教育王國

標題: 小息不可跑跳 [打印本頁]

作者: naomiyyma    時間: 13-6-17 23:29     標題: 小息不可跑跳

聽聞一些學校小息不可跑跳 ,普遍嗎?只是室內不可跑跳或操場 也是? 想知道有沒有男校容許男仔跑跳?

小朋友不可以跑好可憐, 違反自然同不健康

作者: Stinkypig    時間: 13-6-17 23:38     標題: 回覆:小息不可跑跳

我女學校都唔建議跑,因操場人多,怕危險。

作者: hadwinboy    時間: 13-6-17 23:55     標題: 回覆:小息不可跑跳

我仔九月才升小一。不過朋友的仔仔讀元朗津校小息不論班房、走廊、操場也不準跑,會有風紀擇名及罰企。因為全校有小一至小六生,小六生可以長得很高大了,若然撞向小一生,後果不堪設想.....

作者: naomiyyma    時間: 13-6-17 23:59

我真孤陋寡聞......

作者: hadwinboy    時間: 13-6-18 00:00     標題: 引用:我仔九月才升小一。不過朋友的仔仔讀元朗津

原帖由 hadwinboy 於 13-06-17 發表
我仔九月才升小一。不過朋友的仔仔讀元朗津校小息不論班房、走廊、操場也不準跑,會有風紀擇名及罰企。因為 ...
如果是男校,紀律更要嚴緊。試想全校大大小小男生一齊係走廊跳、操場跑, 互相追逐,我諗地下都採爛。我仔間男校小學一星期有三日運動堂,很適合活躍好動的男孩子

作者: pooh仔    時間: 13-6-18 00:01     標題: 引用:聽聞一些學校小息不可跑跳+,普遍嗎?只是室

原帖由 naomiyyma 於 13-06-17 發表
聽聞一些學校小息不可跑跳 ,普遍嗎?只是室內不可跑跳或操場 也是? 想知道有沒有男校容許男仔跑跳?

小朋友 ...
莫講而家, 我細個讀屋村學校嘅都唔比喇。

你諗吓一校有成7佰以8佰個學生, 學校唔定這條rule, 你想唔想像到有事時, 會如何? 學校好大責任喎。

如被撞到嘅喺樓主你小朋友, 你又會否覺得可憐??? 你亦會否到時又會講, 點解學校會比學生到處跑, 唔定rule!

作者: naomiyyma    時間: 13-6-18 00:02

我明白,但我 n年前 讀傳統女校非常嚴,我還記得,我們可以跑和玩'捉' , 123紅綠燈, 等.  
gum 時下的小朋友們玩 mud?只吹水和慢步?

作者: naomiyyma    時間: 13-6-18 00:05

回復 pooh仔 的帖子

收到, 大概怕投訴, 所以不可跑

作者: tkwc9    時間: 13-6-18 00:34

作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-18 08:41     標題: 回覆:小息不可跑跳

E? BK又肚餓食post。港同係歡迎學生每日著波鞋返學跑的(就算formal校服)。好多學生直頭慣左黑鞋都無對。不過要指定在跑步徑。如果亂跑就會俾good brother/sister請去靜思區罰坐。至於跳,學生亦可在指定地點跳大繩細繩,學校有提供,學生幾緊張呀成日驚爭吾到大繩有d寧願自己帶架

作者: ha8mo    時間: 13-6-18 09:14

作者: cautionchan    時間: 13-6-18 10:07     標題: 回覆:小息不可跑跳

根本呢家好多小學都係!

作者: ha8mo    時間: 13-6-18 10:15

作者: sakesakee    時間: 13-6-18 10:18

小息時幾百甚至成千人响操場, 個個都跑來跑去,, 情況何想而知...
其實學校定呢個規矩都係想確保學生安全, 不過我覺得要解釋比學生知點解唔可以, 比佢地知道原來咁做係危險既,, 呢d 都係返學校既其中一個重要課題...

其實莫講話小學, 我相信幼稚園都唔會比d 小朋友跑來跑去啦...
作者: loveDD    時間: 13-6-18 10:25

N年前我讀小學已經唔俾啦,更何況宜家小朋友有咩撞親家長唔會吵到拆天?
作者: Haz-mama    時間: 13-6-18 10:32

係, 囡囡學校都唔比跑跳, 校長/主任每日都有提醒學生要慢慢步行, 相信好多學校都一樣...
作者: cautionchan    時間: 13-6-18 10:34     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

港同又幾好wor!幾時係九龍呢邊開返間?

