教育王國

標題: 荔天,原來「你」是這樣的 [打印本頁]

作者: daphneleung    時間: 13-7-3 17:04     標題: 荔天,原來「你」是這樣的

事緣今天致電荔天表示小朋友另有學校不去就讀,因要返工緣故,看看可否星期六(無指定那一星期六)去取回註冊証,點知未講完,負責處理的同事(相信應是校長口中的林主任)就話 (有點呼喝語氣)「你聽我講先好唔好」,我呆一呆話好, 之後嗰位女士就斬釘截鐵表示「星期六唔得!我唔得閑,無人幫到你!」,並表示只可於星期一至五辦公時間到學校領取,於是我向佢表示唔好意思,我要返工,平日黎唔到,佢又問我係唔係去其他派位學校,我話唔係,佢再問我經乜途徑入學,我話統一派位,佢問咁有無朋友幫到我攞,我話無,佢再問我幾時可以攞返註冊証,我再話我平日黎唔到,再問可否星期六取,佢又再講佢呢個星期六唔得閑,於是我話我無要求呢個星期六取,佢再叫我(係命令式)先寫封信fax俾佢地做野先,到呢個時候我就問點解我要跟足佢講去做?我由頭到尾都無話一定要黎緊星期六攞,點解佢唔可以態度好啲同我傾下第二個星期六攞?於是呢位小姐就講咗好多次「對唔住囉」「對唔住啦」,我話可唔可以唔好「囉」同「啦」,我再講我唔係打電話黎要聽你講「對唔住」,我話我原意係想盡早通知你地學校安排通知其他學生,佢再話只係想幫我(幫我乜?),我話只係一件咁簡單既事,點解可以咁差態度去處理?係咪係唔讀就唔駛理會我感受?於是我問有無其他人可以幫我?佢話好呀,hold咗我一陣,最後cut埋線,我唯有再打去學校,已經好克制(自問都唔係一個好脾氣既人)好有禮同校長反映(對話主要內容與上重覆,不再多寫),但校長態度冷淡,唔算有禮,亦非無禮,只解釋因黎緊星期六小一迎新,嗰位女同事唔得閑,我再講可以安排任何一個星期六,但校長只話唔緊要,黎囉,問咗我幾點會去,就想打法我收線,完全無打算要同我傾下嗰位女士既態度,我見校長咁既態度,我亦唔想再浪費時間便收線,我知荔天喺40網深受愛戴,我對此學校亦無任何褒貶之意,但對該女士及校長處理手法實不敢恭維!!
作者: AHGU    時間: 13-7-3 17:08     標題: 回覆:daphneleung 的帖子

打上教育局分區主任

作者: dlee_ca    時間: 13-7-3 17:09     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

大佬人哋星期一至五任您揀都唔鍾意,您去新果間就到時間,舊果間就唔到。

作者: daphneleung    時間: 13-7-3 17:33

dlee_ca 發表於 13-7-3 17:09
大佬人哋星期一至五任您揀都唔鍾意,您去新果間就到時間,舊果間就唔到。

事有緩急輕重之分,另外嗰間學校註冊都係星期六,對我而言,我其實唔急於取回註冊証,無理由為此而專程請假

作者: cherrytam2468    時間: 13-7-3 17:43

咁都得既好學校好老師

請問你叩到邊間?

作者: stingerc    時間: 13-7-3 17:56     標題: 引用:大佬人哋星期一至五任您揀都唔鍾意,您去新

原帖由 dlee_ca 於 13-07-03 發表

...
同意,考慮下别人,早點放位,其他小朋友可以上迎新日!

作者: bbq2008    時間: 13-7-3 18:00

本人不是今年派位的,但以版主所說,這間學校其身不正,怎樣教導孩子,作為榜樣!有時熱門的學校,以為多人選,那就不理會家長感受!反而細小,不是千禧校的,相反教師和同工,也比這類學校的老師更好。版主,不要勞氣了,反正你已幫孩子選擇上好的褔份。之前我去協x長沙灣校咪一樣,老師的態度令我不敢恭為,我是九月才選校,已經決定不選了!反正還有其他可以考慮。
作者: hkspiderman    時間: 13-7-3 18:06

