教育王國

標題: 培道中學交流區 [打印本頁]

作者: 心心媽    時間: 13-9-13 13:40     標題: 培道中學交流區

我女讀1A班. 開左學2個星期, 暫時對學校的感覺係 - 多功課, 交通唔方便, 校長同老師好nice, 好有熱誠!
作者: 2隻臭豬    時間: 13-9-13 17:12

回復 心心媽 的帖子

心心媽

作者: 心心媽    時間: 13-9-14 14:15

激死, 我女留左一樣英文功課係學校, 星期一要欠交!
作者: bigfoothk    時間: 13-9-14 22:24

作者: apple881    時間: 13-9-15 12:37

作者: bigfoothk    時間: 13-9-16 09:50

作者: 2隻臭豬    時間: 13-9-16 13:06

回復 bigfoothk 的帖子

1A都可以, 行返學校我諗5-10分鐘
作者: 2隻臭豬    時間: 13-9-16 13:11

回復 心心媽 的帖子

唔駛當欠交, 最多留堂做完交就ok, 呢d事我個女F.1上學期經常發生, 因為成日將所有野放向locker , 放學又唔記得攞, 佢比人留多幾次堂就會記得
作者: 2隻臭豬    時間: 13-9-16 13:12

回復 apple881 的帖子

最少要參加一樣
作者: 心心媽    時間: 13-9-16 14:04

我女都話好多同學仔係樂富行返學, 但我又怕佢辛苦, 叫佢等7B. 不過遲下冬天, 行下都無所謂!

作者: 2隻臭豬    時間: 13-10-15 23:46

回復 心心媽 的帖子

心心媽, 阿女而家適唔適應? 係咪仲係好多功課 & Test ? 我個女開學到而家都未停過
作者: 心心媽    時間: 13-10-16 10:36

回復 2隻臭豬 的帖子

我女晚晚都要做到十一, 二點至瞓! 好似有同學做到一, 兩點都幾辛苦!

明天起有3曰2夜自強訓練營, 我女好期待! 妳囡囡當年玩得開心嗎?

作者: 2隻臭豬    時間: 13-10-16 23:44

回復 心心媽 的帖子

唔開心, 好辛苦, 不過比佢捱完返黎, 個人無咁"奄尖", 因為要自己煮野食, 環境都幾污糟, 要自己扎木伐, 夜晚仲要行山, 佢返到屋企話屋企最好

作者: 心心媽    時間: 13-10-17 10:56     標題: 回覆:2隻臭豬 的帖子

我女一早打探晒訓練營的內容,佢預左辛苦,唔怕扎木筏,夜行,佢只係怕昆蟲,又怕同房同學嘈住佢瞓覺!
我相信學校搞呢個訓練營係要同學認識「幸福不是必然」同「在家千日好」呢2個道理!

作者: 心心媽    時間: 13-10-21 11:04

我女已完成3日2夜自強訓練營. 佢相當黑仔, 獨自夜行時, 電筒壞了, 要摸黑行! 另外, 一早起身著鞋, 發覺鞋內有東西, 用手一摸, 原來係小強, 嚇到死!

我女A班8隻木筏都出到海, 另外又燒到隻鴨, 不過隊員玩其中一個集體遊戲時有爭吵, 幸好都順利玩成遊戲, 重得第二名. 總括成個訓練營, 我女話好玩! 不過星期六下午返到屋企, 已全身乏力, 又傷風, 睇完醫生, 食埋藥, 夜晚未到九點就瞓左!

作者: 2隻臭豬    時間: 13-10-21 16:58

回復 心心媽 的帖子

我個女上年都係自己一個人行山, 仲有沖涼&訓覺的地方係有小強, 我唔講比你聽都係驚嚇親你個女, 我個女成班同學好搞笑, "差包剪泵" 輸佐唔訓覺, 看住d小強

作者: 心心媽    時間: 13-10-23 13:21

回復 2隻臭豬 的帖子

妳囡囡好叻, 咁都諗到. 不過輸左既同學仔就慘d, 要睇住d小強玩耍! 唔知小強係咪自強訓練營既其中一個秘密訓練呢?

下星期測驗, 見時間表係隔日一科, 請問測當日係照常上課定測完就走得呢?

