教育王國

標題: 請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 [打印本頁]

作者: 4eyesDad    時間: 13-8-26 12:30     標題: 請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

申請小一,家長需要親自往私立/直資小學交表,當面核實文身份及文件的真實性。
如果學位一百,申請人二千一百,最後一定有二千不能入學的家長,以及學校核實的工作人員,無謂地浪費親自核實、交通、及等候的時間。
各位校長,學校可以免除家長親自交表,而在真正有需要時,例如在第二或第三次面試時,甚至在確定接受學位時,才核實文件嗎?

作者: yantabo    時間: 13-8-26 16:10     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

讚成,有錯或漏資料嘅咪後果自負,講明有錯嘅會取消申請資格咪得囉,更可況交嘅都係copy啫,寄掛號咪得囉!

作者: ac917    時間: 13-8-26 16:44

已經有好多學校唔會咁浪費自己及家長時間,但仍然仲有部份學校咁死板
作者: loveDD    時間: 13-8-26 16:54

可能在這些校長眼中,要家長在week days 請假排隊交form係表達對學校誠意的一種!
作者: fsforth    時間: 13-8-26 17:46

4eyesDad 發表於 13-8-26 12:30
申請小一,家長需要親自往私立/直資小學交表,當面核實文身份及文件的真實性。
如果學位一百,申請人二千 ...

如果當中有一個超齡考生,打入半總決賽先查文件証實超齡,你又點睇?

當面 check 文件,如有出錯,你還有機會再排隊交表,如果是郵寄, 你交少左野而校方唔比你 interview, 又有人說不近人情。

年年都有失魂家長係counter 無呢樣無個樣又問長問短,呢D時間就咁就浪費左,人人都係睇同一份 instruction, 但一樣有人錯而拖慢其他人, 家長有錯反過來罵學校 customer service 唔得。

作者: 4eyesDad    時間: 13-8-26 18:02     標題: 回覆:loveDD 的帖子

誠意不是學校收小一學生的標準呀!
面試的表演才是呀!
未正式收生時,學校無需浪費時間去睇幾千分正本文件去確實文件的真實性呀。
要求幾千個家長(尤其是絶大多數會失敗的家長們),停止一切正常活動,數小時的舟車勞動去親自交申請表,是表示什麼呢?
我祈禱,校長們有憐憫之心,減少家長申請入學的痛苦,簡化或取消親自交表的程序吧。

作者: MC1128    時間: 13-8-26 18:09

家長都有責任

看看每間學校的收表數目,一年多過一年,學校花大量人力物力處理及面試,出了正選收生名單,最後有幾多個真係入讀?學校的時間何嘗沒有被浪費?

作者: Ryan_baba    時間: 13-8-26 18:12

如果當中有一個超齡考生,打入半總決賽先查文件証實超齡,你又點睇?
取消資格
當面 check 文件,如有出錯,你還有機會再排隊交表,如果是郵寄, 你交少左野而校方唔比你 interview, 又有人說不近人情。
如果自己文件有錯,還推卸責任,怪獸家長一名
年年都有失魂家長係counter 無呢樣無個樣又問長問短,呢D時間就咁就浪費左,人人都係睇同一份 instruction, 但一樣有人錯而拖慢其他人, 家長有錯反過來罵學校 customer service 唔得。
學校可以體恤下此安排對很多人帶來不便,可安排一個drop box,總之文件不齊,後果自負
作者: Melody_BB    時間: 13-8-26 18:19     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

其實交齊文件係家長的責任,而學校真係無責任去check, 總之文件唔齊冇得in

作者: MrBeast    時間: 13-8-26 18:39

其實很多都可by mail 的,又或者可托工人姐姐交的,我試過一間真的漏了文物,interview 信中叫interview 時後補便可,大家要take it easy, 個game 只係just started.
作者: pauljr    時間: 13-8-26 19:32

我又唔覺得親自交表有問題喎,除非你報好多間啦。我報左4間,得1間要親身交之麻

另外,自行同統一派位都係親身交表對文件架啦!
作者: hadwinboy    時間: 13-8-26 22:51     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

我去年報了7間,交 form 排隊最耐只有一間(企係度兩小時另加半小時坐係班房)。其他或有1個 indoor hall 比你坐住等,或門口工友收 form, 或郵寄等。都算 ok 了。

作者: WingBB-222    時間: 13-8-26 23:55     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

