教育王國

標題: 蒙特梭利 幼稚園 [打印本頁]

作者: mabel_yu    時間: 13-10-13 15:16     標題: 蒙特梭利 幼稚園

如題.... 有無人D仔仔女女.. 讀緊" 蒙特梭利 ~ 幼稚園 " ?? 可以SHRAE下嗎?
作者: 宏心    時間: 13-10-14 11:59

作者: mabel_yu    時間: 13-10-25 10:50

回復 宏心 的帖子

thx fof share

作者: chrya    時間: 13-10-25 12:43     標題: 引用:+本帖最後由+宏心+於+13-10-14+12:01+編輯+

原帖由 宏心 於 13-10-14 發表

小兒在九龍塘兒童無限上playgroup,該校是合資格的蒙特梭利學 ...
我囡囡而家都上緊觀察班,有幫佢排緊pg. 你會打算繼續讀K班嗎? 我此終擔心入讀小學問題~

作者: mabel_yu    時間: 13-10-26 10:40

咁你囡囡上緊咩觀察班呀?? 我唔擔心入讀小學問題~我有個女女讀緊間中上小學,, 但.. 我相信上小1,,大家都要D時間習慣
作者: chrya    時間: 13-10-26 13:25     標題: 回覆:mabel_yu 的帖子

喺兒童無限讀緊觀察班~要讀完先可以再讀pg

作者: apdjade    時間: 13-10-28 10:24

我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總結這幾年的體會:蒙特梭利不是適合所有孩子。我兩個仔性格相反,能力也差很遠,結果兩人也無甚得著,白白浪費了寶貴時光。孩子們也不喜歡學校,說那群讀全曰班的同學很霸道,阻止他倆做想做的工作,而老師也不太理會。個人總不會介紹給其他人。現在兄弟倆轉了校,很感恩他們很喜歡新的學校,但現在仍有說舊校的不是,唉,如果早點轉校就好了。
作者: apdjade    時間: 13-10-28 10:34

補充: 向這學校索取成績表報小學,那位說英語的head teacher 三翻四次用藉口耍你,結果拖了兩個月才給你。後來學校負責人又說讀三年都只能拿一份成績表,現在拿了,就不會再出另一份。那很不合理,我找兩位負責人理論,他們一直推說很忙沒回我們電話。
作者: 宏心    時間: 13-11-2 09:03

作者: vami    時間: 13-11-2 12:54     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

我正在排緊兒童無限,看完你們的評價我有點擔心,但我好喜歡蒙特梭利嘅教學方式,咁點好呀?

作者: apdjade    時間: 13-11-3 21:49

想讀的話真的要三思。那群全曰班的小孩是留在學校最長時間的一群,而德育卻最差,這已有一定的啓示。蒙特梭利理念是好,但這所學校未必deliver到其精粹。上一年度居然用一個實習老師做head teacher.或許他們也沒辦法,因為有經驗的,稱職的好老師,每個都做唔長。這是另一個啓示。
作者: doggy2013    時間: 13-11-4 00:16     標題: 引用:如題....+有無人D仔仔女女..+讀緊"+蒙特梭

原帖由 mabel_yu 於 13-10-13 發表
如題.... 有無人D仔仔女女.. 讀緊" 蒙特梭利 ~ 幼稚園 " ?? 可以SHRAE下嗎?
我覺得幼稚園搞蒙特,係因為唔夠課室

作者: Caitlynfung    時間: 13-11-5 09:13     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

