教育王國

標題: 不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書 [打印本頁]

作者: bk_mommy    時間: 13-7-21 13:45     標題: 不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書

見好多家長由幼稚園開始, 小一二時, 已成功培養到仔女閱讀習慣, 很羨慕。
但我女女已升中學, 仍然不愛看書 (講明不喜歡閱讀)
成績算是 okay, 課外活動充實。

請問家長們會強迫仔女閱讀嗎?

係咪年代已不同了, 互聯網某程度上已取代了書本閱讀?
我當然知道閱讀好有益啦, 奈可小朋友就是不喜歡閱讀書本。

作者: 701003    時間: 13-7-21 19:14

小一小二太遲啦我由baby期開始
唔好強迫子女做任何事!
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-21 20:23     標題: 回覆:701003 的帖子

無興趣很難培養,BB 至初小都有睇書及去圖書館習慣,但大已經無這興趣,真係好羡慕會看書的小朋友,現在肯看報紙已很好了

作者: 天瑜    時間: 13-7-22 07:09     標題: 回覆:bk_mommy 的帖子

作者: fishchow    時間: 13-7-22 08:23     標題: 回覆:不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書

有好題材的電影,盡量與孩子一起看,之後討論。有些戲連書出版,如,Harry Porter...希望他們睇完戲,再睇書!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-7-22 08:44     標題: 回覆:不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書

閱讀習慣要由細培養,中學好難改到,唯有買d佢有興趣的等佢睇下。屋企氣氛好緊要,我係書蟲,我女都係(尢其細個多時間伴讀),我仔見我地睇亦自然自己立本黎睇,我老公就有d俾我地感染到,雖然無我地咁顛,書不離手

作者: grace_xian    時間: 13-7-22 10:28

Charlotte_mom 發表於 13-7-22 08:44
閱讀習慣要由細培養,中學好難改到,唯有買d佢有興趣的等佢睇下。屋企氣氛好緊要,我係書蟲,我女都係(尢 ...

嗯嗯 我都要改變下, 多看書
作者: bk_mommy    時間: 13-7-22 13:26

天瑜 發表於 13-7-22 07:09
興趣行先。

去書店選一本非常喜愛的書開始。  可能買書買到一定數量,就開始會去圖書館找書借。

真係不嬲都吾好睇書

但就鍾意係 YOUTUBE/ 其他數碼媒體揾不同資料, 同埋課餘時間鍾意活動的項目, 動態的。

老師評佢的作文係 LIVELY ENGLISH, 所以無好強迫性佢睇書。

作者: bk_mommy    時間: 13-7-22 13:30

fishchow 發表於 13-7-22 08:23
有好題材的電影,盡量與孩子一起看,之後討論。有些戲連書出版,如,Harry Porter...希望他們睇完戲,再睇書 ...

佢會鍾意睇戲, 但一定吾會因為套戲而對本書有興趣。

但有關套戲所有既歌, 配樂會去研究一下, 包括埋衍生的坊間音樂, 舞蹈..

作者: bk_mommy    時間: 13-7-22 13:33

Charlotte_mom 發表於 13-7-22 08:44
閱讀習慣要由細培養,中學好難改到,唯有買d佢有興趣的等佢睇下。屋企氣氛好緊要,我係書蟲,我女都係(尢 ...其細個多時間伴讀),我仔見我地睇亦自然自己立本黎睇,我老公就有d俾我地感染到,雖然無我地咁顛,書不離手

