教育王國

標題: 沙田曾肇添, 呂明才自行 & 叩門分享 [打印本頁]

作者: DFSON    時間: 13-6-19 10:32     標題: 沙田曾肇添, 呂明才自行 & 叩門分享

我係小5家長, 暫時心儀呢兩間學校, 請問有無人可分享自行 & 叩門經驗?

呢兩間自行及叩門要自制profolio嗎? 自行收生要咩條件? 面試問乜同有咩要注意? 謝~

重有成年好大壓力!

作者: littleflowers    時間: 13-6-19 23:07     標題: 回覆:DFSON 的帖子

自行時曾肇添係會揀嚟interview,唔會全部見晒,所以有人話如果唔係全級頭10名就唔好揀,因為可能冇咗個面試機會。

作者: LongRyan    時間: 13-6-20 11:27

littleflowers 發表於 13-6-19 23:07
自行時曾肇添係會揀嚟interview,唔會全部見晒,所以有人話如果唔係全級頭10名就唔好揀,因為可能冇咗個面 ...

deleted.  

作者: DFSON    時間: 13-6-20 11:28

littleflowers 發表於 13-6-19 23:07
自行時曾肇添係會揀嚟interview,唔會全部見晒,所以有人話如果唔係全級頭10名就唔好揀,因為可能冇咗個面 ...
上星期我打去問點解網上無叩門資料, 佢都答要睇成績派表, 名次要係級別頭10%, conduct B+ or above. 我想有多d資料關於自行階段, 有無人有呢兩間學校面試經驗呢? 另外, 呂明才有附屬小學, 自行機會係咪好微? 真係好驚交錯表失左機會~

作者: yuetmama    時間: 13-6-20 11:47

DFSON 發表於 13-6-20 11:28
上星期我打去問點解網上無叩門資料, 佢都答要睇成績派表, 名次要係級別頭10%, conduct B+ or above. 我想有 ...
網上無叩門資料, 佢都答要睇成績派表 -> are you referring 曾肇添?
作者: DFSON    時間: 13-6-20 11:51

yuetmama 發表於 13-6-20 11:47
網上無叩門資料, 佢都答要睇成績派表 -> are you referring 曾肇添?

佢話要睇P4, 5, 6成績OK先派表.
作者: yuetmama    時間: 13-6-20 11:59

DFSON 發表於 13-6-20 11:51
佢話要睇P4, 5, 6成績OK先派表.

Wow ~ even looking at P.4 results
作者: cherry媽咪    時間: 13-6-20 12:17     標題: 引用:+本帖最後由+DFSON+於+13-6-20+11:53+編輯+

原帖由 DFSON 於 13-06-20 發表
係呀,曾記就算你攞幾精美嘅portfolio去,都只收你成績表,包括四年班,

作者: yuetmama    時間: 13-6-20 12:20

cherry媽咪 發表於 13-6-20 12:17
係呀,曾記就算你攞幾精美嘅portfolio去,都只收你成績表,包括四年班,
then can save time, no need to do portfolio

how about certificates of achievement in public competitions?

作者: Jackieson    時間: 13-6-20 12:29

回復 DFSON 的帖子

去年叩門時曾記也是睇小朋友的成績才派表, 如果今年負責派表的老師同上年同一人的話, 家長同與小朋友去攞表時要有心理準備, 可能會受到粗聲粗氣的對待. 而沙呂在網上會有申請表download, 填完交表時只有一位疑似校工的嬸嬸在學校門口收表, 收集放在一個A4紙皮盒裡, 之後走得.
作者: cherry媽咪    時間: 13-6-20 12:30     標題: 引用:Quote:cherry媽咪+發表於+13-6-20+12:17+係

原帖由 yuetmama 於 13-06-20 發表
then can save time, no need to do portfolio

how about certificates of achievement in public  ...
都唔收

作者: cherry媽咪    時間: 13-6-20 12:35     標題: 回覆:沙田曾肇添, 呂明才自行 & 叩門分享

我女兩年前in曾記係group interview,呂記係一個或兩個老師單獨in

作者: yuetmama    時間: 13-6-20 12:36

回復 cherry媽咪 的帖子

Thanks....great, then save the papers!  It means 曾肇添 only focus on academic results
作者: DFSON    時間: 13-6-20 12:36

Jackieson 發表於 13-6-20 12:29

去年叩門時曾記也是睇小朋友的成績才派表, 如果今年負責派表的老師同上年同一人的話,  ...

