教育王國

標題: 蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地) [打印本頁]

作者: ong84    時間: 13-6-15 00:38     標題: 蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地)

蘇浙(本地)或寶血幼稚園(跑馬地)點揀好?
寶血有保姆車接送,而蘇浙沒有,所以要轉車。
剛搬到南區,希請各位幫幫忙比D意見,謝謝
作者: linwoochung    時間: 13-6-15 06:38     標題: 回覆:蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地)

寶血。

作者: wankapo    時間: 13-6-15 14:54     標題: 回覆:蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地)

我住南區,我屋苑有蘇浙校車喎!

作者: ong84    時間: 13-6-15 16:47     標題: 引用:寶血。 +

原帖由 linwoochung 於 13-06-15 發表
寶血。
謝謝答覆,可以講下原因嗎?謝謝

作者: ong84    時間: 13-6-15 16:49     標題: 回覆:linwoochung 的帖子

謝謝,可以講下原因嗎?

作者: ong84    時間: 13-6-15 16:51     標題: 回覆:wankapo 的帖子

赤柱沒有

作者: IPSSJ    時間: 13-6-15 17:04     標題: 回覆:ong84 的帖子

女仔我会揀宝血,始終有小學back up,同埋小學都唔差,不過都係个人意見~

作者: ong84    時間: 13-6-15 22:36

回復 IPSSJ 的帖子

謝謝你的意見
作者: linwoochung    時間: 13-6-15 23:10     標題: 回覆:ong84 的帖子

雖然2間都有小學,但若將來升中,寶血校網較蘇浙好,所以選寶血或會更有保障。

作者: ong84    時間: 13-6-16 12:55     標題: 回覆:linwoochung 的帖子

謝謝明白了

作者: yaulinda    時間: 13-6-16 23:53     標題: 回覆:蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地)

寶血,喜歡寶血環境比蘇浙好

作者: ong84    時間: 13-6-17 09:39     標題: 回覆:yaulinda 的帖子

認同,十分喜歡寶血的環境。

作者: Vijoyce    時間: 13-6-17 10:17

寶小係津校..要經統一派位的..
同埋你住赤住, 唔係NET 12.. 抽唔到寶小的!!
作者: ong84    時間: 13-6-17 10:23     標題: 回覆:Vijoyce 的帖子

謝謝你的提醒。其實我知道的,但沒有校車接送,小朋友太辛苦,雖然蘇浙有小學……

作者: Heidingai    時間: 13-8-19 22:57

寶血幼稚園is better! My son spent his K1 there and their moral education is very good, which is difficult to teach at home! If your child performance at school is good, the chance to ask for a seat and get into Precious Blood primary is also high, given you are Catholic; even though you don't live in Wanchai area! hope it helps!
作者: lala_0125    時間: 13-8-19 23:25     標題: 回覆:IPSSJ 的帖子

寶小是派位,小一三班共75人。。。

作者: matsushima    時間: 13-8-20 11:42

寶血環境十分好
作者: bluetiger1979    時間: 13-8-20 13:52

我的仔女是蘇浙幼稚園畢業的。我覺得寶血和蘇浙差不多,但蘇浙入面是說普通話與英文,6歲以前是小孩語言學習黃金期,我的仔女現在己能說流利普通話及英文,還常常改正我的普通話發音!
作者: a328    時間: 13-8-20 15:11

bluetiger1979 發表於 13-8-20 13:52
我的仔女是蘇浙幼稚園畢業的。我覺得寶血和蘇浙差不多,但蘇浙入面是說普通話與英文,6歲以前是小孩語言學 ...
hihi, did u let ur kid attend any extra class
作者: poodlema    時間: 13-8-20 15:21

回復 wankapo 的帖子

請問南區邊度? 知唔知田灣有無? THX
作者: japoton    時間: 13-8-20 15:55

bluetiger1979 發表於 13-8-20 13:52
我的仔女是蘇浙幼稚園畢業的。我覺得寶血和蘇浙差不多,但蘇浙入面是說普通話與英文,6歲以前是小孩語言學 ...
有在外補英文嗎?

