教育王國

標題: 請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答 [打印本頁]

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-27 15:57     標題: 請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答

1.請問學校派返黎果份地利公司書簿雜項訂購表,其中有個學生個人用品系咩黎咖??因為我仔已經系迦南讀過N1,如果系書包、水杯同盒仔、毛巾果D就應該唔再需要訂啦,如果唔需要果項,我系唔系應該直接系上面X左佢就得呢?

2.我見果張雜項訂購表已經有個電子條碼去7仔交錢,點解仲有張書簿雜費自動轉帳授權書嘅??咁到底應該授權佢過數定系去7仔交錢啊?

希望各位知道嘅媽咪可以解答

作者: 濼晴    時間: 13-5-27 16:23     標題: 回覆:KINKICHAN824 的帖子

7仔交錢只供交雜費  

學費每月 在銀行自動轉脹

作者: immama    時間: 13-5-27 16:30     標題: 回覆:請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答

樓主指學費自動轉帳授權外另一張授權書
其實我也有同樣疑問,打去問佢話用來交茶點等雜費,但我有兩點唔明
1. 點解茶點雜費上限要每月4千咁多
2. 唔明點解早成3個月搞自動轉帳

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-27 16:58

immama 發表於 13-5-27 16:30
樓主指學費自動轉帳授權外另一張授權書
其實我也有同樣疑問,打去問佢話用來交茶點等雜費,但我有兩點唔明
...

如果系茶點雜費,加埋學費每個月米要5千幾6千蚊??有無咁誇張啊??
作者: immama    時間: 13-5-27 17:13     標題: 回覆:KINKICHAN824 的帖子

末知幾錢架,確實費用之後再通知,但點解一早要set 定咁大銀碼既每月自動過數上限,仲要冇其他交費既option 呢?

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-27 17:23

回復 immama 的帖子

我啱啱問過啦,原來果份授權書系可以俾你選擇系7仔交定系過數咁喔~如果唔方便系7仔交,就填果份授權書過數咁樣咯,至於果個個人用品,我聽佢嘅意思就系D名牌,水杯同毛巾咁啦,個老師話每年都要換咖啦,咁即系一定要買啦:;pppp:

作者: himuimui    時間: 13-5-27 18:29     標題: 引用:回復+immama+的帖子 我啱啱問過啦,原來果

作者: Kristy-bb    時間: 13-5-27 18:54

唔該曬!咁我唔填雜費授權過數啦。七仔交也很方便呀,而且一年都係交兩次(上下學期)。唔明點解要填每月上限成四千的授權書
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-27 19:00

回復 himuimui 的帖子

我以為個書包系一樣嘅添,外面睇真系唔覺得有咩唔同

作者: immama    時間: 13-5-27 19:01     標題: 引用:回復+immama+的帖子 我啱啱問過啦,原來果

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-27 發表

我啱啱問過啦,原來果份授權書系可以俾你選擇系7仔交定系過數咁喔~如果唔方便系7仔交 ...
咁佢地份通告應該講清楚D,又話要全部交齊才能完成手續,搞到人都唔知可以有乜選擇

作者: MissMusic    時間: 13-5-27 19:11     標題: 引用:回復+himuimui+的帖子 我以為個書包系一樣

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-27 發表

我以為個書包系一樣嘅添,外面睇真系唔覺得有咩唔同
書包其實一樣!

只係上年剛剛轉了新款,再之前的pn的小朋友仲係用緊舊款書包,當佢地上k1咪好似換了書包咁囉!

你現在用緊果款,應該已經係新款,我相信下年k1都係哩個款!

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-27 19:24

MissMusic 發表於 13-5-27 19:11
書包其實一樣!

只係上年剛剛轉了新款,再之前的pn的小朋友仲係用緊舊款書包,當佢地上k1咪好似換了書包咁 ...

咁會唔會又多左個書包呢??因為有D小朋友唔系系迦南讀N1,系無書包咖嘛,佢而家呢D個人用品應該包埋書包咖啦,咁我地呢讀開嘅米又多左個書包咯??好迷啊~

作者: cutefok    時間: 13-5-28 11:33

KINKICHAN824 發表於 13-5-27 15:57
1.請問學校派返黎果份地利公司書簿雜項訂購表,其中有個學生個人用品系咩黎咖??因為我仔已經系迦南讀過N1 ...

