教育王國

標題: 比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心 [打印本頁]

作者: chunchungirl    時間: 13-6-22 18:17     標題: 比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢選擇比佢仔的係最好個間,但我覺得好既小學就係最適合你小朋友的小學,這句是校長講的,我非常同意,因我選的雖然好多功課但好有愛心好有辦學精神的小學,而佢就只同意好嚴而中學派得好既小學,但我真係唔開心點解要批評別人揀的,自己揀既就最好,人地揀既就有問題,我話簡介會校長好有heart令我好感動,但朋友又話咩學校講一套做一套叫我唔好信,又話我個間近幾年先有多人揀,但我上網查過,好多年都一直好受歡迎,聽到佢既批評好hurt

作者: angie0828    時間: 13-6-22 18:27     標題: 引用:今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩

原帖由 chunchungirl 於 13-06-22 發表
今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢 ...
你朋友只不過係唔成熟,何需介懷,如果係你老公係咁冧就話啫,無最好的學校,只有最適合你小朋友的學校!

作者: Bluegene    時間: 13-6-22 18:39     標題: 引用:今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩

原帖由 chunchungirl 於 13-06-22 發表
今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢 ...
每人認知都唔同,好難話乜野決定係最好。總之自己當時決定有深思過就得。你或你朋友永遠唔會攞到全世界的資料再作诀定。面對學校資料,各人有不同分析同睇法,所以没有最佳答案,只有一個自覺啱的答案。

作者: chunchungirl    時間: 13-6-22 19:01     標題: 回覆:Bluegene 的帖子

多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友好包容,但今日當佢講得太激進時,我一反常態駁返佢,亦話我仔唔適合佢仔讀過間,我喜歡同適合我仔既學校,正如校長講既,就係除了用功讀書要著重生命教育價值觀既學校

作者: cutienat    時間: 13-6-22 19:06     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

有啲識得尊重別人嘅選擇有啲唔識,既然大家各取所需,又何必太在意佢點睇呢?

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-6-22 19:12     標題: 引用:多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友

多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友好包容,但今日當佢講得太激進時,我一反常態駁返佢,亦話我仔唔 ...
我中頭獎,個個爭入的dream school,都比人話我間學校唔掂啦!不過我明,吃不到的葡萄是酸的,又管她說什麼!

作者: happyty    時間: 13-6-22 19:19     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

相信自己

作者: GIPW    時間: 13-6-22 19:51

Yes. 你幫小朋友選的是最好.  我本人覺得學校只是一部份 , 家庭教育很重要.  末來小朋友的路還很長.  別譲別人主導了你
作者: dlee_ca    時間: 13-6-22 20:01     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

好簡單,這不是您的好朋友。

作者: angela1229    時間: 13-6-22 20:43     標題: 回覆:dlee_ca 的帖子

最討厭就是那些看不起人的人,只要自己認為適合便夠了,唔係讀神級學校先會出人頭地,D朋友親 戚問起我都懶得講,費事煩,反正阿仔先最重要!加油

作者: matthew_mama    時間: 13-6-22 21:36     標題: 引用:今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩

別不高興、因你已經為小朋友安排最合適最好適的!
開閞心心盈暑假!!!!

作者: familyhei    時間: 13-6-22 21:40     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

何須介懷呢!最重要是對自己有信心。其他人既言語,聽下咪算。

作者: Bluegene    時間: 13-6-22 21:45

chunchungirl 發表於 13-6-22 19:01
多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友好包容,但今日當佢講得太激進時,我一反常態駁返佢,亦話我仔唔 ...

