教育王國

標題: 支持李偲嫣 [打印本頁]

作者: karen55407    時間: 13-8-5 08:24     標題: 支持李偲嫣

身為油尖旺學校家長,親身體現八四旺角街頭示威,欣賞李偲嫣的勇敢和修養,我在你身上真正見証了「正義」。

作者: TiTiTiTi    時間: 13-8-6 15:05

你真沙膽,唔驚被批鬥。支持林老師先會比人讚正義的!
作者: lokfail    時間: 13-8-6 15:39

作者: friendlyguy    時間: 13-8-6 16:49

哈!哈!都好重口味!
作者: longyiu    時間: 13-8-6 17:04     標題: 回覆:支持李偲嫣

作者: Christi    時間: 13-8-6 17:14     標題: 回覆:支持李偲嫣

佢啲說話內容一個粗口都冇,但卻比講粗口更差!

作者: mokchingyin0910    時間: 13-8-6 17:35     標題: 回覆:支持李偲嫣

兩個都支持唔住

作者: 天使麵    時間: 13-8-6 17:35     標題: 引用:佢啲說話內容一個粗口都冇,但卻比講粗口更

原帖由 Christi 於 13-08-06 發表
佢啲說話內容一個粗口都冇,但卻比講粗口更差!
同意!佢的尖酸刻薄的說話,批鬥的行為,
身為油尖旺家長,我只可以講,佢唔代表我!!!

作者: 小伊    時間: 13-8-6 19:09     標題: 回覆:天使麵 的帖子

在支持她之前,你究竟是否知道李偲傿是何許人?

作者: birdmom    時間: 13-8-6 19:47

這個女人不知所謂,說話沒有修養,令我討厭。
不要誤會,我並不支持林老師。

作者: anitawong21    時間: 13-8-6 20:41

我都係油尖旺家長,點解佢代表家長去抗議前冇徵詢過我議見?
作者: 小伊    時間: 13-8-6 21:21     標題: 回覆:anitawong21 的帖子

個家長聯會系佢自己創立嘅,李國寶家長會已在2011年罷免她的會藉。

作者: lokfail    時間: 13-8-6 21:22

作者: chrischeung    時間: 13-8-6 22:52

回復 karen55407 的帖子

我絕對支持........警方,   身為老師EQ低到到...收得啦.

作者: chrischeung    時間: 13-8-6 22:54

睇黎BK系冇人支持粗口李,:;pppp:觀眾眼睛系雪亮
作者: lokfail    時間: 13-8-6 23:15

作者: carriebaby111    時間: 13-8-6 23:24     標題: 引用:睇黎BK系冇人支持粗口李,觀眾眼睛系雪亮

原帖由 chrischeung 於 13-08-06 發表
睇黎BK系冇人支持粗口李,觀眾眼睛系雪亮
很多人會掉落一個陷阱,就是“敵人的敵人,便是朋友。”像如果你不支持這個,那個,或只要和自己的立場有分歧,就是和我作對。這些人非常膚淺,非黑即白

作者: karen55407    時間: 13-8-6 23:40

我親見兩大陣型,見到一邊人係壓倒性暴力和滿口粗口,好恐怖!我見唔對路,立即離場,我佩服此女子竟能站台。
作者: lokfail    時間: 13-8-6 23:49

作者: yanyan1280    時間: 13-8-6 23:52     標題: 回覆:lokfail 的帖子

林慧思垃圾老師收得啦

作者: lokfail    時間: 13-8-6 23:57

作者: yanyan1280    時間: 13-8-6 23:58     標題: 回覆:yanyan1280 的帖子

我唸一個bk國民冇咁大影響力影響到上水寶血會培靈小學校長既決定掛。

作者: lokfail    時間: 13-8-7 00:00

作者: carriebaby111    時間: 13-8-7 00:17     標題: 回覆:支持李偲嫣

不好意思,請厘清一下“垃圾”一詞,用垃圾一詞形容(或責備)一個人,算是人身攻擊嗎? 這詞是否和 “賤人”“8公”8婆” 份量和意思相類呢?  我的理解是,垃圾是癈物,冇用的,垃圾一詞都幾重語氣,是形容一些“唔死都冇用”的人,邊類人唔死都冇用呢,殺父母的那個衰仔,前排殺老婆仔女的男人,他們絕對配得上這詞。而林老師只說了幾個粗口,就遭到如此“名譽”,有點過火了。不過都是那句,大家有言論自由,說錯了,道句歉就算罷

作者: yanyan1280    時間: 13-8-7 01:14     標題: 回覆:carriebaby111 的帖子

呢個係你既定義,唔代表我,我既角度覺得佢係垃圾,人渣老師! 但我都希望支持她的人可以把他們的子女比林慧思執教!

