教育王國

標題: SFA in 多耐 [打印本頁]

作者: babytowe18    時間: 13-10-25 22:48     標題: SFA in 多耐

往年 2ND in 是足30MINS嗎?
請過來人幫幫手講講, 謝謝。

作者: brima    時間: 13-10-26 07:18     標題: 回覆:SFA in 多耐

我囡去年係int 30 mins

作者: myuniqueboy    時間: 13-10-26 13:59     標題: 回覆:brima 的帖子

作者: bryan_csy    時間: 13-10-27 18:31     標題: 引用:In筆试嗎? +

原帖由 myuniqueboy 於 13-10-26 發表
In筆试嗎?
2nd in 不用筆試

作者: myuniqueboy    時間: 13-10-27 20:38     標題: 回覆:bryan_csy 的帖子

作者: bryan_csy    時間: 13-10-27 21:10     標題: 引用:不用筆试,那是考口试,不知考什麼? +

原帖由 myuniqueboy 於 13-10-27 發表
不用筆试,那是考口试,不知考什麼?
First in 上年考listening
Second in 口試考英、普、數(心算)

作者: tseleebb    時間: 13-10-27 22:33

回復 bryan_csy 的帖子

請問考普通話是讀詞語,句子,還是日常生活對答?如果問詞語,請問有沒有拼音?謝謝!
作者: bryan_csy    時間: 13-10-27 23:57     標題: 引用:回復+bryan_csy+的帖子 請問考普通話是讀

原帖由 tseleebb 於 13-10-27 發表

請問考普通話是讀詞語,句子,還是日常生活對答?如果問詞語,請問有沒有拼音?謝謝 ...
1.跟老師讀 or 2.老師問簡單問題(低機會)

作者: littlecook    時間: 13-10-28 00:01

咁英文口語係日常對答,定英文學術知識,講故事之類?

作者: tseleebb    時間: 13-10-28 00:54     標題: 引用:Quote:原帖由+tseleebb+於+13-10-27+發表回

原帖由 bryan_csy 於 13-10-27 發表
1.跟老師讀 or 2.老師問簡單問題(低機會)
謝謝!

作者: bbalau    時間: 13-10-28 01:01     標題: 回覆:SFA in 多耐

2nd in 連用筆圏答案都冇?

作者: bryan_csy    時間: 13-10-28 09:13     標題: 引用:回復+bryan_csy+的帖子 咁英文口語係日常

原帖由 littlecook 於 13-10-28 發表

咁英文口語係日常對答,定英文學術知識,講故事之類?
日常對答

作者: bryan_csy    時間: 13-10-28 09:13     標題: 引用:2nd+in+連用筆圏答案都冇? +

原帖由 bbalau 於 13-10-28 發表
2nd in 連用筆圏答案都冇?

作者: bearcat2003    時間: 13-11-2 12:49     標題: 回覆:SFA in 多耐

64組,每組14人。接近900人。

作者: bearcat2003    時間: 13-11-2 12:51     標題: 回覆:SFA in 多耐

今次囗試。中普英數、處境題都有。

作者: ozoz    時間: 13-11-2 13:39     標題: 引用:64組,每組14人。接近900人。 +

原帖由 bearcat2003 於 13-11-02 發表
64組,每組14人。接近900人。
我女組11人。

作者: 甘恩    時間: 13-11-2 13:45

我囝囝見完,話第一次面試啲題目佢唔識,反而話呢次易好多,啲問題佢識。唔知有無其他小朋友都係咁講呢?
作者: ozoz    時間: 13-11-2 13:51     標題: 引用:我囝囝見完,話第一次面試啲題目佢唔識,反

原帖由 甘恩 於 13-11-02 發表
我囝囝見完,話第一次面試啲題目佢唔識,反而話呢次易好多,啲問題佢識。唔知有無其他小朋友都係咁講呢? ...
我女講返題目,個人認為易過真道2nd in 呀。

作者: ozoz    時間: 13-11-2 13:53     標題: 引用:Quote:原帖由+甘恩+於+13-11-02+發表我囝囝

原帖由 ozoz 於 13-11-02 發表
我女講返題目,個人認為易過真道2nd in 呀。
補充,不過可能女女唔識就skip咗,所以根本無去到難嘅題目

作者: 甘恩    時間: 13-11-2 14:08

回復 ozoz 的帖子

可能我個囝都係咁,所以佢話易。
作者: Jane1983    時間: 13-11-2 15:08

無問小朋友內容,in完就算。
作者: fisheman    時間: 13-11-2 16:20     標題: 回覆:SFA in 多耐

My daughter recalled the interview questions. They were rather easy. But she didn't perform well...

