教育王國

標題: 有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽 [打印本頁]

作者: lukheiching    時間: 13-11-22 18:32     標題: 有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

比D意見
作者: MrsGM    時間: 13-11-22 23:03     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

My opinion.... It really depends on your child... I think and the teacher too. My son is in their PN, he would come home with songs and speaking in mandarin and saying how much fun he had with his friends. he likes school and he has learnt a lot from school and he enjoys being with his friends. So it really depends.

作者: Maibubuu    時間: 13-11-23 00:00     標題: 回覆:lukheiching 的帖子

作者: lukheiching    時間: 13-11-24 18:54

多謝你地回覆,我再想問你地想小朋友升咩小學,其實我想比小朋友係boxhill讀曬4年,小學升英文為主既直資小學.或傳統校,唔知得唔得,因搵唔到boxhill以往自行分配學位既資料
作者: alicekeith    時間: 13-11-25 23:50     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

邊間分校? 我地在mos 分校,絕對唔覺hea,起碼課程方面安排得好緊密,每個星期在notice board 都貼出幾版紙說每日的課程(例如transportation 個星期,星期一教飛機,星期二教直升機,分組遊戲係扮司機和乘客),每日有中/普課、英文、遊戲、體操/音樂,每weekend 有張worksheet 比家長同學生做(eg 數屋企有幾多隻門,教letter 'C'個星期回家一起吃cookie 咬個c. 字出嚟),仲有每weekend 借一中一英兩本圖書。岩岩這星期派了baby plants 返屋企去種大佢。樓主心中咁算唔算hea 呢?

作者: alicekeith    時間: 13-11-25 23:54     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

Btw, 個人覺得學校只能用 「適合」或「唔適合」去形容,我好難理解何之為「貴」或者「唔值」,要知道教育並不是衫褲鞋襪手袋等消費品!

作者: onchai    時間: 13-11-26 14:39

同意... 只有適合與唔適合
值唔值... 好depends on 家長想要d 乜, 我覺得值可能係其他人眼中覺得唔值!
其實, 點為之"hea"? 我囝囝係BOXHILL 由K1 讀到K3, 日日返學好開心, ENG & PTH 亦冇問題, 我自己就好滿意... 當然, 如果家長係要求日日有功課, 默書, 考試, BOXHILL 絕對唔係呢類, 唔知咁叫唔叫 "hea" 呢?

考小學... 好視乎考邊類型學校, 又視乎小朋友屬邊類型, e.g. 慢熱, 怕羞, 外向, 多野講... BOXHILL畢業生升小學咩類型都有, IS, 私校, 直資, 津校都有~

作者: fathaha    時間: 13-12-2 00:54     標題: 引用:同意...+只有適合與唔適合值唔值...+好depe

原帖由 onchai 於 13-11-26 發表
同意... 只有適合與唔適合
值唔值... 好depends on 家長想要d 乜, 我覺得值可能係其他人眼中覺得唔值!
其 ...
如果本身父母英文程度一般。平日都係慣用同小朋友廣東話溝通。讀Boxhill 英文 環境係咪可以教到小朋友好英文?

(因見好多家長平日都係用英文同小朋友溝通)

作者: onchai    時間: 13-12-2 08:21     標題: 回覆:fathaha 的帖子

我地在家正是用廣東話溝通,不過每日會有reading time

作者: lukheiching    時間: 13-12-2 23:13

onchai 你係邊間分校
作者: Deutsche    時間: 13-12-3 19:47     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

想問下各位小朋友讀緊的爸爸媽媽,之前有冇返過boxhill playgroup?老實講,佢playgroup感覺幾hea,很多free play time,想知pn是否也是這樣?

作者: cmybabies    時間: 13-12-4 14:06     標題: 回覆:Deutsche 的帖子

我有番playgroup,講實話,真係有d hea,因為番開其他playgroup,内容好豐富。

我個人覺得,好睇你番BH pg想要d乜,我自己就係想小朋友認識學校環境,老師,甚至routine,等佢第時番學無咁驚,容易d習慣。當然,你亦可以join summer programe, 都有similar effect...

