教育王國

標題: 沙田香港神託會培基書院 [打印本頁]

作者: kdbjoantam    時間: 13-11-19 14:29     標題: 沙田香港神託會培基書院

請問 直資
香港神託會培基書院 Stewards Pooi Kei College
What is the band?????
作者: NurseSally    時間: 13-11-19 15:24     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

B2 中至尾可入嗎?想阿囝來年入,平均分65-70, 超靜男仔,5 知大機會嗎?

作者: tracy668899    時間: 13-11-20 08:24     標題: 引用:請問+直資香港神託會培基書院+Stewards+Poo

原帖由 kdbjoantam 於 13-11-19 發表
請問 直資
香港神託會培基書院 Stewards Pooi Kei College
What is the band?????
個人覺得係band 2a, 很不錯的直資英中,我仔上年有in(我仔係2a)有收,但已經係最後一批,所以應該收左好多邊緣band 1生。

作者: Leung2010    時間: 13-11-20 08:58

tracy668899 發表於 13-11-20 08:24
個人覺得係band 2a, 很不錯的直資英中,我仔上年有in(我仔係2a)有收,但已經係最後一批,所以應該收左好 ...

請問 "最後一批" 即是幾時? "最早一批"又是幾時?
作者: kdbjoantam    時間: 13-11-20 10:35

如果收左, 但唔註冊, 等埋大抽獎, 再扣門, 你地話有無機???
作者: kdbjoantam    時間: 13-11-20 10:46

香港神託會培基書院是否好過林大輝???
作者: lucia6119    時間: 13-11-20 17:10

回覆 kdbjoantam 的帖子

培基比林大輝係好好多..我兒子 BAND 2 中入培基 (要差不多最後那LOT 才收) , 他的同學 BAND 3  , 全級尾3  ,林大輝1st interview 即收 , 不過最後那位同學都沒有入讀, 寧願 等大抽獎
作者: lucia6119    時間: 13-11-20 17:26

回覆 kdbjoantam 的帖子

咪試吓囉, 去面試博個機會啦 , 另外 BAND 2 中至尾也可試 德信
作者: ada_pmlo    時間: 13-11-20 17:28

如果係BAND 1C / 2A, 嘅學生, 又比培基收咗, 你哋會唔會接受OFFER, 定係會放棄, 等大抽獎呢 ?
作者: lucia6119    時間: 13-11-20 18:38

回覆 ada_pmlo 的帖子

培基 基本的學生 就是  BAND 1C / 2A , 其實要揀 培基 OR 參加大抽獎 , 要視乎你屬那區, 大抽獎 有甚麼學校跟培基來比較 , 另外也要視乎 家長/ 學生的要求
作者: NurseSally    時間: 13-11-20 19:19     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

即B2 尾也可試培基/德信!我聽見林大輝麻麻地就驚!因囝囝成績唔靚,又未至於唔合格,科科60~70分,但超乖超靜,雖在P4, 但願他成績會進步及多發言啦!

作者: lucia6119    時間: 13-11-20 19:29

回覆 NurseSally 的帖子

如果超乖的 , 真係唔好去林大輝了 , 我兒子也是沒甚麼技能 , 不過 操行 有A , 成績除了 數學 A , 中英文 就唔穩定

或者幫你兒子 練吓 面試 , 尤其係時事問題 和 分析 ,
不知你是那區, 如果 沙田區 , BAND 2 生也算多選擇
最緊要努力 KEEP 住係BAND 2

作者: NurseSally    時間: 13-11-20 20:10     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

Thanks! 我住葵涌!諗住第日試培基,深水埗基崇或聖道珈南啊!

作者: ada_pmlo    時間: 13-11-20 20:30

lucia6119 發表於 13-11-20 18:38

培基 基本的學生 就是  BAND 1C / 2A , 其實要揀 培基 OR 參加大抽獎 , 要視乎你屬 ...
其實我小朋友係沙田區,第一次呈分係1C,但第二次呈分差咗,應該跌落2A,我驚第三次呈分都上唔返band 1行例,咁大抽獎就要落band 2
但如真的收到培基offer,但佢dealine, 又未知第三次呈分成績,到時就頭痛!

作者: NurseSally    時間: 13-11-20 22:36     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

沙田有冇好Band2或所講上車英中?

