教育王國

標題: ** deleted ** [打印本頁]

作者: evacalbee    時間: 13-5-20 09:48     標題: ** deleted **

** deleted **
作者: evacalbee    時間: 13-5-20 09:49

今年果個似樣d
作者: silvia_ng    時間: 13-5-20 10:01

盡信書不如無書...呢d分都唔知憑咩去比, 得啖笑...
作者: sukitelfold    時間: 13-5-20 10:09     標題: 引用:盡信書不如無書...呢d分都唔知憑咩去比,+得

原帖由 silvia_ng 於 13-05-20 發表
同意!!! 但總有巿場,每年都熱賣兩、三萬本。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-20 10:10

都係果句, 得啖笑, no offence, 如果聖馬加利大係全港幼稚園之首, 我無言(唔係佢唔好, 唔係好成咁姐)
中學果個, 都好有趣(唔知點講好, "有趣"lor)
作者: taktakchichi    時間: 13-5-20 10:47

又係呢份所謂50強報告, 我之前過幼稚園排名已經覺得好笑 --- 聖三一堂幼稚園 (呢間聽講全年收各級插班)竟然排得高過KV同SC.....

如有冒犯, 在此先致歉.
作者: evacalbee    時間: 13-5-20 10:58

今年同舊年排名差好遠, 無理由一年變化咁大, 舊年求其, 今年似樣d, 都唔值得一信:;pppp:
作者: 四隻貓    時間: 13-5-20 11:12

"天主教聖瑪加利大幼稚園憑藉過去兩年升讀全港前50強小學的優異派位成績(2012年該校升小學生164人中有113人獲派top 50小學,占升小學生比例68.9%;2011年該校升小學生141人中有99人獲派top 50小學,占升小學生比例70.2%)力壓眾多競爭對手,榮登第一。"

派位.....講運氣同地區. 關競爭力咩事?
作者: HappyEE    時間: 13-5-20 11:20

睇下就算, 不需要認真
作者: taktakchichi    時間: 13-5-20 11:38

呢D評分, 只要你係中西區開間幼稚園, 只教幾個學生, 最好搵埋D父母仲有一定"分數"同家底, 咁呢幾嗰學生就算考唔到都唔會哌得好差, 呢間幼稚園一定可以連連Top 1.....

Top 50 小學, 頭嗰堆唔係一條龍就係有直屬Band 1中學, 根據升中派位表現俾分,排名又點會差呀!
作者: evacalbee    時間: 13-5-20 11:40

四隻貓 發表於 13-5-20 11:12
"天主教聖瑪加利大幼稚園憑藉過去兩年升讀全港前50強小學的優異派位成績(2012年該校升小學生164人中有113 ...

哈哈,可能計埋學校的運數,要搵埋麥00同蘇cfu評分先得。
作者: lugano    時間: 13-5-20 11:50

evacalbee 發表於 13-5-20 09:49
今年果個似樣d

同感, 今年分析精準很多

有趣分享, 望望個 URL link, 均用普通話英語式, 莫非出版社 Target Market 以內地家長讀者為主?     

(1) 幼稚園
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=youzhiyuan
YOU ZHI YUAN  ====> 幼稚園

(2) 小學排名
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=xiaoxue
XIAO XUE   ====> 小學

(3) 中學排名
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=zhongxue
ZHONG XUE  ====> 中學

作者: MrBeast    時間: 13-5-20 12:06

Data 不是舊年的嗎?點會是2014,極其量都只會是2013。
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 12:26

睇完只有兩個字......無聊.  
我不是ST. PAUL BOYS 打手, 但無理由排名咁低, 聖羅撤DPS 呢啲係香港人都知嘅名校..., .排名真係差到??

作者: 6321    時間: 13-5-20 12:32

Why St Cat kinder ranking are so different? Should both campus the same good?
作者: JL3    時間: 13-5-20 12:36     標題: 引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-05-20+發表

原帖由 sukitelfold 於 13-05-20 發表
2、3 萬本?

