教育王國

標題: York除了教私小/直資好外,仲有什麼好? [打印本頁]

作者: PWYO7657    時間: 13-10-7 13:47     標題: York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

如題

作者: halflower    時間: 13-10-7 13:59     標題: 回覆:PWYO7657 的帖子

作者: aquariusemily    時間: 13-10-7 14:13     標題: 回覆:PWYO7657 的帖子

我都想知,好多人都話佢淨係識賺錢

作者: Joanma893    時間: 13-10-7 14:46

I want to know too.. York accept small B.
作者: lammi2012    時間: 13-10-7 22:01

聽朋友講,佢同事小朋友讀緊,間野商業化,不停叫D小朋友去考乜考物,甚至未夠年紀在香港考既就叫上大陸考。間野出黎既學生個個好似機械人咁,出左名淨係機械式教育,個個都成個餅印咁,唔想小朋友無左童年就唔好報了。如果只係想要個機械人,可以去考慮,因為間野乜都叫家長比小朋友去考,仲有好多雜費收。
作者: leehoyin79    時間: 13-10-7 22:21     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

唔係喎,我囡囡依家讀緊,日日返屋企都唱歌仔,仲好快學識左分顏色,出聲VV戎埋片,好開心好鍾意返學呀!

作者: DonaldTsang    時間: 13-10-8 00:25     標題: 引用:唔係喎,我囡囡依家讀緊,日日返屋企都唱歌

原帖由 leehoyin79 於 13-10-07 發表
唔係喎,我囡囡依家讀緊,日日返屋企都唱歌仔,仲好快學識左分顏色,出聲VV戎埋片,好開心好鍾意返學呀!

...
請問你係返N班?International個邊?

作者: DevilPig    時間: 13-10-8 00:29     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

有好幾位都要 repeat K1, 幼稚園已經要人留班,仲要唔係一,兩個!not my cup of tea

作者: TeriAnla    時間: 13-10-8 01:05     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好

呢間學校係好多項目要俾錢,但唔代表佢只係搵錢。我只係想未係呢間學校讀過嘅人對學校公平啲,我囝囝番PN 2個月,由唔講嘢到現在不停口,班主任都好care我個小朋友,囝囝開始有禮貌,由怕羞到現在見怕生人會介紹自己和握手。開學前買完校服和雜費都沒有其他嘢要收錢。學費$4960係貴但我唔認為係最貴。雜費$19xx半年,亦唔係比其他學校特別貴。

至於考試,我諗其他人諗多咗喇。所有cambridge和公開試都係自願參與。好多人覺得讀York就一定會考,禁唔代表係學校要求。不如大家諗下選呢間學校嘅家長,其實目的就係想考呢個試,所以好自然入讀就會去考。上國內考試其實係為了幫細仔K2尾開始考小一可以攞到cambridge starter而設立,因為唔係成日有得考,係香港夠歲數考又會趕唔到小一面試。呢個亦係自由參與。以囝囝2月大B,跟本唔需要上國內考。

作者: doctormama    時間: 13-10-8 01:20

回復 TeriAnla 的帖子

講得好。我唔係YORK用家,仔仔太細仲未讀書。我覺得好多人太道聽塗說、斷章取義,有抹黑之嫌,唔夠公道!!!
作者: BALL_B116    時間: 13-10-8 01:26     標題: 回覆:lammi2012 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-8 01:38     標題: 回覆:TeriAnla 的帖子

作者: Cyc816    時間: 13-10-8 08:57     標題: 回覆:TeriAnla 的帖子

你講得好正確!無胡說八道!好彩bk仲你支持!

作者: jaycee_mami    時間: 13-10-8 08:58

著重英文, 會收細仔, 12月細仔都有收.