我讀書時都有睇書,出嚟做野無睇 LU, 太忙了

你啲小朋友會有近視嗎? 我有朋友係中學時有一排睇太多書, 搞到有近視。

作者: 天瑜    時間: 13-7-22 13:34     標題: 引用:Quote:天瑜+發表於+13-7-22+07:09+興趣行先

作者: bk_mommy    時間: 13-7-22 13:38

grace_xian 發表於 13-7-22 10:28
嗯嗯 我都要改變下, 多看書

要早點啊, 我改變吾到了,好彩佢地有其他嗜好。

作者: bk_mommy    時間: 13-7-22 13:39

天瑜 發表於 13-7-22 13:34
不是強迫。是鼓勵和用方法幫助她當閱讀成為生活一部分。

佢有好多活動, 都幾忙的, 家下唯有學校要交讀書報告時先迫到佢睇。

作者: 天瑜    時間: 13-7-22 13:50     標題: 引用:Quote:天瑜+發表於+13-7-22+13:34+不是強迫

作者: bk_mommy    時間: 13-7-22 14:47

天瑜 發表於 13-7-22 13:50
我覺得即使有幾多活動都會有停下來的時間。

一位親人說過他在中學時期從不主動看課外書的,他的功課、測考 ...

希望學校迫交完讀書報告後, 佢(女)會開左竅啦,
仔就大大下(中四) 自己反而開始睇書(不是主要, 係上網同睇書交替),
無迫佢 (因為越迫越反抗)

你親人的年代係咪互聯網未發達? 因為現今靜落嚟既時間又會去左互聯網,
而善用互聯網其實又真係可以吸取好多資訊。

作者: grace_xian    時間: 13-7-22 15:05

bk_mommy 發表於 13-7-22 13:38
要早點啊, 我改變吾到了,好彩佢地有其他嗜好。

so far現在佢都中意睇書, 但是英文書就唔係好中意

不過我係屋企好少睇書, 要改變嗰嗰係我呀

作者: LOWBLEE    時間: 13-7-22 17:56

grace_xian 發表於 13-7-22 15:05
so far現在佢都中意睇書, 但是英文書就唔係好中意

不過我係屋企好少睇書, 要改變嗰嗰係我呀

我個女從小就只看英語卡通,不看廣東話(是她自己選的)
以為她對英語有興趣,但現在只係對中文歴史書有興趣,不會主動看英文書的

作者: cellon    時間: 13-7-24 21:57     標題: 引用:+本帖最後由+bk_mommy+於+13-7-21+13:46+編

原帖由 bk_mommy 於 13-07-21 發表

見好多家長由幼稚園開始, 小一二時, 已成功培養到仔女閱讀 ...

從小身教最重要。
若父母都喜歡看書,耳濡目染,小孩子自然會對書本有興趣。
若父母只喜歡玩手機、看電視,小孩子很難對書本有興趣。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-7-24 22:10     標題: 回覆:不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書

我臨訓吾睇一陣書,會周身吾安樂架。幾忙都要睇

作者: pangpangchak    時間: 13-7-25 02:01

本人覺得讀書這個興趣是天生的。有些孩子本身理解力強記憶力好,拿起本書令他覺得得心應手,很有成功感,便會當閱讀是興趣。相反,理解力低的,拿起書本只覺一頭霧水,叫他怎有興趣再看下去? 的確是有閱讀興趣是學業成功的三份一。
作者: cmvfamily    時間: 13-7-25 11:38

我都鍾意睇書,不過我鍾意睇愛情小說,阿仔阿女不算鍾意睇書。
作者: piagetmum1    時間: 13-7-25 12:51

唔睇書可以聽audio book.  書的內容才重要,不要介意吸收內容的形式。
作者: bk_mommy    時間: 13-7-25 13:01

piagetmum1 發表於 13-7-25 12:51
唔睇書可以聽audio book.  書的內容才重要,不要介意吸收內容的形式。

她就是類似偏向這個方向。

作者: bk_mommy    時間: 13-7-25 13:03

pangpangchak 發表於 13-7-25 02:01
本人覺得讀書這個興趣是天生的。有些孩子本身理解力強記憶力好,拿起本書令他覺得得心應手,很有成功感,便 ...會當閱讀是興趣。相反,理解力低的,拿起書本只覺一頭霧水,叫他怎有興趣再看下去? 的確是有閱讀興趣是學業成功的三份一。

如果說是天生, 咪吾洗故意培養囉,

我見多家長都會很用心培養小朋友看書習慣。

作者: fion6406    時間: 13-7-25 16:02

bk_mommy 發表於 13-7-22 13:39
佢有好多活動, 都幾忙的, 家下唯有學校要交讀書報告時先迫到佢睇。
...