作者: taktakchichi    時間: 13-5-20 12:38

再睇下覺得可能係"香港地產推介2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強", 要入去呢D學校, 最好搬去間學校個區 (本書差呢句未講) .......
作者: CCYWP    時間: 13-5-20 12:51

Advertising !!!
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 13:01

41 校網有的歴史背景名校都不如啲TKO啲區校.....不如啲人唔好搬去41 校網......搬去TKO啦.
我無買個呢本巨著......因為無參考價值:;pppp:

作者: JL3    時間: 13-5-20 13:03     標題: 引用:再睇下覺得可能係"香港地產推介2014香港最

原帖由 taktakchichi 於 13-05-20 發表
再睇下覺得可能係"香港地產推介2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強", 要入去呢D學校, 最好搬去間 ...

作者: JL3    時間: 13-5-20 13:04     標題: 引用:41+校網有的歴史背景名校都不如啲TKO啲區校

原帖由 Twins-Baby 於 13-05-20 發表
41 校網有的歴史背景名校都不如啲TKO啲區校.....不如啲人唔好搬去41 校網......搬去TKO啦.
我無買個 ...

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 13:11

回復 Twins-Baby 的帖子

哦!  原來係想疏導人群. 唔好迫爆41
作者: JL3    時間: 13-5-20 13:16     標題: 引用:回復+Twins-Baby+的帖子 哦!++原來係想疏

回復 Twins-Baby 的帖子

哦!  原來係想疏導人群. 唔好迫爆41

作者: NewHand    時間: 13-5-20 13:20

lugano 發表於 13-5-20 11:50

好明顯係比強國人睇啦!  正常一個土生土張香港一睇就知道d資料有病啦!  上年哩間出版社連好多學校名都寫錯,資料搜集得咁差,仲夠胆出d所為學校50强,真笑死!
今年好dd,但仍然不知所謂!

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 13:20

呢本巨著係唔啱我哋睇架啦!  我會出本 "全港最混世巨著50強"  

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 13:23

我真係見識少...連榜上拔臣都未聽過.  呢本書.............勁
作者: CMFun    時間: 13-5-20 13:24

Twins-Baby 發表於 13-5-20 13:01
我無買個 ...

比您講左我想講個句。

間 41 區名校上年都同荃灣浸聯同級,今年《跌》到連尾都見唔到。
間出版社真勁!

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 13:26

Twins-Baby 發表於 13-5-20 13:20
呢本巨著係唔啱我哋睇架啦!  我會出本 "全港最混世巨著50強"

taktakchichi  你會唔好似呢本野咁, 第50位有好多個位嫁?  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 24 秒前
[color=rgb(153, 153, 153) !important]

唔會! 但我會有50 強之中嘅50強囉

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 13:28

CMFun 發表於 13-5-20 13:24
比您講左我想講個句。

真係想去信叫佢用啲名牌做調查嘅公司.  一陣樓市冧咗就要佢負責
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 13:30

樓主出吓聲回應吓好喎, 你一定有高見, 要同大家分享吓喎  
作者: happy_lavender    時間: 13-5-20 13:47

睇完笑吓就算啦!
作者: elbar    時間: 13-5-20 13:55

evacalbee 發表於 13-5-20 09:48
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=xiaoxue

無向各校索取資料即編製 學校排名指南被指唔準

真係有利可圖

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 14:04

elbar 發表於 13-5-20 13:55
無向各校索取資料即編製 學校排名指南被指唔準
另外LOUTS都出過, 但真係無咩用, 都係無咩資料可取, 連救恩都話係名校.   幾可有男女拔校長做過訪問?  幾時MARYNOLL, MARYMONT個校長答過佢哋啲問題?  無LOR?  慼咩話好了解到同人玩排名??  真係有無入去學校做實地考察先?  有無問吓用家FEEDBACK先?  一概而論?    算罷啦  :;pppp:
作者: taktakchichi    時間: 13-5-20 14:10