作者: AJH    時間: 13-10-8 09:11     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

我唔係York 家長,不過我覺得鼓勵學校報校外試,係俾多d操練、裝備小朋友,俾咗錢拎得番所需嘅嘢,公平吖。
唔好一味聽人講,自己去了解啦。

作者: leehoyin79    時間: 13-10-8 09:30     標題: 回覆:DonaldTsang 的帖子

N班,約道嗰間

作者: ppsfung    時間: 13-10-8 10:07

回復 PWYO7657 的帖子

我個女是York畢業的, 現在已讀小學了, 她k1在學劵幼稚園讀, k2才插班讀york.

由學劵幼稚園轉到york, 最明顥的是多咗好多機會接觸英文, 而且英文發音亦大大改善, 除了英文外, 整體上課程深咗.

我覺得york的老師很好, 由於我囡囡是12月尾細b, 吸收得慢, 而且轉校初期亦不大適應, 我同老師反映後老師會幫忙再教一次. 對家長和學生亦很有耐性.

york的同學亦大致上比學劵幼稚園有禮, 可能家庭背境和教育比較好的關係, 我個女讀york後, 社交和禮貌都有改善.

由於我不想太辛苦勞累, 當年除了基本課程外, 我沒有報其他課外活動和考試, 據我所知, 亦有部份同學都同我一樣, 學校亦沒有強迫我們.

在幼稚園時我囡囡的成績只屬中等, 但當她升上小學後(津校), 英文和數學都比其他同學好, 中文則沒有特別優勢. 我覺得她幼稚園的學習基礎打得很好, 所以上到小學很易適應程度, 而且她對學習亦很有興趣.

所以我覺得在教學方面, york是一間好學校.

作者: 大白豬    時間: 13-10-8 10:37

我覺得就算學校無叫小朋友出外考什麼證書, 很多家長都會自己出外報考, 而且學校又唔係迫你一定要讀一定要考, 沒什麼大問題.
作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-8 10:46

作者: cherryird    時間: 13-10-8 10:53     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-8 10:56

作者: BALL_B116    時間: 13-10-8 12:09     標題: 回覆:Tzekiumommy 的帖子

作者: TeriAnla    時間: 13-10-8 12:25     標題: 回覆:Tzekiumommy 的帖子

呢幾件事,你了解幾多?
領洗團不道德?sorry我係天主教徒,我眼見每年都好多不道德,唔係剩係呢件新聞和呢間學校。如果父母當年上當了,我只可以講父母不道德亦冇知。天主教有分已經幾十年,唔係早幾年,每年大把人因為呢5分去領洗。天主教堂區區都有,隨時入去問下都知領洗詳情,點解禁都信學校領洗團可以辦得到?
校長家人啲嘢,我相信同老師教得好唔好係兩回事。樓主唔係問間學校教學好唔好嗎?
禁有錢嘅家族,僭建我唔會覺得有危險,因為佢地樣錫身。出名了自然有人報導而已。
校舍問題仲奇怪。一向呢兩間學校都係同一家族管理,報紙只報導York用人地校舍,但就冇清楚講呢個building其實同係一個教育機構,亦冇提過城規會唔批York雅息士道用了只有一年的新校舍,所以導致今年學校內部班房安排,連一向極受歡迎的多元智能班都冇得如期舉辦。
我想問呢啲種種,對學校公平嗎?

作者: BALL_B116    時間: 13-10-8 12:48     標題: 回覆:TeriAnla 的帖子

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-8 14:58

作者: bbrmb    時間: 13-10-8 15:17     標題: 引用:呢幾件事,你了解幾多? 領洗團不道德?sor

原帖由 TeriAnla 於 13-10-08 發表
呢幾件事,你了解幾多?
領洗團不道德?sorry我係天主教徒,我眼見每年都好多不道德,唔係剩係呢件新聞和呢 ...
呢位家長滿口歪理,僭建都唔危險就唔叫僭建喇!為左錢任何事都做得出既學校,他日有任何事發生在你子女身上,千萬唔好埋怨任何人,自己揀既!