作者: wendysuperbaby    時間: 13-11-2 18:01

回復 fisheman 的帖子

me, 2.  My boy failed to recall some english words which I think not difficult…

作者: KY08    時間: 13-11-2 20:53

我們都是抱平常心,應該無機會了!
作者: JKMom    時間: 13-11-2 21:30     標題: 回覆:SFA in 多耐

係唔係個個都有糖? 我個仔話佢答完,老話very good. 比左粒糖佢。。。可能個個都有

作者: bearcat2003    時間: 13-11-2 22:02     標題: 回覆:SFA in 多耐

入到課室要自己看圖書,然後逐個去答問題。有2個老師。

作者: fisheman    時間: 13-11-3 08:58     標題: 回覆:wendysuperbaby 的帖子

my daughter's spoken English is good and she knew a collection of vocabulary but she failed to apply them in the interview...
I'm still very upset about her performance...

作者: fisheman    時間: 13-11-3 09:00     標題: 回覆:JKMom 的帖子

Yes every kid got candy. My daughter got 2. And she got 2 questions wrong. I think the candy is to comfort kids for not performing well....

作者: fisheman    時間: 13-11-3 09:06     標題: 回覆:JKMom 的帖子

But that's my daughter's case only. Maybe the candy of your son was a gift for his good performance. As the teacher said "very good" to him.

作者: Jane1983    時間: 13-11-3 11:12

始終系小朋友,失手失暈難免。我小朋友數好好,一早已經過晒加减乘除,但有次見心儀的,巨吾識答一條簡單加數,話一時想吾起。當晚激到訓吾着,只好講句時也、命也!
作者: fisheman    時間: 13-11-3 12:51     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

Exactly what happened yesterday too. Wrong calculation for an easy deduction question...好似有人教佢特登答錯咁,真係時也命也.

作者: Jane1983    時間: 13-11-3 12:56

最心儀尼間?
作者: angelkyl    時間: 13-11-3 20:50

For my son, he only told me that they ask him 3 questions only, what's yr name in english, a maths add + - question, and a question to remember how many fruits in a picture.
作者: ellacbaby    時間: 13-11-3 21:58

中英數及普通話都有考。囝囝普通話唔識。
有兩粒糖作為安慰!

作者: c-wong    時間: 13-11-3 22:04

我女女話好少問題好容易。有心算、讀英文字卡、和跟老師讀普通話句子。
作者: ozoz    時間: 13-11-3 22:32     標題: 引用:我女女話好少問題好容易。有心算、讀英文字

原帖由 c-wong 於 13-11-03 發表
我女女話好少問題好容易。有心算、讀英文字卡、和跟老師讀普通話句子。
我女同你一樣,英文讀下字pumpkin, dolphin 之類,中文讀下詞語孩子之類,計9+5,另外老師讀句普通話叫佢讀一次。我懷疑我女有唔識,老師無再問深d。

作者: bbalau    時間: 13-11-3 22:34     標題: 引用:Quote:原帖由+c-wong+於+13-11-03+發表我女

原帖由 ozoz 於 13-11-03 發表
我女同你一樣,英文讀下字pumpkin, dolphin 之類,中文讀下詞語孩子之類,計9+5,另外老師讀句普通話叫佢讀 ...
還有處境題

作者: ozoz    時間: 13-11-3 22:39     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-11-03+發表我女同

原帖由 bbalau 於 13-11-03 發表
還有處境題
女話無處境題,我估我女根本唔明老師問乜所以話無

作者: fisheman    時間: 13-11-4 07:16     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

只報了2間私校,一間reject了,SFA 2nd in.
其實囡囡讀區內津校我覺得無問題。我心up係阿囡原來應用唔到我地平時教嘅嘢。我要反省自己嘅教育方法。

作者: DEMAMMY    時間: 13-11-4 10:58

Anyone knows when to release the result?
作者: kaboBB    時間: 13-11-4 11:16     標題: 回覆:SFA in 多耐

