教育王國

標題: 唔好講大話得唔得? [打印本頁]

作者: HY2007    時間: 13-11-25 14:38     標題: 唔好講大話得唔得?

作者: bckobi    時間: 13-11-25 14:46

作者: loveDD    時間: 13-11-25 14:57     標題: 回覆:唔好講大話得唔得?

政府叫你唔好生?

作者: longyiu    時間: 13-11-25 14:58     標題: 引用:不吐不快!近一半自行學位被兄姐讀緊既細佬

作者: Nbranson    時間: 13-11-25 15:04

Pls study the stats before you reach conclusion and swear. 世襲生人數只增加500+ 人 比率同過去五年一樣
作者: bbq2008    時間: 13-11-25 15:05

(我都係獨生囡一個,都係派唔到,無back-up既),這個平台都係給大家講下,有時真的好激氣,咁派唔到就更係唔開心!大家睇完咪算囉!唔駛下下找原因對唱既!
作者: manchuyy    時間: 13-11-25 16:26     標題: 回覆:longyiu 的帖子

我唔明20分都大把人入唔到,為何15分又入到呢?

作者: GraceLui    時間: 13-11-25 16:29

manchuyy 發表於 13-11-25 16:26
我唔明20分都大把人入唔到,為何15分又入到呢?
咁有人揀1線, 有人揀d冇咁hit囉

作者: MC1128    時間: 13-11-25 17:12

HY2007 發表於 13-11-25 14:38
不吐不快!

近一半自行學位被兄姐讀緊既細佬妹蠶食左,又話出生率低,又話D人生一個?

可能有誤會了,自行學額佔總學額50%,其餘50%是統一派位。自行當中,必收生佔總學額30%,計分學額佔總學額20%。必收生有餘額,便撥給計分。如果單純按政府公布的數字,循計分獲派學額的人仲多過必收生,何來佔用蠶食?

至於出生率是高是低,可參考統計處人口報告,無得呃

作者: nicksonma    時間: 13-11-25 17:31

我15份入左, 因為我揀間唔係咁hit 既學校.
唔想博大抽獎.

咁揀熱門既就要預可能抽唔中, 個遊戲玩法大家一早都知.
作者: nicksonma    時間: 13-11-25 17:31

no pain no gain.

有得必有失.
作者: 小克    時間: 13-11-25 17:54

作者: cherrieshum    時間: 13-11-25 18:11     標題: 引用:人渣政府出人渣制度!

原帖由 小克 於 13-11-25 發表
(已屏閉)

太極端
我不覺得政府是人渣,香港學生已非常幸福,有12年免費教育,幼稚園又有學券,即使歐美交4、5成稅也沒有這種福利。香港小學競爭是很大,但星加坡、日本等地競爭更大。
制度是有問題,但若不予宗教分數或舊生分數,又會引起部分人士抗議。其實政府真是很難處理,可謂兩面不是人!!
請理智!

(此文已由版主編輯, 除去不恰當引言)

作者: huenfromgod    時間: 13-11-25 18:36     標題: 引用:我15份入左,+因為我揀間唔係咁hit+既學校.+

原帖由 nicksonma 於 13-11-25 發表
我15份入左, 因為我揀間唔係咁hit 既學校.
唔想博大抽獎.
同意,博就要預左失敗,失敗不可單單怪制度,因為冇制度是完美,更沒有全部人都贊同的制度,我就算有20分,因為不想搏而選擇二線學校,但有父母用20分搏一線,就要接受有失敗的機會,這就是選擇。

我個女入了二線學校,付出的就是不能入讀名校,得到的是不用統一派位。

有父母用20分搏入一線,付出是有可能要統一派位,得到的是入一線學校機會。

不能輸打贏要呢。(如有說錯,請見諒)

作者: RSZ    時間: 13-11-25 18:54

雖然我也是一孩家長,但覺得兄弟同校是合理的安排,現時的派位已是盡量溶合所有因數的產物,不是完美,但也盡量利民,不能不是得益者,就說它不公,又拿政府來駡,

作者: smitty    時間: 13-11-25 19:00     標題: 回覆:HY2007 的帖子

希望不是仇視有兄弟姊妹的家庭吧,生多少個,家家有本難念的經,有得有失的。

作者: nicksonma    時間: 13-11-25 19:00     標題: 引用:Quote:原帖由+nicksonma+於+13-11-25+發表

原帖由 huenfromgod 於 13-11-25 發表
同意,博就要預左失敗,失敗不可單單怪制度,因為冇制度是完美,更沒有全部人都贊同的制度,我就算有20分, ...
agree no more!