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-8 15:46

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-8 15:48

作者: cherryird    時間: 13-10-8 17:05     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

作者: bbrmb    時間: 13-10-8 17:22     標題: 引用:其實我唔理呢d新聞,總之老師教得好便好 +

原帖由 cherryird 於 13-10-08 發表
其實我唔理呢d新聞,總之老師教得好便好
教得好既學校很多,正確價值觀比學術重要得多。你能接受子女為求達到目的而不擇手段甚至挺而走險嗎?如是,York真係好適合你。

作者: looklook_66    時間: 13-10-8 17:29     標題: 引用:回復+PWYO7657+的帖子 我個女是York畢業的

作者: 小曳人    時間: 13-10-8 17:49

個人覺得,york因為太多負面新聞,所以好多人唔會報,又~學額都多,學貴亦唔平,所以絕對係好好嘅後備,好易有offer

選擇學校,無啱定唔啱,只有適唔適合,你鍾意時未必啱我,所以大家...平心靜氣...
作者: cherryird    時間: 13-10-8 19:34     標題: 引用:Quote:原帖由+cherryird+於+13-10-08+發表

作者: BALL_B116    時間: 13-10-8 19:54     標題: 回覆:cherryird 的帖子

作者: ppsfung    時間: 13-10-9 10:46

bbrmb 發表於 13-10-8 17:22
教得好既學校很多,正確價值觀比學術重要得多。你能接受子女為求達到目的而不擇手段甚至挺而走險嗎?如是, ...

雖然對校長的做法我不是完全認同, 但我認為你咁講太偏激了.
學校沒有教過小朋友做任何不擇手段或犯法的事, 我所見的YORK畢業生品德都很好.

教學生的是老師, 不是校長, 就算老闆人格有問題, 不等如下屬人格有問題.
而幼稚園教學課程是都是圍繞學術和品性, 校長的負面新聞都是她的私事, 跟教學課程沒關.

YORK的學術課程安排我很滿意, 我小朋友是超細B都能吸收到.
在品性格方面, 學校會朔造到小朋友思想正面, 開朗不怕羞, 不論是否打算考私小, 善於表達和開朗樂觀外向, 對小朋友未來處世做人都得益 .

學校會在不同方面幫小朋友考小學, 谷學術, 教小朋友主動, 多閱讀, 做慈善工作, 做profoilo, 考公開試.....
慕道班只是眾多活動其中一項自願性項目, 就算這方面你認為是"不合法", 不等如整個教學方法是不擇手段.

至於考公開試拿證書考小學, 學校是開設額外課程去幫小朋友考試, 家長和小朋友要付出時間去預備才有好成績, 完全是靠小朋友實力去應考, 學校又不是教小朋友作弊來取得好成績, 只是自小令他們了解, 讀多D勤力D有好成績, 才能獲好學校垂青, 價值觀正確.

作者: BALL_B116    時間: 13-10-9 11:55     標題: 回覆:ppsfung 的帖子

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-9 14:42

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-9 14:45

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-9 14:53

作者: 歐文    時間: 13-10-9 17:50

蘋果日報
A12  |   港聞  2005-10-31
標示關鍵字  

迴避教統局批准開辦額外收費英語班 約克幼園校長被指走法律罅  

【本報訊】幼稚園巧立名目收費手法層出不窮,九龍塘名校約克英文小學暨幼稚園以與校外補習社合作為名,毋須申請便可開辦收費逾三千元的劍橋英語班,但原來經營補習社的董事正是校長本人。教育統籌局稱正調查事件,校方則說一切按當局指示而行。教育界人士質疑有人利用條例灰色地帶,迴避經教統局批准便開辦額外收費課程。記者:羅偉光陸羽平

約克提供的劍橋英語預備級課程是與一間名為繽紛補習中心(前名藝研社)的機構合辦,課程共十八堂,每周三節、每節三小時,收費三千三百四十元,主要教授幼兒英文詞彙,熟習考試模式、技巧及口語應對。