佢意思即係要自己閒日請假就唔得,人地特登星期六返工等佢就無問題
作者: nicky888    時間: 13-7-3 18:11     標題: 回覆:bbq2008 的帖子

人地一定要就妳星期六,唔就妳就有問題,如果有間神級收妳,但要一至五至得,甘妳會唔會放棄,是輕重問題,是要尊重學校的規則,如人人都像妳一樣,妳要返工,人地星期六就要開工,人地都係五天工作,要尊重下人,不是上網話人就一定啱

作者: Jane1983    時間: 13-7-3 18:19

無禮貌個位,已經講左好多次對吾住。你又同左校長投訴,仲想點?
作者: whl3868    時間: 13-7-3 18:23

我反為學校方面以為樓主急取喎...出於好心
另一方面講...學校星期六亦未必辦工喎
仲要俾人開埋學校名~~~
作者: ha8mo    時間: 13-7-3 18:27

作者: Tsundis    時間: 13-7-3 18:32     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

我睇完第一個反應都覺得,點解你請假就唔想,人地星期六ot就要“想“?同埋真可考慮叫親友幫下手?

作者: loveDD    時間: 13-7-3 18:32

ha8mo 發表於 13-7-3 18:27
我估麻煩家長年年有,有經驗的校長、主任、老師對芝麻綠豆的批評已麻木了 ...
學校真係慶幸校內少一個麻煩家長
作者: crycryip    時間: 13-7-3 18:34

職員態度或有問題. 但人家星期六無時間處理也很合理. 除了你, 人家星期六也想休息一下吧?
作者: gracelam    時間: 13-7-3 18:39

就算入到神級學校都無用,始終身教最重要!現今教育工作者不易做!
作者: 小兔~阿比    時間: 13-7-3 18:40

平心而論  今時今日咁既服務態度係未夠好
但樓主好似基於背後很偉大既原因將無理要求合理化
人地明明返5日工  講明1至5  但你硬要話自已唔係要呢個星期六
就算人地星期6有其他事做 都唔等同要同你做野
人地都有俾方法你 但你乜都聽唔入耳
校方叫你fax資料俾佢做定野 仲話點解要跟你果套
成件事跟本你硬要人跟你果套
作者: karen55407    時間: 13-7-3 18:41     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

我致電去某小學取註冊証,同樣想約星期六,對方話星期六唔返工,於是我的平日早上七時半,她說無問題,於是我第二日拿拿林返工前取回註冊証,其實我都唔趕,因我當時仲要等半個月先到七月二日新校註冊,但我唔想阻止人等候備位。之前亦試過lunch時間飛的取註冊証,由於面試請咗好多假,唯有用午膳時間啦!

作者: roybee103    時間: 13-7-3 18:47     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

將心比己 如果你返一至五 但你老細要你星期六返工 你會有咩感覺

作者: gisoleung    時間: 13-7-3 18:53     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

你唔要人,還想人點對你!

作者: 百厭豬    時間: 13-7-3 18:53     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

樓主要求人地星期六服務佢,因為閒日攞唔到假,我估講左好耐,接聽果位小姐先會不耐煩咁話“你聽我講左先”,但樓主應該冇比機會同一廂情願一定要人星期六服務佢,

作者: emilylamlw    時間: 13-7-3 18:59     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

作者: daphneleung    時間: 13-7-3 19:04

搞清楚,我唔係話呢間學校唔好,亦唔會話因為呢兩個人而叫人唔好讀呢間學校,始終每間學校都會有其長短處,差在你同我知唔知,遇唔遇到,每件事,其實要做總有好多方法,可以咁講,我同呢位女士都係站喺自己最大利益立場出發,所以重點唔係邊個讓邊個,而係點解一定要咁嘅態度?
作者: charbaby    時間: 13-7-3 19:05

唔知係咪做admin-係咁上下。。。話說上礼拜去瑪小想攞返註冊証。個女staff話要寫退學信之類。佢語氣都ok .  笑C...佢話每個人一個屁股就得一個位。

咪勞氣。得啖笑
作者: KittyMelody1    時間: 13-7-3 19:10

daphneleung 發表於 13-7-3 17:04
事緣今天致電荔天表示小朋友另有學校不去就讀,因要返工緣故,看看可否星期六(無指定那一星期六)去取回註冊証 ...