作者: carriebaby111    時間: 13-8-7 01:51     標題: 引用:呢個係你既定義,唔代表我,我既角度覺得佢

原帖由 yanyan1280 於 13-08-07 發表
呢個係你既定義,唔代表我,我既角度覺得佢係垃圾,人渣老師! 但我都希望支持她的人可以把他們的子女比林 ...
1,你還未答我,請問垃圾一詞的份量和語氣,是否等同8公,8婆,賤人,或者更甚? 2,既然是個人立場,那就行了,請你一視同仁,將這個標準,也延伸到林慧思當日的個人語言上,她是為人師表,你是為人父母,我想你是衛道之人,你不會認為“我是講垃圾人渣,那又如何,但你不知我是誰,”這種想法?如果有此想法,就是代己以寬……3,支持她的動機,不支持她說用粗口表達不滿,我不能因為她一時的小錯失,就連她背後的動機也抹殺了,這都是我一直堅持的說法,至於跟不跟她學習,又是另一個問題,不是能混為一談,難道我支持呂老師,我也要去跟他上課嗎?

作者: carriebaby111    時間: 13-8-7 02:08     標題: 引用:呢個係你既定義,唔代表我,我既角度覺得佢

呢個係你既定義,唔代表我,我既角度覺得佢係垃圾,人渣老師! 但我都希望支持她的人可以把他們的子女比林 ...
還有,想多了解你的立場,請問那些殺父母,殺老婆仔女的人,你又會怎樣形容他們呢?

作者: 小伊    時間: 13-8-7 02:18     標題: 回覆:carriebaby111 的帖子

介紹下李偲傿吧:
http://news.mingpao.com/20130806/gaa3.htm

作者: HKTHK    時間: 13-8-7 03:09

Amazing, even an attention seeking sociopath can have supporters
作者: lokfail    時間: 13-8-7 07:12

作者: yanyan1280    時間: 13-8-7 08:34     標題: 回覆:carriebaby111 的帖子

我不需要回答你,每個人都可以堅持自己立場,這才是言論自由,你覺得她沒問題,我不會反對你的論點,你可以不用唸住反對我改變我,但我亦很支持支持她的人和覺得佢好值得原諒,有做知錯能改英雄既潛質既家長快快申請佢仔女去入佢間粗口培靈小學讀書。另外話佢垃圾老師,後面係加左老師二字,代表佢在教壇上,我看不出為人師表她有做好本份,至於你把垃圾老師二字要和殺人犯相比是你的自由。

我真好奇怪點解一定要答你,我而家同你参加辯論比賽嗎?如果你覺得是,那我送你贏了,但我會堅持我的立場。

作者: birdbird    時間: 13-8-7 09:59     標題: 回覆:支持李偲嫣

我不認同林老師,但我更不認同文革式的批鬥。

作者: yanyan1280    時間: 13-8-7 10:38

回復 carriebaby111 的帖子

咁要睇你支持佢到咩程度啦. 演唱會都有$100/380/580/980, 又有人係口講支持, 但連DVD都唔買, 在網上睇佢演唱會當支持佢果種. 你要做邊種都唔會開我事都唔需要向我交代. 但我十分支持那些支持她, 覺得她道歉好值得欣賞的人快快去佢間XXXX蘭花系上水寶血會培靈小學讀書. 咁就可以接受到優質既教育啦!