作者: sammiyy    時間: 13-6-18 10:38

我讀小學嘅年代小息時已經唔準跑跳, 果時亦都知道有同學撞爆過眼角, 所以呢d都係基本知識
作者: edith208    時間: 13-6-18 10:42

咁d新校有冇起d俾小學生跑跑跳跳既地方?
政府會唔會管埋呢d設施?
作者: 洋洋    時間: 13-6-18 10:47

作者: karen55407    時間: 13-6-18 10:56     標題: 回覆:小息不可跑跳

朋友學校小息時可跑跳,但意外頻生,佢話有個女同學被男生撞到趴在地上,眼鏡都飛走,豬頭咁,家長只能無奈接受

作者: miffy    時間: 13-6-18 10:58     標題: 回覆:小息不可跑跳

作者: tt28    時間: 13-6-18 11:25

如果學校小息比跑就真係好驚啦, 我仔學校會安排有位老師帶小朋友玩射藍球及有個區是玩跳繩
作者: luluhaha    時間: 13-6-18 11:33

Charlotte_mom 發表於 13-6-18 08:41
E? BK又肚餓食post。港同係歡迎學生每日著波鞋返學跑的(就算formal校服)。好多學生直頭慣左黑鞋都 ...
哇,好贊啊,最驚那些因噎廢食D校規,本来不想報港同又心思思
作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-18 12:09

ha8mo 發表於 13-6-18 09:14
你係咪講在柴灣公園旁邊果個範圍?
D車呔味好勁,我接受唔到

http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/aboutus/affair/installation.html
就係近公園果邊, 車呔味無WOR, 我估香港舖果D地都係果D物料架啦, 如果介意真係好多地方都唔駛去
無車呔味, 不過老老實實, 好鬼多蚊

作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-18 12:12

luluhaha 發表於 13-6-18 11:33
哇,好贊啊,最驚那些因噎廢食D校規,本来不想報港同又心思思

港同唔會當D學生係VIP公主王子果種錫, 但會O係D細微事項上見到對學生既用心
作者: mrkokubo    時間: 13-6-18 12:15     標題: 回覆:小息不可跑跳

作者: 小黑咪    時間: 13-6-18 12:35

唔好講唔比跑跳, 我大仔間學校既低年班連操場都唔比落
作者: hadwinboy    時間: 13-6-18 13:16     標題: 引用:E?+BK又肚餓食post。港同係歡迎學生每日著

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-18 發表
E? BK又肚餓食post。港同係歡迎學生每日著波鞋返學跑的(就算formal校服)。好多學生直頭慣左黑鞋都 ...
食左我個 post. 不過吹水嘢唔緊要

作者: tkwc9    時間: 13-6-18 15:38

作者: Jane1983    時間: 13-6-18 16:55

要看情況,學校細,吾准跑都合理,小息食吓野、去洗手間、傾吓計。

學校夠大,就應該比小朋友舒展筋骨。

作者: puffy0305    時間: 13-6-18 18:23     標題: 回覆:小息不可跑跳

我八十後,讀小學嗰陣可以跑跳架,仲可以跳沙池,地下畫咗跳飛機嗰幾格係度,又可以打table tennis!不過一二年班就只可係禮堂活動!

作者: puffy0305    時間: 13-6-18 18:25     標題: 回覆:小息不可跑跳

而家啲小朋友真係冇咗好多活動自由

作者: 小黑咪    時間: 13-6-18 19:06

tkwc9 發表於 13-6-18 15:38
回復 小黑咪 的帖子

請問方唔方便透露下邊間小學? 我真係唔知有學校小息連落操場都唔比 ...

我仔果間係九龍一間出名學校大既半條龍小學
作者: 魚王    時間: 13-6-18 19:28     標題: 回覆:小息不可跑跳

柴米都有繩比小朋友,有波打,不亂跑就唔得

作者: CALVEN    時間: 13-6-18 20:17

唔比GA,我仔試過與同學追逐,大家都撞親

作者: Jessy    時間: 13-6-18 21:19

我小時候小學係唔比跑架,因男孩子跑起上黎直頭係顛架,但可以玩跳繩,123紅綠燈,狐狸先生幾多點。
作者: Crabtree    時間: 13-6-18 21:41

有啲千禧小學,每逢小息1,3&5落操場,而2,4&6留課室或走廊等,另一個小息則相反,就係避免太多學生一起聚集,免生意外!
作者: mokchingyin0910    時間: 13-6-18 21:42     標題: 回覆:小息不可跑跳

好正常喎

作者: A-Mum    時間: 13-6-18 22:51

我覺得小朋友可以跑可以跳可以跌先係正常,平衡感覺是練番嚟的。身體機能好,反應快,先可以減低跌時受重傷的風險。

由朝到晚只動腦筋不做運動,我唸起電影入面啲火星人,頭大大但四肢退化⋯
作者: naomiyyma    時間: 13-6-18 22:57

回復 hadwinboy 的帖子

3天體育堂幾多.... 可否告知邊間學校?

作者: CarmenJack    時間: 13-6-18 23:00     標題: 引用:聽聞一些學校小息不可跑跳+,普遍嗎?只是室

原帖由 naomiyyma 於 13-06-17 發表

小朋友 ...
現今太多怪獸家長啦。萬一嗰d怪獸家長的小朋友在學校跌到,實投訴到爆。

作者: 魚王    時間: 13-6-18 23:09     標題: 回覆:小息不可跑跳

During the interview in spcc,i saw students run ib recess time, but their school are big .