你用「迫」呢個字,即係你都認為係苦差啦,要有閱讀習慣先要愛閱讀。我覺得BB時有親子閱讀可以較易成功培養到興趣,因為BB會把書本聯想到在媽媽懷內聽書的愉快時光,見到書條件反射就是感覺到快樂。

你女已中二,當然唔可以就咁塞本書佢叫佢睇就培養到興趣啦,具體點搞,我都唔知,可能找個書蟲做男友會有效得多

作者: pangpangchak    時間: 13-7-25 19:07

現今那有家長不第一時間 培養子女看書。只不過不是每對父母都能生出一個,分析力記憶力高的孩子。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-7-25 20:41

pangpangchak 發表於 13-7-25 19:07
現今那有家長不第一時間 培養子女看書。只不過不是每對父母都能生出一個,分析力記憶力高的孩子。 ...

當然唔係, 好多人自己都唔鐘意睇書, 要硬陪小朋友睇書, 真係苦差, 捱唔得耐
作者: bk_mommy    時間: 13-7-25 21:00

fion6406 發表於 13-7-25 16:02
你用「迫」呢個字,即係你都認為係苦差啦,要有閱讀習慣先要愛閱讀。我覺得BB時有親子閱讀可以較易成功培 ...養到興趣,因為BB會把書本聯想到在媽媽懷內聽書的愉快時光,見到書條件反射就是感覺到快樂。

你女已中二,當然唔可以就咁塞本書佢叫佢睇就培養到興趣啦,具體點搞,我都唔知,可能找個書蟲做男友會有效得多

用「迫」呢個字,吾等於係苦差, 只係吾係自發性去做  not  initiative

同埋我無講女係中二啊

兼且千祈吾好咁早拍拖, 我情願佢吾睇書

我已錯過左黃金時機, 你地分享多啲, 希望其他 MOMMY 借鏡一下

作者: bk_mommy    時間: 13-7-25 21:03

Charlotte_mom 發表於 13-7-25 20:41
當然唔係, 好多人自己都唔鐘意睇書, 要硬陪小朋友睇書, 真係苦差, 捱唔得耐 ...

你話 MOMMY 定小朋友?

我吾鍾意睇小說 (紅樓夢同金鏞除外, 讀書時有睇)
但係 E+ 睇其他又要用腦, 放左工都要休息下

作者: bk_mommy    時間: 13-7-25 21:07

pangpangchak 發表於 13-7-25 19:07
現今那有家長不第一時間 培養子女看書。只不過不是每對父母都能生出一個,分析力記憶力高的孩子。 ...

我就見到這情形好普遍, 所以想問下有無 MOMMY 無積極咁做

作者: fishchow    時間: 13-7-26 00:15     標題: 引用:Quote:fishchow+發表於+13-7-22+08:23+有好

原帖由 bk_mommy 於 13-07-22 發表
佢會鍾意睇戲, 但一定吾會因為套戲而對本書有興趣。
好似有次睇,我會同佢討論法國大革命、窮富兩極丶妓女等現象,引起佢興趣先。

作者: ohnono    時間: 13-7-26 00:41

樓主不如先問一問自己,你希望小朋友有睇書的習慣的目的是甚麼?若是為了成績,為了日後的文憑試,不如放棄好了。

興趣的睇書跟學習的睇書在中學階段漸漸會出現變化。興趣的睇書會令人越睇越投入,甚至成癮。一但成癮就容易脫離現實或以此來逃避現實,縱情交錯於時空之間。同時,這種睇書模式每每受制於書的內容,未必種種書都有幫助。相反學習的睇書一般都會較沉悶,好難提高閱讀的興趣,而且還要記、還要諗,好難跟興趣和習慣相提。

