教育王國

標題: 優才同福建小學邊間好D? [打印本頁]

作者: fa01    時間: 13-7-19 09:51     標題: 優才同福建小學邊間好D?

學費差不多,邊間成績好D? 壓力少D?

作者: NeoMom    時間: 13-7-19 10:35

小學冇公開試所以冇得比較成績, 不過兩間都有中學且有詳盡的DSE成績公布, 你可以去睇下
作者: 拾仔    時間: 13-7-19 12:20

DSE起邊度可以睇倒???
作者: NeoMom    時間: 13-7-19 12:54

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2622398&extra=page%3D1

作者: 中天英    時間: 13-7-19 13:15

優才成績好好多,學習壓力又低好多
作者: maewmaew    時間: 13-7-20 07:43     標題: 回覆:中天英 的帖子

但聞說GT其實一D都唔輕鬆,而且仲愈來愈谷.

作者: 中天英    時間: 13-7-20 08:53

回復 maewmaew 的帖子

無錯,比起三、四年前,功課量稍為增加,主要係中文課;但相對於傳統名校,就仍然輕鬆好多。
例如小五至小六嘅功課量,指標係一個半鐘;你認為算唔算「谷」??

作者: 男仔頭    時間: 13-7-20 11:40

福少優勢係英普
作者: 中天英    時間: 13-7-21 11:33

回復 男仔頭 的帖子

睇下福中DSE嘅英文成績先喇,同優才差幾個身位。
作者: lindajacky    時間: 13-7-21 12:01     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

請問優才大約幾時有通知呀?

作者: 中天英    時間: 13-7-21 16:49

回復 lindajacky 的帖子

八月二十三日以前。
作者: 中天英    時間: 13-7-21 17:22

回復 拾仔 的帖子

2013 DSE 成績
                               優才.      福建
33222%                   86           68
英文(4級)%         79           34
中文(4級)%         55           33
數學(4級)%         77           56
所有科目(4級)%  73           48

福建係332222%, 33222會高番幾個%嘅

作者: baba987    時間: 13-7-21 18:11

作者: 中天英    時間: 13-7-21 18:14

中天英 發表於 13-7-21 11:33
回復 男仔頭 的帖子

睇下福中DSE嘅英文成績先喇,同優才差幾個身位。
睇真D, 應該係差成條街至啱
作者: baba987    時間: 13-7-21 18:34

作者: 中天英    時間: 13-7-21 19:35

回復 baba987 的帖子

優中係新校,今年先至係第三屆畢業,萬事起頭難,攞倒咁好成績,好難得;從第一屆考HKCEE, 到呢二屆HKDSE, 成縝一年比一年好,上升趨勢明顯。
福中建校已久,公開試考左好多年,成績相對穩定, 好似今年DSE成績就同去年相差無幾;兩、三年後成縝突然變好,可能係一廂情願嘅想法。

作者: 中天英    時間: 13-7-21 19:48

請問優才「唔好嘅係谷」從何說起???
呢兩間學校,邊間谷,邊間唔谷,相信已有公論,你冇需指鹿為馬。

優才好注重愉快學習,功課、考試壓力都好低,甚至好多優才家長都擔心優才學生太hea呢。

例如小五至小六功課量,指標係每曰一個半鐘,星期五會多少少,比星期六\曰做;其他甚麼X'Mas,復活節長假,都係冇咩功課嘅,係好輕鬆嘅。

如果見倒成績好,就話「好谷」, 係未了解學習內容\過程而作出嘅簡單推論;相反而言, 一間好「谷」學校嘅成績,可不一定會好。

作者: baba987    時間: 13-7-21 20:01

作者: 中天英    時間: 13-7-21 20:18

優才對成績唔好嘅學生,有既定政策處理,會採取額外補課,補考,留級等一系列措施,幫助學生克服困難,唔會隨便閞除學生嘅。
優才係小班教學,一班最多廿十多人,老師有較多時間去個別幫助有需要嘅學生;好似就會響小息\大息,甚至放學後,幫學生個別輔導。每星期有兩個下午,設有努力小組,為學習有困難嘅學生補課。