我想同你地分享: 那學生個人用品喺包括以下:
書包(105)、簿套(20)、學生姓名標籤(20)、文件夾(30)、公文封套(30)、通訊袋(30)、毛巾(10)、小手帕(10)、毛巾盒(25)、水杯(25)、毛巾盒及水杯袋(30)、學生相片(20)、學生證(50),接送咭(50)

對我嚟講全部無用, 我同學校傾咗好耐, 揾埋校長先取到個list, 仲有字咭袋成50一個無必要囉, 讀一年都6個, 搶錢。

校長話, 佢地個list唔公開, 只要你同自己分校校長取就得, 跟住按自己須要買就得。

另外我無做自動轉賬, 我覺佢地真喺set得太高, 好唔安全, 我讀咗一年, 學費及車費都喺7仔交, 無問題, 唔一定要做自動轉賬。

如你地要k1升k2 list, pm 問我e 俾你地。

講真好嬲佢地明扼囉!

希望幫到你地啦!

作者: cutefok    時間: 13-5-28 11:35

KINKICHAN824 發表於 13-5-27 19:24
咁會唔會又多左個書包呢??因為有D小朋友唔系系迦南讀N1,系無書包咖嘛,佢而家呢D個人用品應該包埋書包 ...

唔洗迷路, 要問, 攪清楚就得啦!
作者: cutefok    時間: 13-5-28 11:37

immama 發表於 13-5-27 19:01
咁佢地份通告應該講清楚D,又話要全部交齊才能完成手續,搞到人都唔知可以有乜選擇

...

唔喺, 填咗自動轉賬就每月一號自動過數, 唔會有機會喺7 仔交。我可能喺全校唯一一個無做轉賬囉。
作者: cutefok    時間: 13-5-28 11:43

KINKICHAN824 發表於 13-5-27 17:23

我啱啱問過啦,原來果份授權書系可以俾你選擇系7仔交定系過數咁喔~如果唔方便系7仔交 ...

佢唔導你地囉, 咩叫每年要換, 無爛都都換, 咪即喺叫小朋友担新忘舊, 所以我同佢地傾咗好耐, 咬喺一輪, 佢地有個詳細list可提供選擇性買唔買, 佢博你地唔知就上當啦。

我啲bk媽媽group好多揾到二手, 9 月讀n都唔洗買咁多野!

仲有唔一定要著佢地啲襪,可著白色就得,我都豬咗,買咗3 對!

作者: chanwendy    時間: 13-5-28 11:44

其實我之前問過老師個人物品包咩, 主任都係答大概呢啲, 我都有講想唔要書包, 但主任話冇得退錢喎.  以前布書包好好多, 而家個新版書包又細, 根本連功課 file 都係緊緊放到, 派評估表時就屆住晒.
作者: immama    時間: 13-5-28 11:50     標題: 引用:+本帖最後由+cutefok+於+13-5-28+11:34+編

原帖由 cutefok 於 13-05-28 發表
咁呢D野只係比一次錢,點解要每月自動轉帳? 我唔明白啊!好亂!咁我去七仔交左錢仲洗唔洗填地利公司張自動轉帳啊?

作者: cutefok    時間: 13-5-28 11:52

chanwendy 發表於 13-5-28 11:44
其實我之前問過老師個人物品包咩, 主任都係答大概呢啲, 我都有講想唔要書包, 但主任話冇得退錢喎.  以前布 ...
佢扼你, 應該話佢想氹你俾錢, 我咩都唔買, 我連英文故事書都唔買, 相都唔影, 因影得好差!
作者: cutefok    時間: 13-5-28 11:55

immama 發表於 13-5-28 11:50
咁呢D野只係比一次錢,點解要每月自動轉帳? 我唔明白啊!好亂!咁我去七仔交左錢仲洗唔洗填地利公司張自動 ...

佢地做咗先無死囉, 因佢地會不停加學費, 我就喺覺佢地好亂, 所以唔做自動轉賬, 仲有可隨時唔讀, 如你想轉校, 咁佢又唔cut, 等等咪好"sit", 仲有佢條數咁大, 如俾咁多錢唔洗讀你囉, 總之我無做, 等佢月頭俾單去7仔交。

唔好填, 同佢講唔做自動轉賬, 堅持就得, 我喺版, 我都得啦!

