教育王國

標題: 湾仔區,2,3点排位? [打印本頁]

作者: sausau527    時間: 13-9-24 12:31     標題: 湾仔區,2,3点排位?

同上,

甲一: 軒上,二:聖雅各,三:軒下
乙一,同上三間,四:李賜豪,五,宝血…………六:聖若瑟…………

可以嗎?

作者: cmir    時間: 13-9-24 12:42     標題: 回覆:sausau527 的帖子

No, as it's impossible to get into those schools if u put St James and Hennessy pm into second and third choice. Thus, waste the chance.

作者: talent2000    時間: 13-9-24 13:04

作者: Anloo    時間: 13-9-24 19:34     標題: 回覆:湾仔區,2,3点排位?

no chance if put St James in the 2nd

作者: Charlotte_mom    時間: 13-9-24 19:44     標題: 引用:同上, 甲一:+軒上,二:聖雅各,三:軒下

原帖由 sausau527 於 13-09-24 發表
同上,

甲一: 軒上,二:聖雅各,三:軒下
同一個問題,再問落去,答案都係一樣。你堅持吾放手係要將d熱門排黎排去,有機會跌到好後呀

作者: Jessy    時間: 13-9-24 19:50

Charlotte_mom 發表於 13-9-24 19:44
同一個問題,再問落去,答案都係一樣。你堅持吾放手係要將d熱門排黎排去,有機會跌到好後呀

...
所以我都懶得答
作者: sausau527    時間: 13-9-24 20:26     標題: 回覆:湾仔區,2,3点排位?

咁間間都話熱門,不可放一二位,唔恿放張凝文,黄淖奄,宝覺第二咩!

有,你都唔會入啦!

作者: sausau527    時間: 13-9-24 20:31     標題: 回覆:湾仔區,2,3点排位?

湾仔校網又不是太多school!

我這個是第二個……·男仔,又没有分!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-9-24 20:39     標題: 引用:咁間間都話熱門,不可放一二位,唔恿放張凝

咁間間都話熱門,不可放一二位,唔恿放張凝文,黄淖奄,宝覺第二咩!

有,你都唔會入啦!
第二可放軒下,第三寶血李賜豪。就機會率黎講邊個問我都一樣咁答。你想要意見,我地就本住良心答,最終決定權在你手上,你決定啦

作者: chrischeung    時間: 13-9-24 20:48

回復 sausau527 的帖子

咁每年都有吾少人入到呢几間,當然吾想系自己,大家只系討論,並吾系想給你冷水,難道我又吾想咁排咩,
個個都想頭三個志願系呢几間仲入到啦.

作者: chrischeung    時間: 13-9-24 20:51

回復 sausau527 的帖子

我都系第二個都系得十分,今日見到軒下都咁多人交表,真系可想攪珠時几多人會報.
因為咁更要小心選

作者: iantsang    時間: 13-9-24 20:59     標題: 引用:咁間間都話熱門,不可放一二位,唔恿放張凝

有,你都唔會入啦!
呢位家長唔好太激動住

其實你要明白事實係教育局每年統一派位後會有報告出,乙部統一派位第一志願已派咗大概一半學位,咁即係差唔多一半都係熱門派完第一就無位,所以大家先好心提醒你。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-9-24 21:00     標題: 引用:Quote:原帖由+sausau527+於+13-09-24+發表

原帖由 iantsang 於 13-09-24 發表
呢位家長唔好太激動住

其實你要明白事實係教育局每年統一派位後會有報告出,乙部統一派位第一志願 ...
難得你咁認真打中文

作者: talent2000    時間: 13-9-24 21:01

作者: talent2000    時間: 13-9-24 21:16

作者: sausau527    時間: 13-9-24 21:25     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

咁這些熱門放棄了!
我咪放棄浪費他們?

作者: SCKnight    時間: 13-9-24 22:13

sausau527 發表於 13-9-24 21:25
咁這些熱門放棄了!
我咪放棄浪費他們?
咁你心裡都有決定囉,唔駛再繼續問啦!

作者: MZ1488    時間: 13-9-24 23:29     標題: 引用:同上, 甲一:+軒上,二:聖雅各,三:軒下

作者: babytowe18    時間: 13-9-24 23:39

咁個個都把寶血李賜豪放第三, 邊度有咁多位呀?
我問十個, 十個都係咁樣安排, 你話驚唔驚!
所以放第二真係要好小心, 第二無的話, 第三更加無, 到最後都唔知跌到第几

作者: lugano    時間: 13-9-25 00:32

阿 Sausau527 師兄/師姐, 見你開左下面十個 Post, 又軒官, 又華仁, 又聖若瑟, 你問完一大輪三串七過關, 版主又發功教路, 你決定未呀? 不如開你副牌個排位來比大家睇睇, 你最心儀邊間? 有乜 preference? 等我地一起幫你研究下

湾仔區,2,3点排位?
湾仔
12網………………
12網…………叩門
12網…………湾仔區!
宝血女子中學好嗎?
12網……
番禺華仁小學,校車费去湾仔是?錢一個月!
12網……湾仔區
12網……軒尼詩下和李賜豪比較!邊個好D!