只要中、英、數、常四科合格,就可以升班;亦設有補考,比學生多一次机會。如果補考都未達標,就會同家長商量對策,學校會提供留級嘅選擇比家長。

以我所見,一年要留級嘅學生,每級都係一、兩個。

作者: 中天英    時間: 13-7-21 20:29

DSE嘅成績,響兩閰學校網頁都睇倒,係公開嘅資料;小弟只係張D數據放埋一齊, 方便提問人睇啫,有乜問題?
咁兩個數據的確相差好遠,我先至咁講啫,如果有人唔鍾意嘅話,我會講句sorry,亦可以收番個句嘅。

好奇問下,關皇仁咩事。

作者: 中天英    時間: 13-7-21 20:33

絕對同意你嘅意見 ----- 不過好似係有人先踏低人地喎!!!
作者: 魚王    時間: 13-7-21 23:04     標題: 引用:回復+baba987+的帖子 絕對同意你嘅意見+--

原帖由 中天英 於 13-07-21 發表

絕對同意你嘅意見 ----- 不過好似係有人先踏低人地喎!!! ...
無可囗非,優中同福中成績差很遠,揀完快放位,好多人等,無最好的,只有最適合的!

作者: 魚王    時間: 13-7-21 23:15     標題: 引用:+本帖最後由+中天英+於+13-7-21+18:01+編輯

原帖由 中天英 於 13-07-21 發表

回復 拾仔 的帖子
不過你又真係quote錯,福中係3322+22 68% wor

作者: 中天英    時間: 13-7-21 23:23

回復 魚王 的帖子

唔好意思,忙中有錯,已經改左。
作者: 拾仔    時間: 13-7-22 09:08

回復 中天英 的帖子

THANKS,咁優才強好多WOW~~~
作者: yuenkw    時間: 13-7-22 09:16

中天英 發表於 13-7-21 17:22
回復 拾仔 的帖子

2013 DSE 成績

以 DSE 計,優才語文好得多。
作者: 魚王    時間: 13-7-22 09:29     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

唉,比下去了!

作者: joanthony    時間: 13-7-22 10:43     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

作者: 魚王    時間: 13-7-22 11:04     標題: 引用:今年GT+DSE無可否認係幾勁,+ 其實我仔小一

原帖由 joanthony 於 13-07-22 發表
今年GT DSE無可否認係幾勁,  其實我仔小一都有考GT不過入唔到, 由於最唔中意旺角校舍又細又舊所以今年1月 ...

作者: MrBeast    時間: 13-7-22 11:22

joanthony 發表於 13-7-22 10:43
今年GT DSE無可否認係幾勁,  其實我仔小一都有考GT不過入唔到, 由於最唔中意旺角校舍又細又舊所以今年1月 ...
只是路過,我也覺得不能真接比較兩間的今年的dse成績,但我也同意福附未有正式track record都是一個consideration factor.
作者: yuenkw    時間: 13-7-22 11:36

中天英兄,有優小事情請教,請看PM。
作者: puiyima    時間: 13-7-22 12:02

如果兩間都是一條龍上英中,I prefer 中小上英中。小學階段打好中文基礎、如果 only 着重英文,就算英文点好,都上不到大學。
作者: 拾仔    時間: 13-7-22 12:03

回復 中天英 的帖子

你小朋友讀緊優才???

作者: enidchiu    時間: 13-7-22 12:07

Feel that GT Primary focuses more on academic results. If the child is not very smart, parents may feel some pressure. But the pressure is acceptable and relatively lower than most of other schools. Appropriate level of pressure is good. Children need to learn to be responsible and hardworking. In general, GT has a healthy and pleasurable learning environment in which most children enjoy leaning and reading.
作者: lbbk    時間: 13-7-22 12:08

