教育王國

標題: 好擔心,interview咁反應 [打印本頁]

作者: helenmail421    時間: 13-10-25 16:57     標題: 好擔心,interview咁反應

經過3場面試,囡囡全部都係呆若木雞,只望唔做唔講,一出課室門就支支jar jar,好灰,佢咁陪跑法,點算? 佢好難同人熟,一對住陌生人就定咗型,今日都在遊樂場玩咗成個鐘,都係咁。唯一好處就係唔會拉住話要走

作者: mable0901    時間: 13-10-25 17:05

其實有10個8個小朋友 面試都係咁 唔使太介意 我看到除非特別叻 唔係其它都一樣 唔使擔心
作者: helenmail421    時間: 13-10-25 17:16     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

今日應考的老師,反過來仲安慰我,話其他小朋友會喊,佢無就已經好叻,我直頭聽完想喊

作者: deechai    時間: 13-10-25 17:42

helenmail421 發表於 13-10-25 17:16
今日應考的老師,反過來仲安慰我,話其他小朋友會喊,佢無就已經好叻,我直頭聽完想喊

...
我女女都係.  第一次IN, 人地問佢咩名, 佢唔講, 仲要係咁"吞下吞下", 慢慢咁挨落我度.  我望一望佢.笑下, 同佢講, 唔駛驚.  不過, 我都冇所謂.  小朋友係陌生地方, 又陌生人, 係咁.
之後, 就好D了.  第2, 3次, 雖然都唔係太講野, 不過.  比起第一次已改善了.
做父母, 當然希望佢地表演好.  呢D埸面, 要佢地係實際中去領略, 我地講幾多次都冇用.
當佢適應到, 而我地又比到鼓勵佢, 佢自己就知道如何面對.  唔喊都叻叻
加油. 小朋友潛力冇限.

作者: cherrybeepbeep    時間: 13-10-25 18:56     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

已經好好啦喎,佢晤喊已經一叻,肯自己坐已經二叻,冇lur你要走三叻,佢其實認緊人,個腦響度define緊果個係咪壞人,佢同老師有眼神接觸第四叻,都唔算陪跑,過程中總有得著,向好的方向想呀,快D讚下佢先啦

作者: carey110    時間: 13-10-25 19:06     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

我個女今日第一次in,情況仲差過你,又係老師問咩佢都冇反應,明明識玩識答都唔出聲,老師叫佢坐喺櫈又唔坐,淨係不斷挨落我度,其實家長應該要喺較後位置等,但老師見佢咁怕生保所以先叫我陪佢,但都係冇用,佢都係咁,一見倒陌生人同陌生環境就變成咁,睇怕嚟緊嗰啲都係咁,都係叠埋心水下年做大b再嚟過

作者: VYVYLO    時間: 13-10-26 00:05

我個囡今日第三次in,又係明明識又唔出声。真係有d灰
作者: pokey    時間: 13-10-26 06:44     標題: 引用:我個囡今日第三次in,又係明明識又唔出声。

原帖由 VYVYLO 於 13-10-26 發表
我個囡今日第三次in,又係明明識又唔出声。真係有d灰
我想入最近屋企嗰啲學校,都唔係好過份的要求,但問題係普通村校都好多人爭,阿b又係唔鍾意個老師就十問九唔應,都唔知有咩學校會收

作者: tigerchaichai    時間: 13-10-26 07:16     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

唔好咁灰,上年我同仔見其中一間我都心儀的幼稚園,阿仔唔答老師問題,最後仲要喊。可能因我全場無迫佢,仲有鼓勵佢同引佢玩,學校竟然收佢,仲要係上午班。我覺得學校有時in的不止係學生,仲有家長tim .

