教育王國

標題: 福建中學,優才,匯基,顏寶鈴的Banding ?? [打印本頁]

作者: Chris    時間: 13-9-6 23:27     標題: 福建中學,優才,匯基,顏寶鈴的Banding ??

如題,因小兒出年升中一,想知Banding , Thx !
作者: bigfoothk    時間: 13-9-7 08:38

作者: yyyvonne    時間: 13-9-7 14:39

回復 Chris 的帖子

優才,匯基,福建,顔寶鈴都係band 1 啦
作者: pingpingping    時間: 13-9-7 20:57

只有顏寶玲係band 1
作者: Anniemun    時間: 13-9-7 21:05

Chris 發表於13-9-6 23:27
如題,因小兒出年升中一,想知Banding , Thx !
福建band 1,顏寶玲band 2
作者: vincher    時間: 13-9-7 21:15

福建比顏好!
作者: 憫父    時間: 13-9-7 21:23

顏寶鈴最多只能視為 band 1C,但實際上,公開試表現和一些 band 2A 的官立和津貼中學相若。
作者: yyyvonne    時間: 13-9-7 22:23

優才肯定band 1
作者: mctl1995    時間: 13-9-7 22:50     標題: 回覆:福建中學,優才,匯基,顏寶鈴的Banding ??

匯基,福建都係Band1C,顏係Band2

作者: 中天英    時間: 13-9-9 03:02

以下係優才、福建同顏保玲今屆(2013)DSE成績:-

33222%   -------------    4級或以上%     -------------
                          (所有科目)(中文) (英文) (數學)      

優才       86            73                55           79            77
福建       68            48                33           34            56
顏保玲                                       41           72            68

作者: talknwrite    時間: 13-9-9 06:21

顏保玲的DSE 網頁的表達 只看到有 passing rate 和 credit rate, 究竟代表什麼水平, 2 是 pass, 3 是credit? 不想被誤導.
作者: 憫父    時間: 13-9-9 08:15

我相信顏是以 4 或以上作 credit 的,因為圖表上,中文科全港及格率是 2x%,與考試及評核局列出的 26.9% 相若。

考試及評核局的資料:http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat12_5.pdf (第 61 頁)
顏寶鈴中學資料:http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html

passing 方面,顏寶鈴是以 3 級作為中文科和英文科的及格評級,其他科目是以 2 級作為及格評級。

作者: 憫父    時間: 13-9-9 08:35

中天英 發表於 13-9-9 03:02
我在優才(楊殷有娣)書院、福建 (小西灣)、福建 (北角) 及 福建 (觀塘) 的官方網頁內,都無法找到 2013 年公開試的成績。

能否告知如何找到相關的資料?謝謝你!

作者: 中天英    時間: 13-9-9 09:01

憫父 發表於 13-9-9 08:35
我在優才(楊殷有娣)書院、福建 (小西灣)、福建 (北角) 及 福建 (觀塘) 的官方網頁內,都無法找到 2013 年公 ...

福建中學(觀塘)
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/images/stories/temp/2013_ud_dse-result.pdf

優才嘅2013 DSE成績,前幾日響學校網頁重有,頭先去睇就唔見左。

作者: 中天英    時間: 13-9-9 09:05

憫父 發表於 13-9-9 08:15
我相信顏是以 4 或以上作 credit 的,因為圖表上,中文科全港及格率是 2x%,與考試及評核局列出的 26.9% 相 ...
33222%係符合大學最低入學資格嘅比例,代表學校整體水平。
4級或以上(Credit)%反映學校優秀學生嘅比例。

作者: 憫父    時間: 13-9-9 09:06

回復 中天英 的帖子

謝謝你!

作者: yyyvonne    時間: 13-9-9 16:09

香港中學文憑試上年度 (2011 – 12) 共有七萬三千名考生競逐一萬五千個大學資助學額 (成功率約為20.5%)。本年度 (2012 – 13) 則有八萬二千名考生爭奪一萬三千個大學資助學位 (成功率約16%),競爭一年比一年激烈!