回復 puiyima 的帖子

行DSE後, 情況的確如此! 好多都衰係中文.
作者: 中天英    時間: 13-7-22 12:42

拾仔 發表於 13-7-22 12:03
回復 中天英 的帖子

你小朋友讀緊優才???
係呀,大仔小六啱啱畢業,直升優中;細仔就小五升小六。
作者: 魚王    時間: 13-7-22 12:48     標題: 引用:回復+puiyima+的帖子 行DSE後,+情況的確如

原帖由 lbbk 於 13-07-22 發表
回復 puiyima 的帖子

行DSE後, 情況的確如此! 好多都衰係中文.
我朋友個仔讀聖若瑟小學,b2學生,派了band3穌折,叩門港同書院收了,媽媽覺得是因他讀英小,數學都是英文,書院話易些adapt。我都係讀中文小學,又5見我中文好,英文上英中追餐矇

作者: 中天英    時間: 13-7-22 12:57

puiyima 發表於 13-7-22 12:02
如果兩間都是一條龍上英中,I prefer 中小上英中。小學階段打好中文基礎、如果 only 着重英文,就算英文点 ...
響小學階段打好中文基礎好緊要,上到中學先追係好難嘅。
優小雖然係中文小學,但響英文科就投放左好多資源,令優小䇦語水平同傳統英小名校差別不大。

作者: 中天英    時間: 13-7-22 13:13

yuenkw 發表於 13-7-22 11:36
中天英兄,有優小事情請教,請看PM。
已經覆左你
作者: yuenkw    時間: 13-7-22 13:19

thank you so much
作者: puiyima    時間: 13-7-22 13:53

身边有兩個朋友讀英小、佢由小一至小三都出佢公×補中文、佢阿媽又驚佢中文不合格,叫他多看中文課外書。反之讀中小的,可以鼓勵佢多看英文書。另外現在時代不同,讀中小也好,都可以出外学英数
作者: 魚王    時間: 13-7-22 14:04     標題: 引用:身边有兩個朋友讀英小、佢由小一至小三都出

原帖由 puiyima 於 13-07-22 發表
身边有兩個朋友讀英小、佢由小一至小三都出佢公×補中文、佢阿媽又驚佢中文不合格,叫他多看中文課外書。反 ...
唉,總之針無兩頭利,都係要左補右補。看過李光耀語文政策本書嗎?看看是好的。

作者: puiyima    時間: 13-7-22 14:07

所似我覺得有中小英中一條龍好幸福
作者: lbbk    時間: 13-7-22 14:09

回復 魚王 的帖子

我唔會話中文小學"所有"學生都可以在中學DSE中文取得好成績(5 or above); 同樣, 在英文小學上中學的學生都唔會個個係DSE英文科考到5或以上. 我指出的只是第一/二屈DSE的情況. 明冇!?
作者: joanthony    時間: 13-7-22 14:53     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

作者: 魚王    時間: 13-7-22 15:27     標題: 引用:回復+魚王+的帖子 我唔會話中文小學"所有"

原帖由 lbbk 於 13-07-22 發表
回復 魚王 的帖子

我唔會話中文小學"所有"學生都可以在中學DSE中文取得好成績(5 or above); 同樣, 在英文 ...
都話優才最勁係啦!

作者: lbbk    時間: 13-7-22 17:07

回復 魚王 的帖子

請不要唔會.
我所指的是E兩年DSE的普遍情況, 只想說出現時中文科的重要性和以前改變了; 不是針對某間中學啊! 如有得罪, 多多包涵!!

作者: CMFun    時間: 13-7-23 11:12

一眾近 10 年成立的直資學校,優才開始跑出今年亮麗成績出來了。
作者: 拾仔    時間: 13-7-23 12:18

即係講到尾....優才你勁d~~
不過mk校舍又真係唔得....讀書姐係味唔好睇環境??
只要間學校係好就得~~
作者: 魚王    時間: 13-7-23 12:23     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

所以點解我唔buy優才呢!(不過人地都唔收呀仔), 只有最適合,沒有最好!

作者: 中天英    時間: 13-7-23 14:18

拾仔 發表於 13-7-23 12:18
只要間學校係好就得~~ ...
山不在高,有仙則名;水不在深,有龍則靈.......談笑有鴻儒,往來無白丁;可以調素琴,閲金經.......
商洋諸葛廬,西蜀子雲亭;孔子云:何陋之有?