作者: 2隻臭豬    時間: 13-10-24 17:56

回復 心心媽 的帖子

測驗係照常返學, 考試先會放早
作者: 心心媽    時間: 13-10-25 09:33

尋日放學後, 全級中一學生一齊係HALL測英文, 我女覺得好新奇! 比佢笑死.
作者: momoleung    時間: 14-1-24 12:42

HI 請問你小朋友係咩成績入到架?THX!
作者: Gabrielma    時間: 14-1-28 13:17

回覆 心心媽 的帖子

樂富行返學, 要幾耐?

作者: 心心媽    時間: 14-1-28 13:30     標題: 回覆:Gabrielma 的帖子

10-15分鐘。如果有同學仔一路傾計,一路行,都唔覺耐。我女話好多高form姐姐由樂富行返學的。

作者: 心心媽    時間: 14-1-28 13:31     標題: 回覆:momoleung 的帖子

我女B2成績,乙一大抽獎入的。

作者: Gabrielma    時間: 14-1-29 13:08

回覆 心心媽 的帖子

平日上課時間由幾點至幾點?
課外活動由幾點至幾點?

作者: 心心媽    時間: 14-1-29 14:45     標題: 回覆:Gabrielma 的帖子

上課時間 8:05- 3:50。課外活動一般係放學後舉行,我女參加羽毛球,就4-6。

學生放學後可在圖書館做功課至晚上8點,有家長義工看守。

作者: bb613    時間: 14-5-13 20:59

我女兒讀這校F.2, 各家長門小心, 不要讓女兒沉迷韓星, 一發不可收拾, 成績每况愈下, 講大話駁咀吔都齊...
作者: bb613    時間: 14-5-13 20:59

我女兒讀這校F.2, 各家長門小心, 不要讓女兒沉迷韓星, 一發不可收拾, 成績每况愈下, 講大話駁咀吔都齊...
作者: 2隻臭豬    時間: 14-5-16 17:02

回覆 bb613 的帖子

我個女都係F.2 , 佢都係成日睇韓劇, 但係佢無影響成績, 只係情緒上成日有問題, 或者青春期的反叛都係麻煩, 試吓搵班主任和社工傾吓, 但係唔好比個女知, 唔係會反感

作者: basbyy    時間: 14-6-9 13:48

Hi, 大家好, 好耐無上升中睇,原來開左個培道 group,真係好!!我個今年F.2A不過出年會過英國讀書,襯住呢幾個月,大家繼續交留下!!
作者: CandiceMaMi    時間: 14-6-24 11:26

Dear all,

Pls adv. the schoold website to me.
作者: CandiceMaMi    時間: 14-6-26 12:07

各位

請問今年七月八日放榜當天有無扣門位呢?
作者: little_yolky    時間: 14-6-26 13:29

2隻臭豬 發表於 14-5-16 17:02
回覆 bb613 的帖子

我個女都係F.2 , 佢都係成日睇韓劇, 但係佢無影響成績, 只係情緒上成日有問題, 或者青 ...
大家好, 我係校友。已將囡囡成功塞入培道小學, 疊埋心水上培中。點解見你哋話女女要做功課到半夜, 依家仲乜變得咁辛苦咩? 依家有幾多班呀?

作者: ATSLO    時間: 14-6-27 09:57     標題: 引用:Quote:2隻臭豬+發表於+14-5-16+17:02+回覆+

原帖由 little_yolky 於 14-06-26 發表
大家好, 我係校友。已將囡囡成功塞入培道小學, 疊埋心水上培中。點解見你哋話女女要做功課到半夜, 依家仲乜 ...
中一開4班,其中3班用英文做教學語言。據聞培道小學上培道中學唔算多人喎。

作者: ATSLO    時間: 14-6-27 10:01     標題: 回覆:ATSLO 的帖子

不過到你女兒升中都係6年後的事,到時各樣情況都可能出現不同的變化。

作者: 2隻臭豬    時間: 14-6-27 10:11

回覆 little_yolky 的帖子

因為佢想谷成績, 聽聞學校將會在未來一兩年, 由3班英文班加到4班, 其實而家都辛苦, 多功課測驗, 我個女話聽d高form 姐姐講, 中四開始係超忙
作者: little_yolky    時間: 14-6-27 10:12

