教育王國

標題: 阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助? [打印本頁]

作者: RainyDay    時間: 13-5-9 00:27     標題: 阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

阿仔而家中三, 今日去佢學校見到佢d同學高佢成個頭,阿仔自己都好擔心, 想問食鈣片有無幫助,邊隻牌子好d?

作者: 小伊    時間: 13-5-9 00:47     標題: 回覆:RainyDay 的帖子

咁佢daddy同你高唔高?

作者: RainyDay    時間: 13-5-9 01:59     標題: 回覆:阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

高,有178cm, 但我矮

作者: 26102007    時間: 13-5-9 07:24     標題: 引用:阿仔而家中三,+今日去佢學校見到佢d同學高

原帖由 RainyDay 於 13-05-09 發表
阿仔而家中三, 今日去佢學校見到佢d同學高佢成個頭,阿仔自己都好擔心, 想問食鈣片有無幫助,邊隻牌子好d ...
阿仔而家幾高?

作者: Yanamami    時間: 13-5-9 10:56

Mami高度影響大d。。。早睡早起、均衡營養、拉拉筋。。。
作者: hw1115    時間: 13-5-9 11:18

RainyDay 發表於 13-5-9 00:27
阿仔而家中三, 今日去佢學校見到佢d同學高佢成個頭,阿仔自己都好擔心, 想問食鈣片有無幫助,邊隻牌子好d ...

食鈣片多都有機會生石 wor.

作者: RainyDay    時間: 13-5-9 11:34     標題: 引用:Quote:原帖由+RainyDay+於+13-05-09+發表阿

原帖由 26102007 於 13-05-09 發表
阿仔而家幾高?
大約150度

作者: jaci    時間: 13-5-9 11:41

佢開始發育未呀
作者: RainyDay    時間: 13-5-9 12:04     標題: 引用:佢開始發育未呀

原帖由 jaci 於 13-05-09 發表
佢開始發育未呀
點睇到係開始發育?佢係肥肥地個隻個胸部好似女仔咁。

作者: RainyDay    時間: 13-5-9 12:05     標題: 引用:Quote:RainyDay+發表於+13-5-9+00:27+阿仔

原帖由 hw1115 於 13-05-09 發表
食鈣片多都有機會生石 wor.
我就係驚,但又驚佢吾夠鈣所以吾長高,好擔心佢好似我d阿哥咁矮

作者: jaci    時間: 13-5-9 12:09

RainyDay 發表於 13-5-9 12:04
點睇到係開始發育?佢係肥肥地個隻個胸部好似女仔咁。

若果開始發育, 會生鬚和長毛毛
作者: 26102007    時間: 13-5-9 12:18     標題: 回覆:RainyDay 的帖子

如太擔心,係體檢時同醫生講,睇下駛唔駛照骨齡

作者: hw1115    時間: 13-5-9 12:26     標題: 回覆:RainyDay 的帖子

你把你先生同你的高度加埋加13再除2等於你阿仔的高度(大約)。

如果係女仔就減13。

PS:我唔知有冇記錯。

作者: aa06    時間: 13-5-9 12:30

回復 RainyDay 的帖子

你有幾高? 不過不用怕, 這個暑假多打藍球, 多游水, 我識一個男仔, 中三時好矮, 中六時有五呎十一吋, 你仔仔可能未發育吧!
作者: 小伊    時間: 13-5-9 15:40     標題: 回覆:aa06 的帖子

不過外甥又多似舅。可以做的不外乎飲食均衡,多做運動,一切隨天罷。高矮都好,引導小朋友接受自己。

作者: hugub    時間: 13-5-9 15:58

食田七粉,多飲奶...  3個月食一次田七粉,每次連食三天,每天早上食半茶匙... 只連食3天就停...我囝work呀..見親d朋友都話佢高左好多
作者: sheenaho    時間: 13-5-9 18:54

回復 hugub 的帖子

請問邊隻田七粉 ?
作者: aa06    時間: 13-5-9 19:11

請問田匕粉那裏買? 是生田匕還是熟田匕? 每次食幾多份量? thank you.
作者: suemei    時間: 13-5-9 22:36

早睡早起,充足睡眠係關鍵,如想補充鈣,何不試多飲鮮奶或自己煲多D豬骨湯飲?
作者: TINGMUM    時間: 13-5-10 10:05     標題: 回覆:RainyDay 的帖子

