教育王國

標題: 我應該點做? [打印本頁]

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-6 10:21     標題: 我應該點做?

下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會發脾氣, 話自己已識, 唔使溫..

我每晚放工後, 飯都可能未食, 就同佢溫書,因為我唔想她太晚sleep,weekend 會專科補習(中, 數), 因為她性格太強, 好多時都同我 agrue 多過 study ...但每次, 她都不願意情況下去補, 補完又唔會講佢做過d 咩, 佢又唔like 我問返補習老師講過d 咩 ...

功課錯, 又唔肯比我睇, 你話我點幫佢.... 三年了, 晚晚都係咁, 我好倦, 我要返工..我問心
, 我可做的, 已做曬..不過我知, 呢 d 係我 一廂情願...但佢咁細, 我 可唔可以放手 呢 ? 比 佢 一個機會 試下自己 ? 我都清楚我而家唔放手, 到佢高小時, 我都好難會放手 ..我係想訓練佢既自己既事, 要自己做, 自己去 plan , 佢而家就係我叫佢做咩exercise 佢就做, 唔叫佢就唔做.... 而家變咗係我讀書/考試..唔係佢, 佢只係應付我對佢既要求..

我昨晚同佢講, 我唔同佢溫啦, 佢有咩唔識, 佢可以問我, 我 一定 支持佢.... 因為我唔想再見佢個發脾氣樣..佢就話" 我實唔識, 我實考第尾".. 我話"如果你自己盡咗力, 真係考第尾, 係無問題....只要你問心無愧就ok "..

有無媽媽有similar case ?
作者: mch411    時間: 13-6-6 10:24

有冇安排d課外活動比佢 relax 下???
作者: sukitelfold    時間: 13-6-6 10:43     標題: 引用:下星期便到大考了,+小女已是小三,+成績中下

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-06 發表
下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會 ...
試下讚多D,相信差極梗有地方做得好。大聲讚!!鬧相信唔係辦法,將自己要求與小朋友能掛鈎! 當佢做得唔好,試解釋,當佢做到時就讚、獎、再大聲讚!

作者: Mighty    時間: 13-6-6 10:55

MonkeyGirl 發表於 13-6-6 05:21
下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會 ...
我有類似状況:女児性格非常頑固(強)、有錯5比我改、無論我是好NICE去講都5得。 対自己無信心、成日話自己是最差個個。 

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-6 11:19

回復 Mighty 的帖子

Mighty..唉..actually ...中曬我女既口敏....
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-6 11:20

回復 mch411 的帖子

有..每憑有咩 festival or weekend 都會 outing....
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-6 11:23

回復 sukitelfold 的帖子

我有讚架..但佢 d meomory 好短..真係好短..同佢溫完第一課, then 2,3課啦,  到 第 四課時,佢又唔記得第一課, 咁我又同佢溫返第一課啦, 佢就發脾氣啦, 話溫過, 唔比我再同佢溫...
作者: mch411    時間: 13-6-6 11:32

試下叫佢教你做,
例如串字,
1)
家長 : 亞女呀, 蘋果點串?? 係咪APPLY???
亞女 : APPLE
家長 : 好在有你教我 , 你好叻
2)
家長 : 亞女呀, 蘋果點串?? 係咪APPLY???
亞女 : 唔識喎
家長 : 你教我查字典睇下點串啦, 唔該

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-6 12:00

我個女有咁合作,我就唔使 day day 嘔血...我可能叫佢查字典時, 佢已發脾氣了, 因為我搵到佢有咩唔識 , & 佢唔 like 查字典, 佢可能講 : 你想知你自己查...老師無叫我串呢個字...咁無聊...."

到我查完話返佢知時, 佢會講 : "eeeee我 識啦 ..."

請問我仲可以點做 ?

作者: mch411    時間: 13-6-6 12:11

所以明知硬碰硬唔得, 就係o甘樣兜個圈,
你語氣唔可以惡架,
我都間唔中都忍唔住升個仔兩巴,
升完都要死狗同佢say sorry,
大家都係家長, 明o既,
盡量平常心
作者: Mighty    時間: 13-6-6 12:54

Monkey girl 小朋友対味道、香味等、敏感嗎? 意思不是指ALLERGIC,意思是’SENSITIVE”、会嗎?
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-6 12:57

Yes ..平常心...所以我咪想放手由佢...有時d 野真係無得迫....我又唔想push 得佢太緊要, only the topics between school and her homework..我都覺得好悶..
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-7 15:44

Mighty ..會呀, 佢 對 氣味好sensitive .. noise 都好 sensitive , 有關係 ma?