睇得多書當然係好,之所謂「熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷」,但要用威迫利誘的方法去幫助小朋友養成睇書的習慣,我寧願花多點精神跟小朋友編排好一個勤有功、戲有益的時間表,養成一個良好的讀書習慣比養成一個睇書的習慣更重要,取其長而補其短。試問天底之下,誰不愛戲?
作者: bk_mommy    時間: 13-7-26 01:34

ohnono 發表於 13-7-26 00:41
樓主不如先問一問自己,你希望小朋友有睇書的習慣的目的是甚麼?若是為了成績,為了日後的文憑試,不如放棄 ...好了。

興趣的睇書跟學習的睇書在中學階段漸漸會出現變化。興趣的睇書會令人越睇越投入,甚至成癮。一但成癮就容易脫離現實或以此來逃避現實,縱情交錯於時空之間。同時,這種睇書模式每每受制於書的內容,未必種種書都有幫助。相反學習的睇書一般都會較沉悶,好難提高閱讀的興趣,而且還要記、還要諗,好難跟興趣和習慣相提。

睇得多書當然係好,之所謂「熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷」,但要用威迫利誘的方法去幫助小朋友養成睇書的習慣,我寧願花多點精神跟小朋友編排好一個勤有功、戲有益的時間表,養成一個良好的讀書習慣比養成一個睇書的習慣更重要,取其長而補其短。試問天底之下,誰不愛戲?

多謝你呀, 很有見地!

"養成一個良好的讀書習慣比養成一個睇書的習慣更重要,取其長而補其短。試問天底之下,誰不愛戲?"

因為眼見好多小學 (直資為甚) 日益重視閱讀報告, 小一學生一個六歲小人兒都要交很多閱讀報告(當然要家長幫忙借很多圖書及協助完成報告)

教育署早幾年又大力鼓吹"每日一篇"..., 老師學生們大家都要趕網上交數....
(老實講, 果堆文章可讀性不高, 點解要迫細佬仔睇)

家長們對從小就培養閱讀興趣一向都推崇有加....

當社會一窩峰去做一件事時, 家長更加要自己仔細思量。

歡迎各家長一齊分享,集思廣益。

作者: bk_mommy    時間: 13-7-26 01:38

fishchow 發表於 13-7-26 00:15
好似有次睇,我會同佢討論法國大革命、窮富兩極丶妓女等現象,引起佢興趣先。

...

睇邊套戲呀?

作者: little_yolky    時間: 13-7-26 13:44

沒有天生這一回事!我家除咗塵, 最多就係書了, 所以小朋友從小就看書。

他們不需要理解力, 因為小朋友的書很漂亮, 她們會一直揭書看圖畫(當然係講緊一歲前)。
然後大少少, 就同佢哋講故仔, 瞓覺之前講, 佢哋非常鐘意, 唔係鐘意聽故仔, 係鐘意爸爸媽媽陪住佢哋0既心情。
再大少少, 識多少少字, 就同佢哋睇青田、小小紅蘋果, 一邊開始教佢哋認下字。
到K3-P1(有啲小朋友叻啲, 早啲), 就可以自己睇書了, 就可以買紅蘋果自己睇了。

小朋友好搞笑, 見你開心佢哋就開心的。妹妹前兩日, 攞咗一本書仔(一頁一句果種)讀俾我聽, 我好開心讚咗佢兩句, 佢又好鬼開心咁行開咗繼續睇另一本。

至於英文......我就唔識教了。

作者: fishchow    時間: 13-7-26 14:21     標題: 回覆:bk_mommy 的帖子

悲慘世界 Le Miserable

作者: bk_mommy    時間: 13-7-26 14:53

little_yolky 發表於 13-7-26 13:44
沒有天生這一回事!我家除咗塵, 最多就係書了, 所以小朋友從小就看書。

他們不需要理解力, 因為小朋友的書 ...很漂亮, 她們會一直揭書看圖畫(當然係講緊一歲前)。
然後大少少, 就同佢哋講故仔, 瞓覺之前講, 佢哋非常鐘意, 唔係鐘意聽故仔, 係鐘意爸爸媽媽陪住佢哋0既心情。
再大少少, 識多少少字, 就同佢哋睇青田、小小紅蘋果, 一邊開始教佢哋認下字。
到K3-P1(有啲小朋友叻啲, 早啲), 就可以自己睇書了, 就可以買紅蘋果自己睇了。