一講到小朋友的事,如入學、學業及前程,好多人會好肉緊,流(牙)血亦流淚,失去理智,所以激進都好正常,你當佢第二個人都得。
作者: goodparents    時間: 13-6-22 21:55

回復 Bluegene 的帖子

十分同意, 講到小朋友的學業/行為問題, 唔好話朋友, 連親戚都無得做呀!!!! 慎之, 慎之。
作者: ferrari2007    時間: 13-6-22 22:10

我只覺得你朋友好無修養,踩低人地抬高自己有乜意思?仲話係好朋友,如果我係你我會費事睬佢,大家價值觀唔同,我唔會同佢再研究呢個話題!
take it easy
作者: twcheung    時間: 13-6-22 22:26     標題: 引用:我只覺得你朋友好無修養,踩低人地抬高自己

原帖由 ferrari2007 於 13-06-22 發表
我只覺得你朋友好無修養,踩低人地抬高自己有乜意思?仲話係好朋友,如果我係你我會費事睬佢,大家價值觀唔同, ...
無需介意,自己喜歡梗有原因,各有所需。

作者: teambuilder    時間: 13-6-22 22:32

你朋友可能係啱,也可能係錯,當幾年過去,你就知道你有冇幫你個仔揀錯。你是否對自己揀的無信心所以唔開心呢?你選這校一定有你原因吧,況且而家競爭咁大唔係話想讀邊間就邊間。俾番d信心自己,試著去欣賞下你朋友介紹果間學校,你可能發現佢講果間真係唔錯呢?不過總會有些地方係不及你揀果間吧?例如近屋企,細校可集中資源,無咁多功課,個website靚d,甚至乎係d老師靚d都可以係你喜歡的理由!
作者: lazyqueen80    時間: 13-6-22 22:38     標題: 引用:今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩

不需理會,由小朋友未出世已開始好多三姑六婆話點點點生仔,點點點教仔,有人鍾意打仔有人鍾意同仔講道理,通常呢D人同佢講:「係你個仔果間學校最好,你個仔叻呀馬!」佢只想聽呢向,你講你間學校有幾好佢聽唔入耳。

作者: ferrari2007    時間: 13-6-22 22:41

twcheung 發表於 13-6-22 22:26
無需介意,自己喜歡梗有原因,各有所需。

無錯,無需上心
作者: happy_lavender    時間: 13-6-22 22:43

信自己分析,只有你才清楚孩子要什麼,對嗎?其他路人甲乙丙(包括我)的意見,其實可以不用理會。
作者: chunchungirl    時間: 13-6-22 22:43     標題: 回覆:teambuilder 的帖子

其實我對每個朋友選擇既我都唔會批評,亦唔會覺得自己係啱的,大家可以交流下,而唔係佢咁每次都話自己揀既係最好,人地好似無腦咁,不過我這個好朋友除左這方面,都有其他優點的,只不過今日的激進批評令我有點難受

作者: chunchungirl    時間: 13-6-22 22:59     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

好多謝各位既意見及安慰!我都相信我為我小朋友揀的是適合的

作者: LeeCC    時間: 13-6-22 23:20

我朋友知道我打算的第一志願,即刻話:吓?你晤諗住畀個仔讀喇X呀?

表情好似聽到天下奇聞咁!
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-6-22 23:34     標題: 引用:好簡單,這不是您的好朋友。 +

原帖由 dlee_ca 於 13-06-22 發表
好簡單,這不是您的好朋友。

作者: hadwinboy    時間: 13-6-22 23:45     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

每間學校也有其支持者,冇問題,大家教育理念不一,不過真的不需要採別人的選擇。我同我啲朋友會討論下兩間學校分別,為何會作此選擇等等。大家知識份子嘛。

作者: Anniemun    時間: 13-6-23 00:01

chunchungirl 發表於 13-6-22 22:59
好多謝各位既意見及安慰!我都相信我為我小朋友揀的是適合的
上小學後,都要預有好多家長會把小朋友互相比較,樓主要對自己小朋友有信心,人家說話,一笑至知吧!
作者: Jessy    時間: 13-6-23 00:25

呢類朋友不要也罷,疏遠佢啦
作者: happy_lavender    時間: 13-6-23 01:45

回復 Jessy 的帖子

都唔一定要疏遠嘅,有D損友可以用嚟做「明燈」,總之佢做你唔做,教你搵正路!
作者: 小乖豬    時間: 13-6-23 02:42

朋友, 是互相幫助, 互相扶持的. 什或不認識的人, 也該互相幫助, 互相扶持. 什麼是最好, 沒有人可下定論, 亦可以各有看法和論點. 看法和論點, 可以有主觀和客觀因素.

