教育王國

標題: 小5, 英文成績有b, it 好叻 [打印本頁]

作者: marksix123    時間: 13-6-20 11:29     標題: 小5, 英文成績有b, it 好叻

請各位幫忙
小兒成續不太好, 只有英文可以取得b (約80-90分), 其他中數都唔合格, 但問佢想讀中中定英中, 佢話要英中, 今年剛考完第一次程分試, 真頭痛唔知點好, 我係大埔區架, 依加完全無頭緒報邊間, 有咩選擇, 請幫忙提供意見, 感激

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-20 11:40     標題: 回覆:marksix123 的帖子

英文B不算好,中數肥英中一定不收,到抽獎不是b1組更加不用想了,他若想讀英中小六第一次呈分要努力,否則很難成事

作者: marksix123    時間: 13-6-20 12:13

我都知很難, 但佢非常抗拒中文, 這是非常頭痛的難題
作者: LML    時間: 13-6-20 12:33     標題: 回覆:marksix123 的帖子

無辨法,看多啲課外書。最直接。

作者: Ceci333    時間: 13-6-20 12:37

直資英中,如心誠.
作者: mamee    時間: 13-6-20 12:42     標題: 引用:直資英中,如心誠.

原帖由 Ceci333 於 13-06-20 發表
直資英中,如心誠.
是啊,不如留意下直資中學。

作者: marksix123    時間: 13-6-20 12:47

宣資是否都係睇成績呀? 如果睇成績, 我都無面去見啦
作者: mamee    時間: 13-6-20 12:59     標題: 回覆:marksix123 的帖子

但以大抽獎來說,這個成績想入英中,真的無乜希望。

我見一些二線直資中學中,都有一兩班是英文班。我覺得總算是有機會,點都應該一試。

作者: kychanhkg    時間: 13-6-20 13:38     標題: 回覆:小5, 英文成績有b, it 好叻

中,數主科唔掂,中中,荚中都唔使諗,或者先考慮留班打好底,否則上到中學跟唔上就更冇信心!

作者: 701003    時間: 13-6-20 14:08     標題: 回覆:小5, 英文成績有b, it 好叻

band 3直資可考慮唔好諗band 1啦!大想頭得制不如努力谷到另外三科pass,搏下band 2

作者: marksix123    時間: 13-6-20 14:17

我都想佢留班打好個底, 但又驚小朋友唔開心, 果果升到班, 佢唔得, 另學校未必有留班位, 很無奈呀
作者: www    時間: 13-6-20 15:52

marksix123 發表於 13-6-20 11:29
請各位幫忙
小兒成續不太好, 只有英文可以取得b (約80-90分), 其他中數都唔合格, 但問佢想讀中中定英中, 佢 ...
老實說,兩科主科不合格,家長不要抱太大希望。

作者: peggy    時間: 13-6-20 16:11

請各位幫忙
小兒成續不太好, 只有英文可以取得b (約80-90分), 其他中數都唔合格, 但問佢想讀中中定英中, 佢 ...
中數都fail, Band 2學校都不會收
作者: mrs.so    時間: 13-6-20 16:17

大埔既B2中學, 例如:何中, 圓玄, 聖道, 康樂全部都有入讀要求, 大埔五間傳統英中必須四科合格
如果真係想讀英中, 你可以考慮三育, 至於羅定邦及心誠要求都唔低, 中數唔合格好難面試
作者: peggy    時間: 13-6-20 17:13

b2中學大多要求中英數平均分係B
作者: littleflowers    時間: 13-6-20 17:30     標題: 回覆:小5, 英文成績有b, it 好叻

就算英中都要讀中文噃

作者: marksix123    時間: 13-6-21 15:29

有諗過直資, 但都怕唔收, 依加唯有在這個暑假幫佢打返好個底啦.
作者: marksix123    時間: 13-6-21 15:34

想問如果跨區英中又有冇得諗呢, 例如上水,粉嶺, 沙田或者大圍. 刑囝囝上中一時都比較大個, 都應該可以去較遠的地區返學.
作者: peggy    時間: 13-6-21 15:44

marksix123 發表於 13-6-21 15:34
想問如果跨區英中又有冇得諗呢, 例如上水,粉嶺, 沙田或者大圍. 刑囝囝上中一時都比較大個, 都應該可以去較 ...

坦白講, 冇成績邊區都不用諗
作者: mamee    時間: 13-6-21 16:11     標題: 引用:有諗過直資,+但都怕唔收,+依加唯有在這個暑

原帖由 marksix123 於 13-06-21 發表
有諗過直資, 但都怕唔收, 依加唯有在這個暑假幫佢打返好個底啦.
沙田間林大輝中學(直資)個收生標準算無咁著重成績,不過網上面個評語就真係好壞參半。
襯暑假,你努力同小朋友做多啲數,因為數學努力做練習,真係容易有進步。

作者: marksix123    時間: 13-6-21 16:19

Thank you all BK JM.
作者: Bluegene    時間: 13-6-22 10:59     標題: 回覆:marksix123 的帖子

IT 叻? 咁佢即係有興趣。要同佢講,讀電腦要數學叻。

作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-6-22 18:15

請各位幫忙
數學也不合格已不單是抗拒中文的問題,  常識如又何? 按這成績參加統一派位, 不論英中或好D既中中都難有機會, 相信只可找二三線直資.
其實小一至小四都是如此嗎? 按理應早些作打算, 例如留班, 我有朋友最係見小朋友成績差, 小四便留班打好底.

作者: bb_2001    時間: 13-6-23 23:32

其實,會否認真考慮重讀小五?因為主科不合格想入到B2尾的中學也很危。又或是考慮轉另一間小學重讀小五?我大仔有同學仔小五轉入,不是讀精英班,最後卻入了B1中學。你小朋友或許在現在的學校考得不好,在另一所小學不一定差。
不要硬升上小六,派了去B3中學会好頭痕。
如果我是你,我會找另外一間小學重讀小五,亦利用暑假定下目標,重新上路。
作者: lm251099    時間: 13-6-23 23:58

marksix123 發表於 13-6-21 15:34
想問如果跨區英中又有冇得諗呢, 例如上水,粉嶺, 沙田或者大圍. 刑囝囝上中一時都比較大個, 都應該可以去較 ...
本區都機會少,你還去諗跨區,你會否太睇輕了全港的學生呀。能力許可的就諗直資啦。佢真係想英中,話俾佢聽目標既定,甘佢就要付出向目標前進先得啊。
作者: lucia6119    時間: 13-6-24 10:13

回復 mamee 的帖子

對! 這樣的成績 林大輝 應該是有機會 ,我兒子的同學 全級考尾二,林大輝第一輪便收了
作者: CYPK    時間: 13-6-24 10:46

哇!為何弄到像猜垃圾般如同學仔都是這樣的組別,小朋友很難有發奮的動力!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5