作者: sausau527    時間: 13-9-25 07:24     標題: 回覆:lugano 的帖子

咁你唔駛專登收集曬及post  全部問題,then post to this place,

我只是新手家長,心乱,不知怎樣揀,排位,才發問堵!

因很多家長也心大心细,看見你們家長又話不要放呢間放,果間好!搞到迷惘堵!

你坩得閒,收集題目!不如你幫助其他家長提供意見啦!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-9-25 08:13     標題: 引用:咁個個都把寶血李賜豪放第三,+邊度有咁多位

原帖由 babytowe18 於 13-09-24 發表
咁個個都把寶血李賜豪放第三, 邊度有咁多位呀?
我問十個, 十個都係咁樣安排, 你話驚唔驚!
所以放第二真係要 ...
仲有好多人吾肯「屈就」揀寶血李賜豪架,覺得入左點算!

作者: chrischeung    時間: 13-9-25 08:27

lugano 發表於 13-9-25 00:32
阿 Sausau527 師兄/師姐, 見你開左下面十個 Post, 又軒官, 又華仁, 又聖若瑟, 你問完一大輪三串七過關, 版 ...

作為夫母明嘅,間間都想要系正常。我都系。但過程我冇咁貪鎖定低目標。希望天主幫下手
作者: chrischeung    時間: 13-9-25 08:29

回復 Charlotte_mom 的帖子

寶血吾錯但偏遠,我帶吾到返學。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-9-25 08:30     標題: 引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 寶血吾錯但偏

原帖由 chrischeung 於 13-09-25 發表

寶血吾錯但偏遠,我帶吾到返學。
睇下校車情況點

作者: Mybaby03    時間: 13-9-25 08:51

Charlotte_mom 發表於 13-9-24 19:44

...

Agree  ...
作者: joannechow1031    時間: 13-9-25 10:02

回復 MZ1488 的帖子

yes, 我上年大抽獎的經驗, 真係好多人揀st joseph(唔可以話全部, 10個內都有9,8個) 都派咗去尾. 就算你揀佢111, 都唔比你叩門, 所以真係要諗清楚, 有私校backup至好揀!
作者: lugano    時間: 13-9-25 10:04

chrischeung 發表於 13-9-25 08:27
作為夫母明嘅,間間都想要系正常。我都系。但過程我冇咁貪鎖定低目標。希望天主幫下手 ...

......"但過程我冇咁貪鎖定低目標"......

你一看已看出我回應的內容重點,並講出我心聲。

一定要鎖定中目標並且有方向,所以樓主就算同一問題出 N 咁多個 Post 問 N 次,答案都是一樣。倒不如樓主講出心中的排位及方向,好等大家一起分析

作者: yfchoy    時間: 13-9-25 10:30

聖雅各近年來說排第二都有困難(雖然我都會放第二博一博),不過我跟樓上家長一樣,會放寶血或李賜豪第三攞保險線(C6想放軒小係三、四,但我覺得好浪費,因為冇可能,再跌就可能),因為再跌就真係分分鐘去到好後。不過世事無絶對,祝大家好運!
作者: 200709    時間: 13-9-25 11:02

我覺得寶血不錯喎, 但點解好似好屈就咁呢? 撇除12網多好野呢個因素, 係咪因為寶血地理位置比較隔涉, 所以D人好像排位時不太願放太前呢?  
作者: joannechow1031    時間: 13-9-25 11:10

其實寶血真係不錯, 好多寶血幼稚園的學生也會揀佢!
作者: Jessy    時間: 13-9-25 11:18

其實寶血真係唔錯, 學生讀得很開心, 不過真係吊腳, 只有校車和30號van仔去到架咋.  
作者: Jessy    時間: 13-9-25 11:23

Charlotte_mom 發表於 13-9-25 08:13
仲有好多人吾肯「屈就」揀寶血李賜豪架,覺得入左點算!

如果特登搬入黎12網/借地址但最後係讀呢d學校真係幾屈就架, 前者用左咁多錢, 後者自己區都有差不多甚至更好學校點解要舟車勞頓去咁遠讀呢d學校.

for我就兩間都好ok!!! 哈哈哈!!!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-9-25 11:27

咁講真, 如果random number係靚, 擺邊間第一都直入
如果random number係唔靚, 至會去到3,4,5,6(or更後)志願姐, 所以咪要小心擺lor! 明知零機會都要擺落去, 何必呢, 鐘意有咩用丫!
作者: Jessy    時間: 13-9-25 11:38

Charlotte_mom 發表於 13-9-25 11:27
咁講真, 如果random number係靚, 擺邊間第一都直入
如果random number係唔靚, 至會去到3,4,5,6(or更後)志願 ...

random number 靚就甲一都中, 唔駛搬.
作者: yfchoy    時間: 13-9-25 11:44

Joannechow1031:

我都知聖雅各第二會微,但第一我攞聖方濟各(若聖方濟各放第2更冇可能),所以冇得攪
作者: w_y    時間: 13-9-25 16:57

炒股都要識止蝕啦!
若我係呢一區, 男仔唔理第一揀乜, 第二就照揀寶血/李賜豪, 除非手上有私校啦, 咁就話之你點排都得.
雖云不入虎穴焉得虎子, 不過都唔想C 無全 C 下話, 你估萬一出事, 呢區叩門咁易咩. 前人經驗, 後人係都唔聽, 就無謂多費唇舌, 反正唔會無書佢位公子讀的.
作者: joannechow1031    時間: 13-9-25 17:09

w_y 發表於 13-9-25 16:57
炒股都要識止蝕啦!
若我係呢一區, 男仔唔理第一揀乜, 第二就照揀寶血/李賜豪, 除非手上有私校啦, 咁就話之 ...

