教育王國

標題: 有沒有人統一派位入左? [打印本頁]

作者: DENNISSON_NG    時間: 13-6-1 23:23     標題: 有沒有人統一派位入左?

今日我都好開心@
作者: Ling0426    時間: 13-6-3 08:24     標題: 回覆:有沒有人統一派位入左?

可否請問是第几志願?我第二志願入唔到,要等叩門,不過唔知有冇機會

作者: DENNISSON_NG    時間: 13-6-3 09:03

每班可加收2個, 有誠意就會收喇!

作者: Masie    時間: 13-6-4 11:20

我阿仔係第二志願入, 好開心!!
作者: DENNISSON_NG    時間: 13-6-4 22:24

回復 Masie 的帖子

我今日註冊了, 你呢? 6月19日有迎新日呀! 我會請假去, 你住TKO邊區?我好擔心坑口無校車呀!

作者: claytonhoho    時間: 13-6-16 22:39

參加!
作者: Ling0426    時間: 13-7-2 18:41     標題: 回覆:有沒有人統一派位入左?

扣門收咗,可以做同學仔

作者: DENNISSON_NG    時間: 13-7-2 19:07

希望可以同班,what app group傾下課外活動及功課!
作者: Ling0426    時間: 13-7-2 22:11     標題: 回覆:DENNISSON_NG 的帖子

好呀,到時編咗班上來報到

作者: Ling0426    時間: 13-7-6 13:23     標題: 回覆:有沒有人統一派位入左?

請問各位6月19日在學校買書齊嗎? 我叩門入,自行到中華書局買,部分書要8月底先有

作者: DENNISSON_NG    時間: 13-7-7 20:13

回復 Ling0426 的帖子

好似29本書,我現場收左十多本,其他開學後派!英文全部都沒有! 得中文數學同常識聖經音樂有!
作者: Ling0426    時間: 13-7-11 12:44

DENNISSON_NG 發表於 13-7-7 20:13

好似29本書,我現場收左十多本,其他開學後派!英文全部都沒有! 得中文數學同常識聖 ...

都係差唔多十几本, 原來大家都係, 咁我都放心d, 謝謝!
作者: janho    時間: 13-7-17 01:51

學校自編英文教材,開學後就會派㗎啦。書單上果啲英文書係細細本嘅故事書,就算自行去書局買,開學後都要全部交哂俾老師,教到果本至派果本,話小朋友好似收禮物咁,有神秘感,開心啲喎。
作者: DENNISSON_NG    時間: 13-7-17 13:34

回復 janho 的帖子

你仔仔2年級? 你解釋得好詳細呀! 請問入明道後, 有沒有補英文, 我覺得可能未必要, 但想找外籍老師持續訓練ORAL及發音. 明道外藉老師是否得一堂每星期? THANKS
作者: Ling0426    時間: 13-7-18 08:51

想問下你仔仔讀咗一年後, 你覺得明道整體程度如何?
有幼稚園老師話明道呢兩年深咗好多, 小一要跟緊d, 如何果唔係好辛苦
因為囡囡只係讀普通幼稚園, 愉快學習, 所以并唔深, 有d擔心

作者: DENNISSON_NG    時間: 13-8-10 20:50

今曰收信!已編班了!
作者: Ling0426    時間: 13-8-10 23:09     標題: 回覆:DENNISSON_NG 的帖子

收信了,囡囡1B,你呢?

作者: DENNISSON_NG    時間: 13-8-10 23:20

好慘!識3個都不同班B D E C
作者: DENNISSON_NG    時間: 13-8-10 23:21

作者: maggiemmk    時間: 13-8-11 11:05     標題: 回覆:DENNISSON_NG 的帖子

我仲未收到信呀!!!

作者: Ling0426    時間: 13-8-11 11:40     標題: 回覆:DENNISSON_NG 的帖子

唔緊要啦! 唔同班都可以上來交流下

作者: DENNISSON_NG    時間: 13-8-11 17:11

ing0426 發表 13-8樣!11 1:40
唔緊要啦! 唔同班都可以上來交流下
當然可交流!但不同班功课是不一樣、因不同老师教!
作者: DENNISSON_NG    時間: 13-8-11 17:13

回復 maggiemmk 的帖子

maggie~ 你邊班?好想有同班
作者: janho    時間: 13-9-3 02:11

Dennisson, Ling,

Sorry, 好少入嚟,啱啱至睇到留言。
係呀,我個仔升咗2D班。

我個仔讀啟思,啲人成日覺得啟思好淺,上小學會好辛苦。但我個仔都ok, 喺託管班做哂功課,唔明果題就夜晚問我。
無補習,無任何學術性嘅課外班,亦無買課外練習俾佢做。
我覺得上堂專心已經好夠,而且平時嘅功課已經知道佢邊方面弱,
就可以針對弱果方面溫多啲。
結果4次考試都唔錯,都係全班第1或2名。

Mr. Mac教得好生動,我個仔好鍾意佢。
好似係每星期1至2次吧,佢全校咁多班都會教,所以都幾忙,haha~

作者: claytonhoho    時間: 13-9-3 13:59

你兒子好叻!! 那麼一年級都有名次? 都幾大壓力! 中英默是你同他溫, 定自己溫呢?