我覺得每間學校都會有些情緒難控制跟霸道的小朋友, 如果就單一一兩個小朋友的行為,就說這間學校有德育問題,那就也太以偏蓋全了

作者: apdjade    時間: 13-11-5 19:33

不只是一兩個小朋友。
作者: 陳哈哈    時間: 14-1-21 16:03

我女都在兒童無限上完個 8 堂觀察班,我同老公都覺得蒙特梭利教學好好,但呢間學校做得唔好,首先負責人態度唔多好,反而D老師好 nice~ 女負責人問多幾句就開始躁 (佢做幼教的都無咩耐性,我點比個女佢教? 我自己都覺 hard feeling...),男負責人又好似無咩料到... 見高班的言行,又唔似佢講到咁好囉...
同埋聽佢講座,都聽到佢係咁踩其他學校,我都知係行銷手法,但個人覺得佢咁做比較缺德。辦學都要包裝的,好似佢無申請幼稚園牌咁,就賴教育局多多限制,其實只係包裝佢可能某方面未夠資格。相信佢在學界有唔少人唔LIKE佢,我驚對小女升小學有D影響,所以更唔會在呢間讀。
作者: cymchris    時間: 14-1-21 16:41     標題: 回覆:mabel_yu 的帖子

蒙特梳利我只會比仔仔當playgroup咁上,一星期返2日,但我仔仔係返緊一間好傳統的幼稚園。

作者: konew720    時間: 14-1-23 17:39     標題: 引用:我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總

原帖由 apdjade 於 13-10-28 發表
我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總結這幾年的體會:蒙特梭利不是適合所有孩子。我兩個仔性格相反,能 ...
其實兒童無限很商業化。
我囡囡返緊一個Montessori 既playgroup,個人覺得好好,班instructor好用心好有耐性同愛心,睇得出係以幼兒為本。但兒童無限只係好商業,佢地marketing做得好好,因為創辦人係傳媒出身,但我睇唔到佢地既教學理念,亦唔係將小朋友放係第一位。

作者: fishyee    時間: 14-1-23 17:44     標題: 回覆:konew720 的帖子

請問你小朋友上緊邊間呢?

作者: fishyee    時間: 14-1-23 17:45     標題: 引用:Quote:原帖由+apdjade+於+13-10-28+發表我

原帖由 konew720 於 14-01-23 發表
其實兒童無限很商業化。
我囡囡返緊一個Montessori 既playgroup,個人覺得好好,班instructor好用心好有耐 ...
請問上緊邊間呢?

作者: konew720    時間: 14-1-24 17:16     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-23+發表其

原帖由 fishyee 於 14-01-23 發表
請問上緊邊間呢?
我唔係度開名,費時俾版主delete post。
你去search下,除左兒童無限,九龍區得2間,都係尖沙咀。

作者: chumiguan    時間: 14-1-24 19:26     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

我女女上年未夠兩歲, 上咗觀察課程及2個月pg。因為無錢讀國際學校/升學, 決定升傳統Kindie.  我自己本人好buy Montessori 及母語較學concept, 亦睇咗一啲Montessori 書, 對Montessori 有些少認識。有一本書類似叫"了解兒童的學習黃金期",有講過大小朋友放同一班, 係要小朋友學習點同大朋友相處。大朋友唔一定會讓小朋友嗰喎! 蒙氏概念係大人唔干預小朋友成長, 只係協助了解環境。社會裏大把人唔讓你, 咁就要自我調整心態及諗方法融入, 點做法就係大人教/引導佢去諗個方法。therefore, I guess that's the reason 老師唔介入, 唔好做直升機父母。如果深入了解多啲蒙氏概念&方法, 超好。但可能唔係每個人都了解佢教育方法嘅!

作者: 天悅    時間: 14-1-25 08:19     標題: 引用:我女女上年未夠兩歲,+上咗觀察課程及2個月p

原帖由 chumiguan 於 14-01-24 發表
我女女上年未夠兩歲, 上咗觀察課程及2個月pg。因為無錢讀國際學校/升學, 決定升傳統Kindie.  我自己本人好b ...
請問你為何buy母語教學?我正思考應為囝囝報英普定母語為主的幼稚園,thanks

作者: konew720    時間: 14-1-25 21:01     標題: 引用:我女女上年未夠兩歲,+上咗觀察課程及2個月p

原帖由 chumiguan 於 14-01-24 發表
我女女上年未夠兩歲, 上咗觀察課程及2個月pg。因為無錢讀國際學校/升學, 決定升傳統Kindie.  我自己本人好b ...
根據你對montessori既了解,真係任何時候大人都唔介入?

