教育王國

標題: 北角啟基學校,要跳船嗎? [打印本頁]

作者: hkfhk    時間: 13-6-2 00:25     標題: 北角啟基學校,要跳船嗎?

小兒派往北角啟基,好惆悵啊,誰給我指引?謝謝。
作者: Jack0128    時間: 13-6-2 00:30

I must lock the door for other school.
作者: jensan    時間: 13-6-2 00:33

作者: hkfhk    時間: 13-6-2 00:41

回復 jensan 的帖子

排第十,全網十六間,全部揀晒。其實由排中間到最尾的學校,都不想入的。
作者: jensan    時間: 13-6-2 01:05

作者: Jack0128    時間: 13-6-2 14:56

叩雲景道官小
作者: Jasmine-4711    時間: 13-6-2 16:30

回復 Jack0128 的帖子

啓基好唔掂,但net14點會叩北官雲景?佢唔好得啓基好多jar, <30%中学入band 1,開4-5班只收夠2班,仲遮醜sell 自己小班.

如怕叩大熱少chance,不妨叩太古小学.成續中上.

作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-2 16:45     標題: 回覆:北角啟基學校,要跳船嗎?

聽用家評價太古非常唸得過呀

作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-2 16:51     標題: 回覆:北角啟基學校,要跳船嗎?

試埋灣仔李賜豪,都有heart架

作者: kitty1207    時間: 13-6-2 18:31     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

炮台山聖米點呢? 好嗎?

作者: lojo11    時間: 13-6-2 19:22     標題: 引用:炮台山聖米點呢?+好嗎? +

原帖由 kitty1207 於 13-06-02 發表
炮台山聖米點呢? 好嗎?
都Ok

作者: Charlie1978    時間: 13-6-3 22:34     標題: 引用:聽用家評價太古非常唸得過呀 +

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-02 發表
聽用家評價太古非常唸得過呀
Of course太古揀得過啦,我兩個都搞掂曬,不過我今日送飯見有好多人去扣門,排晒隊呀!

作者: Ka_BB    時間: 13-6-4 19:55     標題: 回覆:kitty1207 的帖子

炮米幾好,見佢地派位0K,上張祝珊個網睇,見北角區派張祝珊佢地最多。http://www.ccsc.edu.hk/doc/sspaps.pdf

作者: ha8mo    時間: 13-6-4 20:08

作者: www    時間: 13-6-4 20:17

Jack0128 發表於 13-6-2 00:30
I must lock the door for other school.

Don't lock the door for other school.
Instead, try to knock the doors of other schools.

作者: CatEgg    時間: 13-6-4 21:52

www 發表於 13-6-4 20:17
Don't lock the door for other school.
Instead, try to knock the doors of other school.

作者: jikk160    時間: 13-6-21 06:58

唉。。。。。。。
作者: ha8mo    時間: 13-6-21 16:34

作者: ha8mo    時間: 13-6-21 16:35

作者: loveDD    時間: 13-6-21 16:40

ha8mo 發表於 13-6-21 16:35
大家覺得點解要「邀請傳統名校的家長扮演Reading Mum」?
會唔會因為佢地唔使返工?   估炸....
作者: loveDD    時間: 13-6-21 16:42

大家覺得點解要「邀請傳統名校的家長扮演Reading Mum」?
但睇表面校長都為學生做好多野,如果有多些資源,應該可以發展成一間唔錯嘅學校
作者: cmchang0927    時間: 13-6-21 20:42

我不想說太多,我朋友在那兒工作,說過盡量不要選此校
作者: pooh仔    時間: 13-6-22 00:32     標題: 引用:大家覺得點解要「邀請傳統名校的家長扮演Re

原帖由 ha8mo 於 13-06-21 發表
我睇完都唔喺好明, 佢哋又不是同一辦學團體?!
名校家長正路都去番自己小朋友讀嘅小學啦, 好奇怪?!
搵st paul convent 學生又喺9唔搭8?!
究竟這校校長出乜符fit

作者: pooh仔    時間: 13-6-22 00:33     標題: 引用:我不想說太多,我朋友在那兒工作,說過盡量

原帖由 cmchang0927 於 13-06-21 發表
朋友喺老師? 還是校務? 定助教?

作者: cmchang0927    時間: 13-6-22 00:54

回復 pooh仔 的帖子

neither the teachers nor the school officers but needs to work there everyday and has lots of contact with the kids
其實我是幫人問插班此校事宜,答案是盡量不要考慮,不如試試其他如太古小學...............

作者: cellon    時間: 13-6-22 00:57

cmchang0927 發表於 13-6-21 20:42

作者: cmchang0927    時間: 13-6-22 01:10

題外話, 今年NET 14派位難中左好多! 舊年我選北衛上第一, 滬江第二, 北衛下第三都中左北衛下.............
作者: 傻女B    時間: 14-5-23 13:18

是名校中學的義工家長, 佢地小學已有足夠家長回校幫忙, 所以將Reading Mom搬去其他學校幫D本身無Reading Mom嘅學校, 除左啟基, 仲有其他小學都係咁,其實呢個係EDB 下的 Reading Moms Programme (my friend is one of the reading moms)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5