教育王國

標題: 想k2後 讀兩間學校 [打印本頁]

作者: memehayleybb    時間: 13-7-22 02:25     標題: 想k2後 讀兩間學校

有無人咁做?例如上午班主流,下午班國際,小朋友會唔會適應到呢?我都怕小朋友會辛苦,所以k2先諗插國際,兩間學校地点只需步行10mins就到另一間學校,不過有d擔心小朋友會唔會混沌,因主流果間教學係行蒙特梭理,唔知會唔會有影響呢?

作者: FattyDaddy    時間: 13-7-22 03:02

Are you sure two is enough? No need to consider night school? {:1_1:}
作者: Fish777    時間: 13-7-22 08:22

My friend has been doing this. Her daughter was diagnosed to have serious learning problem at 7 years old afterwards. Dunno if it's related.
作者: Mrslot    時間: 13-7-22 09:01

只覺得個小朋友好慘
作者: mena    時間: 13-7-22 11:38

讀兩間對小孩心智發展唔係幾好, 缺乏休息, 同玩樂, 生活需要平衡發展的
作者: 田心    時間: 13-7-22 12:30     標題: 引用:有無人咁做?例如上午班主流,下午班國際,

原帖由 memehayleybb 於 13-07-22 發表
有無人咁做?例如上午班主流,下午班國際,小朋友會唔會適應到呢?我都怕小朋友會辛苦,所以k2先諗插國際, ...
Why do you want the kid to go to afternoon school as well? Let children have their life! They need to rest and play after school.

作者: 964000    時間: 13-7-22 12:46

I understand why they want to take 2 schls, because they are still struggling between IS and LS.
作者: tcbobo    時間: 13-7-22 12:48     標題: 回覆:田心 的帖子

返國際幼稚園都算play啦, 好過在家對住個工人. 有d小朋友精力足, 返兩間都ok

作者: bigbighei    時間: 13-7-22 15:08

FattyDaddy 發表於 13-7-22 03:02
Are you sure two is enough? No need to consider night school?
Good.......!
作者: 田心    時間: 13-7-22 15:58     標題: 引用:返國際幼稚園都算play啦,+好過在家對住個工

原帖由 tcbobo 於 13-07-22 發表
返國際幼稚園都算play啦, 好過在家對住個工人. 有d小朋友精力足, 返兩間都ok

...
This is only from the point of view of the grown up, not the children!

作者: andrewwcng    時間: 13-7-22 16:00

不如, 家長以身作則, 你們都返兩份工!
作者: 112200    時間: 13-7-22 16:34     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

其實我認為兩睇: 如果家長打算小朋友上午返學,放學後只真係會比小朋友在家裡hea, 當然返下午校是違背原則。 但如果反正都會安排小朋友四處去“學野“,返第二間去代替未必是一個差的安排。起碼小朋友有一個proper的學校環境,有茶點有固定的輕鬆時間,省去的是回回來來的搭車時間。

作者: Radiomama    時間: 13-7-22 17:00

回復 112200 的帖子

如果以為將孩子的時間表填得滿滿,就等於小孩學到最多東西,那就大錯特錯。

小朋友就是需要休息、玩和發白日夢; 特別是對一些聰明、精力充沛的孩子來說,要培養學習動機和興趣,就不能不讓他有自主時間。

作者: 112200    時間: 13-7-22 17:10     標題: 回覆:Radiomama 的帖子

其實我的意見並無既定立場,兩邊我都有講,唔明白點解每次講這個題目總會有人捉住一面回答。。猛話唔比小朋友休息唔得。我咪話如果喜歡小朋友在家裡hea下玩下自由下,就不應該讀兩間kinder囉。

作者: md23    時間: 13-7-22 17:45

FattyDaddy 發表於 13-7-22 03:02
Are you sure two is enough? No need to consider night school?
I think there should be weekend schools too.
Serious, who cares, kids are pretty resilient, either way, they will probably grow up fine.

作者: Littleho    時間: 13-7-22 18:06     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

都係嗰句: 仔女係自己, 吾通想佢吔死咩

作者: hkparent    時間: 13-7-22 18:07     標題: 回覆:tcbobo 的帖子

Agree. If both schools don't have homework and if the kid can really play after school and go to bed very early, it is ok. Better than picking up bad habits or bad English from the maid all afternoon.

作者: ck07hk    時間: 13-7-22 18:29

我都覺得兩間唔係好夠... 我都讚成三間啦!! 唔好輸在起跑線上嗎!!!!
作者: donut012    時間: 13-7-22 19:00     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

I guess it's not fair to other kids too. Some kids don't even have offers from schools and you take up two spaces for one kid.