我知你講邊間。。。。  

To 今年報小一家長:  Still long way to go.....  遲d你就知今天的不算什麼。。。。

作者: silvia_ng    時間: 13-8-27 09:51

MrBeast 發表於 13-8-26 18:39
其實很多都可by mail 的,又或者可托工人姐姐交的,我試過一間真的漏了文物,interview 信中叫interview 時 ...
係呀, 所以之前我都係寄掛號。
有d 仲煩既學校, 指定一日親身交表添呀! 排到好似攞平安米咁架!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-27 10:02

其實指定邊日親身交, 真係會令在職家長好頭痛, 講真而家申請十間八間好平常, 如果間間都指定日期交, 又指定日期面試, 仲見幾輪, 陣間又要上家長課程, 邊有咁多假

我明搵學校好重要, 鐘意間學校亦要付出d心機時間, 但我更明在職家長感受
作者: vivi_ma    時間: 13-8-27 10:29     標題: 引用:其實指定邊日親身交,+真係會令在職家長好頭

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-27 發表
其實指定邊日親身交, 真係會令在職家長好頭痛, 講真而家申請十間八間好平常, 如果間間都指定日期交, 又指定 ...
不便唔只係在職家長, full time mom 一樣, 我自己湊兩個, 細的一歲半, 帶住小孩等同左轉右轉車真係有難度

作者: albert831    時間: 13-8-27 10:31

九龍塘小學, 高主教, 啟思, 崇真, 福建小學, 培僑, 可以郵寄. 比個讚
作者: chanwendy    時間: 13-8-27 11:09

我當年只係報咗三間, 三間都要親身交表的, 但係全部都冇限定要 weekdays 去交, 我全部都係星期六去交的, 我覺得 ok.
作者: seamama    時間: 13-8-27 11:18     標題: 引用:九龍塘小學,+高主教,+啟思,+崇真,+福建小學

原帖由 albert831 於 13-08-27 發表
九龍塘小學, 高主教, 啟思, 崇真, 福建小學, 培僑, 可以郵寄. 比個讚
高主教不可郵寄喎

作者: happyeveryone    時間: 13-8-27 11:21

回復 albert831 的帖子

不是了, 高主教小學今年要親身交表, 可去留意學校website, 申請 form guideline 巳有寫。

作者: yantabo    時間: 13-8-27 11:49     標題: 引用:如果當中有一個超齡考生,打入半總決賽先查

原帖由 Ryan_baba 於 13-08-26 發表
取消資格
當面 check 文件,如有出錯, ...

作者: yantabo    時間: 13-8-27 11:53     標題: 引用:我又唔覺得親自交表有問題喎,除非你報好多

原帖由 pauljr 於 13-08-26 發表
我又唔覺得親自交表有問題喎,除非你報好多間啦。我報左4間,得1間要親身交之麻。

...
想問下你小朋友邊年入小一?出生率低啲,人小小嘅,親身交都冇問題嘅,不過宜家係幾千人,排2~3個鐘呢!

作者: albert831    時間: 13-8-27 12:04

回復 happyeveryone 的帖子

高主教都算幾"隔涉", 今年要親自交報名表就辛苦各位家長啦!
順帶一提, first in 當天會有很多人搭的士去, 令那裡非常塞車, 小心遲到.

作者: subb    時間: 13-8-27 12:40

唔係間間都交, 諗清楚d交小d就可以行小..... , 咁又唔洗間間下下收咁多張申請表...
作者: pauljr    時間: 13-8-27 12:42

回復 yantabo 的帖子

我小朋友今年小一,咁又有咩分別呢?  問下自己,報咁多間係咪真係間間都心儀,定係人報我報怕洩底?  都係個句,自行同統一派位都係親自去學校或派位中心交表對文件,冇分別架。

作者: little_yolky    時間: 13-8-27 15:23

Charlotte_mom 發表於 13-8-27 10:02
其實指定邊日親身交, 真係會令在職家長好頭痛, 講真而家申請十間八間好平常, 如果間間都指定日期交, 又指定 ...

最慘係有假但老細唔俾放。
作者: little_yolky    時間: 13-8-27 15:24

pauljr 發表於 13-8-27 12:42

我小朋友今年小一,咁又有咩分別呢?  問下自己,報咁多間係咪真係間間都心儀,定係人 ...

我報4間, 全部心儀, 全部適合小朋友。但依家諗番都有啲牙煙, 如果有朋友, 我都會勸佢多報幾間。
作者: 4eyesDad    時間: 13-8-28 08:00     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-8-26+12:30+申請

原帖由 fsforth 於 13-08-26 發表

當面 check 文件,如有出錯,你還有 ...
我相信校長們有更有效律及有人情味的方法,去處理少數的問題。
就算申請passport , 而家都唔需要親自交表喇!
親自交表,其實為了確實什麼交件?出世紙?年齡?真的沒有其他更好的方法?
What a waste of time and resources!