早排係圖書館借過一本睇, 彩虹村間日修小學都話係15大官津小學推介之一, 真係 O 嘴
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 14:12

我知你唔LIKE 本嘢, 所以咪問吓你唔LIKE 佢啲咩, 講出嚟笑吓囉, 同你係EK交手都有一段日子, 仲唔明你咩立場咩  
作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-20 14:22

點評taktakchichi  出番本叫 "EK 家長推介50強可能仲好賣", 板主諗下吖  發表於 20 分鐘前 刪除

你想我俾人豉椒炒魷, 係你都去使用意見叫國王出啦
作者: 猴子爸    時間: 13-5-20 14:42

我怀疑此作者是在约克幼稚园毕业的。约克出现在第17,19,36位。
作者: lugano    時間: 13-5-20 15:51

NewHand 發表於 13-5-20 13:20
好明顯係比強國人睇啦!  正常一個土生土張香港一睇就知道d資料有病啦!  上年哩間出版社連好多學校名都寫錯 ...

笑左

內地時有報道最勁就係山寨創作人攪品牌轉移, 什麼雪碧變雲碧, 什麼康師傅變康師傳

極有可能明年的排行榜會 Crossover 山寨創作出一些超級名校如拔沙, 聖保仁

註: 拔沙 ==> 萃+喇

註: 聖保仁 ==> 聖保羅+聖保祿+華+皇

作者: alanwong238    時間: 13-5-20 16:48     標題: 回覆:2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強

作者: meia    時間: 13-5-20 17:14

don't take it serious
作者: ANChan59    時間: 13-5-20 17:33

lugano 發表於 13-5-20 11:50
好有生意頭腦!
作者: yuenkw    時間: 13-5-20 18:31

出版商無同學校溝通、無訪問用家(家長),排名全屬閉門造車,笑完就算!
作者: ANChan59    時間: 13-5-20 20:50

elbar  今年此中學榜 男拔 排16, 應合你心水   

老友你搞錯了,有些學校是不應單看排名,6,16,26都冇乜意義。要細心分析及取捨。

例如,學校行雙課程,如何比較?在初高中離校往海外升學比率高於其他地區名校。
作者: dannyyau302    時間: 13-5-20 21:35     標題: 引用:盡信書不如無書...呢d分都唔知憑咩去比,+得

原帖由 silvia_ng 於 13-05-20 發表
無錯,當TBB劇集笑一餐便算

作者: ac917    時間: 13-5-20 21:51     標題: 回覆:2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強

各位高人,你地篤爆哂作者d野,咪啫係與港人為敵?如果佢呢本老點指南賣得,仲要九成以上屬國內尊貴嘅讀者,咁就真係幫到我地d小朋友,又幫到平衡各區入讀人數了!

作者: angelatjiu    時間: 13-5-20 21:59

回復 evacalbee 的帖子

yes,i think also

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 22:05

ANChan59 發表於 13-5-20 20:50
elbar  今年此中學榜 男拔 排16, 應合你心水   

佢哋咁認真考究人哋學校, 洗咩我哋在EK笑呢本嘢哇   
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 22:07

ac917 發表於 13-5-20 21:51
各位高人,你地篤爆哂作者d野,咪啫係與港人為敵?如果佢呢本老點指南賣得,仲要九成以上屬國內尊貴嘅讀者 ...
真係無你諗得咁徹底, 不如叫EK關帖, 少啲人知, 少啲競爭哇  
作者: ac917    時間: 13-5-20 22:25     標題: 引用:Quote:ac917+發表於+13-5-20+21:51+各位高