作者: 21Ckid    時間: 13-7-22 19:42

My friends who do this usually are both moms and dads working, and at least one kinder is without homework and mainly playtime. They consider it better than leave it to the maids, and kids are mostly fine with it (who won't. if going to school means playing with pals).
作者: happy.rita    時間: 13-7-22 19:52     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

樓主個post係咪擺錯地方?如果想讀國際學校,K2都開始面試小學,之後都入小學,K2插班有用嗎?

作者: mena    時間: 13-7-22 21:14

還掂你放工都係睇電視同上網, 不如返多份工仲實際啦, 唔好掛住玩係度hea, 一D效益都無
作者: Mighty    時間: 13-7-22 21:35

有無人係GUM,有!!講真、楼主都係知道有人係GUM.先会COPY下。 係NEE度問、只是想有其他人認同。 好彩、楼主講2間学校、似FOO都不可領取学券、楼主没有浪費納税人金銭。 ARM架LA,留番D銭比D新移民用好D. 有銭讀幾多学校都得、洗MAAK問人?! 想小朋友快残D,讀3間仲好、2間幼稚園+PLAYGROUP. 放学時間同父母放工時間一様、then finish homework and go to bed at 11:00.  What a day! 非常充実、起跑点WIN硬。
作者: nintendo    時間: 13-7-22 21:44

memehayleybb 發表於 13-7-22 02:25
有無人咁做?例如上午班主流,下午班國際,小朋友會唔會適應到呢?我都怕小朋友會辛苦,所以k2先諗插國際, ...

如果目標係國際小學,就唔好搞咁多野
"au au 豆豆" 的小朋友,國際小學唔收,話知你識寫幾多字,識計幾多數
佢地冇興趣,通常越活潑開朗就越好
據我知,讀兩間 kindie,大都係目標係名本地英文小學:諗住要 keep 住寫字計數,又要識講 d 英文
咁講,名英文小學真係 like 早教的小朋友
自己看清目標啦
如果話讀兩間,過 "小學雜談"  個邊應該唔少人認同

作者: tcbobo    時間: 13-7-22 21:59     標題: 回覆:nintendo 的帖子

有d小朋友真的活力充沛, 唔使午睡, 由朝玩到晚完全不累, 比佢地返兩間學校肯定無問題, 好過對住成日在家講電話的工人。我朋友的朋友, 現讀RC, 之前都係返兩間幼稚園。

作者: fanfanbb    時間: 13-7-22 22:10

其實好難一概而論, 在乎環境, 家庭, 個人因素. 我中立. 我有D朋友仔女讀兩間, 無聽佢地講有問題. 我諗我唔會咁做, 因為怕自己伯佢辛苦. 應付兩間學校D ADMIN WORK都唔少.
作者: 112200    時間: 13-7-22 22:49     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

開始聽到理性的討論。我有朋友一間名牌傳統廣東話,一間名牌國際英普。兩間之間回家吃飯。小朋友k1 前已經不須要午睡。放學回到家四點.五點前做完功課仲可以踏單車。小朋友三語言都得,有不同國家朋友,懂守規矩又會很開心。剛才有人說得對,辛苦其實係家長。我朋也是。

作者: fanfanbb    時間: 13-7-22 23:33

回復 112200 的帖子

最重要係小朋友。從佢地D反應,可知ok與否。當然要客觀啦。
作者: fanfanbb    時間: 13-7-22 23:34

工人湊的,都知小朋友要對住工人的難處
作者: fanfanbb    時間: 13-7-22 23:39

我有工人,有保母,都覚得唔放心。驚佢explosure 唔夠,日日放工sharp走,同佢去街,等佢唔使困在家。too much or too less??? It really depends. So go for two Kinders is not necessarily bad.

Only my personal view
作者: shadeslayer    時間: 13-7-22 23:58

There is no such thing as "hea" from a child's perspective.  Every waking moment for small kids is learning.  Unless you only have 4 walls without any toys or playmates, almost anything is opportunities for learning, going to the park, going to supermarket, watching mum or maid cooking a dinner, using the washing machine, folding cloths, or just sit and watch the street for an hour.  Sit and do nothing is not the same as hea.  "Hea" is a adult term.
Kindergarten is called a kindergarten and not a playground because it has a "structure" in the curriculum, intended to teach something with objectives.  Kids need time that is not structured for them to explore with no pressure and no timetable.

It just goes to show how parents loose their sanity and judgment.

作者: torunpoland    時間: 13-7-23 00:04

回復 shadeslayer 的帖子

just a hindsight, as many of you know that kindergarten is a german noun meaning children's garden. so, what is a children garden for? you can have some ideas from this imported noun to decide what a kid can learn even in a very ordinary daily-life setting.

shadeslayer, I totally share your view that almost anything is their learning opportunity.