作者: MrBeast    時間: 13-8-28 08:13

4eyesDad 發表於 13-8-28 08:00
就算申請passport , 而家都唔需要親自交表喇 ...
早前我也有相同想法,但個game就係咁,同時父母可從中看到學校的style,就算一些傳統名校也會某程度上作出些微調,一成不變的,父母自己取捨吧。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-28 08:23     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-8-28+08:00+我相

原帖由 MrBeast 於 13-08-28 發表
早前我也有相同想法,但個game就係咁,同時父母可從中看到學校的style,就算一些傳統名校也會某程度上作出 ...
講得好

作者: 4eyesDad    時間: 13-8-28 08:34     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-8-28+08:00+我相

原帖由 MrBeast 於 13-08-28 發表
早前我也有相同想法,但個game就係咁,同時父母可從中看到學校的style,就算一些傳統名校也會某程度上作出 ...
在申請期間,在沒有學位前,家長通常無選擇。
可憐!

作者: 4eyesDad    時間: 13-8-28 08:46     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

接受鬥牛的人,可能覺得鬥牛有style。他們何曾想到有人會為牛而流淚?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-28 09:06

係無奈, 但阿Q d睇, 的確係認識學校既另一個機會, 或者你交表時可以順利觀察下職員/學生待人接物既表態度, 學校處理事情既方式 (未來十幾年既家長會, 係咪都會咁? 自己又配合到嗎), 再作決定

唔好講到咁慘, 或者最後唔係學校揀你, 而係你揀學校呢
作者: silvia_ng    時間: 13-8-28 10:01

4eyesDad 發表於 13-8-28 08:00
就算申請passport , 而家都唔需要親自交表喇 ...
申請passport 有得delay, 學校申請日期冇得delay麻, 一陣郵寄漏左就慘了。不過我地學校網上報名, 之後搵人黎交文件都得, 我見d 老師都係主要screen 下有冇人博大霧交portfolio黎, 有就即時退返。我諗如果用郵寄的話, 好多人都會一齊寄埋去了。
想當年我差不多全部都係郵寄申請表咋, 而家其實轉左好多間學校要親身排隊交表嗎?

作者: silvia_ng    時間: 13-8-28 10:02

4eyesDad 發表於 13-8-28 08:34
在申請期間,在沒有學位前,家長通常無選擇。
可憐!
咪咁灰啦! 而家先係遊戲既開頭, 你有權唔同佢玩架麻! 加油!~
作者: sorman    時間: 13-8-28 14:34     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-8-28+08:00+我相

原帖由 silvia_ng 於 13-08-28 發表
申請passport 有得delay, 學校申請日期冇得delay麻, 一陣郵寄漏左就慘了。不過我地學校網上報名, 之後搵人 ...
若只為退profo,很簡單,唔跟規矩就去回收箱囉。

作者: silvia_ng    時間: 13-8-28 15:10

sorman 發表於 13-8-28 14:34
若只為退profo,很簡單,唔跟規矩就去回收箱囉。
哈哈, 如果D家長係咁易話為就好了....一陣係回收箱發現D野, 又傳媒投訴架啦! 講真呀, 年年都話唔收, 但年年收文件時都有人博大霧照交?! 咁其實又係邊個責任呢?
作者: loveDD    時間: 13-8-28 16:05

silvia_ng 發表於 13-8-28 15:10
哈哈, 如果D家長係咁易話為就好了....一陣係回收箱發現D野, 又傳媒投訴架啦! 講真呀, 年年都話唔收, 但年年 ...
如果學校講明照交要"扣分"唔知得唔得呢?
作者: 4eyesDad    時間: 13-8-29 07:02     標題: 引用:係無奈,+但阿Q+d睇,+的確係認識學校既另一

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-28 發表
係無奈, 但阿Q d睇, 的確係認識學校既另一個機會, 或者你交表時可以順利觀察下職員/學生待人接物既表態度,  ...
唔一定係無奈,校長接受郵遞或Dropbox ,並無損失。學校花時間去check數千份將來一定要消滅的文件,有何意義?家長交表時,有時學校話明唔準參觀!

