教育王國

標題: 又一村15/nov interview - 收生結果報到區 [打印本頁]

作者: worldcat    時間: 13-11-15 17:08     標題: 又一村15/nov interview - 收生結果報到區

全日waiting
有無人第二輪面試都有全日或上午offer?

學校所講按比例分配收生、應該係只留下午班。

今日下午in, 比預期中多b6人in.
第一間先交文件課室起碼60人中起碼20以上。

朋友之前第一輪in都話無乜b6, 可能趕尾班車報名。

作者: joannec05    時間: 13-11-15 17:56     標題: 引用:今日下午in,+比預期中多b6人in.+第一間先交

原帖由 worldcat 於 13-11-15 發表
今日下午in, 比預期中多b6人in.
第一間先交文件課室起碼60人中起碼20以上。
我冇去啦。。。。

作者: Soyi67    時間: 13-11-15 18:26     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我有去呀!1:3m,又唔太多啊!

作者: carrieckl    時間: 13-11-15 18:46     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我in 三點,係有,不過唔多

作者: daisylhn    時間: 13-11-15 21:25     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我無去勒

作者: worldcat    時間: 13-11-15 21:37

2點in, 啱啱夾起中間。

同時都想share下簡介會資料。
1. 最更要星期一會出結果、入左的話要23號即係跟住個星期六交留位。
2. 學校申請緊加學費、max 約26000(分10個月)/半日、52000(分11個月)/全日, 以上係未減學卷約(今年約17500、下年未知)。即係申請加學費到今年上限、批唔批未知。
3. 老師話本身分左位俾今日in嘅小朋友、但有人再問分左幾多就無答。信不信由你。
4. 每日net英文20mins, 一星期兩堂net普通話。全日班下午會多20mins net英文故事堂。
記得係咁上下、有錯或其他資料可以研究下。
作者: S148    時間: 13-11-15 21:44     標題: 引用:2點in,+啱啱夾起中間。同時都想share下簡介

請問如果政府吾批学费加價,会否影響每星期NET堂次數?

作者: worldcat    時間: 13-11-15 22:14

回復 S148 的帖子

唔會無得加、只係加唔加得足。
今年已經係咁安排、我估唔會返轉頭掛。

作者: Justyn    時間: 13-11-15 23:20     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我囡今日下午都有in又一村,我其實唔明點解要分2轉in同時分2次出result,亦都無人答到2次派位比例係咪差唔多,總係覺得有d唔對勁!

作者: princesssnowy    時間: 13-11-15 23:38     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

其實大部份九龍塘學校都未出offer,  所以好多人留左位當買保險

作者: worldcat    時間: 13-11-15 23:41

回復 Justyn 的帖子

考完試左、父母孩子已經盡左力。
就算佢得1 round都係唔知乜係收生標準。

$30同半日時間、就當參加半日遊。阿囝前後玩左差唔多兩個鐘又開心、結果之後再算…

作者: worldcat    時間: 13-11-15 23:49

回復 princesssnowy 的帖子

如果收左、我自己都會係…
又一村真係學卷校中算高一級(學費都係).

作者: Justyn    時間: 13-11-15 23:59     標題: 回覆:worldcat 的帖子

咁又係!

作者: cat1133    時間: 13-11-16 00:06

我今日都無去,唔知無去in會唔會有信話你無去(多謝你的申請)和退回已交的文件呢?
作者: bobo620    時間: 13-11-16 00:14     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我in 1:30分,我覺得好多人

作者: Soyi67    時間: 13-11-16 00:17     標題: 引用:我in+1:30分,我覺得好多人 +

原帖由 bobo620 於 13-11-16 發表
我in 1:30分,我覺得好多人
我都係in 1:30pm啊!唔知我地有無見到面呢!

作者: bobo620    時間: 13-11-16 00:21     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

可能見到架,女女有係操場玩,不過佢唔係好肯答老師問題,又有答錯,不過已經見左,睇下收唔收

作者: oimeiko    時間: 13-11-16 00:47     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我之前收到waiting list, 我唔明點解又有interview?!咁其實咩policy咩standard??

作者: wawa~~    時間: 13-11-18 14:30     標題: 引用:2點in,+啱啱夾起中間。同時都想share下簡介

收到結果未

作者: bb_song99    時間: 13-11-18 15:20     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

作者: carrieckl    時間: 13-11-18 15:21

係咁快有咩?? 唔係廿幾號咩?? 我都聽到呆呆地...
作者: worldcat    時間: 13-11-18 17:19

回復 oimeiko 的帖子

in崇真咪有係咁、第一批waiting, 第四批都未in. 只要信大要問。

作者: worldcat    時間: 13-11-18 17:21

carrieckl 發表於 13-11-18 15:21
係咁快有咩?? 唔係廿幾號咩?? 我都聽到呆呆地...

