教育王國

標題: 入了大學,如何再令英文進步? [打印本頁]

作者: 蘇太    時間: 13-8-1 23:14     標題: 入了大學,如何再令英文進步?

為了考好dse,可以去找補習,上到大學,有什麼好方法可以再進步?
作者: 蛋蛋hoyan    時間: 13-8-2 12:23

作者: liloNstitch    時間: 13-8-2 12:59

語文要進步, 多讀,多聽,多說,多寫是不二法門, 什麼程度都適用。

在另一POST見你孩子報了BBA LAW, 這學系英文程度要求應該很高, 入得到去讀, 英文程度已經係唔錯

作者: 蘇太    時間: 13-8-2 13:41

回復 liloNstitch 的帖子

係揀左hku bba law. 但唔知入唔入到,如果唔ok ,a2選左cu law.佢英文有5**,但如果比起其他讀IB課程,同埋外國回來嘅同學,可能差好遠,所以想問下有冇得再進步

作者: cow    時間: 13-8-2 14:18

LLB 好過 BBA Law.
作者: 蘇太    時間: 13-8-2 14:41

佢鐘意有埋bba.
作者: cow    時間: 13-8-2 15:12

請問HKU BBA Law 是否讀4年?
作者: 蘇太    時間: 13-8-2 15:20

讀4年,完成bba(law)一個degree. 第五年係可以選擇性,學費$54000,讀完第五年,就完成埋llb degree.
作者: MC1128    時間: 13-8-2 15:36

蘇太 發表於 13-8-1 23:14
為了考好dse,可以去找補習,上到大學,有什麼好方法可以再進步?

成年人了,讓他們自己搞掂!
作者: 蘇太    時間: 13-8-2 16:07

回復 MC1128 的帖子

我諗佢都會自己搞掂,不過我想問下,到時比下意見佢
作者: ANChan59    時間: 13-8-2 16:15     標題: 引用:+本帖最後由+MC1128+於+13-8-2+15:36+編輯+

原帖由 MC1128 於 13-08-02 發表
同意,18歲了!

作者: cow    時間: 13-8-2 16:21

蘇太 發表於 13-8-2 15:20
讀4年,完成bba(law)一個degree. 第五年係可以選擇性,學費$54000,讀完第五年,就完成埋llb degree. ...
謝謝!
原來跟以前AL一樣, 總共讀5年, 第五年學費仲係$54000, 好過以前AL的LLB(law)好多.

作者: piagetmum1    時間: 13-8-2 18:18

蘇太 發表於 13-8-2 16:07
回復 MC1128 的帖子

我諗佢都會自己搞掂,不過我想問下,到時比下意見佢
養兒一百歲,長憂九十九。
作者: Bluegene    時間: 13-8-2 21:30

蘇太 發表於 13-8-2 15:20
讀4年,完成bba(law)一個degree. 第五年係可以選擇性,學費$54000,讀完第五年,就完成埋llb degree. ...
會改制,讀完第二年要揀,讀四年攞一個學位或讀五年攞兩個學位。
作者: 蘇太    時間: 13-8-2 21:39

回復 Bluegene 的帖子

會改?即係升year 2 要決定讀4年或5年?
作者: HKTHK    時間: 13-8-3 00:53

回復 蘇太 的帖子

What about study abroad or exchange program?
作者: 蘇太    時間: 13-8-3 09:05

回復 HKTHK 的帖子

佢自己就好想去exchange.  希望有機會啦。
作者: 蛋蛋hoyan    時間: 13-8-3 13:49     標題: 回覆:蘇太 的帖子

作者: annie40    時間: 13-8-5 15:17

回復 蘇太 的帖子

Mrs So,

May I know why you bother?  As a undergraduate it is no way he/she doesn't know how to make progress if he has heart to make it.  Again, it is his heart, not your heart.  请尝试放手, 想也不要想, 想坏脑也一点没帮助吧!

作者: 蘇太    時間: 13-8-5 17:57

回復 annie40 的帖子

其實我唔係好明白,點解有些家長咁抗拒我呢個題目,我相信入得黎呢個討論區嘅家長,都好關心自己子女,我唔會落命令叫我個仔跟我嘅做法,但我會比下自己意見,佢覺得有用自然會用,我就係唔識先上黎問下大家,我亦好相信每個回應過我嘅家長,都有比意見自己小朋友,我同佢係有商有量,佢自己都有自己想法。

在這裏都多謝所有人嘅意見。

作者: Fanny2012    時間: 13-8-6 12:05     標題: 引用:為了考好dse,可以去找補習,上到大學,有

原帖由 蘇太 於 13-08-01 發表

上得大學,當然搵大學資源,http://caes.hku.hk 幫到你。Academic, professional, social English 要什麼,有什麼,連IELTS也有workshop, 又有單對單英語指導,凡對學生有用的,應有盡有,只怕你的子女太忙!

作者: ANChan59    時間: 13-8-6 13:21

不要太擔心,英文5**已經十分優異,怕甚麼?

