教育王國

標題: 聖若瑟英文中學交流區 [打印本頁]

作者: vintak    時間: 13-7-16 16:24     標題: 聖若瑟英文中學交流區

仔仔今年派左聖若瑟,網上好少嚟間學校的評論,希望多D家長入來講下。
作者: carmenshek    時間: 13-7-16 18:26     標題: 回覆:聖若瑟英文中學交流區

係咪清水灣道果間

作者: vintak    時間: 13-7-16 21:54

回復 carmenshek 的帖子

係呀!學校就幾新凈。
作者: elmkc    時間: 13-7-17 01:45

This was a top school in Kwun Tong many years ago. Unfortunately, after they changed to CMI, the school couldn't attract the Band 1 students from its affiliated primary school and its performance dropped to Band 2. However, the school changed back to an EMI school two years ago. This year, it has attracted more Band 1 students to study than before. We need to give it time to improve its performance. I am sure that it can change back to a Band 1 school in a few years of time.

If you want to know more, you can click the following links.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2522071

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2429467

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%B8%AD%E5%AD%B8
作者: vintak    時間: 13-7-18 20:18

唔知今年聖若瑟中學文憑試 考的如何?
作者: Sasaalan    時間: 13-8-15 11:44

回復 vintak 的帖子

我囝也是今年升聖若瑟中一, 希望以後大家多多交流!!
作者: spencer1997    時間: 13-9-12 00:19

作者: Viman    時間: 13-10-14 18:58     標題: 引用:回復+vintak+的帖子 我囝也是今年升聖若瑟

原帖由 Sasaalan 於 13-08-15 發表
回復 vintak 的帖子

我囝也是今年升聖若瑟中一, 希望以後大家多多交流!!
中一的英文班是由外籍老師做班主任,對其聆聽及會話有幫助

作者: IRON    時間: 13-11-9 22:17

Hi , 想請問一下今年中一家長: 朋友兒子中一, 早前中默"燕詩"成績欠佳, 仔話老師今天叫明天就默, 所以不夠時間溫, 我聽了有點疑惑, 我仔學校早前亦默此詩, 但是一星期前通知準備, 朋友再問仔, 仔話老師突擊. 請問中一級的同學家長是否如此? 這詩150字, 如真的也太倉卒了吧?! 謝謝.
作者: zooweemama    時間: 13-11-9 22:27

回復 elmkc 的帖子

Good news
作者: zooweemama    時間: 13-11-9 22:32

回復 IRON 的帖子

上次聽阿仔講佢學校背默400多字楊修之死,依家啲中學要求一啲都唔低。不過這樣恐怕減低令到有自發性、對讀書有興趣的人越來越少。都係中一生。
作者: IRON    時間: 13-11-9 22:36

回復 zooweemama 的帖子

今日仔講背默楊修第六段, 我略數約120字, 但有一星期時間準備, 今日溫了一半.
但如今日講明日默就大鑊了, 所以求證一下.

作者: 永謙媽咪    時間: 14-3-3 16:35

hi, 我仔都係今年中一生。
作者: LOKLOK89    時間: 14-11-24 21:10     標題: 回覆:聖若瑟英文中學交流區

請問平日有幾份功課?

作者: 華之里    時間: 14-12-27 14:33

我仔今年都係中一,請多交流交流
作者: 華之里    時間: 14-12-27 14:35

LOKLOK89 發表於 14-11-24 21:10
請問平日有幾份功課?
時多時少,功課方面比較輕鬆

作者: LOKLOK89    時間: 14-12-29 19:47     標題: 回覆:華之里 的帖子

是否大約5-6份功課,妳囝囝是英文班定普通班?

作者: 華之里    時間: 15-1-18 16:18

LOKLOK89 發表於 14-12-29 19:47
是否大約5-6份功課,妳囝囝是英文班定普通班?

是五六樣功課,他普通班,你仔仔是...

作者: LOKLOK89    時間: 15-7-9 18:42

佢統一入唔到,要去考叩門試,唔知有無人考過叩門試考入?
作者: Viman    時間: 15-7-9 21:27     標題: 引用:佢統一入唔到,要去考叩門試,唔知有無人考

原帖由 LOKLOK89 於 15-07-09 發表
佢統一入唔到,要去考叩門試,唔知有無人考過叩門試考入?
我囝當年考中、英及數……都簡單的

現在就不知最新的模式……祝成功😊

作者: LOKLOK89    時間: 15-7-9 22:40     標題: 回覆:聖若瑟英文中學交流區

要作文嗎?

