教育王國

標題: 被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站 [打印本頁]

作者: ssshk    時間: 13-11-15 14:05     標題: 被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

我地需要一些正面能量!被學校reject過的即使有冇offer都難免會失望!不論是否心儀的學校,單憑幾分鐘去斷定bb叻唔叻係冇可能,太多因素影響了。
媽媽我們一起學會接受失敗才能將來教曉小朋友呢!加油!再接再勵!
呢幾個月大家壓力都應該不少,而家係一個開始,互相勉勵吧!
P.S.容許我講左咁多廢話,但的確呢幾個月update住呢個forum也令到自己愈來愈緊張

作者: Cajes    時間: 13-11-15 14:15     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

比個叻你!有排捱呀,仲有k1 s1無數interview。放鬆放鬆!

作者: ssshk    時間: 13-11-15 14:31     標題: 引用:比個叻你!有排捱呀,仲有k1+s1無數intervi

原帖由 Cajes 於 13-11-15 發表
比個叻你!有排捱呀,仲有k1 s1無數interview。放鬆放鬆!
對!要放鬆

作者: Cutemom0808    時間: 13-11-15 15:07

其實有時唔關叻唔叻事,luck都好重要
作者: michelleung    時間: 13-11-15 19:33     標題: 回覆:Cutemom0808 的帖子

唔止luck, 個B幾時出世都好緊要,有d野我地控制唔到,大家放鬆d, 其實無pn都可讀playgroup, 到時係你揀佢唔係佢揀你!

作者: ddddssss    時間: 13-11-15 20:13     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

加油!呢個只係第一步,以后漫漫长路!

作者: TGTY    時間: 13-11-15 21:01

大家唔使灰因我識人冇讀pn 都被st Catherine 收k1
作者: happybbpig    時間: 13-11-15 21:07

Cutemom0808 發表於 13-11-15 15:07
agree
作者: happybbpig    時間: 13-11-15 21:10

ssshk 發表於 13-11-15 14:05
我地需要一些正面能量!被學校reject過的即使有冇offer都難免會失望!不論是否心儀的學校,單憑幾分鐘去斷 ...
係,唔開心點都有少少既,但大家唔好灰心,加油
作者: ladynana    時間: 13-11-15 21:18     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

我in3間2間 waiting, 心情都有點差,自問呀囡 in得唔錯架

作者: Franceschingyi    時間: 13-11-15 21:32     標題: 回覆:ddddssss 的帖子

就係知道以後漫漫長路、要不斷經驗這些面試、就更不開心、開始怨恨自己揾錢少、吾可以送佢入國際學校+出國留學……

作者: Franceschingyi    時間: 13-11-15 21:40     標題: 回覆:ssshk 的帖子

好灰……想起可能明年又要爭三歲班、再次歷報名、面試、等結果、就好吾開心……

作者: lovelylpclpc    時間: 13-11-15 22:19     標題: 引用:我地需要一些正面能量!被學校reject過的即

原帖由 ssshk 於 13-11-15 發表
我地需要一些正面能量!被學校reject過的即使有冇offer都難免會失望!不論是否心儀的學校,單憑幾分鐘去斷 ...
十分明白!之前囡囡(6月bb) 去咗4個interview, 最初還希望如果早點 獲得取錄資格,囡囡就可以集中精神多去一、兩間心儀學校面試就好了。
但上個月第一個interview 已經被REJECTED!
雖然本著平常心,但畢竟是 囡囡的第一個面試,收到落選通知時禁不住覺得失望。。。非常徬徨。。。

作者: lovelylpclpc    時間: 13-11-15 22:23     標題: 回覆:lovelylpclpc 的帖子

今日囡囡 終於收到“取錄信“: “方方“ (對衡道) 雙語班PM; “迦南“ (窩打老道) PM; &  “迦南“ (富榮) AM。
所以,大家都要加油!!