作者: poonseelai    時間: 13-7-23 00:14

shadeslayer 發表於 13-7-22 23:58
There is no such thing as "hea" from a child's perspective.  Every waking moment for small kids is l ...

True, a lot of parents are too obsessed with "structured" learning.  
作者: corgihk    時間: 13-7-23 01:59

Totally Agree Morning, afternoon and after dinner. Its fun to Read read write write and recite hahahahhahhahahh!!
作者: Shirley89    時間: 13-7-23 10:48     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

我諗,有啲家長未必係想小朋友"唔好輸在起跑線",反而可能係担心啲小朋友响屋企悶。

好似我自己咁,得一個仔兩歲,佢唔係自己玩就係同我或者工人玩,有時都會諗佢係咪悶咗啲。我自己行開咗就担心工人姐姐縱佢,所以我都會想佢留多啲時間响學校,同小朋友玩。

但諗深一層,又係咪自己多慮咗呢?佢真係悶就自己會攪攪震,唔通真係悶旦咁坐响度咩。

有時同自己講,咪幫佢諗咁多,等佢自己攪掂。我地咪又係咁樣成長!

作者: nintendo    時間: 13-7-23 12:56

poonseelai 發表於 13-7-23 00:14
True, a lot of parents are too obsessed with "structured" learning.

係乜都外判
媽媽要上班,外傭要做家務,冇人應酬小朋友,就將照顧小朋友的責任判上判

另一方面,很多家長都將錢和責任卦勾
比得越多錢,自己就覺得自己對仔女好

作者: nintendo    時間: 13-7-23 13:06

Shirley89 發表於 13-7-23 10:48
我諗,有啲家長未必係想小朋友"唔好輸在起跑線",反而可能係担心啲小朋友响屋企悶。

好似我自己咁,得一 ...

怕小朋友悶,可以考慮全日制,起碼有得 afternoon nap;全日制,或日託,我覺得冇問題;返兩間,好明顯係想谷小朋友,搞到連 nap time 都冇;小朋友冇 nap time,腦部發展唔會好,因住弄巧成拙。
成日聽人話點谷點谷,其實,好多 top  的學生,都係天生聰穎,在加上有上進自律性格;真係冇得谷,只可以家長從旁啟發佢自己發奮。

作者: clubmed    時間: 13-7-23 13:42     標題: 回覆:FattyDaddy 的帖子

最後星期六, 日, 公眾假期再補一補, perfect!

作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 15:14

回復 nintendo 的帖子

我自己無打算比小朋友讀兩間, 但明白有d父點解會咁做:
1)想谷小朋友有好成績
2)唔想小朋友悶
3)唔想小朋友對工人的時間太長
4)信唔過工人
5)想小朋友同多D朋友玩
6)全日制學校的選擇唔多, 國際幼稚園中有多少間全日制? 九龍塘我只知有耀中
7)想小朋友中文英文都咁好
8)母親要工作, 自己不沒有時間照顧, 無辦法唔"外判"

當然, 最好可以由父母身教, 但今時今日的香港, 可以afford得到的, 又有多少個家庭?

作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 15:21

我有富貴朋友一間屋村幼稚園, 一間國際幼稚園, 佢有司機接送小朋友, 佢話想小朋友接觸兩個唔同世界. 大家又點睇?
作者: 112200    時間: 13-7-23 16:12     標題: 回覆:nintendo 的帖子

全曰制就不是外判? 其實大家對全日制有咩了解?多半日其實只係托兒的味道重。有些小朋友不須要午睡,老師一定要他們一起躺下。很不容易很久終於才睡著了,怎知睡唔夠十分鐘就要全部起床,比大人也辛苦。有些確實須要午睡的小朋友仲慘,比睡不著的聲音騷擾。我反問為什麼要拿著一把尺去度所以不同的小朋友和家長? 大家常說不如家長放工後番多份?又想想如果真係有須要又在家附近有parttime 做,這很奇怪嗎?這便是一個怪人,怪家庭,衰老公老婆? 帶住有色眼鏡怎能有愉快的討論?

作者: 112200    時間: 13-7-23 16:22     標題: 回覆:fanfanbb 的帖子

Fanfanbb,我也認識數個係錦,仲要係兩間都係名幼,一間傳統一間國際。和家很近。但拿出來分享無用因為不理性的會續不理性。以上過案不知幾多朋友羨慕因為考入真很不容易。但當你明知拿不到這種offer時,便會不多說便指怪獸家長。有些要小朋友下午去學中英班,又不是怪獸異形? 好唔明。

作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 17:18

112200 發表於 13-7-23 16:22
Fanfanbb,我也認識數個係錦,仲要係兩間都係名幼,一間傳統一間國際。和家很近。但拿出來分享無用因為不理 ...
係, 同意.
我唔知點樣先係怪獸家長. 我安排啊仔將於十三個月大時去讀兩日play group, 有人話我怪獸. 我上個月開始同佢返anfield summer camp , 佢第一次上play group (11個月大), 其他同學仔五六個月時已經開始上. 有d同學仲讀兩間.

