教育王國

標題: 小五家長,請問班主任會幫忙做Portfolio嗎? [打印本頁]

作者: Anniemun    時間: 13-6-15 09:08     標題: 小五家長,請問班主任會幫忙做Portfolio嗎?

小兒班主任於學期初和學生傾談中,已開始幫至班着手做portfolio,是否每間小學都是這樣的呢?
作者: kitbebe    時間: 13-6-15 14:40

不是, 阿女學校就沒有了, 其實不一定要做的
作者: cellon    時間: 13-6-15 15:42

Anniemun 發表於 13-6-15 09:08
小兒班主任於學期初和學生傾談中,已開始幫至班着手做portfolio,是否每間小學都是這樣的呢? ...
No.               

作者: smalleye    時間: 13-6-15 16:55

小兒的學校將個人portfolio作為P5升P6嘅其中一份暑假功課,暑假後交回老師,班主任會給些少意見。而我和仔仔一起做這portfolio時,可回顧一下他小學階段嘅點滴/活動。最初亦以為用不著,因為第一階段自行收生,有頗多學校是不收取portfolio的,但當仔仔有幸進入九龍某中學的2nd interview,該校監確實會看仔仔的portfolio嚟傾,而最令我意外的是他不是太著意看仔仔的豆泥achievements, 他反而最有興趣知亞仔平日嘅活動相!幸好,得到一位EK家長提點,我在2nd in前再執靚少少,才見得下人!因此認為有好過冇,當作留念也不錯。

作者: smalleye    時間: 13-6-15 17:18

補充:係執靚少少份portfolio, 唔係執靚自己,自知點執都唔靚;)
作者: CYPK    時間: 13-6-15 17:54

比錢找學生哥代勞吧
作者: HY412    時間: 13-6-15 18:28

學校無幫手做, 好多 Band 1 學校都限定頁數, 太多係會退回...學校會有一份表格填, 我反而會將表格用電腦打出, 企理兼整齊.
作者: VKwan    時間: 13-6-15 22:12

smalleye 發表於 13-6-15 17:18
補充:係執靚少少份portfolio, 唔係執靚自己,自知點執都唔靚;)

做媽咪都要執靚自己唔好失禮亞仔
我都要努力減肥至得

作者: VKwan    時間: 13-6-15 22:13

小兒班主任於學期初和學生傾談中,已開始幫至班着手做portfolio,是否每間小學都是這樣的呢? ...

你個班主任超好呀,呢d野我諗唔係必然架,至少我地學校冇囉
作者: VKwan    時間: 13-6-15 22:16

smalleye 發表於 13-6-15 16:55
小兒的學校將個人portfolio作為P5升P6嘅其中一份暑假功課,暑假後交回老師,班主任會給些少意見。而我和仔 ...
平日嘅活動相>>>>>可唔可以講多d,咩叫做活動相?咁大個仔比咩相佢睇?唔通學校旅行果d?!
作者: kcbeauty    時間: 13-6-16 00:19

我覺得學校著重睇成績睇cert 多過睇相, 有d學校講明唔要attach相!
作者: Anniemun    時間: 13-6-16 09:30

VKwan 發表於 13-6-15 22:16
平日嘅活動相>>>>>可唔可以講多d,咩叫做活動相?咁大個仔比咩相佢睇?唔通學校旅行果d?! ...
應該喺做義工、交流團和校內開放日等幫忙服務時那些照片吧……
作者: BSCYL    時間: 13-6-16 13:02

每間中學的要求都可能不同, 阿仔當年申請2間官津, 一間直資都沒有限制提交文件張數, 連同報名表, 30張左右, 用魚尾夾一齊遞交
作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-6-16 13:06

休想, 我囡班主任就不管了
作者: sbb3    時間: 13-6-16 13:51

想問自制的portfolio要不要有copies?
作者: tws2010    時間: 13-6-16 15:15

In fact, this is not an effective way.  My friend works in human resources.  He said won't be able to read all the resumes.  Porfolio same as CV an adult prepare... I wonder how many schools really spend a minute to read it...
作者: bmuimami    時間: 13-6-16 17:38     標題: 回覆:小五家長,請問班主任會幫忙做Portfolio嗎?

一定不會啦

作者: VKwan    時間: 13-6-18 13:22

BSCYL 發表於 13-6-16 13:02
每間中學的要求都可能不同, 阿仔當年申請2間官津, 一間直資都沒有限制提交文件張數, 連同報名表, 30張左右, ...

哇!30張咁多
我冇咁多野寫,點算

作者: clarawuwu    時間: 13-6-18 13:29

VKwan 發表於 13-6-18 13:22
哇!30張咁多
我冇咁多野寫,點算

我都唔會交咁多頁.
簡而精,無相,只有一張學生相.
成績表3張,P4-P6
樂器證書
獎項揀最有代表性的.

作者: VKwan    時間: 13-6-18 14:35

clarawuwu 發表於 13-6-18 13:29
我都唔會交咁多頁.
簡而精,無相,只有一張學生相.
成績表3張,P4-P6

係咪列表就咩都列上去,然後只揀其中幾樣具代表性的証書影印做附件?
作者: clarawuwu    時間: 13-6-18 15:11

VKwan 發表於 13-6-18 14:35
係咪列表就咩都列上去,然後只揀其中幾樣具代表性的証書影印做附件?

有列上去的,都會附加證書影印本.
作者: sin    時間: 13-6-18 22:43     標題: 回覆:小五家長,請問班主任會幫忙做Portfolio嗎?

阿囡做完都是交班主任修改。

作者: KT0603    時間: 13-7-10 17:24     標題: 回覆:小五家長,請問班主任會幫 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5