作者: 聰    時間: 13-8-7 10:41     標題: 回覆:支持李偲嫣

當日林老師是否帶同學生出席活動,而同時以老師身份在學生面前講'what the fuck'. 如果唔係,咁佢只係一個路人身份。無需道歉(個人認為) 。至於李女士的說話方式過於粗鄙及刻薄,如果話她代表油尖旺家長發言的話,咁班家長都好有問題。

作者: yanyan1280    時間: 13-8-7 10:41

SORRY, 樓主, 講講下離左題, 對於李偲嫣, 沒有意見, 沒有反對或支持.
但我都好佩服佢咁多暴民都仲有那上台的勇氣.
作者: 小伊    時間: 13-8-7 10:47     標題: 回覆:yanyan1280 的帖子

香港仲未可以有普選,因為選民嘅政治認知仍然很低。

作者: yanyan1280    時間: 13-8-7 10:51

回復 小伊 的帖子

所以香港D專業人士咁缺乏, 家庭又咁多問題, 因為大家都忘了修身齊家治國平天下!

作者: carriebaby111    時間: 13-8-7 11:38     標題: 引用:我不需要回答你,每個人都可以堅持自己立場

我不需要回答你,每個人都可以堅持自己立場,這才是言論自由,你覺得她沒問題,我不會反對你的論點,你可以 ...
你當然可以不答,道理只會越辦越明,這證明你的論點不堪一擊,上得論壇跟別人討論,就是要將自己的理念厘定清楚,跟我討論這麼久,如果自己的理念都含糊其詞,連自己都說服不了,這叫盲從自己的論點,為支持而支持。 還有,辦論或討論,勝了的一方,不是歸於個人勝利,而是道理上勝。如果你只認為是“讓你勝” 這個心態就太狹隘了,因為,我的想法和論點,是有很多人跟我相似

作者: carriebaby111    時間: 13-8-7 11:40     標題: 引用:回復+小伊+的帖子 所以香港D專業人士咁缺

回復 小伊 的帖子

所以香港D專業人士咁缺乏, 家庭又咁多問題, 因為大家都忘了修身齊家治國平天下!
更正,香港是有很多專業人士,如果要普選,嚴格來說,任何人也可以被提名去參選。請多看時事新聞

作者: Mighty    時間: 13-8-7 11:57

李女士、浄係区馬費都過万、真係無理由要我地D納税人貼架!! 真係5応該再用家長会這個名義了、名正言順叫自己做梁議員GE助理好D LOR。
作者: carriebaby111    時間: 13-8-7 12:10     標題: 引用:香港仲未可以有普選,因為選民嘅政治認知仍

原帖由 小伊 於 13-08-07 發表
贊成,低,不是問題,最令人發笑的,是這些人諗為自己好高

作者: ANChan59    時間: 13-8-7 12:46

Mighty 發表於 13-8-7 11:57
李女士、浄係区馬費都過万、真係無理由要我地D納税人貼架!! 真係5応該再用家長会這個名義了、名正言順 ...
"西環契女",你估浪得虛名。不過,不應該這樣輕易露底!
所以xx家長會,yy大聯盟,愛字頭虛擬組織,都是小心些,不要接近!

作者: friendlyguy    時間: 13-8-7 12:58

回復 ANChan59 的帖子

咁City Law 讀唔讀得過?
作者: JustAParent    時間: 13-8-7 13:03     標題: 引用:香港仲未可以有普選,因為選民嘅政治認知仍

原帖由 小伊 於 13-08-07 發表
你得出這個結論就正中某些人下懷,太開心太美妙了!香港有見識有質素有政治認知的人其實只有690個,689個投了好票,1個做了大官啦。

作者: 小伊    時間: 13-8-7 13:29     標題: 回覆:JustAParent 的帖子

689已包括689自己嗰票!

作者: LeQ    時間: 13-8-7 15:35

觀其在電視上的言行舉止, 不覺得這人是我們家長的代表, 有辱我們這一代家長的智慧, 這人簡直是小圈子選出來的其中一人.

你話佢係黑/白社會既XX家長代表, 我覺得佢仲似.