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-20 20:49

回復 japoton 的帖子

有!北角有間幾好的learning center

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-20 20:52

回復 a328 的帖子

有!北角有間幾好的英文補習社
作者: mamingyin72    時間: 13-8-21 00:19

bluetiger1979 發表於 13-8-20 20:52
回復 a328 的帖子

有!北角有間幾好的英文補習社

請問係邊間呀? 我囡今年讀蘇浙K1, 我都想報下英文班俾阿囡讀, THANKS !!
作者: a328    時間: 13-8-21 10:49

is it the phonics one?
作者: a328    時間: 13-8-21 10:49

how about math?
作者: chukwokleung    時間: 13-8-21 11:28

回復 bluetiger1979 的帖子

Please PM me the detail.

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-21 15:18

回復 a328 的帖子

冇補Maths。我的理念是6歲之前,全力學好3語,終身受用。數學好簡單,做得多就識,小心就高分。
作者: a328    時間: 13-8-21 17:32

bluetiger, can u pm me the centre?
作者: bluetiger1979    時間: 13-8-21 21:23

回復 a328 的帖子

已經Pm你
作者: 肥V    時間: 13-8-21 22:21     標題: 回覆:蘇浙或寶血幼稚園(跑馬地)

我的仔仔今年返蘇浙下午K1,我是住在鸭利洲,我的屋苑是有保母車返學的。

作者: 肥V    時間: 13-8-21 22:25     標題: 引用:我的仔女是蘇浙幼稚園畢業的。我覺得寶血和

原帖由 bluetiger1979 於 13-08-20 發表
我的仔仔今年讀蘇浙K1,可否PM這間leaning centre给我,thanks

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-22 09:59

其實讀蘇浙真係非常正。我個仔係細仔,11月尾出世,蘇浙N班form都唔派比我地。但我地冇放棄,K1下學期插入去。入蘇浙之前一粒普通話都唔識講。因為蘇浙K2有全日班,我見一來係小班教學(25人左右),二來全日班可以在學校每日練多3個鐘普通話/英文(我覺得與同學仔一齊玩係練習語言的最佳方法),我比佢地讀左全日班。到K3仲被揀左去代表蘇浙參加香港學校朗誦節(好多同學仔都有被揀)。個訓練專業到我都嚇左一跳(不但唔駛錢,我覺得就算肯比好多錢在外面都好難搵,因為蘇浙係design埋成套表情動作幫佢地練),最後拿到最高的A級(普通話朗誦),CV又超有用,自信心又增加了不少!
作者: a328    時間: 13-8-22 10:38

i wanna apply full time in k2 too, how you write the letter?
作者: bluetiger1979    時間: 13-8-22 10:54

其實冇乜特別,只係話父母都要返工,冇時間照顧小朋友。但係要比d誠意,一至兩個月煩學校一次,等佢地覺得你真係好有需要!
作者: japoton    時間: 13-8-22 13:27

bluetiger1979 發表於 13-8-22 09:59
其實讀蘇浙真係非常正。我個仔係細仔,11月尾出世,蘇浙N班form都唔派比我地。但我地冇放棄,K1下學期插入 ...
你好 , 你囝囝細b 開頭會不會跟唔到, 你申請全日斑要申請幾耐時間呢 , extra 個3 個鐘可都昆普通話或英文主要嗎?