作者: NT-1    時間: 13-6-7 15:59     標題: 引用:回復+Mighty+的帖子 Mighty+..會呀,+佢+對

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-07 發表

Mighty ..會呀, 佢 對 氣味好sensitive .. noise 都好 sensitive , 有關係 ma?
Maybe Mighty is talking about sensory integration problem?  Correct me if im wron

作者: vincat    時間: 13-6-7 16:13

回復 MonkeyGirl 的帖子

我個女都係小三, 之前都係咁,我又係返工, 每日知佢返到去就打電話叫佢做功課, 溫習, 一返到屋飯都未食就跟佢D野, 但係一直只有你講個D唔合作, 我日日心情都趺落谷底................. 結果, 我睇左好多工具書, 聽左好多朋友意見, 首先係要改變自己, 我由每日打幾次電話叫佢做野, 變成打一次, 仲唔係叫佢做野, 而係叫佢講下學校, 同學仔, 無講做功課, 溫習, 返到屋企, 自已先沖涼, 食飯, 等自己舒服D先, 再同佢溫習, 睇功課............... 結果, 佢都變得越來越聽我講,同講道理

其實我覺得原理係要放手, 小朋友覺得我地好煩, 但放手既意思係我地應該俾一個適合既空間佢, 我地係佢地旁邊支持佢

我之前都係覺得好無助, 但漸漸我已經見到成績, 希望幫到你.

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-7 16:47

回復 vincat 的帖子

Vincat , 佢放學後, 我無打電話比佢, 佢又唔會打電話比我..(佢以前都會打黎, 但打親黎同佢講電話我就 火....佢會講唔想做呢樣, 唔想做個樣...我 explain 完, 佢又再問返我同 一個問題....真係....), 所以我就同佢講, 你有 urgent 野先打黎.. 至始之後, 佢就無再打電話比我 after  放學後...

佢會自己做功課, 但溫書就...好似唔知點溫 or 以為自己識, 其實係唔識...

if 我好似你咁 finished dinner then 先同佢 溫, 應該都好 late , 因為我最怏返到屋企係 1930....

其實點樣先叫放手 ?? 完全唔理  or 等佢問先教, 佢唔問, 我當佢ok? 但 我 既 worried 係佢以為ok , 但其實不ok...可能我對佢無信心吧 ?

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-7 16:48

回復 NT-1 的帖子

sorry 咩 黎架 ?
作者: stellalamm    時間: 13-6-7 19:55     標題: 回覆:我應該點做?

朋友個女都係甘,請左個現職小學老師每日黎搞掂佢,現在由考包尾變考中間,家裏嘈吵都少d

作者: Mighty    時間: 13-6-7 22:37

Monkeygirl, 是這様的。 我最近見過COUNSELLOR、従不同跡象、先発現女女属於極度敏感型、這類人有共同特徴、PARENTING方面都要用不同方法。 我也是摸索中、不敢BAAN専家、有興趣可上網LOOK FOR PARENTING SKILLS FOR SENSITIVE CHILDREN,会有好多資料。 我留意到其中一個特徴就是対気味、味道、都比一般人敏感、小小的批評都会好介意、表面上看不出、其実他門対自己好有要求、所以有人批評(特別是自己人)、他門的反応会特別大、因為好想有人認同自己。 没有自信心、自我価値也低。 無論有幾被愛、他門都覚得不足的。 因為SENSITIVE、所以在藝術方面成就比較顕著。 這都是一点慨括資料、不可尽信。 自従知道這件事、我都会尽量実践応対的PARENTING SKILL。
作者: maylomaylo    時間: 13-6-8 00:14     標題: 引用:回復+vincat+的帖子 Vincat+,+佢放學後,+

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-07 發表
回復 vincat 的帖子

Vincat , 佢放學後, 我無打電話比佢, 佢又唔會打電話比我..(佢以前都會打黎, 但打親黎 ...
我都想知!什麼是真正的放手?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 13-6-8 16:03     標題: 回覆:MonkeyGirl 的帖子