作者: ada_pmlo    時間: 13-11-20 22:53

NurseSally 發表於 13-11-20 22:36
沙田有冇好Band2或所講上車英中?
我都好想知!
作者: tracy668899    時間: 13-11-20 23:32     標題: 引用:回覆+ada_pmlo+的帖子 培基+基本的學生+就

原帖由 lucia6119 於 13-11-20 發表

培基 基本的學生 就是  BAND 1C / 2A , 其實要揀 培基 OR 參加大抽獎 , 要視乎你屬 ...
Hi lucia6119,

記得我嗎?還記得我地之前勁緊張,話咁快又到下一批小朋友。

你小朋友在培基讀成點呀?我仔暫時都讀得吾錯,但眼見佢日日都要默書要test, 真係好辛苦,而家讀書真係一d都吾可以放鬆!

作者: 牡丹    時間: 13-11-20 23:43

有冇人知道如果培基在四五月話收你,但我又唔讀, 到派位唔好後再吃回頭草, 他們會否收翻個學生呢?
作者: lucia6119    時間: 13-11-21 01:45

回覆 tracy668899 的帖子

hi ,當然記得你 , 我兒子在培基讀得好開心, 功課唔多, 最近考完uniform test , 暫時 不是太忙, QUIZ 和默書都好 REASONABLE , 比起小學還輕鬆 , 培基老師真係好好, 就算UT 有唔合格, 都會鼓勵同學 , 說這是第一次. 大家可能唔習慣 , 下次會好轉啦, 大家俾心機, 我兒子 IH 唔合格, 老師問他有甚麼唔明呀 , 可以來問老師呀 ..

而且同學仔相處很好, 連我們一班家長都成日 WHATAPPS 互相交流和打氣

培基的教學理念跟我的理想學校相近, 所以真係多謝EK 的朋友 , 讓我認識這學校才沒有錯過

作者: lucia6119    時間: 13-11-21 01:50

回覆 牡丹 的帖子

如果到時吃回頭草 , 我想跟扣門一樣, 到時收生都係按成績, 不過那時競爭可能更激烈

作者: tracy668899    時間: 13-11-21 07:37     標題: 引用:+本帖最後由+lucia6119+於+13-11-21+02:12+

原帖由 lucia6119 於 13-11-21 發表

讀到一間學校可以令小朋友享受真正學習態度至係最緊要! 聽到你甘講真係好開心

作者: ada_pmlo    時間: 13-11-21 10:07

請問有冇人知, 培基嘅通識科係咪都係用英文教? 同埋係咪除咗中文, 中史科外, 所有科除咗係英文書外, 都會用英文授課 ? 如果小六生上去, 會唔會好難適應呢?

同埋我自己本身英文都係有限公司, 見到培基個網頁係全英文, 我都驚驚哋!

作者: ada_pmlo    時間: 13-11-21 10:11

to : csy_ma  

學你話, 佢有好多獎學金俾1A同1B學生, 所以我哋呢d唔係咁叻嘅小朋友, 又點會可以攞到學校嘅奬學金呀?

作者: ada_pmlo    時間: 13-11-21 15:30

lucia6119 發表於 13-11-21 01:45

hi ,當然記得你 , 我兒子在培基讀得好開心, 功課唔多, 最近考完uniform test ,  ...

Hi Hi lucia6119

想問你, 除學費外, 多唔多其他雜費? 課外活動又要唔要額外費用呢?

作者: lucia6119    時間: 13-11-21 17:36

除了學費, 就你參加課外活動的費用 , 每人最少選一樣, 最多可選3 樣, 費用視乎你參加甚麼 , 好似我兒子參加足球隊, 一年的費用是$ 500 , 有些活動是免費的如團契之頖 , 最貴的應該是甚麼 日本 和法文班, 還有 i-bond PROGRAMME , 大約要2 千多元1 年,  另外雜費約 $800 一年 (包括一些 SPPLEMENTARY NOTES / BOOKS , 拍照. SMART CARD etc..)我覺得好reasonable , 而且學費唔貴 $1850 一個月, 比起我們以前那間小學還要平
另外 培基都設有好多獎學金 ,不單成績好的有, 品行好的都有機會

作者: lucia6119    時間: 13-11-21 17:45

培基除了中文, 中史 之外 全部用英文 教, 不過不用擔心 , 我們好多 BAND 2 生 小學係中文小學 都沒有大問題 , 他們都好開心沒壓力 , 而且老師都很好的
作者: ada_pmlo    時間: 13-11-21 17:57

lucia6119 發表於 13-11-21 17:45

培基除了中文, 中史 之外 全部用英文 教, 不過不用擔心 , 我們好多 BAND 2 生 小學 ...

