教育王國

標題: 純粹分享:超大B報學校 [打印本頁]

作者: cathygum    時間: 13-11-22 03:29     標題: 純粹分享:超大B報學校

我仔仔2010年12月中出世,一早諗咗俾佢做超大B(因為覺得好處多過壞處);今年報K1,現時為止in咗5間學校,4間都有am offer(1間未知結果)。所以如果爸爸媽媽贊成及支持小朋友做超大B,其實喺報學校及學習上會更有優勢。祝各位早日收到心儀學校既offer〜

作者: Aprilbaby    時間: 13-11-22 07:08     標題: 引用:我仔仔2010年12月中出世,一早諗咗俾佢做超

原帖由 cathygum 於 13-11-22 發表
我仔仔2010年12月中出世,一早諗咗俾佢做超大B(因為覺得好處多過壞處);今年報K1,現時為止in咗5間學校, ...
有無學校唔收超大b? 11月b可以嗎?

作者: DonaldTsang    時間: 13-11-22 07:52     標題: 引用:我仔仔2010年12月中出世,一早諗咗俾佢做超

原帖由 cathygum 於 13-11-22 發表
我仔仔2010年12月中出世,一早諗咗俾佢做超大B(因為覺得好處多過壞處);今年報K1,現時為止in咗5間學校, ...
但會吾會視乎你報咩學校?因為有D學校係有報讀年齡的範圍限制。可分享你有邊幾間Offer嗎?

作者: kkwish    時間: 13-11-22 09:20     標題: 回覆:純粹分享:超大B報學校

咁其實如果BB12月出世,唔係做細B就做大B架啦,我見好多家長為細B冇咩offer好憂心,其實我都寧願BB做大B,好多人會覺得如果上到唔好side多年,其實人生漫長,剛起步邊有話㗰唔㗰,BB各方面ready先返學,事半功倍

作者: Jessie730818    時間: 13-11-22 09:25     標題: 引用:咁其實如果BB12月出世,唔係做細B就做大B架

原帖由 kkwish 於 13-11-22 發表
咁其實如果BB12月出世,唔係做細B就做大B架啦,我見好多家長為細B冇咩offer好憂心,其實我都寧願BB做大B, ...
好贊成,起碼家長同小朋友都做得好d,自信心大好多

作者: ivy1225    時間: 13-11-22 09:41     標題: 回覆:純粹分享:超大B報學校

我個仔2010 年9月尾,我都比佢做超大b,因爭幾個月爭好遠,同埋我個仔講野比較同齡b遲!

作者: 兔兔媽咪    時間: 13-11-22 09:44     標題: 回覆:純粹分享:超大B報學校

我都想呀仔做大B,不過驚龍年太多人

作者: phoebewong123    時間: 13-11-22 09:55     標題: 回覆:ivy1225 的帖子

可以分享下9月超大b有乜offer 嘛?

作者: yumikokwong    時間: 13-11-22 10:03

回覆 cathygum 的帖子

BB K1前有無返N班?

作者: 積奇百事    時間: 13-11-22 10:05

yumikokwong 發表於 13-11-22 10:03

12月細仔, 好難有 n 班肯收架喎

作者: 積奇百事    時間: 13-11-22 10:08

cathygum 發表於 13-11-22 03:29
我同你一樣, 12月b, 今年做超大b. 暫時面試咗四間, 仲有一間未面試

但暫時一間 offer 都未有

作者: yumikokwong    時間: 13-11-22 10:08

回覆 積奇百事 的帖子

我意思係佢做超大B之前有無讀N班

作者: cathygum    時間: 13-11-22 10:11     標題: 引用:Quote:原帖由+cathygum+於+13-11-22+發表我

原帖由 Aprilbaby 於 13-11-22 發表
有無學校唔收超大b? 11月b可以嗎?
學校一般都鍾意收大B,因為相對容易handle。11月絕對無問題,我細仔都係11月出世,都會俾佢做超大B。

作者: cathygum    時間: 13-11-22 10:17     標題: 引用:Quote:原帖由+cathygum+於+13-11-22+發表我

原帖由 DonaldTsang 於 13-11-22 發表
但會吾會視乎你報咩學校?因為有D學校係有報讀年齡的範圍限制。可分享你有邊幾間Offer嗎?

...
當然都要視乎學校嘅規定。我報嘅學校:啟思、寶血、靈糧堂、高主教、維記、聖馬加利。頭四間有am offer。

作者: cathygum    時間: 13-11-22 10:19     標題: 引用:咁其實如果BB12月出世,唔係做細B就做大B架

原帖由 kkwish 於 13-11-22 發表
咁其實如果BB12月出世,唔係做細B就做大B架啦,我見好多家長為細B冇咩offer好憂心,其實我都寧願BB做大B, ...
所以我都係想鼓勵下細b既家長,無offer都唔使愁、唔使擔心,做超大b好處更多!

