: 13-12-3 08:35

好早返學,請問搬返舊校也是七點九嗎?
作者: IvyPluto    時間: 13-12-3 12:17

回覆 chrischeung 的帖子

是, 返7:45am, 放2:45pm

谷唔谷要睇小朋友, 我仔仔讀出名少功課, 無默書的幼稚園, 小一上學期追得有點吃力, 但下學期已OK.  現在已小三, 妹妹今年自行已收.

惟一考慮是升中有少少要靠自己, 因為無直升也無聯係中學.  但只要保持到全級30名內, Brand 1的英文中學一般無問題, 我的目標是QC, 最差都是聖公會鄧肇堅中學.

作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-3 14:37

crystalpui 發表於 13-12-2 17:25
ST JAMES KINDER老師話都好谷的.......
要留意

親戚個女讀緊, 無深wor, 好普通, 我妹個仔讀hkp?, 細一年, 深佢好多 (深到我妹大學畢業都要上網check住check住)
作者: yfchoy    時間: 13-12-3 15:24

樓主留意一下,聖雅各每年都會搞一次小一講坐(今年係9月),盡可能抽時間去了解多啲,今年我去咗,感覺唔錯,校長說話幾真
作者: tvkittymama    時間: 13-12-3 15:39

Charlotte Mum,

Can you tell what is "hkp"?
作者: cutietoby    時間: 13-12-3 15:57     標題: 回覆:yfchoy 的帖子

多謝你,我頭先打左去學校問,啲職員都好有禮貌,而且父親舊生證明佢咩都唔洗,話就咁填爸爸名同畢業年份就ok , 佢地會自己check .. 我覺得好方便。領洗紙就父或母就ok. 小朋友唔洗。

不過就係最想知佢啲課程深淺,不過有jm 講得岩,個個人既感受都唔同,好難評論,除非極深或者極淺。

唔知有冇讀緊家長可以分享一下小一用緊邊本出版社既中,英,數書。等我有個general idea    多謝大家

作者: crystalpui    時間: 13-12-3 16:34

IvyPluto 發表於 13-12-3 12:17
回覆 chrischeung 的帖子

是, 返7:45am, 放2:45pm

聖公會鄧肇堅中學good ah

作者: IvyPluto    時間: 13-12-3 16:43

回覆 crystalpui 的帖子

所以我個人巳很滿意了.
作者: PAYESI    時間: 14-1-22 18:26

樓主,我有野想講,當年我老公同樣係舊生,我又係聽佢講都一般般, 而且我老公幾兄弟姐妹都係st james 不同年份, 佢地升中派位不錯, 尾二個細老入左皇仁,而最細個妹入左st paul 男女. (都係199x年畢業)同我老公差左10幾年. 因為我聽到一般般又派位ok.又唔谷我就決定左.點知一轉眼咁多年已經唔同哂.學校排名高左好多之外,我本人覺得谷.,如果唔谷佢邊可以有咁多人可派咁多好的英中呢? 你心急都冇用, 我細女今年準備入啦, 我都擔心緊哥哥d書仲岩唔岩佢. 因為家長自行分享時, 現時5年級(當年1年級的書) 已經比今年一年級深左啦. 你有25分就要定左佢先啦, 我大仔個年好多人15/16 明明有30分收緊的學生, 係都要轉下要搵過第二間, 點知咩都冇. by the way, 我好喜歡呢間學校, 谷得嚟, 小朋友係學校過得好開心.
作者: TinHay    時間: 14-1-29 17:22

我的仔今年P。3   P.2 開始普教中班. 谷唔谷?  我本人覺得唔谷. (比較其他老校 st paul 男女 , 灣仔女校)
首先所有中文,英文 書本 已經於兩年前 (P.2) 更換,  yes, d 書深左. 但係孩子處理到. 大女女校谷
如果唔谷佢邊可以有咁多人可派咁多好的英中呢? but 只有精英班 (top 30%)

作者: yamin    時間: 14-3-13 17:45     標題: 引用:多謝你,我頭先打左去學校問,啲職員都好有

原帖由 cutietoby 於 13-12-03 發表
多謝你,我頭先打左去學校問,啲職員都好有禮貌,而且父親舊生證明佢咩都唔洗,話就咁填爸爸名同畢業年份就 ...
請問,領洗紙是不是只接受聖公會的?

作者: imkaren    時間: 14-3-19 11:07     標題: 回覆:灣仔聖雅各課程深淺度?

我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經教過,所以我仔唔難適應小一生活。我地讀好普通既KG,冇默書,冇考試!圖係上學期其中一次英默,我覺得唔算深!每日大概5-6樣功課,我仔放學返黎HEA住做,我放工回家通常都已經做好!我仔係十二月超細仔,都冇問題,所以課程我估唔算深!中,英默每星隔住默,分數唔計落成績表,對家長黎講冇壓力!