但說到底, 作為朋友, 點都要顧慮他人的感受. 面對孩子升學問題, 很多家長都為愛兒愛女奔走憂足1年, 有的hold住幾間學校學位, hold到9月開學才捨得放位, 有的認為成王敗寇, 考到多間私小學位是子女本事, 何須理會那些派位太差的家長, 為何要早放位讓給有需要的人呢.

現時的香港, 在某傳媒日日洗腦, 鼓吹投訴文化, 嚴重分化港人, 教人自私自利, 真使人嚮往以前獅子山下的香港精神, 屋村家家户户守望相助, 這些日子很像已經成為歷史, 變成日夜不停為小事爭拗.........

心安, 為何咁多港人活得不心安? 近日有緣聽過有道高僧演說有關令人心安的題材, 希望家長都能放下憂慮, 覓得心安!
很多事情沒有絕對對或錯, 大家用不著為小事而大動肝火, 令自己唔開心, 這對身體無益的!

申報利益, 絕對尊重任何宗教, 純粹個人意見, 只想大家都活得更加開心, 不喜勿插.  

作者: penguin_chick    時間: 13-6-23 07:45

人地話阿仔的學校唔好就咁大反應,話你件衫唔靚、你個包包唔型、你間屋唔夠大、你老公唔夠高.....你點算!要人改嗎?無可能,還是自己改罷!有點自信,別人評得無理,一笑置之!
作者: QQee    時間: 13-6-23 08:42     標題: 引用:人地話阿仔的學校唔好就咁大反應,話你件衫

原帖由 penguin_chick 於 13-06-23 發表
人地話阿仔的學校唔好就咁大反應,話你件衫唔靚、你個包包唔型、你間屋唔夠大、你老公唔夠高.....你點算! ...
我都係咁話。

我從來都不會因尼d事同人吵,因為成間學校咁大,幾百人。而且,又唔會因她幾説话而變好/變壞。

要學到不上心。

作者: Stinkypig    時間: 13-6-23 09:03     標題: 引用:Quote:原帖由+chunchungirl+於+13-06-22+發

原帖由 lazyqueen80 於 13-06-22 發表
不需理會,由小朋友未出世已開始好多三姑六婆話點點點生仔,點點點教仔,有人鍾意打仔有人鍾意同仔講道理, ...

作者: Jessy    時間: 13-6-23 10:49

happy_lavender 發表於 13-6-23 01:45

都唔一定要疏遠嘅,有D損友可以用嚟做「明燈」,總之佢做你唔做,教你搵正路! ...

我自己就真係唔識點用佢地黎做"明燈", 而且呢個世界上又太多呢類人, 所以攪到無鬼晒d朋友羅!!! 哈哈哈!!!

作者: Jessy    時間: 13-6-23 10:52

小乖豬 發表於 13-6-23 02:42
朋友, 是互相幫助, 互相扶持的. 什或不認識的人, 也該互相幫助, 互相扶持. 什麼是最好, 沒有人可下定論, 亦 ...

你說得很好, 係羅....每個人都有唔同觀點, 梗有人喜歡不同類型的學校, 但每個人都要尊重別人的喜好, 而且應顧及別人感受!!!
作者: Miss_ahso    時間: 13-6-23 12:26     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

大家target唔同,根本無需討論邊間好。我就有朋友話自己小朋友考到的地區小學勁過英華啦:;pppp:

作者: happy_lavender    時間: 13-6-23 13:19

講吓笑,引吓大家諗吓嘢啫!其實人總有優點和缺點,沒有完美的人,若你看見朋友的缺點就無限放大,甚至絕交,我相信你很快就沒有朋友!是否要跟,應該自己思考!有益就學,無益就唔學。再者,交朋友也不能那麼功利,你也要做别人的益友嘛!
作者: spmok1999    時間: 13-6-23 14:54