去成长醫生度照骨靈会知孩子仲有幾多 高的空间。

作者: yannaa    時間: 13-5-10 11:01     標題: 回覆:阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

打藍籃球高得好快

作者: 猴子爸    時間: 13-5-10 11:39

回復 yannaa 的帖子

是的,大蓝球,游自由式,对长高最有帮助。吃方面,做完运动,自然会多吃东西,骨架也会变得不同了。最好都是不要吃什么补品,营养素之类的东西,怕以后得不尝失,因为始终有点打乱自然生理规律的感觉。

作者: nc2000    時間: 13-5-10 23:57     標題: 引用:去成长醫生度照骨靈会知孩子仲有幾多+高的

原帖由 TINGMUM 於 13-05-10 發表
去成长醫生度照骨靈会知孩子仲有幾多 高的空间。
邊d係成長醫生?點睇骨齡仲有幾高?請指教

作者: summ200    時間: 13-5-11 11:37

我姪仔F.4果時都仲好矮得5尺1-2左右,睇醫生都話佢發育遲,但發育後真係高得好快,現在F6有5尺8,9,佢一向有打藍球
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 13-5-11 11:53     標題: 回覆:RainyDay 的帖子

中三學生每年仍然有政府提供學童身体檢查,你地有冇参加?佢地會幫小朋友量高量重,睇吓小朋友係咪响生長缐范圍入面,如果跌出缐會轉介專科跟進。高矮其實同遺傳極有關連,如果年纪细時已熟偏细,可以找醫生跟進或打针增高,你仔仔都唔算太矮,應該仲响生長缐范圍内,而且青春期仲會再高。

作者: 黃巴士    時間: 13-5-11 12:09

請教: 是打什麼針??
作者: benny2014    時間: 13-5-11 16:05

我覺得順其自然比較好,如果佢係屬於高既人,就一定會長高,只是遲早的問題。
相反,如果佢不屬於身材高的人,夾硬拉也拉不高。
最重要是身體健康,不要過肥或過瘦。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 13-5-11 18:30     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

打針其實係幫小朋友注射生長激素,通常在年幼時已發現小朋友脱離正常生長范圍,經醫生檢查確定個子偏小後可考慮注射,不過最终成效要看個別小朋友,通常長大後會比之前高幾cm或追回同龄小朋友,而注射要年纪越细越有效,一般會在初小階段,而且费用昂貴,要每天注射及持續兩三年,所以要考慮清楚。
運動對身體的確有益,不過很多人以為打籃球之類運動會幫助長高,但研究已証明沒有直接關係,反而生長荷爾蒙一般在晚間生長,作息定時,早睡,對長高會有幫助,所以初中發育期青少年盡量唔好比佢地太夜訓。

作者: vincher    時間: 13-5-12 16:55

变聲未(代表正發育)?听說变声後2年内会标高,趁黃金期,早睡十多吸收鈣!鈣質,都係從食物入手!豆腐,豆漿,芝士。。。。。。当然男比女好:约2O歲前仍可長高,只是慢和小小長高而已!
我唔夠五呎,老公约160cm..現在小儿中二,约162cm...自小他游泳十跳繩!初中:打籃球十跆拳道(拉筋对長高有邦助)。。。。。。
他自小飲牛奶每日一杯,又常吃芝士,我觉得有邦助!(虽然有些文章指牛奶不适合人喝,无法啦!他不肯喝豆漿!)
作者: Chunyan    時間: 13-5-12 16:57     標題: 回覆:阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

個人覺得保充濟不可亂食。
多曬太陽,幫助吸收鈣。
多做運動,跳躍多點。

作者: vincher    時間: 13-5-12 17:11

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

我也認同早睡+食物好紧要!我细个夠游泳+跳繩,咪又係矮duck duck...细个冇吸收食物鈣質,母親超的骰!
作者: aa06    時間: 13-5-13 14:56

