教育王國

標題: york 收到信了 [打印本頁]

作者: Toffee888    時間: 13-10-22 13:27     標題: york 收到信了

york 第一輪interview收咗!
我估個個都收!因为in得好差

作者: dd0412    時間: 13-10-22 13:30     標題: 引用:york+第一輪interview收咗! 我估個個都收

原帖由 Toffee888 於 13-10-22 發表
你留唔留位呀?

作者: AJH    時間: 13-10-22 13:53     標題: 回覆:york 收到信了

唔收你又唔開心,收你又踩人係人都收

作者: Bebe_chiu    時間: 13-10-22 14:14     標題: 回覆:Toffee888 的帖子

幾時 in...同埋係咪立刻知結果?

作者: sakbbjaijai    時間: 13-10-22 14:32     標題: 回覆:york 收到信了

york 真係好易收咩?? 其實佢地收幾多人? 英普定英粵?

作者: cherryird    時間: 13-10-22 14:49

作者: natalieppp    時間: 13-10-22 15:14     標題: 引用:york+第一輪interview收咗! 我估個個都收

係咪你要求高呀?你小朋友in得有幾差?大B?

作者: BALL_B116    時間: 13-10-22 15:46     標題: 回覆:cherryird 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-22 15:47     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

作者: chaualan    時間: 13-10-22 15:57

幾千人IN, 咁個個都收的話, 佢要開多十幾廿間學校了
作者: sakbbjaijai    時間: 13-10-22 16:10     標題: 回覆:york 收到信了

我曾經好鍾意York,  但唔知點解越來越多人話佢同講到佢收都唔好入咁, 夠竟呢幾年佢出左咩問題? 我一直以為York 係同 SC, LV 嗰D 同level

作者: sakbbjaijai    時間: 13-10-22 16:11     標題: 引用:我曾經好鍾意York,++但唔知點解越來越多人

原帖由 sakbbjaijai 於 13-10-22 發表
我曾經好鍾意York,  但唔知點解越來越多人話佢同講到佢收都唔好入咁, 夠竟呢幾年佢出左咩問題? 我一直以 ...
唔係LV, 係KV

作者: Yukimimi    時間: 13-10-22 16:11     標題: 引用:york+第一輪interview收咗! 我估個個都收

你幾時in架?今日收到信?

作者: ymnhappybaby    時間: 13-10-22 16:17

Do you think York or 聖若望英文書院 is better? thanks.  

作者: easybring    時間: 13-10-22 16:28

如果真係個個收就好了, 我想細B有一個K1 OFFER.  
作者: Chirley    時間: 13-10-22 17:17

亦有人話YORK係肯俾錢就入到,
咁如果係既, D小朋友另既媽媽煩請放下位,
俾D有需要既人, 功能無量
作者: angeljodi    時間: 13-10-22 17:25     標題: 引用:幾千人IN,+咁個個都收的話,+佢要開多十幾廿

原帖由 chaualan 於 13-10-22 發表
幾千人IN, 咁個個都收的話, 佢要開多十幾廿間學校了
同意你嘅講法,每年幾千人in,我真係唔信冇人收過reject或者waiting,因為我稔收到嘅媽咪都未必講囉,如果真係有冇呢個offer都唔緊要嘅媽咪,請快d放個offer出黎,比d有需要嘅細b媽咪

作者: eliselin    時間: 13-10-22 17:38

請問你幾時交application form 架?
因為我9月頭交form , 到而家都未有得interview

作者: Bebe_chiu    時間: 13-10-22 18:11     標題: 回覆:eliselin 的帖子

我今個星期五有關interview...同埋星期三有學校簡介會,有封信係York 寄黎,如果學生家長星期三到就會優先process..

作者: 昕昕媽咪    時間: 13-10-22 19:30     標題: 回覆:york 收到信了

我都收到, pm class!

作者: emilywks    時間: 13-10-22 20:01

上年考PN, 結果比咗K1主流上午班,心水係國際上午班,今年再apply過,今日收到國際下午班offer, 而家有晒兩個offer, 主流已經比咗買書錢,而家國際又要交留位費,心水係國際上午,我而家可以點做呢?
作者: dd0412    時間: 13-10-22 20:06     標題: 引用:我都收到,+pm+class! +

原帖由 昕昕媽咪 於 13-10-22 發表
你幾時in架?