咁知唔知通識科係中文, 定英文教 ?
作者: lucia6119    時間: 13-11-21 18:02

如果無記錯 高中的通識係中文 , 大家可以在簡介會 問清楚 (簡介會在這星期六, 日)
作者: ada_pmlo    時間: 13-11-21 18:06

lucia6119 發表於 13-11-21 18:02

如果無記錯 高中的通識係中文 , 大家可以在簡介會 問清楚 (簡介會在這星期六, 日)  ...
Thanks! 係呀,我會去,報咗星期日去!
作者: ada_pmlo    時間: 13-11-24 09:56

結果我噚日去咗,D學生英文真係好勁!

你哋去完咩感覺呢?
作者: Leung2010    時間: 13-11-24 19:27

Thank you, 想問一問添, 有關學費外, 多唔多其他雜費 - 咁是否一定要學返樣樂器? 樂器學費幾多? 是否一定要買埋件樂器, 定租學校都得?
作者: 囡囡媽    時間: 13-11-24 20:06

問過高年班的姐姐,通識是用中文教授。
作者: sherran    時間: 13-11-24 20:59     標題: 引用:結果我噚日去咗,D學生英文真係好勁!你哋

原帖由 ada_pmlo 於 13-11-24 發表
結果我噚日去咗,D學生英文真係好勁!

你哋去完咩感覺呢?
一位滿有愛的校長,一間很用心經營的學校,學生溫文有修養,這裡,你相信每位學生也可以按自己的步伐來進步⋯
倘報讀,路程不算遠,但轉拆,估計單程約一小時⋯心動又猶豫⋯

作者: cherry21    時間: 13-11-24 21:21     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

今天聽完它的簡介會,入學要求都好似好高

作者: ponysee    時間: 13-11-24 21:29

cherry21 發表於 13-11-24 21:21
今天聽完它的簡介會,入學要求都好似好高

要咩成績先入到?
今日有去、不過晏咗沒有聽簡介會.亞仔好鍾意些校
,BAND2中,唔知有沒有機會.THANKS!
作者: cherry21    時間: 13-11-24 21:30     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

校長話主科要B以上才考慮

作者: lucia6119    時間: 13-11-24 21:39

回覆 ponysee 的帖子

band 2 中, 可以試試..有機會的

作者: lucia6119    時間: 13-11-24 21:40

回覆 cherry21 的帖子

主課應該 B 便可以

作者: lucia6119    時間: 13-11-24 21:57

回覆 Leung2010 的帖子

我上一頁有介紹 除學費有甚麼 雜費
至於學習 一種樂器 , 學生可以參加學校舉辦的, 也可以自己在外面的琴行學
我知道 有些小朋友小學沒有學習樂器 , 好多都在學鋼片琴, 那只要買那2 條敲擊棒

作者: lucia6119    時間: 13-11-24 22:02

回覆 sherran 的帖子

不知你住那裡 , 不過 阿仔那班, 我知有人住粉嶺, 也有人住西貢之前我也覺得遠/ 轉折
現在發覺也很方便 . 40 分鐘 便回到學校

作者: sherran    時間: 13-11-24 23:04     標題: 回覆:lucia6119 的帖子

家住大埔,都好邊個方法可行?
1. 因不近火車站,要先乘接駁巴士到大埔墟站,約15分鐘,轉火車(大埔去沙田)約20分鐘吧,再怎樣由沙田火車站去學校就未知⋯
2. 如果巴士大老山隊道下車,行返學校是否好遠?
3. 有小巴去馬鞍山⋯估計車程最快,但去到恆安/新都城如何又係未知⋯

作者: lucia6119    時間: 13-11-24 23:34

我知道住粉嶺那位小朋友 係乘巴士到大老山隧道口下車行返學的, 乘車+ 步行 約30 分鐘 , 十分方便 . 如果不想行也可在隧道口轉車回校如 82X , 82P , 89D

如果在沙田火車站, 有很多條巴士線/ 小巴線 到學校的
巴士有: 49X , 83K , 83S , 小巴: 65A , 808

在馬鞍山應該有小巴808 (不過據說很多人搭, 所以很多人建議在沙田火車站/ 第一城轉巴士/小巴) , 另一方面 馬鞍山恆安應該可以搭85 X 在歷奇單車場那站下車行5-8 分鐘 便到學校
作者: sherran    時間: 13-11-25 08:21     標題: 回覆:lucia6119 的帖子

很詳細的資料。謝謝你,我會逐一試試⋯
請問,學校上下課的時間是?一般下課後多學生留校活動嗎?學校有無話幾點關門?