小朋友好搞笑, 見你開心佢哋就開心的。妹妹前兩日, 攞咗一本書仔(一頁一句果種)讀俾我聽, 我好開心讚咗佢兩句, 佢又好鬼開心咁行開咗繼續睇另一本。

至於英文......我就唔識教了。

Geniuses are made not born

作者: bk_mommy    時間: 13-7-26 14:58

fishchow 發表於 13-7-26 14:21
悲慘世界 Le Miserable

我最深印象反而係入左黑店果間旅館場歌舞, 成場歌舞黑色幽默, 流暢。

同埋對壞夫婦既女兒, 表現亦出色, 內心成長,
如何由壞習慣,虛榮, 妒忌心轉折地尋回內在的真我。

作者: sowasabe    時間: 13-7-26 16:24

好奇一問, 有沒有人認識身邊同學仔不喜歡閱讀但中,英文科成績依然很好.
作者: bigfoothk    時間: 13-7-26 21:28

作者: tws2010    時間: 13-7-26 23:28

回復 bigfoothk 的帖子

Very agreed with you.  In fact, looking back to the good old days, I did not like reading at all at primary school, but I always came the first five in the whole grade.  At my times, it's not easy to borrow any books or buy myself, too poor.  I started to read books when I was in secondary school.  There was a library there.  Besides, I learned Japanese phonics and recognise the Japanese words by listening to pop music
作者: bk_mommy    時間: 13-7-27 00:00

sowasabe 發表於 13-7-26 16:24
好奇一問, 有沒有人認識身邊同學仔不喜歡閱讀但中,英文科成績依然很好.

我女小學沒有睇課外書, 中英都 okay, 保持 grade A, 可能因為沒有睇課外書, 佢中英作文都用詞格外生動, 不落俗套, 經常比到人驚喜感, 可能因為根本沒有材料臨摹, 自然要用自己想像, 文筆去形容事件, 物件與心情。(但缺點係多錯字, 相對比有閱讀習慣之同學)

我覺得小學識字有限, 變相可閱讀的書不多, 如果沒有可讀性, 不睇也吧~
所以佢地吾做每日一篇, 我都由佢地, 直至老師施壓才補做。
(因為我睇過每日一篇內容, 個人認為, 吾睇不是損失)

當然每個家長教法有自己一套, 我只係係自己兒女身上啟發了一點東西, 幼小期多點活動更能啟發創意, 獨立思想。

讀完小學後, 已累積了一定字彙的認識, 初中起我會真正鼓勵閱讀, 但揀書睇好重要,
因為睇書是心靈上直接與書本溝通, (無論工具書, 哲理性或小說), 書本造成的影響係很個人及直接的。

我介紹個囡睇小王子, 我相信書中有些內容可以啟發現在的她, 真的不急於小學睇這本書, 時機未到。

其實我想講, 閱讀是有益, 但真係中學開始都未遲。
當然幼兒期已睇書絕對有很多好處, 家長們自己衡量, 揾一套適合自己仔女的。

作者: bk_mommy    時間: 13-7-27 00:05

bigfoothk 發表於 13-7-26 21:28
請問家長們會強迫仔女閱讀嗎?不是要强迫的,中學生也不遲.給小朋友多自由任看,如漫畫,讀書要培養的,孩子自然 ...會對書本有興趣.又如漫晝很like,會學好外語(日語)