作者: nicksonma    時間: 13-11-25 19:01     標題: 引用:雖然我也是一孩家長,但覺得兄弟同校是合理

原帖由 RSZ 於 13-11-25 發表
雖然我也是一孩家長,但覺得兄弟同校是合理的安排,現時的派位已是盡量溶合所有因數的產物,不是完美,但也 ...
係囉, 兄弟同校係好好政策

作者: pcy307    時間: 13-11-25 19:02     標題: 引用:+本帖最後由+MC1128+於+13-11-25+17:55+編

原帖由 MC1128 於 13-11-25 發表
當必收生超愈三成學额,就會蠶食統一派位時之學額,妳見咁多學校統一派位時不是50%學额就是這個原因。

作者: TiTiTiTi    時間: 13-11-25 19:16

你睇番幼稚園入學,就係因為無機制,咪一鑊粥
如果小學無呢個機制,晚晚去唔同學校排隊等表等面試
我睇你鬧得仲甘
作者: MC1128    時間: 13-11-25 19:20

回覆 pcy307 的帖子

我當然明白,iantsang好好人,將必收生超額的學校列出,大家可以參考。留意,香港約有五百間小學。

我只是回應樓主,按他/她的說法,是難以確定今年自行分配學額總數中,必收生佔用了超過30%學額

作者: machuchu    時間: 13-11-25 19:25     標題: 引用:Quote:原帖由+nicksonma+於+13-11-25+發表

原帖由 huenfromgod 於 13-11-25 發表
同意,博就要預左失敗,失敗不可單單怪制度,因為冇制度是完美,更沒有全部人都贊同的制度,我就算有20分, ...
我同你策略一樣,20分入左一間二線。拍大抽獎連呢間都入唔到就煩。

作者: Bubi97    時間: 13-11-25 19:35     標題: 回覆:唔好講大話得唔得?

15分!我揀二線小學都入唔到

作者: HY2007    時間: 13-11-26 10:46

作者: HY2007    時間: 13-11-26 10:50

作者: nicee    時間: 13-11-26 10:51

点解制度裡有宗教分?舊生分?
一出世就玩不公平?
應該全部大抽獎

作者: HY2007    時間: 13-11-26 10:56

作者: HY2007    時間: 13-11-26 11:00

作者: HY2007    時間: 13-11-26 11:02

作者: iodine    時間: 13-11-26 11:07

每人生一個的意思係人均(女性)生一個。有人生兩三四個、有人唔生。
係你個case.你個仔唔會有同學父母係無生小孩,所以你睇的係distorted。
作者: nillnill    時間: 13-11-26 11:12

MC1128 發表於 13-11-25 19:20
回覆 pcy307 的帖子

我當然明白,iantsang好好人,將必收生超額的學校列出,大家可以參考。留意,香港約有五百 ...
樓主的證據,可以從各學校網站及公佈版查找。要快
因為學校只會刊登2日左右
明日應該消失,咩證據都沒有
81校網我只欠方樹泉小學未找到,因為方樹泉小學沒有放上網
其餘學校,只要將必收生+計分生加上,再減去年收統一派位人數數字
發現熱門的學生,多數因為必收生收突,影響2014年1月派位
其中最嚴重是學生統一派位擬50人,但自行分配學位收了66人,即是多了16位必收生,即是2014年1月統一派位數字將會只有36個餘位。
除非教局與學校講掂加班,否則呢個餘額數字是必然的。
81校網一些被稱為較差口碑的學校,多數都剛剛收足.
相信各位可以試試用此推斷2014年心儀學校仲有幾多位,加上各位有親自去學校看幾多人申請,應該知道該校競爭如何。

作者: HY2007    時間: 13-11-26 11:18

作者: HY2007    時間: 13-11-26 11:19

作者: loveDD    時間: 13-11-26 11:37

HY2007 發表於 13-11-26 11:18
就好似肺炎針,各位08媽咪仲記得嗎?