如果佢話受到電話恐嚇, 我直頭懷疑佢地本想打比老師, 但只係打錯電話比自己友
作者: Mighty    時間: 13-8-7 16:07

除左小習外,有誰能恐嚇佢呀!
作者: lokfail    時間: 13-8-7 22:29

作者: chrischeung    時間: 13-8-7 22:43

回復 lokfail 的帖子

你有你支持,我有我大家有決選擇,意見不一
作者: ANChan59    時間: 13-8-7 22:44

friendlyguy 發表於 13-8-7 12:58

咁City Law 讀唔讀得過?
唔選她的科都問題不大
作者: SUK331    時間: 13-8-7 22:54

carriebaby111 發表於 13-8-7 11:38
你當然可以不答,道理只會越辦越明,這證明你的論點不堪一擊,上得論壇跟別人討論,就

但你們都認為這樣一句駁一句重覆著自己的論點, 最後得不到所謂道理上的勝利啦, 哪何來"讓你勝"?只會沒完沒了.

如果要講到這是一個論壇, 又要理念厘定清楚, 不應含糊其詞, 說服不了自己. 要有咁多RULE?  有冇時間限制? 是版主制定咩?k

咁請許我講句. 你地離左題啦.

BTW...我都係中立啦. 其實可唔可以有人多講講李偲嫣呀? 唔係家長會? 點解佢要話係代表油尖旺家長講野?

作者: Christi    時間: 13-8-7 23:31

回復 SUK331 的帖子

講李某? 有乜好提? 令到我地身為[家長]既人,聲名狼籍...

作者: lokfail    時間: 13-8-7 23:32

作者: Christi    時間: 13-8-7 23:47

關於李某的新聞:

主場新聞: 梁美芬公帑請李偲嫣-萬元月薪

http://thehousenews.com/politics ... %E6%9C%88%E8%96%AA/

(背景: 之前有報道話李某同梁某認識,梁某後來答記者說,李某是她的兼職顧問,只攞車馬費. 李某也是說只攞車馬費. 之後記者翻查梁某在立法會的申報,踢爆梁某原來早在2009年已請了李某作為她的員工,title係兼職項目經理,人工月薪$10500. 後來記者問梁某點解釋 [車馬費] 查實係按月支薪$10500, 梁某拒答)

大家自行思考.
作者: yanyan1280    時間: 13-8-8 00:09

carriebaby111 發表於 13-8-7 11:38
你當然可以不答,道理只會越辦越明,這證明你的論點不堪一擊,上得論壇跟別人討論,就是要將自己的理念厘定 ...
***得論壇跟別人討論,就是要將自己的理念厘定清楚,跟我討論這麼久,如果自己的理念都含糊其詞,連自己都說服不了,這叫盲從自己的論點,為支持而支持。

呢個都係你自己覺得遮. 定唔知原來你一直都幻想同我討論. 但我就唔會詞窮到好似你咁, 笑我的無知, 同埋因為咁而話你有被害妄想症或其他病來話你. 因為我唔係想同你鬧交. 就算我真是無知, 應該另你覺得可笑? 你咁樣都好唔尊重人.

正如你話你都會係FACEBOOK話自己個仔係百痴仔, 你問我這樣是否也枉為人母? 我也覺得是因百痴也是有感覺的. 但我冇資格去替人教母, 如果要拿來比, 我冇資格批評你就等於冇資格批評林慧思? 所以我咪係度講, 而唔係你收到信, 就算你收到投訴, 點處理又或者告我我都控制唔到的.

我再清楚D告訴你, 既然大家意見不一, 你是有你的發表我不阻止. 我不是和你討論. 下次有辦論比賽你比FORM我填, 因為唔係你想討論我必需同你討論的.

唔該你分清楚我是講比你知而唔係想同你討論, 我很反對林慧思的做法. 亦會多個途徑投訴她不配為人師表!

作者: redkoni    時間: 13-8-8 01:53

李艷青

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9D%8E%E5%81%B2%E5%AB%A3

請問係邊位家長嘅代表?幾時選出來?要我支持佢我寧願支持劉sir...........睇埋先...劉家傑劉sir至真,哈哈
作者: ANChan59    時間: 13-8-8 06:45     標題: 引用:李艷青http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9

原帖由 redkoni 於 13-08-08 發表
李艷青

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9D%8E%E5%81%B2%E5%AB%A3
幾識搵食,部份市民重儍下儍下。

班差佬冇理由唔知?重案組,商業犯罪調查科,唉!