優才第二屆畢業同學成績令人鼓舞,今年成績比往年更進一步:本校的大學入學達標率(33222) 為 85.5% (全港平均 34.7%),為全港的兩倍半。英文科優良率 (4 級或以上) 為 78.7% (全港平均 24.6%),為全港平均之 3.2 倍。與百年傳統名校或廿年優質地區學校相比,優才學生的公開考試成績已經開始與它們趨近。當然,「一山還有一山高」,肯定仍有不少名校成績比我們好,但肯定亦有不少名校不及優中。對於優中成績我們不會自滿,只會繼續堅持我們的教育理念,戰戰兢兢走每一步。

現時全港約有五百多間中學,按成績劃分為三個組別,每個組別粗略約一百七十所中學。第一組別 (Band 1) 中學約有一百二十所採用英語授課,故簡稱Band 1 EMI學校。優中由開辦已是一所Band 1 EMI學校,家長亦屢次向我查詢,我的答案始終如一,並指出優才正向更高目標進發。
香港學校百花齊放,既有政府、津貼學校;亦有直資、私立、國際學校;辦學團體五花百門,各有不同理念和特色,各擅勝場,不應刻意比較或純以成績掛帥來論得失。優才書院由李業富教授創辦,從小學開始實踐小班資優,拾級而上。教育是全人發展,考試成績絕對不是全部,更不是我們唯一的追求目標。作為一間學校的掌舵者,讓學生愉快成長,發展多方潛能,知識與道德與日俱增,讓大多數畢業同學懷着感恩、滿足、愉快的心情、無所遺憾踏出校園是我的期盼,亦是優中的辦學理念。

作者: 中天英    時間: 13-9-9 16:09

中天英 發表於 13-9-9 09:01
福建中學(觀塘)
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/images/stories/temp/2013_ud_dse-result.pd ...

啱啱揾番條link:-
優才2013 DSE成績

http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/2013_GT_2nd_HKDSE_result.pdf

作者: NeoMom    時間: 13-9-9 16:45

只睇今年成績, 顏保玲主科的成績都比福中好, 個人覺得顏可以是1C, 福中極其量2A

作者: popoyiu    時間: 13-9-13 00:14

Npl係band one同埋學校將會轉ib,而ib亦已經成為喺大學優先取錄嘅課程,用呢個學費可以選讀ib絕對超值,但聽說學校好嚴,在校內與老師溝通要講英文或普通話,,而且多功課,課外活動亦多,呢個都係要考慮之一,小朋友會比較吃力!
作者: baba987    時間: 13-10-7 22:39

作者: baba987    時間: 13-10-7 22:42

作者: joyjoyparent    時間: 13-10-8 00:07

回復 popoyiu 的帖子

首先, ib並非被大學優先取錄的課程, 取錄與否也是看成績夠不夠高.
其次, 香港已有不少直資或私校開辦並有考生考了ib課程, 詳情請看bk高中教育版.

作者: www    時間: 13-10-8 10:15

33222%   -------------    4級或以上%     -------------
優才       86            73                55           79            77
福建       68            48                33           34            56
顏保玲                                       41           72            68
以上的成績算Band 幾?

作者: hinhin0204    時間: 13-10-8 11:15

作者: cow    時間: 13-10-8 14:06

baba987 發表於 13-10-7 22:39
係人都知福建(官塘)係bane one
我可能唔係人.
作者: 中天英    時間: 13-10-8 21:31

cow 發表於 13-10-8 14:06
我可能唔係人.
你當然唔係人喇--- COW
作者: www    時間: 13-10-8 22:23

與其隨便主觀的說「係人都知...」,
不如說出客觀的數據。
很難相信福建會差到成為 "bane one"。

作者: chun媽    時間: 13-10-8 22:33

我個人選頻寶玲
作者: 中天英    時間: 13-10-8 23:22

chun媽 發表於 13-10-8 22:33
我個人選頻寶玲
樓主係問呢幾間學校嘅banding, 唔係問選邊間喎。
作者: 中天英    時間: 13-10-8 23:23

