教育王國

標題: 今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學? [打印本頁]

作者: luiflora    時間: 13-6-18 11:32     標題: 今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡介會......好難搶"飛" , 但好多朋友叫我唔使緊張,話25分必入拔小!但我上網又睇到拔小世襲(30分)已超額了...搗到我都亂亂地.請問有無人可以話我知...發生咩事??25分真的必入???

感謝 x 100000000000000000000 !!

作者: dlee_ca    時間: 13-6-18 11:35     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

機會比一般人好好多,但不是必收,咁都入唔到,就認命。

作者: loveDD    時間: 13-6-18 11:39

luiflora 發表於 13-6-18 11:32
小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡介會......好難搶"飛" , 但好多朋友叫我唔使緊張,話25分必入拔小 ...
咩世襲30分?  
作者: dlee_ca    時間: 13-6-18 11:46     標題: 引用:Quote:luiflora+發表於+13-6-18+11:32+小朋

原帖由 loveDD 於 13-06-18 發表
咩世襲30分?
我估係必收。

作者: ha8mo    時間: 13-6-18 11:51

作者: ailimama    時間: 13-6-18 11:53     標題: 引用:小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡

作者: mrkokubo    時間: 13-6-18 12:03     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

作者: chafamama    時間: 13-6-18 12:28

樓主:請問在那裡可看到世襲位分配的資料?謝謝!
作者: kerkermui    時間: 13-6-18 12:34

放心,暫時仲未見到有學校唔收25分!有嘅都係同時收咗20分(即係有d問題)

作者: hecabb    時間: 13-6-18 12:43     標題: 引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-6-18+12:36+

原帖由 kerkermui 於 13-06-18 發表

放心,暫時仲未見到有學校唔收25分!有嘅都係同時收咗20分 ...
我朋友咪就係今年25分入唔到st Mary's 囉~~

作者: YIN-MA    時間: 13-6-18 12:47

杞人憂天?若果呢間係你最心儀的,唔通25分唔係一定入到你自行環節就去揀另一間?

作者: belle2009    時間: 13-6-18 12:59

作者: 786    時間: 13-6-18 13:01     標題: 引用:小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡

原帖由 luiflora 於 13-06-18 發表
小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡介會......好難搶"飛" , 但好多朋友叫我唔使緊張,話25分必入拔小 ...
拔小無30分的。有30分是有中學同校址兄姐就讀。

但拔小25分今年要抽,曾看過ek有topic咁講。25分,1個得,1個唔得

作者: 786    時間: 13-6-18 13:04     標題: 引用:Quote:原帖由+luiflora+於+13-06-18+發表小

原帖由 786 於 13-06-18 發表
拔小無30分的。有30分是有中學同校址兄姐就讀。

但拔小25分今年要抽,曾看過ek有topic咁講。25分,1個得, ...
30名自行派位,即最多20個位為有兄姐的必收世襲生,最少10個位為計分。

作者: easybring    時間: 13-6-18 14:29

taktakchichi  世襲生係冇上限, 只有計分生有下限 (至少學額2成, 即係至少12個)  發表於 1 小時前

對.  補充少少...世襲生係冇上限, 必收, 多左既會用ROUND 2既位, 即係大抽獎會少左位拎出黎抽.
作者: chafamama    時間: 13-6-18 14:38

請問為何有jm說暫時未見25分不收,另外又有jm說25分要抽?
Thank you!
作者: yeungyeung88    時間: 13-6-18 17:51

咁請問系咪20分抽拔小一定無機?
作者: hecabb    時間: 13-6-18 18:17

belle2009 發表於 13-6-18 12:59
今年20分有人抽到st mary's.....25分点会入不到st mary's.......好多家長自己可能計錯分 ...
之前已討論過了~~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2501255&extra=page%3D98

朋友女兒將讀IS

作者: 786    時間: 13-6-18 20:32     標題: 引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-18+發表拔小無3

30名自行派位,即最多20個位為有兄姐的必收世襲生,最少10個位為計分。

...
大家睇真些,我講自行派位的位子,統一派位畀人食左我無計。我重點係,最絕望的計分最少有40%12個位(10個我係計錯數)。今年呢12個位,我真係未聽過有20分站出來話入到,反而有25分人入唔到。做得25分即校友兼教友,唔會錯得去邊。

作者: 786    時間: 13-6-18 20:43     標題: 引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-18+發表30名自

大家睇真些,我講自行派位的位子,統一派位畀人食左我無計。我重點係,最絕望的計分最少有40%12個位(10個 ...
要找12個25分,不分男女,一點也不難啊!