ATSLO 發表於 14-6-27 10:01
不過到你女兒升中都係6年後的事,到時各樣情況都可能出現不同的變化。

...
唔好嚇我, 我打算印印腳等佢入培中了。我問過校長(小學), 只要KEEP住頭80名就無問題了。
因為考得好叻既會去咗BAND 1英中, 所以唔係咁多考培中。因為我係用家, 試過, 所以知培中好嘢先會敢俾個女讀。校長好似要退休喎, 希望新校長都係好好, 好有魄力既校長。願主保佑。

作者: 2隻臭豬    時間: 14-6-27 10:21

好似仲有幾年先退休喎

作者: little_yolky    時間: 14-6-27 10:30

2隻臭豬 發表於 14-6-27 10:21

好似仲有幾年先退休喎
聽講係明年退。

作者: ATSLO    時間: 14-6-27 12:42     標題: 引用:Quote:ATSLO+發表於+14-6-27+10:01+不過到

原帖由 little_yolky 於 14-06-27 發表
唔好嚇我, 我打算印印腳等佢入培中了。我問過校長(小學), 只要KEEP住頭80名就無問題了。
因為考得好叻既會 ...
所以話6年之後嘅事咁話早安排定太早。

培道中學係谷緊成績,

作者: ATSLO    時間: 14-6-27 12:50     標題: 回覆:ATSLO 的帖子

培道中學谷緊成績,上升緊,如果全開4班英文班,咁好快升做band 1C。到時可能好多培小留低。又或者你囡囡讀得好叻,你考更高水平的中學。

作者: little_yolky    時間: 14-6-27 13:21

ATSLO 發表於 14-6-27 12:50
培道中學谷緊成績,上升緊,如果全開4班英文班,咁好快升做band 1C。到時可能好多培小留低。又或者你囡囡讀 ...
我哋果屆係金豬年+雙非, 所以升小已經好嚴峻, 所以會揀穩陣既培道。真係OMG。

作者: basbyy    時間: 14-6-27 15:28

CandiceMaMi 發表於 14-6-26 12:07
各位

請問今年七月八日放榜當天有無扣門位呢?

我諗有,上年好似有300幾人扣門,60個可以考試,最後收左幾個!

作者: 心心媽    時間: 14-6-30 23:38

回顧過去一年, 好開心見到囡囡成績, 由小學時既全班頭十名(倒數), 到中一時全班十幾名. 可能成績有進步, 我見我女既學習態度亦變得自動自覺.

我亦好欣賞學校的政策和舉辦的活動: 例如放學後開放圖書館比學生做功課,邀請抗日勇士向學生做分享, 校政論壇, 比學生可以自由發表對學校不滿的政策等等...

學校亦比了好多機會我女, 小學六年從未當過風紀的她, 居然係F1被挑選當風紀, 哈哈!

作者: basbyy    時間: 14-7-1 19:13

係呀!學校真係比好多機會佢地!我亞女上年可以去參觀美國航空母艦,佢daddy不知幾羨慕個女呀!
作者: 心心媽    時間: 14-7-7 22:37

我女HEA下HEA下都拎3個獎! 學校真係比好多鼓勵學生
作者: BO_BO    時間: 14-7-8 09:44

心心媽 發表於 14-7-7 22:37
我女HEA下HEA下都拎3個獎! 學校真係比好多鼓勵學生

心心媽,
恭喜呀! 有冇獎學金呀???  我今日上學校網, 上入E-CLASS, 八卦下D 得獎同學仔, 都找不到個名單係邊, 有沒有人可以話我知係邊樹呀?

作者: kariswinnie    時間: 14-7-8 10:28

請大家多多指教!! 我囡囡今日派位入了培道!! 真係好開心!
作者: 心心媽    時間: 14-7-8 11:04     標題: 回覆:kariswinnie 的帖子

welcome!

作者: 心心媽    時間: 14-7-8 11:10

回覆 BO_BO 的帖子

細獎ONLY. 阿女話係獎狀.

得獎名單係E-CLASS入面, 不過我唔知正確位置, 係我女開比我睇的.