作者: confidence    時間: 13-10-26 07:47     標題: 回覆:tigerchaichai 的帖子

都係架,其實家長係一個重要的元素

作者: angielam10    時間: 13-10-26 11:31

回復 helenmail421 的帖子

小朋友既表現會一次比一次好, 不用太擔心, 我小朋友上年 interview 都係一次比一次好
作者: dor_huen    時間: 13-10-26 13:07     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

我個囡啱啱返n 班, 有好嚴重嘅分離恐懼。。。interview連行入課室都唔肯,大喊要返屋企。。。攬住我唔肯放,最後要老師係waiting area,  氹佢一陣,勉強叫做答左幾條問題, 之後d 面試唔知點算好

作者: eltonmi    時間: 13-10-26 13:21     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

我仔又係嚴重分離恐懼症,佢係唯一一個要抱入去課室in的小朋友,已早左一個鐘去等佢玩(但佢無)一聽老師叫名,赫到飛抱住我!我抱住入,淨係話耍走(無望老師),但老師好勁,和議佢話走,一邊問問題,囝答到八成( 因為好想走),最後佢唔記得驚,老師俾糖佢就bye bye 飛吻,自己出課室。我都覺得好神奇

作者: winy629    時間: 13-10-26 16:22     標題: 回覆:eltonmi 的帖子

那位老師真係識同小朋友相處。邊一間??

作者: eltonmi    時間: 13-10-26 23:17     標題: 引用:那位老師真係識同小朋友相處。邊一間?? +

原帖由 winy629 於 13-10-26 發表
那位老師真係識同小朋友相處。邊一間??
金巴倫

作者: bb女女    時間: 13-10-26 23:24

helenmail421 發表於 13-10-25 17:16

...
已經好叻啦
作者: picture    時間: 13-10-27 14:02     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

我既兒科醫生都有同我講 其實小朋友去到陌生環境對著一個素未謀面的人有介心先寺正常

完全冇介心及 立刻 對答如流個d返而是小朋友对環境觀察不夠敏銳……

但是香港幼稚園入學校考試遊戲是這樣玩…… 做家長的只可以安慰自己的小朋友思路比較成熟敏捷……

作者: kwan_0128    時間: 13-10-27 14:08

你已經好好, 我女會喊, 如果 group in佢死都唔肯, 面談就好d
次次要老師比糖氹先唔喊

作者: kwan_0128    時間: 13-10-27 14:08

你已經好好, 我女會喊, 如果 group in佢死都唔肯, 面談就好d
次次要老師比糖氹先唔喊

作者: joysic    時間: 13-10-27 15:17

兩歲人仔啫relax la.
作者: castle100    時間: 13-10-27 15:19

我都好想喊:我仔有問必答都喺後備。in協和都坐定:佢喺大大大感冒但收到信喺未獲錄取,好想喊,因為我〇神2點去排隊,而佢又冇得改期in,咁啱我仔感冒又發燒又嘔
作者: creambun    時間: 13-10-27 15:59     標題: 引用:我都好想喊:我仔有問必答都喺後備。in協和

原帖由 castle100 於 13-10-27 發表
我都好想喊:我仔有問必答都喺後備。in協和都坐定:佢喺大大大感冒但收到信喺未獲錄取,好想喊,因為我〇神 ...
感冒發燒又嘔就放棄唔in 啦,仔仔又辛苦,又唔會表現好。出街吹風重辛苦,慢啲好。

作者: 乖乖小B    時間: 13-10-27 16:04

作者: lionivy    時間: 13-10-28 10:11

我囡仲搞笑,表現初合格,因是十二月細囡我也冇乜要求。誰知Group in 途中打了個乞嚏,未打前老師叫用手遮口,但囡未懂,雖千勻一髮間我用手遮着,老師也全程黑面,連囡也feel到同我話驚驚老師,之後老師求其問,我囡也求其答。我只好苦笑。而老公在課室外看完全程,也話老師面很黑,佢都好驚要走快d。
作者: rosebb    時間: 13-10-28 10:14

回復 lionivy 的帖子

雖然未必有OFFER,但搞笑,小朋友就係O今LAW.....
作者: THSo    時間: 13-10-28 10:37

lionivy 發表於 13-10-28 10:11
我囡仲搞笑,表現初合格,因是十二月細囡我也冇乜要求。誰知Group in 途中打了個乞嚏,未打前老師叫用手遮 ...