作者: cutefok    時間: 13-5-28 12:01

講真我好耐無上bk, 就喺想話俾你地知佢地啲不當行為, 今日抽空上嚟, 佢地set明天deadline交回條, 但校長同我講有寬限期, 我講咗星期一先交, 因我會自己出去買書及取朋友俾啲書。

記著, 無用野喺可以唔買, 唔好信佢地, 我會再有進一步行動去投訴。
作者: chanwendy    時間: 13-5-28 12:14

書係 optional 買架喎, 除咗某啲迦南自製的如 k2-3 phonics 同數學籌外, 其他書可以用舊書或自己出去買.  so far 我其實都 ok 的, 只係覺得年年新書包同毛巾盒好浪費啫.  以前還好啲, 以前的書包係真係唔同 size 的, k2 的大過 k1 的, 自上年用咗呢款後, 就變咗 standard 了, 對 n1 而言又太大, 對 k3 來說又太細.  同埋我鍾意以前布書包多啲, 輕身啲.
作者: cutefok    時間: 13-5-28 12:36

其實我喺不滿佢唔俾個list, 要問好多次包咩, 每樣野幾多錢。跟住校長仲話個list喺個別要, 就問佢地取, 如果唔喺, 就唔會自動俾, 咁點解唔一次過派給家長自行睇吓須唔須要呢?而且, 點解以上有啲家長問, 老師就答喺一定要呢?

仲有買書, 我無問題, 佢自己正, 貴無問題, 但喺唔俾詳細清單喺一個問題, 如家長唔得閒問, 佢咪會買咗一啲不須要既野囉。

我打去問時佢地話, 諗住個書包用咗一年都舊, 咪換囉。我問番佢, 咁你有無諗過有啲小朋友喺唔洗換呢?佢唔識答我, 咁杯、盒, 水杯袋等。佢都答唔到。咁咪即喺靜靜地收咗錢先, 到家長收貨先知有啲野原來可以唔買囉

作者: immama    時間: 13-5-28 12:51     標題: 回覆:請各位小朋友系迦南讀過N1準備升K1嘅JMS解答

咁即係D幼稚園鼓勵小朋友k1-k3 年年轉校?!反正都要買過曬D野,年年唔同款新鮮D開心D喎!(講笑)

作者: zelta413    時間: 13-5-28 13:09

謝謝cutefok的資料,請問你的小朋友是讀那所分校的.
藍田那間說一定要自動轉脹呀...
作者: zelta413    時間: 13-5-28 13:14

回復 cutefok 的帖子

其實自動轉賬係我地授權俾佢,同信用咭轉賬唔同。
自動轉賬係可以我地要銀行停佢就停。而信用咭就唔係。
當然,起7仔交有7仔交好.

不過我覺得佢預設個係太大,實制上無咁嘅需要。

作者: 濼晴    時間: 13-5-28 14:10     標題: 回覆:zelta413 的帖子

我其實都係用緊自動轉脹 每月只過校車同學費

雜費我只交過兩次 上 下學期 $1*** 我去7仔交

我冇再交過咩特別費用再。。填表 係甘填 但如果有額外費用要收 學校一定會出通告 。。。。

總括黎說 我只每月交學費 校車 同 一年兩次雜費

甘因認個別家長啦 我認為讀書 間間 都會各有不同收 好多不同名目既錢 個人接受到就 OK 就算有學券既 都收好多雜項 連茶點費 都貴過人 但派餅 加南茶點又有粥 。。粉同其他 。。

佢地有點部份 例如生日會果點 係貴 但派回來既野 令 大人細路都開心 相比起 York zenith 佢已經冇甘 厄錢

同埋家長會時 已有講 番學socks 可穿 白色 你有權唔買 手巾 你亦有權 唔買 但學校用既 a4 folder 日日用  你唔用 一陣派回條番黎 唔見左 又賴 邊個呢

不喜物插

作者: cutefok    時間: 13-5-28 14:19

zelta413 發表於 13-5-28 13:09
謝謝cutefok的資料,請問你的小朋友是讀那所分校的.
藍田那間說一定要自動轉脹呀... ...

喺一定可以唔洗, kln tong
作者: hapi0511    時間: 13-5-28 14:19     標題: 引用:書係+optional+買架喎,+除咗某啲迦南自製的

原帖由 chanwendy 於 13-05-28 發表
書係 optional 買架喎, 除咗某啲迦南自製的如 k2-3 phonics 同數學籌外, 其他書可以用舊書或自己出去買.  s ...
上年我地N班開始時,學校主任話書簿雜費包埋一起,無得唔買書哦!唔要書都無得退錢架哦。

作者: hapi0511    時間: 13-5-28 14:26     標題: 引用:咁即係D幼稚園鼓勵小朋友k1-k3+年年轉校?!

原帖由 immama 於 13-05-28 發表
咁即係D幼稚園鼓勵小朋友k1-k3 年年轉校?!反正都要買過曬D野,年年唔同款新鮮D開心D喎!(講笑)

...
又講中哦,3月學校去旅行時同十幾個媽媽傾偈,除了一個未有學校收外,個個都走哦。隔離班又係。所以K1大把位。

作者: cutefok    時間: 13-5-28 14:29

不喜物插<--點會呢, 都喺大家分享姐!人人有權傾訴哦!