當局者迷! 大抽獎真係好考人能否取捨!
作者: whl3868    時間: 13-9-25 17:09

出多10個20個post...到時大家心慌慌...頭位已買重保險
到時...話唔定放第三都有 SFC, MPS, St Joseph 呢
雖然機會係微d....~~~
作者: w_y    時間: 13-9-25 17:14

梗係唔會, 不知幾多人借地址, 租郵箱要抽呢一區. 頭位又唔使買重保險, 不過第二三真係要諗清楚. 成日話軒下排第二都入, 當有呢D 人又真係有幾多個先? 肯定係一年比一年少.

唔信, 咪等睇出結果有幾多人喊住上來叫救命.
作者: mamath    時間: 13-9-25 17:38

joannechow1031 發表於 13-9-25 10:02
回復 MZ1488 的帖子

yes, 我上年大抽獎的經驗, 真係好多人揀st joseph(唔可以話全部, 10個內都有9,8個) 都 ...
111都不許叩門? 那誰可叩門?

上年20分自行入到嗎?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-9-25 18:39     標題: 引用:梗係唔會,+不知幾多人借地址,+租郵箱要抽呢

原帖由 w_y 於 13-09-25 發表
梗係唔會, 不知幾多人借地址, 租郵箱要抽呢一區. 頭位又唔使買重保險, 不過第二三真係要諗清楚. 成日話軒下 ...
所以軒下第二其實都搏多一轉,我自己都係12網家長(雖然揀小一離我好遠),你話咁肯放手第二就擺寶血李賜豪,又好似...睇舊年走勢暫時擺第三都ok既(嘩,我按過去數字tip架咋)

作者: w_y    時間: 13-9-25 19:01

當然要唔要搏就睇家長啦. 今年比去年人多, 大家都唔知, 賭得大羸得多, 輸亦輸得更金.

2 軒下 3 寶血/李賜豪...呢個我覺得OK既, 只係擔心今年寶血排第三都

我唔係呢一區, 旁觀都覺得今年呢區凶險.

作者: bennykwong923    時間: 13-9-25 19:24

係12網,最緊要有私校backup。

作者: iantsang    時間: 13-9-25 20:18     標題: 引用:Quote:joannechow1031+發表於+13-9-25+10:0

原帖由 mamath 於 13-09-25 發表
111都不許叩門? 那誰可叩門?

上年20分自行入到嗎?
不公開叩門,多數留俾有關人士子女叩。

作者: chingching8888    時間: 13-9-25 21:08

200709 發表於 13-9-25 11:02

我覺得寶血不錯喎, 但點解好似好屈就咁呢? 撇除12網多好野呢個因素, 係咪因為 ...
仲有因為校舍真係很細,睇番12網嘅小學概覽嘅學校面積就會很清楚。

作者: yfchoy    時間: 13-9-26 09:13

Thx Joannechow1031, 昨晚跟C6談過,現在應該會將聖雅各放第一,因為想佢開心啲。但就唔知聖方濟各點算,始終都想試吓。同埋自行階段都遞咗聖方濟各
作者: chrischeung    時間: 13-9-26 09:57

回復 whl3868 的帖子

世事不斷變,真系有可能
作者: chrischeung    時間: 13-9-26 10:08

回復 yfchoy 的帖子

女仔選女校安全些喎
作者: whl3868    時間: 13-9-26 12:22

chrischeung 發表於 13-9-26 09:57
回復 whl3868 的帖子

世事不斷變,真系有可能

有dd可能

幾年前...聖雅各有offer俾某d KG小朋友一週免費暑期玩玩班
成間KG得兩個小朋友肯去...計埋我隻囡
最終亦係得一個小朋友去讀
點估到現在放第二都無機會

世事難料...EK都幫唔少~~~

作者: yfchoy    時間: 13-9-26 14:40

多謝樓上兩位媽咪回應,我對St.Francis既心又返番嚟啦!不過仍然好苦惱
作者: richmoney    時間: 13-9-26 18:10

全熱門
作者: bonnycai    時間: 13-9-28 00:24     標題: 回覆:湾仔區,2,3点排位?

如果太進取,好容易會出事,比個止蝕位给自己,否則结果是四出叩門,遊覽各區!

作者: chrischeung    時間: 13-9-28 13:48

回復 bonnycai 的帖子

吾止遊覽咁簡單,除非好叻或識人吾系咁扣門都系去返二三線學校都未必有

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5