教育王國

標題: 請問12網大抽獎大家第一二三志願抽到哪些學校? [打印本頁]

作者: doris1217    時間: 13-6-10 12:54     標題: 請問12網大抽獎大家第一二三志願抽到哪些學校?

囡囡今年升K3,因為我只得15分,甲一冇可能抽到心儀學校,只可寄望大抽獎。請問大家抽到第一二三志願多不多呢?和你們選的是什麼學校呢?感謝你們的幫助!

作者: doris1217    時間: 13-6-10 13:33

如題,請幫忙!
作者: doris1217    時間: 13-6-10 22:46

我其實係農圃舊生,如果我填自行收生選農圃可能有機會。但是囡囡便要天天過海上學了,還有犠牲了抽到灣仔區心儀的學校。
請問大家的意見?謝謝!

作者: paul12345    時間: 13-6-11 17:53

我揀St Francis 1st choice,好彩派到。女仔多數都係嗰3間: marymount, St francis, St Paul Sec。睇你點排。呢3間排邊間做2nd choice都肯定唔得。我個人覺得Marymount 會多人揀,其他差唔多。
作者: doris1217    時間: 13-6-11 21:21

謝謝你的意見!又想問如果抽軒官咪大家都冇中教分囉?抽軒官會唔會機會大D?
作者: paul12345    時間: 13-6-11 21:51

我係第二階段大抽獎,係唔使計宗教分。如果第一階段,某程度上你啱!
作者: chrischeung    時間: 13-6-12 15:56

回復 paul12345 的帖子

咁男仔又點排呢?男校小位,選完弟二志願放軒上或下或聖雅各是否己冇机啦。應該點排?

作者: paul12345    時間: 13-6-12 20:57

男仔多數排華仁St Jo,軒上又多人排過軒下,今年我識2個排St James 第一都得左。Sorry!2nd Choice 入真係唔知
作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-12 21:50     標題: 回覆:請問12網大抽獎大家第一二三志願抽到哪些學校?

聖雅各近年都係要首選,擺2、3不如吾好擺

作者: chrischeung    時間: 13-6-12 22:00

回復 Charlotte_mom 的帖子

咁選左華仁,第二真系吾知寫咩好喎,聖雅各軒小又吾寫得,
吾通第二放寶血
平時D人第二系放咩家?

作者: WanSze    時間: 13-6-12 22:02     標題: 回覆:請問12網大抽獎大家第一二三志願抽到哪些學校?

李賜豪

作者: apple82    時間: 13-6-12 22:05

Hi all! If I put in this way :
1) Wah Yan
2) Hennessy government (PM)
3) Precious Blood

Is it ok?
作者: 心朗小B    時間: 13-6-12 22:15     標題: 回覆:請問12網大抽獎大家第一二三志願抽到哪些學校

李赐豪同事今年放第一第一輪即收

作者: zuzu888    時間: 13-6-15 20:38     標題: 引用:Hi+all!+If+I+put+in+this+way+:1)+Wah+Yan

原帖由 apple82 於 13-06-12 發表
Hi all! If I put in this way :
1) Wah Yan
2) Hennessy government (PM)
有人軒下放第二得左

作者: kongman    時間: 13-6-15 23:46

paul12345 發表於 13-6-11 17:53
我揀St Francis 1st choice,好彩派到。女仔多數都係嗰3間: marymount, St francis, St Paul Sec。睇你點排 ...
如果擺第一志願,瑪利曼同聖方濟各邊間勝算高啲?

作者: maggieandrachel    時間: 13-6-16 07:54     標題: 引用:Quote:paul12345+發表於+13-6-11+17:53+我

原帖由 kongman 於 13-06-15 發表
如果擺第一志願,瑪利曼同聖方濟各邊間勝算高啲?
機會差唔多。marymount大熱,所以有人不夠膽搏。st francis, 風頭略遜,但一樣勁多人鍾意。其實真係揀你自己心水啦!

作者: maggieandrachel    時間: 13-6-16 08:01     標題: 引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 咁選左華仁,第

原帖由 chrischeung 於 13-06-12 發表
回復 Charlotte_mom 的帖子

咁選左華仁,第二真系吾知寫咩好喎,聖雅各軒小又吾寫得,
第二志願真的要穩陣地既選擇,否則絕對有機會一瀉千里!我女今年首選爲大熱,第二爲次熱,結果一下子碌到第十四志願。你如若不想派位之後欲哭無淚,最好第二志願已作好穩陣的選擇。當然,如有直資back up,就可盡力一搏。

作者: scbhongkong    時間: 13-6-16 09:33     標題: 回覆:kongman 的帖子

揀St. Francis做第一,妳可以做定校服,問題是妳否捨得放棄Marymount做第一?