作者: chumiguan    時間: 14-1-27 07:47     標題: 引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-24+發表

原帖由 konew720 於 14-01-25 發表
根據你對montessori既了解,真係任何時候大人都唔介入?
你睇下本書你就明白大人要介入, 係點樣介入法。舉個例, 本書入面有提過case, 大約係1. 小朋友想要其他朋友玩具/加入其他小朋友到玩, 教佢點樣handle。2. 小朋友著錯咗條褲(前後), 媽咪唔話佢知, 玩完之後小朋友返來話朋友笑佢著錯咗, 問媽咪係咪, 自此無著錯過。

圖片附件: myphoto.jpg (14-1-27 07:47, 127.34 KB) / 下載次數 37
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkzNzF8MzM2NmFjZTR8MTcyNzA4MTIxNXww

作者: chumiguan    時間: 14-1-27 07:53     標題: 引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-24+發表

原帖由 天悅 於 14-01-25 發表
請問你為何buy母語教學?我正思考應為囝囝報英普定母語為主的幼稚園,thanks

...
Buy母語, 指教嗰個用佢自己個mother tongue 同小朋友相處。If 自己係Cantonese speaker 就唔好同個小朋友用英語教/相處, 因會delay 個小朋友語言學習/了解。如選英普, 一定要英普老師都係NET。

作者: konew720    時間: 14-1-27 11:58     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-25+發表根

原帖由 chumiguan 於 14-01-27 發表
你睇下本書你就明白大人要介入, 係點樣介入法。舉個例, 本書入面有提過case, 大約係1. 小朋友想要其他朋友 ...
如果好似post#9宏心講既case
"第二天屋內無人,我讓仔仔進去玩,那群大孩子看到立即跑來擠進去,說他們剛好是四人,對我仔仔大聲叫他出去。

這群大孩子的媽媽在一邊聊天,只有一個媽媽看到這不公平情況走來介入調停,還著那群大孩子道歉。

之後每次看到那群大孩子,他們都怒視我!"

你又覺得應該點處理?學校同家長既處理又係唔係合適?

作者: chumiguan    時間: 14-1-27 12:16     標題: 引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-27+發表

原帖由 konew720 於 14-01-27 發表
如果好似post#9宏心講既case
"第二天屋內無人,我讓仔仔進去玩,那群大孩子看到立即跑來擠進去,說他們剛好 ...
Same case happened to me, at my own home. 上年某天, 我邀請咗朋友到我屋企玩。佢地3家人有2個4歳小朋友, 1個同我個女一樣大(當時2歳多啲),  我家有個帳篷屋仔bought from IKEA. 嗰3個小朋友入咗去玩我個女啲玩具,我阿女想入去但俾大姐姐趕出黎, 大大聲話呢到你唔入得黎玩。我阿女無喊, 出返黎望住我, 我問佢想唔想入去玩, 跟住同佢講你試下攞呢個公仔入去同佢地玩。佢失敗咗, 出返來,自己玩咗陣, 又攞第二個公仔入去,今次, ok 咗。2個大姐姐俾佢加入埋。

作者: chumiguan    時間: 14-1-27 12:30     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

你可以選擇用權威令其他人幫/讓自己個小朋友, 定係教佢點樣自己諗辦法同唔同嘅人相處。依家playgroup 你見到有人咁對你個小朋友, 小學更見唔到, 中學會俾人排斥或bullying。返工埋唔埋到堆, 或同上司下屬相處, 靠自己。點樣贏在起跑線, 我自己唔係教佢英文囉。

作者: kwansara    時間: 14-1-27 13:59

Chumiguan : 很好的example, 很好的解釋, 很好的處理方法.

蒙特需要先教導的是家長, 我都在學習中.
作者: konew720    時間: 14-1-27 15:46     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-27+發表如

Same case happened to me, at my own home. 上年某天, 我邀請咗朋友到我屋企玩。佢地3家人有2個4歳小朋友, ...
但係果4個全日班既小朋友後到,趕走其他人。
其實有冇需要灌輸返果4個小朋友正確觀念?
Maria Montessori 主張呢套方法最終係想世界和平。我唔係話要大人直接介入去解決個情況,但都要教返小朋友正確既品德。如宏心講屋仔呢個case,如放任果4個小朋友,佢地大個左會唔會變童黨?