佢係咁講、今日寄應該聽日後日收到。

作者: worldcat    時間: 13-11-18 17:23

bb_song99 發表於 13-11-18 15:20
其實佢分幾場黎in...會否按番個百份比黎收生

簡介會係講話按百份比、但有家長問點分、老師就遊花園。

作者: wawa~~    時間: 13-11-18 18:22     標題: 引用:Quote:carrieckl+發表於+13-11-18+15:21+係

原帖由 worldcat 於 13-11-18 發表
佢係咁講、今日寄應該聽日後日收到。
好想快些知道結果

作者: wawa~~    時間: 13-11-18 18:24     標題: 引用:Quote:bb_song99+發表於+13-11-18+15:20+其

原帖由 worldcat 於 13-11-18 發表
簡介會係講話按百份比、但有家長問點分、老師就遊花園。
當日in得好快,可能是應酬,可能已無位了

作者: carrieckl    時間: 13-11-18 18:39

又唔係特別快jar wor..... 同埋個process 勁慢... 等對出世紙, 都等咗成個鐘, 好彩佢個playground 夠大
作者: 穎芯媽媽    時間: 13-11-19 12:09

我覺得佢地嘅做法唔係咁公平,所以冇去lu!
作者: joethych0i    時間: 13-11-19 13:27     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

收到result 啦。。

作者: wawa~~    時間: 13-11-19 13:45     標題: 引用:收到result+啦。。 +

原帖由 joethych0i 於 13-11-19 發表
收到result 啦。。
結果如何?我都收到啦,備取生,可能到後期真的沒位了,有無人有offer?

作者: joethych0i    時間: 13-11-19 13:49     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我pm offer啊

作者: wawa~~    時間: 13-11-19 13:54     標題: 引用:我pm+offer啊 +

我pm offer啊
pm會讀嗎?我向學校講左不考慮pm.真係懷疑之前那些人唔留位先有位放出來

作者: joethych0i    時間: 13-11-19 14:02     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我諗am無哂位啦!!我覺得係啲人無黎register...有位剩先俾第二輪啲人。。你一定要讀am嗎??

作者: wawa~~    時間: 13-11-19 14:46     標題: 引用:我諗am無哂位啦!!我覺得係啲人無黎regist

我諗am無哂位啦!!我覺得係啲人無黎register...有位剩先俾第二輪啲人。。你一定要讀am嗎??

...
是, 我首選全日制,下午更加唔想,全日班較適合我個女,最後揾唔到更好的全日班,唯有直升邨校

作者: iapple    時間: 13-11-19 14:51

收到信了, 15號中午IN, 備取生
作者: wawa~~    時間: 13-11-19 15:09     標題: 引用:收到信了,+15號中午IN,+備取生+

原帖由 iapple 於 13-11-19 發表
收到信了, 15號中午IN, 備取生
証明一早無位囉

作者: iapple    時間: 13-11-19 15:11

wawa~~ 發表於 13-11-19 15:09
証明一早無位囉

係啦....不過我覺得我小朋友in 得好好,  但可能不是他們要既TYPE 呢..
作者: joethych0i    時間: 13-11-19 15:14     標題: 回覆:iapple 的帖子

你係要上午班呀?

作者: wawa~~    時間: 13-11-19 15:46     標題: 引用:我覺得佢地嘅做法唔係咁公平,所以冇去lu!

原帖由 穎芯媽媽 於 13-11-19 發表
我覺得佢地嘅做法唔係咁公平,所以冇去lu!
去左都有個備取機會,可能你更好的選擇啦,我仲未有更好的選擇

作者: 穎芯媽媽    時間: 13-11-19 15:51

回覆 wawa~~ 的帖子

有位!未係淨返之前in個批冇交留位費嘅位囉,冇人要先到第二批囉!
作者: 穎芯媽媽    時間: 13-11-19 16:06

有冇報其他幼稚園嗎?
作者: MamaRabbit    時間: 13-11-19 16:07

咁灰? 我都未回家CHECK,等我仲專登請假去IN....