作者: BO_BO    時間: 14-7-8 13:58

回覆 心心媽 的帖子

心心媽,
THANKS!終於找到了, 原來我阿囡都有.., 佢因為跟學校去左STUDY TOUR, 唔係HK,, 所以我馬上SEND 左SMS 比佢, 等佢開心下!  

作者: cheungyunghku    時間: 14-7-8 20:47

家長你好,我是香港大學的學生,正參加一個創業計劃關於中小學生補習及課外活動。請您用1-2分鐘完成一份網上調查。萬分多謝。 你可以看到補習情況的整體趨勢。

https://docs.google.com/a/connect.hku.hk/forms/d/1MUA7lAIdQg0x0ZldHkOz9ZLagn-D2Xe78mvUPc_aRKY/viewform
作者: yingyingchow    時間: 14-7-8 21:33     標題: 回覆:培道中學交流區

我個女都了,請多指教

作者: basbyy    時間: 14-7-8 21:36

原來校長2015年退休,睇到有招聘校長廣告!
作者: langhom    時間: 14-7-8 22:14     標題: 引用:原來校長2015年退休,睇到有招聘校長廣告!

原帖由 basbyy 於 14-07-08 發表
真是嗎?是在那裏看到

作者: 心心媽    時間: 14-7-9 09:05     標題: 引用:原來校長2015年退休,睇到有招聘校長廣告!

原帖由 basbyy 於 14-07-08 發表
唔係副校升校長嗎?

作者: BO_BO    時間: 14-7-9 09:25     標題: 回覆:心心媽 的帖子

其中一个副校今年都退休!  好多辦学团体都唔會把在同一校把副校升校長,  要升都要去其它学校!  我估浸信會都係一樣!

作者: kariswinnie    時間: 14-7-9 11:22

想問大家有沒有參加過學校舊書的賣買會嗎? 多唔多學生參加,我想同囡到時去看看。
作者: BO_BO    時間: 14-7-9 11:32

回覆 kariswinnie 的帖子

舊書賣買, 多人賣買! D 書比出面舊書店平, 可以慳好多, 而且大家都同學仔, 一定唔會欺騙大家!  不過今年S1-3都好似幾多改版, 所以買書時, 記得多望"書單:一眼!

作者: kariswinnie    時間: 14-7-9 12:39

不好意思,想請教舊生的媽媽,想明天去註冊,請問是否一定要帶埋囡囡去,會唔會即場有校服賣,因我請唔到假,要趕返工怕時間太緊迫 !
作者: BO_BO    時間: 14-7-9 12:56     標題: 回覆:kariswinnie 的帖子

我阿女當年係有校服買和要買暑期作業!

作者: 牡丹    時間: 14-7-9 13:17

阿女日前派到培道, 想請教讀緊的家長.

請問2013/14年度, 是否4班英文班呢? 另外, 英文班是否只有英文,數學及科學用英文授課呢?
作者: BO_BO    時間: 14-7-10 14:16

回覆 牡丹 的帖子

我地真係唔知道今年是否全部開英文班!,, 英文班, 除了中史.中文.體育.視覺藝術.地理用中文, 其他都是英文.

今年的中一同學仔, 你地應該拎左書單, 可唔可以E比我睇睇????

作者: basbyy    時間: 14-7-10 15:19

langhom 發表於 14-7-8 22:14
真是嗎?是在那裏看到
在Education Recruit

作者: 牡丹    時間: 14-7-11 09:18

BO_BO 發表於 14-7-10 14:16
回覆 牡丹 的帖子

我地真係唔知道今年是否全部開英文班!,, 英文班, 除了中史.中文.體育.視覺藝術.地理用中 ...
我昨天註冊時, 問了老師(可能係副校), 她說開設英文班的數目不會年年改, 要到下次政府再檢討時才會改, 所以今年開設英文班的數目, 是和以往數年一樣.
作者: kariswinnie    時間: 14-7-11 10:26

請問大家,我拿了書單後,見歷史與文化是在學校訂的,是英文書名,但中文作者,那一科F.1是用中文還是英文讀。另外英文班同中文班的分別,是否只係上歷史與文化和電腦用不同語言之分別 。
作者: 2隻臭豬    時間: 14-7-12 11:38

回覆 kariswinnie 的帖子

其實中文班係電腦科用中文書, 其他書都一樣, 你地中一家政都轉埋英文版, 我個女今年升中三, 之前家政係中文版,但係歷史與文化, 呢本書係前半部係中文, 後半部係英文, 所以英文果部份都要讀埋, 仲有你地今年中一要讀通識, 我個女之前係中二先開始讀

作者: 2隻臭豬    時間: 14-7-12 11:39

回覆 2隻臭豬 的帖子

另外英文班上堂係用英文授課

作者: kariswinnie    時間: 14-7-12 16:35

Thanks !  多謝解答。 另外就是我們今年中一電腦係不用買教科書的!!
作者: 牡丹    時間: 14-7-12 16:46

非常感謝你的資料!