作者: BALL_B116    時間: 13-10-22 20:32     標題: 回覆:emilywks 的帖子

作者: 藍藍媽    時間: 13-10-22 22:05     標題: 引用:我都收到,+pm+class! +

Me too! International pm class offer, 10 月細B, interview 時根本唔識答net teacher 的問題... 應該是全組in 得最差的... 我估in得好就有am Offer, 唔好都有pm

作者: 昕昕媽咪    時間: 13-10-22 22:59     標題: 引用:Quote:原帖由+昕昕媽咪+於+13-10-22+發表我

原帖由 dd0412 於 13-10-22 發表
你幾時in架?
今個月5號,主流班

作者: 昕昕媽咪    時間: 13-10-22 23:02     標題: 回覆:york 收到信了

其實想問主流同國際,英文上堂時間係咪一樣?如果唔係,咁差幾耐?老公去簡介會發夢呢

作者: 藍藍媽    時間: 13-10-22 23:15     標題: 引用:其實想問主流同國際,英文上堂時間係咪一樣

其實想問主流同國際,英文上堂時間係咪一樣?如果唔係,咁差幾耐?老公去簡介會發夢呢

...
阿校長話係喎,不過國際班有net 班主任,所以d大小肌肉訓練時,net teacher 都會在場同小朋友溝通

作者: 藍藍媽    時間: 13-10-22 23:15     標題: 引用:其實想問主流同國際,英文上堂時間係咪一樣

...
阿校長話係喎,不過國際班有net 班主任,所以d大小肌肉訓練時,net teacher 都會在場同小朋友溝通

作者: 昕昕媽咪    時間: 13-10-22 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+昕昕媽咪+於+13-10-22+發表其

原帖由 藍藍媽 於 13-10-22 發表

...
thx!

作者: eliselin    時間: 13-10-22 23:19

請問各位剛收到offer信的,係幾時報名架?
因為york流水式一批批in,好難知道幾時遞表幾時in,我怕佢miss左我application,但打去問佢又話等,好無奈
作者: Toffee888    時間: 13-10-23 00:10     標題: 引用:幾時+in...同埋係咪立刻知結果? +

原帖由 Bebe_chiu 於 13-10-22 發表
幾時 in...同埋係咪立刻知結果?
5號interview

作者: Toffee888    時間: 13-10-23 00:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+13-10-22+發表y

原帖由 natalieppp 於 13-10-22 發表
係咪你要求高呀?你小朋友in得有幾差?大B?
對於net teacher的所有問題都唔肯答,Net teacher 個樣都好無奈。我覺得冇可能收

作者: Chirley    時間: 13-10-23 00:15

luckyveronique  York好多B6架,所以勸您唔好考虑了  發表於 昨天 18:14

之前去IN時雖然都有見過有B6,
但為數唔多,
咁我想問, 實際B6約佔幾多呢?
THX
作者: Toffee888    時間: 13-10-23 00:16     標題: 引用:Quote:原帖由+昕昕媽咪+於+13-10-22+發表我

原帖由 藍藍媽 於 13-10-22 發表
Me too! International pm class offer, 10 月細B, interview 時根本唔識答net teacher 的問題... 應該是全 ...
同我小朋友一樣

作者: CCHAN015    時間: 13-10-23 01:25     標題: 回覆:Toffee888 的帖子

阿B識答哂所有net 問題,嗰位老師重讚佢good job, 但都只得國際班pm offer,  我心儀係am 國際班。

作者: dd0412    時間: 13-10-23 06:48     標題: 回覆:york 收到信了

請教下知道答案嘅家長,主流定國際班係報名時有得選擇的嗎?唔覺有得揀喎。

作者: lovebb2    時間: 13-10-23 07:52     標題: 引用:Quote:原帖由+natalieppp+於+13-10-22+發表

原帖由 Toffee888 於 13-10-23 發表
對於net teacher的所有問題都唔肯答,Net teacher 個樣都好無奈。我覺得冇可能收

...
york真係咁易收?乜都唔答咁都收,真神奇!