作者: 4eyesDad    時間: 13-8-29 07:09     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-8-28+08:34+在申

原帖由 silvia_ng 於 13-08-28 發表
咪咁灰啦! 而家先係遊戲既開頭, 你有權唔同佢玩架麻! 加油!~
希望校長係講道理及humanity 的人,唔係只講"權力"的人。

作者: MrBeast    時間: 13-8-29 08:02

4eyesDad 發表於 13-8-29 07:09
希望校長係講道理及humanity 的人,唔係只講"權力"的人。
多口問句,咁有冇去信校長建議改善呢?
作者: silvia_ng    時間: 13-8-29 10:08

4eyesDad 發表於 13-8-29 07:09
咁我諗都有好多係咁既
作者: mummyWai    時間: 13-8-29 11:00

the procedure is showing the culture of school; like "iu X", it never change the procedure even we use the electronic form in a long time ago.

So it's also experience let you to feel the school environment when you hand in the form.
作者: WingBB-222    時間: 13-8-29 21:38     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

其實每一種交表方式都有人投訴: 電腦登入hang 機、又投訴;我相信目前為止無一間直資私校敢收你 form (年齡組別乎合)而不給小孩 interview, 最多全場入去睇 video,更不要說丟進回收箱。。。。

作者: 4eyesDad    時間: 13-8-29 22:06     標題: 引用:其實每一種交表方式都有人投訴:+電腦登入ha

原帖由 WingBB-222 於 13-08-29 發表
其實每一種交表方式都有人投訴: 電腦登入hang 機、又投訴;我相信目前為止無一間直資私校敢收你 form (年 ...
不如想想很多學校沒有指定要親自交報名表。
可以做到直資或私立小學校長,一定有智慧去處理既。

作者: 4eyesDad    時間: 13-8-29 22:11     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-8-29+07:09+希望

原帖由 MrBeast 於 13-08-29 發表
多口問句,咁有冇去信校長建議改善呢?
咁多家長都有身受其苦,眞係敢怒不敢言呀!

Let us pray.

作者: CreativeAccount    時間: 13-9-2 07:25     標題: 引用:申請小一,家長需要親自往私立/直資小學交

原帖由 4eyesDad 於 13-08-26 發表
如果學位一百,申請人二千 ...
根本係鬥誠意,作用是減少漁翁撒網式家長,也是減少比咗個額給三心兩意你又唔來讀,又要由頭in 過,所以唔會了。

兩難嘅

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-2 14:30     標題: 引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+13-08-26+發表申

原帖由 CreativeAccount 於 13-09-02 發表
根本係鬥誠意,作用是減少漁翁撒網式家長,也是減少比咗個額給三心兩意你又唔來讀,又要由頭in 過,所以唔 ...
希望你唔係教育界人員。如果校長的目的是考誠意,我覺得好殘忍喎,以三千人申請一百個學位,除了成功的一百人,其餘二千九百位家長的時間,就無聊地去證明他們有誠意?個個都有誠意甚麼辦?事實證明,這樣去考誠意,對學校,對家長,毫無幫助。又如果經過一番面試後,學校想收,但家長最後唔去,學校隨時可以去waiting list 找到其他人。學校要求申請人親自交申請表,有何幫助?有何目的?真的沒有更好、更有效率
、更有人道的方法嗎?希望有高人指導!

作者: MrBeast    時間: 13-9-2 14:48

凡事都有兩面,有些家長hold multiple 位,學校學開見唔返先知學生唔讀,急忙再找學生填位,跟著就一輪退學chain reaction
作者: 4eyesDad    時間: 13-9-2 14:57     標題: 引用:凡事都有兩面,有些家長hold+multiple+位,

原帖由 MrBeast 於 13-09-02 發表
凡事都有兩面,有些家長hold multiple 位,學校學開見唔返先知學生唔讀,急忙再找學生填位,跟著就一輪退學 ...
我唔係太明白你的意思。你是否說,由於有小數家長行為不當,學校就要求家長做多些工作,考考他們的誠意,就算這些工作,是多麼無聊及浪費時間,大多數行為良好的家長,亦應該忍受?

作者: MrBeast    時間: 13-9-2 15:25

4eyesDad 發表於 13-9-2 14:57
我唔係太明白你的意思。你是否說,由於有小數家長行為不當,學校就要求家長做多些工作,考考他們的誠意,就 ...
我想講係可能校長咁做背後有他原因,或者你會覺得無聊及浪費時間,但校長可能唔係咁諗。
你唔認同咪唔報law, 又冇人攞槍迫你。

作者: ireneyklo    時間: 13-9-3 01:50

其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點交表學校有權用什麼形式,要參加遊戲就要跟學校規則。這是一個定律。
作者: 4eyesDad    時間: 13-9-3 06:31     標題: 引用:其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點

原帖由 ireneyklo 於 13-09-03 發表
其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點交表學校有權用什麼形式,要參加遊戲就要跟學校規則。這是一個定 ...
人為的安排有好及不好之分別,不是永恆不變的「定律 」,申請小一入學更加不是「遊戲」。

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-3 06:34     標題: 引用:其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點

原帖由 ireneyklo 於 13-09-03 發表
其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點交表學校有權用什麼形式,要參加遊戲就要跟學校規則。這是一個定 ...
我只祈求學校方面去為家長想想,有何更好的交表方法嗎?