你自己有分析能力, o岩聽就參考下, 唔o岩聽咪當講下笑吹下水, 讀唔讀到書係睇小朋友成績而唔係睇讀邊間學校, 家長對小朋友o既支持都好重要, 咪諗住搵間名校交晒比學校就搞得惦, 唔惦就出去搵雞精班, 如果可以最好多d關心同陪下自己o既子女...
作者: Jessy    時間: 13-6-23 15:24

happy_lavender 發表於 13-6-23 13:19

講吓笑,引吓大家諗吓嘢啫!其實人總有優點和缺點,沒有完美的人,若你看見朋友的缺點 ...

睇下係咩缺點啦, 如果呢個朋友成日講的說話令我難受或唔開心, 我真係會選擇疏遠, 我會為呢d說話唔開心幾日, 如果係其他缺點, 我包容到一定包容, 我有朋友成日遲到, ok我沒問題, 至多打多幾次電話提佢, 預佢遲到自己行下街先打下機搵d野做下,

朋友都要睇下大家夾唔夾, 夾唔到無謂勉強姐, 我只係講下笑話無晒d朋友, 唔係真係無晒朋友, 係無晒o個d講說話令人難受的朋友吧.  

你很寬宏大量, 我可以的話都要學習下.  

想問一下, 不停搵你著數的朋友, 你又如果對待呢?

作者: ssss    時間: 13-6-23 15:24

唔好將小朋友讀邊間學校變成媽媽的LV,唔應該互相炫耀及比較,只要自己知道間學校啱小朋友就夠了,小朋友日日返學唔開心,比你讀得名校又如何?
作者: easybring    時間: 13-6-23 15:51     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

我唔樓主入邊間,不過有些學校真是"講一套做一套"。

作者: WillBmama    時間: 13-6-23 17:04     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

經過呢一年遊戲後,深思過,就算間學校幾出名都好,其實未必適合自己孩子,我認為只有自己最了解自己的小朋友,為他們選一間適合他們、可令他開心地上學的,就是好的學校,何必理會他人。

作者: 雪~bb    時間: 13-6-23 17:08     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

我填第2志願果間係大冷門冇人願去
但我偏偏覺得適合我小朋友
個個話我痴線
又如何

作者: happy_lavender    時間: 13-6-23 17:23

同意架,接受唔到就無謂辛苦自己!我就無乜所謂,自動過濾機制長期運作,已經到咗唔啱聽就直情會忘記的地步,不會介懷亦無時間記呢D無謂嘢。至於搵著數,可能我無發放任何錯誤訊號,亦立場堅定,真係唔覺有此類朋友!如果講借錢,除非死人塌樓,我甚少借,亦無乜人問我借!但如果借得畀人,我根本預咗唔還,如果佢還就當bonus,唔咁計較就易D開心,OK啦!印象中最多借過兩萬唔追,是鄰居急用,亦叫老婆唔好追,最後有還,就當bonus攞去旅行,超爽!另外有時大時大節一家人食飯,細佬無夾番,我會提一次,無畀就算,無理由為咗千零傷兄弟感情!不過呢D情況唔多囉!不要以為我蝕底,我只是覺得不值得為此計較,開心最緊要。
作者: Jessy    時間: 13-6-23 22:14

happy_lavender 發表於 13-6-23 17:23

同意架,接受唔到就無謂辛苦自己!我就無乜所謂,自動過濾機制長期運作,已經到咗唔啱 ...
原來你係男士,男人好似係對他人的說話無咁執著,我老公都很沒所謂。
搵著數朋友以前有,食飯飲野例唔夾錢,試過開口問佢佢答我無錢,沒辦法唔疏遠雖然很好傾,除非打算請埋佢食飯,現在只耐唔耐傾電話,唔駛錢呀麻,哈哈哈