作者: emilywks    時間: 13-10-23 08:49

CCHAN015 發表於 13-10-23 01:25
阿B識答哂所有net 問題,嗰位老師重讚佢good job, 但都只得國際班pm offer,  我心儀係am 國際班。

...

me too
作者: emilywks    時間: 13-10-23 08:51

dd0412 發表於 13-10-23 06:48
請教下知道答案嘅家長,主流定國際班係報名時有得選擇的嗎?唔覺有得揀喎。

...
張form唔同架, school website 網上會見到

作者: Toffee888    時間: 13-10-23 08:53     標題: 引用:阿B識答哂所有net+問題,嗰位老師重讚佢goo

原帖由 CCHAN015 於 13-10-23 發表

...
寫信調am啦,趁早寫

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 09:24     標題: 回覆:dd0412 的帖子

作者: dd0412    時間: 13-10-23 09:37     標題: 回覆:york 收到信了

主流即係montessori?

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 10:00     標題: 回覆:dd0412 的帖子

作者: dd0412    時間: 13-10-23 10:15     標題: 回覆:york 收到信了

我都唔知自己報左主流定國際,只知填張表係montessori bilingual

作者: emilywks    時間: 13-10-23 10:51

dd0412 發表於 13-10-23 10:15
我都唔知自己報左主流定國際,只知填張表係montessori bilingual
montessori bilingual 係主流

作者: easybring    時間: 13-10-23 12:12

emilywks 發表於 13-10-23 10:51
montessori bilingual 係主流

我填的表格沒有例明.  主流和國際只是有沒有外藉班主任的分別嗎? 教學質素和課程有沒有分別呢? Thanks.
作者: retriever    時間: 13-10-23 12:22

sakbbjaijai 發表於 13-10-22 16:10
我曾經好鍾意York,  但唔知點解越來越多人話佢同講到佢收都唔好入咁, 夠竟呢幾年佢出左咩問題? 我一直以 ...

以老牌來說, 在九龍塘是kv, sc level, 校長親口話過, 在`九龍塘排第3, 心有不甘 (但她沒透露首2名是哪間)....

早幾年發生了負面新聞上埋報紙, 有去簡介會的又覺得校長present得麻麻地, 有sale talk 感覺...

but all in all, 普遍評價是, you will get what you paid for.

作者: jennyzz1010    時間: 13-10-23 13:50

回復 Toffee888 的帖子

肯定唔係個個都收啦,我朋友個仔上年in k都唔收

作者: Chirley    時間: 13-10-23 14:08

cherryird : 多謝你既回覆...
其實之前我去INTERVIEW既時候都見到有B6,
不過為數唔多...
作者: cchowls    時間: 13-10-23 15:25

Chirley 發表於 13-10-23 14:08
cherryird : 多謝你既回覆...
其實之前我去INTERVIEW既時候都見到有B6,
不過為數唔多... ...

I attended interview 2 weeks ago. There were lots of b6... around 50%. Some of them had no manner.
作者: jkhung    時間: 13-10-23 15:57

cchowls 發表於 13-10-23 15:25
I attended interview 2 weeks ago. There were lots of b6... around 50%. Some of them had no manner.  ...
fit what they want la hahaha $$$

作者: AJH    時間: 13-10-23 16:09     標題: 回覆:york 收到信了

其實真係覺得間學校咁差,大可以一開始唔報、連offer都唔好要囉。
私立幼稚園要營運,又唔係開善堂,唔通吓吓免費咩?俾咗錢,拎得番應有嘅嘢,好公道啦,點解要踩間學校?

講到係人都收,真係對依家讀緊嘅學生好hurt.

利申:我唔係約克家長

作者: dd0412    時間: 13-10-23 16:22     標題: 引用:其實真係覺得間學校咁差,大可以一開始唔報

原帖由 AJH 於 13-10-23 發表
其實真係覺得間學校咁差,大可以一開始唔報、連offer都唔好要囉。
私立幼稚園要營運,又唔係開善堂,唔通吓 ...
我好贊同你,唔明點解要咁踩間學校,又唔係讀過上黎講心得。攪到想報嘅家長都唔知讀唔讀好。

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 18:43     標題: 回覆:AJH 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 18:44     標題: 回覆:dd0412 的帖子

作者: humansky    時間: 13-10-23 18:58     標題: 回覆:york 收到信了

我身邊有3個媽媽的小朋友都曾經讀過york,有2個係由k1讀到k3,佢地都讚!佢地話只要你唔假意錢同多功課,york的課程係好好,而家有個已升上小一,英文完全無難度,另1個而家k3,佢去外國能主動撩外國小朋友玩!而另一位york用家只讀了k1,因佢考到另一間一條龍幼稚園,repeat k1,所以佢掙扎左好耐先放棄york,因佢唔想面對升小那關,唔想再煩,你話佢唔鍾意york咩,又唔係,只係無小學back up 攞!所以york係1間你俾左錢,就會得到你想要的東西。

