教育王國

標題: 寶血收信 [打印本頁]

作者: joycelee8888    時間: 13-11-13 18:16     標題: 寶血收信

收到PM 備取生。
明明只係報上午。就算係備取生都應該係上午班。
打去問。佢話全部備取生都會係下午班,不會有上午班。
有點慶慶地。
咁做咩報名果時問人地報上午班或下午班!
呻完。

作者: tvmojoedu    時間: 13-11-13 18:44     標題: 回覆:寶血收信

有可能佢想預俾pm想轉am既正收生,pm正收生退出黎既就俾後備生。純粹估下.

作者: Lukchai    時間: 13-11-13 19:12     標題: 引用:收到PM+備取生。明明只係報上午。就算係備

原帖由 joycelee8888 於 13-11-13 發表
收到PM 備取生。
打去問。佢話全部備取生都會係下午班,不 ...
我也是報am但收到pm備取生,其實想问有没有人知大约有幾多學生是備取生和過往後補機會有幾高?

作者: enycheung    時間: 13-11-14 11:16

我也是報am但收到pm備取生x2
作者: dokanty    時間: 13-11-14 11:37

me2, 下午備取
作者: mary女    時間: 13-11-14 11:55     標題: 回覆:寶血收信

冇錯呀!am如有人唔讀就留返比已收既pm生轉做am,咁空出嚟既pm位就比waiting囉,我諗間間學校都係咁做,而填表叫你揀am或pm,係比正取生選擇用的,備取生要預只係得pm!

作者: Vijoyce    時間: 13-11-14 12:28

註冊當日就會發現有正取PM生大排長龍轉AM..
所以後備生就算你選AM都列入PM.. 因為AM跟本就無位
作者: w_y    時間: 13-11-14 12:48

一早話定大家知等各位不要有無謂的幻想, 好事就真! 若係好學校, 除非接送出現問題, 否則AM/PM 一樣好.
作者: jsmanhim    時間: 13-11-14 13:02

本身我收左下午pm,不過唔會去註冊啦,係返近少少婆婆屋企個邊讀(東區)
一定有d人唔take offer,, 加油

作者: joysic    時間: 13-11-14 14:55

我予算好多収到offer家長都會先俾留位費hold住先
(最後讀0五讀一件事)。
計完學額數 星期六下午就出Reject信0掛...
(其實PB保障番自己都合理)。
所以依家waiting都唔好抱太大希望。
再且都唔知有幾多waiting緊...。
依家係最易Diet時機...想唔廋都難...(笑)

作者: joycelee8888    時間: 13-11-14 15:20

其實我報咁多間學校從來都未試過報讀上午班,但備取生會轉為下午!( 其他學校備取生都會係上午班)!!!
作者: heidya    時間: 13-11-14 16:34

joycelee8888 發表於 13-11-13 18:16
收到PM 備取生。
打去問。佢話全部備取生都會係下午班,不 ...
一般家庭會揀AM班, 時間好似多D, BB 下午可以休息, 或者學野, 因此am班競爭比較大.寶幼是deadline 當日上午交表, 第一間面試, 而家直接收左pm班, 如無意外不放棄, 會報名入學.

我地就全部特登揀pm班, 競爭細dd, 又就反bb生活習慣, 大人一朝早晨又唔使甘趕,及甘辛苦.

今次只報左7~8間k1, 全部pm班(貪小競爭!), 主要在家附近, 跨區只報2間.
用平常心態去處理k1尼件事,家長排隊辛苦, 在家又壓力大, 怕無學校收, bb大清早面試, 當日或下午可能又見幾間, 好似酒廊歌手走場甘辛苦, 大人/bb 都唔好受. 只歎一句: 難為天下父母心.   
香港地, 怪怪地, 又多左過境爭位.......
(純粹個人意見.)

作者: Eileenh    時間: 13-11-16 17:49     標題: 回覆:jsmanhim 的帖子

東區邊間?我都係住東區,不過寶血已交留位費。

作者: danba    時間: 13-11-16 23:03     標題: 回覆:寶血收信

AM班最終今日冇交留位費,希望大家快啲收到信(因見阿囡現在返得好開心,怕轉咗唔適應)

作者: WWBaby    時間: 13-11-17 00:12

We haven't registered for the am offer too. Good luck.
作者: nikili    時間: 13-11-18 16:59

回復 heidya 的帖子

我都報晒PM 班, 唔洗大人細路咁辛苦, 又少人爭

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5