22/11

作者: AMY_2011    時間: 13-11-4 11:18

My son told me he had been asked "How old (at what age) you can get into hospital to visit people"
作者: 甘恩    時間: 13-11-4 12:12

回復 AMY_2011 的帖子

咁深!我都唔識答。
作者: MrBeast    時間: 13-11-4 12:19

我估識估可能都得。
作者: bearcat2003    時間: 13-11-4 12:54     標題: 引用:回復+AMY_2011+的帖子 咁深!我都唔識答。

原帖由 甘恩 於 13-11-04 發表
回復 AMY_2011 的帖子

咁深!我都唔識答。
Me 2

作者: c-wong    時間: 13-11-4 13:40

I don't even know there is an age limit. My 1.5 yo relative visited me after my delivery, so I guess no age limit (at least for private hospital).

作者: garsonmama    時間: 13-11-4 14:43     標題: 引用:Anyone+knows+when+to+release+the+result?

原帖由 DEMAMMY 於 13-11-04 發表
Anyone knows when to release the result?
I want to know toooooo

作者: 小小花貓    時間: 13-11-4 16:08

anyone knows if it is really a hurry for the 2nd interview? My son was stopped by the teacher for all chinese daily life questions after replying the second sentence. What does this mean?
作者: fisheman    時間: 13-11-4 20:40     標題: 回覆:小小花貓 的帖子

I dunno what do you mean too...

作者: ozoz    時間: 13-11-4 20:52     標題: 引用:anyone+knows+if+it+is+really+a+hurry+for

原帖由 小小花貓 於 13-11-04 發表
anyone knows if it is really a hurry for the 2nd interview? My son was stopped by the teacher for al ...
我問極個女都話無生活題,佢係咪發夢呀

作者: 甘恩    時間: 13-11-4 21:01

回復 ozoz 的帖子

所指係唔係處境題?
作者: ozoz    時間: 13-11-4 21:09     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 所指係唔係處境題?

回復 ozoz 的帖子

所指係唔係處境題?
係呀

作者: 甘恩    時間: 13-11-4 21:17

回復 ozoz 的帖子

我囝囝都有被問處境題。佢哋都考得好全面(學術上)
作者: 小小花貓    時間: 13-11-4 21:17

是呀,是處境題,阿仔話他答了兩句,本想繼續答,但老師話可以了。這即係衰左?
作者: 甘恩    時間: 13-11-4 21:20

回復 小小花貓 的帖子

可能老師趕時間,下組要入,覺得已答啱便不用再講
作者: ozoz    時間: 13-11-4 21:33     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 我囝囝都有被問處境題。

回復 ozoz 的帖子

我囝囝都有被問處境題。佢哋都考得好全面(學術上)
我問咗阿女,原來佢答完普通話題,老師叫佢坐返埋垃等。我估可能佢已經被foul,老師唔浪費時間問。

作者: 甘恩    時間: 13-11-4 21:40

回復 ozoz 的帖子

剛剛問囝囝,佢話老師最後係問處境題,不過唔知係唔係個個小朋友都係咁安排次序。
作者: tseleebb    時間: 13-11-4 23:06     標題: 回覆:甘恩 的帖子

請問有無數學文字題?

作者: 小小花貓    時間: 13-11-5 07:10

回復 tseleebb 的帖子

阿仔話有, 但問極佢都話唔記得問左咩, 都唔知真的假? 如果人人問的都唔同, 多少又唔同, 點計分?
作者: moontong6644    時間: 13-11-5 14:09

我個仔話有中,英,普,數, 及處境題! 中文佢只讀到[游泳], 其他只識一個字唔識另一個字..英文讀句子, 佢話老師要求佢加速, 即係要愈讀愈快, 普通話係跟老師講, 數學問咗4條+-數, 老師問, 叫佢只需要講答案, 處境題老師問佢如果有小朋友擔佢D玩具, 佢會講乜? 我個仔竟然答"多謝"佢出到黎即刻同我講, 媽咪, 處境題我答到個老師都笑我, 比佢激死! 平常心, 呢間怪獸學校, 太深了, 同自己講, 有得SECOND IN已經好叻了~
作者: 甘恩    時間: 13-11-5 15:42