按照《教育規例》,幼稚園需獲教統局批准才可開辦額外收費課程,由於約克聲稱上述課程是與補習中心合辦,故毋須事先申請。不過,本報調查發現,繽紛補習中心董事為馮禮城,而馮正是約克英文小學暨幼稚園的校長,而經營繽紛的益倡有限公司,馮亦是董事之一,另一董事為譚淑賢,譚同時是同系約克中英文幼稚園校長,益倡也是以約克中英文幼稚園九龍塘約道十四號的校舍為登記業務地址。

「相信教統局唔批」

香港幼稚園協會永遠會長胡肖霞稱,校方人員透過私人公司與學校合辦收費課程是否需申請則屬灰色地帶,她認為這做法「唔係咁理想」,「呢啲課程唔算常規課外活動,相信教統局唔會批准開辦。」亦有幼稚園校長質疑有人走法律罅,「以興趣班名義收生,學生放學後多留喺校內幾個鐘頭,即係變相全日班,學校就唔使另外整個廚房同配套設施,成本少好多。」根據教統局資料,約克並無開辦全日班。

反指家長要求合辦

約克英文小學暨幼稚園回覆本報時承認,暫未有向當局申請開辦劍橋英語興趣班,並指上述課程是應家長要求而邀請繽紛合辦,僅屬試驗性質及自願參與,而繽紛是領有註冊牌照的補習社。約克又稱,繽紛的校董會成員與該校校董會成員完全不同。

教育界立法會議員張文光認為當局應深入調查,「如果有人以合辦課程名義收費,實際上另起爐灶去避開政府嘅監管,反映審批制度存有漏洞,令人可巧立名目收錢。」政府對幼稚園的監管一向被指粗疏,數年前連續發生多宗幼稚園濫收雜費及超額收生醜聞,審計署更揭發幼稚園藉各種雜費牟取暴利,當局才修例加強保障家長權益。

作者: 歐文    時間: 13-10-9 17:54

香港經濟日報
A21  |   社會  2000-04-15
標示關鍵字  

幼稚園超收 每班罰25萬 罰款增達50倍 九月新學年實施  

【本報記者陳安琪報道】教育統籌局為了嚴懲不良辦學者,罔顧學生安全而「超額收生」,建議於九月新學年大幅提高超收罰款,由現時的五千元提高至二十五萬元,增幅達五十倍,罰款更會以每班計算。
  過去一年幼稚園超收事故屢見不鮮,以九龍塘兩間約克幼稚園為例,學校被發現超收一百九十三人,就連裁判官都驚訝學校每月收千八元學費,「利潤幾高」。

不過,基於罰則所限,被檢控的校長及校監控以十二項超額收生罪名,每項控罪,亦只被判罰四千及三千五百元,罰款也只不過是合共四萬六千元,教育界普遍都認為判罰太輕。

學生安全為前提

教育統籌局經研究後,以學生安全為大前提,認同超額收生比觸犯其他《教育條例》條文嚴重,故建議把《教育條例》第八十四條㢠及《教育規例》第一百零二條的超額收生罰款,由五千元提高至二十五萬元,即相等於違反《教育條例》第八十七廹條有關營辦非註冊或非臨時註冊學校的罰款額。

作者: 歐文    時間: 13-10-9 17:57

明報
A16  |   法庭內外  |   專欄名稱不全  |   By 作者名稱不全  1999-08-26
標示關鍵字  

約克幼稚園超額收生罰款 官指影響學生安全教育質素  

【本報專訊】教署為對付幼稚園超額收生﹐繼票控青揚幼稚園後﹐再票控名校約克幼稚園超額收生。該校校監及校長昨日在新蒲崗裁判署承認﹐兩幢校舍共超收近二百學生﹐結果被罰款四萬六千元。裁判官批評幼稚園收取高昂學費﹐仍超額收生﹐影響學生安全及教學質素。
校方未能游說轉校