作者: kenchow9393    時間: 15-7-9 23:06

明天叩門考試.....
作者: LOKLOK89    時間: 15-7-10 21:02     標題: 引用:明天叩門考試.....

原帖由 kenchow9393 於 15-07-09 發表
明天叩門考試.....
係啊10/7叩門試

作者: 09bobo    時間: 16-6-2 11:04

請問老師勤力嗎?學校放3點, 老師會不會一早走?
作者: bb130505    時間: 16-9-14 21:47

請問英文班、中文班,是自選,還是什分配?

作者: koalababy    時間: 16-9-18 16:08

是由學校分配的
作者: bigheadis    時間: 16-10-18 11:01

koalababy 發表於 16-9-18 16:08
是由學校分配的
請問精英班和普通班是否都是全英教學架(除中文中史音樂)?
作者: bkneon0088    時間: 16-10-26 14:31     標題: 回覆:聖若瑟英文中學交流區

想問2016 DSE 既成績如何?入大學率高嗎?

作者: rgglc    時間: 16-10-29 23:55

請問小學部每年大概有幾多%入返中學部?Thanks
作者: maggieho516    時間: 16-11-1 00:40

bigheadis 發表於 16-10-18 11:01
請問精英班和普通班是否都是全英教學架(除中文中史音樂)?

普通班數學科是中文教學,
精英班數學科是英文教學,
中文,中史,視覺藝術是中文教學

作者: fsm    時間: 16-12-21 16:20

maggieho516 發表於 16-11-1 00:40
普通班數學科是中文教學,
精英班數學科是英文教學,
中文,中史,音樂,視覺藝術是中文教學

請問這是指堅尼地道哪間St. Joseph 嗎?可否分享一下這校園生活,常聞好谷,真的嗎?適合何類型學生入讀?

作者: subyat    時間: 17-9-21 14:02

請問老師勤力嗎?學校放3點, 老師會不會一早走?
請問小學部每年大概有幾多%入返中學部?Thanks
作者: magiccandy    時間: 17-10-20 12:04

請問各位家長, 由彩虹或鑽石山站乘什麼交通工具最容易到貴校?
作者: 奥脫福    時間: 17-10-22 02:13

bkneon0088 發表於 16-10-26 14:31

想問2016 DSE 既成績如何?入大學率高嗎?

聽聞級一入左理大讀職業治療。(此乃同學個人選擇,佢個分夠入港大)

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2018/js3624

作者: 甘恩    時間: 17-11-19 16:49

今年DSE成績進步不少,接近一半聯招有offer
作者: jasonfather    時間: 17-11-20 15:59

請問中學部現在開多少班英文班? 另外,DSE 3322的百分比大約多少? 升大學的百分比大約多少? 因在學校網址找不到數據。謝謝回覆?
作者: 甘恩    時間: 17-11-20 20:42

jasonfather 發表於 17-11-20 15:59
請問中學部現在開多少班英文班? 另外,DSE 3322的百分比大約多少? 升大學的百分比大約多少? 因在學校網址找 ...
中一級兩班全英、一班大部分英文、兩班中文班。今年DSE有50%聯招有offer。這三年入U率持續上升,學校宣傳話升幅明顯。

作者: jasonfather    時間: 17-11-21 07:46

回覆 甘恩 的帖子

小兒今年升中一,資料十分有參考價值。謝謝!
作者: subyat    時間: 17-11-30 12:57

想請教九龍城B2生返觀塘區入讀此校機會大嗎
作者: loloyan    時間: 18-5-5 15:12

subyat 發表於 17-11-30 12:57
想請教九龍城B2生返觀塘區入讀此校機會大嗎

請問如派到聖若瑟中學,請問有冇bridging course? 幾時開始?

作者: MonBaBa    時間: 18-5-19 08:38

我打過學校問,職員話未知,我再問通常在7月定8月,佢就話每年都唔同,我再追問幾時會知,職員回答註冊當日會知!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5