其實都記得2年前是先IN先收,第一批IN攞晒D AM位
作者: wawa~~    時間: 13-11-19 16:17     標題: 回覆:穎芯媽媽 的帖子

有,但有offer的都是半日班,有的還是下午班,沒留位了, 現在阿女讀邨校n班,返得好開心,各方面都有進步, 這校很好了,但就是多b6同沒net。多b6都算啦, 但沒net好難接受,今年競爭大,如果要原校直升k1都勉強接受了。早知早幾年生bb好過, 哈哈

作者: joethych0i    時間: 13-11-19 16:23     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

其實你地幾時交表架??我係最後一日先交 。

作者: wawa~~    時間: 13-11-19 16:32     標題: 引用:其實你地幾時交表架??我係最後一日先交+

其實你地幾時交表架??我係最後一日先交 。
我都好後期交, 二千幾人選擇約四百個學生, 又好難怪學校的安排, 唉…希望唔須要這學校offer的家長,可以早點放位出來

作者: joethych0i    時間: 13-11-19 16:37     標題: 引用:Quote:原帖由+joethych0i+於+13-11-19+發表

原帖由 wawa~~ 於 13-11-19 發表
我都好後期交, 二千幾人選擇約四百個學生, 又好難怪學校的安排, 唉…希望唔須要這學校offer的家長,可以早點 ...
基督教中心同又一村,邊間較好啊

作者: wawa~~    時間: 13-11-19 16:39     標題: 回覆:joethych0i 的帖子

我都唔知

作者: Klarababy    時間: 13-11-19 16:49

今日都收到了...3月B IN全日...WAITING LIST~~全部都識答~~我估都係等第一輪D人唔要位先到我地~~唔太公平!
作者: 穎芯媽媽    時間: 13-11-19 16:59

收四百幾個位咁多,須然校社大,但資源多分配嗎?
作者: ak_twinsbaby    時間: 13-11-19 17:10

我見有些mama對in既時間同result有點不快,所以有感而發,希望大家睇完會有點釋懷. 本人已獲offer而這間亦是我最心儀的一間k1,因為經歷過搵n班既失敗,我係今年年頭已經上網搵定自己心儀學校,再去查問學校會在甚麼時候開始接受k1報名,當報名期一到就即刻download form並且翌日寄出,當然我是頭一批in同知result既一群.

當未in時睇到報導話好多人申請,我確實有點緊張,覺得都係陪跑多,亦覺得學校分批in好正常(因為申請者眾多),如這間校係mama心儀既,我想都會同我一樣密切留意報名日期,並希望獲得頭一輪in,而大機會取得offer d,而後期申請者,我想他們對這間都不是太心儀,只是用黎做back-up吧. 如後者獲offer多於前者,又何以見得對前者fair.
作者: wynnlitheboo    時間: 13-11-19 17:18

回覆 ak_twinsbaby 的帖子

UM, 我都係因為心儀, 所以成日昅住, 我好似係八月中至尾寄出的, 所以都係第一批IN
作者: carrieckl    時間: 13-11-19 17:46     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

我九月頭寄,都係第二批……

作者: adawlc    時間: 13-11-19 17:59

這間也是我心儀的, 所以八月頭已寄出報名表, 但一直也收不到面試信, 我打電話去問, 佢地話11月13日前收唔到先再查詢... 結果安排在11月15日in, 我申請上午, 但佢將我分咗下午班, 我估第一批已取所有上午offer, 所以最終我都無去到.
作者: isolg_ying    時間: 13-11-19 18:16     標題: 回覆:ak_twinsbaby 的帖子

同意你講,但仍未能釋懷,原因係我覺得學校安排本來就唔太妥當,既然set得11月2日截止,就應該收晒表先開始面試,又或者一開始就跟收表先後次序安排面試次序,既然見唔晒,大可以安排早啲截止。我明白交表先代表誠意分,但睇呢度啲jm講,似乎又唔係早交表有著數,又或者學校睇張表填嘅嘢已經做左第一輪甄選。

我嘅諗法係,既然未到截止日期,都唔算遲報丫,眼見學校未截止已經收晒生,感覺唔公平,而且佢第二輪面試係安排喺第一輪交留位費之後,俾人感覺好似係收得你報名費點都要敷衍下你俾你黎玩下咁,仲要安排平日,好似故意要留難雙職父母,相信好多人見咁嘅情況都會放棄冇去,為左個後備位而請假好似好無謂。

我覺得學校如果有心搞好教學,呢啲收生程序改善下,會對間學校俾人嘅感覺良好啲,而家會覺得佢好混亂,變相會令我覺得,究竟佢處理學生事務會唔會都係咁

作者: wawa~~    時間: 13-11-19 18:47     標題: 引用:回覆+wawa~~+的帖子 收四百幾個位咁多,須

原帖由 穎芯媽媽 於 13-11-19 發表

收四百幾個位咁多,須然校社大,但資源多分配嗎?
可以請新老師者,話之佢,又唔關我們事

作者: carrieckl    時間: 13-11-19 19:23     標題: 回覆:又一村15/nov interview 好多b6

備取生……:;pppp:

作者: Starxxstar    時間: 13-11-19 23:07

我都係好遲交form, 11月15日in,  我首選am, 不過都有剔pm都要, 今日收信有pm offer

作者: tigerl    時間: 13-11-20 01:32

我8月中寄啦, 都係15號in, 仲要因為去左旅行in唔到, 試過打電話&send email問佢可唔可以改時間, 佢話因為15號已經係interview既最last一日, 所以冇得改, 雖然又一村係我首選, 但同佢冇緣都冇辦法~
其實我表妹個女今年讀緊K1, 已經成日打聽知唔知邊日interview, 後尾收到風應該係1,2好, 已經避左1,2號出發去旅行, 但避無可避之下, 原來有第2批係15號, 雖然真係有d嬲嬲地, 但好彩之前協和有offer, 所以都算喇, 因為我剩係報左呢兩間~~
作者: worldcat    時間: 13-11-20 08:53

請問有無人收到am or full day offer? (第二輪面試)
作者: 穎芯媽媽    時間: 13-11-20 10:29

跟本佢就唔係用先後次守交表已決定面試先後,有好多媽媽好早寄表都係in第二批!如果係對所有報名嘅小朋友公平的話,就應該面試完晒先出offer啦!
作者: 穎芯媽媽    時間: 13-11-20 10:37

如果要對所有報名者公平,佢係未應該面試完晒先出offer呢?其實好多媽媽都好早交表,佢地都係in第二批
作者: [email protected]    時間: 13-11-20 12:53     標題: 回覆:又一村15/nov interview - 收生結果報到區

会否?同區優先interview?

作者: lulugogo    時間: 13-11-20 13:15

回覆 [email protected] 的帖子

我覺得除地區係睇大細b.

我覺得第二輪可能已經係冇位,比左30元都要比你in下。

我上星期五15/11/13中午in, 但昨天已收到信話我小朋友(細b) 係後備生,我先生帶小朋友去in,話覺得個老師好"求其",5分鐘內in完,認為係交左報名費都比我地in下, 另外奇怪的是信不是通過郵寄(因為冇郵局印),是有人手放入我信箱,感覺好似in之前已交左比某些人,in完後冇嘜驚喜就叫人放入我信箱...

作者: joethych0i    時間: 13-11-20 13:35     標題: 回覆:又一村15/nov interview - 收生結果報到區

我第二批in..但我都有offer...不過pm

作者: princesssnowy    時間: 13-11-20 13:39     標題: 回覆:又一村15/nov interview - 收生結果報到區

仲未收到信呢

作者: 29102011    時間: 13-11-20 16:55

Wait list
作者: Justyn    時間: 13-11-21 01:35     標題: 引用:回覆+ak_twinsbaby+的帖子 跟本佢就唔係用

原帖由 穎芯媽媽 於 13-11-20 發表

跟本佢就唔係用先後次守交表已決定面試先後,有好多媽媽好早寄表都係in第二批! ...
絶對同意!
我15號in,都係備取生;
我一早都覺得奇怪這間學校嘅行政,由於未收到面試信,曾致電3次學校,但回覆嘅文書小姐完全答唔倒我嘅問題,例如:2次面試嘅結果為何不在同一日發出;2次面試人數與編排學位比例是否接近等等;結果我要求主任回覆,最後連一個電話也沒有回覆。
咁都不緊要,這樣的一間幼稚園連面試也耍手段,辦教育嘅也有點黑箱作業;恐怕他們的教育。。到時會將d小朋友分等次!!

作者: siukao    時間: 13-11-21 02:38     標題: 回覆:又一村15/nov interview - 收生結果報到區

學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲未正式招生,但係接電話個職員叫我可以寄去,佢哋會keep住D form,等正式收生一齊process, 等到10月廿幾號見EK有人收面試信,我又打去問,如是者打咗n次,都冇人幫我check到究竟收唔收到個申請,又話D老師係課餘時幫手process D表,仲叫我13/11收唔到信先再問。打到31/10下午4點幾,佢就叫我不如send多次。問咗咁多次,我都心灰意冷,所以都無再send。之後見到EK有家長4、5號已有offer都打個突。最後到13號當然乜都收唔到啦!打去問,直頭冇覆我。我到依家都唔知係學校收唔到張form定係面試信寄失。又唔知好唔好cancel張票,因為銀行要收成百蚊手續費,但係又唔想益間學校。

作者: wawa~~    時間: 13-11-21 09:32     標題: 引用:學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲

原帖由 siukao 於 13-11-21 發表
學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲未正式招生,但係接電話個職員叫我可以寄去,佢哋會keep住D form ...
嘻嘻…係咁架啦, 大部分老師都係後生女,我當天去家長會那個主任也很後生, 大家在公司返緊工的人都知現在的後生職員的工作態度係點架啦....