昨為一個母親, 經常留意ek的母親, 相信我地都想比最好, 最合適d野小朋友, 只係大每個人的價值觀同環保唔同. 無絕對的對與錯.

社會唔同左, 大家的expectation都同以前唔同. 我地以前六歲都唔識英文, 無問題因為大家都唔識. 但係如果而家六歲都唔識英文, 就被比左下去.

作者: Mrslot    時間: 13-7-23 17:48

我覺得都要視乎家長咁做既目的,如果係怕小朋友成日係屋企對住工人悶想比去返學同其他小朋友玩,如果小朋友唔覺攰係ok,但如果係特登比小朋友讀兩間名幼為左學多d野谷多d為上名小學鋪路,我覺得個小朋友好慘,咁細個已經要谷,大少少父母肯定會比更大壓力佢。

作者: annie40    時間: 13-7-23 17:53

经验是多做, 不等于做得好!  做得好的要包括优良的生活态度,忙忙碌碌已经是过态了! 不管出发点如何, 结果如何, 凡事是名不正, 言不顺, 有违自然的搅作, 必定事与愿违!

未想得通的, 应该少做, 胜过死做..............

作者: annie40    時間: 13-7-23 17:59

回復 fanfanbb 的帖子

小女是五岁半前唔懂英文(包括看写讲), 七岁前已经是鬼老同学中阅读最好的一两个了, 学习态度和无限想象力,才是关键所在

作者: annie40    時間: 13-7-23 18:04

正确是四岁半前不懂看写讲, sorry!  在小一五岁时已追上了.记得另一网友的超班儿子也是一般经历, 他中小时的文笔已是非常成熟了!
作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 19:12

annie40 發表於 13-7-23 18:04
正确是四岁半前不懂看写讲, sorry!  在小一五岁时已追上了.记得另一网友的超班儿子也是一般经历, 他中小时 ...
Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是我的個人經驗。如果我可以、有機會學早一點,今天可能會好一點。

作者: shadeslayer    時間: 13-7-23 19:42     標題: 引用:Quote:annie40+發表於+13-7-23+18:04+正确

原帖由 fanfanbb 於 13-07-23 發表
Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是 ...
十六歲時英語大樂後,要追係比較難。但我們現在說學前,三至六歲的孩子。五六歲孩子潛力無限,無可能是太遲。這絕不是讀兩間幼稚園的理由。

作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 19:43

孩子的資質個個唔同,記得你的女兒有語言天份。Sociology的Nature 同Nurture 理論。我唔會要啊仔讀兩間,因為我同佢都manage唔倒。但係我明白部分父母會咁做。
作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 19:47

這當然不是讀兩間幼稚園的理由。
作者: shadeslayer    時間: 13-7-23 19:51     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

為何大部份幼稚園也是半日?
為何全日的幼稚園其實是半日堂,半日瞓覺休息托兒?
為何幾年前大部份小學是半日?
為何幼兒要午睡?
為何六歲前的教育叫做「學前」?

學前孩子每天六小時正規的兩間幼稚園課程,對孩子的思考性格發展有乜影響?

作者: shadeslayer    時間: 13-7-23 19:55     標題: 引用:我覺得都要視乎家長咁做既目的,如果係怕小

原帖由 Mrslot 於 13-07-23 發表
我覺得都要視乎家長咁做既目的,如果係怕小朋友成日係屋企對住工人悶想比去返學同其他小朋友玩,如果小朋友 ...
香港的幼稚園課程係要上堂的,不是 playgroup,有要求有 assessment,不是「和小朋友玩」咁簡單。

作者: shadeslayer    時間: 13-7-23 20:08     標題: 引用:Quote:112200+發表於+13-7-23+16:22+Fanfan

係, 同意.
我唔知點樣先係怪獸家長. 我安排啊仔將於十三個月大時去讀兩日play group, 有人話我怪獸. 我上 ...
只係大每個人的價值觀同環保唔同. 無絕對的對與錯

Xxcxxxx

學過認知心理學的人會知,兒童智力發展與需要,是有時間表的,這是一門科學,不是家長要求高的問題,不是家長可以任意惘為。如果孩子唔係資優,而吹谷破壞這進程,對孩子全人發展的害處唔知點計。

為何不譲孩子做回孩子呢?