作者: iamverysleepy    時間: 13-11-15 22:25

其實大家唔好諗咁多。大學畢業那年,都in咗好多間先搵到工。廿幾歲人尚且如此,何況只有一歲多的孩子?而且我相信收邊個學生都睇下眼緣,n班又唔係一定要讀的,無offer咪去多啲playgroup學嘢,一樣可以學到群體生活的。
作者: lovelylpclpc    時間: 13-11-15 22:30     標題: 回覆:lovelylpclpc 的帖子

我準備揀一間交留位費,然後等“心儀學 Interview & 放榜,咁就可以慳返d留位費+ 放返d 位出嚟俾 其他小朋友。大家唔好灰心,唔好放棄, 努力加油!!!

作者: minidonut0131    時間: 13-11-15 22:45     標題: 引用:其實大家唔好諗咁多。大學畢業那年,都in咗

原帖由 iamverysleepy 於 13-11-15 發表
其實大家唔好諗咁多。大學畢業那年,都in咗好多間先搵到工。廿幾歲人尚且如此,何況只有一歲多的孩子?而且 ...
我都係咁諗,依家同阿囝申請同in pn, 就好似畢業揾工,間間有少少好感既都報,最終都係只可揀一間!收学校reject letter, 咪當大家無緣,繼續揾,實揾到間有慧眼嘗識你小朋友既kg呢!

作者: ssshk    時間: 13-11-15 23:35     標題: 引用:Quote:原帖由+iamverysleepy+於+13-11-15+

原帖由 minidonut0131 於 13-11-15 發表
我都係咁諗,依家同阿囝申請同in pn, 就好似畢業揾工,間間有少少好感既都報,最終都係只可揀一間!收学校r ...
講得好好,大家要加油!

作者: ssshk    時間: 13-11-15 23:36     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

諗返陀b加生b時嘅喜悦已經抵銷哂而家嘅不開心了

作者: JK2012    時間: 13-11-16 01:59     標題: 引用:我in3間2間+waiting,+心情都有點差,自問呀

原帖由 ladynana 於 13-11-15 發表
我in3間2間 waiting, 心情都有點差,自問呀囡 in得唔錯架
有啲parents 話收waiting letter 好,仲有機會時間睇下心儀嗰間收唔收先!可以慳留位費!所以未尚一件壞事!

作者: lilyrico    時間: 13-11-16 08:40

Reject 都好過音訊全無。
上年報左兩間。完全無回音。
都唔知要我既回郵信封呢仲乜
作者: ladynana    時間: 13-11-16 09:24     標題: 回覆:JK2012 的帖子

多謝你! 呀Q d諗都真係既!

只係有點唔開心,點解朋友既仔女可以正選,自囡又唔係差但in親都係waiting 姐

作者: Jennyyam    時間: 13-11-16 09:43     標題: 引用:今日囡囡+終於收到“取錄信“:+“方方“+(

原帖由 lovelylpclpc 於 13-11-15 發表
今日囡囡 終於收到“取錄信“: “方方“ (對衡道) 雙語班PM; “迦南“ (窩打老道) PM; &  “迦南“ (富榮)  ...
恭喜你呀,我都係第一個intervie被 rejected,我心情簡直直插谷底,而家仲等緊其他結果,內心壓力真係唔小,好擔心真係冇一間會收

作者: crazymum    時間: 13-11-16 10:37

Jennyyam 發表於 13-11-16 09:43
恭喜你呀,我都係第一個intervie被 rejected,我心情簡直直插谷底,而家仲等緊其他結果,內心壓力真係唔小, ...
一個reject就直插谷底? 平常心啦, 你可能報20間會收到19個reject, 但最後有一間收咪得囉........

作者: PCMW    時間: 13-11-16 11:46

Cutemom0808 發表於 13-11-15 15:07

AGREE.我大仔果時考了三間,有一間唔得,但果間佢表現最好!反而細仔今年考,表現每次都不及哥哥,但幾間都收.我都唔知點解.我相信係LUCK

作者: PCMW    時間: 13-11-16 11:48

Jennyyam 發表於 13-11-16 09:43
恭喜你呀,我都係第一個intervie被 rejected,我心情簡直直插谷底,而家仲等緊其他結果,內心壓力真係唔小, ...