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-3 06:41     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-2+14:57+我唔

原帖由 MrBeast 於 13-09-02 發表
我想講係可能校長咁做背後有他原因,或者你會覺得無聊及浪費時間,但校長可能唔係咁諗。
你唔認同咪唔報law ...
校長可以試試,在大熱天時下排隊交表的現場,訪問實情,「家長,如果可以不用親自來排隊,你還會親自來嗎?」

作者: mttmtt    時間: 13-9-3 08:42

4eyesDad 發表於 13-9-3 06:41
校長可以試試,在大熱天時下排隊交表的現場,訪問實情,「家長,如果可以不用親自來排隊,你還會親自來嗎? ...
其實我又唔覺得學校係睇家長誠意喎!不過每間學校都有唔同嘅內部行政或想法,有時有d人唔明就會覺得學校好似show off。其實學校咁收表,佢地都辛苦架,如果可以唔咁收,點解佢地唔改呢! 一定有原因嘅!
其實有d學校2nd in要見家長,我覺得好可能係想家校了解多d,因理念唔同就好大件事!  入小一後好多事都要家長配合,例如好多學校都有課後活動,而好多學校都安排唔到校車接送,要家長自行安排,咁!我相信又會比人話學校有問題。

作者: MrBeast    時間: 13-9-3 09:09

不如正面d講下邊間做得好仲好la, 我首選是救恩, 網上填,然後寄,之後網上check  (印象中仲有email和sms)
作者: WingBB-222    時間: 13-9-3 11:38

Totally agree the school would not ask parents hand in the form for 睇家長誠意, but checking all the docs submitted instead.  Each school would has its policies and admission procedures to follow.  Yes, a parent might need to spend one or two hours to hand in the form but it can save weeks of calling, verifying & communicating with parents on phone regarding the docs received by mail for example....
作者: CreativeAccount    時間: 13-9-3 12:26     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

係教育界先可以上來講嘢?

講真,hold multiple 學額一定唔係少部分家長啦,個個都係hold 到間幾好或冇咁好,都係再去搵緊再好㗎啦,點會少部分?人地commit 個學位出來,係咪個個家長保證唔走先?既然唔得,咪睇下邊個有更大決心入來囉?明唔明呀?

遊戲規則係咁,唔滿意可以唔跟佢玩, 大把學校收唔夠生,你約去辦入學手續都得,你又揀唔揀果d?

你都話3000 個applicant 得100 個入,佢出d 程序再刁難,有超過100 個申請佢就收得夠啦,何況人人都咁做啦,今朝搭車有d 直資要七點開始排隊欏表格,咪大把人做?你唔去對大局冇影響囉。

作者: Janbaby    時間: 13-9-3 12:39     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

我覺得check文件係一個重要的step,一個基本起跑點,尤其在現今的社會,要肯定個小朋友係有居港權及係佢本人應考,唔check 會讓人有機可乘,唔通重賽咩。家長們唯有頂硬上

作者: lawsonmoon    時間: 13-9-3 13:27

MrBeast 發表於 13-9-2 15:25
你唔認同咪唔報law ...
D學校又真係好人性化,依家係人多位少,係你地來求我呀,我鐘意點就點,唔高興就唔好來報囉。早幾年少學生又殺校潮,係學校叫老師企街一字排開派傳單收生,入讀送電腦呀!邊個可憐我地學校呀!
作者: lawsonmoon    時間: 13-9-3 13:36

Janbaby 發表於 13-9-3 12:39
我覺得check文件係一個重要的step,一個基本起跑點,尤其在現今的社會,要肯定個小朋友係有居港權及係佢本 ...
可註册才check文件,不對,next,反正條waiting list 都水蛇春咁長。 正常人不check百幾人而選擇去check幾千人,我常理推測係所check既资料真確性對鄰選既process係有用的。
作者: MrBeast    時間: 13-9-3 13:40

lawsonmoon 發表於 13-9-3 13:27
D學校又真係好人性化,依家係人多位少,係你地來求我呀,我鐘意點就點,唔高興就唔好來報囉。早幾年少學生又殺 ...
現實就係咁,睇下邊個需要邊個,但有時做阿Q安慰下自己。講真排隊只是小兒科,冇offer又派得差除時要日日送校長返學和放學才是真情的時候nei。
作者: fsforth    時間: 13-9-3 14:08

