教育王國

標題: 哪間本土小學是用國際學校的模式教學? [打印本頁]

作者: tabo817    時間: 13-11-3 23:42     標題: 哪間本土小學是用國際學校的模式教學?

剛聽完張堅庭分享香港的小學如何扼殺小朋友,他提及香港有些本土小學是用國際學校的模式教學,少功課,考試重評估各種能力,不重分數.所以想問下
作者: Jessica_chung    時間: 13-11-3 23:50     標題: 回覆:tabo817 的帖子

啟思小學

作者: chingcging    時間: 13-11-4 00:09     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學

天主教總堂區

作者: conniemar    時間: 13-11-4 00:19     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學

蔡繼有

作者: juniorli    時間: 13-11-4 06:41     標題: 回覆:tabo817 的帖子

VSA

作者: cherrieshum    時間: 13-11-4 06:58     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學

在有些人心目中, 外國產品就是好, 中國或本土產品就是差。看看外國的大學畢業生竟連四位運算也不行, 又看看國際權威報告, 綜合語文、科學、數學等科目, 中國上海排世界第一, 香港第四, 美國、英國真是排得好後。

作者: cherrieshum    時間: 13-11-4 07:08     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學

天主教總堂區不准老師用紅筆批改, 學生做錯又能打叉, 要以圓圈代替, 表示擔心打擊學生自信心。我覺得這樣長此下去, 學生一點抗逆力也沒有, 長期要人讚賞、欣賞, 只是一朵溫室的花兒。

作者: asknask    時間: 13-11-4 07:20

回復 cherrieshum 的帖子

不過我又想問你, 香港呢方面一向排名都高, 但香港只係轉用文憑試兩年咋喎? 我們一向都用英式的考試制度, 咁可否話香港數理強係英國而並非中國的功勞呢?

作者: MrBeast    時間: 13-11-4 07:50

At some pt, eg, 入U,能不看分數嗎? 傳統教學的好處是有個well defined, well structure framework, 父母很容易幫小朋友跟功課測驗etc,沒時間找補習班亦不難,ib模式要求很不同, 個人覺得可能初小時會比較愉快,但要讀得好,不一定比傳統小學易。我不是說傳統好些,不過真係要深入find out 清楚才決定。
作者: cherrieshum    時間: 13-11-4 08:04

回復 asknask 的帖子

香港教育成功之處,除了英國的制度模式外,更重要的是課程設計乃港人為依歸,最重要是中國家庭一向最重視教育所致。
作者: asknask    時間: 13-11-4 09:24

咁即係話, 根本同學制無關, 係人的因素? 但你一開初又批評西方學制導致成績差? 如果係人的因素, 中國人在西方教育制度下一樣成功, 咁即係國際學校都無問題啦?
作者: samchan2179    時間: 13-11-4 09:40     標題: 引用:在有些人心目中,+外國產品就是好,+中國或本

原帖由 cherrieshum 於 13-11-04 發表
在有些人心目中, 外國產品就是好, 中國或本土產品就是差。看看外國的大學畢業生竟連四位運算也不行, 又看看 ...
好讚成,所以唔明,點解國內尖子要出國,留係上海就係最好

作者: cherrieshum    時間: 13-11-4 09:52

當然人的因素最重要,但是課程設計也是重要的,西方國家要求學生獨立思考,不要背誦,課程太淺,卻往往忽略課文基礎,很多學生連基本的詞語也寫錯,何況長篇問題。你可看看為何香港的學生去到外國留學成績是何等的好就知一斑。另外,現在愈來愈多很多西方學者提倡要學亞洲模式,要學生背誦若干範疇。
作者: asknask    時間: 13-11-4 09:57

咁我又唔明啦, 既然香港教育制度咁好, 咁點解我們偉大的特區政府高官, 除了吳得掂之外, 清一色所有司局長的子女, 都接受邪惡的西方學制教育? 包括偉大的教育局副局長, 佢一對子女正在接受低劣的德瑞國際學校接受教育, 同埋偉大的梁特首, 佢一家幾口, 包括佢的千金公子, 都在邪惡的英國接受教育?

再另外, 香港人去外國讀得好好, 但最終的工作前途呢? 呢一點先係最重要, 高分低能, 似乎係亞洲的特色?