唔覺主任同校長有問題WOR....人地學校有學校既規則...要人地特登星期六返工"招待"你, 原因只係你唔想請假, 會唔會霸道左D呢? 有時d野, 過得人過得自己呀...
作者: sukitelfold    時間: 13-7-3 19:17     標題: 回覆:KittyMelody1 的帖子

樓主當一個人話你時,可能係人哋針對你。如果咁多人話你,諗下自己有冇問題!

作者: KittyMelody1    時間: 13-7-3 19:20

daphneleung 發表於 13-7-3 19:04
搞清楚,我唔係話呢間學校唔好,亦唔會話因為呢兩個人而叫人唔好讀呢間學校,始終每間學校都會有其長短處, ...

從你地對話, 幾相信你既態度亦唔見得好.....人地要求你fax野做野, 你就話點解要跟你所講去做....
坦白講, 痳煩家長佢地應該年年遇唔少.....真係唔痳木唔冷淡都唔得...

作者: Charlotte_mom    時間: 13-7-3 19:24

拿, 平心而論, 職員無講過星期六唔駛返, 樓主亦無堅持話一定要星期六wor
如果星期六唔駛返, 職員講句我地星期六無人就大家明白, 唔駛用到唔得閒呢d說話, 點解一面倒講到樓主迫人返工呢?

當然我同意, 好多野大家可以就, 再唸辦法啦
作者: karen55407    時間: 13-7-3 19:25

總言之,求學位時,我隨傳隨到出席面試及註册,哪管人家態度再傲漫,也一於笑臉迎人;但當放棄學位時,就請容我隨時隨地取回註册証,我不能容你有一絲待慢

作者: Cathy.Leung    時間: 13-7-3 19:25     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

如果你去政府部門申請証件,講明要指定時間辦理,閣下去唔到相信人地都唔會特登就你,幚你係人情唔幚亦係道理

作者: garyyu    時間: 13-7-3 19:27

回復 daphneleung 的帖子

當初學校負責處理退回小一註册証的的同事語氣好些就冇問題啦!
作者: happyty    時間: 13-7-3 19:27     標題: 引用:拿,+平心而論,+職員無講過星期六唔駛返,+樓

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-03 發表
拿, 平心而論, 職員無講過星期六唔駛返, 樓主亦無堅持話一定要星期六wor
如果星期六唔駛返, 職員講句我地星 ...
版主,樓主係要求星期六,只是表明不一定是本週六而已

作者: karen55407    時間: 13-7-3 19:37     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

人哋已經提意你揾人代取,想幫你解決問題,你仲話唔一定係呢個星期六,咁即係仲想hold多個位一個星期啦!或者既然又安排唔到取消學位,不如就讀荔天啦!

作者: karen55407    時間: 13-7-3 19:39     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

邊個等緊荔天個位嘅家長,不如請日假幫樓主取回註冊証啦!就可以三贏局面

作者: daphneleung    時間: 13-7-3 19:42

KittyMelody1 發表於 13-7-3 19:20
從你地對話, 幾相信你既態度亦唔見得好.....人地要求你fax野做野, 你就話點解要跟你所講去做....
坦白講,  ...

哈哈,係架,講到呢到已經有啲火火地
作者: 三眼怪    時間: 13-7-3 19:48     標題: 回覆:AHGU 的帖子

少少野就話打上分區,好心各位家長不要濫用啦

作者: Clearsky    時間: 13-7-3 19:55     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

作者: daphneleung    時間: 13-7-3 20:00

Clearsky 發表於 13-7-3 19:55
一件小事!
各有著與不著!
香港人,放鬆些!
agree :)

作者: karen55407    時間: 13-7-3 20:02

同意放鬆啲又何解打咁大段文章数荔天呀?
作者: daphneleung    時間: 13-7-3 20:13

karen55407 發表於 13-7-3 20:02

啱啱想讚你提出最有建設性建議,我再講唔係荔天唔好,只係一兩個人處事手法問題,我只係表達個人感受,唔通要為呢件事食唔安,坐唔落咩

作者: cautionchan    時間: 13-7-3 20:15     標題: 引用:回復+daphneleung+的帖子 同意放鬆啲又何

原帖由 karen55407 於 13-07-03 發表

應該換個比喻,樓主叩到的學校星期一通知,要星期三即去註冊,你估樓主會唔會請假啦?就算荔天星期六辨公亦可要求星期一至五先可取正?甘樣成件事會唔會清釋D?

