教育王國

標題: 幼稚園報名索價$1000 不設退還 [打印本頁]

作者: jerry1027    時間: 13-9-6 12:32     標題: 幼稚園報名索價$1000 不設退還

真係好過去搶~

DETAILS: http://www.think.edu.hk/tisk/chi/tis/tis_admission.php#admissionD

* 申請入學文件          
        入學申請表 (可於網上下載或親臨索取)
兒童香港出世紙/海外護照連簽證副本
        近照兩張 (1-1/2”x2”) 貼於申請表上
        貼上郵票的回郵信封三個
        報名費 $ 1000 (支票抬頭『朗思國際學校有限公司』,恕不接受現金)
* 備註︰ 報名費不設退還, 不論結果

作者: awah112    時間: 13-9-6 12:58

作者: Yukyuk    時間: 13-9-6 13:03     標題: 回覆:jerry1027 的帖子

應該這樣說:國際學校(IB 課程)教育同本地教育的申請費用不能比較。

作者: bookreader    時間: 13-9-6 13:13

作者: nintendo    時間: 13-9-6 13:21

think 一向行 "本地化" 國際學校路線,$1000 報名費貴唔貴,見仁見智
個個覺得 "抵讀",以往年年申請人數眾多的 esf,今年報名費 $2000
其實大部份學校的報名費都係冇得退還的
利益申報:我仔女不是讀 think

作者: shadeslayer    時間: 13-9-6 14:20     標題: 回覆:幼稚園報名索價$1000 不設退還

高與低,市場會調節。

作者: mandytanghk    時間: 13-9-6 14:35

回復 jerry1027 的帖子

其實呢個係小學, 唔係幼稚園

作者: huba    時間: 13-9-6 15:57     標題: 回覆:mandytanghk 的帖子

剛開過上面的網頁連結,真的是幼稚園,報名年齡三歲多至五歲多。

作者: yukico    時間: 13-9-6 16:25

作者: pchinap    時間: 13-9-7 14:01

李麗珊又有新廣告口號。(哇!原來教育子女,係要400萬美金至得
作者: Brenday    時間: 13-9-7 21:22

作者: awah112    時間: 13-9-7 21:24

作者: birdmom    時間: 13-9-8 12:56

利害!!
作者: crystal媽咪    時間: 13-9-8 14:41

$1000報名費,如果又有一千/幾百人排隊申請,收都收到笑。
我仲以為係$1000留位費,原來真係無理解錯。
作者: gaarashura    時間: 13-9-8 16:41     標題: 回覆:幼稚園報名索價$1000 不設退還

點解我上佢網頁睇係寫住30元報名費?

作者: gaarashura    時間: 13-9-8 16:43     標題: 回覆:幼稚園報名索價$1000 不設退還

http://www.think.edu.hk/tisk/chi/kg/kg_admission.php

作者: 靚靚C9    時間: 13-9-8 21:04     標題: 回覆:幼稚園報名索價$1000 不設退還

作者: Yukyuk    時間: 13-9-9 23:13

回復 pchinap 的帖子

應該這樣說:國際學校(IB 課程)教育同本地教育的申請費用不能比較。

pchinap  n班唔使IB課程呀?  發表於 2 小時前

如果有家長想直入IB 課程的小學,他們應該唔介意。
因為其他有幼稚園及小學中學是用IB 課程的國際學校比他收得更多。

作者: spidercops    時間: 13-9-10 12:09

水漲船高
作者: HKTHK    時間: 13-9-10 13:52

Is there any kindergarten where the application fee is refundable?  
作者: bb86    時間: 13-9-10 14:09

作者: 金星媽咪    時間: 13-9-10 15:00

作者: 囝囝爸    時間: 13-9-10 15:19

金菠蘿,洗錢唔怕多!

教育啇機處處,二三萬銀買套教材,或十幾天西方遊學等,不是願者上釣,是甘之如飴!有得壹仟幾百人報名,話知「有你冇理」,先收壹佰幾拾萬大元。辦教育攪得好,發過做生意。
作者: Tan27    時間: 13-9-10 17:17

真係去搶!根本香港的教育不是做教育的工作,而是搵錢的Business!!!!!!
Sign!!!!!
作者: samuel89    時間: 13-9-10 17:20

jerry1027 發表於 13-9-6 12:32
真係好過去搶~

呢d系家長自願"進貢", 明碼實價,你情我願.......點可以話人地"真係好過去搶~"

作者: sweeticandy    時間: 13-9-11 09:30

$1000 報名費果間係小學..

幼稚園報名費係..$40...

佢地小學係.. 讀完.K2 就可以入..

作者: awah112    時間: 13-9-11 10:27

作者: shadeslayer    時間: 13-9-11 10:29     標題: 引用:真係去搶!根本香港的教育不是做教育的工作

原帖由 Tan27 於 13-09-10 發表
真係去搶!根本香港的教育不是做教育的工作,而是搵錢的Business!!!!!!
Sign!!!!! ...
私校直資要自負盈虧,做唔住要執,不是生意,係咩?佢入不敷支,你出錢支持它麼?係未辦教育,不是看收多少,係看教育質數。全港最貴的直資,恰巧是全港成績數一數二。

作者: huba    時間: 13-9-11 11:20     標題: 引用:$1000+報名費果間係小學..幼稚園報名費係..

原帖由 sweeticandy 於 13-09-11 發表
$1000 報名費果間係小學..

幼稚園報名費係..$40...
下圖是從樓主提供的網頁抽出來,看起來幼稚園至初小的報名費都是$1,000.

註:我不是在評論這報名費是否貴。

圖片附件: 1378869398782.jpg (13-9-11 11:20, 35.88 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MTQzMDF8ZGVjYzFhMzJ8MTcyNzA0Njk5NHww

作者: mandytanghk    時間: 13-9-11 14:20

回復 huba 的帖子

其實國際小學係比本地小學早一年入學的,

本地小學讀完k3入, 但係k2 開始interview 啦, 即係 4.5-5歲開始.
國際小學讀完k2入, 所以k1要開始interview. 即係 3.5years-4歲.
作者: sweeticandy    時間: 13-9-11 14:21

huba 發表於 13-9-11 11:20
下圖是從樓主提供的網頁抽出來,看起來幼稚園至初小的報名費都是$1,000.

註:我不是在評論這報名費是否貴 ...

我只係覺得樓主有誤會~ 佢揀既係國際小學. 既報名... 要出返去主頁再揀幼稚園~ 何況你所出既圖既招收年齡係3Y8MTH~ THINK 有幼兒園..所以唔會招生年齡係3Y8MTH~

而以下呢條LINK 先係幼稚園~

http://www.think.edu.hk/tisk/chi/kg/kg_admission.php

1.

入學申請表 (可於網上下載或親臨索取)

2.

兒童出世紙副本一張

3.

近照兩張 (1-1/2”x2”) 貼於申請表上

4.

貼上 HK$1.70 郵票的回郵信封四個(郵費不足,後果自負)

5.

報名費 $30 (支票抬頭『朗思國際幼稚園』,恕不接受現金)

作者: huba    時間: 13-9-11 14:46     標題: 引用:Quote:huba+發表於+13-9-11+11:20+下圖是從

原帖由 sweeticandy 於 13-09-11 發表
我只係覺得樓主有誤會~ 佢揀既係國際小學. 既報名... 要出返去主頁再揀幼稚園~ 何況你所出既圖既招收年齡 ...
多謝澄清。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5