老師咁樣就面黑,唔識體量小朋友,收都唔讀啦!一d愛心都無!
咁細個小朋友,教左要冚住都未必記得...... 佢教書時都應該經常遇到咁嘅情況啦.....

作者: allisonwong525    時間: 13-10-28 11:01

INTERVIEW都係平常心去IN好D. 間間學校既質數及入學準則都唔一樣, 咪俾太大壓力自己及小朋友.
作者: 初級媽咪    時間: 13-10-28 12:16

我個仔早2日IN靈糧堂, GROUP INTERVIEW走出去同老師一齊跳舞, 全部小朋友坐响度拍手, 得佢1個好HIGH咁走左出去, 嗰下我有D不知所措, 只識笑同叫佢返埋嚟跳, 但其實都有D感動, 因為估唔到佢咁勇於表現自己, 當然, 我唔知學校BUY唔BUY啦, 2個校長仲要睇哂成個過程...
作者: wkiwong    時間: 13-10-28 23:06

回復 helenmail421 的帖子

我囡今日in果阵,地点唔适合,系室内游乐场....一入到会已经玩到hi爆,边会听老师指令啊....答左老师三条问题挂...老师话我个囡好动....坐唔定...预左fail....唯有睇下其它几间先啦....希望下次唔好系室内游乐场度in啦, 会好D.
作者: ZELY1005    時間: 13-10-28 23:18     標題: 引用:我個仔早2日IN靈糧堂,+GROUP+INTERVIEW走出

原帖由 初級媽咪 於 13-10-28 發表
我個仔早2日IN靈糧堂, GROUP INTERVIEW走出去同老師一齊跳舞, 全部小朋友坐响度拍手, 得佢1個好HIGH咁走左 ...
請問靈糧堂interview嘅流程係點o架?同問d乜?Thx~我囡囡就o黎in喇~好緊張......

作者: Sunnyhayley    時間: 13-10-29 09:50

樓主, 你個小朋友好叻㗎啦, 我個仲慘, 入到去見到老師即哭, 我果下都好想哭, 因為知道實fail -.-
作者: 初級媽咪    時間: 13-10-29 10:20

回復 ZELY1005 的帖子

我個仔IN鑽石山, 頭20分鐘在1間房, 10多個小朋友及其家長, 家長同子女玩玩具, 再20分鐘去另一間大房, 都係咁玩, 但就有好多野玩, 大型同力量野都有, 有穿珠, 有廚房, 浴室野玩, 有車車..., 話係睇親子互動喎...再20分鐘又係入房, 老師講故事同唱歌, 2個校長在後面MARK...睇小朋友反應卦...臨走每個小朋友要同其中1個校長講多謝(有書簽送)同再見!

作者: tiggeryyw    時間: 13-10-29 10:31

我個女是低頭,不望老師,  抓枱, 玩手指.... 冇出聲....
作者: joannec05    時間: 13-10-29 10:38     標題: 回覆:好擔心,interview咁反應

yes...冇喊已經好叻。。   唔係講笑

作者: ZELY1005    時間: 13-10-29 12:03     標題: 引用:回復+ZELY1005+的帖子 我個仔IN鑽石山,+頭

原帖由 初級媽咪 於 13-10-29 發表

我個仔IN鑽石山, 頭20分鐘在1間房, 10多個小朋友及其家長, 家長同子女玩玩具, 再20 ...
Thx a lot~
我in銅鑼灣,不過都應該差唔多~

作者: ZELY1005    時間: 13-10-29 12:11     標題: 引用:回復+ZELY1005+的帖子 我個仔IN鑽石山,+頭

原帖由 初級媽咪 於 13-10-29 發表

我個仔IN鑽石山, 頭20分鐘在1間房, 10多個小朋友及其家長, 家長同子女玩玩具, 再20 ...
唔好意思問多句,咁玩具期間有無老師埋嚟問嘢o架?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5