簡單來說這是一個供求的問題,求過於供自然難度也高,而且,人龍是由家長自發排出來的,如果樓主有留意新聞,DSE 放榜之後,就算是報 IVE 也一樣排長龍,扣門找學位由幼稚園起已經開始。

學校有權決定收生程序,家長一樣有權決定報名與否。如果學校有違你的人生價值觀,我覺得你連一秒也不應該浪費,正如我無想過排隊食一籣拉面一樣。
作者: lawsonmoon    時間: 13-9-3 15:29

MrBeast 發表於 13-9-3 13:40
現實就係咁,睇下邊個需要邊個,但有時做阿Q安慰下自己。講真排隊只是小兒科,冇offer又派得差除時要日日送 ...
係,係人性化, 章顯人性既醜惡。
作者: Joe8889    時間: 13-9-3 15:43

Then you can make less applications.........
作者: WingBB-222    時間: 13-9-3 22:54     標題: 回覆:lawsonmoon 的帖子

如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議你不要去報男拔,乾脆這些要親身交 form 也不要報了......

作者: yantabo    時間: 13-9-4 01:14     標題: 引用:Quote:pauljr+發表於+13-8-27+12:42+回復+y

原帖由 little_yolky 於 13-08-27 發表
我報4間, 全部心儀, 全部適合小朋友。但依家諗番都有啲牙煙, 如果有朋友, 我都會勸佢多報幾間。 ...
agree!

作者: yantabo    時間: 13-9-4 01:22     標題: 引用:回復+yantabo+的帖子 我小朋友今年小一,

原帖由 pauljr 於 13-08-27 發表

我小朋友今年小一,咁又有咩分別呢?  問下自己,報咁多間係咪真係間間都心儀,定係人 ...
係架真係怕洩底架,費事到時大抽獎報八間,派第七咪死,喊成晚就無謂啦!

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-4 08:03     標題: 引用:簡單來說這是一個供求的問題,求過於供自然

原帖由 fsforth 於 13-09-03 發表
簡單來說這是一個供求的問題,求過於供自然難度也高,而且,人龍是由家長自發排出來的,如果樓主有留意新聞 ...
其實這是一個「效律」的問題,學校用資源要求數千名申請人(用他們的資源)親自交表去核對文件的真實性,其中只有一至二百個申請是有關鍵,這是那麼的低效律啊!

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-4 08:20     標題: 引用:我覺得check文件係一個重要的step,一個基

原帖由 Janbaby 於 13-09-03 發表
我覺得check文件係一個重要的step,一個基本起跑點,尤其在現今的社會,要肯定個小朋友係有居港權及係佢本 ...
冇人反對學校check文件,只是祈求學校有關愛他人之心,容許mail in or dropbox,或押後在第二輪面試時去check文件,提高效益,減少親自交表對申請人之不便(甚至十分不便)。對申請多間小學,還要應付每間小學可能是二至三次面試的家長來看,取消申請時親自交表,是愛及關懷的表示。校長應該引以為榮。

作者: mttmtt    時間: 13-9-4 09:17

WingBB-222 發表於 13-9-3 22:54
如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議 ...
我相信今年一定又有好多家長鬧你指果間學校,去簡介會要排、交表要排、去in要排、接返小朋友又要排,全部分分鐘要排個幾鐘,仲唔借厠所添!好彩有2 in的話,又要再排。  唔鍾意排果d家長真係唔好去交表啦,加加埋埋慳十個八個鐘頭。 但如果交咗表就唔好上黎鬧啦!因為你地已經一早知道係咁!

作者: mttmtt    時間: 13-9-4 09:26

4eyesDad 發表於 13-9-4 08:20
冇人反對學校check文件,只是祈求學校有關愛他人之心,容許mail in or dropbox,或押後在第二輪面試時去che ...
都係果句,如學校行政可以等到2nd  in先check文件,相信佢地一定會咁做。check文件d職員点都辛苦過排隊d家長卦?
作者: 4eyesDad    時間: 13-9-4 09:35     標題: 引用:Quote:WingBB-222+發表於+13-9-3+22:54+如

原帖由 mttmtt 於 13-09-04 發表
我相信今年一定又有好多家長鬧你指果間學校,去簡介會要排、交表要排、去in要排、接返小朋友又要排,全部分 ...
學校權大,家長無權。如有改善方法,以愛為本,何樂而不為?

