教育王國

標題: 【短片】六科5** 入中大盼用音符說故事 尖子捨醫科 揀音樂 [打印本頁]

作者: elbar    時間: 13-8-12 08:11     標題: 【短片】六科5** 入中大盼用音符說故事 尖子捨醫科 揀音樂

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130812/18374683

[youtube]e4vW1NWqS7s[/youtube]

■黎渺揚堅持入讀中大音樂系,只因珍惜仍能追夢的大學時代。

追夢很難,卻非天馬行空。年僅16歲的黎渺揚於文憑試摘下六科5**,人人以為他要讀醫、讀法律,他卻堅持報考中大音樂系,盼用音符說故事,「我想把握大學四年時間,做最鍾意、最享受嘅事」。不論開心、失落,他總與音樂為伴,「音樂係social嘅,我想試吓做指揮,團結樂手一齊分享屬於我哋嘅故事」。

黎渺揚出身音樂世家,中大音樂系畢業、現職音樂老師的黎母自小教他彈鋼琴,後來再安排他學拉小提琴,埋下音樂細胞,「細個都鍾意,但唔係好主動,踢一腳郁一下」。中四選科,母親「半逼半𠱁」着他報考音樂科,高中三年竟成為他愛上音樂的轉捩點,「講起嚟要多謝我媽媽。高中識到志同道合朋友,一齊玩音樂,我諗係發掘咗我嘅興趣」。

音樂於他而言,不只是情感抒發,更是與人分享故事的載體。他說,自小喜歡用筆記錄生活點滴,直至高中才改以音符說話,「中五嗰陣有個朋友突然間唔理我,當時好唔開心,於是作咗首歌記錄呢份心情」。

七高中戰友同獲取錄

阿揚坦言想過放棄音樂,一度將繙譯系、醫學院放在聯招的首選位置,「但最後我問自己,到底做邊樣嘢最開心、最享受,我好清楚係音樂」。有朋友不理解他的選擇,直言讀音樂白白浪費他的好成績,他不以為然,「既然有好成績,有得揀,更加應該忠於自己」。父母和鋼琴老師也支持他追夢。

放榜前夕,本應「坐定粒六」的阿揚與其他考生一樣緊張莫名,「其實好諷刺,我成績OK,偏偏揀咗唔太着重成績嘅音樂系,一路都好擔心面試表現差,老師唔收我」。結果如願以償,與七名高中戰友同獲中大音樂系取錄,臉上雖沒有興奮若狂,但滿足和感恩至今縈繞心頭。

童心未泯的阿揚,直認受《哈利波特》電影影響,想一嘗電影配樂滋味;又希望擔任樂團指揮,手執充滿力量的指揮棒,帶領樂手一起與觀眾分享故事,「所以呢幾年要努力充實自己」。

作者: JuiceMum    時間: 13-8-12 10:14

作者: cindycyh1023    時間: 13-8-12 10:43

真係人各有志,無得講
作者: jessimm    時間: 13-8-12 10:52

少年人他的家長
作者: woodst    時間: 13-8-12 11:10

作者: ANChan59    時間: 13-8-12 11:17     標題: 引用:六科5**+都唔收的話++音樂系會收乜人!!!+"

原帖由 JuiceMum 於 13-08-12 發表
六科5** 都唔收的話  音樂系會收乜人!!!

"其實好諷刺,我成績OK,偏偏揀咗唔太着 ...
他講得冇錯!

如果成績比該科一般入學資格高,在面試時會被質疑搵水泡,可能1/3面試時間是左chok右chok你的其他選擇,有時小朋友都感覺無奈及無辜。

作者: Yanamami    時間: 13-8-12 12:27

喺o咼~~副音樂咪得囉~
作者: judywan    時間: 13-8-12 13:54

好多人想入醫都入唔到。
作者: panbaby    時間: 13-8-12 19:41

咁好成績選讀音樂, 除了個人特別喜好外, 父母的支持和諒解都好重要.  如果主人翁的父母不是本身喜好音樂, 換了其他父母, 有醫唔讀去讀音樂, 我諗多數會 變了'黑天鵝', '白天鵝'...或最多准佢副修....

其實如果主人翁真的唔鐘意讀醫而夾硬迫佢去讀, 我哋作為家長, 萬一自己的子女成績好, 但唔鐘意出路好的科目, 到時自己會點做呢?  迫佢? 佢可能好痛苦, 佢又夠大可以自己做嘢, 借政府錢, 唔用你啲錢, 更換來親子關係冷淡, 到時自己會點做呢?    各位家長又會點做呢?
作者: woodst    時間: 13-8-13 10:49

作者: 小小bb    時間: 13-8-13 20:19

好大的勇氣, 希望黎同學有美好的將來。
作者: jessimm    時間: 13-8-13 23:04

讀醫科係要有passion, cu 的 individual interview 就係要試出學生的能耐。今年都有低分in高分out的例子,當然極高分會有把握。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5