教育王國

標題: 還有三日 [打印本頁]

作者: 米康    時間: 13-7-6 15:09     標題: 還有三日

現在倒數還有三日,點解新聞還未講今年派到頭三志願有幾多乘呢?你哋估下?

作者: mrs.so    時間: 13-7-6 15:34     標題: 回覆:米康 的帖子

星期一應該會中午前公佈

我也期待中

作者: na..na    時間: 13-7-6 15:41     標題: 回覆:還有三日

好緊張,新聞快D公佈!

作者: kitbebe    時間: 13-7-6 15:48

快些到就好了
作者: Pennydorathy    時間: 13-7-6 15:57

回復 mrs.so 的帖子

就算是首三志願的有九成,也不知自己的小朋友派去邊間,我想星期一晚一定睡不好!
作者: 東東媽咪    時間: 13-7-6 16:07     標題: 回覆:Pennydorathy 的帖子

Agreed

作者: 01    時間: 13-7-6 17:54

我都勁擔心
作者: YWCCL    時間: 13-7-6 18:23     標題: 回覆:還有三日

好緊張呀

作者: gorettiyip    時間: 13-7-6 18:26

尋晚發咗個夢阿仔派咗去中中,去心儀學校等阿仔黎,等到天黑佢都未到
作者: tracy668899    時間: 13-7-6 18:29     標題: 回覆:米康 的帖子

求命呀!好鬼死緊張呀!

作者: laiping    時間: 13-7-6 18:48

成日都feel到自己心跳加速,會唔會有心臟病㗎?
作者: 小師妹    時間: 13-7-6 18:49     標題: 回覆:還有三日

去年呢個時候,我都緊張到訓唔着,希望各位JM的子女都派到心儀中學!

作者: cellon    時間: 13-7-6 19:02

米康 發表於 13-7-6 15:09
現在倒數還有三日,點解新聞還未講今年派到頭三志願有幾多乘呢?你哋估下?
...
家長最關心的不是總體的平均數,而是自己的子女派成點。

作者: orangebb    時間: 13-7-6 20:25     標題: 回覆:還有三日

就算話99%頭三都無用, 做父母永遠都擔心自己子女係那1%。另外, 好多嚴缺英中位嘅區, 真係派第二都想喊...........

作者: wanmui    時間: 13-7-6 20:36

好緊張!人都癲了!香港的教育制度真是節磨人!
作者: like_travel    時間: 13-7-6 22:03     標題: 引用:好緊張!人都癲了!香港的教育制度真是節磨

原帖由 wanmui 於 13-07-06 發表
各位加油,為子女打打氣!中左,值得開心,衰左,不要放棄,叩门,還有机会,再晤得,明年插班再来! 比d正能量! 加油!

作者: littlegreenluk    時間: 13-7-6 23:05

wanmui 發表於 13-7-6 20:36

好緊張!已經失眠了多晚 !

希望我地大家都入到心儀中學 !

作者: karenhinhin    時間: 13-7-6 23:19

我已經預左派得唔好, 而家只係諗緊叩門路線
作者: 米康    時間: 13-7-6 23:21     標題: 回覆:還有三日

仲有五十六個鐘頭

作者: MM1155    時間: 13-7-6 23:23

作者: vincher    時間: 13-7-6 23:26

relax...你們要有精神,才可以与子女並肩作戰!加油!
作者: ohnono    時間: 13-7-6 23:33

karenhinhin 發表於 13-7-6 23:19
我已經預左派得唔好, 而家只係諗緊叩門路線
先預派得唔好,諗下叩門路線,寧願到時派得好就當獎賞。以前自己都係咁諗,好驚希望越大,失望越大!
作者: kwongck    時間: 13-7-6 23:40

No matter what the result will be, let us be our children's companion and give them our support and unconditional love{:1_1:}
作者: ohnono    時間: 13-7-6 23:59

vincher 發表於 13-7-6 23:26
relax...你們要有精神,才可以与子女並肩作戰!加油!
我自己在最後的兩三日relax既方法係,嘗試搵下第二、三志願的學校有乜野好處,希望找到之後用來安慰自己如果真係派到去的話,可以說服到自己!諗下、搵下,發覺都唔係好差,諗諗下就捱到放榜前夕。

放榜前一晚就真係訓唔著,一直待到天光。

作者: karenhinhin    時間: 13-7-7 00:05

ohnono 發表於 13-7-6 23:33
先預派得唔好,諗下叩門路線,寧願到時派得好就當獎賞。以前自己都係咁諗,好驚希望越大,失望越大! ...