被告馮禮城(四十七歲)及其妻譚淑賢(四十九歲)﹐為兩間九龍塘約克幼稚園的校監及校長。代表大律師稱﹐學校超額收生其實早已存在﹐不是一朝一夕可解決。校方收到警告信後﹐已跟老師開會著手解決﹐但教署當時已採取檢控行動。

大律師說﹐校方曾要求學生轉讀其他幼稚園﹐但游說家長轉校不成功。為免再有出現超收情況﹐校方在新學期已不再收新生。另一方面﹐該校亦已向教署要求准許使用多用途課室作班房及增加學額。

學費貴仍超額收生

特委裁判官梁志雄得知約克幼稚園每名學童每月付二千元學費後﹐指幼稚園利潤高﹐但仍超額收生﹐若有火警發生時﹐小朋友便會有危險。而老師要照顧超額的學生﹐教學質素亦成疑。

早在今年一﹑二月﹐教署已發現約克英文小學暨幼稚園及約克中英文幼稚園超額收生﹐曾去信警告。二月六日﹐教署職員在警方協助下﹐向兩校的校監及校長調查。繼而在二月九日採取行動﹐在校內替學生點名﹐發現兩校共超收學生一百九十三人。部分班房更有超收一至兩倍的情況出現。

校監校長罰四萬六

裁判官判兩名被告每項控罪罰款四千及三千五百元﹐兩人共面對十二項違反《教署課室規定最高人數條例》﹐共罰款四萬六千元。法例規定每個課室最高可容納三十名學生。

另一名校監蔡國贊(五十歲)現時不在本港﹐裁判官將控告他的案件押至下月十七日再訊。

(案件編號﹕SPS11119﹣11130∕99)

作者: cherryird    時間: 13-10-9 18:35     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-9 18:37     標題: 引用:明報+A16++|+++法庭內外++|+++專欄名稱不全

作者: BALL_B116    時間: 13-10-9 18:40     標題: 回覆:cherryird 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-9 18:44     標題: 回覆:Tzekiumommy 的帖子

作者: Winwinstar    時間: 13-10-9 19:24

我對York好滿意,也會為第二名小朋友報讀。若果小朋友的道德能受影響到連父母也不能以身教及家教糾正,最應負責任的是父母。道德教育我從來都不依賴學校。況且學校沒有教導我小朋友做違反道德的事。課程設計很好,能涵接小一。我小朋友是年尾出生的,升上U3後已能獨立做妥功課而不用我這位working mom操心了!
作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-9 22:22     標題: 引用:算啦,唔係邊有野可抹黑到?KV..SC..英藝果

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-9 22:49     標題: 引用:辦學宗旨係點唔需要你地唔係(唔會讀)讀嘅

作者: kwokbobo    時間: 13-10-10 00:52

BALL_B116 發表於 13-10-8 01:26
唔好咩都係聽人講,可唔可以係真正用家先分享一下,相信樓主上來問都係想得到真正用家真心分享,無論好與壞 ...

謝謝你的分享, 不過我有d唔明, 聽到樓上話雜費係$19xx半年, 但又有聽到話雜費係多, 但又自願性, $19xx係基本雜費定係點呢??想了解下, 請分享, 謝謝。
作者: BALL_B116    時間: 13-10-10 01:48     標題: 回覆:kwokbobo 的帖子

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-10 08:06     標題: 引用:係呀,19xx係基本,係一定要比,其他自願性

作者: BALL_B116    時間: 13-10-10 08:41     標題: 回覆:Tzekiumommy 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-10 08:48     標題: 回覆:kwokbobo 的帖子

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-10 11:42

作者: fathaha    時間: 13-10-10 12:28     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

