教育王國

標題: 今日升中放榜,一齊分享。 [打印本頁]

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-9 11:07     標題: 今日升中放榜,一齊分享。

阿囡派第一志願,跨區保良局第一張永慶

作者: silvia_ng    時間: 13-7-9 12:37

carmenlee2202 發表於 13-7-9 11:07
阿囡派第一志願,跨區保良局第一張永慶
恭喜哂呀! 自行有選呢間嗎?
今年仍未見學校UPLOAD上網呢?!

作者: kaifu    時間: 13-7-9 13:13

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2011-2013.php
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-9 14:19     標題: 回覆:carmenlee2202 的帖子

Mr Chou 話今年派位比較散,大部份都第一志願,但都有D派得嘛嘛!喇沙,九華,真光,依中,都派少咗!反而誇區地區名校就多咗!林護,保一等。或者因為咁,佢地遲啲至公報。

作者: Heidi媽    時間: 13-7-9 16:00

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-9 16:06     標題: 回覆:Heidi媽 的帖子

恭喜恭喜

作者: silvia_ng    時間: 13-7-9 16:17

carmenlee2202 發表於 13-7-9 14:19
Mr Chou 話今年派位比較散,大部份都第一志願,但都有D派得嘛嘛!喇沙,九華,真光,依中,都派少咗!反而 ...
今年真係好散好散...本區數埋好似只得十幾個。反而NPL再創新高, 有成44個, 真係打個突!
作者: silvia_ng    時間: 13-7-9 16:17

Heidi媽 發表於 13-7-9 16:00
囝囝也是第一志願, 喇沙書院
恭喜恭喜!
作者: silvia_ng    時間: 13-7-9 16:19

唔知過幾日叩門後, 會唔會又靚仔D呢?!

(不過今年真係睇黎好難叩門)
作者: Heidi媽    時間: 13-7-9 16:48     標題: 回覆:carmenlee2202 的帖子

作者: Heidi媽    時間: 13-7-9 16:49     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

作者: Heidi媽    時間: 13-7-9 16:51     標題: 引用:唔知過幾日叩門後,+會唔會又靚仔D呢?!(不過

作者: bowling68    時間: 13-7-9 16:57

seems so so this year

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-9 16:58     標題: 引用:Quote:carmenlee2202+發表於+13-7-9+14:19+

原帖由 silvia_ng 於 13-07-09 發表
今年真係好散好散...本區數埋好似只得十幾個。反而NPL再創新高, 有成44個, 真係打個突! ...
今朝係學校睇NPL都係37,估唔到咁快去到44!

作者: Heidi媽    時間: 13-7-9 17:06     標題: 引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-07-09+發表

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-9 17:08     標題: 回覆:carmenlee2202 的帖子

原來阿囡嗰班都有成11個去左NPL今年多咗人去直資!連全級第一嗰個都.•••••

作者: bowling68    時間: 13-7-9 17:11

which school for  全級第一嗰個 ?
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-9 17:15     標題: 回覆:bowling68 的帖子

St Paul co Ed.

作者: Mimichuchu    時間: 13-7-9 19:06

Heidi 媽祖,你仔仔好叻口牙,全級大約考第幾入到喇沙?
作者: IGLOO    時間: 13-7-9 20:30

Mimichuchu 發表於 13-7-9 19:06
Heidi 媽祖,你仔仔好叻口牙,全級大約考第幾入到喇沙?

我都想知,如果全級考十幾二十名內,考到甚麼學校﹖
作者: jesseyeeyee    時間: 13-7-9 21:48

恭喜carmen and heidi媽, 囝囝囡囡入到第一志願.

考直資多過一半, 入官津的數字不多.
作者: kaifu    時間: 13-7-9 22:39

回復 IGLOO 的帖子

DGS, SPCC,LaSalle, Wah Yan, Queens, St Paul Convent, Marymount, Maryknoll Convent should be okay for the top 20 students in this school.  
作者: Mimichuchu    時間: 13-7-9 22:46