作者: NeoMom    時間: 13-7-23 14:58

唔係想sell學校,不過旺角校舍睇落好似好細,其實真係好夠用,因為小班教學,初小只有約三百人,去觀課時才發現小息時學生密度好低
作者: yuenkw    時間: 13-7-23 15:13

看看下年小一報名反應就知 d 家長是否介意旺角校舍的面積問題,不過以今年 DSE 的成績來看,下年小一報名想唔迫爆都幾難!
作者: mandyk105    時間: 13-7-23 15:16

請真, 唔想讀福建的快d 放位, 我隔離屋兩位家長聽見福建有位就即刻流晒口水.  日日打電話問, 都希望後補有位上....做好心啦...
作者: 拾仔    時間: 13-7-23 15:21

哈各有所求~~~

作者: NeoMom    時間: 13-7-23 15:21

回復 yuenkw 的帖子

又好難講,香港父母好多好睇名氣,名校成績唔好可以用100個理由去解釋,沒名氣的即使成績好也會被雞挑骨頭
作者: dabbycheung    時間: 13-7-23 16:05

NeoMom 發表於 13-7-23 15:21
回復 yuenkw 的帖子

又好難講,香港父母好多好睇名氣,名校成績唔好可以用100個理由去解釋,沒名氣的即使 ...

Agree!

仲有如果其他新派直資中學, 公開試考得唔理想, 就會懶係外來生考成!

但優中公開試成績考得好, 就會話只係因為學校勸退成績差既學生先有好成績!其實優中頭幾年都收好多外來生, 而且成績大多只屬Band 2, 但就無人會理!

作者: 魚王    時間: 13-7-23 16:25     標題: 引用:Quote:NeoMom+發表於+13-7-23+15:21+回復+y

原帖由 dabbycheung 於 13-07-23 發表
總之優才勁,優才無得頂!快些放位啦!

作者: 中天英    時間: 13-7-24 21:29

拾仔 發表於 13-7-23 12:18
只要間學校係好就得~~ ...

你估中國能堷養出Nobel Price 得獎者係邊間大學?
北大?清華?復旦? 都唔係。

係西南聯合大學---- 呢閰係戰時臨時大學,位於昆明,得幾年歷史;校舍極之簡陋,得幾間漏水鐵皮屋,甚麼實驗室、體育館都冇嘅;但係雲集當時最好嘅老師,學生學習熱情高漲。

楊振寧、李政道就係咁嘅環境培養出離嘅。

作者: whywhywhywhy    時間: 13-7-25 00:17     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

請問優才中學是band 1嗎?

作者: 中天英    時間: 13-7-25 00:51

whywhywhywhy 發表於 13-7-25 00:17
請問優才中學是band 1嗎?
以今年DSE成績離睇,優中係Band 1 A.
作者: sukitelfold    時間: 13-7-25 10:21     標題: 引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+13-7-25+00:17+

原帖由 中天英 於 13-07-25 發表
暫時資料唔夠,咁快話係b1a,有保留!

作者: 眼超超    時間: 13-7-25 10:30

sukitelfold 發表於 13-7-25 10:21

同意, 位人兄好急進想優才升呢.
作者: 眼超超    時間: 13-7-25 10:33

中天英 發表於 13-7-24 21:29
你估中國能堷養出Nobel Price 得獎者係邊間大學?
北大?清華?復旦? 都唔係。

Nobel Prize 呀?  打錯喇你.
作者: 眼超超    時間: 13-7-25 10:40

中天英 發表於 13-7-21 20:18

優才對成績唔好嘅學生,有既定政策處理,會採取額外補課,補考,留級等一系列措施,幫助學生克服困難,唔會隨便閞除學生嘅。
優才係小班教學,一班最多廿十多人,老師有較多時間去個別幫助有需要嘅學生;好似就會響小息\大息,甚至放學後,幫學生個別輔導。每星期有兩個下午,設有努力小組,為學習有困難嘅學生補課。