真係無你諗得咁徹底, 不如叫EK關帖, 少啲人知, 少啲競爭哇
我贊成關帖架

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-20 22:29

ac917 發表於 13-5-20 22:25
我贊成關帖架

作者: plato223    時間: 13-5-21 07:43     標題: 引用:41+校網有的歴史背景名校都不如啲TKO啲區校

我無買個 ...
Agree

作者: serinac    時間: 13-5-21 09:12     標題: 引用:+本帖最後由+lugano+於+13-5-20+15:59+編輯

原帖由 lugano 於 13-05-20 發表
你條穚好似幾 work wor。等我同啲 friend 唸吓先,係深圳搞两間聖保仁同拔沙幼稚園,仲要加PS相,大大張poster 貼係門口,話某某資深校長係股東,保証月收八千元人仔學費,都大把人排隊報名.......

作者: taktakchichi    時間: 13-5-21 12:35

Twins-Baby 發表於 13-5-20 22:29
我贊成關帖, 再加開一個"支持帖"

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-21 12:40

taktakchichi 發表於 13-5-21 12:35
我贊成關帖, 再加開一個"支持帖"
支持帖??  話真係無你諗得咁絕橋. 小心比人話你損人不利己. 話你黑心哇.  
作者: joyce919    時間: 13-5-21 12:59

唔好唔信ar,我剛才响一間學校嘅website見到 仲做pop up tim.
本校入選為2014香港最具教育競爭力小學50強........................
作者: taktakchichi    時間: 13-5-21 13:01

Twins-Baby 發表於 13-5-21 12:40
支持帖??  話真係無你諗得咁絕橋. 小心比人話你損人不利己. 話你黑心哇.   ...
反正都唔會做, 講吓啫.
係都整個 BK/EK 強國板, 再 Post 係嗰度 (係咪更加黑心呢)

幣啦, 唔知咁樣講完之後會唔會被人低調通輯呢?

作者: taktakchichi    時間: 13-5-21 13:04

不過真係有D奇怪, 點解呢2日同時個個EK討論區都有個帖關於呢份咁o既告?
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-21 13:13

taktakchichi 發表於 13-5-21 13:04
不過真係有D奇怪, 點解呢2日同時個個EK討論區都有個帖關於呢份咁o既告?
可能咁啱呱  
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-21 13:17

taktakchichi 發表於 13-5-21 13:01
反正都唔會做, 講吓啫.
係都整個 BK/EK 強國板, 再 Post 係嗰度 (係咪更加黑心呢)
唔會咁嚴重痳?    唔通有打手外, 仲有大內密探?!
真係唔知大陸同胞有無啲學校討論區呢?

作者: lymchau    時間: 13-5-21 13:18

聖馬加利大係全港幼稚園之首?????? No comment!
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-21 13:36

lymchau 發表於 13-5-21 13:18
聖馬加利大係全港幼稚園之首?????? No comment!
住港島會揀聖公會, 或者係ST. PAUL, ST. STEPHEN......多喎  
作者: taktakchichi    時間: 13-5-21 13:50

剛看到一個EK家長資料, 竟然葵青區有間地區名校(小學)攞呢個報告做校網Pop-up..... 真係.......
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-21 14:00

lymchau 發表於 13-5-21 13:18
去報九龍啲學校....真係唔會有人識呢間, 因為好多都會識我講嗰幾間.  聖馬加利大都係小人揀, 因為如你所講無咩BACK UP.......真係點會成為之首呢??? 我真係諗唔到咩原因, 真係我無咁嘅超人智慧.  
作者: lymchau    時間: 13-5-21 15:14

So, I think this report should be for reference only.  If this is your school, you must say Yeah! If not your school, no need to consider lor!
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-21 15:16

lymchau 發表於 13-5-21 15:14
So, I think this report should be for reference only.  If this is your school, you must say Yeah! If ...
真係想有一本有啲權威的著作就好了.
作者: sukitelfold    時間: 13-5-21 15:27     標題: 引用:剛看到一個EK家長資料,+竟然葵青區有間地區