回復 kaifu 的帖子

Seems that girls have more chance…
作者: manlili    時間: 13-7-10 00:41

讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自行),我們校仔仔女女去見一D唔失禮,好多自乙都入埋sec in,奈何大家都怕左這遊戲,小一那時如是,現又係!當然眼見top的直資就簽罷了,但眼見幾個不太差,around2 3十名次的女仔,又走埋去顏保,搅到英华女校,庇利,上智,st mary..其實這些每每年都有学生入,自己明明band1,真光都唔敢去搏!今曰眼見個可派位的,心又嗡!今年,老賔,派得差了,有勇氣的家長学生,今等派位終有好消息,真有十萬個佩服,他們應得的!
作者: manlili    時間: 13-7-10 00:46

boy or girl???
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-10 07:17     標題: 引用:讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自

原帖由 manlili 於 13-07-10 發表
讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自行),我們校仔仔女女去見一D唔失禮,好多自乙都入埋sec in,奈 ...
對!這個遊戲不是個個人都玩得起,不過如果有做功課,睇多啲EK家長既分析,Band 1 學生都可以一博。跨區就要分析下嗰區啲位競爭如何?其實我地學校派位一向不差,唔知點解今年咁多學生去咗Band 2 直資!NPL 都算Band 1 尾,其他李國寶、培基........唉!唔怪得Mr Chou嗰樣.......

作者: jesseyeeyee    時間: 13-7-10 07:52

carmenlee2202 發表於 13-7-10 07:17
對!這個遊戲不是個個人都玩得起,不過如果有做功課,睇多啲EK家長既分析,Band 1 學生都可以一博。跨區就 ...

多謝manlili and carmenlee 的分享和分析, 今年看來同學們較保守, 都好明白個遊戲真係唔易玩

我還有三年才玩這遊戲, 都想早點了解多D....

LS都算跨區, 點樣可以知跨區果區D位的競爭??

請問可以在那處了解下直資的banding, 例如, NPL, 李國寶....

大約要考到全級幾名以內, 才算是band1學生?

謝謝

作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 08:26     標題: 回覆:今日升中放榜,一齊分享。

今年真係好散好散,留係本區等派位既學生數返出黎都唔超過廿個。我仔過多兩年就到佢,我預左唔會讀直資的,希望到時唔好受大圍氣氛影響,堅持到唔簽直資吧!

作者: IGLOO    時間: 13-7-10 09:36

manlili 發表於 13-7-10 00:46

boy or girl???

仔,有甚麼分別﹖
作者: luiling    時間: 13-7-10 10:06

見到今年去直資人數over一半. 其實每年揀學校前, 學校有無同家長傾下, 佢地個小朋友可以 target 邊間學校?
作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 10:07

jesseyeeyee 發表於 13-7-10 07:52
多謝manlili and carmenlee 的分享和分析, 今年看來同學們較保守, 都好明白個遊戲真係唔易玩

...
你可以過"升中派位"果邊睇下資料, 都好多家長share誇區位等等既資料架。
我睇返之前三年派位成績, 每年都約有110人派去band 1,可能考咁上下都可以掛。今年資料我未整理, 等多幾日過埋叩門先再睇睇。

作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 10:09

manlili 發表於 13-7-10 00:41
讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自行),我們校仔仔女女去見一D唔失禮,好多自乙都入埋sec in,奈 ...
其實會唔會有d小朋友柴娃娃, 想成班同學繼續一齊讀書, 所以同父母講想入NPL呢? 我見佢地友誼 KEEP得幾好呢!
作者: little-pig    時間: 13-7-10 10:10

回復 manlili 的帖子

頭30名絕對是Bang 1A學生,唔博自行和抽獎真是很可惜。
作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 10:11

luiling 發表於 13-7-10 10:06
見到今年去直資人數over一半. 其實每年揀學校前, 學校有無同家長傾下, 佢地個小朋友可以 target 邊間學校?  ...
應該有架, 我見之前有一晚特別安排比小六家長架, 會解釋下派位辦法呀, PORTFOLIO呀果D。之後好似再單對單同家長傾下的。
不過我始終唔係第一身試過, 有錯請指正!

