教育王國

標題: 协和幼稚园~~太子 [打印本頁]

作者: junxuan    時間: 13-10-10 10:15     標題: 协和幼稚园~~太子

有冇家長知协和幼稚园几時面试?

作者: EvaYuen1981    時間: 13-10-10 13:43

我5號羅左報名表,19號面試。
作者: adios    時間: 13-10-10 17:05

殘體字???你係大陸人?請回你們的搶國上學吧!
作者: ballballlo    時間: 13-10-10 19:32     標題: 引用:殘體字???你係大陸人?請回你們的搶國上

原帖由 adios 於 13-10-10 發表
殘體字???你係大陸人?請回你們的搶國上學吧!
請你返上大陸讀書吧

作者: TingTing    時間: 13-10-10 20:35

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Jane1983    時間: 13-10-10 20:57

情感上,好難教你去同已經好慘的家長爭。
作者: worldcat    時間: 13-10-10 21:42

咁又唔好太偏激。
新移民/單非都要幫小朋友搵學校。

作者: tiggeryyw    時間: 13-10-10 22:00

Jane1983 發表於 13-10-10 20:57
情感上,好難教你去同已經好慘的家長爭。
完全同意
作者: bm8888    時間: 13-10-10 23:48     標題: 回覆:tiggeryyw 的帖子

B6都有好客气家長,不過就小d

作者: ha.haa    時間: 13-10-10 23:52     標題: 回覆:协和幼稚园~~太子

既然要來香港讀,身為家長是否應該要識繁體字?如果唔係第日㸃跟功課吖?香港冇簡體字學㗎喎!!!

作者: junxuan    時間: 13-10-11 02:56

几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,你们偏激的想法,改變不了事实,老是带歧视的眼光去看人,只會教坏小朋友。不会繁体字,能代表什么,不会我可以努力去學,再説了港人不是一样要学普通話。我是新移民又怎样?我靠我的双手去工作,没有贪图仼何不劳而获的东西来支撑我的家庭。所以我没人同任何人争,我仔囡有权利享受這里的教育。我觉得最重要是做好自己本份!
作者: vickinguk    時間: 13-10-11 04:35     標題: 引用:几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,

原帖由 junxuan 於 13-10-11 發表
几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,你们偏激的想法,改變不了事实,老是带歧视的眼光去看人,只會教 ...

作者: AJH    時間: 13-10-11 07:05     標題: 回覆:协和幼稚园~~太子

來到香港當新香港人,你還是早些融入香港社會,下次在這裡發言,還是用繁體中文吧

作者: bm8888    時間: 13-10-11 07:33     標題: 引用:几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,

几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,你们偏激的想法,改變不了事实,老是带歧视的眼光去看人,只會教 ...
雖然我都係受害者,但係呢位mama真係講真啦雙飞B無錯,錯係當年無識法,貪曾又無能,大壯黨又玩嘢

作者: worldcat    時間: 13-10-11 08:05

回復 junxuan 的帖子

你唔係錯、但融合本地文化、廣東話/繁體字係一部份。
加上宜家負能量太多、唯有做得更加好。

作者: gotta    時間: 13-10-11 08:15

問來仲乜,面人哋比足,架喺自己丟,
作者: gotta    時間: 13-10-11 08:41

多得班人唔少,5號果日通宵排完隊,攞完表拿拿聲飛的返去叫醒個仔奶奶跟著3,然後又喺飛的去另一間in,我通頂排完隊個樣殘到C,如果唔喺你哋我使鬼報咁多間咩搞到自己咁辛苦,唔好以為我是單親家庭因為我們個個都要搵食,唔似D人日日嘆茶
作者: 小小山    時間: 13-10-11 11:29

入鄉隨俗. 先講對這地方的義務.才說權利, 會比較好.

如果下下講"人地带歧视的眼光去看人","我仔囡有权利享受這里的教育。", 港媽又會起火了......

作者: chanti    時間: 13-10-11 12:22     標題: 引用:几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,

想知你有無交過稅

作者: Jane1983    時間: 13-10-11 12:23

坦白講,對自食其力的新移民,都是尊重的。
只是太多明搵笨、拿著數,仲大條道理的雙飛,以致殺錯良民。

作者: yellow_wong    時間: 13-10-11 12:38

回復 小小山 的帖子

作者: AJH    時間: 13-10-11 12:49     標題: 引用:回復+junxuan+的帖子 坦白講,對自食其力

原帖由 Jane1983 於 13-10-11 發表

坦白講,對自食其力的新移民,都是尊重的。

作者: cherryird    時間: 13-10-11 13:04     標題: 回覆:协和幼稚园~~太子

作者: tiggeryyw    時間: 13-10-11 22:26

junxuan 發表於 13-10-11 02:56
也請你也尊重我們這班香港家長,我們是學和用繁體字的 .希望你清楚你孩子將學什麼,也不要將教導責任只是轉給學校老師.我們香港家長只想保護自己的孩子.在香港長大,眼見我們的孩子原享有我們多年辛苦捍衛既教育被內地雙單非小孩搶去,難道我們要我們香港孩子去內地讀書但仍要交香港稅?

作者: princesssnowy    時間: 13-10-11 23:18     標題: 回覆:协和幼稚园~~太子

樓主說得對我們都要學普通話,為的是要學習與大陸同胞溝通。相反當我們進入中國境內就自自然然轉講國語。同樣地,當國內同胞進入香港社會,也煩請自動轉台。這是融入另一個社會定自然定律。
你去外國係機場入境唔識講英文, 亦唔能預期個入境人員會自動轉台講國語吧。

怪只怪不守規律的同胞太多,太搶了

作者: mingemna    時間: 13-10-11 23:41     標題: 引用:樓主說得對我們都要學普通話,為的是要學習

原帖由 princesssnowy 於 13-10-11 發表
樓主說得對我們都要學普通話,為的是要學習與大陸同胞溝通。相反當我們進入中國境內就自自然然轉講國語。同 ...
冇錯,入鄉隨族,妳地自己選擇黎香港冇人逼妳地,應該預左比人歧視!除左繁體字,香港人好鍾意用廣東白話加英文溝通,妳學識先發言啦!再者,香港人正是受害者,比D大陸人搞到亂晒,好難怪我地對大陸人咁反感!

作者: wankapo    時間: 13-10-12 00:59     標題: 引用:几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,

咩叫有權利享受呢道教育?

幾多強國人臨生都撲黎香港生!

生完又走數唔俾錢!

拎完張出世紙就逃?!

仲用" 享受” 呢個形容詞!!!

請問你他交過幾多錢稅?

又享受過香港政府幾多援助?

無付出,仲好似老馮咁話自己有權利享受福利!

作者: tiggeryyw    時間: 13-10-12 12:33

回復 wankapo 的帖子

很喜歡你的見解。好有同感。今早排隊時,我前面又是強人。入門口交表前,D強人都未睇清楚學校要既文件就話交,聽到好多外星話。超反感!!:;pppp:
作者: sig28    時間: 13-10-12 13:17     標題: 引用:几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,

享權利前,要做好義務和公民責任呢!

作者: JoJo    時間: 13-10-12 13:38

版主按: 討論內容跟標題不符, 現將此帖關閉.

請會員能冷靜及理性討論.

如涉及政治話題, 請各位到親子王國時事擂台發表

http://www.baby-kingdom.com/news_warn.php

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5