第二, 我只喺想同大家講出我自己既感受及揾到既資料姐, 好似"hapi0511" 話齋 "學校主任話書簿雜費包埋一起,無得唔買書哦!唔要書都無得退錢架哦"咁喺咪有欺騙呢???

仲有"zelta413 " 話 "藍田那間說一定要自動轉脹呀..."又喺咪有呢唔合理呢?

我問得好清楚, 而且本人有不同朋友分別讀緊, 另一kln tong, 藍田, 黃埔, 香港仔,中環, 小西灣, 我同本校校長講咗, 佢話個list唔會公開, 但可以叫我啲朋友問自己校長取, 咁即喺間間都得啦。

本人只喺對佢既行政有問題, 從來無講佢教學不好, 相反覺好好添, 其實大部分老師及校長都好好。

我只要求佢地開放個list俾家長去選買須要既野, 唔喺一個個家長咁打去問囉!而且個個老師主任答都唔同!另人有懷疑姐!

作者: hapi0511    時間: 13-5-28 14:31     標題: 引用:我其實都係用緊自動轉脹+每月只過校車同學

原帖由 濼晴 於 13-05-28 發表
我其實都係用緊自動轉脹 每月只過校車同學費

雜費我只交過兩次 上 下學期 $1*** 我去7仔交
襪同手巾仔係有講過。

作者: 濼晴    時間: 13-5-28 14:32     標題: 回覆:hapi0511 的帖子

佢一跌出學券 其實好多人 都會放位 如不是學券 問題 我會繼續留

作者: 濼晴    時間: 13-5-28 14:32     標題: 回覆:hapi0511 的帖子

哈 不過我都有幫學校買

作者: cutefok    時間: 13-5-28 14:34

hapi0511 發表於 13-5-28 14:31
襪同手巾仔係有講過。

我那間無講, 仲話一定要咖, 所以有買, 但今年唔買lu.
作者: kyowong    時間: 13-5-28 14:38     標題: 回覆:濼晴 的帖子

Same here!

作者: hapi0511    時間: 13-5-28 14:44     標題: 引用:哈+不過我都有幫學校買 +

哈 不過我都有幫學校買
我都有^^因為好得意~同埋人生第一套校服,一整套整整齊齊好開始嘛~~我會成套夏季+小手巾(有自己銹名架)放書包內留返俾佢做留念^^第時睇返好得意。

作者: 濼晴    時間: 13-5-28 14:50     標題: 回覆:hapi0511 的帖子

冇錯 同埋佢雜費裡 有埋 佢人生第一次開生日會 同第一次帶四方帽 畢業相 貴貴都比啦 有好多讀完 n班都冇架

作者: hapi0511    時間: 13-5-28 14:50     標題: 引用:Quote:hapi0511+發表於+13-5-28+14:31+襪同

我那間無講, 仲話一定要咖, 所以有買, 但今年唔買lu.
所以都真係有d野古古怪怪。所以我都同我老公講好彩有報其他:p, 個人不太喜歡呢間。

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 14:52

回復 濼晴 的帖子

其實其他果D我都接受到,但系如果年年系咁買書包,買杯買盒,我覺得好浪費,因為我仔果D野仲好新凈,可以唔買嘅我都儘量想唔買咯

作者: hapi0511    時間: 13-5-28 14:54     標題: 引用:佢一跌出學券+其實好多人+都會放位+如不是

佢一跌出學券 其實好多人 都會放位 如不是學券 問題 我會繼續留
學券有小小影響,但對我不大。我走一是因為想找好d既學校,二是咁有龍校或半龍都梗走啦,出面小一情況太慘烈啦:p

作者: cutefok    時間: 13-5-28 14:58

hapi0511 發表於 13-5-28 14:44
我都有^^因為好得意~同埋人生第一套校服,一整套整整齊齊好開始嘛~~我會成套夏季+小手巾(有自己銹名架)放 ...

我都喺自己繡名
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 14:59

襪我一開始都無買,其實又米白襪一對,就系多左只鴨仔咁大把,唔需要系佢到買啦

作者: hapi0511    時間: 13-5-28 15:00     標題: 引用:Quote:hapi0511+發表於+13-5-28+14:44+我都

我都喺自己繡名
我覺得呢樣好sweet,全世界獨一無二

作者: cutefok    時間: 13-5-28 15:02

KINKICHAN824 發表於 13-5-28 14:52
回復 濼晴 的帖子

其實其他果D我都接受到,但系如果年年系咁買書包,買杯買盒,我覺得好浪費,因為我仔果D ...