作者: Jessy    時間: 13-6-16 11:16

scbhongkong 發表於 13-6-16 09:33
揀St. Francis做第一,妳可以做定校服,問題是妳否捨得放棄Marymount做第一?

...

出生率年年增加, 未必一定吧!!!
作者: GAOTES    時間: 13-6-16 11:47

正常家長放大熱為首選,軒下為次選,三選在李赐豪或宝血。
作者: bbforever    時間: 13-6-16 11:54

請問李賜豪、寶血、張凝文邊間好?
作者: joannechow1031    時間: 13-6-16 12:17     標題: 回覆:Jessy 的帖子

我也相信st francis or st paul 放第一志願,都有90% 入到,第一放marymount 我見只有60%, 因為都有好多人有私校backup e.g. 真光,聖心都去試考! so, 搏唔博要考慮下!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-16 12:57     標題: 引用:正常家長放大熱為首選,軒下為次選,三選在

原帖由 GAOTES 於 13-06-16 發表
係,幾乎已經係定律,2、3都無得走雞

作者: babycute2009    時間: 13-6-16 16:07

請問軒上是否1-1-1才有叩門面試機會?
作者: paul12345    時間: 13-6-16 16:54

回復 maggieandrachel 的帖子

Marymount 同St Francis, 真係睇你buy 邊間架!但我相信St Francis 做1st choice 會易得過Marymount. 但如你有其他直資或私校back-up,咁咪博Marymount lor

作者: chingching8888    時間: 13-6-16 17:25

GAOTES 發表於 13-6-16 11:47
非常同意!這樣就算首選唔得,仍有機會入軒下,而軒上其實同軒下差不多!
作者: lok614    時間: 13-6-16 18:07

回復 chingching8888 的帖子

無錯今年有人乙二入軒下,但好似只有好少量門卷,以我認識有幾個家長乙二軒下都派唔到!乙二派入都要睇彩數!!
作者: GAOTES    時間: 13-6-16 21:36

都要靠彩数
作者: chingching8888    時間: 13-6-17 00:12

lok614 發表於 13-6-16 18:07
回復 chingching8888 的帖子

無錯今年有人乙二入軒下,但好似只有好少量門卷,以我認識有幾個家長乙二軒下 ...
如果知道有幾多人在乙二抽到,就可估計一下抽中的%,咁就好啦!仲有無乙二抽中軒下嘅家長,請分享下啦!

作者: 200709    時間: 13-6-17 12:07

回復 lok614 的帖子

咁即係軒下擺第一可以入晒?
作者: lok614    時間: 13-6-17 12:56

回復 200709 的帖子

今年乙一軒下應收晒!!

作者: Ononma    時間: 13-6-17 14:25

如果男仔係咪多數揀華仁第一,多過揀 St Jo 架?
作者: cacatam    時間: 13-6-17 14:59

回復 Ononma 的帖子

我相信各有支持者;照數字睇,華仁上下4班、st joe 5班,似乎st joe機會大d;但係,當大家都係咁諗,於是乎個個放st joe 第一嘅時候,相對,中華仁嘅機會好似反而高咗。不過講到尾,始終係大抽獎;我今年有兩個朋友都放華仁第一,end up,一個中獎,開心到不得了;另一個派尾,係center到喊咗出黎。祝大家好運!

作者: sasa1034    時間: 13-6-17 15:20

真係好睇運~但你要好清楚自己超級想去個間, 因為萬一不幸抽唔中要叩門, 有D學校如果你冇放佢第一位, 係連見都冇得見~
最重要係目標清晰
作者: chrischeung    時間: 13-6-17 15:50

有冇人可提供聖雅各嘅派位?軒下好還是聖雅各好呢?校舍聖雅各真系好靚
作者: babytowe18    時間: 13-6-19 00:01

聖雅各排第二, 有無機呢?
而第三寶血有機嗎?
寶血和李賜豪又邊間好呢?
請指教
作者: shadma    時間: 13-9-16 14:07

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5