教育王國

標題: 有冇 88區 迦密 自行收左 [打印本頁]

作者: amy_beckham    時間: 13-11-25 14:23     標題: 有冇 88區 迦密 自行收左

收左丫, 真係好開心丫
作者: yipki    時間: 13-11-25 14:56

回覆 amy_beckham 的帖子

恭喜,你是20分嗎?
作者: amy_beckham    時間: 13-11-25 17:52

回覆 yipki 的帖子

YES, 20分
作者: Xmas11    時間: 13-11-26 11:45

恭喜恭喜!

作者: ren    時間: 13-11-28 10:56

恭喜!
作者: auscarma    時間: 14-7-10 19:34     標題: 引用:回覆+yipki+的帖子 +YES,+20分

原帖由 amy_beckham 於 13-11-25 發表
回覆 yipki 的帖子

YES, 20分
請問有無20分也入不到?

作者: 0209bb    時間: 14-7-23 18:31

I want to know too!
作者: auscarma    時間: 14-9-10 17:40     標題: 引用:Quote:原帖由+amy_beckham+於+13-11-25+發

原帖由 auscarma 於 14-07-10 發表
請問有無20分也入不到?
係呢!有無20分入唔到呀

作者: MASAYA    時間: 14-9-19 11:53

auscarma 發表於 14-9-10 17:40
係呢!有無20分入唔到呀
BK個邊有人話問過校長,今年有少量20分入唔到
作者: auscarma    時間: 14-11-24 07:09     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

請問往年有沒有在網頁公布,還是要親身看?

作者: MASAYA    時間: 14-11-24 11:10

auscarma 發表於 14-11-24 07:09
請問往年有沒有在網頁公布,還是要親身看?
之前要親身去,而家學校網頁都係話要親身去,good luck
作者: bbiibbii    時間: 14-11-25 17:50

我仔也收左,但其實呢間OK嗎?因見有人話功課超多校長又有問題
作者: MASAYA    時間: 14-11-25 18:48

bbiibbii 發表於 14-11-25 17:50
我仔也收左,但其實呢間OK嗎?因見有人話功課超多校長又有問題
現在初小,功課比想像中多,每天六樣以上,每星期有三日有功課堂,可以完成一半,放學後去完公園玩,回家沖涼和茶點後做功課,通常六點完成未計溫習,因為要看叮噹。中默隔星期一次,英文就一星期默書一星期小測,中文範圍開始多,要分兩日溫,每日一小時左右,一次英默就用一小時溫。考試很多,四次,不過範圍暫時不多,基本上每星期的小測默書等同拉長時間溫考試,所以考試期間反而不用太多溫習
但聽說高小會質變量變,不是初小可比,希望到時順利度過

很少接觸校長,但班主任很好,開頭以為很惡很嚴厲,其實很有耐性很用心教

我遇到的情況大致這樣

作者: hyma    時間: 14-11-26 08:28

我只能說, 外同內係兩個樣, 一D都唔好, 有得轉, 我都想轉

作者: mamath    時間: 14-11-26 10:22

hyma 發表於 14-11-26 08:28
我只能說, 外同內係兩個樣, 一D都唔好, 有得轉, 我都想轉
可否了解多些? 是功課不好?

作者: 呀b仔    時間: 14-11-26 11:16     標題: 回覆:mamath 的帖子

一間越來越重名利嘅小學!

作者: hyma    時間: 14-11-26 13:59

功課多到小朋友無晒時間休息, 玩, 又多測驗, 默書, 範圍又多!
比小朋友參加學校的課外活動, 之前又同小朋友講到點好, 點好, 攪到個小朋友不知幾開心, 一句唔該都無, 就話個小朋友唔得, 唔可以同學校一齊出去表演, 攪到個小朋友返到屋企唔開心, 係度咸, 完全唔理個小朋友心理, 只為攞獎, 一覺得你唔得, 就話之你, 我比小朋友參加活動係為學習, 為開心, 唔係為你學校攞獎, 所以我以後都唔會比個小朋友参加學校D 活動了
而且學校好大細超, 好架學生就多D 學習機會, 無咁好的, 就另一個面孔, 做教育, 我覺得唔可以咁囉, 個校長朝朝都黑面神, 佢要對小朋友有威嚴可能要咁, 但對家長一樣係咁就叫無禮貌(不過對一D 攞到好成績架家長及同學仔又會突然變瞼)
唉.....總之仲有好多好多啦
作者: 呀b仔    時間: 14-11-26 15:25     標題: 回覆:hyma 的帖子

吓!唔係嘛?又要成绩好,又要課外活動好???

作者: hyma    時間: 14-11-26 16:00

係呀, 總之幫佢學校爭到光先至係好學生啦
作者: MASAYA    時間: 14-11-26 16:11

想請教,從何時開始發現不如當初想像?

另外,如果給你們再選擇一次,88網哪間學校會適合你們?
作者: hyma    時間: 14-11-26 17:05

近呢兩年, 一年差過一年, 無考慮過再選擇一次會選邊間, 但一定一定唔會再選呢間....
作者: MASAYA    時間: 14-12-15 10:49

如果入讀後跟當初選校時方向落差太大,我贊成轉校;但如果入讀後大方向跟預期分別不大,而是難度比想像中稍高,我建議堅持下去

順帶一提,我是不贊成補習和練習的家長,所以不是希望功課多和課程深那種人,不過只要家校方向一致,執行上有些難度,希望能想辦法應付,大家小朋友都是同校同學,希望一齊加油

p.s. 無可否認,入讀後功課是比想像中多,而且還只是初小
作者: onionpig    時間: 15-9-13 23:26

入唔入都擺~聽簡介會同現實係兩回事
作者: meow_day    時間: 15-9-14 18:26

onionpig 發表於 15-9-13 23:26
入唔入都擺~聽簡介會同現實係兩回事

你好, 請問可否講下簡介會內容? 為何會"入唔入都擺"? 謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5