作者: wendywaiwai    時間: 13-11-4 10:07     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學?

國內培訓的只是考試機器,少數人有獨立思考及創意,成績好又如何?將來也只不過搵份好工,仲要搵外企;而果班被人標籤為「加減運算不濟」的就多數做你呢班考試機器的老板,大家明點解啦

作者: chunlaifat    時間: 13-11-4 10:11

想象比知識更重要!如果能激發學生對學習的興趣和創意便是好的教育。一頭健康的猛獸,當地不餓時,如果用鞭子強迫牠吞食,,特别是食物是經飼主精心選擇時,也會使貪吃的猛獸失去胃囗。    ---- 1949 年,愛因斯坦
作者: chunlaifat    時間: 13-11-4 10:14

中外教育各有優劣,我會選擇學習氣氛比較自由的本地學校。
作者: ltpp    時間: 13-11-4 10:43     標題: 引用:剛聽完張堅庭分享香港的小學如何扼殺小朋友

原帖由 tabo817 於 13-11-03 發表
剛聽完張堅庭分享香港的小學如何扼殺小朋友,他提及香港有些本土小學是用國際學校的模式教學,少功課,考試重 ...
Good topic! 我都好想為兒子找一所有思想空間,不單單由上而下的教學模式的學校。但這又引申了另一問題,上面有舉cky, vsa,啟思做例子,無錯,她們不是國際學校,但同樣是ib學校。這是否等於容許學生思考分析的課程只有外國課程,要讀香港本土課程就必定跟我們這些土生土長的父母一樣,要接受填鴨式教育?要考好dse就必須培養死記硬背的學習習慣?請賜教!

作者: 四隻貓    時間: 13-11-4 10:54

wendywaiwai 發表於 13-11-4 10:07
國內培訓的只是考試機器,少數人有獨立思考及創意,成績好又如何?將來也只不過搵份好工,仲要搵外企;而果 ...

我有相同睇法.
有一位高人同我講過:
講刻苦操練, 講背誦抄寫, 我地夠唔夠國內既學生搏命先? 佢地仲要人數眾多....
既然係0甘, 我地係唔係應該發展一d佢地缺乏既野先可以開闢一條康莊大道呢?

確實, 基本數學, 語文文法係重要既知識, 但當好多野電腦已經可以代勞, 按個鍵已經得到大量資料時, 大量操練和背誦的學習又是否能夠訓練出社會未來所最需要的人才呢?

作者: 四隻貓    時間: 13-11-4 11:07

cherrieshum 發表於 13-11-4 09:52

當然人的因素最重要,但是課程設計也是重要的,西方國家要求學生獨立思考,不要背誦 ...

唔操練唔代表課程淺, 有時間不妨看看IBDP科目的內容, 相當深同闊的.

我同意各課程各學制自有其優缺點. 咸魚白菜各有喜愛.
家長比較各種課程或學制時, 宜親自找相關資料, 對各課程或學制有一定了解再下定論.

作者: iantsang    時間: 13-11-4 11:10     標題: 引用:Quote:wendywaiwai+發表於+13-11-4+10:07+

原帖由 四隻貓 於 13-11-04 發表

說到底,不是那個好、那個不好,人做甚麼、你應做甚麼。

重點是要「因材施教」。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-4 11:53

而家DSE亦唔再係大量背誦了, 就算沉悶如中史都要玩思考, 我睇我女S1 D中史題目, 我都唔識答, 類似東漢黨固之禍, 究竟係宦官, 定外戚, 如果當時歷史點點改寫, 又會變成點........不過記住, 齋吹而無support的話, 一樣係無分的

食腦還食腦, knowledge base還是重要的, 我同意, 點教得活都好, 一樣要背, irregular verb, 乘數表, 什至grammar, 總有死記既部分, 所以背同活兩樣野, 係要balance的
作者: iantsang    時間: 13-11-4 12:18

Charlotte_mom 發表於 13-11-4 11:53
所以背同活兩樣野, 係要balance的 ...
Agree!