作者: HKTHK    時間: 13-8-8 09:19

What I want to know is if the "helpers" here in BK are paid by public money as well!  
作者: lolo272    時間: 13-8-8 09:22

我幾欣賞李偲嫣喎!佢不畏強權, 對住咁多粗人都面不改容! 佢真係冇講粗口喎, 我覺得佢一個字既粗口都冇講, 但都反駁得D粗口人幾到肉, 呢D咪叫型囉, 我唔知佢有咩背景都好啦, 佢夠膽上台對住D流氓抗議佢地, 我欣賞佢!正如我地唔知個老師有咩背景都好, 佢辱警, 衝封鎖線, 呢D大事大非既野, 冇可能因為佢係社民連同蘭化系就怕左佢!!!!!!
作者: lolo272    時間: 13-8-8 09:24

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22274496&extra=page%3D1
有預謀的煽亂行動,呢位林慧思根本就唔係什麼買完路經此地而路見不平,因家住上水而現場附近均冇賣。

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-8-8 09:41     標題: 引用:Quote:carriebaby111+發表於+13-8-7+11:38+

原帖由 yanyan1280 於 13-08-08 發表
***得論壇跟別人討論,就是要將自己的理念厘定清楚,跟我討論這麼久,如果自己的理念都含糊其詞,連自己都 ...
請問在小學雜談中另一林老師的帖文,不見了嘅?

作者: talknwrite    時間: 13-8-8 09:43

住上水去旺角行街就係有預謀煽亂行動!!! 呢頂帽都扣好大...

咁大陸自由行落嚟喺乜呀
作者: yanyan1280    時間: 13-8-8 09:44     標題: 引用:Quote:carriebaby111+發表於+13-8-7+11:38+

原帖由 yanyan1280 於 13-08-08 發表
***得論壇跟別人討論,就是要將自己的理念厘定清楚,跟我討論這麼久,如果自己的理念都含糊其詞,連自己都 ...
話知你話我狗屎垃圾亦然

作者: ANChan59    時間: 13-8-8 09:48     標題: 回覆:HKTHK 的帖子

I don't know. May not be.

Parents are too pure here.

作者: yanyan1280    時間: 13-8-8 09:49     標題: 引用:回復+karen55407+的帖子 我絕對支持......

原帖由 chrischeung 於 13-08-06 發表

我絕對支持........警方,   身為老師EQ低到到...收得啦.
支持

作者: yanyan1280    時間: 13-8-8 10:02     標題: 引用:Quote:原帖由+redkoni+於+13-08-08+發表李

原帖由 ANChan59 於 13-08-08 發表
幾識搵食,部份市民重儍下儍下。

班差佬冇理由唔知?重案組,商業犯罪調查科,唉!
咁你有事就唔好搵佢地幫你啦,唔係就自打咀巴

作者: talknwrite    時間: 13-8-8 10:03

呢位李女士擺明就係借機做SHOW比西環睇, 搏取自己在中央良好印象, 日後可以分到D甜點.
作者: carriebaby111    時間: 13-8-8 10:13     標題: 引用:回復+ANChan59+的帖子 What+I+want+to+kno

原帖由 HKTHK 於 13-08-08 發表

What I want to know is if the "helpers" here in BK are paid by public money as ...

or may be they are just the "real supporter". But many parents are antipathy of her speech,even she didnt speak any foul language

作者: yanyan1280    時間: 13-8-8 10:24

carriebaby111 發表於 13-8-7 11:40
更正,香港是有很多專業人士,如果要普選,嚴格來說,任何人也可以被提名去參選。請多看時事新聞

...

覺得多是你自己個人的感覺我不反對, 我是覺得少. 所以不需要你更正!

作者: cow    時間: 13-8-8 10:44

carriebaby111 發表於 13-8-7 11:40
請看一看基本法.
作者: cow    時間: 13-8-8 10:49

If last year's Legislative Council election saw a rise in radical forces in the pan-democratic front, it couldn't be clearer the pro-Beijing camp is striking back with equally ugly hooliganism.

It's a dangerous development the government can't afford to ignore.
http://www.thestandard.com.hk/ne ... r=20130808&fc=7
作者: wong2323    時間: 13-8-8 11:40

版主示:

此主題太多爭論,現關閉此主題!
大家請到"親子王國"的"時事擂台"再作討論!
謝謝!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=728&page=1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5