作者: naomiyyma    時間: 13-6-18 23:19

回復 魚王 的帖子

Exactly, so some schools allow students to run, condition is that the school
must be big enough.  Maybe I should ensure my son can get in, haha.....

作者: naomiyyma    時間: 13-6-18 23:25

我的意思不是喪跑, 只是玩時跑幾步.

但可能男孩子跑起上真黎係顛. 我覺得學校應該教他們安全gum玩, 不是禁止.

可能投訴的風氣太強及 太保護小朋友, 簡單的辦法就是禁止. 太可惜了,所以HK男孩子大多瘦弱, 長期也影響他們的個性.  

作者: Jessy    時間: 13-6-19 00:32

naomiyyma 發表於 13-6-18 23:25
我的意思不是喪跑, 只是玩時跑幾步.

但可能男孩子跑起上真黎係顛. 我覺得學校應該教他們安全gum玩, 不是 ...
我同意你所講,但如好似我囝咁,玩起上來完全禁不住,真係會撞到人仲好傷下o個隻。
作者: neverstop    時間: 13-6-19 10:10

小學一向都唔比人跑傢啦
校方怕有人撞親 唔知點交待
作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-19 10:18

neverstop 發表於 13-6-19 10:10
小學一向都唔比人跑傢啦
校方怕有人撞親 唔知點交待

我一直以為"唔俾跑"只屬少數
作者: sheffield    時間: 13-6-19 10:37

小息時間唔長,目的只是讓小朋友休息,吃點東西和去洗手間…玩得太開心,大汗叠細汗的去上堂也不太恰堂…勁跑和小跑定義好主觀,風紀好難做…簡單點就是不能跑。跳下繩一般學校都可以,可運動一下,又不會太顛,也不易發生意外。小息一許跑,都合理吖!
作者: ha8mo    時間: 13-6-19 10:45

作者: ha8mo    時間: 13-6-19 10:46

作者: Peterpaulmary    時間: 13-6-19 11:24

我小一時正是在操場被高年級同學撞斷手,打了兩個月石膏。
作者: edith208    時間: 13-6-19 11:31

student per 學校的面積(sq m) 政府有冇規定? 學生密度高, 學校自然唔俾小朋友喪跑來避免意外, 但體力冇得發洩, 上堂有會坐唔定, 兩堂35分鐘PE / week, 連熱身, 執體育用具, 都唔知有冇一個鐘跑跑跳跳, 仲有好多小朋友放學後去學d靜態活動 / 補習, 身體會唔會差d?
作者: bigboyenzo    時間: 13-6-20 14:49

作者: hadwinboy    時間: 13-6-20 15:08     標題: 引用:回復+hadwinboy+的帖子 3天體育堂幾多....

原帖由 naomiyyma 於 13-06-18 發表
回復 hadwinboy 的帖子

3天體育堂幾多.... 可否告知邊間學校?
近南昌站那間極具爭議性的一條龍直資

作者: hadwinboy    時間: 13-6-20 15:12     標題: 引用:真係驚訝竟然有咁多人認同學校唔比跑跳....

原帖由 bigboyenzo 於 13-06-20 發表
真係驚訝竟然有咁多人認同學校唔比跑跳.....每日在學校7-8個鐘已經冇運動,星期六日用晒黎做功課,溫習,學 ...
唔好怪哂學校,學校有運動堂,有課外活動練習(打波,游水,練跑等等) 其實好足夠。冇人叫啲家長星期六、日都利用埋學嘢的。星期日可以係 family day, 戶外活動日。家長有好大責任提供一個 balance life 給小朋友。

作者: loveDD    時間: 13-6-20 15:43

bigboyenzo 發表於 13-6-20 14:49
真係驚訝竟然有咁多人認同學校唔比跑跳.....每日在學校7-8個鐘已經冇運動,星期六日用晒黎做功課,溫習,學 ...
一件發生係身邊的事,兩個男仔小息時跑,去到轉彎位時一個向左一個向右,大家迎面一撞,結果兩個眼角都撞爆左,雙雙入左瑪麗縫十幾針...
作者: Jessy    時間: 13-6-20 17:19

bigboyenzo 發表於 13-6-20 14:49

我只係認同不可以"跑"咋, 跳ok架!!!

因我見過自己個囝玩時跑起上黎真係顛的, 所以沒辦法不同意啦, 我唔想佢令其他人受傷, 亦不想他受傷, 佢玩起上黎真係控制唔到自己.  

作者: karen55407    時間: 13-6-20 17:28     標題: 回覆:bigboyenzo 的帖子

我女學校是出名嚴的學校,不准追逐,但可在指定範圍跳繩和玩跳飛機,一星期兩堂PE堂。課餘操水每星期三次加跳舞兩次,有時仲跟爸爸去跑步。所以學校唔比追逐,並不代表無運動量。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5