只要中、英、數、常四科合格,就可以升班;亦設有補考,比學生多一次机會。如果補考都未達標,就會同家長商量對策,學校會提供留級嘅選擇比家長。

以我所見,一年要留級嘅學生,每級都係一、兩個。

你講優才呢d安排, 又唔好講到好似有咩咁特別, 福小一樣都係二十多人一班, 雙班主任, 其一係NET添.  放學後有拔尖補底好多學校都有架啦.  特別在各校有唔同名稱.  優才叫努力小組, 人地可能叫加油小組咁囉.....

利申: 我小朋友不是福小.   

作者: terryhau    時間: 13-7-25 10:57

中天英 發表於 13-7-25 00:51

咁快知道? 好誇張!

作者: zoe929    時間: 13-7-25 10:58     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

請問各位如果父母英文差,小朋友入讀呢兩間學校,而父母又唔識幫小朋友,小朋友會好吃力嗎?

作者: NeoMom    時間: 13-7-25 11:11

回復 眼超超 的帖子

有人問到, 佢咪介紹下學校囉,有什麼問題?佢又冇話只得優才有
作者: NeoMom    時間: 13-7-25 11:13

回復 terryhau 的帖子

好多學校已公佈成績,優才的成績比部份公認為band 1A的學校還好,所以覺得是band 1A
作者: terryhau    時間: 13-7-25 11:15

不過GT旺角 campus附近真係有臭味
作者: CMFun    時間: 13-7-25 11:52

真係?上星期六經過又聞唔到 bor!
作者: lindajacky    時間: 13-7-25 13:11     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

請問優才初小係旺角係咪一定無校車?高小將軍澳有係校車去馬鞍山?我最需要考慮都係校車問題!

作者: joanthony    時間: 13-7-25 16:30     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

作者: kc_01k    時間: 13-7-25 18:44

joanthony 發表於 13-7-25 16:30
勸退咪勸退囉點解係都要話無? 我都記得大約1-2年前有位叫Corliss yu的網友曾經係呢度講過個仔(小四)被人勸 ...
你講呢個?我都知,一路有睇。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2310685&extra=&page=1

作者: tungsfamily    時間: 13-7-25 20:07

無可否認,優材的成績很亮麗,但我寧願把孩子送去播道也不想去優材,我是都會駅師奶,真係見盡優材的學生太無敎養...
(我將是福小家長)
作者: 中天英    時間: 13-7-25 21:02

眼超超 發表於 13-7-25 10:33
Nobel Prize 呀?  打錯喇你.
忙中有錯,多謝高人指正。
不過個名「眼超超」又真係起得好貼切,連續三條post都好似想撩交「艾」咁。

作者: 中天英    時間: 13-7-25 21:23

sukitelfold 發表於 13-7-25 10:21

今年嘅資料的確未齊,不過已有資料已經可以睇倒係band 1A.
政府冇公佈學校banding,  坊間就有唔少中學排名,我覮得chichipapa果個比較有根據,以下係佢2012嘅資料:

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

優才2013嘅33222係86%, 四級或以上係73%,係咩band, 你可以自行判斷。

雖然chichipapa嘅係2012數據,但band1A果幾十間學校同今年差別唔會好大,雖不中亦不遠。

作者: 中天英    時間: 13-7-25 21:27

回復 中天英 的帖子

至於2013嘅DSE數據,雖然未齊,但資料都好多,遅d再整理下,再同大家分享。
作者: 中天英    時間: 13-7-25 21:33

中天英 發表於 13-7-25 21:02
忙中有錯,多謝高人指正。
不過個名「眼超超」又真係起得好貼切,連續三條post都好似想撩交「艾」咁。
...
又唔識寫一個字,好驚又比人鬧!!
作者: sukitelfold    時間: 13-7-25 21:44     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+13-7-25+10:21+

大家睇嘅來源一樣,我只是覺得資料如再加上>>人均取5、5*的數字,聯招入資助大學學位課程或海外升學等數字,會比較全面。所以用「保留」,我也希望GT得,畢竟為一批新派直資爭光,家長們也多一些選擇!!