作者: wawa~~    時間: 13-11-21 09:35     標題: 引用:學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲

原帖由 siukao 於 13-11-21 發表
學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲未正式招生,但係接電話個職員叫我可以寄去,佢哋會keep住D form ...
咁多人排隊想入佢間學校,你仲問東問西, 睬你都傻啦

作者: debc    時間: 13-11-21 09:57     標題: 回覆:又一村15/nov interview - 收生結果報到區

我係第一批in, interview都係唔洗五分鐘完成,好快,但我又唔覺得好求其,其實係個人觀感問題,不過我都覺得學校應該一次過出offer比較公平d.

作者: 雪晴25    時間: 13-11-21 12:30

我8月中打去問幾時可申請, 聽電話個人答, 而家可寄來, 或9月寄都得, 佢地係11月面試既, 咁我就8月尾寄去, 我頭一批in, 11月1日仲請假同阿仔去in, 我仔咩都做哂答哂, 仲幫隔離小朋友拍番好張椅, 都係後備生, 反而有d咩都冇答表現麻麻地既都有上午offer, 我都唔知呢間收生標準係咩
作者: wy26law    時間: 13-11-21 13:07     標題: 回覆:雪晴25 的帖子

可能是收表現一般既學生,講真, 我囡果日表現唔好, 唔肯坐櫈, 仲要坐我大脾添, 但指示都做到有80%,我估佢唔收呀! 但又收左喎!真係好難定佢收生標準呵〜

作者: wynnlitheboo    時間: 13-11-21 13:53

我有個中學同學喺幼稚園做架, 因為做左好多年, 佢地已經好識揀咩B啱佢地間學校架, 坐唔定唔會以為又好差喎
作者: cyan120    時間: 13-11-21 14:41

回覆 wy26law 的帖子

我同你一樣呀,我小朋友全程冇坐過,我先生叫佢坐大脾都唔坐,全程企,做到100%指令,先生出黎時話佢做晒所有指令,不過淨係唔坐,我地都以為唔得,因為總結之前既面試經驗,大部份幼稚園都鐘意小朋友坐定定,所以我好感恩收咗我小朋友,又一村真係好適合我呢個活潑好動既小朋友
作者: wynnlitheboo    時間: 13-11-21 15:32

其實我個囡又係, 一入到去想玩擺喺到玩具, 又成日周圍望, 坐坐下就企喺到做指令, 都做到九成以上, 係死都唔講自己咩名, 咁我間中都有引導個囡答問題, 我都以為得waiting
作者: worldcat    時間: 13-11-21 16:28

wynnlitheboo 發表於 13-11-21 13:53
我有個中學同學喺幼稚園做架, 因為做左好多年, 佢地已經好識揀咩B啱佢地間學校架, 坐唔定唔會以為又好差喎 ...

但我中學同學話我知、其實佢地㨂學生好簡單......
一半學生一半運數。

作者: bergkampterry    時間: 13-11-21 17:48

我都收到pm offer 但仲考慮中,因為一心要讀am亦有另一間am offer ,但我女超活躍所以我比夠想佢入又一村 ,,,,,點好好頭痛
作者: joannec05    時間: 13-11-21 18:33     標題: 引用:Quote:原帖由+穎芯媽媽+於+13-11-19+發表我

原帖由 wawa~~ 於 13-11-19 發表
去左都有個備取機會,可能你更好的選擇啦,我仲未有更好的選擇
我都冇去。。。。。點解我個女第二round .先有得in ??

作者: wy26law    時間: 13-11-21 19:00     標題: 回覆:cyan120 的帖子

又啱喎! 哈! 可能佢鍾意收坐唔定既小朋友呀!

作者: catherine2011    時間: 13-11-21 20:32     標題: 引用:我有個中學同學喺幼稚園做架,+因為做左好多

原帖由 wynnlitheboo 於 13-11-21 發表
我有個中學同學喺幼稚園做架, 因為做左好多年, 佢地已經好識揀咩B啱佢地間學校架, 坐唔定唔會以為又好差喎 ...
其實點揀架?

作者: wawa~~    時間: 13-11-23 15:05     標題: 引用:Quote:原帖由+wynnlitheboo+於+13-11-21+發

原帖由 catherine2011 於 13-11-21 發表
其實點揀架?
我懷疑是不想k2流失太多學生,所以選擇普通的,估你走唔甩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5