www 發表於 13-10-8 22:23
不如說出客觀的數據。
其實客觀數據一早擺左響度。
作者: Yanamami    時間: 13-10-8 23:25

www 發表於 13-10-8 22:23
不如說出客觀的數據。

唔好爭~~根據khmama2010個表,樓主問果4間直資,全部喺band1C學校。呢幾年唔會有太太太大變化吧。

作者: cathyming1    時間: 13-10-9 00:01     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

1c,有人唔肯過你,哈哈!

作者: www    時間: 13-10-9 00:20

popoyiu 發表於 13-9-13 00:14
Npl係band one同埋學校將會轉ib,而ib亦已經成為喺大學優先取錄嘅課程,用呢個學費可以選讀ib絕對超值,但聽 ...
IB 幾時成為大學優先取錄嘅課程呢?

作者: 中天英    時間: 13-10-9 05:24

Yanamami 發表於 13-10-8 23:25
唔好爭~~根據khmama2010個表,樓主問果4間直資,全部喺band1C學校。呢幾年唔會有太太太大變化吧。
...

世事常變。

對一d歷史比較長嘅學校,兩、三年變化可能唔係好大;對於一d新校離講,兩、三年可能有好大變化。

作者: www    時間: 13-10-9 09:14

「係人都知福建係bane one」 !

你知道 "bane one" 是甚麼意思嗎?

作者: cow    時間: 13-10-9 09:17

Yanamami 發表於 13-10-8 23:25
...
點解睇2010年HKCEE成績, 而唔睇2012和13年HKDSE?
作者: 中天英    時間: 13-10-9 09:23

www 發表於 13-10-9 09:14
「係人都知福建係bane one」 !

打錯個字啫,唔洗咁挑剔嘅。
作者: 中天英    時間: 13-10-9 09:32

小弟之前根據最新(2013)DSE嘅成績,分析過優才嘅Banding,可供參考

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2637852&extra=page%3D1

作者: 中天英    時間: 13-10-9 09:38

中天英 發表於 13-10-9 09:32
小弟之前根據最新(2013)DSE嘅成績,分析過優才嘅Banding,可供參考

http://www.edu-kingdom.com/forum. ...

唔好意思,copy唔倒條link添。

如果想睇嘅話,可以去小學一覧--優才書院--優中Banding果便睇。

作者: cow    時間: 13-10-9 09:49

以福建HKDSE的成績, 只能算是band 2.
優才band 1.
作者: taktakchichi    時間: 13-10-9 11:58

其實根據一些升學機構統計, 香港D大學主要都係以 JUPAS 收生 (約 80%), 讀 IB 如果唔係諗住入外國D大學, 就要同全世界人爭香港D大學淨番果2成位 (仲有好多強國人爭)

其中一間升學機構統計: http://www.britishunited.net/201 ... B0%911700%E5%80%8B/

所以讀 IB 係咪易D入大學? 我得唔係, IB 優勝之處係呢個課程係國際認可性高, 唔需要再額外考其它試就可以申請升讀外國的大學
作者: ohnono    時間: 13-10-9 15:23

taktakchichi 發表於 13-10-9 11:58
其實根據一些升學機構統計, 香港D大學主要都係以 JUPAS 收生 (約 80%), 讀 IB 如果唔係諗住入外國D大學, 就 ...