作者: fungpolly123    時間: 13-11-25 10:41

校長說雜費每年預$12,000, 學費$18,500

作者: fungpolly123    時間: 13-11-25 10:43

去年收申請1,300份, 只有700人可面試 !
作者: ada_pmlo    時間: 13-11-25 10:56

fungpolly123 發表於 13-11-25 10:41

雜費仲要睇你係參加咩遊學團, 如果去得遠, 就唔止 $12000 一年架啦, 上年有同學去瑞士....................., 如果係呢d地方, 應該會幾貴!
作者: ada_pmlo    時間: 13-11-25 10:57

fungpolly123 發表於 13-11-25 10:43
去年收申請1,300份, 只有700人可面試 !

其實嗰日我有寫紙仔問, 如果成績不達中, 英, 數, 都係 B 嘅話, 會唔會有面試機會, 不過可惜冇答到呢個問題!
作者: fungpolly123    時間: 13-11-25 11:07

低年級唔會出外遊學,應該唔驶12,000
作者: fungpolly123    時間: 13-11-25 11:10

ada_pmlo 發表於 13-11-25 10:57
其實嗰日我有寫紙仔問, 如果成績不達中, 英, 數, 都係 B 嘅話, 會唔會有面試機會, 不過可惜冇答到呢個問題 ...
有無人真係無得面試,如果成績得B以下?

作者: 蔚晴    時間: 13-11-25 12:27

我想知功課量多唔多?學校有冇提供支援嗰D成績稍遜學生?謝謝!
作者: lucia6119    時間: 13-11-25 12:53

回覆 蔚晴 的帖子

中一功課量唔多, 通常係2 , 3樣 不過精英班 功課會多D, 不過 都 唔算谷
不過 要學生多閱讀 , 所以在校內有閱讀時間
平均每個月都要交閱書報告

如果 成績不理想會安排 STRENGTHENING CLASS 給同學

作者: 蔚晴    時間: 13-11-25 13:00

THX
作者: lucia6119    時間: 13-11-25 13:02

其實那些所謂 遊學團係叫 LEARNING WITHOUT WALLS
第一初中係唔會安排 外地遊的
以下是 2010 的 PROGRAMME
http://www.spkc.edu.hk/LEWOWA/in ... ogramme&mid=102

另外 學校也解釋 其實 去外地並非旅遊, 例如 去歐洲 是 STUDY THE UNDERGROUND PIPE SYSTEM , 完全沒有觀光環節
另外 我覺得可以因應個人 經濟能力, 如選一些鄰近 國家 如: 台灣 , 中國 那些地區

作者: polo819    時間: 13-11-25 14:23

是否不是所有申請都會接見?  
作者: km1357    時間: 13-11-26 17:18

ada_pmlo 發表於 13-11-25 10:57
其實嗰日我有寫紙仔問, 如果成績不達中, 英, 數, 都係 B 嘅話, 會唔會有面試機會, 不過可惜冇答到呢個問題 ...

完左個簡介會後, 留底有人問校長 (好多都係呢類問題), 佢答都有機會(第一round), 不過都係睇d報名情況.
唔覺唔覺, 六年前大家係馬鞍山搵小學, 家下一齊搵中學...

作者: ada_pmlo    時間: 13-11-26 17:41

km1357 發表於 13-11-26 17:18
完左個簡介會後, 留底有人問校長 (好多都係呢類問題), 佢答都有機會(第一round), 不過都係睇d報名情況.
...

係, 但我覺得搵中學, 仲折磨過搵小學!
作者: Leung2010    時間: 13-11-27 13:10

fungpolly123 發表於 13-11-25 10:41

校長說雜費每年預$12,000, 那麼多! 請問究竟雜費包了什麼?
作者: lucia6119    時間: 13-11-27 14:11

回覆 Leung2010 的帖子

真的沒那麼多啦, 我們只交了 7百多元雜費
作者: ada_pmlo    時間: 13-11-27 14:46

Leung2010 發表於 13-11-27 13:10
校長說雜費每年預$12,000, 那麼多! 請問究竟雜費包了什麼?