作者: HKTHK    時間: 13-11-4 12:38

I really wonder if you ask those who studied abroad and did well, whether they would like to send their children back into HK's LS system
作者: littlefaith    時間: 13-11-4 12:55

關於DSE,有一點係好無奈,我作為中學教師,正正見到DSE好多內容其實換湯不換藥,所謂多了思考,其實講到尾都係要睇考評局啲考官及Marking Scheme。此所以補習天王仍大有可為,因為考DSE最重要「捉」到考評局啲考官想你答咩嘢,而唔係事實係咩。

謹分享以下一段報導,以作參考:
http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=404908

有 線 電 視 新 聞 台 昨 日 曾 報 道 中 學 文 憑 試 的 中 文 科 以 選 擇 題 考 學 生 閱 讀 理 解 , 我 們 找 到 題 目 引 用 的 文 章 作 者 台 灣 作 家 張 曉 風 及 香 港 作 家 黃 國 彬 , 他 們 都 表 示 不 懂 得 作 答 。
中 文 科 閱 讀 能 力 試 卷 引 用 了 一 篇 諷 刺 人 胡 亂 發 誓 的 散 文 , 問 學 生 用 了 甚 麼 寫 作 手 法 ? 有 線 新 聞 台 找 到 文 章 的 原 作 者 黃 國 彬 , 選 擇 題 答 A 是 聯 想 ; B是 呼 應 ; C 是 層 遞 ; D 是 對 比 , 他 指 由 他 作 答 也 不 會 準 確 。 至 於 寫 作 手 法 , 他 則 沒 有 考 慮 , 指 所 有 技 巧 都 可 能 同 時 出 現 。 如 果 黃 國 彬 真 的 這 樣 答 就 會 沒 有 分 數 , 因 為 考 評 局 指 選 擇 題 正 確 答 案 只 有 一 個 。

另 一 篇 是 台 灣 作 家 張 曉 風 八 十 年 代 的 作 品 , 有 兩 句 差 不 多 的 句 子 , 問 學 生 節 奏 及 語 調 , 都 是 選 擇 題 , 到 底 是 第 一 句 輕 鬆 第 二 句 沉 重 、 或 是 一 句 平 和 一 句 無 奈 , 又 或 是 第 一 句 輕 鬆 、 第 二 句 無 奈 呢 ?

中 文 科 主 宰 考 生 能 否 入 大 學 , 其 中 這 份 閱 讀 能 力 卷 八 十 八 分 , 三 十 分 都 與 選 擇 題 有 關 。 兩 位 作 者 指 考 評 局 沒 有 徵 詢 過 他 們 對 文 章 的 理 解 , 他 們 也 不 知 道 標 準 答 案 , 但 每 人 對 文 學 的 理 解 都 未 必 一 樣 , 很 難 以 選 擇 題 考 核 。

考 評 局 回 應 出 這 些 題 目 , 不 是 要 考 學 生 否 熟 悉 作 者 的 有 關 風 格 和 寫 作 原 意 , 是 考 不 同 層 次 的 閱 讀 能 力 , 選 題 時 一 向 都 不 會 徵 詢 作 者 , 因 為 要 將 試 題 保 密 。

作者: gigi812    時間: 13-11-4 13:03

回復 ltpp 的帖子

我兒正是就讀於以上3間之其中一間, 所為本地B課程, 是用IB的教學思維和手法, 抽其精髓, 再加入本地課程內容. 功課少抄寫, 但同樣要背誦, 由於是活動教學, 孩子背誦課文內容, 不會覺得吃力, 亦不討厭做功課和默書, 因學校給他們的信息, 這些是挑戰, 不會給予太大壓力. 再說模式學習. 比喻說是沒有課本, 大多都要自已抄筆記和做專提報告, 這是絕對是要大量思考, 消化和創意. 認同其教學思維和手法, 有助提升孩子日後學習技考.
作者: teambuilder    時間: 13-11-4 13:05

去外國讀書有好多原因,我識好多人係因為在香港讀唔上。另外,讀書除左追求學術和制度,仲有其他要求的,例如語言環境。
作者: picture    時間: 13-11-4 13:33     標題: 引用:At+some+pt,+eg,+入U,能不看分數嗎?+傳統

原帖由 MrBeast 於 13-11-04 發表
At some pt, eg, 入U,能不看分數嗎? 傳統教學的好處是有個well defined, well structure framework, 父母 ...