回復 vincher 的帖子

你仔仔的身高不錯,請問小學時跳繩是否每天跳,每次跳幾多下.另外你仔仔早睡嗎? 幾多點睡覺.
作者: vincher    時間: 13-5-13 17:46

回復 aa06 的帖子

由细到大,我最擔心他身高!生囡,我會冇甘大壓力!遺傳呢家野,吾講得少,我矮,妈妈更矮,舅父也很矮!外甥多似舅,便...因此我儿小学通常9:30上床...听說跳繩比游泳更能对身高有邦助,所以從小学1年級起参加跳绳班,中間停了一年,每星期一次,每次1.5小時...暑假没有,迫他每曰跳500下!其實打籃球,排球,也因為经常彈跳,所以对身高有助!中学因应付功課、小測,但也要他10:30前上床!幸好,他通常上床後15分钟內便入睡!記得從天然食物吸取鈣,也好重要!

作者: vincher    時間: 13-5-13 17:51

補充:試过有几个月最勤力跳绳,除一周一次訓練班,每晚温書打瞌睡,叫他跳一至二百下
作者: ha8mo    時間: 13-5-14 10:50

作者: TINGMUM    時間: 13-5-14 14:14     標題: 回覆:nc2000 的帖子

我女是睇鄭碧纯醫生,同時又去了BK jm介绍專家,結果一致,我女骨龄比把真實年紀大,只有3至5cm增长空间,至於是3cm還是5cm, 要靠女自己最后的努力,激素针对女己不適用。

朋友说余則文醫生都睇兒童成长科的。

作者: aa06    時間: 13-5-14 15:34

回復 TINGMUM 的帖子

你囡囡現在多大?有幾高? 不過我覺得女孩子有5呎以上也可以了,因為打激素針對身體不好,無謂博了.
作者: TINGMUM    時間: 13-5-14 15:39     標題: 回覆:aa06 的帖子

13歲,148cm

作者: aa06    時間: 13-5-14 15:48

也不是太矮, 來了月經嗎? 如果未, 還有上升的空間, 據說身高主要來自遺傳, 你和你先生高嗎? 如果高,不用擔心.
作者: TINGMUM    時間: 13-5-14 15:56     標題: 回覆:TINGMUM 的帖子

其實幾年前我就開始搞女女高度問題,亦看了不少中西醫,只欠未打生長激素,拖至lasy year, 決定幫女打,但醫生都反对,太迟了。

她遺傳身高本身應幾高的,不知為何一直很細粒?

作者: aa06    時間: 13-5-14 16:05

是否睡得太遲? 據報導在晚上9-11時會分泌生長激素.所以想增高,要在11時前上床.
作者: TINGMUM    時間: 13-5-14 17:09     標題: 回覆:aa06 的帖子

是呀,以前小学時一直因功课睡得少食得少。
M11歲己有,雖醫生检查一切正常,我仍要女每天吃钙片加D3,常打蓝球,星六日早睡。飲食亦注重健康左。做最后努力。

作者: kk1186    時間: 13-5-14 20:11

我的囡囡又是13歲, 只有150cm高, 體重只有34kg, 未來M, 今年只高了1cm, 她做功課慢,常做至12點, 六點多又要起床了,又很偏食,所以瘦又婑.請問你的囡囡有幾重?今年高了幾多? 你和你先生有幾高?

作者: TINGMUM    時間: 13-5-15 11:12

回復 kk1186 的帖子

你不用擔心你女女的情況, 起碼你女未有M, 估計骨齡不大, 仲有好多長高空間.  有時長高前會有一段停長時段, 跟住再標高.  我女來經己2年, 2年間高度都有10CM以上的增長. 所以你女來經後的兩年仍有空間長高, 情況是樂觀的.

作者: LLMUMMY    時間: 13-5-23 22:12

男仔可以高到幾歲呢?
作者: jellyfish1989    時間: 13-5-24 10:43

nc2000 發表於 13-5-10 23:57
邊d係成長醫生?點睇骨齡仲有幾高?請指教

看兒科先,寫紙照X ray bone age,如果骨齡細過真實年齡,即不用擔心,仲有機會高,之後再抽blood,驗內分泌之類,一切正常就只有等,醫生Check 住幾時發育。我個仔試埋入院check男性荷爾蒙。一切正常,無乎了。而家13歲143cm,我仲驚。
作者: hugub    時間: 13-5-24 10:54

yes, 食半茶匙粉後再飲水
作者: Snowydiamond    時間: 13-6-1 18:30

我有一教游水家長講,發育期不要讓仔女游碟式會阻礙長高。另除食鈣外,還要吸收鎂才有助骨骼成長
作者: Chunyan    時間: 13-6-2 11:14     標題: 回覆:阿仔中三仲係好矮,食鈣片有無幫助?