作者: cathygum    時間: 13-11-22 10:20     標題: 引用:回覆+cathygum+的帖子 BB+K1前有無返N班?

原帖由 yumikokwong 於 13-11-22 發表

無返N班

作者: cathygum    時間: 13-11-22 10:24     標題: 引用:Quote:yumikokwong+發表於+13-11-22+10:03+

原帖由 積奇百事 於 13-11-22 發表
無錯,舊年都有報今年N班,但全軍覆沒!唔知點解以大b身份報N都唔收,哈哈〜

作者: cathygum    時間: 13-11-22 10:24     標題: 引用:Quote:cathygum+發表於+13-11-22+03:29+我

我同你一樣, 12月b, 今年做超大b. 暫時面試咗四間, 仲有一間未面試

但暫時一間 offer 都未有
加油加油,祝好快有好消息!

作者: Aprilbaby    時間: 13-11-22 18:25     標題: 引用:我個仔2010+年9月尾,我都比佢做超大b,因

原帖由 ivy1225 於 13-11-22 發表
我個仔2010 年9月尾,我都比佢做超大b,因爭幾個月爭好遠,同埋我個仔講野比較同齡b遲!

...
我阿仔9月頭,1516中,不停听个fd講,最好做超大b好,特別考小一時。我仔今年k1 都有不少am offer, 只怕系考小學時被人嫌棄啫!

作者: 藍藍媽    時間: 13-11-22 19:04     標題: 引用:Quote:原帖由+ivy1225+於+13-11-22+發表我

我阿仔9月頭,1516中,不停听个fd講,最好做超大b好,特別考小一時。我仔今年k1 都有不少am offer, 只怕系 ...
9 月頭又大左d咁…… 好似十一、二月做超大易接受d

作者: patpat904    時間: 13-11-22 19:19

Aprilbaby 發表於 13-11-22 18:25
我阿仔9月頭,1516中,不停听个fd講,最好做超大b好,特別考小一時。我仔今年k1 都有不少am offer, 只怕系 ...
9月太大了,何況有am offer點解唔讀。4歲讀k1好似唔太好,一陣老師以為你是怪獸家長
作者: hoping_c    時間: 13-11-22 19:41     標題: 引用:Quote:yumikokwong+發表於+13-11-22+10:03+

我仔是12月出世, 有幸一間普通幼稚園收n1, 當時in n1 只是一歲多, 唔識講野, 行都未穩

作者: doraemon622    時間: 13-11-22 19:45

自信心大好多對讀書都有幫助

作者: Margaret66    時間: 13-11-22 21:21     標題: 回覆:純粹分享:超大B報學校

我女今年以十月超大B入了心儀幼稚園,大家都輕鬆左好多

作者: 小洪寶    時間: 13-11-22 21:53     標題: 引用:Quote:原帖由+ivy1225+於+13-11-22+發表我

考小學競爭仲激烈,大仔吾係更有優勢咩?

作者: Aprilbaby    時間: 13-11-22 23:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Aprilbaby+於+13-11-22+發表

原帖由 小洪寶 於 13-11-22 發表
考小學競爭仲激烈,大仔吾係更有優勢咩?
就系囉,我只怕過到幼稚園呢關,輸晒小一。但兔仔無得遲一年,因為撞龍仔,成世無運行

作者: 小洪寶    時間: 13-11-23 00:00     標題: 引用:Quote:原帖由+小洪寶+於+13-11-22+發表考小

就系囉,我只怕過到幼稚園呢關,輸晒小一。但兔仔無得遲一年,因為撞龍仔,成世無運行

...
正是

作者: 小寶貝兒    時間: 13-11-23 00:16

積奇百事 發表於 13-11-22 10:05
有呀, 我女都係2010年12月B, 今年2月讀左半年N, 而家讀緊K1, 今年只報一間培正做大B~ 因為我見佢都跟得上, 係手肌冇咁有力, 老師都話佢OK~ 做某D佢鐘意既野果陣會好專心~
讀左半年N班, 真係明顯見到個女大個左, 個人淡定左~

作者: breadmaster    時間: 13-11-23 08:19     標題: 回覆:兔兔媽咪 的帖子

我同你一樣,驚龍年多人,你最後做大b定細b 呀?

作者: rgalc    時間: 13-11-23 08:25     標題: 引用:Quote:原帖由+小洪寶+於+13-11-22+發表考小

作者: ymnhappybaby    時間: 13-11-23 08:46     標題: 回覆:rgalc 的帖子

1O月至12月做超大B好.其實多數细龍B也会轉做大蛇B避一避.