閱讀絕對有益, 但真係中學也不遲

作者: bk_mommy    時間: 13-7-27 00:09

tws2010 發表於 13-7-26 23:28
回復 bigfoothk 的帖子

Very agreed with you.  In fact, looking back to the good old days, I did not  ...
like reading at all at primary school, but I always came the first five in the whole grade.  At my times, it's not easy to borrow any books or buy myself, too poor.  I started to read books when I was in secondary school.  There was a library there.  Besides, I learned Japanese phonics and recognise the Japanese words by listening to pop music

自己揀書睇, 揀既過程亦係對自己一種了解。

我女都係聽歌, 睇 YOUTUBE 識左好多英文同國語。
你勁啲, 日文都搞得掂。

作者: samsam123321    時間: 13-7-27 00:15

Del.
作者: bk_mommy    時間: 13-7-27 00:29

samsam123321 發表於 13-7-27 00:15
我個仔就從來唔揾英文,只睇英文書,好多時係學校英文科都95分以上(現在小五) ...

咁係你培養還是自發性的?

作者: chantm1812    時間: 13-7-27 00:37

bk_mommy 發表於 13-7-21 13:45
見好多家長由幼稚園開始, 小一二時, 已成功培養到仔女閱讀習慣, 很羨慕。
但我女女已升中學, 仍然不愛看書  ...

好奇請問樓主喜歡看書嗎?若非,會否也嘗試喜愛,不經意分享某本好書心得給他呢?

又或時下年青人喜歡新鮮事物,你也可嘗試買本kindle電子書,引起他閱讀興 趣呢?{:1_1:}

作者: samsam123321    時間: 13-7-27 00:40

回復 chantm1812 的帖子

Del.
作者: samsam123321    時間: 13-7-27 00:43

Deleted.
作者: ohnono    時間: 13-7-27 13:19

bk_mommy 發表於 13-7-26 01:34
ohnono 發表於 13-7-26 00:41
樓主不如先問一問自己,你希望小朋友有睇書的習慣的目的是甚麼?若是為了成 ...

眼見好多小學 (直資為甚) 日益重視閱讀報告, 小一學生一個六歲小人兒都要交很多閱讀報告(當然要家長幫忙借很多圖書及協助完成報告)
-----------------
讀書報告的撰寫代表著另一階段的展開。好的老師會藉著不同的書本內容、種類給同學帶來啟蒙。從此閱讀不再是純為興趣,還要加上明瞭、思考、分析甚至作出評論,最重要還是學懂選材。

記得小朋友小學時的校長曾經耳語,小朋友看書可用踢波來作比喻。小時踢波是一班小孩追住個波,但追得很開心。睇書亦一樣,選擇各式各樣的書去看,讓他從不同之中找著興趣,有興趣就會追下去。到小朋友慢慢成長,逐漸脫離只顧盲目追波,開始談戰術、講合拍。讀書一樣,大家的目光逐漸轉移到要選擇性地看書,還會混入感情,開心時會笑;感動時會滴淚。最後就可用感受帶出最透徹的分析、用理智寫出最客觀的評論。

----------------
當大家都認定萬般皆下品,唯有讀書高的時候,要贏在起跑線上,不就是培養閱讀興趣已經變得越早越好。但不用怕,仍會有家長好似你咁樣諗的,中學先開始都未遲,孔子說:「五十以學易!」。不過太遲先起步又驚好像孔子「吾十有五才志於學,三十而立」,要等到三十才有建樹就弊家伙,孔子唔駛考文憑試,我地18、9歲要考呀!