我就喺唔想買呢啲, 都喺好新及唔想浪費姐,所以問, 但個答案就喺

都用咗一年, 都舊咪要買囉

即喺無得選要買, 因佢無詳細例名, 我問番佢地, 咁你有無諗過喺有人唔須要, 點解唔俾人選, 佢話有得選, 咁點解唔肯俾詳細list, 佢話問咪俾, 即唔問唔俾, 就斬咗你一頸血都唔知囉

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 15:09

ME TOO不過只限第一學期夏天果套,冬天果套就懶左啦,無繡
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 15:12

睇黎我聽日都要問清楚園長先得,逼佢俾張list我
作者: cutefok    時間: 13-5-28 15:17

真心想幫大家 ~慳錢~ 之如, 唔好浪費, 及唔好教小朋友一放完暑假咩都新, 好唔環保呢, 我覺我已俾學校backlist, c6都驚亞仔會有不好對待, 但我只喺講道理, 我無講錯任何一樣及造搖
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 15:19

真心支持
作者: immama    時間: 13-5-28 15:48     標題: 引用:真心想幫大家+~慳錢~+之如,+唔好浪費,+及唔

真心想幫大家 ~慳錢~ 之如, 唔好浪費, 及唔好教小朋友一放完暑假咩都新, 好唔環保呢, 我覺我已俾學校backli ...
多謝你就真,分享比我地知嗰雜費list 包乜,講真,小朋友響佢度讀書,點敢追問或唔跟指示做,只是也想知道錢花在哪裡啫

作者: cutefok    時間: 13-5-28 16:02

immama 發表於 13-5-28 15:48
多謝你就真,分享比我地知嗰雜費list 包乜,講真,小朋友響佢度讀書,點敢追問或唔跟指示做,只是也想知道 ...

我咪就喺 "盆"死去問囉, 佢地就喺捉心理, 諗住家長唔敢或無時間問, 我點都抽時間問, 我打埋去supplyer添,

我問個公文夾喺乜, 佢地可以答我唔知, 因佢坐寫字樓, 唔知wo,

我覺這答案有病囉, 做supplyer可以唔知啲product喺咩, 勁!

仲有我問唔想喺佢度影相, 佢代學校答, 唔得學校唔準, 我即駁佢話, 我day one 報這學校佢無講明wo

佢地影得好差, 亞仔無望境頭, 成個身 "咩" 晒

我現在由hkd2,700 --->  減到只須俾 hkd2,144.5, 可能更少, 因中文轉咗版, 我問過教育出版社

作者: wong0723    時間: 13-5-28 16:16

cutefok,

long time no see. i met you at sam sir. my son studied whampoa cannan. the teacher is nice and allowed me not buy books and school bag. I think you need to communicate to the school. By the way the pinicpal at kln tong is not good. As i know she is come from whapmoa branch. She always black face to mama and student.
作者: wong0723    時間: 13-5-28 16:20

school uniform i rec'd from my friends and i brought socks from outsides. By the way, many mama did not know the details of misc fee. So you really help us to slove the problem.

作者: thythy    時間: 13-5-28 16:26

其實我無上BK既習慣, 但我小朋友都係讀緊KLN TONG CANNON, 上星期尾收到呢封信時,
即時諗:又要交錢? 乜之前唔係比左660留位費架咩?
而家又話5月29號唔交, 學位就由後備生補上?
通常呢D上學期既費用, 大約係暑假時先交, 而家5月咋, 我都覺有小小過份囉...

作者: DollyCC    時間: 13-5-28 16:29     標題: 回覆:KINKICHAN824 的帖子

買brother ptouch labeller,好方便,熨衫又得,整label又得

作者: cutefok    時間: 13-5-28 16:30

wong0723 發表於 13-5-28 16:16
cutefok,

long time no see. i met you at sam sir. my son studied whampoa cannan. the teacher is nic ...

hi hi hei hei ma???  I try to inform u but haven't yr no.  did u still have my email, u can let me know and keep in touch.  Yes, u told me before she from whampoa.  but so far ok for me as i direct bargain with her to receive the list, i also have the full detail list I can email to u.  Pls let me have email again if u want.

作者: DollyCC    時間: 13-5-28 16:30     標題: 回覆:wong0723 的帖子

agreex1000000

作者: MissMusic    時間: 13-5-28 16:31     標題: 引用:+本帖最後由+cutefok+於+13-5-28+16:03+編

已經影左相啦?

迦南的學生証相係用soft copy 放入電腦的學生証接送卡上,再製作,然後直接print 出來的!

到時你可能要交埋相片soft copy.