作者: karen55407    時間: 13-7-3 20:24

如果想解決問題是有好多方法,包括委托他人代辦、返工前或午膳時間取、或書面通知放棄學位,好給人家有手照盡快call後備。我提議決定放棄學位的話,應刻不容緩地讓出學位,才是大愛表現。
作者: karen55407    時間: 13-7-3 20:27

回復 cautionchan 的帖子

楼主解釋咗啦「事有緩急輕重之分」嘛!梗係請假去註册啦!唔知我有無理解錯誤
作者: silvia_ng    時間: 13-7-3 20:29     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

去麥當當order 肉醬意粉,人地話冇,但仲要人講對唔住?

作者: GSS    時間: 13-7-3 20:32     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

中哂point.

作者: karen55407    時間: 13-7-3 20:36     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

我唔係要而家食,幾時整好都得,但我一定只能食肉醬意粉,明白未?

作者: happyty    時間: 13-7-3 20:40     標題: 引用:我唔係要而家食,幾時整好都得,但我一定只

我唔係要而家食,幾時整好都得,但我一定只能食肉醬意粉,明白未?
中點

作者: be    時間: 13-7-3 20:46

荔天之福
作者: Jane1983    時間: 13-7-3 21:07

EK家長真係好高水準、又客觀!
作者: BabAjOe    時間: 13-7-3 21:10

講到自己理直氣壯你請假巴啦
作者: 心朗小B    時間: 13-7-3 21:22     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

以前媽媽教我,要别人幫你是要忍氣吞聲的。有些事情要忍只因自己要别人幫。這種忍耐現今孩子少有。提醒 我也要教自己的小朋友,如果别人幫你,這些忍耐就是你要别人幫的代價了。一句言兑話,幫你人情,唔幫道理。

作者: 柏禧BB    時間: 13-7-3 21:27

其實學校同家長呢段時間都忙得天昏地暗,先退一步唔代表理虧,樓主不如試下返工前後丶午飯時間去學校處理吧,畢竟你就佢容易過佢就你,不要太執著
作者: mch411    時間: 13-7-3 21:27     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+13-7-3+20:02+回

原帖由 daphneleung 於 13-07-03 發表
啱啱想讚你提出最有建設性建議,我再講唔係荔天唔好,只係一兩個人處事手法問題,我只係表達個人感受,唔通要為 ...
你開得人名就想唱人啦,講乜都冇用

作者: Jessy    時間: 13-7-3 21:27

karen55407 發表於 13-7-3 18:41
我致電去某小學取註冊証,同樣想約星期六,對方話星期六唔返工,於是我的平日早上七時半,她說無問題,於是 ...

作者: Freeb    時間: 13-7-3 21:35     標題: 回覆:daphneleung 的帖子

樓主太過自我...希望你能停一停...想一想多為別人設想...如每個人能多為別人設想, 那麼世界會更美好!

作者: eddiehon    時間: 13-7-3 21:44

呢個遊戲,每個人壓力都咁大,何必為這麼小的事情,去花那麼多時間打電話及打那麼長的文章,我想學校和酒樓餐廳是有分別的,如果總是以顧客心態去和學校相處,不管在什麼學校,樓主日後可能有更多的不愉快的經歷,多一分包容和體諒吧!

作者: familyhei    時間: 13-7-3 22:00     標題: 引用:呢個遊戲,每個人壓力都咁大,何必為這麼小的

原帖由 eddiehon 於 13-07-03 發表
呢個遊戲,每個人壓力都咁大,何必為這麼小的事情,去花那麼多時間打電話及打那麼長的文章,我想學校和酒樓餐廳 ...
十分讚同。呢個年代,父母已經當學校變成消費場所了,以用家自居,學校是提供服務的地方。久而久之,學子已忘了什麼尊師重道,長幼之分,實非下一代的福。

作者: mokchingyin0910    時間: 13-7-3 22:06     標題: 引用:樓主當一個人話你時,可能係人哋針對你。如

原帖由 sukitelfold 於 13-07-03 發表
樓主當一個人話你時,可能係人哋針對你。如果咁多人話你,諗下自己有冇問題!

