教育王國

標題: 有冇人認識Kiddies' club – 小一面試培訓班? [打印本頁]

作者: Hawaii    時間: 13-7-18 13:49     標題: 有冇人認識Kiddies' club – 小一面試培訓班?

Kiddies' club 有提供有關小一面試培訓班, 質素好嗎?  她聲稱可提高小孩子的自信心, 較容易面對面試的形式, 可信嗎?

如參加, 需要$2,100 (4堂, 每堂一小時), 幾貴的, 值得嗎?

請大家給評語, 請幫幫忙, 千萬個謝謝!!!!

作者: Hawaii    時間: 13-7-18 13:57

真的唔想比人呃呀, 可否話我知???
作者: alyk    時間: 13-7-18 14:13

"面試培訓班", 一向冇乜人講.
1, 冇讀既冇得講
2, 讀左唔得唔敢講
3, 讀左得左唔想講
作者: seamama    時間: 13-7-18 14:32     標題: 回覆:有冇人認識Kiddies' club – 小一面試培訓班

冇讀過呢間,但讀過一間好爆下嘅3個月,冇乜用,佢會話你知小朋友有乜問題,但不會/不懂如何解決

作者: Hawaii    時間: 13-7-18 17:35

謝謝你們的回應, 明白了, 咁即是唔好浪費金錢上這些面試班
作者: kokothy    時間: 13-7-30 11:32

作者: 粉紅豹    時間: 13-8-8 10:44     標題: 引用:+本帖最後由+alyk+於+13-7-18+14:15+編輯+\

原帖由 alyk 於 13-07-18 發表

作者: 粉紅豹    時間: 13-8-8 10:45     標題: 引用:+本帖最後由+alyk+於+13-7-18+14:15+編輯+\

原帖由 alyk 於 13-07-18 發表

作者: cy664    時間: 13-8-8 12:52     標題: 引用:但其實都要睇番你小朋友讀咩幼稚園同係幾時

原帖由 kokothy 於 13-07-30 發表
但其實都要睇番你小朋友讀咩幼稚園同係幾時出世,大仔定細仔?如果你幼稚園程度較淺,我建議讀幾個月穩陣d  ...
同意!
讀咗唔一定可以考到理想學校,但唔讀的話,你又要有時間有心機有材料有能力去教你仔女話,就唔洗讀!
如沒信心,都係比人教,索下料,一定有幫助

作者: MUMREDBB    時間: 13-8-8 13:39     標題: 回覆:Hawaii 的帖子

2100/4堂真的很貴!我可以講面試班只是好過冇!我兩個女只有一個女有讀面試班,另一個沒有讀,但天生外向活潑。結果沒有讀面試班那個叩門差不多間間收!反而讀了面試班那個卻沒有in得那麼成功!

作者: ayvicki    時間: 13-8-8 14:16     標題: 回覆:有冇人認識Kiddies' club – 小一面試培訓班?

其實家長自己訓練都得!我仔上年差唔多要面試就日日都佢玩role play ! 辦面時答問題!當遊戲咁玩,佢不知幾開心!
到真係面試,大概都知佢答到咩問題!

作者: lovebb2    時間: 13-8-9 10:22     標題: 引用:但其實都要睇番你小朋友讀咩幼稚園同係幾時

原帖由 kokothy 於 13-07-30 發表
但其實都要睇番你小朋友讀咩幼稚園同係幾時出世,大仔定細仔?如果你幼稚園程度較淺,我建議讀幾個月穩陣d  ...
講得好!如你小朋友已乜都識,根本唔洗讀。如乜都唔識,父母在家有心機教,非常好。

作者: GAT    時間: 13-8-9 13:11

公平D講,面試班會俾你知道近年面試模式,等你知道自己在家可以点教,唔喺凈止識答一业一問答咁简單!但上四堂唔好估会學到好多野同改变到个小朋友,人地上幾个月至一年的!另多数$250-$300 一堂,$400 是太貴了!
作者: jcryan    時間: 13-8-9 13:20

回復 GAT 的帖子

agreed, good points
作者: vhchoi    時間: 13-8-9 23:09     標題: 回覆:有冇人認識Kiddies' club – 小一面試培訓班

作者: AnMViE    時間: 13-8-10 11:08     標題: 引用:公平D講,面試班會俾你知道近年面試模式,

原帖由 GAT 於 13-08-09 發表
公平D講,面試班會俾你知道近年面試模式,等你知道自己在家可以点教,唔喺凈止識答一业一問答咁简單!但上 ...
同意,有很多家長都唔知點教或冇時間教,不過價錢200-300一堂較合理。

作者: Apple_Orange_T    時間: 13-8-10 15:41

kokothy 發表於 13-7-30 11:32
Good point!!
作者: kokothy    時間: 13-8-13 20:19

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5