謝謝Ball_B116的分享。
我囡囡出年讀N。York 係我心水的一間。多謝你作為用家的分享

作者: TeriAnla    時間: 13-10-10 13:52     標題: 回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好

$19xx雜費都係每個item俾錢。如sakura顏色筆,你可以出去自己買。有啲如節日禮物$3xx, 係節日會有禮物,如似中秋小朋友有望遠鏡,呢個item亦可以唔買。

$19xx 有啲item一定要係學校買,如student ID, ID套。但係ID套係PN-K3都適用。買咗又讀到K3咪唔使再買。因為學校每年開學都列出所有供應物品,家長睇自己需要去買。

茶點係另收費。好多小朋友都自己帶,冇join學校供應嘅茶點。

我絕對冇認同過校長或管理層做嘅嘢係正確,亦絕不認同校長做過嘅貪婪的行為,但校長教育上的取向如鼓勵親子閱讀,語文教育(尤其英文文法和發音,用Phonics學習英文),考公開試增強考小一競爭力,給小朋友exposure,我係認同。例如學校活動Halloween 俾小朋友去攞糖,舉辦畫展,老師們演繹文化話劇木偶劇,聖誕舞會(係要小朋友dress up,男仔學有禮貌invite女仔跳舞),同外國學校進行視像交流等等。

囝囝番咗兩個月學,其實校長嘅嘢我唔太清楚,亦冇見過佢。我覺得學校老師很努力,編排教學好用心,對小朋友有耐性有愛心。兩個月幫囝囝改變很多壞習慣。但往往因為校長嘅新聞,就對整間學校批評得體無原膚,我只係覺得對老師們好唔公平。佢地用咗好多心機去教,去創造。

重新我冇認同過校長做啲錯事嘢係正確,亦唔係打手。我亦未決定K1是否繼續番York。只係替學校老師們不值。

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-10 20:13     標題: 引用:從來無聽過呀,係自己去準備的,當然有家長

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-10 20:30     標題: 引用:$19xx雜費都係每個item俾錢。如sakura顏色

作者: BALL_B116    時間: 13-10-10 20:39     標題: 回覆:Tzekiumommy 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-10 20:45     標題: 回覆:Tzekiumommy 的帖子

作者: Winwinstar    時間: 13-10-10 22:22

說得對,做父母的都想為子女選擇合適的學校。每人的準則也不同,有些喜歡課程深,有些喜歡愉快學習。其實以自己為例,幼稚園的生活我真的沒有太深刻印象,幼稚園那三年對我的人生沒多大影響。不過因為課程深,銜接小一比較輕鬆。
作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-10 22:44     標題: 引用:點都好啦,每間學校有自己嘅支持者,亦都有

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-10 23:22     標題: 引用:說得對,做父母的都想為子女選擇合適的學校

作者: seamama    時間: 13-10-11 00:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Winwinstar+於+13-10-10+發表

原帖由 Tzekiumommy 於 13-10-10 發表
認同,每人的準則也不同,我也喜歡課程深的, 因為我認為有挑戰,才可以發揮潛能,當然銜接小一也是concern ...
不用勞氣!我也是幾年前揾pn時做過research, 仲去埋校長講座的一位家長。做research, 睇新聞已不算震撼,去講座才驚嚇。當年,校長講座話由於要建新校舍,所以,所有學生必須買debenture. 佢仲話 d debenture同其他學校相比係好平,唔記得幾錢,大約5、6千蚊,ok... 我認為如果我黑仔,咁啱我呢年要買,冇所謂啦,點知越聽越唔對路,debenture 係non-transferable, 冇年期,又唔可以賣返俾學校,吓?咁呢d叫debenture 咩?好啦!校長同佢個仔不停講$$$,講座完,校長又叫我哋買書。結果,我冇去interview. 個人接受唔到呢間學校,但唔介意其他人鍾意,人哋個仔又唔係我嘅,我冇所謂。