咁當中係已經包埋書簿費, 體驗團費嘅!
作者: km1357    時間: 13-11-28 10:43

Leung2010 發表於 13-11-27 13:10

其他官律校都有雜費 (都要幾千蚊), 如果唔出國, 唔會爭好遠.
作者: fungpolly123    時間: 13-11-28 13:44

面試是否只有1st interview, 有沒有2nd interview ?  家長需要面試嗎 ?
作者: Woomingling    時間: 13-11-28 15:18

不是全部有得IN, 我都擔心緊
作者: polo819    時間: 13-11-28 21:24

昨天是第一輪申請截止,我想如有得IN,應該今個星期或下星期初會知道。

因首輪面試是12月14日。

作者: Dinosaur媽    時間: 13-12-9 18:12     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

請問大家可否分享一下對這校的見解
例如: 功課,校風。。。。

作者: Sue^_^    時間: 13-12-10 14:42

請問妳們會準備 portfolio 嗎?
作者: littlemrs    時間: 13-12-30 18:16

回覆 lucia6119 的帖子

請問培基有無開英文 IB 課程?
作者: lucia6119    時間: 14-1-1 16:23

回覆 Dinosaur媽 的帖子

校風很好, 功課不算多
作者: littlemrs    時間: 14-1-1 20:05

請問培基家長,點解培基的DSE合格率高,成績唔錯,但入U率比想像中的低?系咪好多學生去外國讀書?

作者: lucia6119    時間: 14-1-1 21:04

培基仍然係一間好新的學校 , 而且 DSE    玩法 現在各中學都在適應學習中, 而且收的學生 BAND 2 A 的佔大部分 , 看這2 年的DSE 成績 4 級或以上的%不錯, 不過只有 4 級 入U 機會不大, 現在問題是要提升由4 級上5 / 5*/5** (這是我個人猜測) , 其實如果是BAND 1A, 1B 的也不會選培基, 通常都是1C,2A 的選培基, 而培基 DSE 成績也跟其他 BAND2 A 學校 差不多 , 而且選學校 我不會只看考試成績 , 一個級別 SAY 150 人, 多10 個% 入U 率才15人, 所以沒必要 斤斤計較 那幾個% 的差別 , 最緊要選一間適合自己兒女 , 讓他讀得開心, 可以發展 才能..
作者: mllau    時間: 14-1-2 08:28

請問培基和李國寶,邊間好D?
作者: lucia6119    時間: 14-1-2 10:17

回覆 mllau 的帖子

我選培基。
作者: littlemrs    時間: 14-1-2 11:21

回覆 mllau 的帖子

除了學校的本身因素外, 你還要考慮返學時間. 車程.小朋友撘成個鐘頭好累嫁, 打風落雨好慘嫁.
揀間近近地好d

作者: Sue^_^    時間: 14-1-2 12:37

第一輪完了,請問現階段有無人收到入學通知? Thanks.
作者: kchan1997    時間: 14-1-2 13:27

對培基校風有保留, 不太似外間說的那麼好!
作者: lucia6119    時間: 14-1-2 13:50

回覆 Sue^_^ 的帖子

沒那麼快通知, 要等第2 輪申請 的INTERVIEW 完了, 才會出通知
作者: lucia6119    時間: 14-1-2 13:52

回覆 kchan1997 的帖子

可能 每個人要求不一樣, 作為用家, 我十分滿意

作者: mllau    時間: 14-1-3 12:20

回覆 littlemrs 的帖子

我住東涌,心儀葵青區中學,但直資冇間近我家,
作者: k_0530_a    時間: 14-1-5 13:06     標題: 引用:回覆+kchan1997+的帖子 可能+每個人要求不

原帖由 lucia6119 於 14-01-02 發表
回覆 kchan1997 的帖子

可能 每個人要求不一樣, 作為用家, 我十分滿意
同意校風不錯,學生品行好壞不能只歸咎於學校,自身性格及家教配套也很重要。
支持選校不能只看成績,校風,地點,交通,學校支援及教學理念也要考慮。
申報:小女也在培基就讀!

作者: fannylin    時間: 14-1-5 13:28

lucia6119 發表於 14-1-2 13:50
回覆 Sue^_^ 的帖子

沒那麼快通知, 要等第2 輪申請 的INTERVIEW 完了, 才會出通知  ...