至於計宗教分,如果冇改的話,基督教,天主教已洗禮都有5分!
[attach]20843[/attach]

作者: yamin    時間: 14-3-19 22:33     標題: 引用:我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經

原帖由 imkaren 於 14-03-19 發表
我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經教過,所以我仔唔難適應小一生活。我地讀好普通既KG,冇默書,冇 ...
謝謝分享  

作者: cutietoby    時間: 14-3-23 11:55     標題: 回覆:imkaren 的帖子

真係非常實用既分享。多謝你。

作者: 王家爸爸    時間: 14-3-25 14:44

中文和數學比其他灣仔學校深一D,英語跟其他灣仔學校差不多。
作者: 獅子爸爸    時間: 14-3-25 15:38

王家爸爸 發表於 14-3-25 14:44
中文和數學比其他灣仔學校深一D,英語跟其他灣仔學校差不多。

上學期是蜜月期,下學期就是開心樂園餐的開始。

作者: TinHay    時間: 14-4-14 17:32

P2 - P4普教中
P5 - P6 精英班 (30學生)
作者: ydoris    時間: 14-6-4 09:42

阿囡讀精英班,,功課都幾多,但應付到,不用做到很夜.深淺既定義,我覺得不在於課本的深淺.佢地很著重英文既GAMMER,中文既寫作同句子既結構.高小既英文科,用英文教學,所以佢地既英語能力不差.英文文法除左要背VERB TABLE外,老師會話佢地知咩叫V. ADJ. N.等....中文既句子,操得很多...精英班很多時考第尾都是全級三十幾.其他班考第一已去到好後架啦..而家有5班...都好多人下..講吾晒..不過讀得開心既小學啦.
作者: hochiuwing    時間: 14-6-4 12:27

你地啲資料好有用呀, 仲有唔夠3個月, 我個女就讀呢間小學喇, 好開心!
作者: Nath    時間: 14-6-6 16:42

想請問下20分入到既機會大嗎?
作者: 獅子爸爸    時間: 14-6-8 10:39     標題: 引用:想請問下20分入到既機會大嗎?+

原帖由 Nath 於 14-06-06 發表
想請問下20分入到既機會大嗎?
有哥姐的世襲生多,要等大抽獎!

作者: aitim88    時間: 14-8-11 18:35

2013 年 P1 先係五班 ? 我記得之前在銅鑼灣時係得四班. 今年返左灣仔, 有通告話 P1 加到五班, 25 人一班計. 全級 125 人左右.

我個仔今年升P5, 佢個界全級 102 人, 4 班計即係大約 25 人一班. 上年佢 P4 時全班有27人. 今年入左精英班, 佢話佢果班有 28 人.

功課 ok, 我唔覺太多. 深唔深我唔知點比較. 我個仔每日由四點開始做功課. 通常六點半做完, 好少過七點, 默書大約一星期一次, 冇乜 test, 但就一年四次考試. 我個仔冇補習, 我教佢的, 全級考 16. 我覺得 ok 的.
作者: chynnamama    時間: 14-9-16 23:20

TinHay 發表於 14-4-14 17:32
P2 - P4普教中
P5 - P6 精英班 (30學生)

e, 想問普教 中係全級 ? 定1-2 班 ?
作者: chynnamama    時間: 14-9-16 23:22

另外, 英文堂係全英 教 嗎 ?
作者: creamy312    時間: 14-10-4 23:45     標題: 回覆:cutietoby 的帖子

我同你情況一樣,老公也是舊生,不過亞仔有輕微語言及社交障礙,唔知讀唔讀得黎。。。
我仔仔4歲9個月,能用普通話或廣東話朗讀中文課文,認讀簡單英文字,及簡單加減數,記性很強,尤其是認字。請比些意見! 謝謝!

作者: aitim88    時間: 14-10-6 09:54

chynnamama 發表於 14-9-16 23:20
e, 想問普教 中係全級 ? 定1-2 班 ?
我記得的話就係 1-2 年班,
作者: aitim88    時間: 14-10-6 09:57

回覆 chynnamama 的帖子

啱啱個仔話, 二年班下學期開始全英文, 但都有同學講中文的
作者: pamelasusu    時間: 14-11-6 23:18     標題: 引用:我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經

原帖由 imkaren 於 14-03-19 發表
我仔今年P1,上學期教既野基本上幼稚園已經教過,所以我仔唔難適應小一生活。我地讀好普通既KG,冇默書,冇 ...
有去請問 英默 是指默寫麼?

作者: imkaren    時間: 14-11-18 23:01     標題: 回覆:aitim88 的帖子

普教中小二開始,得一班!其餘4班用廣東話教!

作者: cutietoby    時間: 14-11-25 11:11     標題: 回覆:imkaren 的帖子

請問普教果班係點選出來架? 係唔係每年都會按成績分班? 謝謝。你本人覺得課程谷唔谷呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5