作者: mcrabbit    時間: 13-11-23 08:58     標題: 引用:Quote:積奇百事+發表於+13-11-22+10:05+12

原帖由 小寶貝兒 於 13-11-23 發表
有呀, 我女都係2010年12月B, 今年2月讀左半年N, 而家讀緊K1, 今年只報一間培正做大B~ 因為我見佢都跟得上,  ...
即係而家係細b, 諗住培正repeat k1 做大b? 我都諗緊我個12 月兔b , 嚟緊都會細b 入 k1 (諗住報晒pn 同 k1, 但收咗k1), 諗緊點轉大b 好!

作者: cherot    時間: 13-11-23 09:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Aprilbaby+於+13-11-22+發表

原帖由 rgalc 於 13-11-23 發表
兔仔重多過龍仔幾千人,做超大B可能重易爭啲!
龍年本地b多啲
兔年雙非b多啲

作者: mcrabbit    時間: 13-11-23 10:38     標題: 引用:Quote:原帖由+rgalc+於+13-11-23+發表兔仔

原帖由 cherot 於 13-11-23 發表
龍年本地b多啲
兔年雙非b多啲
咁應該計本地b 好啲。我估好的學校都會優先揀本地學生先啩!

作者: wankapo    時間: 13-11-23 12:22     標題: 引用:Quote:原帖由+ivy1225+於+13-11-22+發表我

有啲學校唔收9月大b架

作者: Aprilbaby    時間: 13-11-23 12:43     標題: 引用:Quote:原帖由+Aprilbaby+於+13-11-22+發表

原帖由 wankapo 於 13-11-23 發表
有啲學校唔收9月大b架
我就系知,有學校會嫌棄9月大b, 同埋,最主要怕左龍仔,我暫時都會stick on 兔仔。我朋友2月龍仔,in表現唔錯,in左3間N, 只有1間有offer龍仔咩世界?!

作者: donut012    時間: 13-11-23 13:21     標題: 回覆:純粹分享:超大B報學校

個人經驗。我個女係12月尾BB, 因為嗰時咁啱有學校收佢讀PN,所以比佢做超細B。佢算係乖同醒嘅小朋友,但係一拍埋大B到真係有分別。佢又唔係生得特別高,我覺得佢喺班裏面自信心唔夠。老師評語永遠係話佢幾乖,都跟得到,但永遠唔會話佢叻。K1 嘅分別係最大,K2 嘅 gap 就收窄咗D。但係我最後都比佢轉校 repeat K2。已加佢自信心番哂嚟,老師話佢非常獨立,好醒目, 係班裏面會照顧其他同學。可能每個小朋友唔同,但我就比較覺得做大B好D。

作者: mcrabbit    時間: 13-11-23 16:18     標題: 引用:個人經驗。我個女係12月尾BB,+因為嗰時咁啱

原帖由 donut012 於 13-11-23 發表
個人經驗。我個女係12月尾BB, 因為嗰時咁啱有學校收佢讀PN,所以比佢做超細B。佢算係乖同醒嘅小朋友,但係 ...
如果同校repeat 你又覺得點呢?因為又唔係好想轉學校

作者: humansky    時間: 13-11-23 16:58     標題: 引用:Quote:原帖由+Aprilbaby+於+13-11-22+發表

原帖由 rgalc 於 13-11-23 發表
兔仔重多過龍仔幾千人,做超大B可能重易爭啲!
同意,同埋龍年10-12月出世的,又會遲一年做超大b,同蛇年爭!

作者: donut012    時間: 13-11-23 21:48     標題: 回覆:mcrabbit 的帖子

我知道好多學校唔會建議係同校留班,除非真係跟唔到。Even 我個女嗰時有同學校講話想比佢留K1,學校話無咁嘅需要因為佢跟得到。同埋小朋友見同學全部升班自己無得升始終會有D唔開心。

作者: cattz288    時間: 13-11-23 22:37     標題: 引用:Quote:積奇百事+發表於+13-11-22+10:05+12

原帖由 小寶貝兒 於 13-11-23 發表
有呀, 我女都係2010年12月B, 今年2月讀左半年N, 而家讀緊K1, 今年只報一間培正做大B~ 因為我見佢都跟得上,  ...
我本來都係咁打算,不過最後無交表,因為唔想太朋撲,而家k1又讀得儿好!

作者: 小寶貝兒    時間: 13-11-23 23:21

mcrabbit 發表於 13-11-23 08:58
即係而家係細b, 諗住培正repeat k1 做大b? 我都諗緊我個12 月兔b , 嚟緊都會細b 入 k1 (諗住報晒pn 同 k1,  ...
係呀~ 諗就咁諗, 培正唔收我都有K1讀緊, 冇咁驚麻~
作者: 小寶貝兒    時間: 13-11-23 23:24

cattz288 發表於 13-11-23 22:37
我本來都係咁打算,不過最後無交表,因為唔想太朋撲,而家k1又讀得儿好!

...
我都係讀得唔錯, 但我好擔心小一派位, 因為我呢區好奇怪, 唔係派第一志願, 就係派第7志願, 爸爸舊校又世襲生一早收滿晒! 都唔知點算......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5