我睇倒小小問題,想問?你囡囡已小三,成績中下,是否小一、小二都係禁差?大部份科目都唔得定還是只係一、兩科?佢放學自己完成功課定要人教?識唔識?在家做?是否工人湊?我好似好多問題,但講真你要揾倒原因先有辦法幫倒小朋友。

你要搵出囡囡究竟係能力有問題,定學習態度有問題,其實我唔相信小朋友讀書會樣樣都唔得,除非佢有學習障礙,或者係太倚賴人幫,自信心太低。好多時佢成績越差,父母比佢壓力越大,責罵,每天不停重覆,温完又温,以致失去學習動力,變成你緊佢唔緊。

先唔睇成績,你睇吓囡囡平時功課識唔識?試吓同佢頃吓,了解吓佢有何困難?試吓由佢角度睇吓有何困難?唔好只係你去安排,同佢一齊定個時間表,佢有努力、有進步就要讚賞,比d自信心佢。其實平時返完學,放學做完功課都會累,你放工返黎就唔好再迫佢又係温習,重覆又重覆,比我都冇心機,只會有反效果。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 13-6-8 16:13     標題: 回覆:MonkeyGirl 的帖子

仲有,放手唔係禁放架,唔係唔理佢就叫做放手,你有提及同囡囡講唔理佢啦,唔識先問啦,佢已經冇信心仲聽倒你禁講更加覺得你都放棄佢,佢更加冇信心死挭啦!
你而家首先要搵出問題同增強呀女自信先可以慢慢放手。

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-11 11:23

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

我相信我女上堂時係無聽書, 因為佢講唔出老師講過d咩..有時老師會從覆一d 野, 佢夠膽話老師煩而自動close the ears ....上堂好多時聽錯野, 成日話老師無講過..or misunserstood what teacher said ...

基本上, 係佢既學習態度...上堂唔明, 就無心機聽, 佢識咗, 又會炎老師煩...

因為補習亞sir 都話佢好快唔記得, 明明今堂教咗佢, 佢識, 過了 2 weeks later , 又好似唔記得曬...

做功課好多時要改正, 就係因為佢上堂唔留心, 所以唔明白, 佢 d 功課好兔時係亂做, especially maths, 求期 +, - , x 就寫答案...

由於佢 memory 真係好 short , 我為有everynite 都要同佢 溫一溫, 唔好以為我可以溫返佢今日學校教過既野, 其實可能只是 3 題maths ...原因係佢唔會同我講佢有咩唔識, 佢又唔會比我睇佢錯係邊..so 都係我c 但出 d 野 比佢做 下...試下佢..

佢自信又真係好低...成日同我講, 佢實唔會做班長, 因為佢唔叻, or 隔離同學仔, 成日好高分, 考第一..成日攞 9 字頭咁..我又要講中大片 motivate 佢既說話....其實我差唔多 一星期講一次....

屋企無工人, so 佢放學食完野,會返房做功課,但佢又可能係房度玩下 stationery , 又做下咁... , 好多時我要求佢做extra 野 (before i go home ) , 佢都無做過 ....

作者: jojoplanet    時間: 13-6-11 12:03

MonkeyGirl 發表於 13-6-6 10:21

我個仔唔係強好STUBBORN.....我都好疲累...

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-11 12:14

Mighty..yes 你 講 中曬我 女既特徵.. 佢yes 成日 覺得我唔會好似BB 咁 錫佢....& 佢又真係好鬼鍾意arts
作者: 圖書寶寶    時間: 13-6-11 14:47

你個女真的好似我個女喎! 佢做錯excerise唔比我睇,我話佢係咪唔識,佢話識,只係大意啫! 我話唔識唔緊要, 但要知道錯係邊, 佢都唔認,佢話佢識, 唔聽我講。真係好谷氣, 其實我的語氣巳經好好, 全無責怪的意思。佢的語氣都好差, 你出去啦! 你好煩呀! 所以我知你的感受! 現在我放左手lu! 佢既成績佢自己負責任!
作者: MrBeast    時間: 13-6-11 15:47

恕直言,小孩的性格大多是來自父母,所以樓主你唔好怪個女ar.