上星期打去問時, 答我果位都唔係好客氣, 把聲重要高8度意思係你唔qualify唔好諗 ~

想問睇成績表有無驗屍咁, 定係'立'下ok?

你自行有無揀佢?

作者: DFSON    時間: 13-6-20 12:40

cherry媽咪 發表於 13-6-20 12:35
我女兩年前in曾記係group interview,呂記係一個或兩個老師單獨in
cherry's mum

請問曾記 & 呂記問咩? thx.  

作者: yuetmama    時間: 13-6-20 12:40

DFSON 發表於 13-6-20 12:36
上星期打去問時, 答我果位都唔係好客氣, 把聲重要高8度意思係你唔qualify唔好諗 ~

想問睇成績表有無驗屍 ...
DFSON,

名次要係級別頭10%, conduct B+ or above -> but sometimes, there is no 名次 marked in the school reports, how can they assess ley?

作者: yuetmama    時間: 13-6-20 12:45

呂明才 -> 時事題目
作者: DFSON    時間: 13-6-20 14:08

yuetmama 發表於 13-6-20 12:40
DFSON,

名次要係級別頭10%, conduct B+ or above -> but sometimes, there is no 名次 marked in the scho ...
my son's school >> no number in form / class for the 1st term,  only on 2nd term. I think they will access by overall grading~

作者: almondlatte    時間: 13-6-20 16:42

我沒有叩門資料跟大家分享,可是我很想跟大家分享小兒上年升中入了曾記,他讀得很開心。之前讀小學時,從未見佢溫習,現在有時見拎本書睇下。同學仔個個好乖,校風好好,讀書風氣好。我個仔鍾意打排球,入了校隊,他好開心,也不是單單死讀書。很感恩能入到曾記。
作者: DFSON    時間: 13-6-20 16:56

almondlatte 發表於 13-6-20 16:42
我沒有叩門資料跟大家分享,可是我很想跟大家分享小兒上年升中入了曾記,他讀得很開心。之前讀小學時,從未 ...

即係大抽獎入?

作者: DFSON    時間: 13-6-20 16:57

頭先明明見到cherry mum有回覆, 又睇唔到

作者: littleflowers    時間: 13-6-20 17:21     標題: 回覆:沙田曾肇添, 呂明才自行 & 叩門分享

我舊年唔駛叩門,所以答唔到你地。
自行時曾肇添都係要求4~6年級嘅成績表,而比重就好似有60%係睇教育局嘅排名次第。Interview時分中文同英文兩次,中文3個人1組,英文就2個人1組。

作者: LongRyan    時間: 13-6-20 17:25

littleflowers 發表於 13-6-20 17:21
自行時曾肇添都係要求4~6年級嘅成績表,而比重就好似有60%係睇教育局嘅 ...

deleted~

作者: littleflowers    時間: 13-6-20 17:28     標題: 回覆:沙田曾肇添, 呂明才自行 & 叩門分享

好似各有篇文章,睇完問問題,而中文好似有問時事(因為係舊年嘅事,唔太記得,sorry)

作者: DFSON    時間: 13-6-20 17:28

littleflowers 發表於 13-6-20 17:21
自行時曾肇添都係要求4~6年級嘅成績表,而比重就好似有60%係睇教育局嘅 ...

請問中&英問咩?

作者: DFSON    時間: 13-6-20 17:45     標題: 引用:好似各有篇文章,睇完問問題,而中文好似有

原帖由 littleflowers 於 13-06-20 發表
好似各有篇文章,睇完問問題,而中文好似有問時事(因為係舊年嘅事,唔太記得,sorry)

...
thx.

作者: 文仔媽    時間: 13-6-20 18:02

作者: DFSON    時間: 13-6-20 18:41     標題: 引用:回復+cherry媽咪+的帖子 【係呀,曾記就算

原帖由 文仔媽 於 13-06-20 發表

【係呀,曾記就算你攞幾精美嘅portfolio去,都只收你成績表,包括四年班,】
之前問左曾記叩門只限放榜當日,第二日即考筆試. profolio麻煩cherry mum答!