作者: ltpp    時間: 13-11-4 13:48     標題: 回覆:gigi812 的帖子

謝謝你!介意講你小朋友讀那小學嗎?又有一講法,是ib課程中,家長的參與要很大,因為功課需要自己在不同渠道找答案,小學生在這方面仍未能自己做到,必須家長幫忙,這是否事實呢?請賜教

作者: HKTHK    時間: 13-11-4 13:55

回復 ltpp 的帖子

I am curious, why can't primary students look up information themselves?
作者: 四隻貓    時間: 13-11-4 14:38

ltpp 發表於 13-11-4 13:48
謝謝你!介意講你小朋友讀那小學嗎?又有一講法,是ib課程中,家長的參與要很大,因為功課需要自己在不同渠 ...

我女都係呢類學校讀緊一年班. 因為入讀時間尚短, 未必能反映情況, 但也略分享我這兩個月的感覺.

我覺得學校真係好鼓勵家長陪伴同參與孩子學習. 碓實有不少功課是需要父母參與或協助孩子去完成.
不過果種參與或協助唔係等如幫佢做晒, 而係係過程中引導孩子多元思考, 增加親子時間, 同埋某d功課係要家長幫手等孩子明白同認識個模式, 希望遲些孩子能夠自己完成.

抄寫功課少, 功課量亦少, 但某些功課要花既心思同時間並不少. 要求家長參與度也頗高.
好處是如果家長知道點做, 便可藉題發揮, 帶領子女學習更多相關的知識; 壞處是未必有很明確的框架, 如果家長不習慣不明白這種教法, 又或沒時間陪伴孩子, 孩子到底學到幾多就會成為了家長的疑問.

如果以為入讀呢類學校可以好hea 唔駛花時間理小朋友功課就實在是美麗的誤會.
想小朋友學到野, 時間心機係無得慳的. 分別只係花係邊一方面, 同埋個模式係點.

作者: AgapePa    時間: 13-11-4 14:43

我又唔覺外國大學生特別醒,
我曾經與很多加拿大和澳洲畢業的同仕エ作,
只覺他們英語比較好, 工作能力一般比不上港大,中大或理大的同仕.
多數都係吹水最醒, 學識低.
作者: 四隻貓    時間: 13-11-4 14:48

HKTHK 發表於 13-11-4 13:55
回復 ltpp 的帖子

I am curious, why can't primary students look up information themselves?
我估佢意思係一二年班比較細果d, 初小都係學習緊點樣運用字典, 點樣利用圖書館, internet去找資料. 亦都需要時間去學習點樣處理搵到既資料.

作者: HKTHK    時間: 13-11-4 15:07

回復 四隻貓 的帖子

But I think those skills can easily be taught even in lower primary especially for children like yours who are good at reading!
作者: HKTHK    時間: 13-11-4 15:08

回復 四隻貓 的帖子

Do you mean doing extension reading or projects?
作者: ltpp    時間: 13-11-4 15:14     標題: 回覆:四隻貓 的帖子

謝謝你的詳細分享!

作者: ltpp    時間: 13-11-4 15:18     標題: 回覆:littlefaith 的帖子

作為中學老師,你果然特別留意dse的報導,很多謝你的分享!dse確實仍然令人失望,仍然有很大的進步空間。

作者: HaYi    時間: 13-11-4 15:19

iantsang 發表於 13-11-4 12:18
Agree!
對呵, 一D不需背的是冇可能學識基本知識的.
非常同意取其平衡最重要, 如果同一樣知識, 能多些雙向, 多些引導而不是一面靠feed in + 量多熟練而高分, 會比較培養出自學精神同靈活的小朋友.