原帖由 taktakchichi 於 13-05-21 發表
剛看到一個EK家長資料, 竟然葵青區有間地區名校(小學)攞呢個報告做校網Pop-up..... 真係.......  ...
睇咗!爆趣,10000•••個趣。

作者: ha8mo    時間: 13-5-21 15:30

作者: taktakchichi    時間: 13-5-21 15:35

可能係"別人笑我太瘋顛, 我笑他人看不穿".
我膚淺啫 ...
作者: sukitelfold    時間: 13-5-21 15:39     標題: 回覆:taktakchichi 的帖子

膚淺x2

作者: yuenkw    時間: 13-5-21 15:43

不知是否出版社的贊助商之一!
作者: sadsam    時間: 13-5-21 15:48

ha8mo 發表於 13-5-21 15:30
各取所需:

http://www.lingoi.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=463:2014-50&catid= ...

宜家D學校咁攪笑既?!!!!
作者: yuenkw    時間: 13-5-21 17:50

唔熟YL區,真係未聽過呢間小學。
作者: ANChan59    時間: 13-5-21 18:07     標題: 引用:各取所需:http://www.lingoi.edu.hk/index

原帖由 ha8mo 於 13-05-21 發表
各取所需:

http://www.lingoi.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=463:2014-50&catid= ...
Oh, my God!

作者: yuenkw    時間: 13-5-21 18:24

ha8mo 發表於 13-5-21 15:30
各取所需:

http://www.lingoi.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=386:2010-2012&catid=82:2012-10-19-01-39-17

sorry 我唔熟元朗,請問呢間小學升中是否算理想?

作者: evacalbee    時間: 13-5-21 18:48

咁學校有機會賣下廣告,吸引多d人選佢,都無可厚非嘅
作者: dannyyau302    時間: 13-5-21 20:34     標題: 引用:咁學校有機會賣下廣告,吸引多d人選佢,都

原帖由 evacalbee 於 13-05-21 發表
咁學校有機會賣下廣告,吸引多d人選佢,都無可厚非嘅
入唔到50強班小學,難道師生們會帶點遺憾嗎?睇完這個計分作排名,可列入玩嘢忙蝦碌爆趣劇

作者: evacalbee    時間: 13-5-21 22:09

dannyyau302 發表於 13-5-21 20:34
入唔到50強班小學,難道師生們會帶點遺憾嗎?睇完這個計分作排名,可列入玩嘢忙蝦碌爆趣劇

...
其他學校遺唔遺憾係兩回事,好似小朋友考豬肉奬,其實意義都不大,志在人有我有。

其實好多人住果個校網,都未必知咩學校係好。一click入學校個website,見到嘩50强,好似好勁喎。名校梗係唔在乎呢d無認授性的虛名,但一般學校,有得賣廣告喎何樂而不為。唔係個個上ek,又好似你地咁心水清嘛。

作者: ATMW227    時間: 13-6-3 12:49

書局都有呢本書買,冇記錯舊年都有出,仔細看一看,有些舊年排350名以外,今年入100強,好好笑,其實學校不須要排名,分到BAND ONE A , BAND ONE B ,BAND ONE C ........等等已好足夠,排名冇意思,期望將來有本忠實的書出
作者: carchu12    時間: 13-6-3 13:13

屯門區既順德聯誼會幾間及保良局幾間小學,竟然不及道教青松及拔臣﹖﹗他們只各得一間入圍﹖﹗
算吧啦﹗

都好既,比強國人知,拔臣及青松道都好好,等佢地去追,留返其他保記及順德既比我地吧﹗

作者: Whitepine    時間: 13-6-3 13:21     標題: 回覆:2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強

我都係得啖笑!

作者: carmenchan922    時間: 13-6-3 13:29     標題: 引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-05-20+發表

原帖由 sukitelfold 於 13-05-20 發表
很同意,他们評分的準則都不同!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5