如我是你,我第一步會repair 個relatioship ,放底學業先,傾下返校生活,一齊出下街,之後找她要幫(但相對最好)個科,分析睇下係乜問題,再針對性去幫她,eg, 如eng spelling 唔得,咁可試下學phonics, etc etc,搞掂一科才move on to the next。 其實好難幾行字解釋晒,你會唔會考慮同她做一些評估,好過自己估估下。

Ps, 今天x報有段稿on 位嚴母的故事(不過唔係堅定善)
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-11 15:50

回復 圖書寶寶 的帖子

你個女女今年幾年班 ?你放手 means , 真係唔理 ?
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-11 15:51

回復 MrBeast 的帖子

我應該去邊度做評估 ? 其實我都唔知我知估得岩唔岩
作者: MrBeast    時間: 13-6-11 16:14

MonkeyGirl 發表於 13-6-11 15:51

我應該去邊度做評估 ? 其實我都唔知我知估得岩唔岩 ...
如她是讀官津,教局每年會有心理e生到學校的,但要老師refer.  亦可自己找職業治療師做初步評估,非牟利機構如協康會好些,但他們也不平。
作者: nc2000    時間: 13-6-13 01:08     標題: 引用:回復+MrBeast+的帖子 我應該去邊度做評估+

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-11 發表

我應該去邊度做評估 ? 其實我都唔知我知估得岩唔岩 ...
先了解個女成績差係咩原因?唔明老師講解?定係專心唔到?我個仔小三小四開始成績唔好,越來越差,我細心留意係邊到出問題,發現佢有唔識,我教返佢,佢就明哂!但到考試測驗又係唔得,睇份卷發現佢可以被扣2x分careless mistake,數學直式計岩答案,抄去橫式寫答案都可以抄錯!心諗如果個仔IQ、能力係讀唔黎就冇為再迫佢!於是去尋求專業意件,去評估lQ+專注力,結果高lQ接近資優,但有專注力不足,於是接受行為治療,但唔work 因大個仔了,唔容易聴人講,最後食藥幫助!食藥後,成績明顯進步,亦可以一叫就去溫習,放學一返到家自動自覚做,小四上學期考尾9,下學期考1x,攞埋進步獎!剛升Band1英中了!最近要及早了解及尋求専業意見!

作者: i_am_winnie    時間: 13-6-13 07:39     標題: 回覆:mch411 的帖子

好例子

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-13 12:47

回復 nc2000 的帖子

請問我應該去邊度做呢d test ?
作者: nc2000    時間: 13-6-13 19:36

MonkeyGirl 發表於 13-6-13 12:47

請問我應該去邊度做呢d test ?

我去私人到做, 坊間都有好多呢類私人中心, 協康會都有架!
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-19 11:00

thanks nC2000, i called and reserved a date to test my girl in Jul . hope i can have a result earlier as just "thinking" makes me worry 返工都無曬心機啊....

作者: candytsy    時間: 13-6-20 10:48

Mighty 發表於 13-6-7 22:37
Monkeygirl, 是這様的。 我最近見過COUNSELLOR、従不同跡象、先発現女女属於極度敏感型、這類人有共同特徴 ...
Mighty,可以再分享多些這類小孩嗎?我囡囡相信是你所講的那類,我也發現了許久,但不知如何入手?

作者: candytsy    時間: 13-6-20 11:01

MonkeyGirl 發表於 13-6-19 11:00

thanks nC2000, i called and reserved a date to test my girl in Jul . hope i can  ...
期待你做完test之後分享!

作者: hersham    時間: 13-6-20 14:19

我小朋友以前都係咁架,叫佢溫默書抄吓字仲慘過唔比飯佢食,溫書又坐唔定,成日走唻走去,成日都話唔合格咪唔合格囉,後尾都係搵人幫佢補習
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-20 14:32