作者: Ling0426    時間: 13-9-3 16:40

多謝你回覆, 你個仔好叻呀, 肯自動自覺做功課, 成績又咁好

我都報咗託管班, 試一個學期先, 睇下可唔可行, 如果唔得再諗,

我收工帶佢返屋企成9點了, 所以冇可能返屋企先做

作者: janho    時間: 13-9-4 02:33     標題: 回覆:claytonhoho 的帖子

各班首3名、各級首3名、各科首3名都會公布名次,其餘名次則不公布。

1年4次考試,考試與考試之間有中英數3科的日常評估,而中英文的默書是包含在評估內的。英文額外有每學期3次的 Theme Dictation.  在範圍的20個vocab內抽默。

起初我有陪兒子温習的,到他熟習了模式之後便自己温,我則抽問。

每個小朋友都有不同的性格,所以温習模式也許各有不同吧。讓我們多留意自己的小朋友,再幫他們選擇適合的温習方法啦~

作者: janho    時間: 13-9-4 02:37     標題: 回覆:Ling0426 的帖子

要有心理準備,託管班是比較嘈吵的。小朋友要夠定力,才不容易被人影響。

我兒子喜歡坐到一角吃茶點才做功課,然後畫畫。有時看課室內的圖書。

功課量其實不多,1小時內應該可以全部完成。

作者: Ling0426    時間: 13-9-4 09:03

janho,
多謝你的回覆, 我之前問過你, 你講過託管班會吵

但係如果返去爺爺屋企又係吵,所以我賞試下, 囡囡都鍾意做功課, 但係定力就未必咁好

作者: claytonhoho    時間: 13-9-4 13:14

janho,

好似你兒子跑步幾叻嗎?  係出邊學定學校學? THANKS

作者: janho    時間: 13-9-4 21:49     標題: 回覆:claytonhoho 的帖子

咦,你知道我個仔鍾意跑步?

佢細個果陣,一見到大直路或上斜路時,就會好興奮咁跑。

4歲第一次參加過1公里慈善親子跑,竟然200隊中跑第15,所以知道佢係呢方面有少少天份。

自此我就俾佢參加多啲跑步比賽,玩之餘吸收經驗,同接受挫敗感。以前一直無上堂,亦無練習。今個暑假至開始學跑步,只上過幾堂咋。

作者: janho    時間: 13-9-4 21:53     標題: 回覆:Ling0426 的帖子

託管班應該會比爺爺家好啲,起碼無電視無玩具。
託管班有2班,可能會同我個仔一齊。

作者: claytonhoho    時間: 13-9-5 13:25

我在MING TAO WEBSITE見到你仔仔的相片, 參加比賽! 而品學兼優再有運動天份是好難得! 我仔返了幾天仍然表現得好開心! 所以我近日好多直資突然有位, 我也不為所動! 因為做父母當知道子女喜歡一間學校,無理由因為自己自私,想讀直資(少少感覺貴族學校),  而去轉校!

作者: janho    時間: 13-9-5 13:54     標題: 回覆:claytonhoho 的帖子

我嘅頭像阿仔3歲時影嘅,同依家仲係似樣?  Haha~

喺派位放榜前夕,我求天父派間適合嘅學校俾阿仔。結果第1志願嘅黄永樹落選,派咗第2位嘅明道。起初都有少少唔開心,但開學後阿仔好開心,讀書成績都ok, 所以我相信明道好適合佢。

作者: claytonhoho    時間: 13-9-6 13:35

janho,

同你抽獎選的第一同第二都相同, 但當抽中二, 我心滿竟然開心過中第一. 喊左出來, 可能早排壓力好大, 因為我同自己說中一同二先留在TKO讀, 第三就區外讀.

作者: Ling0426    時間: 13-9-6 13:59

回復 claytonhoho 的帖子

我第一,第二都係同你地一樣呀, 但係我抽唔中, 要叩門
經歷1個月的等待折磨

作者: janho    時間: 13-9-6 19:21     標題: 回覆:claytonhoho 的帖子

Clayton, Ling,

好開心你哋咁鍾意明道,希望你哋嘅小朋友都適應得好好啦~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5