回復 moontong6644 的帖子

過程同我囝囝講的一樣,連處境題都一樣。雖然囝囝話好易,不過我有啲懷疑。
作者: moontong6644    時間: 13-11-5 18:51

我個仔話今次係小學題, 上次係中學題 (即係今次淺D), 但佢唔識多D..真係唔知佢邊句真!
作者: 甘恩    時間: 13-11-6 09:54

我個囝都係話第一次筆試好深,好多唔識。而第二次反而淺咗。
作者: gromityaya    時間: 13-11-6 10:31

我仔就話自己識讀晒中、英文生字,唔知真唔真!
佢得兩題減數,冇加數,冇英文句子,得普通話跟住老師讀!
好似考得少過moontong6644,都係冇望!
作者: kubbrick    時間: 13-11-6 10:54     標題: 回覆:SFA in 多耐

我女話認字有lawnmower 唔知真定假

作者: yywing    時間: 13-11-6 10:54

gromityaya 發表於 13-11-6 10:31
我仔就話自己識讀晒中、英文生字,唔知真唔真!
佢得兩題減數,冇加數,冇英文句子,得普通話跟住老師讀!
...
我女話識讀7個中文,唔識1個,英文識晒。一題加數,一題減數唔識,冇處境題
都係唔得多

作者: moontong6644    時間: 13-11-6 11:26

回復 gromityaya 的帖子

我個仔話只識一個中文>>[游泳], 其他識一邊唔識另一邊, 我諗都真係凍過水
佢話數學有4-5題架, 唔知真唔真架, 因為果日考3間 (培正, SFA AND真光), 我考哂先問佢咋, 可能佢已經亂哂..
我最肯定就係英文題, 因為佢覺得好怪, 唔係考乜, 係考速度???? 您地係唔係呀?
普通話佢係最差嘅, 但LUCKY只係跟住讀[爸爸][媽媽][哥哥][弟弟]果D.....

作者: moontong6644    時間: 13-11-6 11:28

其實, 所有小一INTERVIEW係唔係唔識答就返去坐位度等, 識答就LEVEL UP咁樣呢?
作者: 甘恩    時間: 13-11-6 11:30

我囝囝話普通話係跟老師讀一句句子:姊姊和妹妹在課室唱歌。
作者: gromityaya    時間: 13-11-6 11:34

我問極我仔都係冇英文句子!
甘恩,你囝囝有冇?
我都係一句普通話句子
作者: gromityaya    時間: 13-11-6 11:37

處境題一樣
作者: moontong6644    時間: 13-11-6 11:42

回復 甘恩 的帖子

我個仔普通話最差, 佢可能只聽到哥哥弟弟呢D簡單嘅...其實PASS到FIRST IN都因為當日冇普通話咋~~SECOND IN自己真係唔敢寄望啦~~~
只係唔明佢今次識嘅比上次少, 點解佢又會話今次易D

作者: 甘恩    時間: 13-11-6 11:42

回復 gromityaya 的帖子

英文詞語,有名詞,有then之類,唔算深。
作者: 甘恩    時間: 13-11-6 11:47

可能第一次要自己睇題目,自己聆聽,小朋友未必識睇題目。第二次有老師指引,又只讀詞語,跟老師朗讀普通話句子,小朋友覺得易啲明白。
作者: mimics218    時間: 13-11-6 12:09

作者: hknote    時間: 13-11-6 12:21     標題: 回覆:甘恩 的帖子

第二次易第一次甘多
我小朋友衰係first in數學文字題

作者: 2LittleMonkey    時間: 13-11-6 14:28

回復 mimics218 的帖子

同你既小朋友一樣,我個仔話老師考佢中 / 英詞語各二十個左右(佢話老師有時每題比2分,有時比3分); 數學考2題, 老師無話唔可以數手指,但老師一見佢數手指, 老師就寫零分係張紙度,仲無比機會我個仔答, 即刻問佢下一條問題, 好陰濕!! (所以數學2題都零分,最衰係我,係我叫佢數手指,除非老師話唔可以)
仲有英語對話,無普通話,無處境題!

作者: momoismybaby    時間: 13-11-6 14:34

數學題是限時的,心算要夠快。
作者: Pertra    時間: 13-11-6 14:38

作者: moontong6644    時間: 13-11-6 15:56

咁中文答得少, 英文數學答得多係唔係可以補返架?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5