作者: cherrybiz    時間: 13-11-4 15:22

那麼大家覺得有哪些學校,是平衡一點的呢?
作者: iantsang    時間: 13-11-4 15:31     標題: 引用:而家DSE亦唔再係大量背誦了,+就算沉悶如中

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-04 發表
而家DSE亦唔再係大量背誦了, 就算沉悶如中史都要玩思考, 我睇我女S1 D中史題目, 我都唔識答, 類似東漢黨固 ...
漏咗講我故意揀NSS有中史同文學嘅中學,重有要盡早調整心理,答題唔係只為分數,如果接受唔到,人生有更多野佢會接受唔到。

作者: crystalpui    時間: 13-11-4 15:38

記得有個在外國回來的同學仔講 (佢係中5後先去外國)
佢話, 無論佢用幾多時間去讀, 成績都唔夠人地本土既好
而本土個d鬼仔, 讀既時間比佢少一半有多
佢話, 我地香港教出來既, 都係死背, 但去到大學, 好多野已唔係死背可以記到
人地係會理解左, 之後入晒腦, 讀既時間就唔需要咁多

我地香港小朋友細個係好似好叻, 識好多字,
但去到大個, 原來同其他國家既人比, 都係差好遠......
亦都係以家好多local小朋友去讀國際既原因

作者: gigi812    時間: 13-11-4 15:53

回復 ltpp 的帖子

在4隻貓的回覆, 已能解答到你的疑問, 補充一點, 在初小時, 學校當然因應他們的程度和難度, 提供探究方向, 思考方向和制作報告技巧, 我沒有幫過我囝做報告, 只是協助他打印資料, 但所需內資料, 都是他轉告我, 我才出手幫助, 在這過程中, 他已經經過聆聽, 消化, 記憶, 表達4個層面, 我才可以幫助他, 才可合當找到資料做報告. 這就是IB課程精闢之處.
作者: HKTHK    時間: 13-11-4 15:53

回復 crystalpui 的帖子

弟二時做嘢遇到難題都係無得背架!
作者: idy926    時間: 13-11-4 15:55

四隻貓 發表於 13-11-4 14:38
我女都係呢類學校讀緊一年班. 因為入讀時間尚短, 未必能反映情況, 但也略分享我這兩個月的感覺.

我覺得學 ...

我讀到3年班才發現,頭兩年都好蜜月期,現在4年班,一齊搵料寫野真係好花時間,不過值得嘅,但我學歷吾高,擔心緊遲d幫吾到,懷疑自已係未揀錯學校

最近派返Exam paper返來,d MC questions好難下, 有d答案好似吾係絕對,好易錯,我女錯晒,怎辧,巳常看課外書

作者: lawsonmoon    時間: 13-11-4 16:17

HKTHK 發表於 13-11-4 12:38

I really wonder if you ask those who studied abroad and did well, whether t ...

absolutely not.另外想講,不要太迷信IB,特别係小學和初中階段。IB只係一個framework,課程質素好取决於老師既質地。間間都話搞IB,真係會石頭爆出來突然有咁多識教IB既老師!?

作者: elizatyy    時間: 13-11-4 16:18

我家小朋友到初小才開始看2,300頁的chapter, 但我親戚小朋友在外國幼稚園時已能看、他們在小學時看的是英文百科全書。個人認為閱讀比默書更有效。
作者: lawsonmoon    時間: 13-11-4 16:43

AgapePa 發表於 13-11-4 14:43
我又唔覺外國大學生特別醒,
我曾經與很多加拿大和澳洲畢業的同仕エ作,
只覺他們英語比較好, 工作能力一般 ...
得罪D講句,只係你冇乜機會見到D精英,才會講D咁以偏概全既説話。正如D三流人力資源機構,做埋D三流調查,就話乜八成香港顧主認為大學生一代不如一代。其實香港大部分係中小企,佢地根本就見唔到D大學生精英,D精英去哂嗰兩成大機構。我信事實,時代進步中,應該是一代叻過一代。我接觸過既畢業生,係叻過上一代,特别係語文能力。
作者: ltpp    時間: 13-11-4 16:55

回復 gigi812 的帖子

即是作為IB學生的家長, 不會特別吃力? 請教那些本地辦IB較有質素? VSA和CKY? 又想知道多些你們IB學生的家長, 是否大多數是一心一意讓小朋友繼續升讀IB中學? 如果6年小學後想轉回LOCAL中學, 可以嗎? 我指的是私校之類不用收呈分學生的本地中學.
作者: idy926    時間: 13-11-4 17:03

idy926 發表於 13-11-4 15:55
我讀到3年班才發現,頭兩年都好蜜月期,現在4年班,一齊搵料寫野真係好花時間,不過值得嘅,但 ...