回復 candytsy 的帖子

好, 我 會update 的, 因為我好明白內心既煩擾
作者: KarieWu    時間: 13-6-20 14:50

Mighty, 你所指的是HSC嗎?
HSC - Highly Sensitive Child

作者: happy_lavender    時間: 13-6-20 16:11

除了以上的意見,你亦可從下面所述的角度去想,有時問題不是在小朋友身上,而是在家長身上。

從你的敘述,得知你是在職媽咪,即是放在小朋友身上的時間未必能滿足小朋友的期望。之前你說女兒曾在放學後致電給你,無論他所說的原因是什麼,我看到的信息是"媽咪,我需要你!"但你竟然拒絕了他,這是一個錯誤!就部分小朋友,如果他們得不到足夠的關注,有可能以偏差行為或差劣成績來吸引父母注意,他用什麼方法就視乎父母看重什麼!從你的敘述,放工回家後,你和女兒的相處只圍繞功課和溫習,我只是看也覺乏味,也未見有關愛女兒的部分(希望只是你沒寫而並非沒有此部分)!這樣只令情況更差,因小朋友可能錯誤以為你只關心成績而不關心他。最可悲的是你只集中尋找女兒的錯處/問題,更多少帶點批評,但似乎沒想過問題有可能在自己身上(雖然未必一定是自己有問題,但也應該從這方面考慮。)。若然不幸給我言中,你是無法以任何純提升學習能力或興趣的技巧解決,因為一切要從心出發,你要令女兒感受到你對他的愛,才能解決一切疑難。當然,這只是一個可能性,實在情況如何,要靠你的細心觀察、分析和嘗試;但第一件要做的事,便是放鬆!

我不是專家,只是制服團隊導師,接觸不少小學/中學生,見得case多,又上過一些課程,分享一下罷了。
作者: JOSEPHINE_LAU    時間: 13-6-20 17:10

食藥真係有效.

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-20 17:33

回復 happy_lavender 的帖子

多謝你的意見...你好像叫醒了我一樣...沒錯, 我是一個沒有耐性的媽媽....有時可能我比較忙, 要返工, 又要照顧家裡大少事務..我先生不大多理女兒 (including 功課, 衫合唔合身, 學校所有活動一概不知道...) ..

when i said something but my girl just couldn't hear a thing, then i need to repeat 3-5 times ....我有表現出不耐煩的樣子 (可能太疲倦了)

我 admitted i don't love her enough ( may be she feels from her heart ) , but if we are not talking about homeworks , then  we are fine . but 耐何 香港 讀書 制度真係很 迫人啊...有時溫晚了, 我 只有 叫她, 快些, 快些 sleep , 好 樣明天有精神上堂, 所以你說得對, 我們的話題不多...

我真是一個不合格的 ma ma啊

but i will try to relax and see if i can open her window ... as summer is coming , and i hope we both can relax a bit .....

thanks again for your 寶貴既意見...

作者: kaychu    時間: 13-6-20 19:50     標題: 回覆:MonkeyGirl 的帖子

其實應該係佢對學習無興趣,又以為自己識晒,如果佢咁固執既,佢會唔會都好好勝?我個女小一,佢都係咁,咩都以為自己識唔想溫,想我喺屋企先溫,但因為要返工,可以同佢溫到幾多呢?所以我買好多練習比佢,學校既功課做完,就要做埋我比佢既家課練習,咁就算佢要早瞓,我都可以之後慢慢睇,了解佢錯咩,放假時同佢講返錯既地方,可以慳返啲時間,考試前再同佢重點溫習,起碼唔駛用時間溫佢已經識晒既野,佢又覺得悶...
喺教佢既時候,最好同佢玩遊戲既形式令佢記憶深刻啲,每個人都想贏,等佢都要為贏而努力。
暑假都比佢習慣性做練習,每日記幾個生字,最好用生字作埋句子,等佢知道用法,當然要搵野吸引佢做,每日做完有一個印仔,星期一至五有5個印子之後,就可以比份小禮物佢,例如:開心樂園餐,扭蛋,兒童雜誌,公園玩半小時等,一啲吸引到佢既野,試下幫唔幫到你~^^

作者: HaYi    時間: 13-6-20 21:03

如果真是ADD, 除左找專人查証需服藥外, 一D 較普通的獎勵方式我覺得冇效, 要找一些佢自己好有興趣的才行,   因他們的memory too short, 對外界的要求又不理解, 因 oversensitive , 對一D指令又過份大反感, 所以如果只跟書計劃一般的獎罰計劃, 成效有限.
作者: kaychu    時間: 13-6-21 08:20     標題: 回覆:HaYi 的帖子

其實小朋友既記憶力好過大人,因為佢地學習能力較高,只係佢地有無心去記,當然因人而異

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-21 11:50

回復 kaychu 的帖子

你講得岩啊, 有時我女記性幾好 (only valid on what she wants to remember) ....

但在學術上就..., 所以我要帶佢去check check
因為, 我見佢好努力咁去記, but 始終 過 2 日又唔記得, 佢自己都灰曬....佢試過讀英默,讀咗 10++ hours ( 期間有休息), 返黎都係唔合格....我知佢用錯方法去記, (佢有學過 phonics /咩記憶學會) ..始終佢唔用都無用..我教佢 每日記一段, 一段咁去記, 佢 知, 但 無咩實行到, 因為佢話多功課 woo , 無時間讀....

