教育王國

標題: 長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人 [打印本頁]

作者: emother    時間: 13-5-30 20:42     標題: 長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是其中一地方,車程不少於1.5小時。 若真要此長途跋涉,是否不值的留在此校讀? 我還是扣問門找間附近的津小?
請給意見,謝謝
煩惱人

作者: seamama    時間: 13-5-30 20:44     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

崇真是私小,你沒有參加大抽獎?

作者: nc2000    時間: 13-5-30 20:57

大仔每日來回車程2小時, 見佢真的很倦, 初小功課考試壓力不算大, 但因年紀小車程長對小朋友來說的確辛苦, 當升三年級以後, 功課量較多, 測驗, 考試的壓力較大, 還要每天坐一個多小時才能回到家中, 一個小孩早上6時多上校車直到下午4時多回到家, 還要做功課, 温習....經過這樣6年的上學生涯, 我會為細仔選就近入學為主! 只是個人意見, 可能有人認為坐個多小時校車是没問題的!
作者: momama    時間: 13-5-30 21:00     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

來回三個鐘,大人都辛苦啦

作者: emother    時間: 13-5-30 21:22     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

所以我想放棄,找間近些,但也不易

作者: Clearsky    時間: 13-5-30 21:32     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

作者: CMH    時間: 13-5-30 21:50

如果真係鍾意崇真,解決方法還有:(i)請工人每日接送,每程應該省30分鐘;(ii)搬往學校附近。
作者: sissysze    時間: 13-5-30 22:10     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

工人接送,信唔過

作者: hecabb    時間: 13-5-30 23:05     標題: 回覆:emother 的帖子

如果真係好鍾意間學校的話,我會搬近啲

作者: mokchingyin0910    時間: 13-5-30 23:06     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

太早起身真的很慘

作者: sbux    時間: 13-5-31 00:41     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

我番工一程75分鐘,大人都頂唔住。崇真附近都多樓,平貴都有,搬喇。當然,叩到好嘢放咗佢算

作者: evil    時間: 13-5-31 00:43     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

崇真好嗎?為何你情有獨中?

作者: momama    時間: 13-5-31 06:30     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

以前隣居入咗spcc,每日五點九起身,起碼四點半先返到屋企,你話小朋友仲有幾多個鐘又要去瞓?捱咗一年都係要搬!陰公,仲要小朋友學業唔理想,都唔知係本身能力未到,定真你太累冇時間體力讀書。

作者: 小曳人    時間: 13-5-31 06:43

好多學校有課後活動,多數無校車接送
你到時唔信工人都唔得!
三思!

題外話:小兒六歲,能夠帶工人陪佢去圖書館,要坐火車再行一段路,如果你唔信工人,咁孩子自理能力好唔好?佢帶工人又得唔得?唔好以為佢地好細,返學放學來回,應該叻過你信唔過嘅工人!

作者: miffy    時間: 13-5-31 08:06     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

作者: 魚王    時間: 13-5-31 08:11     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

若為spcc值得,崇真唔值得,除非搬。

作者: HaYi    時間: 13-5-31 08:34

其實TKO 出 YTM / SSP 的學校 都預左1小時車程左右, 我個仔都是, 冬天是辛苦的, 因7:00上車, 4:30下車, 同好多校隊選擇不到, 因要特別校車, 而此些校車未必有自己家的車站,

但我知好多人藍田都去祟真讀, 藍田去TKO 都是加多15分鐘左右, 所以我估TKO 都不少人在祟車讀. 睇下TT是否真的是你的cup of tea ..
作者: silvia_ng    時間: 13-5-31 10:18

崇真校網應該有得睇校車上車時間, 出年應該唔會好大出入架。同埋佢放學後仲有兩轉額外校車送返屋企, 唔洗另外比錢的(而家唔知有冇改)。

睇完再考慮吧! 可能唔會太耐呢! (額外校車車程會耐少少, 因為冇咁多學生, 可能兜路兜散d)
作者: silvia_ng    時間: 13-5-31 10:20

同你搵埋啦!