作者: yeewaibb    時間: 13-7-10 10:13

今次真的不是派得咁好....   是太保守.. 有小六朋友話 class teacher 告知1/3 是band 1.  但若計以前d 派band one中學的數字, 都不少... 點解今年好似.....   
作者: yeewaibb    時間: 13-7-10 10:17

manlili 發表於 13-7-10 00:41
估不到全今年全港派首3志願的% 咁高 - 因為學生少咗,..  看bk 升中派位, 沙田區, 有家長首十多志願都選band 1中學.. 我們選小學時都不會咁進取......
但下一年, 人數會多咗.... 學位又未加...只會更加難玩

作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 10:34

yeewaibb 發表於 13-7-10 10:17
估不到全今年全港派首3志願的% 咁高 - 因為學生少咗,..  看bk 升中派位, 沙田區, 有家長首十多志願都選band ...
出年人數應該係少左的。
2001年出生 49144 (即剛P6畢業生)
2002年出生 48119 (準備升P6果班)
2003年出生 47687
2004年出生 48914
2005年出生 57124
2006年出生 65195

出年2-1-1減派安排, 將會減多一個位, 位好似少左, 但其實學生都少左。所以我個人覺得係可以博D既!

TOUCHWOOD博唔到, 都可以搵下NPL有冇機麻!

作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 10:39

kaifu 發表於 13-7-9 22:39

DGS, SPCC,LaSalle, Wah Yan, Queens, St Paul Convent, Marymount, Maryknoll Conve ...
同區應該唔洗TOP 20吧! 除非想自行已入。否則做到TSL BAND1生, 已經可以同人抽一抽, 鬥好命了! (即九華, 聖芳濟, ST.MARY, 伊中, 真光, 銘基)
作者: luiling    時間: 13-7-10 10:58

係啦, 今年去直資既人數真係太多, 以我地既程度, 就算派 band 1 既學校應該都好大機會. 有d跌眼鏡.
作者: sugarbunnies626    時間: 13-7-10 12:02

考1至80幾都係band 1生
作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 12:09

yeewaibb  我5年後會多返ar ma

IC....小一呢班又係開始激烈既一年! 我好彩, 我兩個係03及05年, 唔算多人。
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-10 15:42     標題: 回覆:luiling 的帖子

有!老師係P.5 2nd term派成績表時,會有第一次排位俾你,我囡囡當年band 1尾,我問老師真光入到嗎?佢話好難講,最好能升二十名排名!好彩阿女都爭氣

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-10 15:44     標題: 引用:考1至80幾都係band+1生

原帖由 sugarbunnies626 於 13-07-10 發表
考1至80幾都係band 1生
對!全級有一半係band 1生

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-10 15:48     標題: 引用:今年真係好散好散,留係本區等派位既學生數

原帖由 silvia_ng 於 13-07-10 發表
今年真係好散好散,留係本區等派位既學生數返出黎都唔超過廿個。我仔過多兩年就到佢,我預左唔會讀直資的, ...
唔去考就可堅持喇!

作者: luiling    時間: 13-7-10 16:28

想派到 band one 官中, around 排名幾多先有把握?
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-10 16:42     標題: 引用:想派到+band+one+官中,+around+排名幾多先

原帖由 luiling 於 13-07-10 發表
想派到 band one 官中, around 排名幾多先有把握?
以陳守仁standard,30名內應該冇問題!如有特異功能就更加好!

作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 16:53

carmenlee2202 發表於 13-7-10 15:42
有!老師係P.5 2nd term派成績表時,會有第一次排位俾你,我囡囡當年band 1尾,我問老師真光入到嗎?佢話好 ...

請分享如何能夠提升20名呀
我都想呀仔升多20名呀!

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-10 16:54     標題: 引用:+本帖最後由+jesseyeeyee+於+13-7-10+09:45

原帖由 jesseyeeyee 於 13-07-10 發表
唔係同學保守,係家長保守至啱。其實考直資一樣唔容易。全部都要1st in,2nd in.(like our sch)真係少啲心機同時間都唔得!我囡考咗3間直資女校,我總共陪佢去咗九次學校,冇錯!平均每間3次,1st &2nd in + skill test! 最後都係得waiting 咋!

作者: silvia_ng    時間: 13-7-10 16:55

carmenlee2202 發表於 13-7-10 15:48
唔去考就可堅持喇!
但想當係rehearsal, 自行面試前試一試麻...
呢d好過去上面試班, 擺明實戰經驗!