至於pg同N班routine係咪差唔多,N班番3個鐘,當然豐富d啦,除咗circle time, snack time, 做art work 外,仲有story time同其他主題學習,同埋有中文堂。

作者: alicekeith    時間: 13-12-5 13:29     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

我女今年讀緊pn , 之前都有join playgroup 和 summer course. 我覺得兩者都幫到佢適應返學。我覺得個summer course 好好,係pn 班主任教的,內容、形式更像開學之後,當時我女冇耐性,老師教佢數1 to 10 claim down.... 我非常欣賞老師的這份耐性! 其實由summer course 到pn 讀咗四個月,我覺得box hill 真係好好,so far 遇到的老師都好有心教,放學時學校幫手著返外套、鞋,著得好整齊,care 得好好

作者: lukheiching    時間: 13-12-5 13:36

回覆 alicekeith 的帖子

係讀邊間分校
作者: alicekeith    時間: 13-12-5 14:07     標題: 引用:回覆+alicekeith+的帖子 係讀邊間分校

原帖由 lukheiching 於 13-12-05 發表
回覆 alicekeith 的帖子

係讀邊間分校
MOS

作者: alicekeith    時間: 13-12-5 14:14     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

老師唔會好死板咁教書,就好似開學之後,當學生玩時有行為的問題,老師會引導佢地做返好,亦會因情況set rules (我聽老師講的)上星期尾家長日,阿女班主任講得好清楚佢各方面的情況,亦在相中知道free play 時教阿女counting , count num of lego.. 我想起那時早幾日阿女在屋企數這樣果樣。  so far 阿女讀了半,整體上半年我對box hill 好滿意

作者: Deutsche    時間: 13-12-5 15:10     標題: 回覆:alicekeith 的帖子

多謝你的分享,so far聽返來對bh的comment都唔錯。想問問你小朋友語文能力如何?聽人講bh students的英文特別好,想了解多d

作者: alicekeith    時間: 13-12-5 21:52     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

我小朋友返了三個幾月學,未識用英文講一句,但會講sit down please, thank you, line up please (當佢逼大人在厠所門口排隊時) 班主任說希望term 2 (岩岩開始)鼓勵佢地講多啲,且看效果如何。 我自己唔心急,每個小朋友的進展唔同,但如果我想搵最多英文時間的pre nursery class,我搵box hill 就已經搵岩了

作者: lilbabe    時間: 13-12-5 23:26     標題: 引用:我小朋友返了三個幾月學,未識用英文講一句

原帖由 alicekeith 於 13-12-05 發表
我小朋友返了三個幾月學,未識用英文講一句,但會講sit down please, thank you, line up please (當佢逼大 ...
多謝分享!我都幾大機會會俾個女讀呢間,聽你咁講更有信心!你認為老師多聯絡家長講學生日常情況嗎?你小朋友果班師生比例如何?

作者: alicekeith    時間: 13-12-6 13:40     標題: 引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+13-12-05+發表

原帖由 lilbabe 於 13-12-05 發表
多謝分享!我都幾大機會會俾個女讀呢間,聽你咁講更有信心!你認為老師多聯絡家長講學生日常情況嗎?你小朋 ...
So far 老師冇主動打比我,可能阿女冇乜問題,我自己就試過有事打比老師,老師好nice 亦好願意幫忙。除咗電話,我地只用手冊溝通。  至於師生比例,我唔肯定一班係幾多人(二十至三十?唔肯定)除咗中文/普通話堂,有一班主任和兩位assistants, 應該仲有嬸嬸幫忙去厠所和茶點

作者: alicekeith    時間: 13-12-6 13:42     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

如果時間許可,可以在接送時搵老師,因為在課室門口接送的,果時可以見到老師

作者: lilbabe    時間: 13-12-6 23:47     標題: 回覆:alicekeith 的帖子

好多謝你咁用心回覆!我都相信boxhill係好學校,我個女in果日心情都好靚,應該好鍾意果度

作者: fathaha    時間: 13-12-10 14:53     標題: 回覆:lukheiching 的帖子

我囡有box hill 出年PN am offer。我一心想揾間英語環境好的pn。掙扎緊應該近近地係boxhill返。定係出九龍york。兩間各有長短

作者: mmwant    時間: 13-12-11 12:07     標題: 引用:Quote:原帖由+lukheiching+於+13-12-05+發

原帖由 alicekeith 於 13-12-05 發表
MOS
請問mos哪裡?

作者: mmwant    時間: 13-12-11 12:09     標題: 引用:我囡有box+hill+出年PN+am+offer。我一心想

原帖由 fathaha 於 13-12-10 發表
我囡有box hill 出年PN am offer。我一心想揾間英語環境好的pn。掙扎緊應該近近地係boxhill返。定係出九龍y ...
可否講下兩間的長短呢?兩開學費分別幾多?