作者: chumiguan    時間: 14-1-27 16:23     標題: 引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-27+發表S

Maria Montessori  ...
我細個都有玩小圈子。幼稚園時期都有唔鐘意同學, 印象中係男仔。我無變童黨。老實講, 每一個人都經歷過同年。唔相信有人係聖人俾阿媽話兩句就唔會排斥其他人, 仲要咁細個。照我理解, 童黨多係街童多缺乏父母嘅愛及時間照顧。識得去上蒙堂, 父母都會係有啲heart去develop 小朋友嘅。我希望我可以俾我個女認識呢個世界多啲, 會聰明啲。人地仔女, 不用理會。

作者: kwansara    時間: 14-1-27 16:31

konew720 發表於 14-1-27 15:46
Maria Montessori  ...

容許我在你們之間的討論上多事插嘴.

上家長班時, 有家長亦問及如果小朋友之間有人爭玩具, 當時應如何處理?

其實可以上前叫小朋友[請排隊], 一方面小朋友聽到知道自己唔啱, 亦希望在旁家長聽到, 繼以上前處理.

最終, 灌輸正確觀念都需要家長自己做.

我自己係公園都試過類似情況, 嗰位霸道哥哥嘅家長聽到我講[請排隊呀哥哥], 立即面朦朦叫個仔走開....

事後, 我都有教仔仔下次自己開聲叫哥哥排隊 !

作者: chumiguan    時間: 14-1-27 18:07     標題: 回覆:kwansara 的帖子

Thank you! And correct, 我都記得家長班有講過。

作者: konew720    時間: 14-1-27 23:34     標題: 引用:Thank+you!+And+correct,+我都記得家長班有

Thank you! And correct, 我都記得家長班有講過。
所以我先問係咪大人完全唔介入,根據你地係家長班教既例子應該唔係完全唔介入。
所以家長/老師係咪都應該叫個4個全日班既小朋友排隊玩屋仔?

作者: kwansara    時間: 14-1-27 23:41     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

Chumiguan有提出:'蒙氏概念係大人唔干預小朋友成長, 只係協助了解環境。社會裏大把人唔讓你, 咁就要自我調整心態及諗方法融入, 點做法就係大人教/引導佢去諗個方法'

作者: chumiguan    時間: 14-1-28 00:22     標題: 引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-27+發表T

所以我先問係咪大人完全唔介入,根據你地係家長班教既例子應該唔係完全唔介入。
所以家長/老師係咪都應該叫 ...
唔……其他家長或老師點做, 我無諗, 因我唔需要諗人地。我只諗係嗰個situation 我要點樣引導我個小朋友。But 如果我係嗰4個小朋友其中一個家長或老師, 亦咁啱俾我見到咁嘅情況同對話, 我會同我自己嗰個小朋友suggest: 「有小朋友入去玩先, 不如你排隊先啦!」佢做唔做, 個選擇權係佢到。但如果我見唔到, 我唔會同我個小朋友講, 因為我唔知道事實嘅全部。但都係嗰句, 我唔需要理人地有無教仔,同埋點教。我只需要處理我自己個小朋友。應該開心係自己個小朋友咁細個已經有機會接觸唔同嘅situation, right?

作者: Jayelle    時間: 14-2-8 04:19     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

香港真正嘅Montessori schools,應該都係IS,果間兒童無限應係A貨,我女返緊一間pg,唔出名(應該因為新),但辨得好好。留意學費真係偏貴,比較適合意向IS的家長

作者: a_mom    時間: 14-2-21 14:50

回覆 Jayelle 的帖子

我估你上面的講法應該不對. 或者請你去覆核一下. 我了解兒童無限是香港兩所正式蒙氏教育學校中其中一所, 是美國蒙特梭利協會認證的. 如有錯誤, 煩請指正.
作者: brrbaby2007    時間: 14-2-21 15:17

a_mom 發表於 14-2-21 14:50
回覆 Jayelle 的帖子

我估你上面的講法應該不對. 或者請你去覆核一下. 我了解兒童無限是香港兩所正式蒙氏 ...