作者: luiling    時間: 13-7-10 17:54

請教下, 我地個校網有邊d band 1 中學可以揀?  tks!
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-10 18:16

回復 luiling 的帖子

http://www.chsc.hk/ssp2012/main.php?lang_id=2請先上去睇睇油尖旺區嘅學校

作者: heidikl    時間: 13-7-10 19:18     標題: 回覆:carmenlee2202 的帖子

Carmen and Heidi 媽,恭喜!恭喜!
Heidi媽,有些美麗的誤會,有些家長以為你是我,send message 恭喜我呀!
希望明年我也這麼幸運吧!

作者: Heidi媽    時間: 13-7-10 21:47     標題: 引用:Carmen+and+Heidi+媽,恭喜!恭喜! Heidi媽

作者: heidikl    時間: 13-7-11 00:18

Did some analysis on 2013 SSPA result vs 2012 (the school information is based on Khmama file of 2010 rank, so there may be discrepancy and not updated):

-         

Band

1A

1B

1C

2A

2B

2C

3B

OTHERS

Grand Total

-

Type

OTHERS

男女

Grand Total

-      

district

OTHERS

中西區

九龍城

元朗區

南區

官塘

屯門區

東區

沙田區

油尖旺

深水埗

灣仔區

葵青區

西貢區

離島區

黃大仙

Grand Total

-         

DSS

N

OTHERS

Y

Grand Total

Among Band 1:

Band

Type

School

1A

協恩中學

嘉諾撒聖瑪利書院

寶血會上智英文書院 

庇理羅士女子中學

德望學校

拔萃女書院

瑪利曼中學

瑪利諾修院學校(中學部)

真光女書院

聖保祿學校

聖傑靈女子中學

英華女學校

女 Total

喇沙書院

拔萃男書院

皇仁書院

聖若瑟英文書院

英皇書院

男 Total

男女

伊利沙伯中學

保良局第一張永慶中學

保良局董玉娣中學

聖保羅男女中學

聖公會林護紀念中學

華英中學

迦密中學

男女 Total

1A Total

1B

天主教母佑會蕭明中學

聖羅撒書院

女 Total

聖芳濟書院

英華書院

華仁書院(九龍)

男 Total

男女

旅港開平商會中學

東華三院黃笏南中學

沙田培英中學

沙田官立中學

沙田循道衛理中學

聖母無玷聖心書院 

順德聯誼總會李兆基中學

男女 Total

1B Total

1C

聖類斯中學

長沙灣天主教英文中學

男 Total

男女

中華基督教會銘基書院

何明華會督銀禧中學

保良局羅氏基金中學

保良局顏寶鈴書院

循道中學

福建中學

聖保羅書院

香港管理專業協會李國寶中學

男女 Total

1C Total

This is just a data analysis. Hope the parents can get some insight from that.

I do know that a kid with ranked less than 20 goes to Band 1C DSS school while a kid ranked more than 20 goes to Band 1A non-DSS school. Thus, I could understand that why Mr. Chou may not be satisfied with this year result.

As a P.5 boy’s parent, I could understand that the period of waiting for the result until July is really painful and there is a peer group effect also.

Hope the P.6 parents can share more inside story behind the data.

Thanks.

作者: carmenlee2202    時間: 13-7-11 06:23     標題: 引用:Did+some+analysis+on+2013+SSPA+result+vs

原帖由 heidikl 於 13-07-11 發表
Did some analysis on 2013 SSPA result vs 2012 (the school information is based on Khmama file of 201 ...

作者: jesseyeeyee    時間: 13-7-11 07:09

heidikl 發表於 13-7-11 00:18
Did some analysis on 2013 SSPA result vs 2012 (the school information is based on Khmama file of 201 ...

Ths so much for yr analysis.

作者: sugarbunnies626    時間: 13-7-11 09:35

carmenlee2202 發表於 13-7-11 06:23
好有心機呀,下屆家長有福了。
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-11 17:15

入NPL去到51,歷史新高!
作者: Mimichuchu    時間: 13-7-11 18:44

Thanks a lot for the analysis....it is very informative!!

But the most important is our children can make progress on their academic result in order to enter our dream school!
作者: sugarbunnies626    時間: 13-7-11 22:46

叩門後:Marymount :7 和旅港:2 ,各多了一位同學! NPL 就有51位
作者: little-pig    時間: 13-7-12 00:18

今年的結果真是很特別 !
作者: angelprincess    時間: 13-7-12 11:43

回復 silvia_ng 的帖子

Silvia,

以我所知, 真係有啲同學係想柴娃娃繼續一齊升學先至選擇入NPL, 有同學之前已有一更好嘅DSS收咗, 但係因為有家姐喺NPL讀, 又有好同學入咗NPL, 所以派位嗰日都走咗去NPL扣門.