註冊當天我有問老師有關英語延伸課程, 她說地理的某些單元會用英文教, 請問大概有幾%是屬於英文授課的?
作者: 2隻臭豬    時間: 14-7-12 17:57

回覆 牡丹 的帖子

中一中二我個女係讀中文班的, 今年升中三可以入英文班, 頭2年中文班最大的分別只係電腦用中文書, 同埋上堂係用英文教書, 中文班係講中文, 其他都無咩大分別,中英文班的地理都係用中文書, 我見阿女的地理大部份用中文, 但學校派的note好多都有英文, 家政都係中英對照, 音樂書中一都係用緊中文, 係中二果年開始轉佐英文

作者: 心心媽    時間: 14-7-13 19:52

回覆 2隻臭豬 的帖子

妳囡囡一定好叻, 老師咁快通知轉英文班,

我囡仲未知升邊班呀!

作者: 2隻臭豬    時間: 14-7-14 00:01

回覆 心心媽 的帖子

其實我個女小學成績一向不太差 , 中一自行入佐培道, 初頭都以為自己唔差, 點知考完PS1之後, 被編入中文班, 我同佢都唔係幾相信, 後來開學之後, 發覺原來培道都有好多來自九龍區名小學, 所以佢見有D同學成績真係好好, 佢自己就麻麻地, 可能第一年唔係好適應, 全級只係100名以外, 好彩佢身邊的同學都好用功讀書, 激發佢更加努力, 下學期追番全級70幾, 升中二暑假果年, 佢利用好多時間讀書, 卒之中二上學期考全級25, 下學期全級37, 副校打比佢, 問佢想唔想轉去英文班, 其實我無所謂的, 只要肯用心讀書, 真係讀咩班都無所謂!! 心心媽, 你唔駛擔心啦! 你個女讀得A班, 個底都唔差嘅

作者: kariswinnie    時間: 14-7-14 11:18

我囡都係外區自行入培道,所以我都有少少擔心,入唔到英文班,真的要好好加油! 另外想請教各位,學校會要求他們買特定的中英文字典嗎?
作者: 心心媽    時間: 14-7-14 12:59     標題: 回覆:2隻臭豬 的帖子

戥妳同妳囡囡高興

由中文班升英文班,係對妳囡囡努力嘅肯定,妳囡囡一定好開心!

作者: josephine0713    時間: 14-7-23 10:55     標題: 回覆:培道中學交流區

你們好... 囡囡也入了培道中學... 現在返緊中一新生及英語銜接週, 請問幾時先知派咩班呢? thanks...

作者: 牡丹    時間: 14-7-23 15:08

上星期我去買校服, 點知職員比左培正的校服, 我又傻下傻下囉左返屋企, 後來才發現, 然後拎返去換, 但是價錢沒有說, 職員態度有點唔清唔楚, 請問你地條裙幾錢?
作者: 牡丹    時間: 14-7-23 15:10

我都想知幾時知分咩班?  
星期五下午可以回校看她們做話劇, 你們會去嗎?
作者: josephine0713    時間: 14-7-23 15:29     標題: 回覆:牡丹 的帖子

條裙202元... 好似分碼分價錢.. 我的是38碼....

作者: josephine0713    時間: 14-7-23 15:30     標題: 回覆:牡丹 的帖子

我會去呀

作者: josephine0713    時間: 14-7-23 16:06     標題: 回覆:josephine0713 的帖子

我買兩條404呀.... you win

作者: 心心媽    時間: 14-7-23 23:05     標題: 回覆:josephine0713 的帖子

應該知道讀邊班的了。不過我女話今年用PTMS去分班而不是ABCD.