當年政府不停呼籲我地去打針,為小朋友健康,$700一支都要比啦!
你依個講法都好無賴喎,7價可能已經保護左一些病毒你又唔知呢....
作者: 熙fi媽媽    時間: 13-11-26 11:41

我覺得叩門位應該俾D屋企距離學校最近的優先, 原意唔想小朋友太細個就山長水遠去返學, 無奈的就是屋企對面的學校(也只最近的一家學校)而不是所屬的校綱
作者: loveDD    時間: 13-11-26 11:42

HY2007 發表於 13-11-26 10:50
一線同二線,好難講,每個人心中把尺唔同。

我當然贊成兄弟姐妹同一間,接送都方便。
出生率低上統計處有數可睇,我小朋友全班就有過半爸爸媽媽都只係生一個,政府有需要為這講大話咩?
作者: iloveorange    時間: 13-11-26 11:49     標題: 回覆:唔好講大話得唔得?

樓主最鐘意開呢d post 比大家熱烈討論,bk 見得多,估唔到過黎呢邊又係咁。

作者: 珠珠妹dy    時間: 13-11-26 11:50     標題: 引用:Quote:原帖由+nicksonma+於+13-11-25+發表

作者: nillnill    時間: 13-11-26 11:58

回覆 HY2007 的帖子

任何學校,在昨日﹑今日都會將自行分配學位結果放上網及在校內公佈有部份學會仲寫明必收生﹑計分生,如果沒有寫明都不緊要
因為自行分配學位﹑統一派位學額各佔一半
一般家長在9月收到表格時應該都有所屬校網的2014年擬供學額.那就是其中一半了。
每間學校,只要將自行分配學額與統一學額對比,如果自行分配學額較擬統一派位學額多,代表必收生吃太部份了。
至於明年統一派位學額剩多少,可以將統一派位學額減去突了的必收生學額,便可推算。
例如學校A:統一學額 -突出必收生學額=2014年大抽獎剩餘學額
突出必收生,因為每校規定30%,例如學校100學小一學位,50個自行分配,如果必收生38人,即是收突了8人。
便需要在統一派位減額:50-8=42餘額
校網內突收必收生數量愈多,代表情況愈來愈嚴重
由於全港做是大工程,相信應該有專人攪好,明年放到親子王國或者出書
但個別家長可以自行在近數日先做自己校網,對自己掌握大抽獎是有幫助。
記得要快,因為明日各校網頁應該會刪走名單

作者: 珠珠妹dy    時間: 13-11-26 11:59     標題: 引用:就好似肺炎針,各位08媽咪仲記得嗎?當年政

作者: loveDD    時間: 13-11-26 12:02

nillnill 發表於 13-11-26 11:58

任何學校,在昨日﹑今日都會將自行分配學位結果放上網及在校內公佈有部份學會仲寫明必 ...
今年唔知,但如果無記錯,以往政府係會provide你講的資料
作者: wwn    時間: 13-11-26 12:15

我就不嬲都好唔讚成靠運氣抽獎, 既然現在d私小都in到咁學術既, 咁點解唔好似小升中咁用各人分數去分先後再選校? 用能力去分不是最公平嗎?
作者: taktakchichi    時間: 13-11-26 12:17

loveDD 發表於 13-11-26 12:02
今年唔知,但如果無記錯,以往政府係會provide你講的資料
教育局每年一月會出番份資料俾大家知道每間學校剩番幾多個統一派位學額.
世襲超收都主要係一線熱間學校 (今年九龍同香港幾間熱門官小每間都有4x個世襲生)

作者: kk80400    時間: 13-11-26 12:17

HY2007 發表於 13-11-26 11:00
yes!
父母舊生應該取消,兄姐讀緊還可以,唔通走2邊接送咩?

我覺得計分制係可以隔除咗d雙非,呢個制度我覺得好好
作者: nicksonma    時間: 13-11-26 14:02

wwn 發表於 13-11-26 12:15
我就不嬲都好唔讚成靠運氣抽獎, 既然現在d私小都in到咁學術既, 咁點解唔好似小升中咁用各人分數去分先後再 ...