作者: thythy    時間: 13-5-28 16:33

仲有, 大家有無留意, AM CLASS 同 PM CLASS 上課時間係唔同架?

AM: 3 HOURS, PM: 3 1/2 HOURS

仲有小小不滿意既地方係我小朋友係搭校車的, 但以我所知搭校車既11:30已開始排隊出去上校巴.
咁其實合唔合情理呢?明明講番學時間係9:00-12:00, 日日放早半個鐘學小好多野...

作者: cutefok    時間: 13-5-28 16:36

thythy 發表於 13-5-28 16:26

其實我無上BK既習慣, 但我小朋友都係讀緊KLN TONG CANNON, 上星期尾收到呢封信時,
你邊間, 佢地可以遲交.

剛接到電話, 校長覆唔到我野, 話明早再覆我.  我話無所謂, 總之佢覆我遲, 我咪遲交張form 囉, 佢無我乎

哈哈, 可能今日及明日會好多家長問取list.

其實我打算作信進一步行動, 迫佢地下次要公開個list, 唔洗咁煩

作者: cutefok    時間: 13-5-28 16:38

MissMusic 發表於 13-5-28 16:31
已經影左相啦?

迦南的學生証相係用soft copy 放入電腦的學生証接送卡上,再製作,然後直接print 出來的! ...

soft copy 咪俾佢囉, 我問校長佢啲相要求幾多像數等, 我朋友是攝影師, 我上佢studio影到啱先收貨再print 出來, 一先都唔洗俾, 20 蚊都慳番
作者: cutefok    時間: 13-5-28 16:43

仲有呀, "課外讀物及活動教材"入面啲字咭包埋字咭袋, 唔喺個人用品到, 記住out出來, 50 一個紅、黃、藍三色各一, 咁就150啦, 一學期3個, 即一年6 個, 3 年就18個, 仲要年年加錢, 咁就無咗幾百啦
作者: wong0723    時間: 13-5-28 16:46

cutefok. yes . i am hei hei mama....here is my email a/c: [email protected]
keep in touch
作者: cutefok    時間: 13-5-28 17:02

wong0723 發表於 13-5-28 16:46
cutefok. yes . i am hei hei mama....here is my email a/c:  
keep in touch
I just sent the list to u, besides, I asked someone give me the Oxford story tree books, but missing one "The toy's party", can u help to ask someone can 2nd hand price sell to me.

many thx

作者: wong0723    時間: 13-5-28 17:17

i got that books. i can give you..coz some one will give me after i order the book
作者: cutefok    時間: 13-5-28 17:40

剛check 咗, 佢地俾個list既價錢同街價一樣, 無平過, 中文-生活學習套+延展, 出版社無俾街書局賣, 其他可在天利行訂, http://www.thlee.com.hk/news.php

Oxford story tree $33 本, Talk to Beeno (Talking Book) 3 $52, 同佢既價錢一樣

咁我唔同佢地買, 我自己訂
作者: cutefok    時間: 13-5-28 17:41

wong0723 發表於 13-5-28 17:17
i got that books. i can give you..coz some one will give me after i order the book

many thx HEI HEI mama
作者: DollyCC    時間: 13-5-28 18:42     標題: 回覆:cutefok 的帖子

其實書係同街價差不多,係自制教才同唔知咩雜費貴。

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 19:03

真系諗唔明點解一間口碑唔錯嘅幼稚園,D行政會混亂成咁,早知系咁我就俾阿仔讀嶺南好過,其實之前嶺南收左我仔,不過系下午班,所以無讀,而家有D後悔啦

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 19:23

cutefok 發表於 13-5-28 16:43
仲有呀, "課外讀物及活動教材"入面啲字咭包埋字咭袋, 唔喺個人用品到, 記住out出來, 50 一個紅、黃、藍三色 ...

其實字卡袋我用黎用去都系佢最初派果3個,之後派嘅我都無用過:;pppp:
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 19:28

DollyCC 發表於 13-5-28 18:42
其實書係同街價差不多,係自制教才同唔知咩雜費貴。

其實書同街價差唔多我都費事煩啦,同佢地訂就算啦,就系D雜費問題lo,其實唔系話唔捨得俾果幾百蚊啊,不過都要用得其所先得咖,我唔想用左呢幾百蚊,但系買返黎嘅可能系我個仔錯誤嘅價值觀,我唔想佢第日貪新厭舊同浪費lo
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 19:30

想問聲其實佢課外讀物活動教材嘅list同個人物品嘅list系米分開咖?