就算海外回留,國際學校,lB,英文吹水就好掂,整體不一定比你孩子優勝,譲他自己闖出一片天!

最近的經驗,某些大學的Hall 或College 會多些外國學生,會對英語會話有幫助。原來好多香港學生選Hall及College,只選歷史尤久,多些師兄師姊,反而少選這類多些國際交流的住宿,可以考慮!
作者: lex    時間: 13-8-7 12:51

我同大家分享下當年我Yr 1 第一個要煲熟既case law,
Donoghue v. Stevenson

而呢個只係我一個星期入面要讀既二十幾個precedents入面既其中一個...

所以如果會入B-Law或者LL.B.,其實真係無咩需要再擔心"提升英語水平"呢件事...

作者: khmama    時間: 13-8-7 13:01     標題: 引用:回復+liloNstitch+的帖子 係揀左hku+bba+l

原帖由 蘇太 於 13-08-02 發表

係揀左hku bba law. 但唔知入唔入到,如果唔ok ,a2選左cu law.佢英文有5**,但如 ...
其實上到大學,讀得好唔好個重點唔喺英文度,5**已經係好好,絕對夠用,唔使担心。

作者: 猴子爸    時間: 13-8-7 13:59

回復 蘇太 的帖子

我觉得你没有问错问题,若果是在local school 大,即使A-Level拿A/DSE 5**,都不一定够那些读International School出来的同学,用英语表达得那么生活化和用字文笔那么精彩。当然,同时,local school的中文程度就不用多说,以双语计算,将来就业,始终是优胜。但读law, 以英文计算,始终差D。但要读好law,却不只限于英文,最重要都是个脑(组织,逻辑,分析等等)。

你要的是精益求精,我都是那句,找个native speaker拍拖,看听讲都是英语东西,加上读书大把case和其他material, 写就更是日操夜操,怎样都可以进步。

作者: DJM629297    時間: 13-8-7 20:33

蘇太 發表於 13-8-2 13:41

係揀左hku bba law. 但唔知入唔入到,如果唔ok ,a2選左cu law.佢英文有5**,但如 ...

CU會另外有英文堂比學生上課,會分程度上課.
作者: DJM629297    時間: 13-8-7 20:41

蘇太 發表於 13-8-5 17:57
回復 annie40 的帖子

其實我唔係好明白,點解有些家長咁抗拒我呢個題目,我相信入得黎呢個討論區嘅家長, ...

我以前試過問大學讀數學可以有咩出路?

有人咁回應我:讀書唔係為搵咩工既!.....又有人回應:你覺得讀數學有咩問題先?

同你一樣,有時都係好奇,想知多D資訊......所以明白你心情

作者: fion6406    時間: 13-8-8 10:36     標題: 回覆:入了大學,如何再令英文進步?

我自己來說,自己學科的英文絕對唔會覺得不足,只有在用英文吹水時覺得比唔上外國回來的,例如,同學仔同鬼佬教授吹世界盃,邊隊邊隊、十二碼那一些,我真係聽唔明……。我當年有一兩個同學(非名中學上的)專登找一些外國時裝雜誌、電影雜誌、體育雜誌來看,狂煲英文台,踢波、英文東張西望、甚至跑馬節目都唔放過,他們說是用來吹水用……努力了成年,去到Year 2,我覺得那幾個同學真係連氣質都唔同哂

作者: 樂樂    時間: 13-8-8 11:20

ANChan59 發表於 13-8-2 16:15
同意,18歲了!
話就話18歲大個仔了, 但係有D入左U,因為住宿舍,有太多活動參加,時間安排得唔好,3年課程佢要4年先完成,又或好低GPA畢業.
朋友個仔讀HKU 住hall ,雖然係畢左業,但佢有D 科未合格,仲要返去讀,早排遇見怇,佢叫我唔好比個仔玩咁多,(因我仔同佢個仔同一間hall), 其實我都擔心架,但都係冇辦法,讓佢自己去承擔.

作者: ANChan59    時間: 13-8-8 11:46

樂樂 發表於 13-8-8 11:20
話就話18歲大個仔了, 但係有D入左U,因為住宿舍,有太多活動參加,時間安排得唔好,3年課程佢要4年先完成,又或 ...
同意,他要學習,我們都要學習。宜早不宜遲!
作者: Cello093    時間: 13-8-8 11:57

fion6406 發表於 13-8-8 10:36
我自己來說,自己學科的英文絕對唔會覺得不足,只有在用英文吹水時覺得比唔上外國回來的,例如,同學仔同鬼佬教授吹世界盃,邊隊邊隊、十二碼那一些,我真係聽唔明……。我當年有一兩個同學(非名中學上的)專登找一些外國時裝雜誌、電影雜誌、體育雜誌來看,狂煲英文台,踢波、英文東張西望、甚至跑馬節目都唔放過 ...

學術用英語與生活用英語是兩回事!!

作者: 蘇太    時間: 13-8-8 13:06

好多謝大家的意見,非常心急,等明天的派位結果!
作者: liloNstitch    時間: 13-8-8 13:19

me2
Good luck to all

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5