作者: sakbbjaijai    時間: 13-10-23 18:59     標題: 引用:Quote:Chirley+發表於+13-10-23+14:08+cher

原帖由 cchowls 於 13-10-23 發表
I attended interview 2 weeks ago. There were lots of b6... around 50%. Some of them had no manner.  ...
我朋友in yuen long 間 York (我之前唔知YL 有York),  佢話好多Big 6, 但kln 應該少D 掛, 佢地去kln 返學好遠ga wo??  如果York Kln 有 big6 ,其他kln 名幼都難途一劫

作者: dd0412    時間: 13-10-23 19:17     標題: 回覆:york 收到信了

元朗有york?真係唔講唔知

作者: confidence    時間: 13-10-23 19:19     標題: 回覆:AJH 的帖子

我諗其他家長只是道出真實情況,就是in得勁差都收,有感人人都收啫,又唔係有心踩的

作者: winnietingting    時間: 13-10-23 19:19     標題: 引用:Quote:原帖由+cchowls+於+13-10-23+發表I+a

原帖由 sakbbjaijai 於 13-10-23 發表
我朋友in yuen long 間 York (我之前唔知YL 有York),  佢話好多Big 6, 但kln 應該少D 掛, 佢地去kln 返學 ...
未必。

作者: confidence    時間: 13-10-23 19:27     標題: 回覆:AJH 的帖子

就係因為下下講$就比人覺得commercial 囉,做教育做到好似做生意咁,我自己就覺得唔係幾好……不各人有不同選擇,又無迫又無呃人,ok la……

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 19:34     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 19:37     標題: 回覆:confidence 的帖子

作者: 藍藍媽    時間: 13-10-23 19:38     標題: 引用:Quote:原帖由+AJH+於+13-10-23+發表其實真

原帖由 dd0412 於 13-10-23 發表
我好贊同你,唔明點解要咁踩間學校,又唔係讀過上黎講心得。攪到想報嘅家長都唔知讀唔讀好。

...
我諗話係人都收唔算係踩間學校,証明佢地有教無類啫,不要太敏感呢!

作者: dd0412    時間: 13-10-23 19:56     標題: 引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-10-23+發表我好

原帖由 藍藍媽 於 13-10-23 發表
我諗話係人都收唔算係踩間學校,証明佢地有教無類啫,不要太敏感呢!

...
我要澄清唔係講緊樓主,而係見到其他post不斷彈york, 又話教出黎嘅小朋友都會有問題,令人好卻步囉。

作者: 昕昕媽咪    時間: 13-10-23 20:01     標題: 回覆:york 收到信了

可以問過低能問題嗎?我係international section,  i.e. international multiple intelligence. bilingual Montessori section,   咁我係咪國際班? thx!

作者: confidence    時間: 13-10-23 20:11     標題: 回覆:BALL_B116 的帖子

都係果句,自己覺得底就OK la…我都有朋友仔仔讀york, 加加埋埋成8-9000個月,14個盾in 10間直資得一間收……我就認為唔底

作者: confidence    時間: 13-10-23 20:14     標題: 引用:可以問過低能問題嗎?我係international+se

原帖由 昕昕媽咪 於 13-10-23 發表
可以問過低能問題嗎?我係international section,  i.e. international multiple intelligence. bilingual  ...
Wa…個名咁複雜嘅

作者: 昕昕媽咪    時間: 13-10-23 20:16     標題: 引用:Quote:原帖由+昕昕媽咪+於+13-10-23+發表可

原帖由 confidence 於 13-10-23 發表
Wa…個名咁複雜嘅
所以唔知係咪入左國際班囉

作者: confidence    時間: 13-10-23 20:25     標題: 回覆:昕昕媽咪 的帖子

Agree agree

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 21:01     標題: 回覆:confidence 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-23 21:02     標題: 回覆:昕昕媽咪 的帖子

作者: 昕昕媽咪    時間: 13-10-23 21:34     標題: 引用:係國際班呀 +

原帖由 BALL_B116 於 13-10-23 發表
係國際班呀
thx!