...
x 2

作者: teambuilder    時間: 13-7-3 22:11

回復 familyhei 的帖子

講得好好呀!
作者: karen55407    時間: 13-7-3 22:27     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

我的學生家長,原來「你」是這樣的!

作者: cellon    時間: 13-7-3 22:36

daphneleung 發表於 13-7-3 17:04
事緣今天致電荔天表示小朋友另有學校不去就讀,因要返工緣故,看看可否星期六(無指定那一星期六)去取回註冊証,點知未講完,負責處理的同事(相信應是校長口中的林主任)就話 (有點呼喝語氣)「你聽我講先好唔好」,我呆一呆話好, 之後嗰位女士就斬釘截鐵表示「星期六唔得!我唔得閑,無人幫到你!」,並表示只可於星期一至五辦公時間到學校領取,於是我向佢表示唔好意思,我要返工,平日黎唔到,佢又問我係唔係去其他派位學校,我話唔係,佢再問我經乜途徑入學,我話統一派位,佢問咁有無朋友幫到我攞,我話無,佢再問我幾時可以攞返註冊証,我再話我平日黎唔到,再問可否星期六取,佢又再講佢呢個星期六唔得閑,於是我話我無要求呢個星期六取,佢再叫我(係命令式)先寫封信fax俾佢地做野先,到呢個時候我就問點解我要跟足佢講去做?我由頭到尾都無話一定要黎緊星期六攞,點解佢唔可以態度好啲同我傾下第二個星期六攞?於是呢位小姐就講咗好多次「對唔住囉」「對唔住啦」,我話可唔可以唔好「囉」同「啦」,我再講我唔係打電話黎要聽你講「對唔住」,我話我原意係想盡早通知你地學校安排通知其他學生,佢再話只係想幫我(幫我乜?),我話只係一件咁簡單既事,點解可以咁差態度去處理?係咪係唔讀就唔駛理會我感受?於是我問有無其他人可以幫我?佢話好呀,hold咗我一陣,最後cut埋線,我唯有再打去學校,已經好克制(自問都唔係一個好脾氣既人)好有禮同校長反映(對話主要內容與上重覆,不再多寫),但校長態度冷淡,唔算有禮,亦非無禮,只解釋因黎緊星期六小一迎新,嗰位女同事唔得閑,我再講可以安排任何一個星期六,但校長只話唔緊要,黎囉,問咗我幾點會去,就想打法我收線,完全無打算要同我傾下嗰位女士既態度,我見校長咁既態度,我亦唔想再浪費時間便收線,我知荔天喺40網深受愛戴,我對此學校亦無任何褒貶之意,但對該女士及校長處理手法實不敢恭維!!

「可以星期一至五辦公時間到學校領取嗎?」
--我要返工,只可以星期六!

「可以叫朋友幫你攞嗎?」
--無!

「可以先寫封信fax俾我地做野先嗎?」
--點解我要跟足你講去做?

「對唔住囉...對唔住啦」
--我唔係打電話黎要聽你講「對唔住」!

校長:「唔緊要,黎囉,你幾點會黎呢?」
--你想打法我收線!完全無打算要同我傾下嗰位女士既態度!收線!

作者: karen55407    時間: 13-7-3 22:36     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早林主任會將樓主嘅註冊証親身送到樓主公司,咁就乜嘢問題都解決晒!

作者: baba3506    時間: 13-7-3 22:42

現在香港社會嘈嘈敝,就是缺乏了同理心,個人利益大於一切,不去思考自己的行為或要求有否影響他人。
妳有情緒,他人也有情緒,當人家提議方法,妳又不去遷就,當人家不耐煩,妳又說人家態度不好,當人家說對不起時,妳又說人家用"囉"而不滿。其實妳付出咗什麼,要人家恭恭敬敬?人家提出平日做,或Fax,或找代表,而妳只要人家星期六,試問誰在雕難對方?唉,不如樓主同她換換角色,思考當妳遇到這情況,妳如何合理處理?

作者: cellon    時間: 13-7-3 22:58

karen55407 發表於 13-7-3 22:36
依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早林主任會將樓主嘅註冊証親身送到樓主公司,咁就乜嘢問題都解決晒!.