作者: 心心媽    時間: 14-7-23 23:08     標題: 回覆:培道中學交流區

我女有份幫中一生影學生相,可能見過妳地囡囡!

作者: josephine0713    時間: 14-7-24 10:01     標題: 回覆:josephine0713 的帖子

點解培道條裙貴咁多架.....

作者: josephine0713    時間: 14-7-24 10:03     標題: 回覆:心心媽 的帖子

ptms 根據校長說是暫時中一新生的暫時班... 好似未正式架...

作者: 牡丹    時間: 14-7-24 12:25

阿女話今日Science 默書, 唔知係真唔係!
作者: josephine0713    時間: 14-7-24 13:21     標題: 回覆:牡丹 的帖子

對..maths and science 都默生字....

作者: josephine0713    時間: 14-7-26 11:56     標題: 引用:我女有份幫中一生影學生相,可能見過妳地囡

原帖由 心心媽 於 14-07-23 發表
我女有份幫中一生影學生相,可能見過妳地囡囡!
阿女昨問左d 師姐攞電話號碼... 話d 姐姐好nice nice!

作者: BO_BO    時間: 14-7-26 16:14     標題: 引用:Quote:原帖由+心心媽+於+14-07-23+發表我女

原帖由 josephine0713 於 14-07-26 發表
阿女昨問左d 師姐攞電話號碼... 話d 姐姐好nice nice!
pooi to  的師姐係好照顧師妹的!  好少聽聞会"蝦"低班的,  所以同學之間係好好.好团結!

作者: CynthiaSin    時間: 14-7-27 18:32     標題: 回覆:BO_BO 的帖子

作者: josephine0713    時間: 14-7-28 13:15     標題: 引用:Quote:原帖由+josephine0713+於+14-07-26+

原帖由 BO_BO 於 14-07-26 發表
pooi to  的師姐係好照顧師妹的!  好少聽聞会"蝦"低班的,  所以同學之間係好好.好团結!

...
我也感受到她們很乖.  有愛心..

作者: happyla    時間: 14-7-29 12:14

Hi,我囡也是今年S1生,我註冊當日買了校裙38碼,是186元,連埋底裙才是220幾的。,我見通告上寫8月23日家長會,是會見班主任,即係到時就知那一班,囡囡也問過師姐,話去年他們都係大部份同學都係同暑假班同一班,只有小小唔同。
作者: josephine0713    時間: 14-7-29 17:59     標題: 回覆:happyla 的帖子

我真的是202 一條… 可能我是38X 吧!

作者: josephine0713    時間: 14-7-29 18:00     標題: 回覆:josephine0713 的帖子

你囡囡現在什麽班? 我是P班

作者: happyla    時間: 14-7-30 16:39

我見暫時分了4班,有3班有34人,有一班只有24人,聽說今年都幾多人留班,即係計埋重讀生,每班應該有32-34人啦!
作者: KSK2    時間: 14-8-1 04:38

我囡囡bridging course 是P班, 多多指教囡囡讚師姐很好人, 拍照當天還很用心
作者: happyla    時間: 14-8-1 10:23

上了一星期後,我囡話好想快D開學, 她仲讚學校的午餐好好味!!可能我們以前間小學太難食了(漢莎)!
作者: josephine0713    時間: 14-8-1 11:35     標題: 回覆:KSK2 的帖子

我囡囡也是P班. 多多指教!

作者: 2隻臭豬    時間: 14-8-2 01:11

回覆 happyla 的帖子

學校有廚房自己煮架

作者: 牡丹    時間: 14-8-2 12:03

我想問一問關於午飯的安排:
預訂的飯盒是由維他天地供應的嗎?
如果不訂飯是否可以在學校買呢? 在學校買的是由學校廚房煮的嗎?
作者: BO_BO    時間: 14-8-2 14:55     標題: 引用:我想問一問關於午飯的安排:+預訂的飯盒是由

原帖由 牡丹 於 14-08-02 發表
我想問一問關於午飯的安排:
預訂的飯盒是由維他天地供應的嗎?
如果不訂飯是否可以在學校買呢? 在學校買的 ...
如果不訂飯是可以在學校買的.預訂和即日在學校買的都是在學校廚房煮的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5