佢做野 , 我覺得佢慢, 但 for 一個小朋友黎講, 可能唔萛太差吧 ?

我自己可能要求高, so now 要不停咁remind 自己 relax relax relax

作者: kaychu    時間: 13-6-21 12:51

我個女都係一樣呀...佢認路好叻, 但默書就總有野唔記得, 做野又慢...
我而家既方法只係不繼問, 明知佢3個生字唔識串, 間唔中就會問下佢, 咁佢知佢一定要記, 就慢慢記得...
做野慢就真係唔知可以點改, 根本覺得佢拖時間
作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-21 14:16

回復 kaychu 的帖子

你個女細, 可能會答你既 問題, 我個女已唔會reply me sudden 既 qs 架啦,

if i ask her , 佢會話 "now , i am enjoying my lunch , don't disturb me , or 唔好問我問題, 我而家無心情答你 "

作者: myalisonlibobo    時間: 13-6-21 16:39

I think the resuits is just for her .
Just tru her best is ok

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-24 10:26

回復 HaYi 的帖子

HaYi , 你 講 d 特徵..我 女 " 中" 曬 ....
作者: YIN-MA    時間: 13-6-25 08:17

刨完3頁post學到好多嘢,謝謝各位jm的分享!亦好感動樓主對女兒的愛及接受不同意見的態度!加油!我猜你女兒內心深處很渴望你對她的愛,但功課、成績卻成為中間的一道牆... 放鬆些,兩母女不值得每天就是為功課爭吵,有時越壓迫越抗拒。
作者: MrBeast    時間: 13-6-25 13:12

如Phonics未用到,可試下故事法,eg, slide: 阿sa 去玩滑slide 爬一梯(L)  I 一聲跌(d)左落來痛到E起棚牙。
初初會好哂時間,但當她有興趣後就會好好多。

作者: MonkeyGirl    時間: 13-6-26 15:57

回復 YIN-MA 的帖子

多謝你的 support 啊 !! 點做一個好媽媽, 我仍然 investigate 中 ....我希望在她到中學時, 我倆可找到一個好既溝通方法..而家為有等 7 月中 既評估.. 睇下佢係咪 ADD , and see what i can do .... 在沒有功課中既日子, 佢係開心既, 因為佢可以睇TV , 同 hea , 攪下呢度, 攪下 個度, 咁就 一日 ..佢就好開心架啦....

作者: BBTWIN    時間: 13-6-26 18:03

Mighty 發表於 13-6-6 12:54
Monkey girl 小朋友対味道、香味等、敏感嗎? 意思不是指ALLERGIC,意思是’SENSITIVE” ...

我細女都會對氣味, 嘈雜聲音特別敏感. 做功課同溫習又係激到我o區血. 因我有跟的關係, 小二成績都okay. 今年將升小三, 我怕我更o區血. 你地所講自我形象低, 其實好有要求. 呢樣我都覺. 我覺得佢係想做好, 無奈個人容易放棄. 佢好想比人讚. 我當然唔放過所有機會去讚佢, 但她始終keep得不持久. bb時期極膽小, 可能出世頭兩年都不在我身邊. 而照顧者可能照顧得佢唔好, 令她十分欠缺安全感, 對自己也欠缺信心.  只要上台表現的都不願參與, 參與也是被迫勉強. 性格仲好幼稚, 鐘意玩公仔同公仔說話. 任何一樣物件都能成為玩具. 我也曾經覺得細女有發展性問題, 但自從自己湊返又發覺佢進步好多. 幼稚園讀十分淺的學校, 入讀傳統深的學校以為佢跟唔上, 但又奇蹟地so far so good. 只係佢對自己完全冇要求, 冇想過要拿好成績. 平時唔叫唔做, 我為左唔想勞氣都盡量冇迫溫習. 通常只在考試默書前才溫. 現在小二還可以, 到高小再係上根本冇可能.
作者: motivator_kids    時間: 13-6-26 21:53

作者: MonkeyGirl    時間: 13-8-7 17:04

做完個 test , and got the result ..不是讀寫障礙, only 有專注力不足.. (但不是好嚴重.. thanks god )....