可能佢計woodland果d, 有IS函接
作者: Manfred2226    時間: 14-2-22 22:06     標題: 回覆:vami 的帖子

喜歡喱種方式都要顧及間學校出嚟嘅學生德育如何

作者: Evelyn_w    時間: 14-2-23 10:57

我個小朋友讀緊尖沙咀一間(Best Cxxxxxx),18個月已經可以自已上堂,上課前同我講bye,落堂同老師bye,上課全程有CCTV可以俾家長睇住,老師又nice,小班教學。我覺得培養小朋友獨立,好good!!
作者: jenny0121    時間: 14-2-23 11:39     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

Evelyn 在那裡,我小朋友坐不定

作者: Evelyn_w    時間: 14-2-23 22:58

回覆 jenny0121 的帖子

Sent pm
作者: jenny0121    時間: 14-2-24 08:46     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

Thx

作者: annes    時間: 14-2-24 09:55     標題: 引用:如題....+有無人D仔仔女女..+讀緊"+蒙特梭

原帖由 mabel_yu 於 13-10-13 發表
我小朋友讀緊一間係太子「kidschanxel 」可以上網搵下。我覺得蒙特的理念好好。正如有位媽媽的分享。

我囡囡從15個月開始join ,以下係我分享:

1)一星期兩日,兩小時(想上三或五日都可以)15-36mths 一齊上堂,細的小朋友可以家長陪同(但不主張上堂時協助小朋友)

2)內容=外籍老師教,circle time 時小朋友自己羅 cushion 坐底後老師會引導小朋友做兩個 task , 油 color , sticker time
(個 task 主要係比小朋友自己做從中令小朋友練思考的)呢樣我最 buy .

Example 老師羅咗蒙特教材工具,係一個長型木裡面有十個窿由細至大size 每個窿有個 cover , 老師會show 一次比大家睇先然後叫每小朋友自己選一個cover後再放返原位。我相信大部分家長都會有咁嘅情況,當小朋友放錯位置時,例如將細 cover 放去大窿內,家長會講 no no 唔係呢度吖等等。但係老師會同家長講。其實家長唔需要即時 stop 小朋友,因為小朋友係做得啱的,細cover 仍然係放入咗個木箱內。老師解釋(every children have their ability to do , if parent over take caring it will spoil the creativity from children , from the games , when children put the small cover into the big whole , finally children will find out the big cover can't put into the small whole , then children will make adjustment by themselves )
我聽完後的確醒覺了。從此我就跟老師方法去做。首先示範一次再鼓勵小朋友自己試,自己做。小朋友可以獨立處理而並非次次叫人做。

3)Painting / sticker time , 15mins 小朋友自己羅 Games 坐底玩。大部分 games 係 train 手部 balance and thinking

4)music time :會唱5-6首歌仔,邊唱邊做動作

5)snack time : 排隊洗手,snack 有面包,水,水果

6)30mins 西班牙 class & sticker time

7) story time

大致上係咁。**如果家長係 prefer 規律性好高的,可能蒙特唔多适合。個人覺得有時真係家長想法有影響,因為家長想小朋友有規律所以會針對性地搵pg ,有時往往會令到小朋友唔開心或埋沒了小朋友的真正性格。

謝謝分享

作者: jenjen81    時間: 14-3-3 19:39     標題: 回覆:蒙特梭利 幼稚園

Hi, anyone has experience with Island Children's Montessori school? Is this good?

作者: celinelui    時間: 14-3-3 23:16     標題: 引用:我個小朋友讀緊尖沙咀一間(Best+Cxxxxxx)

原帖由 Evelyn_w 於 14-02-23 發表
我個小朋友讀緊尖沙咀一間(Best Cxxxxxx),18個月已經可以自已上堂,上課前同我講bye,落堂同老師bye,上課 ...
我囝都讀緊,係好好。
老師有愛心,有責任感

作者: konew720    時間: 14-3-4 09:29     標題: 引用:Quote:原帖由+Evelyn_w+於+14-02-23+發表我

原帖由 celinelui 於 14-03-03 發表
我囝都讀緊,係好好。
老師有愛心,有責任感
我個囡讀另一間,最近加學費了。請問你們有冇加?