作者: 786    時間: 13-6-18 21:02     標題: 引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-18+發表大家睇

要找12個25分,不分男女,一點也不難啊!
25分、20分入不入到,不用看統一派位,而是看在校兄姐就讀applicant有幾多。2001-2005年,通常唔生仔,只得一個,無弟妹,咁18個世襲位就用唔哂,當只有3個世襲生為例,咁用餘既15個世襲位畀埋計分個d,咁就有成27個位畀計分者。27個25分又誇d,咁20分咪有機囉

作者: 786    時間: 13-6-18 21:10     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

咁呢幾年,曾突手07年呼籲生三個,在校生多左細佬妹,尤其13年,岩岩6年後。如果咁唔好彩18個用埋,咪得12個位計分囉。

2011年定2010年,點止用哂18個自行世襲位,仲食左11個個統一派位,即那年有成29個在校有兄姐的applicant. 那年的小朋友,二個中一個有兄姐就讀。

作者: cautionchan    時間: 13-6-18 21:23     標題: 回覆:786 的帖子

不過我相信25分既人大部分都自行入,入唔到真的唔好彩!看來就來20分都係陪玩的份兒!

作者: pooh仔    時間: 13-6-18 23:49     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學

請大家要搞清楚一點,必收生是不用計分, 兄/姐就讀緊喺屬必收,直入。

30分應喺在同一校工作父/母嘅子/女。 即喺你是校工, 你嘅子女幾乎sure win 入硬。

作者: cautionchan    時間: 13-6-19 05:53     標題: 回覆:pooh仔 的帖子

樓主小朋友應該是計分個類!所以大家先討論何來三十分!

作者: 786    時間: 13-6-19 06:35     標題: 引用:請大家要搞清楚一點,必收生是不用計分,+

原帖由 pooh仔 於 13-06-18 發表
請大家要搞清楚一點,必收生是不用計分, 兄/姐就讀緊喺屬必收,直入。

30分應喺在同一校工作父/母嘅子/女 ...
老師校工子以也是必收。同校址中學的耇師校工子女才是30。拔小無同校址中學,所以不會有30分。可是得12個計分位太少了,而且男女得用,出生率多的今天好快爆。另聖瑪利就有同校址中學,位也少,20分都危,今年都不覺有20分企出來話得。反而瑪利諾和喇沙,它們的中學是不同校址,位也多,所以25分通常都ok,未試過唔得,試過舊年都仲有2-3個20分的位。

作者: karen55407    時間: 13-6-19 07:44     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

入唔入到都好,25分都應該揀佢

作者: karen55407    時間: 13-6-19 07:46     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

好彩我大嗰個三年前20分入到咋!

作者: 786    時間: 13-6-19 08:11     標題: 引用:小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡

原帖由 luiflora 於 13-06-18 發表
答番樓主問題:

1. 樓主老公應是校友兼教友。最壞打算是只有12個位計分位。樓主已是最高分了。但今年25分要抽

2. 世襲位影響唔到這12個位。但越少世襲,計分位越多,25分越穩陣。

作者: karen55407    時間: 13-6-19 08:18     標題: 回覆:786 的帖子

同意

作者: Melody_BB    時間: 13-6-19 08:32     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學

全港衹有St Mary 係同一中學校址,所以會有30分甚至35分的去争計分位。其他的就算中學在小學在隔離,但因登記地址或門牌號碼不一樣,不算同一地址。

作者: belle2009    時間: 13-6-19 08:33

作者: belle2009    時間: 13-6-19 08:37

作者: karen55407    時間: 13-6-19 08:47     標題: 回覆:Melody_BB 的帖子

喇沙家長話舊年開始,同中學同校址喎!

作者: pooh仔    時間: 13-6-19 09:22     標題: 回覆:karen55407 的帖子

st paul (hv) 中小都屬同一校址, 學校說的。

作者: pooh仔    時間: 13-6-19 09:28     標題: 回覆:786 的帖子

得12個計分位? 一級幾多班呀? 大班定小班?
無理由咁少㗎? 因世襲多過30% 都唔會影響計分位學額㗎?!