如果用能力去分咁小朋友讀幼稚園就會好似而家小五D小朋友咁大壓力啦.
作者: wwn    時間: 13-11-26 15:05

nicksonma 發表於 13-11-26 14:02
如果用能力去分咁小朋友讀幼稚園就會好似而家小五D小朋友咁大壓力啦.

唔見得依家d幼稚園小壓力囉, 個個都趕住去學呢樣學果樣, 有出過去見私小都知出面有幾壯觀.
作者: bckobi    時間: 13-11-26 15:32

作者: nicksonma    時間: 13-11-26 15:50     標題: 回覆:wwn 的帖子

個D都係報私小, 要proforlio先要。我仔無去學呢樣嗰樣, 輕輕鬆鬆, 如果要去interview 咪好多都唔收,仲大壓力?

作者: wwn    時間: 13-11-26 16:48

nicksonma 發表於 13-11-26 15:50
個D都係報私小, 要proforlio先要。我仔無去學呢樣嗰樣, 輕輕鬆鬆, 如果要去interview 咪好多都唔收,仲大壓 ...

我就係咁...今年出晒事啦, 冇offer. 要由頭至尾玩晒全個大抽獎. 我唔敢話有學野一定收, 不過唔學多d野競爭力一定比人差.
作者: HKTHK    時間: 13-11-26 16:54

How is that contradictory?  Birth rate is low means the number of babies to the overall population is low.  That could also mean few people are having kids but those who have kids are having more than one.  That is not mutually exclusive.  But a hothead like you probably can't understand and just need to complain, complain and complain!
作者: HKTHK    時間: 13-11-26 16:55

回覆 MC1128 的帖子

Forget it, the complaint is not valid in the first place.  Please see my post above.  I think just another parent looking to complain because they are unhappy!  
作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:10

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:17

作者: bckobi    時間: 13-11-26 17:18

作者: teambuilder    時間: 13-11-26 17:25

樓主知唔知咩叫講大話。
作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:26

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:28

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:30

作者: bckobi    時間: 13-11-26 17:30

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:31

作者: HKTHK    時間: 13-11-26 17:31

每一百對父母有十個小朋友,可以係有十對夫婦生一個小朋友,又可以係只有一對夫婦但係生咗十個小朋友,明嗎?
作者: bckobi    時間: 13-11-26 17:31

作者: ngokwan    時間: 13-11-26 17:35     標題: 引用:樓主最鐘意開呢d+post+比大家熱烈討論,bk+

原帖由 iloveorange 於 13-11-26 發表
樓主最鐘意開呢d post 比大家熱烈討論,bk 見得多,估唔到過黎呢邊又係咁。

...
我都見識過,大開眼界。
真心一句,無論小朋友讀邊間學校,家長身教先係最重要。

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:35

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:37

作者: bckobi    時間: 13-11-26 17:38

作者: HKTHK    時間: 13-11-26 17:39

Your mind is more incapable than you think.  Or maybe you don't think much.  What sampling?  Have you ever heard of a birth certificate?
作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:40

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:41

作者: bckobi    時間: 13-11-26 17:49

作者: HY2007    時間: 13-11-26 17:58

作者: bckobi    時間: 13-11-26 18:03

作者: HY2007    時間: 13-11-26 18:11

作者: HY2007    時間: 13-11-26 18:12

作者: GCG    時間: 13-11-26 18:20

澳門說得唔好聽只係一個賭城, 基上我乜需要和國外交往, 是個內向型城市, 但香港唔同 , 是國際城市, 無論人到立場或國際形象或國際社會義務好難避免, 中國捐少左都比美國大做文章..
, HY2007 發表於 13-11-26 17:35
澳門既錢係好易賺,我係講澳門對自己市民既態度。

賓賓風災,澳門跟大6,只捐百幾萬,對市民健康就非常關 ...

作者: HY2007    時間: 13-11-26 18:23

作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-27 13:19

版主按:此文已離題, 與教育無關, 現關上主題, 多謝留意
有關政治題目請到親子王國時事擂台發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5