作者: Ocean419    時間: 14-3-4 09:58     標題: 引用:Quote:原帖由+Evelyn_w+於+14-02-23+發表我

原帖由 celinelui 於 14-03-03 發表
我囝都讀緊,係好好。
老師有愛心,有責任感
請問幾錢一個月?

作者: celinelui    時間: 14-3-4 21:56     標題: 回覆:Ocean419 的帖子

我係上一星期3堂,$3800一個月

作者: celinelui    時間: 14-3-4 21:57     標題: 回覆:konew720 的帖子

我係上一星期3堂,$3800一個月

作者: billying    時間: 14-3-4 22:19     標題: 回覆:celinelui 的帖子

想問下係咪要排好耐?

作者: Evelyn_w    時間: 14-3-5 00:32

我排了半年😅
作者: Evelyn_w    時間: 14-3-5 00:34

回覆 Ocean419 的帖子

$3000-5000一星期3-5日

作者: icy_mama    時間: 14-3-5 01:29

即係邊間?
作者: celinelui    時間: 14-3-5 14:38     標題: 回覆:billying 的帖子

我一未夠一歲已經報名。

作者: zoewong426    時間: 14-3-7 23:44     標題: 回覆:Evelyn_w 的帖子

我都搵緊呢類playgroup, 請問你小朋友係讀緊邊間?可否pm我?

作者: CCHAN015    時間: 14-3-8 00:46     標題: 回覆:zoewong426 的帖子

阿囝歲半至兩歲時曾讀過兒童無限。我真係好多謝當時老師發現到我小朋友有感統問題,鼓勵我去check check.
坦白講可能有些老師只會覺得我小朋友活躍,未必為意到佢有其它問題。
到我十五十六時應否繼續讀兒童無限或傳統幼稚園時,他們亦很中肯分析我囝性格會否合適。最後我決定讀傳統學校時,他們更願意退回之前既留位費,更叮祝我要keep 住check 阿囝既感統問題。
坦白講我真係好感動,一d都唔覺得佢地商業化,相反我覺得佢地係真心辦學。

作者: gatochat    時間: 14-3-8 22:57

One of the most important concept of a Montessori education is the 3 hr work cycle.  The child is allowed to decide what he/she would like to do without interruption.  With so many planned activities, I'm not sure how 'Montessori' those schools are really........
The school I used to work in is an accredited Montessori School and awarded outstanding by MCI.  There is only 1 circle time at the beginning of the section and a going home time at the end.  No snack time, no singing time n outdoor time etc.  The children get 3 hrs of uninterrupted work cycle (something the MCI really looked at when they inspected us)
作者: jspregnant    時間: 14-4-10 01:11

可以PM我有關的幼稚園資料嗎?
作者: yokeeland    時間: 14-4-10 17:50

我同事的兒子去年畢業於兒童無限,同事給予學校很高的評價,認為給予學生足夠的自由度,亦有自主權(例如投票選擇學習主題),教學模式跟其他學校十分不同。他的兒子是很自信的孩子,亦勇於表達,相信他在學校得益不少。

至於中否適合所有小朋友,真的要視乎小孩子的性格而定。
作者: victoryu19    時間: 14-4-10 18:15

gatochat 發表於 14-3-8 22:57
One of the most important concept of a Montessori education is the 3 hr work cycle.  The child is al ...
Which school was it?
作者: lambeanmama    時間: 14-4-11 05:20     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-27+發表所

原帖由 chumiguan 於 14-01-28 發表
唔……其他家長或老師點做, 我無諗, 因我唔需要諗人地。我只諗係嗰個situation 我要點樣引導我個小朋友。Bu ...
very well said.
i wanna ask if you consider升學問題 when applying for Montesorri school?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5