作者: bk_mommy    時間: 13-7-27 14:36

samsam123321 發表於 13-7-27 00:43
回復 bk_mommy 的帖子

其實係威迫利誘加佢自己喜愛。小時就自己喜歡,但大大下當我想幫佢轉series 就有抗拒。咁就要利誘。

你很成功~

作者: bk_mommy    時間: 13-7-27 14:36

ohnono 發表於 13-7-27 13:19
眼見好多小學 (直資為甚) 日益重視閱讀報告, 小一學生一個六歲小人兒都要交很多閱讀報告(當然要家長幫忙借很多圖書及協助完成報告)
-----------------
讀書報告的撰寫代表著另一階段的展開。好的老師會藉著不同的書本內容、種類給同學帶來啟蒙。從此閱讀不再是純為興趣,還要加上明瞭、思考、分析甚至作出評論,最重要還是學懂選材。

記得小朋友小學時的校長曾經耳語,小朋友看書可用踢波來作比喻。小時踢波是一班小孩追住個波,但追得很開心。睇書亦一樣,選擇各式各樣的書去看,讓他從不同之中找著興趣,有興趣就會追下去。到小朋友慢慢成長,逐漸脫離只顧盲目追波,開始談戰術、講合拍。讀書一樣,大家的目光逐漸轉移到要選擇性地看書,還會混入感情,開心時會笑;感動時會滴淚。最後就可用感受帶出最透徹的分析、用理智寫出最客觀的評論。

----------------
當大家都認定萬般皆下品,唯有讀書高的時候,要贏在起跑線上,不就是培養閱讀興趣已經變得越早越好。但不用怕,仍會有家長好似你咁樣諗的,中學先開始都未遲,孔子說:「五十以學易!」。不過太遲先起步又驚好像孔子「吾十有五才志於學,三十而立」,要等到三十才有建樹就弊家伙,孔子唔駛考文憑試,我地18、9歲要考呀!

謝謝你的分享

可否講下你點睇"每日一篇"?     老師同學生都要追數  (現在情形是否這樣我不清楚了!)

作者: bk_mommy    時間: 13-7-27 14:42

chantm1812 發表於 13-7-27 00:37
又或時下年青人喜歡新鮮事物,你也可嘗試買本kindle電子書,引起他閱讀興 趣呢? ...

又或時下年青人喜歡新鮮事物,你也可嘗試買本kindle電子書,引起他閱讀興 趣呢?{:1_1:}

[/quote]

吾會淨係針對書, 因為現在媒體實在太多, 吾同以前社會。

各有優缺點~

作者: ohnono    時間: 13-7-27 17:44

可否講下你點睇"每日一篇"?     老師同學生都要追數  (現在情形是否這樣我不清楚了!)

-----------
又唔好講到要追數咁難聽。每日一篇主要目的都係訓練同學的理解能力,試下從多角度去分析而找出答案。其實係好死板下,沉悶兼效益少,能掌握箇中的同學不多,只曉得求其搵出答案的不少。

好可惜,單是理解能力並不足以應付現在的中文課程。我覺得時下急功的老師多,曉得引導學生的老師少。有時同學就是需要一點啟蒙,以後要走的道路就平坦好多。舉一個簡單的例子,中二課程內白居易的「燕詩」,樑上有雙燕,翩翩雄與雌;............本來就係表頌孝義的詩歌,但同學只會對詩歌背得滾瓜爛熟,對其他還有甚麼歌頌考義的文章,「十月懷胎重,三生報答輕」這類完全不曉,試問同學怎知這燕詩好在那裡,特點在那裡,跟其他的有甚麼分別。只要學識這一點,那怕以後遇到的不同題材,同學自會懂得怎樣去做,還會做得更好!有這樣的老師我諗比你做每日十篇還有用。
作者: samsam123321    時間: 13-7-27 17:58

Del.
作者: sowasabe    時間: 13-7-27 21:42

我家两女兒自小都愛閱讀(但不做小學每日一篇)。两女兒語文科成績都好好,大女今届DSE中文取得5**,係連细分閱,寫,聽,說和綜合全5**英文亦是。
作者: samsam123321    時間: 13-7-27 23:10