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-4 09:38     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-4+08:20+冇人

都係果句,如學校行政可以等到2nd  in先check文件,相信佢地一定會咁做。check文件d職員点都辛苦過排隊d家 ...
咪係囉,Check文件的職員辛苦,交表的家長辛苦,efficiency rate 只有幾個百分點,何必呢?

作者: mttmtt    時間: 13-9-4 09:44

4eyesDad 發表於 13-9-4 09:35
相信唔關權大權小問題,學校內部行政運作大家都唔知,如有改善方法,早就做咗啦!  學校d職員仲會好開心添。
作者: chunyatmama    時間: 13-9-4 10:04

冇人反對學校check文件,只是祈求學校有關愛他人之心,容許mail in or dropbox,或押後在第二輪面試時去che ...

Well, I think that's the limit of the school can do.  They spent the max amount of resource to handle the max amount of applications.  Exceeding the limit, they will not process.  Period.  I think DBS is DBS.   You like it, apply for it.  If you don't, just drop it and not even go to their seminar.  Simple as that.  Others may think KTS or TSL is better as they are not considerate and more efficient.  Go for it.  All in all, it is about matching.

To me, I like DBS, though my kid was not lucky enough to be selected.  I do not mind spending 2 hours for the seminar (though I should not as I can attend the 2nd session without lining up) and accept the chaos when I was picking up my son after interview.  Still, I hope that I could have luck after some years to apply for it again.

作者: fsforth    時間: 13-9-4 10:08

就算有 drop box, 家長都會不停打電話問"收到未?" "check 左未?" "仲有野未交齊咩?" "做咩話我未交齊? 信唔信我搵律師告你?" 歡樂滿東華式50條熱線都頂唔住呀!

作者: WingBB-222    時間: 13-9-4 13:43     標題: 回覆:fsforth 的帖子

我敢寫包單,如只用 drop-in box or mail in.....很多家長會send 多過 required pages of profile, DVD, 相冊、畫冊等,你係校長會點做?garbage bin? 家長投訴到教署都似。。。 Reject the application? 投訴你無公平處理佢既申請。。。。。

Who doesn't want to make it in more efficient way? But sorry to say it's the reality.

作者: WingBB-222    時間: 13-9-4 14:02     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

其實大家有沒有想過為何高主教過往都是用 mail in or drop box 來交表,今年反而要反其道而行,要求親自交表,莫非學校想留難家長?考驗家長誠意?又或是故意製造人龍自抬身價?還是為勢所逼要做好把關工作?

作者: fsforth    時間: 13-9-4 14:53

WingBB-222 發表於 13-9-4 13:43
我敢寫包單,如只用 drop-in box or mail in.....很多家長會send 多過 required pages of profile, DVD, 相 ...

拆 folder 都拆到手軟, 如果人人跟 instruction 去做,就算是當面check 文件,都唔使排好耐。

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-5 07:19     標題: 引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-4+09:35+學校

相信唔關權大權小問題,學校內部行政運作大家都唔知,如有改善方法,早就做咗啦!  學校d職員仲會好開心添。 ...
你唔似係校長,只係估估下。咁多間學校,好多都唔要求申請人親自交表噃,佢地沒有行政問題噃。

作者: bigboy129    時間: 13-9-5 08:08     標題: 引用:誠意不是學校收小一學生的標準呀! 面試的表

原帖由 4eyesDad 於 13-08-26 發表
誠意不是學校收小一學生的標準呀!
面試的表演才是呀!
未正式收生時,學校無需浪費時間去睇幾千分正本文件去 ...
不如你叫學校網上交資料庫,1st round網上interview,,到第二輪或最後階段先面對面interview及交資料核對,真係收嘅先見家長,甘就最好

作者: bigboy129    時間: 13-9-5 08:20     標題: 引用:Quote:原帖由+CreativeAccount+於+13-09-02

原帖由 4eyesDad 於 13-09-02 發表
希望你唔係教育界人員。如果校長的目的是考誠意,我覺得好殘忍喎,以三千人申請一百個學位,除了成功的一百 ...
不喜歡學校行政方式,便不要報了,免得將來對學校不滿。

作者: bigboy129    時間: 13-9-5 08:42     標題: 引用:Quote:原帖由+mttmtt+於+13-09-04+發表我相

原帖由 4eyesDad 於 13-09-04 發表
你去做校長就好,我帶個仔去你學校讀。

作者: MrBeast    時間: 13-9-5 10:40

我覺得第二做得好應是dgjs, 網download form,填完放落個箱或郵寄,神級又唔洗排,有錯漏就your problem, 講真咁simple instructions 都follow 唔到佢都未必想收你。
作者: fsforth    時間: 13-9-5 11:32

MrBeast 發表於 13-9-5 10:40
我覺得第二做得好應是dgjs, 網download form,填完放落個箱或郵寄,神級又唔洗排,有錯漏就your problem,  ...