作者: sakbbjaijai    時間: 13-10-23 22:16     標題: 引用:都係果句,自己覺得底就OK+la…我都有朋友

都係果句,自己覺得底就OK la…我都有朋友仔仔讀york, 加加埋埋成8-9000個月,14個盾in 10間直資得一間收… ...
咁最後都係讀一間之嗎,佢最後個offer 如果係DBS,DGS 咪底囉

作者: Chirley    時間: 13-10-23 22:25

cchowls 發表於 13-10-23 15:25

你IN既係呼咪K班?九龍塘?
之前我去好少...

作者: Toffee888    時間: 13-10-23 23:46     標題: 引用:我諗其他家長只是道出真實情況,就是in得勁

我諗其他家長只是道出真實情況,就是in得勁差都收,有感人人都收啫,又唔係有心踩的

...
完全講中,不要太敏感吧!

作者: cocokan2004    時間: 13-10-24 00:35

York is money oriented, expensive & no good.  信不信由你.
作者: confidence    時間: 13-10-24 07:39     標題: 引用:Quote:原帖由+confidence+於+13-10-23+發表

原帖由 sakbbjaijai 於 13-10-23 發表
咁最後都係讀一間之嗎,佢最後個offer 如果係DBS,DGS 咪底囉
弊在唯一一間都唔係心水……(係ek都無乜人討論的)

作者: confidence    時間: 13-10-24 07:43     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

咁又係阿,係DB就一間夠了!

作者: retriever    時間: 13-10-24 09:27

dd0412 發表於 13-10-23 16:22

...
其實各位媽媽不要太介意, 只要是事實還有語氣平和的, 在這裡說出來也是一件好事, 畢竟大家上來都是找資訊的...

我不是在讀家長, 曾有offer 但放棄了... york 校長無論簡介會上講話及收生安排都有吸水之嫌...

課程應是目標為本型, 有朋友仔去讀現只2個月, 據說已懂串200個生字, buy 不 buy 見人見智... k2 有特選多元智能班包劍橋包午餐, 可當全日班, 岩哂lazy parents, 一站式服務免卻跑中心補習社.

作者: ymnhappybaby    時間: 13-10-24 10:13

York or 聖若望英文書院好D?請指教

作者: cchowls    時間: 13-10-24 10:33

Chirley 發表於 13-10-23 22:25
你IN既係呼咪K班?九龍塘?
之前我去好少...

Yes, in K1 @ Kln tong
作者: cherryird    時間: 13-10-24 12:28     標題: 引用:York+is+money+oriented,+expensive+&+no+g

作者: ky201105    時間: 13-10-24 12:41     標題: 回覆:york 收到信了

最唔明點解個個一聽到york話好貴?我睇過st cat tutor time 耀中唔係仲貴咩?

作者: noviasobb    時間: 13-10-24 13:06     標題: 回覆:BALL_B116 的帖子

想請問York 有幾多k1位給pn interview 的?

作者: edpdtsh402    時間: 13-10-24 13:18

我好少係BK留言,講呢段野希望幫到真心想了解YORK的家長。

大仔現在YORK讀K2國際, 課程我好满意, 除左學術,佢地都用活動的教學方式去灌輸知識,仔仔都鐘意返學。阿仔依家的英文程度都幾唔錯, 一般簡單故事書都可幾一句句子咁讀出來,發音及拼音都全在學校學到(佢地用LETTERLAND)。收費係有少少貴,不過好多你可選擇唔要或自備。校長有D HARD SELL, 不過真係會KEEP UP MARKET TREND 同埋為佢的學生找一些好的教材。知道有其他小朋友係K1考唔到龍校係YORK讀完K1後考到, 佢地都好多謝學校的TRAINING。 作為非常忙的WORKING MUM, 我覺得學校幫我安排好D野, 阿仔又學到野,真係幫到我。當然,佢地係大校, INDIVIDUAL CARE TO EACH STUDENT 就唔可幾同小校比較,行政有時亦有少少亂。

我細仔今年又考K1, YORK 係我龍校之外的首選。尋日去左校長BRIEFING, 佢都有回應人地話佢"係人都收" - 佢話佢唔係要一定要收最叻,佢希望收到小朋友的家長係真心認同佢的教學模式及理念,而佢有信心小朋友係YORK三年會成為一個係各方面都出色的一位。所以相對好似較易有OFFER.