但又有咩 support 到佢呢 ? 評估中心話問返學校有無這方便既support , 無就要排政府...但唔知要等幾耐....or 佢 prinvate tutor ..不過好貴...

作者: fionalau109    時間: 13-8-8 01:49

其實我都有以上問題,我個仔講到讀書每次都要我提,由其係暑假佢就唔多想溫習咁,成日都想我係佢身邊睇住佢,唔係佢就無心機去溫。但我又要返工,身體又唔係咁好,精神又唔夠,學力又唔高,想教下佢都唔得。只有請補習老師上門教佢,每個月都要幾仟蚊。但佢又唔生性,人地教佢時,心情好咪聽下囉!好似今日咁,我又為讀書問題閙咗佢一餐。唉…我個心真係好唔開心。我不段問自己應該點做先岩呢?我係咪應該學識放下呢?應該點放好?繼續請老師幫佢補習定等佢自然發展好呢?老實講,我係一個讀書小,而且又係單親媽媽既人。我好體會到低學力既人係社會搵工做既辛苦。又要照顧個仔,又要返工時間岩既工,唔係咁容易搵到。自己省埋d錢對佢供書教學,你話係咪好唔開心呀!我又唔忍心唔理佢。
作者: MrBeast    時間: 13-8-8 08:07

MonkeyGirl 發表於 13-8-7 17:04
做完個 test , and got the result ..不是讀寫障礙, only 有專注力不足.. (但不是好嚴重.. thanks god )... ...
咁你女女有冇一些喜歡的活動她可專注一段時間呢? 如畫畫,砌lego puzzle之類,如有,咁有可能是底子打得不好所以專注唔到,分析一下最基本的問題,找一些生活化的examples 幫助她的long term memory。
另外,我見你有時會用英文寫你們的對話,在家中你們說英文嗎?小學是英小?

作者: happycandy    時間: 13-8-8 08:38

囝囝都是一個highly sensitive child。佢由出世到現在六歲半,都在細節中顯示出來。
佢好清楚自己的弱項----發音。從bb直到三歲都不願開口說話。可能口腔肌肉未發展好,那時四歲開始言語治癒,在練習過程中,佢的自信跌到谷底,脾氣暴躁,拒絕練習,直到有一天拒絕上言語治癒!
那一年,我和佢的関係亦是最差。
直到有一日,我偷偷見到佢自己一個人在房中練習發音,見佢做唔到便忟自己的樣子。
真的在想自己同佢set target係咪太高,所謂練習中,要佢一步箇中的原理,就好似一座高山,難以一下攀上。佢自己常常同其他人比較,跟住話永遠都跟不上。
我問自己,點解要同人地比較,明明自己係"旅行背囊",點解要同"名牌上班皮具"比,我作為父母,要培養佢有說話動機。
跟住那二年,我改變了自己,看許多兒童心理學書。
在囝囝每個生活點滴中,讓佢每一個人都有弱點,每個人都會很艱辛的去練習,我們不要求你說的像演說家,每一個小進步都加以鼓勵。讓佢明白說話學習動機。六歲開始追得上,雖然只是僅僅合格。但小孩子還很小,仍有好大空間去進步。

P.S. 囝囝好叻于藝術,畫畫,楽器都好好⋯

作者: MonkeyGirl    時間: 13-8-8 18:19

如佢遇到自己喜歡既事, 佢可以concentrate , 如 drawing, painting, doing computer excercise ...無啦, 我唔見其他佢會concentrate 既野 ...watch TV .唔萛

佢而家有去暑期補習班, 不過我無問佢教過d 咩, 佢自己會做補習班既功課, 如下時間就做佢想做既野, 不過都係睇電視...
weekend 就帶佢周圍去...

佢暫時情緒ok .... 係得閒就"蝦"下細佬...

作者: MrBeast    時間: 13-8-8 18:59

MonkeyGirl 發表於 13-8-8 18:19

如佢遇到自己喜歡既事, 佢可以concentrate , 如 drawing, painting, doing computer  ...
咁即是話佢有專注能力的,只不過可能對覺得難的東西沒興趣所以專注不到。
咁你覺得她是記不到d文字還是知識呢? 找一樣她喜歡的subject或hobby, 旁敲側擊試下她識丿記到幾多學過的知識(verbal 問),如記到即記憶也沒大問題,咁可能只是興趣問題,relate 唔到要學的用來做乜。

最後我之前問關於language, 如家中和學校語言不同而小孩語言能力不高,咁都有可能語言底子不好,導致subsequence學習問題,不過我想你剛做的評估應already highlighted this if it were the case.