香港人一般都足夠營養,而且過多。
試試足夠睡眠,多運動,多曬太陽

作者: leng1999    時間: 13-6-2 13:01     標題: 回覆:RainyDay 的帖子

試下炖田七比佢吃

作者: 叮噹2000    時間: 13-6-3 00:13

回復 leng1999 的帖子

怎樣炖田七 ?
作者: tracy668899    時間: 13-6-3 22:06     標題: 引用:Quote:nc2000+發表於+13-5-10+23:57+邊d係

原帖由 jellyfish1989 於 13-05-24 發表
看兒科先,寫紙照X ray bone age,如果骨齡細過真實年齡,即不用擔心,仲有機會高,之後再抽blood,驗內分 ...
你好,我仔仔又係好矮又瘦,好擔心,全級最矮。今年就黎12歲(8月生日)得24kgs 132cm。本身有頗嚴重濕疹,成日瞓得好差,對奶類敏感,又吾游得水。因為已跌出生長線,而家要每半年檢查一次。我重有乜野可以做到? 我想比魚油丸同鈣片比佢食,吾知有冇用

作者: TINGMUM    時間: 13-6-4 12:18

回復 tracy668899 的帖子

我仔一樣有嚴重濕疹和鼻敏感, 很影響睡眠.

我做甘的是:
*要他多做運動, 身體好, 濕疹和鼻敏感會減退些
*自小只用QV BATH OIL或清水沖涼, 不用其他SOAP.
*習慣日日洗鼻
*家中工人要清理仔睡房乾淨及不可有毛公仔, 家居清潔好重要
*改善飲食均衡
*食維他命
*等等

想高就要骨齡不可增長快, 多睡多運動, 身體健康最重要.

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-4 13:18     標題: 引用:Quote:原帖由+jellyfish1989+於+13-05-24+

原帖由 tracy668899 於 13-06-03 發表
你好,我仔仔又係好矮又瘦,好擔心,全級最矮。今年就黎12歲(8月生日)得24kgs 132cm。本身有頗嚴重濕疹, ...
生長速度各人不同,我的煩是他過快,特別是中一,十三歲已170cm 近200磅,44號鞋,身型似爸爸,但高度已超越我們,長期控制飲食,但近年食量驚人左,少吃零食,少飲汽水,最大問題不愛運動,好彩還肯步行

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-4 18:33

這個暑假一定更增長,在校有些同學在他心口,但隔離班同學更勁已近六尺了,都是適齡學生,高不擔心,只怕他體重再上升,他已不能再用半碗飯滿足到他了
作者: tracy668899    時間: 13-6-4 18:51

安格斯媽媽 發表於 13-6-4 13:18
生長速度各人不同,我的煩是他過快,特別是中一,十三歲已170cm 近200磅,44號鞋,身型似爸爸,但高度已超 ...

嘩~ 我地兩個仔仔只差一歲, 但差得咁遠 高差成32cm, 體重可以1開4, 你話兩個加埋除返2, 你話幾好呢~
不過我真係好擔心, 咁細粒返中學實比人笑, 我怕佢自尊心極低呢~

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-4 20:14     標題: 回覆:tracy668899 的帖子

快慢有別,想當年我自己中二1米6x,我高男同學成個頭,但半個學期他已長高我成個頭,未發育姐,上中學唔會只得你小朋友細少的,我仔有個同學大他一年都係1米4,其實好平常不用太擔心

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-4 20:33     標題: 回覆:安格斯媽媽 的帖子

我只知千萬不要幫在發育時期女減肥,我識兩個女都在中一減肥,一個阿媽搵醫生幫忙,另一個因被同學笑而減,兩個女父母兄弟妹都偏高,但他們長大後只有1米5左右,成長期必需營養均衡,不可過量或減食