大錯特錯!

1. 不應送到公司,很明顯,樓主應該是一個公主,應該送到公主的堡壘。

2. 如果只係送註冊證到堡壘,明顯毫無誠意,只想打法公主收聲,完全無打算要傾下嗰位女士同校長既態度!校長應該親身押同嗰位女士,肉袒負荊, 至堡壘謝罪。

作者: sumaggie101    時間: 13-7-3 23:31     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

作者: cautionchan    時間: 13-7-3 23:34     標題: 引用:我的學生家長,原來「你」是這樣的! +

我的學生家長,原來「你」是這樣的!
我想樓主就來delete title ! 估唔到唱人變唱自己!

作者: lawsonmoon    時間: 13-7-3 23:41

cautionchan 發表於 13-7-3 23:34
我想樓主就來delete title ! 估唔到唱人變唱自己!
之前有報章報導有港人投訴海洋公園企鵝館冷氣太凍,我以為係作新聞;依家,我傾向相信係事實。
作者: karen55407    時間: 13-7-3 23:50     標題: 回覆:lawsonmoon 的帖子

投訴咗可能海洋公園將企鵝館轉營駱駝館呢!

作者: siuyan1212    時間: 13-7-3 23:52     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

如果荔天是電訊公司,林主任係客戶主任,校長係客戶經理,你係消費者,可能好多人會幫您!

作者: 高齡牛師奶    時間: 13-7-4 00:02     標題: 回覆:lawsonmoon 的帖子

我是過來人。
我于2 星期前放了荔天。

聴電話那職員十分有禮,亦有表明要12:00 前到,因她放lunch

之後因為我自己安排不到,我再call ,另一位 ee 聴,說1:00 也ok

之後Hubby take taxi 去 . 但12:45 到了,那個 staff 去了lunch. 最後拎唔到。因為趕上班。
我唯有叫老爺2:00 再幫我取。我1:30 再打去問多次,2:00 ok 嗎,那職員午飯回來了,我說: Aiyo ! 又說1:00 可以,我白行了啦!

她: 我說了我12:00 會去lunch 啦!
我: 我之後有問,1:00 可以嗎,有個ee say ok 嘛。
她: 她不太了解的,你第一次是問我嘛。
我: 哦!明白,咁,我叫老爺2:00 到。
她: 你叩門定抽籤入?如叩入,可以拎埋張reciept , 我退回書簿費給你。
我: 叩的,多謝曬!

之前叩入成功那天,已經一早表明不會退 $$$

但荔天很有良心。我實在有愧,並且,只可以說,整個面試過程,她們以學生為本,老師及上下職員很有愛心!我們也很不捨得放荔天的!

Sorry ! 我不認為你有心放位。有心放唔係用這方式,亦不會拖到7/3 才放。

如果你叩到津校我可理解你不是有心 hold. 只是我們思想上有點文化差異而已。

作者: 高齡牛師奶    時間: 13-7-4 00:07     標題: 回覆:高齡牛師奶 的帖子

我強調一點,我們不是因為荔天退 $$ 便光說她有多好。

她們面試日及多次電話溝通,令家長感覺良好。有禮! nice ! 好到不得了!10000000000 讚!

作者: Jane1983    時間: 13-7-4 00:09

siuyan1212 發表於 13-7-3 23:52
如果荔天是電訊公司,林主任係客戶主任,校長係客戶經理,你係消費者,可能好多人會幫您!

...
一般人,對方道歉,已經收貨。
樓主咬住吾放,投訴到校長,仲吾忿氣。

要開名上EK數學校,真係自暴其短!

作者: jacobkit    時間: 13-7-4 00:20

睇哂咁多POST,我其實有D身同感受。

我在醫院工作,部份病人同家人想約見醫生覆診果D嘢時,都會係用呢種態度,就係要就哂佢,但現實真係安排唔到。就唔到就起勢起度大駡,有時我地都要CALL保安來。

真係要多D諗下人地的困難,香港人,太過自我,以為咩都係講服務,你係消費者,對方要以你為中心服務你。但係,學校公立醫院呢D唔係商業機構,現在唔係要賣服務俾你。
作者: ballmini    時間: 13-7-4 00:25     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

可能主任說話和EQ真的有点問題,但樓主的EQ比主任更下一層樓!