N班啫,我朋友的小朋友冇讀N班,但考K又好好,考三間有兩個OFFER.
作者: BostonRedSox    時間: 13-11-16 11:52

平常心冇迫仔仔, 2月B in 咗5間,已收到九龍塘啟思、朗思及窩打老道迦南reject letter,仲有十幾間有interview!

作者: sealionhk1    時間: 13-11-16 14:52

lovelylpclpc 發表於 13-11-15 22:23
今日囡囡 終於收到“取錄信“: “方方“ (對衡道) 雙語班PM; “迦南“ (窩打老道) PM; &  “迦南“ (富榮)  ...

好勁呀!
作者: 小鼠    時間: 13-11-16 15:28     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

今日一次過收到海濱迦南同方方既reject letter, 心情真係直入谷底

作者: BostonRedSox    時間: 13-11-16 16:04

回復 小鼠 的帖子

唔怕,其實好多人有同一遭遇,我昨天同時收九龍塘Think(排了2天)及窩打老道迦南reject letter 啦!再努力okay!
作者: 小貓1124    時間: 13-11-16 19:35     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

我第一間被reject, 但第二間有am offer。
我自己鍾意第二間,但老公鍾意第三間,等緊第三間result~
今日知有offer, 第四間都唔in, 因為小朋友唔係咁舒服。
塞翁失馬,焉知非福!

作者: lolobbb    時間: 13-11-16 21:32

我in在5間,不過我得出一個總結,小朋友表現唔你最重要,
我覺得老師係面試當時已經有是否取錄既決定,唔會等in
晒先一拼考慮.合唔合老師眼緣好重要,所以得失唔好太上
心亦唔好!
作者: lovelylpclpc    時間: 13-11-16 22:00     標題: 引用:Quote:原帖由+lovelylpclpc+於+13-11-15+發

原帖由 Jennyyam 於 13-11-16 發表
我準備揀一至兩間交留位費,然後等“心儀學 Interview & 放榜,咁就可以慳返d留位費+ 放返d 位出嚟俾 其他小朋友。大家唔好灰心,唔好放棄, 努力加油!!!

作者: catherinenyc    時間: 13-11-16 22:46     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

今日1日收2封,話唔灰就扼你嘅,不過希望在明天,唯有等下

作者: Jennyyam    時間: 13-11-16 23:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Jennyyam+於+13-11-16+發表恭

原帖由 lovelylpclpc 於 13-11-16 發表
我準備揀一至兩間交留位費,然後等“心儀學 Interview & 放榜,咁就可以慳返d留位費+ 放返d 位出嚟俾 其他 ...
今日終於收到信喇,對衡道方方am and 金巴倫迦南pm offer

作者: ballg    時間: 13-11-17 00:08     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

係好失望,帶點擔心,但只好等運到!

作者: ssshk    時間: 13-11-17 00:09     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

被reject嗰一日係會好唔開心,但過左睇返其實好小事,加油

作者: 龍龍    時間: 13-11-17 02:17     標題: 引用:今日一次過收到海濱迦南同方方既reject+let

原帖由 小鼠 於 13-11-16 發表
今日一次過收到海濱迦南同方方既reject letter, 心情真係直入谷底
唔好灰心,唔好氣餒,下回再努力!我仲未收到信

作者: lovelylpclpc    時間: 13-11-17 11:37     標題: 引用:Quote:原帖由+lovelylpclpc+於+13-11-16+發

原帖由 Jennyyam 於 13-11-16 發表
今日終於收到信喇,對衡道方方am and 金巴倫迦南pm offer
恭喜曬我囡囡“金巴倫“ 得waiting 。

作者: iamverysleepy    時間: 13-11-17 17:03

諗返轉頭,我地由等Bingo開始已經俾M小姐Reject過啦!我唔信小朋友無書讀,實有offer的,遲啲啫,等其他家長放啲位出來就得。小朋友未來的日子還有得多機會被reject……k1、小學、中學、大學、求偶……我們自己放鬆,先可以教小朋友正面樂觀的人生!
作者: ladynana    時間: 13-11-17 17:10     標題: 回覆:iamverysleepy 的帖子

Agreed!.講得好好呀!