作者: cherry媽咪    時間: 13-6-20 22:22     標題: 引用:回復+cherry媽咪+的帖子 【係呀,曾記就算

原帖由 文仔媽 於 13-06-20 發表

【係呀,曾記就算你攞幾精美嘅portfolio去,都只收你成績表,包括四年班,】
自行階段

作者: cherry媽咪    時間: 13-6-20 22:23     標題: 回覆:沙田曾肇添, 呂明才自行 & 叩門分享

我無叩門,因入到第一志願

作者: almondlatte    時間: 13-6-21 08:11

點樣可以知是自行還是大抽獎入?
作者: mrs.so    時間: 13-6-21 09:27

回復 almondlatte 的帖子

唔會知!

EK曾經有MEMBER講過, 有中學安排2ND IN即係暗示, 不過我校網內無聽到有2ND IN既中學, 所以唔知真假.

作者: kitbebe    時間: 13-6-21 09:40

almondlatte 發表於 13-6-20 16:42
我沒有叩門資料跟大家分享,可是我很想跟大家分享小兒上年升中入了曾記,他讀得很開心。之前讀小學時,從未 ...

請問你囝囝小學時的成績是否名列前矛
作者: almondlatte    時間: 13-6-21 11:23

回復 kitbebe 的帖子

不是呢。
作者: littleflowers    時間: 13-6-21 11:54     標題: 回覆:almondlatte 的帖子

如果自行同大抽獎都係擺第一,係唔會知道點入架

作者: cherry媽咪    時間: 13-6-21 12:37     標題: 引用:如果自行同大抽獎都係擺第一,係唔會知道點

原帖由 littleflowers 於 13-06-21 發表
如果自行同大抽獎都係擺第一,係唔會知道點入架
係呀

作者: cherry媽咪    時間: 13-6-22 16:41     標題: 引用:頭先明明見到cherry+mum有回覆,+又睇唔到

原帖由 DFSON 於 13-06-20 發表
頭先明明見到cherry mum有回覆, 又睇唔到
BK "臣"咗!我回咗兩次都係唔得!

作者: ky201105    時間: 13-6-22 22:36     標題: 回覆:沙田曾肇添, 呂明才自行 & 叩門分享

中學都有大抽獎?唔係升小先係大抽獎?升中好似跟呈分試成績去派位。

作者: DFSON    時間: 13-6-24 12:44

cherry媽咪 發表於 13-6-22 16:41
BK "臣"咗!我回咗兩次都係唔得!

你有咩UPDATE?? .........可以pm我嗎?

作者: yanyan-mummy    時間: 13-6-24 12:59

DFSON 發表於 13-6-19 10:32
我係小5家長, 暫時心儀呢兩間學校, 請問有無人可分享自行 & 叩門經驗?

呢兩間自行及叩門要自制profolio嗎 ...
我仔係自行入曾記,所以吾知叩門經驗,不過聽聞起碼全级頭10名就真係ge~
記得入學時校長話我仔果屆超過半數學生小學時係10名內ga

作者: DFSON    時間: 13-6-24 14:03

yanyan-mummy 發表於 13-6-24 12:59
我仔係自行入曾記,所以吾知叩門經驗,不過聽聞起碼全级頭10名就真係ge~
記得入學時校長話我仔果屆超過半數學 ...

作者: ElizaChicken    時間: 13-7-18 16:55

我個女中文1min讀文章,小組討論考熱門時事,10min討論,其中3min記分。英文1min讀文章,小組討論3min

作者: 懶羊羊    時間: 13-7-19 12:34     標題: 回覆:ElizaChicken 的帖子

曾記面試有無考數學題,即英數或奥數?

作者: littleflowers    時間: 13-7-19 17:03     標題: 引用:曾記面試有無考數學題,即英數或奥數? +

原帖由 懶羊羊 於 13-07-19 發表
曾記面試有無考數學題,即英數或奥數?
應該淨係中,英文

作者: 懶羊羊    時間: 13-7-19 19:15     標題: 回覆:littleflowers 的帖子

Thanks.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5