ITPP, Sorry,撘錯線,非IB,直資啫

作者: AgapePa    時間: 13-11-4 17:34

ltpp 發表於 13-11-4 16:55
回復 gigi812 的帖子

即是作為IB學生的家長, 不會特別吃力? 請教那些本地辦IB較有質素? VSA和CKY? 又想知 ...
其實大部學校都係中四先有IB,(包括CKY), 小學並非IB教學.
國際學校先有ⅠB小學.  eg. 加拿大國際, ESF

作者: 四隻貓    時間: 13-11-4 17:35

lawsonmoon 發表於 13-11-4 16:43
得罪D講句,只係你冇乜機會見到D精英,才會講D咁以偏概全既説話。正如D三流人力資源機構,做埋D三流調查,就話 ...

同意.
等如d人成日話大陸人點點點.... 大陸人有都不少非常高質的精英, 真係完全超班的, 只是大家平時未必接觸到這一群吧.

作者: gigi812    時間: 13-11-4 17:43

回復 AgapePa 的帖子

http://www.ibo.org/school/search/index.cfm?nextStart=1
不只是International school and ESF, 可參考這link

作者: donut012    時間: 13-11-5 09:40     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學?

張堅庭可以咁講係因為佢個仔係讀漢基。漢基可以講係全港其中一間最好嘅國際學校。佢嘅IB program run 得好好, 師資優良,而且佢哋由細已培養學生閱讀, 功課唔多。你睇佢哋每年嘅IB成績就知d學生幾勁。但係唔係每間學校都可以咁,可以run到好嘅IB program,而且有師資配合。如果一間學校係行IB 但其他嘢配合唔好,學生有機會會越讀越懶, 因為好多時IB 無乜framework 可以跟,家長好多時唔清楚佢哋學緊乜, 真係要靠學生本身能力。

作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-11-5 11:55

對不起,路過,我只是一個冇乜學識及見識既C9仔,冇乜見解,純粹想吹水搭咀。

我成日睇西片,覺得西人既生活習慣,家庭相處模式,假日活動等等同我地好唔同(好廢話咁),IB當然是設計番適合佢地自己人讀,所以我諗,如果要讀得"好",都要諗下自己既家庭教育,生活,環境等因素可否配合到,唔係一般做牛做馬,食飯望住電視,放假去睇戲行街食飯,搵補習天王既HK人可handle 到。
作者: HKTHK    時間: 13-11-5 12:45

回復 AgapePa 的帖子

All your information are wrong.  Please check IBO's website for accurate information.
作者: HKTHK    時間: 13-11-5 12:47

回復 魚兒小寶貝 的帖子

I would suggest you look up the history of IB
作者: noella    時間: 13-11-5 13:54

尼個topic 內的發言都好有用, 令我對IB 課程另眼相看。
作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-11-5 14:25

HKTHK 發表於 13-11-5 12:47

I would suggest you look up the history of IB

國際高中畢業考試課程(International Baccalaureate,簡稱為IB)

于1960年代在聯合國教科文组織UNESCO(United Nations Educational Scientific and Cultural Organization)的指導规劃下,專門為外交使節之子女及全世界優秀中學生统一設計此一两年制大學先修课程,總部设于瑞士日内瓦。目前全世界已有900余所IB學校分布于90余國同步教授IB课程。学生在IB體系中修讀相同教材,並且于畢業時参加全球统一甄试,试卷的命题及评分均由IB總部统筹规劃。全世界的IB學生學術水平因此得以统一,畢業文憑亦被公認為全球最高水平。

这種証書在國際上得到承認,並可作為進入大學的参考。著名學府如英國的牛津、劍橋, 倫敦政治经济学院及美国哈佛、耶鲁、普林斯顿等大學均给予IB畢業生諸多入學優惠.

我剛係咁2響網上check, 唔知啱唔啱呢?

作者: HKTHK    時間: 13-11-5 14:26

Exactly.  Started off as program for diplomats' children and also for UWC.  It might appear westernized but it is really meant for "global citizens".