作者: BB_dragon_2012    時間: 13-11-17 18:02     標題: 回覆:ssshk 的帖子

第一間in的學校仲未有信,其他人已收到accept,waiting信,自問囝囝表現唔差,真係有D灰,加油

作者: happybbpig    時間: 13-11-17 18:46

BB_dragon_2012 發表於 13-11-17 18:02
第一間in的學校仲未有信,其他人已收到accept,waiting信,自問囝囝表現唔差,真係有D灰,加油

...
我都係啊,我地in左4間,1offer, 第一間好多人都有信,但我未,我bb第一間做指令都有8成做到,我自問已滿意,但未有信,心裡有點兒……,明天得唔得應知了,我只可在等
作者: happybbpig    時間: 13-11-17 18:57

小貓1124 發表於 13-11-16 19:35
我第一間被reject, 但第二間有am offer。
我自己鍾意第二間,但老公鍾意第三間,等緊第三間result~
今日知 ...
恭喜啊有時覺得好多野唔到自己諗既,或已安排好了,以為呢間好好想入,但又偏入了另一間,原來這間更適合的

作者: happybbpig    時間: 13-11-17 19:06

lovelylpclpc 發表於 13-11-15 22:23
有三個offer, 你頭痛要揀邊間了,我收了迦南reject同waiting, 真係hurt架, 其實不如唔好整reject啦,wording係hurt好多架,反正waiting都係唔收,出waiting算啦
方方係第一間in, 好多人都有信,我還在等,自問bb都做得唔差呢

作者: happybbpig    時間: 13-11-17 19:09

BB_dragon_2012 發表於 13-11-17 18:02

...
加油,一日未有結果都仲有機
作者: ballg    時間: 13-11-17 19:19     標題: 回覆:被學校reject過嘅唔好失望,加油打氣站

當人人都話迦南多位易收,我都衰咗,唉,我真係有點失望,但小朋友表現真係唔好,無說話!

作者: lovelylpclpc    時間: 13-11-18 19:18     標題: 引用:Quote:lovelylpclpc+發表於+13-11-15+22:23

原帖由 happybbpig 於 13-11-17 發表
有三個offer, 你頭痛要揀邊間了,我收了迦南reject同waiting, 真係hurt架, 其實不如唔好整reject啦,wordin ...
我只會揀1-2間俾留位,放返d offer俾其他bb。再專心等心儀學校interview & 放榜。

作者: lovelylpclpc    時間: 13-11-18 19:29     標題: 回覆:ballg 的帖子

唔好灰心呀! 諗返起上個月 bb俾“啟思“rejected(第一個interview...仲要個個都話好淺易收,interview時老師仲好like bb),好失望!嗰陣時又一個offer都無,真係好徬徨。
就當呢啲係 training 俾自己同bb 經驗及心理準備。
大家努力加油!

作者: happybbpig    時間: 13-11-18 20:03

大家要加油,前兩日其他人話收到信,我無,第二日都無,心裡不知怎的,岩岩收到有學校取錄了小b啦
作者: BB_dragon_2012    時間: 13-11-18 20:29     標題: 引用:Quote:BB_dragon_2012+發表於+13-11-17+18:

加油,一日未有結果都仲有機
今日收到信,waiting,即係要再努力!
我覺得waiting=唔收

作者: BB_dragon_2012    時間: 13-11-18 20:29     標題: 引用:Quote:BB_dragon_2012+發表於+13-11-17+18:

我都係啊,我地in左4間,1offer, 第一間好多人都有信,但我未,我bb第一間做指令都有8成做到,我自 ...
今日收到信,waiting,即係要再努力!
我覺得waiting=唔收

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5