作者: teresayc    時間: 13-7-4 00:29     標題: 引用:Quote:原帖由+eddiehon+於+13-07-03+發表呢

原帖由 familyhei 於 13-07-03 發表
十分讚同。呢個年代,父母已經當學校變成消費場所了,以用家自居,學校是提供服務的地方。久而久之,學子已 ...
一百萬個認同!代老師們給你一百萬個Like!

作者: hadwinboy    時間: 13-7-4 00:49     標題: 引用:拿,+平心而論,+職員無講過星期六唔駛返,+樓

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-03 發表
如果星期六唔駛返, 職員講句我地星 ...
我睇到呢度,都想講你講的說話,個女士由頭到尾都沒有表明學校星期六不辦公,只是說「我呢個星期六唔得閒,冇人幫到你!」旁觀者,我覺得她態度語氣很有問題! 同一句說話,attitude makes the difference. 對唔住同「對唔住囉」會有分別. 我不知荔天是什麼學校,不過我去年接觸過八、九間直資私小的辦公室,包括放位詢問,都沒有遇到這種語氣...

作者: 嗅頭豬    時間: 13-7-4 00:53     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-07-03+發表

原帖由 cautionchan 於 13-07-03 發表
面就人哋俾, 架就……………。荔天就甩難啦, 但方圓五公里範圍內其他學校就

作者: hadwinboy    時間: 13-7-4 00:57     標題: 引用:依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早

依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早林主任會將樓主嘅註冊証親身送到樓主公司,咁就乜嘢問題都解決晒 ...
同一個 post 短短時間你都回應了4、5次,真的這麼大件事值得你去啄住人不放嗎? 似乎是你要冷靜點了.

作者: Jessy    時間: 13-7-4 01:03

但或者林主任都很想樓主快快取回註冊證,讓學校可收其他人。

樓主唔急姐,但等位的人好急呢!
作者: Ben2003    時間: 13-7-4 01:45

cellon 發表於 13-7-3 22:58
大錯特錯!

大錯特錯!

1. 不應送到公司,很明顯,樓主應該是一個公主,應該送到公主的堡壘。

2. 如果只係送註冊證到堡壘,明顯毫無誠意,只想打法公主收聲,完全無打算要傾下主任同校長既態度!校長應該親身押同林主任,肉袒負荊, 至堡壘謝罪。

3. 校長和林主任還要在全港各大報章頭版刊登道歉啟示,讓公主的怒氣消減!

4. 最好校長和林主任自拍道歉短片放上 Youtube,事件必可和氣收場,否則沒完沒了!走著瞧!!

作者: IloveCS    時間: 13-7-4 01:52     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

真的替荔天高興

作者: Boomwow2001    時間: 13-7-4 02:30     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

我都有野想講,個林主任真係冇咩禮貌,針唔吉到肉係唔會明!事情係我係統一派位第一志願係選荔天的,但係入唔到只好叩門啦!不過唔好彩小朋友剛出水豆一個多星期,心諗都冇緣面試,但又唔想冇左個機會,未打去學校可唔可以比個機會小朋友第日再見,老師聽完佢就話同主任講睇下可唔可以,叫我留下電話,等主任回答我。到了五點幾就六點我見仲未打來,我未打去問,老師話主任行開了,叫主任再打比我!過左一陣,林主任打來,咁我再同佢講發生咩事啦,但佢用一個不禮貌的聲缐回答我,入面內容唔講啦,但真係好串,好冇禮貌的!而我因為有事求人,所以一路忍讓!到後來從佢口中話以通知我太太唔可以面試,問我有冇問太太。我太太係有講唔可以面試,不過唔係荔天!之後佢就再用冇禮貌的聲音講到收線。之後我問太太,太太話係有個叫林主任打黎,但冇講咩學校,佢仲以為係第二間學校,因為太太叩第二間學校係叫林主任,所以唔會了。成見事我覺得係我地攪錯但都唔洗咁冇禮貌,何況佢仲係為人師表!

作者: hobbywet    時間: 13-7-4 06:19     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

以為會有人共鳴,其實一切以自己為先的態度真要檢討,好好反省

作者: karen55407    時間: 13-7-4 06:27     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

我就是不值這種行為!