作者: 中天英    時間: 13-7-25 22:16

kc_01k 發表於 13-7-25 18:44
你講呢個?我都知,一路有睇。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2310685&extra=& ...
陳年舊事都攞番出離講!!
咁慨事係有嘅,不過就唔係正常處理手法,當年我都有問過果位家長背後原因,不過佢都冇直接回答。

以小弟所見,最廣為人知,又上曬各大報章,被勸退嘅學生係呢位:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20080623/11264895

作者: 中天英    時間: 13-7-25 22:21

sukitelfold 發表於 13-7-25 21:44
大家睇嘅來源一樣,我只是覺得資料如再加上>>人均取5、5*的數字,聯招入資助大學學位課程或海外升學等數 ...
同意你嘅意見。
本地大學Jupas入U%, 係另外一個重要指標,不過最快要八冃中先有資料。

作者: Aerosol_Ma    時間: 13-7-25 22:24

joanthony 發表於 13-7-25 16:30
勸退咪勸退囉點解係都要話無? 我都記得大約1-2年前有位叫Corliss yu的網友曾經係呢度講過個仔(小四)被人勸 ...

看了這麼多回覆,也想表達自己作為小一家長想分享這一年小朋友o既學習. 首先說明上朋友成績不錯. 所以我的觀點不能代表成績不佳的小朋友, 但我也和成績一般的家長也有很多交流, 知道不少.

首先, 很多人問優才是不是只喜歡收資優生. 答案一定不是. 絕大多數學生是正常IQ. 學校沒有什麼拔尖 (最少在一年級沒有). 極其量在學期末送個免費韋氏IQ test. 學校也不偏心成績好的學生. 學校會给小三至小彳學生如果在中,英,數主科達70分, 有達標獎. 今年大约有9X%小三達標, 所以over9X%可以升小四.那麽又可不可以說小呢?

相反補底有不少. 如果老師發覺個別學生第一. 二和三考試不合格, 小朋友要上努力小组班. 不上一星期二次的才華班. 學校不會不幫學生和最重要是家長會被通知. 作為家長也要努力教導. 所以留班不可以全部責任指在校方. 考試合格不難. 當然有5-10分挑戰題. 比例問吓自己合不合理. 有BK家長說很好. 如果小朋友mismatch學校, 轉校對小朋友是好的. 我未入優才前也聽過Corlissyuo既事, 但入了以後幾肯定學校和家長有長時間溝通.

考試滿分是100, 平時默書有105分, 但不計在考試成績. 這裡有太多人有誤解.

今年DSE成績好, 所以優才家長有一點興奮. 其他家長也說得對. 要保持成績才是最重要. 不喜勿插.

作者: NeoMom    時間: 13-7-25 22:35

欲加之罪何患無詞,福x家長係咁架啦, 以前有個post福x vs 陸xx, 陸xx又係慘被圍攻
大家可以睇番呢個post之前留言, 只見福x家長狂插優才, 優才家一句都冇插福

作者: huba    時間: 13-7-25 22:57     標題: 引用:欲加之罪何患無詞,福x家長係咁架啦,+以前有

原帖由 NeoMom 於 13-07-25 發表

欲加之罪何患無詞,福x家長係咁架啦, 以前有個post福x vs 陸xx ...