作者: luiflora    時間: 13-6-19 10:40

回復 786 的帖子

好感激你!!!!!!!!!!!:loveliness:

你講得好清楚 , 好了解遊戲規則 .  我地係舊生+宗教 = 25分 !  25分入唔到一d都唔奇 , 只有60個小一位 ! 而我身邊都有5個25分朋友 , 你話全港有幾多個25分?? 多個12個好正常! 要抽好正常! 入唔到好正常!所以我先報私校,直資學校 !! 安全些 .

但唔了解的人 ,就會覺得我自找煩惱

對了 , 請問"假如" :
1)我先行計分入到拔小(11月公報) , 但之前考的一條龍學校又收我仔仔(12月公報) , 而最後我又想變心要一條龍學校.  是可以的,對嗎??

2)如果我先注冊直資學校 (8月) , 就不可以再參加自行計分法及大抽獎了,對嗎?

3)如果有"某些"私校收了 , 就不影響任何 自行計分法及大抽獎了,對嗎?

4)如果我最後自行計分法 入唔到 , 但又注冊了a直資 , 之後更好的b直資又收 , 是否不影響,可以改要b直資??

對不起 ,問太多了 , 因為好亂 , 身旁朋友說法都不太相同 .....以上是我個人消化完所理解的.不知對或錯??請指教!!

作者: luiflora    時間: 13-6-19 10:44

回復 hecabb 的帖子

Thanks X 1000000000000

作者: kerkermui    時間: 13-6-19 11:09

luiflora 發表於 13-6-19 10:40
1)我先行計分入到拔小(11月公報) , 但之前考的一條龍學校又收我仔仔(12月公報) , 而最後我又想變心要一條龍學校.  是可以的,對嗎??

2)如果我先注冊直資學校 (8月) , 就不可以再參加自行計分法及大抽獎了,對嗎?

3)如果有"某些"私校收了 , 就不影響任何 自行計分法及大抽獎了,對嗎?

4)如果我最後自行計分法 入唔到 , 但又注冊了a直資 , 之後更好的b直資又收 , 是否不影響,可以改要b直資??

1) OK
2) yes
3) yes
4) ok, no problem

作者: luiflora    時間: 13-6-19 12:17

回復 kerkermui 的帖子

作者: Ronnym    時間: 13-6-19 12:20

世襲 --> 有哥哥姐姐讀緊係必收架~

--------------------------

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/2013_poaleaflet_c.pdf

由學校自行分配的學位分為兩類:
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請人,必獲取錄

乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%
- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

--------------------------

25分入唔到果D, 應該係哥哥姐姐已經畢業...DADDY MAMI係OLD BOY OR GIRL 果D, 有25分咪唔係必收囉~
25分+都有好多種......

• 當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
下列「計分辦法準則」甄選學生:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

作者: belle2009    時間: 13-6-19 12:45

作者: Ronnym    時間: 13-6-19 12:51

belle2009 發表於 13-6-19 12:45
luiflora: 根據你的分析;咁拔小会難入過喇沙?.....喇沙今年20分都有人抽到

喇沙同拔萃有小小唔同...
機會率可能會有所不同... 始終收生既背景唔一樣....

喇沙 = 全男...
拔萃 = 男女...

同埋拔萃好似學位少D (係咁E 睇過D 數據, 有錯請指正)

作者: loveDD    時間: 13-6-19 14:26

Ronnym 發表於 13-6-19 12:51
喇沙同拔萃有小小唔同...
機會率可能會有所不同... 始終收生既背景唔一樣....
但如果跟版2樓34咁講,喇沙多了同一地址中學嘅兄長20分,再+10分基本分=30分,08年咁多人出世,機會相對又少了。
作者: Ronnym    時間: 13-6-19 14:50

loveDD 發表於 13-6-19 14:26
但如果跟版2樓34咁講,喇沙多了同一地址中學嘅兄長20分,再+10分基本分=30分,08年咁多人出世,機會相對又 ...