作者: hkspiderman    時間: 13-7-4 06:39

直升機,怪獸,就快又有新名由你而起 “霸王家長”
作者: sunnygirl    時間: 13-7-4 06:54     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

學校都好慶幸「你」小朋友唔去讀,唔洗驚咩都要就「你」,運動會、頒獎禮、親子旅行、家長日、家長講座……全部都係平日?我星期一至五放唔到假你地改星期六啦!改唔到?我要去教育局投訴怪獸家長何其多,多「你」一個唔多,少「你」一個唔少

作者: Melody_BB    時間: 13-7-4 07:53     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

樓主你祗看到自己的需要,看不到别人的難處,自私,自我到不得了,職員冇禮貌但相信你也好不到那裏,取回注册證雞毛蒜皮事都要揾校長,正一五十步笑百步。

作者: cautionchan    時間: 13-7-4 08:11     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-07-03+

原帖由 hadwinboy 於 13-07-04 發表
我睇到呢度,都想講你講的說話,個女士由頭到尾都沒有表明學校星期六不辦公,只是說「我呢個星期六唔得閒, ...
甘其實星期六學校真的有辨公又代表什麼呢?兩件事來的!星期六辨公唔代表星期六俾你攞!好多學校都寫到明,lunch hour 都寫到明!其實呢件事係主任講一至五攞或搵朋友攞已經完結!你去交表叩門星期五4時截止,星期六才到,人地係唔收你,係rule 來的!同樣地你冇奶油話請唔到徦叫人星期六通融收你份form !

作者: karen55407    時間: 13-7-4 08:20     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

請問仲有幾多個星期六就放暑假呢?我女學校下星期五就結業了!如果唔係小一迎新日,林主任都返屋企陪家人啦!

作者: 高齡牛師奶    時間: 13-7-4 08:31     標題: 回覆:Boomwow2001 的帖子

我唔肯定接我電話是否林主任,那位小姐態度可能直D,未致於惡劣。

我想表達的是,即使,可能她們的語氣不大好,我們可以多一點包容,事情會變得很簡單了。

作者: jessicali    時間: 13-7-4 09:02     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

作者: edmone731    時間: 13-7-4 09:33

我明白為什麼沒有朋友幫到你,
作者: KK07    時間: 13-7-4 09:38

學校不是消費場所,唔係你俾錢出嚟買服務,所以其實你係無權要求學校員工特別為你服務。就算人哋星期六辦公,佢都有權安排自己當日處理甚麼工作。人哋定了星期一至五服務你的時間,你要就嚟,唔要就算。正如星期六銀行收支票都講明星期一先會處理,樓主你憑甚麼要special arrangement? 如果你真係要做事分緩急,咁咪等有日咁啱放假先去囉,駛乜咁勞氣!
作者: Tsundis    時間: 13-7-4 10:40     標題: 引用:去麥當當order+肉醬意粉,人地話冇,但仲要

原帖由 silvia_ng 於 13-07-03 發表
去麥當當order 肉醬意粉,人地話冇,但仲要人講對唔住?
笑死我

作者: Tsundis    時間: 13-7-4 10:44     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-07-03+發表

原帖由 cautionchan 於 13-07-03 發表
請問點樣可delete?

作者: nicky888    時間: 13-7-4 11:02

我諗樓主都未醒,唔覺有問題, 但願唔好禍延下一代

作者: Tigger2012    時間: 13-7-4 11:11

其實如果真的只是星期一至五才可取回張註冊証,我覺得主任應該強烈表明,不是話自己唔得閒!
作者: boomGi    時間: 13-7-4 11:13     標題: 回覆:荔天,原來「你」是這樣的

鬧衰人,把責任推向别人,就係現今香港精神

作者: cautionchan    時間: 13-7-4 11:14     標題: 引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-07-03+發

原帖由 Tsundis 於 13-07-04 發表
請問點樣可delete?
你用電腦板試下啦!

作者: KK07    時間: 13-7-4 11:20

『其實如果真的只是星期一至五才可取回張註冊証,我覺得主任應該強烈表明,不是話自己唔得閒!』

真係唔好要求學校員工好似PCCW嗰D專業客户服務員咁識講嘢 (都有例外架)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5