作者: fathaha    時間: 13-12-11 15:04     標題: 回覆:mmwant 的帖子

York 校舍大。配套多。岩我呢d full time mother。缺點係勁商業。遠要坐校車或接送

Boxhill 近我家。不用坐車。缺點係地方細。冇戶外地方玩。

我一心想要間強英文。呢兩間都強。

作者: Dordormummum    時間: 14-1-4 16:04     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

我覺得hea. 我陪兒甥上過果到playgroup, miss連基本英文grammar都講錯!之後又遲開始,早落堂!中間仲有15分鐘自由活動!我覺得勁hea! 我一定唔會俾我囡上!

作者: 查里媽    時間: 14-1-4 17:52     標題: 引用:我覺得hea.+我陪兒甥上過果到playgroup,+mi

作者: dtung    時間: 14-1-8 10:35

作者: dtung    時間: 14-1-8 10:40

作者: fathaha    時間: 14-1-8 12:07     標題: 引用:回覆+mmwant+的帖子 york+-+2+hr+(11:30am

原帖由 dtung 於 14-01-08 發表
回覆 mmwant 的帖子

york - 2 hr (11:30am -1:30pm), $4950 x11, 另加雜費,   來回交通時間超過兩小時
我有York pm 3 hrs offer。要坐校車1 hrs。box hill am offer。可步行返學。點㨂好。

作者: 開心c9    時間: 14-1-8 14:32     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

想問下書簿費大概幾錢呢?

作者: PandaWhite    時間: 14-6-14 22:33     標題: 引用:Quote:原帖由+dtung+於+14-01-08+發表回覆+

原帖由 fathaha 於 14-01-08 發表
我有York pm 3 hrs offer。要坐校車1 hrs。box hill am offer。可步行返學。點㨂好。

...
你揀咗邊間?

作者: fathaha    時間: 14-6-16 18:29     標題: 回覆:PandaWhite 的帖子

Box hill 。下年k先轉去york

作者: Villychow    時間: 14-7-11 17:19

睇落MOS分校唔錯, 唔知FOTAN分校又如果呢?
作者: Barbarla    時間: 14-7-26 23:08     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

我仔今年K1 Boxhill ( Fo Tan ), 我個人覺得滿意, 因為..😁自己英文唔太好, 所以係屋企無咩同佢講英文, 但呢一年, 睇倒Boxhill 老師好有心教, 呀仔會講多左英文, 英文生字我絕對覺得👍👍👍.

作者: karyee203    時間: 14-9-3 12:07

個人認為唔可以用功課量多與少, hea唔hea黎衡量值唔值尼個價錢.
我唔係好鐘意d比較谷嘅教學方式. 我覺得小朋友應該係遊戲中學習, 咁樣先可以令小朋友對學習感興趣.

我囡囡讀緊PN班, 之前都有join playgroup等佢早d熟悉學校環境. Playgroup感覺上好似無乜野學. 我老公覺得去playgroup係多餘嘅. 但係其實學校已經教緊佢一d 屋企未必學到嘅野. 例如 食野前要洗手, 要多謝幫佢地準備食物嘅EE, 去洗手間要排隊, 玩玩具要share一起玩, 要禮讓等等. 品行係好緊要嘅, 最好係由細養成嘅習慣. 我個囡囡返playgroup時, 已經好鐘意d 老師, 好鐘意返學. 成日係屋企提住佢地.

講番PN班, 囡囡未開始有功課. 我睇其他媽媽留言, 好似要K1先會有功課. 不過boxhill有個home reading programme 同 home activities 鼓勵家長同小朋友一同互動. 因為尼d programme要9月先開始, 我好期待會係一d 點樣嘅活動.

由於阿女仲細, 問親佢今日係學校學左d乜, 佢都會講到一"舊舊" 都唔知佢講乜. 但係有一晚佢竟然自己玩玩下唱左首我從未聽過嘅廣東話兒歌. 真係勁開心呀! 知道阿女enjoy返學又學到野真係好欣慰.
作者: alicekeith    時間: 14-9-4 16:36     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

box hill 課程安排得好,小朋友在這裡真的長大了,基礎也打得好。阿女在mos bh 讀完一年pn 之後,聽和講英文、主動性、自理等方面都做得好,這啲係bh train 佢train 返嚟的。作為家長,我對這間學校好滿意

作者: lilbabe    時間: 14-9-5 09:05

alicekeith 發表於 14-9-4 16:36
box hill 課程安排得好,小朋友在這裡真的長大了,基礎也打得好。阿女在mos bh 讀完一年pn 之後,聽和講英 ...
請問你女女係邊間分校? 有上K1嗎?