作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 20:20

我唔認同讓孩子讀兩間幼稚園的家長是"任意惘為", 他們有他們的考慮. 並沒有絕對

作者: happy.rita    時間: 13-7-23 22:44     標題: 引用:Quote:annie40+發表於+13-7-23+18:04+正确

Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是 ...
不是學得早或遲的問題,關鍵在於學習動機和態度。

作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 22:50

回復 happy.rita 的帖子

如有相同的學習動機和態度,學得早遲可能是關鍵
作者: happy.rita    時間: 13-7-23 23:02     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

不少家長都說自己的小朋友不需要小睡,曾聽過最誇張的是兩個月大的BB每日只睡六小時。小朋友睡眠是要培養的、有規律的,睡得越少 ,睡眠質素越差,越難入睡,便看似不需要睡。

作者: md23    時間: 13-7-23 23:15

fanfanbb 發表於 13-7-22 23:39
我有工人,有保母,都覚得唔放心。驚佢explosure 唔夠,日日放工sharp走,同佢去街,等佢唔使困在家。too m ...
Most ppl are very encouraging and recommend three schools. I think the more the better!
作者: happy.rita    時間: 13-7-23 23:33     標題: 引用:回復+happy.rita+的帖子 如有相同的學習動

如事情發展或結果不如理想,應先看問題的關鍵。

作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 23:52

回復 md23 的帖子

I don't hear abt studying three schools, may be u r in a better position to comment
作者: fanfanbb    時間: 13-7-23 23:55

不如理想的原因也甚多,難定關鍵
作者: type409    時間: 13-7-24 01:04

朋輩之間當然有人咁做,但背後一定係取笑佢地。N年前有一次接阿仔放學後响學校(IS)隔離個公園玩時,親眼目到有個賓賓就地同個女少主換校服(local),之後再餵食lunch,再拿拿林走去搭車時,我真係笑唔出,仲覺得個阿媽有冇攪錯,直頭係虐待。自己成年人都覺得坐响皇后像廣場食lunch陰公啦,何況自己個寶貝?
1.資質中上的小朋友 - 根本唔需要讀2間學校,因為佢地能夠自學,需要很多單獨時間空間去吸收學習。
2.資質平平的小朋友 - 唔好話讀2間學校,1間都嫌多,未開竅就係未開竅,根本唔明老師講乜。因為一定要等到佢開竅, 先至學到野。

我細女三歲,除咗A,其他alphabet都唔認得。但個仔未夠三歲,simple sentence都已經識寫。見識過自己既小朋友後,我發覺教小朋友因材施教,循序漸進,按步就班就okay,所以我一d都唔緊張自己個女會根唔上個哥。就萛緊張,唔通拔苗助長?死快d咋。

所以,話比小朋友讀2間學校既家長係“任意罔為”,已經好客氣。

作者: type409    時間: 13-7-24 01:13

If I didn't get him/her wrong, md23 just tried to be ironic.
作者: type409    時間: 13-7-24 01:30

fanfanbb 發表於 13-7-23 23:55

不如理想的原因也甚多,難定關鍵
If one found difficulty in learning something, and who cannot even diagnose what is the critical or the key factor in his/her failure, then that means he/she are not meant to learn it at all.
To make our life easier or happier, we should get on the way which gives us green light.

作者: annie40    時間: 13-7-24 12:10

Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是我的個人經驗。如果我可以、有機會學早一點,今天可能會好一點。
有早知, 当然没有乞儿了! 如非家庭条件差, 以我的资质,,最少应该可以说三四种以上流利外语, 又或者今天唔系医生, 就系barrister 挂! 不过隔离屋个B仔, 家庭环境也差不多, 人家又做左医生播, 原来他的mindset 劲很多,

又无钱, 又无mindset, 点算? 唔紧要, 改攻外在美, 内在美, 做人抵得捻, 咪照样有出路,甚至更好.

从头来过, 不如:
有资源, 有mindset, 有美貌, 有内涵, 有智慧, 全世界都有足,咪事事如意洛! 答案是没有人是这样的, 疑似个案或许也是装扮出来的. 有苦自知.

英文好点时, 个人sort sort 地, 今天可能差到极点!!!!

作者: annie40    時間: 13-7-24 12:20

孩子的資質個個唔同,記得你的女兒有語言天份。Sociology的Nature 同Nurture 理論。我唔會要啊仔讀兩間,因為我同佢都manage唔倒。但係我明白部分父母會咁做。
非常同意! 我个件就肯定是鼻涕虫, 除了开心和自律, 没甚么强项了. 如果鼻涕虫能学的, 其他孩子一定做得到!