作者: Jessy    時間: 13-6-23 22:17

happy_lavender 發表於 13-6-23 17:23

同意架,接受唔到就無謂辛苦自己!我就無乜所謂,自動過濾機制長期運作,已經到咗唔啱 ...
講起借錢我都係預借左唔還,江湖救急唔幫又好衰,所以我多數借五百預左無得還,最後當然真係無還,亦無再搵我。
作者: 小可人媽媽    時間: 13-6-23 23:30     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

我都有唔止一個朋友話我幫我大仔揀錯小學!不過我無放上心!因為個個人諗既野都唔同!

作者: happy_lavender    時間: 13-6-24 00:15

男人重理性,女人重感情嘛!我除了上家長課程,也上過夫婦相處課程,略知一二。坦白講,上咗都有機會做錯,唔上就10個錯11個!
作者: vincher    時間: 13-6-24 01:15

信自己!既然已入首名志願,理应雀躍,为何给人影響心情!真无謂!
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-24 08:38     標題: 引用:今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩

過嚴-學生未必受,會在長期受壓中成長,會開心嗎?
派位好-放長遠是否真的有他份

我都慶幸當初入不到心儀小學,過谷,多b1生,但到最後我仔受谷嗎?成績會唔會因此跌至最後呢?現在他已升中,在一間開心壓力少,有良好德育教育小學畢業,順利上心儀b1中學,我跟你有同樣遭遇,但很少理,有人話我仔小學程度低,唔應該讀這間中學,個區差,叫我轉第二區b2,難得派心儀,又近,學校需然是b1程度科目很適合他,點解要降grade, 時間可以証明我的選擇是對的,他以平庸成績升讀,由初初成績慘不忍睹,大考剛完已有兩科名列前茅了,需然還有兩科中文授課科目肥,很明顯他是適合英中的
但她居然沒有讚美說話,反稱若她女有肥唔會放過她,過份專制了,我仔由初初超低分,現在距離合格只差數分姐,在他來說已勁進步了。但我了解她的心態,她的女兒條路無咁順,弱區無得揀,叩門也只有b2cb3頭收她,升中二了,我叫她嘗試女的實力轉校,講得自己個女咁叻,她只會講些難聽說話,試問公開試成績合格率只有5%會比我的70%好,我的學校不好他的很好,若不是關心我的姪女我都廢事出聲

作者: little_yolky    時間: 13-6-25 14:30

chunchungirl 發表於 13-6-22 18:17

真係勁唔開心的, 好難好似有啲JM媽媽咁, 話唔好理佢哋講乜。

我又同你一樣, 精挑細選幾間學校俾囡囡考, 中咗其中一間, 真係好perfect match, 唔係我最鐘意果間, 但係最啱佢果間。有家長問囡囡去邊間小學, 答咗, 9成家長都話:邊間呀, 唔識喎。全香港咁多學校, 你估你哋識晒咩, 又要問, 人哋講咗又話唔識, 人哋開校百幾年你哋都唔識, 我都幫唔到你啦。我都懶得理佢哋。:;pppp:

作者: chymama2    時間: 13-6-25 15:50     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

樓主,你朋友係咪好似都睇緊呢個post,快d 修復關係啦,人大咗,顧仔女多左,就好難得有朋友啦

作者: siwing    時間: 13-6-25 20:18     標題: 回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

是的,樓主不用氣結,各有喜好,各取所需。我有個朋友都是每逢他小朋友一有offer 便會稱讚那間學校有多好,校長幾有heart等等, 但當有另一間較有名氣的學校offer便會開始說其他學校的不是。我的孩子都派到第一志願,但別人都覺得我笨為何不選擇傳統明校兼一條龍,他們覺得現在派到是正常的,因其他人根本不會放在第一志願,但我剛在其他post見到有很多人1-1-1都派不到或連叩門面試的機會也沒有呢,所以好不好是見人見智, 如果每一樣都去比較就太累了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5