作者: silvia_ng    時間: 13-7-12 12:28

angelprincess 發表於 13-7-12 11:43
回復 silvia_ng 的帖子

Silvia,
尋日update左派npl 增至51, 我諗出年返黎睇annual concert 實好多人, 哈哈!
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-12 15:38     標題: 回覆:angelprincess 的帖子

入NPL有佢好處,樣樣同TSL一樣,全英語,circular 中英有齊,家長同學生都好易適應,昨日我同阿囡去註冊,所有form都係中文,令我O哂咀,心中有D忐忑不安,唔知有冇決定錯.......

作者: angelprincess    時間: 13-7-12 17:27

回復 carmenlee2202 的帖子

因為TSL同NPL都好相似, 所以愈來愈多TSL選擇入NPL, 同埋聽聞有啲學生係自己想讀NPL, 因為可以同番啲同學一齊讀書, 可以好似以前咁開心.
作者: angelprincess    時間: 13-7-12 17:34

回復 carmenlee2202 的帖子

Carmenlee2202,

相信你自己, 你小朋友間中學係一間好學校, 其實每間學校都會有其好的地方, 總之小朋友喜歡間學校, 就自然會努力讀書.  你和你小朋友加油啊!

作者: luiling    時間: 13-7-13 15:57

想請教下, 揀中學是跟小學校網定屋企住址?

作者: silvia_ng    時間: 13-7-13 18:34     標題: 引用:想請教下,+揀中學是跟小學校網定屋企住址?

原帖由 luiling 於 13-07-13 發表
想請教下, 揀中學是跟小學校網定屋企住址?
兩者皆可。要屋企地址就申請誇網就可以了。
自行兩間及直資不在此限。

作者: luiling    時間: 13-7-13 22:33

Tks! Silvia. 如果誇網,banding 會跌嗎?
作者: sugarbunnies626    時間: 13-7-13 23:40

你首先要明白每區會將所有學生分成1/3 為band 1 生,1/3 為band 2 生,1/3為band 3生,如你選擇跨區的話,要睇你揀邊一區,如該區學校名校林立,學生質數高,你小朋友如屬邊緣人,便有機會跌band, 但如你小朋友不是邊緣人,便不會跌,相反,你選擇一個比較弱的區,你小朋友係邊緣人,便有機會升band, 因你小朋友去到該區,會重新和該區學生排過,再分1/3 band 1, 2 & 3.  希望能解答到你。所以,如果你係band 1 尾就不要跨區,便肯定你是band 1, 相反,如果你係band 2或band 3頭,可搏跨弱區升band.
作者: Big_Gal    時間: 13-7-15 00:05

回復 sugarbunnies626 的帖子

但係, 點知小朋友係邊個BAND, 頭定尾? 學校會通知嗎?THANKS.

作者: sugarbunnies626    時間: 13-7-15 08:53

睇你小朋友考全級名次,大約一半為Band 1生,你再自己分三份米知係頭、中、尾。不過,banding 比例每年會有少少出入,因每個雙數年的P.6學生在升中的分班試(Pre S1)的成績會呈交教統局做分析數據,然後再將每間小學的學生排名,再得出Band 1, 2, 3 的比例,而有關的學生成績會比返所屬中學,所以,中學會估計到每間小學的程度,學生質數等。
作者: sauwaileung    時間: 13-7-19 13:39

sugarbunnies626 發表於 13-7-13 23:40

你首先要明白每區會將所有學生分成1/3 為band 1 生,1/3 為band 2 生,1/3為band 3生 ...
請問那區是弱區 ? thanks
作者: daisysyc    時間: 13-7-19 14:07