小小意見,希望幫到大家。
作者: BALL_B116    時間: 13-10-24 13:38     標題: 回覆:cherryird 的帖子

作者: jwbj    時間: 13-10-24 13:45

其實我聽校長話英文課程會以劍橋元素,但以主流班黎計,我想知我仲駛唔駛出面再報讀劍橋課程?佢主流班既英文夠唔夠小朋友考starter呢?定我仍要再報讀額外課程先可以呢?
作者: cherryird    時間: 13-10-24 14:07     標題: 引用:其實我聽校長話英文課程會以劍橋元素,但以

作者: c-wong    時間: 13-10-24 15:01

york int'l stream syllabus is good.
downside of this school is commercial and admin messy.
school fee is high, need to pay 12 mths x $5200 for international stream

york is good, however, if I got offer from Kv, SC, LH, HKPS or KM, I will not choose York.  apart from syllabus, I think reputation is equally important.
作者: Toffee888    時間: 13-10-24 15:11     標題: 引用:我好少係BK留言,講呢段野希望幫到真心想了

原帖由 edpdtsh402 於 13-10-24 發表
我好少係BK留言,講呢段野希望幫到真心想了解YORK的家長。

大仔現在YORK讀K2國際, 課程我好满意, 除左學術 ...
thanks your advice.校長都有睇ek

作者: jennyzz1010    時間: 13-10-24 15:26

回復 cherryird 的帖子

同意,我都好滿意學校,無論課程,校舍,師資等等都好好,自己經歷最實際,洗乜理D人講咁多丫
作者: shumwong    時間: 13-10-24 15:46

如果講英文程度來說, york 的學生是不錯的, 又有net teacher 教英文 又有劍橋課程, 當然名氣無SC, KV, KM咁好 (尤其是係ek 裡), 學費又唔平, 但如果讀其他無學劵的學校+出去補英文, 其實價錢咪又係差不多。
作者: confidence    時間: 13-10-24 16:41

ky201105 發表於 13-10-24 12:41
最唔明點解個個一聽到york話好貴?我睇過st cat tutor time 耀中唔係仲貴咩?

...
其實係樣樣都仲要再收錢個度貴!! 不過係optional的...但....我見其他學校例如LH  /  sc 加多個K2面試班係會兔費的... 所以大家都係私校,我會選一間明碼實價的...

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-24 17:00

作者: chaualan    時間: 13-10-24 18:08

我係YORK家長, 不如又講下我對選校的睇法

我個仔之前就讀將軍澳翠茵(今年報紙都有新聞話家長通宵排果間), 唔平的, 成4千蚊一個月, 番左半年, 就喊足半年, 佢好唔中意老師鬧佢, 又唔中意學校密室咁, 課室無窗, 無戶外地方比佢地玩

後來IN過好多間, 我觀察佢邊間去到會開心D, YORK係其中一間佢IN完都唔想走的, 戶外地方亦好大, 所以我揀左YORK

其實開頭我有諗過轉校, 因為學校行政十分混亂, 明明口頭同我CONFIRM左轉AM, 後來出信變左PM, 校巴頭一個月經常遲到, 成日返到學校已經上完第一堂(依家準時了), 加上學費比較貴, 雜費又多.

但係呢D野都係影響家長, 我睇住我個小朋友番左一個月後已經主動說返學很開心, 呢2個月我好感受到佢情緒, 學術同埋自理能力有好大進步, 好明顯學校係有佢的一套, 同埋開心返學先係最重要. 依家阿仔晚晚食飯前都要全家一齊唱食飯歌(其實係學校茶點歌)先開始食飯, 我真係覺得無揀錯YORK.

至於SC, KV好唔好? 我2個侄女都讀SC, 英文好好, 亦好中意返學, 所以都係好的, 但係好的定義, 應該係對你小朋友好, 而唔係人地話好唔好

多D從小朋友的角度去諗, 你才會有正確的選擇~

作者: confidence    時間: 13-10-24 18:33     標題: 回覆:chaualan 的帖子

咁我小朋友唔係讀york, 都係主動說返學很開心, 情緒, 學術同埋自理能力有好大進步, 同埋開心返學,又係飯前唱學校茶點歌,同其他歌仔,咁我地未仲底?年終慳唔少

作者: BALL_B116    時間: 13-10-24 18:37     標題: 回覆:confidence 的帖子

作者: confidence    時間: 13-10-24 18:38     標題: 回覆:confidence 的帖子

都係果句,自己認為底就ok la…
But 如果從小朋友角度諗,好多學校都好好的……

作者: confidence    時間: 13-10-24 18:40     標題: 回覆:BALL_B116 的帖子

Agree agree

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5