以上年為例,港大公佈以IB成績報讀醫學院的話,最少要獲得44或滿分45分的成績。即是SPCC都係得一名同學符合標準,但英基卻有7名同學獲得最高分的45分。
作者: ohnono    時間: 13-10-9 16:23

Yanamami  參考下o者~~因khmama只做左2010時既比較。DSE間間學校發報數據不一,好難比較。
---------------

我仍會參考khmama的排名表,始終會考已考了咁多年,大家學校的實力已表露無遺。況且,khmama在做這個排名表的時候,有時係有需要考慮過往的成績,或者從不同途徑和角度去取材。所以那個排名有時係包含了實力既累積,亦包含了當年的表現。

有了文憑試後,翻天覆地的情況出現了。但這沒所謂,將當年的文憑試成績加入考慮之列。但考慮還考慮,在沒有歷史基礎的文憑試下,有學校應聲倒地,亦有學校順應而起。最為人熟識既不外乎DBS和保蔭了。

應聲例地既而有好多談論文章,不再詳述。但那些順應而生的學校,突然彈起,我們在恭賀之餘,是否還要小心謹慎去處理呢!好像保蔭舊年有好好的成績,但是否應一窩蜂去搶讀呢?今年成績如何呢?好像到了現在還沒公佈,連那些為保蔭大賣口乖的鋪士都沒有了。想必因為單睇一年文憑試成績而放棄保一投入保蔭的家長,會唔會後悔呢!

再睇返今年的情形,有幾間直資係彈了出來,但還是小心考慮才好。那些能長期霸佔band 2頭或者有些已升呢成band 1尾的學校之中,不外乎有極其優越而穩定的收生源。九真有瑪小的同學,令其成績可超越區內其他學校,宣基亦受惠於直屬小學的成績提升而崛起,令其成績已追貼迦密主恩。港同既成績除了跟一間band 1學校無異之外,還得益於小學提供穩定既優生來源。

如果比我揀,從收生源出發,我會考慮顏寶豁鈴多些,正正因為附近既喇小、蔡繼有、宣小、九龍塘小,一大堆優質小學為顏作後循。(我跟顏絕無關係,亦絕不敢用一年的文憑試成績來定好壞,純粹從收生源角度看優勢和穩定性)

作者: cow    時間: 13-10-9 17:18

如果我係band1生, 我唔會揀這四間直資.
如果係band2生, 優才, 顏寶鈴, 福建, 匯基
匯基成績應好過福建, 但匯基好似把一班band1入學生變成band2畢業生?
作者: www    時間: 13-10-9 17:25

cow 發表於 13-10-9 17:18
匯基成績應好過福建, 但匯基好似把一班band1入學生變成band2畢業生? ...
cow 君,如果你係band1生, 咁你會揀哪些直資呢?

作者: dlh525    時間: 13-10-9 19:02     標題: 引用:如果我係band1生,+我唔會揀這四間直資.如果

原帖由 cow 於 13-10-09 發表
匯基成績應好過福建, 但 ...
是否可以說明為何匯基如何將band 1變做band2生,thanks

作者: cow    時間: 13-10-10 09:07

如果我係band1生, 想讀HKDSE, 梗係揀band1官津校, 或band1A/B的直資, 為何要比錢讀band2 band1C的直資?

如果我係band1生, 想讀IB, 會揀其他有IB的直資.
作者: ANChan59    時間: 13-10-10 09:28     標題: 引用:Quote:taktakchichi+發表於+13-10-9+11:58+

原帖由 ohnono 於 13-10-09 發表
以上年為例,港大公佈以IB成績報讀醫學院的話,最少要獲得44或滿分45分的成績。即是SPCC都係得一名同學符 ...
2012最低是40,因為太多位,420人,收DSE收到驚。

去年及今年PG 42+面試,CO 43。

今年港大43,中大42-43。

作者: cow    時間: 13-10-10 10:13

匯基好像沒有對外公報HKDSE成績, 但據聞只是band2/band1C 成績.
如匯基絕大部分收band 1生, 它只是間負增值學校.