作者: MrBeast    時間: 13-8-9 08:06

補充一句,你要幫你女女做的involve 些soft skills 和兒童心理學,很難兩三個月內master 到的,如你試很多方法也見不到成效,就不如找些你女女有興趣的書和她一起閱讀(可參考eviepa的blog)。
作者: happycandy    時間: 13-8-9 09:00

我有帶囝囝去所謂專注力評估,佢對感有興趣的事物專注,對不感興趣的不專注,那時話佢仍有專注力!
大人就有能力對不感興趣的專注,是訓練出來。不可作比較。

作者: MrBeast    時間: 13-8-9 12:28

專注力是腦部的executive function (有興趣可看看 welcome to your childs brain), 可透過訓練培養,也可食藥。

一個沒音樂天份的小孩,也可以透過訓練培養到考到幾級幾級,但你想嚴師出高徒下做到還是由培養興趣方面著手呢(ie 自動波去練習)?
作者: MonkeyGirl    時間: 13-8-9 16:43

thanks , 請問"welcome to your children brian " - can i borrow this from library or i need to buy from books shop ?
作者: MrBeast    時間: 13-8-9 17:09

MonkeyGirl 發表於 13-8-9 16:43

thanks , 請問"welcome to your children brian " - can i borrow this from library ...
Library 有得惜ar, 有1 chapter on adhd.
作者: greenshoot    時間: 13-8-10 00:38     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

個個小朋友都有獨特的內心世界,但可肯定的是你是偉大的媽媽,自己唔食飯都幫佢仲要佢唔合作。我自己有類似經歷,上面有位媽媽提到sensitive children 我估有關,另一可試的方法是找出她嬲你的原因,不管那原因合唔合理。可能她將她的唔開心賴落你身上,很無辜的,但觸碰到內心世界便和你有偈傾。我小朋友細一些,要陪玩玩具先可以令佢開心返,可能你的是要和她單獨約會下,看下戲,食下野,增進下感情。另外可認同下佢嘅感受,話你都覺得溫完又錯好洩氣,好激氣等,肯定她的付出,再陪她經過。

作者: MariaTsui    時間: 13-8-10 20:38     標題: 回覆:我應該點做

我的囡囡和樓主一樣,雖然沒有評估,但我都知道她沒有讀寫障礙,只是專注力不足,上堂時常雲遊,不留心,只有極短暫的記憶,但由於我是ftm,我可以俾大量的時間給囡囡,我會返學校做義工,叫老師上課時多點叫囡囡答問題,令她多一點專注。

我和她關係很好,我從來不會拿她與哥哥比較,她在學校做得唔好,被老師罵,默書,測驗,考試唔合格,佢會同我講,我不會罵她,我只會跟她說,一齊研究問題在那裡,叫她下次小心一點,所以我同囡囡温書,佢會聽。

由於專注力不足,不喜歡温習,加上只有短暫記憶,我會每日都重覆温少少,將短暫記憶變成長期記憶,遇到最弱的科目,我會同囡囡備課,備課并不代表囡囡完全明白,只是經老師在堂上講解後,她能跟上大隊,或者雲遊後,聽書時可以再次跟上大隊,這些方法暫時已見成效。

這些小朋友是沒有自信的,因為她內心深處,知道自己的不足,媽媽要在身邊不斷鼓勵,囡囡由P2升班試時中,英文不合格,經一年努力後,在P3升班試時,終於全科合格,囡囡自己都很開心,因為她自己說,終於可以不用補考了。

我在這裡分享,是想告訴大家,這些小朋友需要大量的時間,都可能事半功倍,做媽媽要接受,并要發掘她的長處加以倍養,從而加強自信。

作者: MrBeast    時間: 13-8-13 16:10

MonkeyGirl 發表於 13-8-8 18:19

如佢遇到自己喜歡既事, 佢可以concentrate , 如 drawing, painting, doing computer  ...
雖然不是讀障,也可看看以下的報導:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2643366&extra=page%3D1

其實一些針對讀障的訓練也可能幫到妳女女(只要妳不介意)

上面的分享也很好,只要

有恆心,就算

每天做少少(注專不好也不能太長),一段時間後一定會有進步。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5