其實自己好擔心個結局係, 派得唔好之餘, 叩門競爭大又無人收! 呢幾日仲要不停扮振定同阿仔講, 如果派得唔好都唔好灰心住, 未到最後都未算輸........
作者: bkmummy    時間: 13-7-7 00:12     標題: 引用:Quote:vincher+發表於+13-7-6+23:26+relax.

原帖由 ohnono 於 13-07-06 發表
我自己在最後的兩三日relax既方法係,嘗試搵下第二、三志願的學校有乜野好處,希望找到之後用來安慰自己如 ...
咁我都要效法吓你,睇吓第3志願既學校有咩優點先,因為我填得好保守,所以第3已經唔係我杯茶。另外今晚已經預備咗7,8成叩門的資料,好似個人都定d , 無咁擔心。

作者: mrs.so    時間: 13-7-7 08:28     標題: 回覆:還有三日

昨晚我終於頂唔住呢樣壓力,心理上好煎餅

我屋企人幫我湊仔,我同朋友們出去減壓。

半夜返家,睡幾個鐘到而家又醒。。。憂心!

作者: like_travel    時間: 13-7-7 09:19     標題: 引用:昨晚我終於頂唔住呢樣壓力,心理上好煎餅

原帖由 mrs.so 於 13-07-07 發表

我當年近乎晚晚食半粒安眠药先可入睡! 直至入到心儀中學先回服正常!

作者: smallfoothk    時間: 13-7-7 10:09

因為填得好進取,所以頭10名已經是係我杯茶,但機會叩門是零.另外昨晚已經預備咗7,8成叩門的資料,今日做是copy,9號全家人要出動,果日全家人請假,一個去取派位結果,其它人去心水中學standby,1700後去留學agent一問前程...
作者: Yanamami    時間: 13-7-7 10:13

如入唔到最最最心儀的,唯有同自己講:喺呢個13、4歲時期,一間校風好的學校最重要。朋輩好重要。人一學壞了就麻煩。禁會好過dd。
作者: 01    時間: 13-7-7 14:47

只要入到頭3個志願,我們已經很開心了
作者: TOMATO1010    時間: 13-7-7 14:59

希望大家o既仔女都入到自己心儀的理想中學
作者: spongebabies    時間: 13-7-7 15:42

希望呀仔好似呀女三年前咁好彩,唔駛叩門就一天都光哂啦!
作者: orangebb    時間: 13-7-7 16:15

mrs.so 發表於 13-7-7 08:28

其實係好架, 出去見下朋友, 做下其他野............

我自己都有一套減壓方法, 就係"諗後著" / "清潔" / "運動", 每次遇到令我不安嘅事, 我都會諗, 唔怕唔怕, 有後著, 譬如升中我會話, 真係派得唔好, 咪叩門, 叩唔到, 咪中二再叩過, 中二都叩唔到, 味高中出國........; 另外做清潔嘅話, 我會同寵物沖涼, 抹下廚房, 執下書櫃...........; 運動就更簡單, 去下做 gym, 游下水, 發洩下精力, 夜晚10點唔夠就中哂眼瞓............ 總之就唔好齊坐係到胡思亂想, 都幾有效架 !

作者: 米康    時間: 13-7-7 17:55     標題: 回覆:還有三日

仲有38小時

作者: kellyho123    時間: 13-7-7 18:08

希望大家都如願以償
作者: 東東媽咪    時間: 13-7-7 20:16     標題: 回覆:kellyho123 的帖子

你估如果我聽日打比班主任,佢肯唔肯講我個仔派到邊間呢?

作者: GJHW    時間: 13-7-7 21:22

回復 littlegreenluk 的帖子

我都係, 同病相憐
作者: yywhk    時間: 13-7-8 11:03

祝大家都順利派到心儀的學校.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5