作者: cherryird    時間: 13-10-11 06:48     標題: 引用:Quote:原帖由+BALL_B116+於+13-10-10+發表

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-11 08:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-10+發

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-11 08:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-10+發

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-11 08:40     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-10+發

作者: bbrmb    時間: 13-10-11 09:55

http://york.edu.hk/graduation_statistics.htm

回正題,樓主問York除了教私小/直資好外,仲有什麼好? York只有20%考獲私小/直資,本人並不認為成績理想。
作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-11 10:34

作者: seamama    時間: 13-10-11 11:50     標題: 引用:Quote:原帖由+cherryird+於+13-10-11+發表

原帖由 Tzekiumommy 於 13-10-11 發表
對啊,我也覺得奇怪!無可能吧,幾千蚊一份幼兒成長檔案?之前已有JM澄清了是300幾蚊的DVD。不過其實 一般 ...
其實,唔係見你咁勞氣都費事打咁多字,我不知幾想所有人都中意呢間,唔好同我爭其他學校

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-11 13:51

作者: strawberrymame    時間: 13-10-11 20:05

leehoyin79 發表於 13-10-7 22:21

...

我囝囝都係呀, 返咗學之後, 好好唱口, 成日喺屋企唱歌, 我自己本身無點同佢正式戒片, 但學校日日都會帶小朋友去VV, 加埋我開始同佢戒片, 一個星期內已經識自己我講要VV OR 開大啦, 其實D人成日話呢間學校剩係識搵錢, 講真好多嘢學校無強迫家長要買或者要小朋友學, 全部都係自願性質, 我囝囝返學就返得好開心而且學咗好多嘢, 我自己就好滿意.
作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-12 19:10     標題: 引用:Quote:leehoyin79+發表於+13-10-7+22:21+唔

作者: strawberrymame    時間: 13-10-13 13:07     標題: 引用:Quote:原帖由+strawberrymame+於+13-10-11+

原帖由 Tzekiumommy 於 13-10-12 發表
咁除左半年雜費19××外,每月仲有無收其他收費項目?(意思係包括自願和必須交的收費項目)
我只知茶點費 ...
我個仔讀nursery, 除了開學俾過雜費同茶點費, 到宜家都冇收過通知有仼何嘢要收費, 之前俾既雜費已包晒生日會及Halloween party嗰d活動費我諗係上到k1先有其他額外課程可自由選擇報或唔報, 茶點費我要check番先知幾錢.

作者: strawberrymame    時間: 13-10-13 13:21

ppsfung 發表於 13-10-9 10:46
雖然對校長的做法我不是完全認同, 但我認為你咁講太偏激了.
學校沒有教過小朋友做任何不擇手段或犯法的事 ...
Agree
作者: strawberrymame    時間: 13-10-13 13:53

當初我幫囝囝搵n班上網搵資料時, 都發現有些人對呢間學校既評語好偏激, 九龍塘既幼稚園我同我老公同囝囝in咗好多間, 我個係1月b, 好多間都收, 但最後我哋揀咗york, 因為當日interview的感覺是咁多間最好的, in之前所有小朋友(幾十人), 大家圍在地下操場唱英文歌, 有老師彈鋼琴, 外藉老師又用真既免仔同小朋友玩, 幫小朋友warm-up完先再安排上班房interview(只有york會咁樣安排幫小朋友warm-up)老師很nice, 感覺很好, 宜家小朋友亦好鍾意返學, 英文進步得很好, 雖然我同老公都唔係成日同囝囝講英文, 但每次同囝囝講佢都明白, 亦會嘗試用句子答我, 作為家長既我已經好滿意. 希望各位家長不要被人誤導, 能夠自己親身感受一下,
作者: fathaha    時間: 13-10-13 14:56     標題: 回覆:strawberrymame 的帖子

請問你小朋友係am 定pm class?因見am得2hr上學。會否好短時間學野
我住馬鞍山。想入York PN ..個人like am class 多d。但又好似每日特登坐車去返兩個鐘好似好浪費時間。好矛盾選am 定pm好呢