作者: kellybbb    時間: 13-10-10 11:30

培僑中學呢(近小西灣)?屬于Band幾?
作者: Jackieson    時間: 13-10-10 11:54

cow發表於 13-10-10 10:50
匯基好像沒有對外公報HKDSE成績, 但據聞只是band2/band1C 成績.
如匯基絕大部分收band 1生, 它只是間負增值學校.

都有既
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

作者: popoyiu    時間: 13-10-12 00:33

回復 joyjoyparent 的帖子

真的嗎?但多份報張都報導登哂出嚟喎!
作者: popoyiu    時間: 13-10-12 00:35

回復 www 的帖子

我都係睇報張見到,你可上網查下!

作者: kykyma2000    時間: 13-10-12 12:11

回復 dlh525 的帖子

東九龍滙基書院,近年是多收了英文好的B1 学生,先幾年就好似不是祇收B1, 令外2010 Banding 是依據Khmama所定的Banding, 2012跟据chichipapa的DSE,   2013跟据 UCCKE資料:

UCCKE HKDSE  Results

JUPAS 入U率

2010 Band

72%

50%

1C

73.5%

很多新開的直資頭幾年DSE學生人數比較少,如GT 2012和2013好像是约兩至三班小班教學,祇有約40-50 多個學生,UCCKE2013 參加DSE学生人數為130。

UCCKE学校較注重品格靈命的培養 和快樂的學習環境,所以比較另類,

A Different Sky of Learning 不一樣的學習天空

不會博取好成績而不惜一切,不會不斷篩走成績差的學生,著重教育過程和理想,可能是這样,認識的畢業同学多很愛師長和學校!

如果抱着消費者心態如衹計算增值.功利等而加入,会格格不入、所以要考虑的可能是否內在品格价值而不衹是考試成績!

另外、Banding 祇是講DSE考試結果,拿不到5**,5*,5, 4 的原因很多,特別是如今的DSE 中文科、有問題的可能是現今的教育制度!

作者: chun媽    時間: 13-10-12 13:12     標題: 引用:其實根據一些升學機構統計,+香港D大學主要

原帖由 taktakchichi 於 13-10-09 發表
其實根據一些升學機構統計, 香港D大學主要都係以 JUPAS 收生 (約 80%), 讀 IB 如果唔係諗住入外國D大學, 就 ...
好認同

作者: cmvfamily    時間: 13-10-12 14:12     標題: 回覆:kykyma2000 的帖子

絕對認同
在呢個主題,有學校會掃走成績略差學生,功利主義

作者: 憫父    時間: 13-10-12 15:13

同意品格教育亦很重要。
作者: VC呀    時間: 13-10-12 17:33

我的女兒現就讀匯基,想分享一些個人意見。
匯基是一間基督教的學校,它以基督徒的理念去辦學。所以是否選這間,首先你要問自己是否應同這理念。
我作為家長,我理會到這是一所以「學生為本」的學校。
學校用不同的資源幫助孩子發掘自己的潛能,學校舉辦很多課外活動,培栽學生各方面的能力,最特別是每年以班際的Variety Show(讓同學以環保的理念作時裝設計及表演)和Annual Concert。有很多課外活動讓學生參與,鼓勵學生參與。學校更有老師去發掘資優的學生,我的女兒都是入了匯基,被轉介報讀中大及科大的資優課程。上年開始更參加科大的Dual Program,讓中學生經驗大學生活。
回應港童的情況,學院在5年前就自費興建宿舍,培養孩子獨立、讓少年人在無電腦及手機的環境生活一個學期。另外,又為新生家長開辦家長課程,分享如何與發叛期的少年人相處。
這真是A Different Sky of Learning.  

作者: dabbycheung    時間: 13-10-12 20:08

cmvfamily 發表於 13-10-12 14:12
絕對認同
在呢個主題,有學校會掃走成績略差學生,功利主義

想出聲好耐,真係忍無可忍!你又唔係呢間學校既家長,你只單憑幾年前某位 BK 家長既說話,就認定間學校會掃走成績差既學生!
我可以同你講,我個仔響呢間學校讀左 7年,響過去7年,我從未聽過學校會趕成績差既學生走!成績差既學生,學校會補底,補考,試升同留班!