作者: cutefok    時間: 13-5-28 20:21     標題: 引用:回復+cutefok+的帖子 真系諗唔明點解一間

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-28 發表

真系諗唔明點解一間口碑唔錯嘅幼稚園,D行政會混亂成咁,早知系咁我就俾阿仔讀嶺南好 ...
我都有啲原因turn down咗其他offer

作者: cutefok    時間: 13-5-28 20:28     標題: 引用:Quote:cutefok+發表於+13-5-28+16:43+仲有

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-28 發表
其實字卡袋我用黎用去都系佢最初派果3個,之後派嘅我都無用過
一樣咪覺side囉,最好笑喺校長同我講以下:

校長:吓!你唔要字咭袋,咁啲字咭番屋企點算?
我:我開頭以為派咗,我就留啲咭喺屋企,再帶番學校等你地再俾新,但原來唔喺,只用橡筋cool住新帶番䊵。所以唔洗買。
校長:我地喺想方便你地帶出街,細細袋,去飲茶等嗰時拿出來睇。再問,咁你啲字咭點算呀,無袋?
我:請放心,我會處理,唔洗你操心,唔該我已有兩套,都覺太多,真喺唔想要。

以上對答,喺咪好攪笑呢!

作者: cutefok    時間: 13-5-28 20:30     標題: 引用:回復+cutefok+的帖子 想問聲其實佢課外讀

想問聲其實佢課外讀物活動教材嘅list同個人物品嘅list系米分開咖?
唔喺,喺一張過

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 22:33

講真果句我都唔會分開上下學期嘅字卡黎袋咯,都系數學還數學一疊,英文還英文一疊,中文還中文一疊咁咯,基本三個袋就已經夠曬,有多嘅我而家只系要黎裝下D立雜野出街
作者: cutefok    時間: 13-5-28 23:13     標題: 引用:回復+cutefok+的帖子 講真果句我都唔會分

講真果句我都唔會分開上下學期嘅字卡黎袋咯,都系數學還數學一疊,英文還英文一疊, ...
我直情齋放喺屋企,無用過,唔知要嚟做乜

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-28 23:20

作者: DollyCC    時間: 13-5-28 23:47     標題: 回覆:cutefok 的帖子

我都是,些字咭我放在膠籃,n班者,我無同佢温架

作者: naomiyyma    時間: 13-5-29 00:03

my son will join Cannan PN in coming sep, because i need to pay the
$660 deposit, i asked the school how much the miscellaneous fee is
and whether there are other fees other than school fee, they said they
will tell us on parent's day and they will not answer
each parent individually.  so i think the school is not so transparent,
it's just easy questions to answer.  i think they just expect parents to pay
as they are told.

my impression for the school overall is good but just the admin stuff
is not handled well.

in your case, forcing the parents to buy the school bag, stationery, socks, books
even if they don't need is not so good.  they should allow parents to choose
what they need.

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 09:21

回復 DollyCC 的帖子

我都無,只系佢派返黎果日我見到米問下佢咁咯,之後就放埋一邊啦

作者: bonbon1220    時間: 13-5-29 10:22

我有做村校既朋友話 , 呢d有分校既學校多數都好懶 , 幾間分校一次過訂晒唔洗煩 , 所以佢先唔比個list家長 , 如果有d人訂有d人唔訂 , 佢開左學又要分 , 如果有學生中途有野爛左 , 佢地又要家長再準備 , 可能學生多, 所以就迫人跟佢個套 , 咁老師煩小樣wo
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 10:58

回復 bonbon1220 的帖子

無錯啊,統一處理夠方便啊嘛,不過就難為左我地荷包啦!

作者: hapi0511    時間: 13-5-29 11:53     標題: 引用:回復+cutefok+的帖子 真系諗唔明點解一間

真系諗唔明點解一間口碑唔錯嘅幼稚園,D行政會混亂成咁,早知系咁我就俾阿仔讀嶺南好 ...
我今日接放學,好肯定11:42am我到學校時 d校車學生已開始準備上車,11:45踏出校門。他們無得一起唱goodbye song. 11:52校長才開始開咪講野。

作者: cutefok    時間: 13-5-29 11:58     標題: 引用:my+son+will+join+Cannan+PN+in+coming+sep

原帖由 naomiyyma 於 13-05-29 發表
my son will join Cannan PN in coming sep, because i need to pay the
$660 deposit, i asked the schoo ...
Agree, so must ask n clarify everything before pay. Dun trust as different branch different teacher different.  So just hard to tell them what u no need to buy!  Good luck!