作者: leng1999    時間: 13-6-5 13:23

回復 叮噹2000 的帖子

大概1-2粒+$15豬肉 加2-3碗水,隔水墩 1-2鐘 OK。分2-3次喝。
作者: chatroom台長    時間: 13-6-6 16:58

我女8月14歲還未黎m, 是否不正常 ? 但其他正常高156cm, 100lbs左右, 胸已經發育同有體毛.
作者: picture    時間: 13-6-6 19:19     標題: 引用:你把你先生同你的高度加埋加13再除2等於你

原帖由 hw1115 於 13-05-09 發表
你把你先生同你的高度加埋加13再除2等於你阿仔的高度(大約)。

如果係女仔就減13。
use cm for this formula

作者: hw1115    時間: 13-6-6 20:28     標題: 回覆:picture 的帖子

係呀!

作者: chatroom台長    時間: 13-6-7 12:56

回復 chatroom台長 的帖子
TINGMUM,

謝謝回覆

作者: CherryLoMa    時間: 13-6-8 23:08

作者: awah112    時間: 13-6-9 20:46

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-9 22:29

回復 awah112 的帖子

有個笑話升小一被茶客問升邊間中學,永遠比同齡高半個頭,童鞋記憶中好似在小二,已經是36號了

作者: awah112    時間: 13-6-9 22:31

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-9 23:02

回復 awah112 的帖子

不只長還很厚肉,堂兄46號,他應該追得上,腳掌小腿比爸爸長一節
作者: TINGMUM    時間: 13-6-10 13:27     標題: 回覆:安格斯媽媽 的帖子

我仔刚11歲高142cm,他表哥讀小六,大我仔9個月,下個月才12歲,高172cm, 鞋也是44 碼,難買,人又壯又高,不过他是完全不運動,又因功课夜睡,他媽媽说個仔準備發育,怕他成巨人,唔比他食多,少肉多菜,只準半碗飯,無零食,真是天生的。同一个家族出来,同我仔女就是有甘大分别。

作者: kk1186    時間: 13-6-10 21:49

你和你的先生高嗎? 是否堂兄的父母比你們高?
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-11 08:25     標題: 引用:回復+TINGMUM+的帖子 你和你的先生高嗎?+

原帖由 kk1186 於 13-06-10 發表

身高有時未必跟家族,個人發展有關,我自己高167,父母祖父母不高,媽及祖母只得四尺多,老公這邊平均高度都是不過一米七,我同仔完全沒有運動細胞,他連體毛未生出已突然飆高,未升中已165
我識有些家庭父母身高五尺四,子六尺高

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-11 08:25     標題: 引用:回復+TINGMUM+的帖子 你和你的先生高嗎?+

原帖由 kk1186 於 13-06-10 發表

身高有時未必跟家族,個人發展有關,我自己高167,父母祖父母不高,媽及祖母只得四尺多,老公這邊平均高度都是不過一米七,我同仔完全沒有運動細胞,他連體毛未生出已突然飆高,未升中已165
我識有些家庭父母身高五尺四,子六尺高

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-11 11:54

但我不是遺傳家族基因呢?爸及弟也只是170,是一個不做運動的人,仔腳長似我吧!
作者: awah112    時間: 13-6-11 12:29

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-11 15:47     標題: 引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-6-11+11:54+但

原帖由 awah112 於 13-06-11 發表
會唔會同飲食有關?
應該有關,自小愛吃,不用操心,午餐自攜飯壺,早餐近期我懶煮面多吃kfc 或7 仔腸粉,假期喜歡快餐店糯米雞或牛肉飯,不肯吃西式面包,知道不健康但不忍他餓,自攜飯壺份量不多他也想在午餐時減食,放學自己會在便利店買腸粉,他沒有零用很少和同學出街食野的

作者: TINGMUM    時間: 13-6-12 14:11     標題: 回覆:安格斯媽媽 的帖子

我仔表哥也是自小什么都食,不偏食,屋企崇尚食得健康,父(我細佬)母也是中等size, 父170cm,母164cm. 同意你说,長得高大同飲食習慣有關外,也是因每個人的個别發展不同有關。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5