作者: rabbycherr    時間: 13-8-22 17:06

我大女剛寶幼畢業會升讀蘇小,細仔本來讀寶幼會升k2但我7月考了蘇幼k2插班,所以會讀蘇幼!
作者: bluetiger1979    時間: 13-8-22 17:40

回復 japoton 的帖子

我個仔雖然係細b, 但讀得好開心,老師有愛心和責任心(不過呢d間間名幼稚園都應該差不多),我個仔病左都掛住返學。適應上,k1下學期插班開始時,驚佢唔適應普通話,搵左個普通話老師1對1練左2個月(1星期3個鐘)。到k2下學期5月開始,我有親自幫佢溫習(之前係除左放學有時補習外,就係玩),到k3時佢英文評估全A, overall 都係全班頭幾名。全日班k1一開始可以報,但我個仔下學期先插班,所以下學期先報。全日班下午個3個鐘係做下功課,小朋友帶d故事書、相、玩具,返學校用普通話present(分享),老師教下其他野等等,普通話為主。午飯要在學校食,可以訓練埋自理能力。
作者: a328    時間: 13-8-23 11:09

which primary school is your son attending now?
作者: bluetiger1979    時間: 13-8-23 15:20

回復 a328 的帖子

20分第一round軒上
作者: a328    時間: 13-8-23 16:28

is he able to catch up the primary level? or need a lot of tuition outside right now?
作者: juenfee    時間: 13-8-23 18:55     標題: 回覆:bluetiger1979 的帖子

可否pm centre資料給我,thanks

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-23 19:01

小一大量補習?我的理念是相反的。我要趁這個時間幫他建立習慣,自動自覺去做功課,看書本,去學習什樣去溫習。若要培養這個習慣,小一,小二肯定是黃金期。有什麼比聽到你的仔女主動跟你說:"我想識多d字,可唔可以幫我默多d書" 開心?
作者: shekpang    時間: 13-8-23 23:11

回復 bluetiger1979 的帖子

Can you pm the centre details to me?  Many thx
作者: bluetiger1979    時間: 13-8-24 08:07

已全部PM
作者: wankapo    時間: 13-8-24 19:47     標題: 引用:回復+wankapo+的帖子 請問南區邊度?+知唔

原帖由 poodlema 於 13-08-20 發表
回復 wankapo 的帖子

請問南區邊度? 知唔知田灣有無? THX
薄扶林有

作者: babyBenz    時間: 13-8-25 02:18     標題: 引用:+本帖最後由+bluetiger1979+於+13-8-22+10:

原帖由 bluetiger1979 於 13-08-22 發表

其實讀蘇浙真係非常正。我個仔係細仔,11月尾出世,蘇 ...
想請教k全日班學費多少?貴唔貴?
我今年會幫小朋友報n, 唔知學費大約多少呢?

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-25 09:06

回復 babyBenz 的帖子

減左學卷後千幾,唔駛二千
作者: babyBenz    時間: 13-8-25 13:28     標題: 引用:回復+babyBenz+的帖子 減左學卷後千幾,唔

原帖由 bluetiger1979 於 13-08-25 發表

Thanks!

作者: Cool-G    時間: 13-8-26 16:39

作者: meloeskie2    時間: 13-8-26 21:30     標題: 引用:回復+babyBenz+的帖子 減左學卷後千幾,唔

原帖由 bluetiger1979 於 13-08-25 發表

请問蘇幼考k2插班是否在網頁有form download or need to ask the school in person?

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-27 10:56

回復 meloeskie2 的帖子

你最好打電話去問,年年唔同
作者: christywong111    時間: 13-8-28 15:18

can u pm me pls
作者: csiusin    時間: 13-9-4 16:47

我都想要呀. CAN YOU PM ME? THANKS

作者: csiusin    時間: 13-9-4 16:51

我想問下呢我上網睇蘇浙有兩間一間係本地課程一間係非本地, 我想問你地所講係邊間呀? THANKS
作者: nikili    時間: 13-10-24 13:49

bluetiger1979 蘇浙唔係WAITING 都大把人, 點解有插班位? 我個女2011年12 月出世, 上年打去蘇浙幼兒園, 仍仔佢叫我唔駛報, 唔會有機會, 等報今年蘇浙幼稚園.... 然後今年睇蘇浙幼兒園報名, 寫合資格的是2012年1月1 日生, 所以都系無報

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5