作者: annie40    時間: 13-7-24 12:48

你的丈夫是否如是想, 如是, 那就全家採取'全攻型'策略,各种语文可以早学点, 但也要注意要打持久战, 需要长期的维持, 否则变成是有头威没尾巴, 得个搅字, 最后徒劳无功.

随着年龄增长, 各方的学习比较认真, 便要适当的取舍, 累坏阿爸阿妈是等闲事, 累坏了孩子便是自掘墳墓, 跟学习期的终点愈走愈近了.

fanfanbb, 你还年青, 脑子里甚多?????和恐惧, 是正常的, 这边的爸妈年纪一般比你长, 我应该大你二十年吧! 惊又惊过, 傻又傻过, 以后会继续傻, 只是新傻代替旧傻而已.  

作者: annie40    時間: 13-7-24 14:16

Explosure,不容易来定义够或是不够!  如果孩子经常开开心心, 吃简单食物也非常感恩时, 有多少explosure已经不重要, 海绵孩子见着泥沙石头也会有惊人发现, 不然你带他去月球也是'入宝山, 空手回'.

已经是海绵孩子带去月球是否更好? 不一定, 基础教育弄好, 走得远才有价值, 不然便浪费时间物资了,物资花地起就算了, 优质的亲子时间却是非常珍重啊!

作者: fanfanbb    時間: 13-7-24 14:37

回復 annie40 的帖子

Annie 多謝你的意見, 記得我早前曾致電某國際學校, 該校說部分父母會要孩子讀兩間幼稚園. 我於是就此事詢問你的意見.  後來我應為以我的環境, 並沒有需要這樣做.
我同意孩子開心最重要, 我為兒子取了一個很簡單的名子, 希望他有一個簡單, 快樂的人生.

面對這個題目, 部分回應指讀兩間幼稚園一定錯, 父母都是怪獸, 害了孩子......我不能認同. working mother 有working mother 的難處. 她們未必一定要谷孩子, 迫孩子. 試問那個在此topic的父母會不愛自己的孩子. 可能他們都明白過猶不及的道理, 只是有時並無選擇而已. 如只是一個工人睇住孩子, 亦有壞處.

就此題目, 我認為可以和而不同

作者: annie40    時間: 13-7-24 15:36

好一句'和而不同', 父母清楚知道甚么是最合适便好了.

育儿没有绝对的方程, 有孩子喜爱每天弹五小时piano, 有孩子八九岁已写十多万字的书, 有孩子每天打太极两小时, 未领教过便容易错怪父母是 怪獸家长了.

没有工人睇住孩子, 亦有大好处, 野孩子也有.野孩子的本领啊!

作者: Littleho    時間: 13-7-24 15:42     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

討論還討論, 千萬吾好用有色眼鏡看人

作者: fanfanbb    時間: 13-7-24 15:58

"torunpoland  媽媽是否真的沒有選擇? 我有保留. 我放棄穩定高薪, 做自由身翻譯, 只為要多些時間教仔親子. 生活質素當然下降, 但未至餓壞. 就看家長選擇. "

Really - I admire those mothers much.
作者: Brenday    時間: 13-7-24 17:04

作者: annie40    時間: 13-7-24 18:00

回復 Brenday 的帖子

在你眼内, 看得到他瘦小的身體憂鬱的眼神,可惜其父母可以把同一个场景,演绎为孩子很开心,精神抖擞, 兼而毫无问题啊! 加多句'社会竞争大,人在江湖,身不由己', 你就快快弹开吧!

如果是靓仔坚持要读两三间学校甘上进, 我无话可说, 如果是爸妈的想法, 是有点不人道!

阿仔见阿妈星期天有空行商场shopping, 或许也可以提议她去百佳做收银兼职, 揾多两蚊一定胜过使多两蚊啊! 对住阿爸无野讲, 咪非常浪费时间!

作者: LanC9    時間: 13-7-24 18:13

Littleho 發表於 13-7-22 18:06
都係嗰句: 仔女係自己, 吾通想佢吔死咩

但係可以愛佢變成害佢。過份的寵愛變成溺愛。

作者: lui    時間: 13-7-24 18:26     標題: 引用:我都覺得兩間唔係好夠...+我都讚成三間啦!!