今年第二輪面試係1月25日,唔知往年第二輪面試之後等幾耐至出通知呢?
作者: fannylin    時間: 14-1-5 13:30

k_0530_a 發表於 14-1-5 13:06
同意校風不錯,學生品行好壞不能只歸咎於學校,自身性格及家教配套也很重要。
支持選校不能只看成績,校風 ...
自身性格及家教配套也很重要agree

作者: lucia6119    時間: 14-1-5 13:34

回覆 fannylin 的帖子

如果沒記錯是2月尾3月初開始有人收到 OFFER

作者: littlemrs    時間: 14-1-5 15:53

第二輪面試在1月25號,咁大約幾時發第2輪的信?
作者: fannylin    時間: 14-1-5 16:19

littlemrs 發表於 14-1-5 15:53

第二輪面試在1月25號,咁大約幾時發第2輪的信?

我估第1、2輪面試之後會一齊出信。
作者: littlemrs    時間: 14-1-5 16:39

上星期,我都有交表報培基,睇下有無機會interview
作者: lucia6119    時間: 14-1-5 16:48

第2 輪面試, 通常在面試日期前 1個多星期 會收到 面試信
錄取通知會  一起通知 2 期 INTERVIEW 成功的人

作者: littlemrs    時間: 14-1-5 17:18

謝謝資料,月中時等我留意信箱先
作者: Hamwang    時間: 14-1-5 18:57     標題: 回覆:沙田香港神託會培基書院

我記得十二月面試時話可似要等到四月先會通知。

作者: lucia6119    時間: 14-1-5 19:24

回覆 Hamwang 的帖子

我們去年也是說4/5月通知 , 但係最終很早開始一批一批地通知 , 我最記得我係3月尾收到通知 , 我兒子已經是尾2 那批被取錄的

作者: Hamwang    時間: 14-1-5 19:34     標題: 引用:回覆+Hamwang+的帖子 我們去年也是說4/5月

原帖由 lucia6119 於 14-01-05 發表
回覆 Hamwang 的帖子

我們去年也是說4/5月通知 , 但係最終很早開始一批一批地通知 , 我最記得我係3月尾收 ...
甘都好。得定唔得早地知都可以plan下下一步點行。

作者: littlemrs    時間: 14-1-5 19:46

知唔知今年培基多唔多人報? 多人爭嗎?
作者: talent2000    時間: 14-1-5 19:51

作者: lucia6119    時間: 14-1-5 20:09

回覆 talent2000 的帖子

考前3 應該 BAND 1 , 應該唔難 入, 去年 看 BK 收取錄信的都係BAND 1C / BAND 2A
我兒子係本區BAND 2中, 不過老師說全港BANDING 會升, 所以我都當阿仔係BAND 2A 啦..

作者: littlemrs    時間: 14-1-5 20:15

個人覺得培基會越來越好,相信收生要求會越來越高。

作者: Hamwang    時間: 14-1-6 12:27     標題: 引用:對培基校風有保留,+不太似外間說的那麼好!

原帖由 kchan1997 於 14-01-02 發表
對培基校風有保留, 不太似外間說的那麼好!
唔係,我也是在EK認識這校,見口碑好好,可否提點吓

作者: littlemrs    時間: 14-1-15 11:24

我昨日收到信了, 請問 interview 多數問d咩?  要準備嗎?家長要見嗎?

作者: fannylin    時間: 14-1-15 13:26

小组討論有可能係時事題,多睇報紙關心社會動態和新聞有著數,唔使見家長。
作者: 維維WaiWai    時間: 14-1-15 13:36

littlemrs 發表於 14-1-15 11:24

我昨日收到信了, 請問 interview 多數問d咩?  要準備嗎?家長要見嗎?

littlemrs,
請問你小朋友是Band 幾生呀 ? 我仔未收到信呀

作者: littlemrs    時間: 14-1-15 15:28

Thanks.... 請問有無 second in?

作者: littlemrs    時間: 14-1-15 15:32

回覆 維維WaiWai 的帖子

學校無講banding, 但自行收生考師建議選band 1中學
今日你再去信箱check下, 有無得in都有信通知嫁

作者: lucia6119    時間: 14-1-15 15:49

培基是不用 2nd IN 的, 一次過搞掂 , 去年我阿仔係問他有關 施政報告的問題

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5