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... _pri_1351131182.pdf
作者: didiyu    時間: 13-5-31 10:27

崇真小學不是在太子MTR 附近嗎? , 坐地鐵由TKO 太子唔駛半個鐘呀, 點解要1.5h
作者: taktakchichi    時間: 13-5-31 10:38

didiyu 發表於 13-5-31 10:27
崇真小學不是在太子MTR 附近嗎? , 坐地鐵由TKO 太子唔駛半個鐘呀, 點解要1.5h
好大機會將軍澳係頭站, 仲要去埋觀塘, 黃大仙區接人.
不過就算淨係將軍澳, 如果都有幾個接送點, 咁已經去咗至少半個鐘

崇真"好似"近太子站, 但其實仲要行成15分鐘先到 (過咗警察遊樂會係仲要上個小山)

作者: 拾仔    時間: 13-5-31 10:44

死啦好輸祟真起邊度架???
好好架??
作者: 哈呣    時間: 13-5-31 10:49     標題: 回覆:taktakchichi 的帖子

崇真近石硤尾M丅R的

作者: evasoeeyy    時間: 13-5-31 10:53     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

崇真都要求學生參與課外活動,日日花兩,三小時來回車程,小孩大D,又會遲D訓,天寒地冬又要好早起身返學,樓主,如果可以的話,可以便搬近D,我以前都是住新界區,最後都決定搬回九龍,因為唔想大人,小孩辛苦,為左早起身而博鬥。自我申報,自已小朋友有此校offer. 亦看過校巴路線。如住西九四小,都好似7點幾上車。

作者: taktakchichi    時間: 13-5-31 10:56

哈呣 發表於 13-5-31 10:49
崇真近石硤尾M丅R的
石硤尾同太子行過去路程差唔多, 但由石硤尾站行過去, 要過較多碼路和經過舊區 (衛生較差)

作者: easybring    時間: 13-5-31 10:58

我見TKO 都有媽咪帶小朋友搭MTR番學.  搬屋是最好的, 但係今時今日經濟環境, 唔係人人可以咁順利.
作者: crazymum    時間: 13-5-31 11:16     標題: 引用:本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是

原帖由 emother 於 13-05-30 發表
本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是其中一地方,車程不少於1.5小時。 若真要此長途跋涉,是否不值的 ...
我c6正是崇真舊生,小學住沙田,仲要頭站上車,當時得一條獅隧,佢話ok

作者: kerkermui    時間: 13-5-31 11:19

crazymum 發表於 13-5-31 11:16
我c6正是崇真舊生,小學住沙田,仲要頭站上車,當時得一條獅隧,佢話ok

...

沙田去好近呀!我仔校車同TT一齊,行大埔道,20分鐘就到!
作者: happy_lavender    時間: 13-5-31 11:45

1.5小時車程確實太長,長期的話,小朋友真的很辛苦!

我都係住將軍澳(將軍澳站附近),久不久都會坐的士出尖咀或佐敦,需時不多於30分鐘,有時甚至20分鐘就到,花費百零;如果你搵到其他家長share,甚或輪流帶幾個小朋友返學,都可以諗吓!當然你要比較一下搭校車的價錢,但我諗由太子去將軍澳,應該要近兩千一個月吧?

假如有3個小朋友share,每次由一位家長接送,價錢如下:

HK$120/3 X 2程 = HK$80/day/child
當你每月返22日,即每月花費HK$1,760

即使是HK$150一程,每月花費也是增至 HK$150/3 X 2程 x 22日 = HK$2,200。
作者: solomonwong    時間: 13-5-31 11:48     標題: 引用:大仔每日來回車程2小時,+見佢真的很倦,+初

原帖由 nc2000 於 13-05-30 發表
大仔每日來回車程2小時, 見佢真的很倦, 初小功課考試壓力不算大, 但因年紀小車程長對小朋友來說的確辛苦,  ...
贊成

作者: ha8mo    時間: 13-5-31 11:52

作者: crazymum    時間: 13-5-31 13:20

kerkermui 發表於 13-5-31 11:19
沙田去好近呀!我仔校車同TT一齊,行大埔道,20分鐘就到!
因為頭站, 所以要足1個鐘...

作者: little_yolky    時間: 13-5-31 14:37

emother 發表於 13-5-30 20:42
本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是其中一地方,車程不少於1.5小時。 若真要此長途跋涉,是否不值的 ...
你就好啦, 入到崇真, 我阿囡waiting list咋。

作者: wongchunBB    時間: 13-5-31 15:12     標題: 引用:本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是

作者: emother    時間: 13-6-1 18:26     標題: 回覆:mokchingyin0910 的帖子

現决定讀間就近的津校

作者: cowboy2007    時間: 13-6-1 19:30     標題: 回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

派到讀間就近的津校真好,恭喜!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5