作者: kykyma2000    時間: 13-10-12 21:39     標題: Sorry that I've sent it out again as I can't find it in the forum!

作者: dlh525    時間: 13-10-12 21:43     標題: 引用:+本帖最後由+kykyma2000+於+13-10-12+21:41

原帖由 kykyma2000 於 13-10-12 發表

睇唔倒??

作者: kykyma2000    時間: 13-10-12 21:46

Yes, just saw it and the subsequent discussions when I press again the reply button!
作者: cmvfamily    時間: 13-10-16 09:21

唔好對號入座
BK一天咁多留言,你覺得我睇完幾年前BK家長的post會記住?
學校要學生走,會出通告通知其他家長嗎?

作者: HaYi    時間: 13-10-18 13:16

我只是小學的家長, 但亦留意呢幾間, 我覺得,

優才的上升較明顯,

NPL 我希望佢好快有進步, 尤其是佢重語言, 在新高中類/ IB 重分柝的有優勢, 但因佢收開生是有一班非主流的學生, 成績在數字上幾年內好難會有GT 個種表現 ? (同TSL 在數字上一樣, )

FK 我接觸過幾位校內成績好的, 但感覺未夠其它band 1 中尾學校成績較好的學生, 尤其是英文, 當然幾年後是否能因自己生有大進步就不知了.
作者: yyyvonne    時間: 13-10-18 13:27

回復 HaYi 的帖子

Agreed!
作者: chrischeung    時間: 13-10-19 15:53

回復 pingpingping 的帖子

真系人人BAND ONE定意吾同,顔寶玲,我覺得B TWO,優才都系 BAND TWO,匯基福建系ONE 尾.二間入U差吾多,但顔得三成几,所以心目中系BAND TWO

作者: cow    時間: 13-10-19 21:32

chrischeung 發表於 13-10-19 15:53
回復 pingpingping 的帖子

真系人人BAND ONE定意吾同,顔寶玲,我覺得B TWO,優才都系 BAND TWO,匯基福建系ON ...

顏保玲                                       ( ) ( ) 41           72            68

人人BAND ONE定意吾同,
你可以話顔寶玲,優才, 福建係BAND 1,
可以話顔寶玲,優才係BAND1, 福建BAND 2,
可以話顔寶玲,優才, 福建BAND 2
亦可以話顔寶玲,優才係BAND 2,,福建BAND3
顔寶玲,優才HKDSE的成績明顯好過福建好多, 話顔寶玲,優才係BAND 2,福建BAND 1, 都幾牽強.

作者: summ200    時間: 13-10-19 22:04

福建只係早6-7年前出左個唔知?A學生所以出左少少名氣!佢DSE成績又真係比顏和優差!總體去計福中點都唔算bank one中
作者: chrischeung    時間: 13-10-19 23:35

回復 summ200 的帖子

算啦,假如我系BAND ONE頭中生都吾會選呢几間,BAND 尾除非邊緣人如困吾系,我一定選政府學校成績好好多
作者: chrischeung    時間: 13-10-19 23:39

回復 cow 的帖子

褔建佢以前考會考冇記錯系五成升到中六,以佢主力話收BAND ONE生,所以我咁諗.但我對呢几間系有所保留,應該系新直資有所保留,早二年有諗過轉去褔建小學,最後都系冇去見就系因為這個原因.

作者: hermanpapa    時間: 13-10-20 10:52     標題: 回覆:福建中學,優才,匯基,顏寶鈴的Banding ??