回復 sowasabe 的帖子

Del.
作者: tws2010    時間: 13-7-27 23:28

回復 bk_mommy 的帖子

Yes ah, not sure if you are at my same age.  In my good old days, it's the peak time for Japanese pop music.  I listened to a lot of Japanese songs at that time and Ialso read the lyrics so I recognised the Japanese words and phonics lor。  even my Japanese teacher said I was ichiban。  But afterall, it’s too expensive la and I could not afford the course fee, so I gave up。
作者: BabyISC    時間: 13-7-28 00:06     標題: 回覆:不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書

My kids are still small, many of my peers having kids at similar age devoted a lot to make their kids to read, they approached very little baby began with picture book. Maybe it is to early to make the conclusion, I can tell some kids already refuse to touch the book, probably due to the parents push to much. But I do believe they may change when they growing up, who's know

作者: joyjoyparent    時間: 13-7-30 12:00

中學已經無得逼. 我估最重要是不要放棄與她/他糾纏, 及訂立界線. 尤其係不應 '太快' 買太強勁的智能電話及無限上網計劃比他們!
作者: 兔仔得媽    時間: 13-7-30 12:28

天瑜 發表於 13-7-22 07:09
興趣行先。

去書店選一本非常喜愛的書開始。  可能買書買到一定數量,就開始會去圖書館找書借。

我當年都是由一套25本的史路比開始

作者: mhv_woman    時間: 13-8-2 12:50

閱讀興趣係要培養, 以我小朋友為例, 由低班開始已經盡量 keep 住每兩星期去一次圖書館。
最初由豐富插圖故事書開始, 我揀書我讀佢睇; 大約半年左右, 我揀書(依然係豐富插圖故事書), 我讀一頁佢讀一頁; 有時覺得結局唔好, 大家你一句我一句作過個故事。
大約到高班時, 佢開始自己揀書, 我又幫佢揀幾本, 都係以插圖故事書為主, 再加漫畫, 牛仔, 老夫子, snoopy, 黑白貓, 多D發夢 <-- 我都有睇 。  我唔使陪讀, 佢自己睇, 有時佢睇得仲快過我
以我經驗, 唔好揀D 太多道理 O既 書俾太細的小朋友, 會悶同反感, 最好揀D 可以引起佢共鳴 O既漫畫, 牛仔同黑白貓都唔錯, 仲有一套叫呆佬家族, 笑到肚痛
到升小一前佢已經可以睇 D 小量插圖的故事書, 記得其中一套叫小紅吸墨鬼(全套4本) , 佢自己睇佐三次, 話好好睇
要留意佢對咩書有興趣, 揀書時幫佢揀多幾本佢喜歡的題材, 再加一兩本其他.黃巴士有好多書適合初小的小朋友, 多 D 發夢都有出好多以漫畫形式的科學書, 另外有套好似叫危險的科學 都唔錯.
都係果句, 最初的時候唔好揀D 太heavy 的書, 小朋友就唔會抗拒, 要令佢明白閱讀係好開心的事.
到而家初中, 佢自己定時去圖書館, 我見佢揀書, 有 d 都幾悶, 講歷史, 哲學, 理財, 經濟 .... 有d 我都頂唔順 不過佢話好睇
其實圖書館借到的書, 唔會有大問題, 唔好一見到佢睇漫畫類就鬧, 佢自然就會喜歡睇書
作者: BBHim    時間: 13-8-7 08:47

佢連漫畫都唔睇, 點算?
作者: 猴子爸    時間: 13-8-7 09:46

回復 fishchow 的帖子

同意。例如Ironman, Spiderman等等,很少男孩会不喜欢。书局里都有中英文并列的图书。我觉得Marvel的书真的很吸引,例如在Pageone就有很多选择,我认识一个朋友,他小的时候对阅读0兴趣,但被这些漫画吸引,就一直追看,英文不知不觉好了不知多少倍。现在书商连中文都出了,就更好,一举两得。
作者: bk_mommy    時間: 13-8-7 20:55

BBHim 發表於 13-8-7 08:47
佢連漫畫都唔睇, 點算?

這裏好多家長提供及分享了很多經驗, 你可追一下 POST  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5