所以,大發慈悲的著眼點人人都不同,自己企耐少少但給你一個改機會,又或者找個信差幫手交表,但失敗了都不知道因由,什麼重要些?

作為一個成年人,如果有人在重要時刻提醒我,又給我一個改過的機會,我會感恩。

作者: notcool    時間: 13-9-5 12:13

If it is the government, everyone will scream at them. Increase the application fee to hire temp resources to help them to check documents.

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-5 22:40     標題: 引用:If+it+is+the+government,+everyone+will+s

原帖由 notcool 於 13-09-05 發表
If it is the government, everyone will scream at them. Increase the application fee to hire temp res ...
通常有幾千個申請人不能過第一輪面試噃,咁check佢地的文件冇乜用噃!製造就業或over time 的機會?

作者: Rickyccp    時間: 13-9-5 22:48     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

其實同去報考試一樣,都要證實左符合basic requirement 先可以有得考,無理由入左試場考先check, 咁樣先對其他考生公平

作者: Melody_BB    時間: 13-9-5 22:49     標題: 回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

去交表可以見到學校行政手法,有D好流暢,有D好繁複

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-6 00:14     標題: 引用:其實同去報考試一樣,都要證實左符合basic+

原帖由 Rickyccp 於 13-09-05 發表
其實同去報考試一樣,都要證實左符合basic requirement 先可以有得考,無理由入左試場考先check, 咁樣先對 ...
你的考試比擬很有趣,但不適合。唔Check幾千名失敗申請人的文件,對成功的申請人,不會不公平!

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-6 07:35     標題: 引用:Quote:MrBeast+發表於+13-9-5+10:40+我覺得

原帖由 fsforth 於 13-09-05 發表
所以,大發慈悲的著眼點人人都不同,自己企耐少少但給你一個改機會,又或者找個信差幫手交表,但失敗了都 ...
親自交表令填表正確?代價很大啊!大多數小心填表的人,要陪小數不小心填表的人去交表,合理嗎?

作者: lawsonmoon    時間: 13-9-7 21:29

WingBB-222 發表於 13-9-3 22:54
如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議 ...
男拔?冇報過呀,犬兒冇咁叻,亦唔夠錢讀呀。
作者: 4eyesDad    時間: 13-9-8 00:03     標題: 引用:如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮

原帖由 WingBB-222 於 13-09-03 發表
在幼稚園論壇,亦有家長投訴,親自排隊交申請表,真係苦了家長。是教育家聰明,還是家長蠢,自願受罪?

作者: yantabo    時間: 13-9-8 00:34     標題: 引用:我覺得第二做得好應是dgjs,+網download+for

原帖由 MrBeast 於 13-09-05 發表
我覺得第二做得好應是dgjs, 網download form,填完放落個箱或郵寄,神級又唔洗排,有錯漏就your problem,  ...
yes agree!!
like co ed, they asked ppl to hand in form in person and they can manage quickly and smoothly !! 超讚!

作者: 4eyesDad    時間: 13-9-8 06:49     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-09-05+發表我

原帖由 yantabo 於 13-09-08 發表
yes agree!!
like co ed, they asked ppl to hand in form in person and they can manage quickly and smo ...
有壇友話: 現今通訊發達仲要人親自排隊交報名表實在落後同浪費時間。 我絶對同意!

作者: h2013    時間: 13-9-8 07:14     標題: 引用:Quote:原帖由+yantabo+於+13-09-08+發表yes

原帖由 4eyesDad 於 13-09-08 發表
有壇友話: 現今通訊發達仲要人親自排隊交報名表實在落後同浪費時間。 我絶對同意!

...
我想講培正仲衰,比一小時既時段你交表,但排隊超過個半鐘, 有d C9見到自己friend就走埋去,學校個d叔叔,嬸嬸見到有人打尖, 都唔理。呼籲埋家長們,交表時排隊,唔該!

作者: readers    時間: 13-9-8 08:38

也許排長龍成個墟讓學校感覺良好。i agree with 4eyesDad.
作者: notcool    時間: 13-9-8 09:01

回復 4eyesDad 的帖子

Open a few counters to check. The school cannot control number of parents, they can offer more windows to check if they think it is important to check documents when applying.

But I do agree application by post is the best and the school needs to think something if it takes more than an hour to just queue

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5