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 14:59     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-12+發

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 15:07     標題: 引用:當初我幫囝囝搵n班上網搵資料時,+都發現有

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 15:11     標題: 引用:請問你小朋友係am+定pm+class?因見am得2hr

作者: sakbbjaijai    時間: 13-10-13 15:21     標題: 引用:Quote:原帖由+fathaha+於+13-10-13+發表請

原帖由 Tzekiumommy 於 13-10-13 發表
為何不考慮樂基?畢竟就近入學真的好好多!!
以我所知,樂基非常難入,不是你會考慮就入到。。。。

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 16:02     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-13+發

作者: fathaha    時間: 13-10-13 16:31     標題: 引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+13-10-13+發

都係架,但見有朋到友仔仔剛插到k2,馬山樂基!
唸住fathafa 住ma on shan,so just a suggestion!

...
其實我target係ma on Shan Boxhill 同klt york。其實兩間學費差不多。

作者: sakbbjaijai    時間: 13-10-13 16:44     標題: 引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+13-10-13+發

都係架,但見有朋到友仔仔剛插到k2,馬山樂基!
唸住fathafa 住ma on shan,so just a suggestion!

...
i see,  會唔會MOS 樂基容易入過klt ?

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 17:13     標題: 回覆:Tzekiumommy 的帖子

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 17:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-13+發

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 17:23     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-13+發

作者: strawberrymame    時間: 13-10-13 17:59     標題: 引用:請問你小朋友係am+定pm+class?因見am得2hr

原帖由 fathaha 於 13-10-13 發表
請問你小朋友係am 定pm class?因見am得2hr上學。會否好短時間學野
我住馬鞍山。想入York PN ..個人like am  ...
我個囝返學前都比較夜訓, 我一心想佢返am, 等佢可以轉返早睡早起, 之前我都面對同樣問題, 又想佢返學學多d嘢, 想佢返3個鐘, 但am班全部得2hrs, 我都唔係住得近架, 最初係搭校巴, 我條line得好少學生搭, 但1程要1hr先返到屋企, 要千五一個月, 開學半個月就無搭, 自己帶, 始終都係2歳幾嘅bb, 2hrs我覺得都ok夠...btw我個個fd都話York嘅校服好靚

作者: BALL_B116    時間: 13-10-13 18:59     標題: 回覆:fathaha 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-13 19:00     標題: 回覆:strawberrymame 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-13 19:04     標題: 回覆:BALL_B116 的帖子

作者: TeriAnla    時間: 13-10-13 19:09     標題: 回覆:strawberrymame 的帖子

其實小朋友可唔可以早睡早起,都好睇父母可唔可配合。我囝囝今年PN 下午班,佢晚上9點就瞓,早上7點起身,8點半左右會落公園玩,踩單車,番學兩個月都係早睡早起。

作者: fathaha    時間: 13-10-13 19:25     標題: 引用:更正,係兩班Special+K,一班全班一月大仔,

原帖由 BALL_B116 於 13-10-13 發表
更正,係兩班Special K,一班全班一月大仔,一班10年11,12月超大仔
請問知唔知pn班會唔會都有上午3小時班?我個都係1月大b

作者: BALL_B116    時間: 13-10-13 19:43     標題: 回覆:fathaha 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 13-10-13 19:44     標題: 回覆:fathaha 的帖子

作者: fathaha    時間: 13-10-13 20:14     標題: 引用:唔係叫Special+K而係PN嘅上午班就只有2小時

原帖由 BALL_B116 於 13-10-13 發表
唔係叫Special K而係PN嘅上午班就只有2小時
Thx for your information ~~

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 20:18     標題: 引用:Quote:原帖由+strawberrymame+於+13-10-13+

作者: Tzekiumommy    時間: 13-10-13 20:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-13+發

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5