原帖由 ck07hk 於 13-07-22 發表
我都覺得兩間唔係好夠... 我都讚成三間啦!! 唔好輸在起跑線上嗎!!!!
直情應該要讀埋board school 啦。放過d細路la. So far 我見返兩間的同節目排得滿滿的,唔會考到好學校

作者: annie40    時間: 13-7-24 18:44

Annie 多謝你的意見, 記得我早前曾致電某國際學校, 該校說部分父母會要孩子讀兩間幼稚園. 我於是就此事詢問你的意見.  後來我應為以我的環境, 並沒有需要這樣做.
fanfanbb,

请原晾我的多口, 左人发财! 实情是优良传统的IS, 发现学生可能读两间幼稚園,必定发火, 如早知, 一定唔会收录, 是道不同不相为谋, 够胆公开话部分父母會要孩子讀兩間幼稚園,佢地又可以相安无事的, 睇怕'某某國際學校'是好极有限了.

作者: ratafan    時間: 13-7-24 19:21     標題: 回覆:fanfanbb 的帖子

Two different world?!!! I think theres only one world.

作者: ratafan    時間: 13-7-24 19:24     標題: 回覆:想k2後 讀兩間學校

Kids going to 2 kinders will end up losing the ability to plan for their own time when they r free. They get lost when being left at home with maids. Just my 2 cents

作者: Mrslot    時間: 13-7-24 19:51     標題: 引用:Two+different+world?!!!+I+think+theres+o

原帖由 ratafan 於 13-07-24 發表
Two different world?!!! I think theres only one world.

作者: shadeslayer    時間: 13-7-24 20:50     標題: 引用:"torunpoland++媽媽是否真的沒有選擇?+我有

原帖由 fanfanbb 於 13-07-24 發表
"torunpoland  媽媽是否真的沒有選擇? 我有保留. 我放棄穩定高薪, 做自由身翻譯, 只為要多些時間教仔親子.  ...
There are more parents like that than I thought. Many parents do sacrifice standard of living for their offsprings.

幼兒要睡很多覺,要很多空閒時間自由探索,那怕是工人帶,那怕是望街一個鐘,定在地碌一個鐘,我以為是常識,是普世價值,原來唔係。讓幼兒做幼兒的事,年青人做年青人的事,我以為是常識,是普世價值,原來唔係。

介紹早前港台節目講兩個知錯能改的虎形家庭,聽聽孩子的心聲。

我印象最深,係其一家長被問,何時察覺家庭出了問,她說,當孩子經常哭著求媽咪不要迫她們練習,而家長卻無動於中,一心諗你好,而沒有心痛的感覺,她便知家庭出了問題。

另節目中一位兒童心理學教授說:所有家長在孩子出世時只有一個願望,是孩子健康成長。為何短短幾年間,孩子還是幼兒的時間候,要求忽然變成中英數常琴祺書畫樣樣皆能,咁貪心呢。

作者: cyberphone    時間: 13-7-25 01:22

shadeslayer 發表於 13-7-24 20:50
There are more parents like that than I thought. Many parents do sacrifice standard of living for th ...

Quote  from shadeslayer :

另節目中一位兒童心理學教授說:所有家長在孩子出世時只有一個願望,是孩子健康成長。為何短短幾年間,孩子還是幼兒的時間候,要求忽然變成中英數常琴祺書畫樣樣皆能,咁貪心呢。

Unquote

This is a good question !!

作者: torunpoland    時間: 13-7-25 08:21

the programme that shadeslayer refers to:

http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... 06-23&m=episode

作者: fanfanbb    時間: 13-7-25 10:27

torunpoland 發表於 13-7-25 08:21
the programme that shadeslayer refers to:

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv%2 ...

Thank you for the link which I have just glanced through, it's certainly worth watching.

作者: fanfanbb    時間: 13-7-25 10:33

回復 torunpoland 的帖子

Impressed me much was that all chose a different points at the starting line.  Every kid is unique.
作者: shadeslayer    時間: 13-7-25 10:53     標題: 引用:the+programme+that+shadeslayer+refers+to

原帖由 torunpoland 於 13-07-25 發表

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv%2 ...
Thank you I forgot where the link was.

我恰巧認識其一家庭,其孩子有目標,專注,我覺得已屬難得,其家庭還不滿意,終成為虎形家庭。好在知錯能改,還張自己的事分享為別人,抵贊。

觀察 EK 有經驗的,受人專重,孩子有過人之處的網友,以我所知無一為虎形家庭,無一讀兩間幼兒園,乜咭物咭,或迪迪尼。

其實大量學者科學家,過來人分享個案,為何還愈來愈多家長認為她們的是廢話,虎形才是王道?

作者: flashingcat    時間: 13-7-25 11:15

英國同美國都直指要向香港取經學習, 因為香港學生考公開試分數超班.  係美國越黎越多白人學亞洲人將仔女推去補習班, KUMON成行成市..... 虎媽確實影響到一部份外國人思想.  當我地主張學習外國學習態度的時侯, 外國各地卻因為香港公考成績趨之若騖.  英國將有改革, 建議11歲考試將學生分1-10級, 相等香港嘅BAND 1-3, 5歲幼稚園唔再玩玩吓, 要學簡單份數....(不過家姐話英國好多家長反對, 唔知會唔會鐵碗執行).. 大家又點睇?