作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-11-5 14:39

http://www.com.cuhk.edu.hk/ubeat_past/070478/ib.html

我好贊成及同意呢種教學模式或理念,不過話就話"國際"遮,但我覺得東西方始終存在著生活及文化差異,唔係贊成、同意、想就讀得,我只係提醒樓主罷了。
作者: littlefaith    時間: 13-11-5 14:43

HKTHK 發表於 13-11-5 14:26

Exactly.  Started off as program for diplomats' children and also fo …
廿一世紀,全球化大氣候之下,港人不應再做井底之蛙。IB係一種培育出更遠視界、更深思考嘅學習方法,唔可以單單用西方、東方嚟區分。
作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-11-5 20:28

littlefaith 發表於 13-11-5 14:43
廿一世紀,全球化大氣候之下,港人不應再做井底之蛙。IB係一種培育出更遠視界、更深思考嘅學習方法,唔可以 ...
哈哈哈哈,我好明白呀,係我唔好,我表達能力差
\\IB係一種培育出更遠視界、更深思考嘅學習方法\\

我應該調轉講,如buy 呢種學習方法,要讀得"好",家庭方面要點配合呢? 或出自咩野家庭既小朋友比較適合呢? 正如樓上有位家長所講,頭兩年只是蜜月期,之後係靠父母之前培養左一個點樣既孩子。另一方面,父母又有冇keek住同子女討論各方面既問題? 有冇引領佢去思考呢? 你地唔覺得好多父母成日掛在口邊既說話係:"xxxxx我都想,但我真係好忙xxxx"食飯既時候,可唔可以唔好開電視? 就算子女識字,可否同佢一齊睇下書? 係咪覺得子女漸漸長大,有朋輩陪,自己就甩身唔駛陪玩?

如果淨係靠學校,得唔得呢? 個小朋友睇野可以去到幾闊幾深呢? 其實我只係想講家庭教育既重要性,讀IB更甚。

作者: ozoz    時間: 13-11-5 21:24     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學?

其實我以前喺加拿大讀間公立中學都有IB讀。只要你完成grade 12某科,某科成績好好而又想試就可以做個assessment ,ok之後讀,讀完考,人人可以讀只要有能力。通常香港同學數學好得會考IB 數,其他就極小,當年大多同學英文即使好叻,能作一仟字文都未必有世界觀去豐富文章或見解。返香港呢1x年,初時覺得好奇怪,點解唔係邊樣有能力就考邊科IB,係全個課程係IB,重收好貴添。

作者: myuniqueboy    時間: 13-11-5 21:33     標題: 引用:而家DSE亦唔再係大量背誦了,+就算沉悶如中

作者: HappiMom    時間: 13-11-5 22:17     標題: 回覆:littlefaith 的帖子

Can't agree more.

作者: HKTHK    時間: 13-11-5 22:50

Home is of course important, but I am not sure it is the acquisition of skills or the building up of values.  Take reading as an example.  You don't need to teach them how to read, but you need to build a culture of reading.
作者: picture    時間: 13-11-6 11:21     標題: 引用:+本帖最後由+iantsang+於+13-11-4+11:33+編

原帖由 iantsang 於 13-11-04 發表
Yes
因材施教

作者: picture    時間: 13-11-6 11:22     標題: 引用:張堅庭可以咁講係因為佢個仔係讀漢基。漢基

原帖由 donut012 於 13-11-05 發表
張堅庭可以咁講係因為佢個仔係讀漢基。漢基可以講係全港其中一間最好嘅國際學校。佢嘅IB program run 得好 ...
CIS diploma years 吾少功課架!!

作者: Dwarfs28    時間: 13-11-9 19:24     標題: 回覆:cherrieshum 的帖子

Agree. 錯就係錯,點解不可叉?唔通大个工作時,錯左,叫上司唔好話你知!

作者: momama    時間: 13-11-9 19:42     標題: 回覆:哪間本土小學是用國際學校的模式教學

“ DSE好多內容其實換湯不換藥,所謂多了思考,其實講到尾都係要睇考評局啲考官及Marking Scheme。“
叫中學生去答如歷史改寫實在多餘,考歷史唔係考作文,可以天馬行空、好有論點去答,亦代表無客觀評分標準。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5