係~ 係+20, 但唔 = "自行"必收~
呢D 即使拎住30分, 如果"自行" 世襲 (哥/姐現時同校就讀) 多人APPLY, 呢堆30分都係要抽架~

"自行"必收係講緊, 同時期, BROTHER / SISTER 一齊 讀小學 OR 家長係響同一間學校做STAFF, 方便照顧

而且... 純男校 / 純女校...... 收既只可以係男仔 OR 只可以係女仔

但如果男女校, 個配對可以多好多~

(如有錯請指正)

作者: loveDD    時間: 13-6-19 14:59

Ronnym 發表於 13-6-19 14:50
係~ 係+20, 但唔 = "自行"必收~
呢D 即使拎住30分, 如果"自行"多人APPLY, 呢堆30分都係要抽架~

我意思係拔小最多只會是25分,而喇沙雖然係男校,但它還有30分的爭,抵銷了拔小有女仔爭的因素,當然,拔小學額係多d,但仍然覺得最後邊間25分易d入都好難講。
作者: Ronnym    時間: 13-6-19 15:37

loveDD 發表於 13-6-19 14:59
我意思係拔小最多只會是25分,而喇沙雖然係男校,但它還有30分的爭,抵銷了拔小有女仔爭的因素,當然,拔 ...

IC~IC~ 你都講得有道理

BUT... 唔係拔小, 小D學額咩?
因為我上網睇過, 佢地好似...2X - 30 人一班, 4班

喇沙, 係30+ 一班... 4班

作者: 786    時間: 13-6-19 22:54     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

我不知道喇沙中學是否可claim同校址
[attach]9977[/attach]

作者: 786    時間: 13-6-19 22:55     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

一個18號一個1d唔岩遊戲規則
[attach]9981[/attach]

作者: 786    時間: 13-6-19 23:00     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

但其實,拔小是有30分的,我簡單化了。就是校董子女。但因為呢類人唔多,我特登唔講。同樣喇沙都應該無同校址中學的30分。除非書院改註冊地址或小學改,否則我唔信學校特登為中學部的學生去做呢類野。

作者: 786    時間: 13-6-19 23:03     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

反而,除了聖瑪利外,還有一所是有同校址中學部,就是協恩。協恩一樣難爭。2011年,本來45個大抽獎位淨番20個。
[attach]9985[/attach]

作者: 786    時間: 13-6-19 23:44     標題: 引用:st+paul+(hv)+中小都屬同一校址,+學校說的

原帖由 pooh仔 於 13-06-19 發表
st paul (hv) 中小都屬同一校址, 學校說的。
香港所有st Paul's 都唔玩派位的。同唔同校址同這裡的分析無關。不過,現實是,中學的老師和兄姐始終令applicant有闗係,入的機會頗大,而且有情講
St. Paul's convent - 私小
St. Paul's boy - 直資
St. Paul's co-Ed - 直資

作者: Mukchilee    時間: 13-6-20 01:34

786 發表於 13-6-19 23:44
香港所有st Paul's 都唔玩派位的。同唔同校址同這裡的分析無關。不過,現實是,中學的老師和兄姐始終令appl ...
佢可能講緊跑馬地 St. Paul's Primary Catholic School......如無記錯應該係派位嘅...

作者: 786    時間: 13-6-20 05:27

忘記了

作者: chunyatmama    時間: 13-6-26 10:43

easybring 發表於 13-6-18 14:29
taktakchichi  世襲生係冇上限, 只有計分生有下限 (至少學額2成, 即係至少12個)  發表於 1 小時前

對.   ...

That's right.  This year the sibling offers are more than the original available.  Thus, finally, the remaining for central allocation is just 29 places instead of 30.
作者: manmanchubb    時間: 13-8-15 10:30

回復 786 的帖子

很清楚,謝謝分享
作者: cocok    時間: 13-8-19 02:16     標題: 回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學

父親中學是dbs的話這一間拔小是否有分?多少分呢?20分都可試大抽獎吧?如不放在第一位是否機會很微?thx!

作者: rainbowcov    時間: 13-8-19 13:02

cocok 發表於 13-8-19 02:16
父親中學是dbs的話這一間拔小是否有分?多少分呢?20分都可試大抽獎吧?如不放在第一位是否機會很微?thx!

...

相信係啦!!           
作者: jcmchan    時間: 14-6-27 16:15

回覆 cocok 的帖子

父親讀DBS中學無讀DPS唔會有分加,除非小學在DPS畢業。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5