作者: daisysyc    時間: 13-7-19 14:13

作者: little-pig    時間: 13-7-20 17:58

這未必是,有些家長計過,雖然有些B1學校減班,但學位仍多過B1生,所以某D區的B1學校有剩位比B2生。

個人認為TSL的B1生非常具競爭力,值得爭取心儀的B1學校。
作者: little-pig    時間: 13-7-20 18:13

這未必是,有些家長計過,雖然有些B1學校減班,但學位仍多過B1生,所以某D區的B1學校有剩位比B2生。

個人認為TSL的B1生非常具競爭力,值得爭取心儀的B1學校。
作者: luiling    時間: 13-7-20 20:56

吾明點解今年咁少band one 官校? 依利沙白得一個? 往年都有成6-7個, 見到咁既派位成績有d失望. 其實學校有無d 建議俾家長可以揀咩官校呢?
作者: bowling68    時間: 13-7-20 23:51     標題: 回覆:luiling 的帖子

我睇到係 七個去st paul coed,会唔会係 B1多左去直資。

作者: sugarbunnies626    時間: 13-7-21 01:13

其實今年在大抽獎前已有大部分學生簽了直資中學,只餘五十多位同學參加派位中學,當中有Band 1學生和一些還未有直資offer的學生。今年因為出生率下降,媒介多次報導中學減派和沒有叩門消息,很多不明朗的因素,造成家長不想搏,搏有機會得亦有機會失,TSL是英文小學,要知道有部分派位中學是中中或有部分班別是中中,誰忍心將孩子的命運放在大抽獎的機制,所以,很多同學會選擇直資中學,是學生自己考返嚟,其實,今年都有7個去St Paul Co-Ed, 另外亦有協恩,St Paul convent, Good Hope, DGS, St Stephen, 英華,都很好呀,雖然NPL不是大眾認同的名校,但始終都是Band 1c 英中,校風嚴謹,所以家長願意將子女送進NPL.
另外,得五十多位同學參加派位,其實派位結果都唔係差,有皇仁、Marymount、喇沙,九華、林護、保一、聖約瑟等,只是多派進地區名校。
作者: carmenlee2202    時間: 13-7-21 09:06     標題: 引用:其實今年在大抽獎前已有大部分學生簽了直資

原帖由 sugarbunnies626 於 13-07-21 發表
其實今年在大抽獎前已有大部分學生簽了直資中學,只餘五十多位同學參加派位中學,當中有Band 1學生和一些還 ...
是啊!大部份家長都害怕派到一間中中,想當年我大仔成績邊緣B1,老師都鼓勵我去NPL,今次阿女成績比哥哥好,所以我一早打定主意去派位,當然亦因為考的名直資女校失敗,不過我覺得先去派位,如真的派得差,才去NPL扣門,不失為一個好的後著。希望今年各位升小六同學的家長,進取一些,希望出年的派位可以回復已往的佳績。

作者: yypapa    時間: 13-7-24 12:30

sugarbunnies626,  剛開始了解升中嘅玩法, 想多多請教 --------  你提及的 "升中分班試(Pre S1)" 是否即係 TSA ?  如果吾係, 呢個試係味入咗中學F1先考 ?  是全港统一的試題嗎 ?
作者: sugarbunnies626    時間: 13-7-25 20:23

回復 yypapa 的帖子

Pre S1 是你兒/女到已註冊的中學考中、英、數三科,在暑假時進行,大部分中學會用呢個試的成績來編班,全港升中一學生考同一份卷,同一日考。
作者: yypapa    時間: 13-7-25 21:49

回復 sugarbunnies626 的帖子

Thanks   

作者: manlili    時間: 13-7-31 00:07

回復 little-pig 的帖子

極赞同你說法!
作者: 快樂_媽媽    時間: 13-7-31 20:13

原來有這麼多人選擇去NPL讀中學是有因由的..
據副校長透露, NPL會於2014/2015年開始有舉辦IB課程呀 !!!!

作者: ii323    時間: 13-8-2 14:24     標題: 引用:原來有這麼多人選擇去NPL讀中學是有因由的.

原帖由 快樂_媽媽 於 13-07-31 發表
原來有這麼多人選擇去NPL讀中學是有因由的..
據副校長透露, NPL會於2014/2015年開始有舉辦IB課程呀 !!!!
...
真的嗎?
可有人可以查證一下?

作者: sugarbunnies626    時間: 13-8-2 20:21

回復 ii323 的帖子

之前聽過NPL講座話申請中。其實有部份直資都申辦IB課程,令學校提供更多選擇比學生,這亦是直資中學比官准學校的優勢,學校有自主權和多元化。
作者: am2006    時間: 13-8-5 02:13     標題: 回覆:今日升中放榜,一齊分享。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5