作者: alicekeith    時間: 14-9-5 12:24     標題: 引用:Quote:alicekeith+發表於+14-9-4+16:36+box

原帖由 lilbabe 於 14-09-05 發表
請問你女女係邊間分校? 有上K1嗎?
阿女係馬鞍山分校

作者: Sherman920    時間: 14-11-2 23:36     標題: 回覆:alicekeith 的帖子

你好,我也打算讓仔仔讀bh mos,請問你可以pm 我你女兒的老師是誰嗎?我聽講唔同老師嘅水平很不一樣。

作者: calvinlinda    時間: 14-11-12 12:12

佢哋今次Openday好似有啲呢hea, 但今日interview完, 覺得BH是一間不錯的學校. 唔同小朋友都有唔同發展進度, BH會因材施教, 唔似得有啲主流幼園咁, 所有嘢都BAU, 死板板的. 郁啲就話小朋友唔合作, 搞到啲小朋友好似入咗工廠倒模咁.
作者: 貝珠    時間: 14-11-13 00:25

回覆 calvinlinda 的帖子

agree

作者: fatbboy    時間: 14-11-24 16:10     標題: 引用:York+校舍大。配套多。岩我呢d+full+time+m

原帖由 fathaha 於 13-12-11 發表
York 校舍大。配套多。岩我呢d full time mother。缺點係勁商業。遠要坐校車或接送

Boxhill 近我家。不用 ...
真心請教!
我即將搬入mos, 報咗bh明年k1但未in, 呢間係我心儀學校之一,英文又近屋企. 而我仔有york國際班am k1 offer,  據聞呢間英文同數學都,對將來適應本地小學好似會好d, 但好遠!
可以分享下york有咩吸引妳k1轉出去?

作者: Jyip1227    時間: 14-11-25 23:40     標題: 回覆:fathaha 的帖子

So finally which school have you been chosen? I have the same situation as you and I live in mos. it seems York is more famous and I think York can give us a greater chance to a good kindergarten or primary school.

作者: Jyip1227    時間: 14-11-25 23:43     標題: 回覆:fathaha 的帖子

Do we need to apply again next year for York?

作者: hd3017    時間: 14-12-19 18:46

回覆 Deutsche 的帖子

Actually I been in Hong Kong for over 10 years, I feels that Hong Kong parents are overly concern with their baby's early education.  My brother and sister's sons in Canada do not go to school before 3 yrs old.  Which is totally different schooling than Hong Kong.  Canadian believe children before 3 yrs old should learn more from outside and games.  Now parents in Hong Kong wants school to give homework even in playgroup or else you call it hea???  That is kinda strange to me... Kids at that age should learn more how to play with others and enjoy the free air under the sun....  But I have to admit even I live under the Hong Kong educational system I worried so much that my son will not be up to par with other children in Hong Kong I let him to go BoxHill when he is just 11 mths old.  But I still believe he should play more and not have to worry about how to spell the next word....  My opinion only...
作者: doramanbb    時間: 15-1-5 13:51     標題: 引用:佢哋今次Openday好似有啲呢hea,+但今日inte

原帖由 calvinlinda 於 14-11-12 發表
佢哋今次Openday好似有啲呢hea, 但今日interview完, 覺得BH是一間不錯的學校. 唔同小朋友都有唔同發展進度, ...
Hello dear jm,其問可否分享下interview過程和內容嗎?因為我仔係細b,唻緊1月21號會去interview,但我英文只屬普通,不算太好,所以好緊張,希望了解多d詳情,有心理準備

作者: doramanbb    時間: 15-1-5 13:53     標題: 引用:我仔今年K1+Boxhill+(+Fo+Tan+),+我個人覺

原帖由 Barbarla 於 14-07-26 發表
我仔今年K1 Boxhill ( Fo Tan ), 我個人覺得滿意, 因為..😁自己英文唔太好, 所以係屋企無咩同佢講英 ...
請問你英文不太好,咁係你自己去interview嗎?我英文都只係普通,驚到時口唖唖,會好多問題嗎?

作者: doramanbb    時間: 15-1-5 13:54     標題: 引用:佢哋今次Openday好似有啲呢hea,+但今日inte

原帖由 calvinlinda 於 14-11-12 發表
佢哋今次Openday好似有啲呢hea, 但今日interview完, 覺得BH是一間不錯的學校. 唔同小朋友都有唔同發展進度, ...
請問會好多問題嗎?

作者: 貝珠    時間: 15-1-13 16:21     標題: 回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

In 家長多過小朋友。teacher will ask if the child know how to feed herself, does her have any friends, why u choose box hill etc...

作者: doramanbb    時間: 15-1-13 19:59     標題: 引用:In+家長多過小朋友。teacher+will+ask+if+t

原帖由 貝珠 於 15-01-13 發表
In 家長多過小朋友。teacher will ask if the child know how to feed herself, does her have any friends ...
Tks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5