作者: type409    時間: 13-7-25 13:31

I see most of the western family around having their kids to have private tuitions for at least 3 days for 1.5 to 2 hours. The western people in HK are already localized. Their values are also twisted by the atmosphere in HK.
What I want to say from the beginning when I started to join in this thread is...if the social norm and values are altered by these monster parents or tiger moms, I am sure that everyone will suffer and all of us will be the loser of this game. Say like academic inflation, who is suffering? All the university graduates! Finally those parents will realise no matter how much tuitions their kids have, how much skills the kids acquire etc, they may not get what they expect their kids to achieve. So what's next?

作者: shadeslayer    時間: 13-7-25 13:57     標題: 引用:回復+shadeslayer+的帖子 英國同美國都直

原帖由 flashingcat 於 13-07-25 發表

英國同美國都直指要向香港取經學習, 因為香港學生考公開試分數超班.  係美國越黎 ...
你以為英國講緊的,和我們在這題目所講的是同一類事情嗎?我地講的係三四五歲幼兒讀兩間幼兒園,每日用六小時上堂,二小時車程,一小時功課,不睡午睡,或一星期七天補習興趣班全滿的虎形行為咩?

作者: shadeslayer    時間: 13-7-25 14:00     標題: 引用:Quote:原帖由+flashingcat+於+13-07-25+發

原帖由 shadeslayer 於 13-07-25 發表
你以為英國講緊的,和我們在這題目所講的是同一類事情嗎?我地講的係三四五歲幼兒讀兩間幼兒園,每日用六小 ...
不要忘記,現今幼稚園為增加競爭力,很多K1或最遲K2學寫字,默書測驗評估,忙到死。

作者: Mighty    時間: 13-7-25 14:07

英国一定COPY5到架LA、楼主話2間幼稚園只是10分鐘之距離、英国難D.
作者: nintendo    時間: 13-7-25 14:25

Mighty 發表於 13-7-25 14:07
英国一定COPY5到架LA、楼主話2間幼稚園只是10分鐘之距離、英国難D.

copy 香港?講下嗟,邊會真係實行?
有接觸過西方形式的小學教育,都知香港式的嬴開頭,但輸收尾
不過,好多人單單聽到 "美國英國都話要學",就開心晒,感覺良好
做人最緊要開心,佢地開心就得啦
我就點都唔認為港式教育好

作者: Mrslot    時間: 13-7-25 14:52     標題: 引用:Quote:Mighty+發表於+13-7-25+14:07+英国一

原帖由 nintendo 於 13-07-25 發表
copy 香港?講下嗟,邊會真係實行?
有接觸過西方形式的小學教育,都知香港式的嬴開頭,但輸收尾
不過,好 ...
Agree贏開頭輸收尾

作者: torunpoland    時間: 13-7-25 15:27

[size=15.333333015441895px]Those in doubt are suggested to read Einstein never used flashcards[size=15.333333015441895px].
作者: HKTHK    時間: 13-7-25 15:55

It is fascinating that all of you can argue about two kindergartens for so long.  I have my views and I would never do it.  But if someone else wants to, why not let them have it their way?
作者: JTmom    時間: 13-7-25 16:22

回復 memehayleybb 的帖子

It is not a good idea to send the kid to two schools in a day. Going to two schools will leave the child with no free time and nap time. No matter how good the afternoon school is, the child cannot run around and play outdoor. A child needs free time to draw, to ask questions, to share their thoughts, to read a book of their choice, to follow where the ants are going in the garden, etc...not scheduled activities for the whole day.
作者: Mighty    時間: 13-7-25 17:57

有無留意開THREAD個楼主完全没有再討論了、大部分回覆都係質「距」、算LA,又5係自己個小朋友、最多告「距」虐児、如果5係講都無用。 4歳跑2間、NUM起都作嘔LA. 比你由頭WIN到落尾又如何??
作者: crystalpui    時間: 13-7-25 18:53

我女上午返國際
一星期有2-3日會去LOCAL學校到暫托 (即唔會有功課)
我去個間係有午睡時間的
所以我覺得問題不大
作者: shadeslayer    時間: 13-7-25 21:06     標題: 引用:It+is+fascinating+that+all+of+you+can+ar

原帖由 HKTHK 於 13-07-25 發表
It is fascinating that all of you can argue about two kindergartens for so long.  I have my views an ...
I just feel sorry for these kids and hope that some of the parents will learn something from this discussion and come to their senses.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5