請保持理性討論,大家都是家長,不能以在EK發言的少數人來代表整體。用事實理據來溝通,不針對人,誤解可以逐步減少。

作者: 中天英    時間: 13-7-25 23:07

回復 NeoMom 的帖子

其實優才係一間幾「神祕」嘅學校:功課少,學生幾hea, 課程加快,公開試成績又好----- 呢d全部出現響同一間學校係好少見嘅。

傳統智慧係no pain,no gain; 想成績好,就要加強操練;愉快學習,咁就要犧牲成績。

所以校外人仕,以傳統眼光,從外面睇優才,會錯生好多誤解,係可以理解嘅。

小弟作為兩位優才學生家長,會就我所見所知,如實回應有關問題。

最後重申,我唔係亦唔需要sell緊各位報讀優才,事關而家已經係太多人報喇。

作者: 魚王    時間: 13-7-25 23:49     標題: 引用:回復+NeoMom+的帖子 其實優才係一間幾「神

回復 NeoMom 的帖子

其實優才係一間幾「神祕」嘅學校:功課少,學生幾hea, 課程加快,公開試成績又好----- ...
優才無得頂,優才我至勁,優才最勁最最精英。福附的家長,要保持靜默,免被狂插。继續努力,保持增值,在這裏經過的,要同心遏力,將來得勝也得謙和,才受尊重。

作者: RSZ    時間: 13-7-25 23:52     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

一入小一,保証上大學,我都想,實際係要家校有相同教育理念,大家一齊努力,年年不達標,年年升班等畢業,這是好嗎? 有動力给同學嗎?  努力過,無效果,給小朋友一個新環境,從新出發,是否不當嗎? 留班退校不一定是十惡不赦的惡行,在於是否以學生利益為大前題,而不是家長無胃的堅持

作者: NeoMom    時間: 13-7-26 00:19

回復 魚王 的帖子

請保持理性,優才家長幾時插過福x, 而家係優才比人插,真係賊喊捉賊
作者: RSZ    時間: 13-7-26 00:26     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D

作為優才家長,將自己寳貝仔女十幾年學業交托一所新派直資,也可說一項重大投資,當然喜見優才dse交出好成績,更因校內知道學生每級都進步中,對曰後更有寄望。據魚王所說,福小也是小班,多net,及活動教學等,相信曰後也有相當的回報,這也是部份傳統學校急于改革的原因

作者: 中天英    時間: 13-7-26 01:45

回復 joanthony 的帖子

咁成曰有人發問同埋有好多人講d似是而非嘅野,優才家長咪要成日上離解畫囉,又唔係響度自言自語;如果你唔鍾意睇,唔click入離咪得囉,洗咩攪到自已咁「煩厭」。
作者: baba987    時間: 13-7-26 08:19

作者: JoJo    時間: 13-7-26 09:54

版主按: 請各位能冷靜及理性討論. 每間學校也有他的獨特之處, 有優點也有改善地方, 希望各會員能好好運用這個平台提供有用資訊給各位會員而並非在這裡引發罵戰.

謝謝合作!

作者: puiyima    時間: 13-7-26 11:13

睇過咁多福建vs 乜乜学校。点解差不多次次都不能和氣地討論。
作者: lbbk    時間: 13-7-26 11:51

回復 JoJo 的帖子

我先前在討論中提到現時中文重要性十分高, 行DSE後, 好多都衰係中文. 我只是講出E兩年DSE的普遍情況, 加上我都冇話英小唔好, 就比人….., 無奈
作者: mena    時間: 13-7-26 21:12

次次見親福建與其它小學比較, 總係鬧交收場, 每間學校總有長短, 不需要咁激動
作者: atirw    時間: 13-7-26 23:36     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D?

很久無上來,很驚訝原來優才不達標的同學,除了上努力班外,竟然無得上才華班!

作者: atirw    時間: 13-7-26 23:42     標題: 回覆:優才同福建小學邊間好D?

Btw, 我不是要插優才,我都識對孖仔讀優才,都讀得很開心,優才的確很用心教小朋友!只是我細個比人罰得多,有陰影。

作者: 73662710    時間: 13-7-26 23:57

atirw 發表於 13-7-26 23:36
很久無上來,很驚訝原來優才不達標的同學,除了上努力班外,竟然無得上才華班!

...
時間有限,上完努力班后成績有進步之後再上才華班也是可以接受的。這就是拔尖補底的優點!
作者: 中天英    時間: 13-7-27 01:15

atirw 發表於 13-7-26 23:36

...
係用原本上才華班嘅時間,去上努力小組。
我好贊成咁嘅安排,因為一方面可以幫小朋友補底,又可以正常時間放學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5