大家都留意banding及入U率。有沒有去探討一下每間學校的教學方式、理念、校園文化是否適合自己孩子的個性?師兄姐考入U,並不代表你也能考入。放學後去那裡補習是否也要跟隨就能保証入U?利申:小犬曾是四所直資之一讀過。

作者: ANChan59    時間: 13-10-20 10:59

hermanpapa 發表於 13-10-20 10:52
大家都留意banding及入U率。有沒有去探討一下每間學校的教學方式、理念、校園文化是否適合自己孩子的個性? ...
同意。
加多一點,入U率跟補習的關係。

作者: summ200    時間: 13-10-20 11:54

chrischeung 發表於 13-10-19 23:35
回復 summ200 的帖子

算啦,假如我系BAND ONE頭中生都吾會選呢几間,BAND 尾除非邊緣人如困吾系,我一定選政 ...

你呢個思維我覺得好錯!band one 官中同值資都會收到成績好學生!亦同樣有收學業差學生!我兒有一同學在
葵青一出名band one英中讀,同學仔話老師唔教書!學校無資源!佢科科都要出外搵補習!(而佢成績都只是一般)

相反小兒讀的值資由高中開始老師幫學生補課不斷!學校資源充足!我兒跟本唔需要補習!(因為有唔明佢去搵老師)

佢地2個小學時成績是差不多!去到初中尾明顯個分別已出現左!(當然上到高中大家選讀唔同科跟本無得比較)

所以學校係咪band one對我黎講並唔重要!最重要係睇學校係咪適合小朋友!老師係咪用心教!

小朋有對學校有無歸屬感才先最重要!

作者: summ200    時間: 13-10-20 18:26

重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老師話要補課!我心唸老師唔使放假架!?(得佢一班返學)小兒當晚放學回來講原來唔止老師仲有幾個上界F6學生返學幫手教佢地!如果同學無歸屬感真係彩你都傻!

作者: yslysl    時間: 13-10-20 22:44     標題: 引用:重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老

原帖由 summ200 於 13-10-20 發表
重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老師話要補課!我心唸老師唔使放假架!?(得佢一班返學)小兒當晚放 ...
介唔介意pm你仔的學校名,我都想搵這樣的學校。

作者: cow    時間: 13-10-21 09:44

hermanpapa 發表於 13-10-20 10:52
大家都留意banding及入U率。有沒有去探討一下每間學校的教學方式、理念、校園文化是否適合自己孩子的個性? ...
同意. 所以家長都"想"揀一間學校, 要banding好, 入U率高, 教學方式、理念、校園文化又適合自己孩子.
作者: NeoMom    時間: 13-10-21 17:37

chrischeung 發表於 13-10-19 23:39
回復 cow 的帖子

褔建佢以前考會考冇記錯系五成升到中六,以佢主力話收BAND ONE生,所以我咁諗.但我對呢几間 ...

根據你咁講似乎福中係負增值學校喎, 收BAND 1生出BAND 2成績
作者: ryanfamily    時間: 13-10-21 18:27

有關直資中學的增值資料,可參考chichipapa的Blog,雖是舊資料,希望可供您們參考。

Feb 09 Wed 2011 00:00直資中學的增值資料(部份)分享:       以下資料只供參考。請通過連結參看各學校的詳盡報告。

直資學校
全面評鑑報告的增值描述

聖保祿學校
高增值 “the highest value-added results”

福建中學
高增值 “high value added indexes in many subjects”

保良局羅氏基金中學
高增值 “far exceeded the expected level”

德望學校
高增值 “far exceeded the expected level”

中華基金中學
正增值 “exceeds the expected level”

匯基書院﹝東九龍﹞
正增值 “above the average for schools with a similar intake”

基督教崇真中學
正增值 “exceeded the expected level”

天水圍香島中學
正增值 “exceeded the expected level”

香港管理專業協會李國寶中學
正增值 “performed well in the three core subjects”

香港神託會培基書院
正增值 “Academic value-added performance is found in……”

保良局顏寶鈴書院
維持 “met the expected level”