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 12:39

我今日問過,佢地話可以減,仲俾左張list我睇,但系張list就唔可以俾我或者影相,話唔想要邊樣就同佢地講,到時"take"返出黎再俾錢,仲話校長會打電話俾我喔~
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 12:50

我想問個簿套,文件夾同公文封套系咩黎咖??我都好似唔見呢幾樣野嘅派過嘅?
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 12:56

我問佢地攞list,佢地唔肯俾啊,就咁俾我睇過下,但系就唔可以攞走咯,你可唔可以影你果張PM俾我啊??THX!!
作者: himuimui    時間: 13-5-29 13:05

作者: chanwendy    時間: 13-5-29 13:06

坐校車的同學都會唱埋 goodbye songs 先上校車的, 佢地大約 1145 開始出車, 其實大部份學校都係坐校車的先走的, 這不是迦南獨有的.

之前有家長話 am 同 pm 上課時間不同, 其實冇不同, pm 班 n1-k2 一樣係三粒鐘 4:15 放學, k3 就 4:45, 就係因為上多半個鐘, 所以 k3 先要返 pm.  如果讀 pm 的 n1-k2 而坐校車, 就要等埋 k3 放學先一齊走.

我其實只係唔想要書包, 毛巾盒同杯啫.  其他野我都 ok, 毛巾仔其實用一年都會爛架喇, 換過都合理, 書包杯同毛巾盒, 真係好難會爛.  我交咗回條, 某份書唔會買, 用返家姐以前的舊書, 剛留咗電話比老師, 希望可以減返書包, 杯同毛巾盒的錢啦.

九龍塘的校長係今年新轉過嚟的, 我都唔係咁鍾意, 感覺有啲笑面虎.  都係以前的羅校長好好多.
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 13:25

其實我唔抗拒幼稚園嘅野,但系唔想有重複咯,因為真系好浪費唔好意思,我英文唔好,所以用中文回覆你,希望你睇得明啦

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 13:27

回復 chanwendy 的帖子

但系地利公司果份野唔系寫到明唔會退嘅咩??個老師點答你啊?
作者: chanwendy    時間: 13-5-29 14:10

KINKICHAN824 發表於 13-5-29 13:27

但系地利公司果份野唔系寫到明唔會退嘅咩??個老師點答你啊? ...

你係咪指我話唔要書包, 毛巾盒?  我見樓上有 jm 話可以唔要嘛, 我諗住同老師傾吓先.  我細仔 n1 時就親身上地利影相同拎書包的, 當時我都冇要到奇趣袋同毛巾盒, 因為家姐已經有好多了, 當時佢 mark 住話我冇要, 係冇退返錢,  其實都唔係錢的問題, 只係我唔想咁唔環保咋.  我兩個小朋友, 如果兩個畢業後就有一共八個書包, 點處理呀?
作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 14:16

我都系咯,又系兩個,細佬都報左迦南9月開學啦,到時又多一份,好難搞~

作者: cutefok    時間: 13-5-29 14:26     標題: 引用:回復+cutefok+的帖子 我問佢地攞list,佢

原帖由 KINKICHAN824 於 13-05-29 發表

我問佢地攞list,佢地唔肯俾啊,就咁俾我睇過下,但系就唔可以攞走咯,你可唔可以影 ...
你俾email我,我e 俾你,這是k1升u2,唔好攪錯,仲有你想知咩喺公文夾等,我可whatsapp你,不過你要喺email俾電話我,如唔想唔緊要

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 14:32

已經PM左俾你,張list系K1升K2嘅??我諗出入應該唔會好大掛??

作者: cutefok    時間: 13-5-29 14:33     標題: 引用:Quote:KINKICHAN824+發表於+13-5-29+12:50+

原帖由 himuimui 於 13-05-29 發表
I think 簿套 for daily homework,文件夾 for grouping all homework and pass to parents as a set同公 ...
正確如下:
簿套~ 即手冊套、讀書報告簿套
文件夾~佢有個似紙又似膠,放咗啲做好工課既file,橙、黃色的
公文封套~喺個白色公文膠袋,有繩"橋",放評估表的

作者: cutefok    時間: 13-5-29 14:34     標題: 引用:坐校車的同學都會唱埋+goodbye+songs+先上

原帖由 chanwendy 於 13-05-29 發表
坐校車的同學都會唱埋 goodbye songs 先上校車的, 佢地大約 1145 開始出車, 其實大部份學校都係坐校車的先 ...
你都喺kln tong,會唔會一樣?

作者: KINKICHAN824    時間: 13-5-29 14:35

哦!咁我明啦,thx你啊!!!
作者: chanwendy    時間: 13-5-29 15:07

cutefok 發表於 13-5-29 14:34
你都喺kln tong,會唔會一樣?

我係九龍塘呀.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5