香港華人基督教聯會真道書院﹝中學部﹞

聖瑪加利男女英文中小學

拔萃男書院
低增值 “slightly below the expected level”

港青基信書院
低增值 “slightly below the expected level”

匯知中學
低增值 “略低於預期水平”

基督教中國佈道會聖道迦南書院
負增值 “below the expected level”

將軍澳香島中學
負增值 “低於預期水平”

直資學校         全面評鑑報告的增值描述
聖保祿學校        高增值 “the highest value-added results”
福建中學        高增值 “high value added indexes in many subjects”
保良局羅氏基金中學        高增值 “far exceeded the expected level”
德望學校        高增值 “far exceeded the expected level”
中華基金中學        正增值 “exceeds the expected level”
匯基書院﹝東九龍﹞        正增值 “above the average for schools with a similar intake”
基督教崇真中學        正增值 “exceeded the expected level”
天水圍香島中學        正增值 “exceeded the expected level”
香港管理專業協會李國寶中學        正增值 “performed well in the three core subjects”
香港神託會培基書院        正增值 “Academic value-added performance is found in……”
保良局顏寶鈴書院        維持 “met the expected level”
香港華人基督教聯會真道書院﹝中學部﹞        維持 “met the expected level”
聖瑪加利男女英文中小學        維持 “met the expected level”
拔萃男書院        低增值 “slightly below the expected level”
港青基信書院        低增值 “slightly below the expected level”
匯知中學        低增值 “略低於預期水平”
基督教中國佈道會聖道迦南書院        負增值 “below the expected level”
將軍澳香島中學        負增值 “低於預期水平”
資料參考自chichipapa        http://chichipapa.pixnet.net/blog/post/55135286

作者: HaYi    時間: 13-10-21 19:50

其實個D視學報告是幾多年的?    我抽番看見有些是2009的, 當時都未有DSE, 有些又未結龍, 有些又未有畢業生, 有些又收埋band 2生,   其入U 成績同增值同依家的會好不同?
EG: 2009 年報告 NPL 上寫, 學校自家生的2008年第一次HKCEE /及 2008 A-level 等公開試成續有顯著進步, (...overall is notable..)

作者: chrischeung    時間: 13-10-22 10:51

回復 NeoMom 的帖子

我諗所有學校都系咁,每年出黎成績都有差異,入u率年年吾同,可以相差成几。我心儀個間都小左一成入u

作者: NeoMom    時間: 13-10-22 11:32

chrischeung 發表於 13-10-22 10:51

我諗所有學校都系咁,每年出黎成績都有差異,入u率年年吾同,可以相差成几。我心儀個 ...

成績波動一定有, 不過唔會話一年BAND 1一年BAND 2咁緊要, Anyway, BAND幾呢家野人人定義唔同, 冇興趣討論, 我自己有keep Track住有公佈成績學校的記錄, 我是續科去睇的, 會睇多好多野, 邊間好唔好我都心裡有數。FYI, 福中呢兩年DSE成績都是差不多, 不見得今年是失手。
作者: lovelysky    時間: 13-10-22 17:21

summ200 發表於 13-10-20 18:26
重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老師話要補課!我心唸老師唔使放假架!?(得佢一班返學)小兒當晚放 ...
請告知你讀邊間學校,真係用心的老師,我最喜歡
作者: lovelysky    時間: 13-10-22 17:22

NeoMom 發表於 13-10-22 11:32
成績波動一定有, 不過唔會話一年BAND 1一年BAND 2咁緊要, Anyway, BAND幾呢家野人人定義唔同, 冇興趣討論, ...
其實在那裡搵到資料,可否指教一下
作者: NeoMom    時間: 13-10-22 17:30

回復 lovelysky 的帖子

各校的網頁
作者: chrischeung    時間: 13-10-22 20:19

老實講,對呢几間都冇特別好感。
作者: chrischeung    時間: 13-10-22 20:21

不如pm我講下你講個間直資系吾系我估個間,系沙田

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5