教育王國

標題: 迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢? [打印本頁]

作者: marvsoso    時間: 13-5-6 15:58     標題: 迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢?

請問上年幫小朋友報讀左8月份預備班嘅爸爸媽媽,你們認為有用嗎?

作者: subefish    時間: 13-5-7 10:32

我都想知, 感覺上有D掠水既感覺

作者: ashley-mama    時間: 13-5-7 10:40     標題: 回覆:迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢?

我會幫亞女報 希望有用喇!

作者: chanwendy    時間: 13-5-7 11:00

適應班唔係 COMPULSORY, BUT HIGHLY RECOMMEND 啫.  都有少數小朋友冇上的. 上咗我覺得真係幫到小朋友適應的, 咁九月一開學就可以直接開始課程, 唔需要花時間去等小朋友喊完.而且適應班頭三日係有家長陪的, 咁家長就可以知道平時上課的流程同情況, 亦至少可以認得老師係咩樣.
作者: karmenman    時間: 13-5-7 20:24     標題: 回覆:迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢

可以早d認識班主任及課堂安排,家長就可以容易d幫子女適應學校生活啦,好好多

作者: yenyenBB    時間: 13-5-7 21:27     標題: 引用:可以早d認識班主任及課堂安排,家長就可以

原帖由 karmenman 於 13-05-07 發表
可以早d認識班主任及課堂安排,家長就可以容易d幫子女適應學校生活啦,好好多

...
係吖,最緊要認識班主任同其他家長,大家一齊交流下。
互相提大家。
有時大慒/唔小心唔見左通告,可以搵其他家長幫手。

另外,適應班,頭兩天,學校會幫你同小朋友一齊影相,非常值得留念。

作者: subefish    時間: 13-5-8 09:25

適應班都係9月時既老師上的嗎? 咁又好似唔錯, 佢張通告淨係話外判左比間公司做....以為唔係學校老師上...
作者: chanwendy    時間: 13-5-8 10:36

subefish 發表於 13-5-8 09:25
適應班都係9月時既老師上的嗎? 咁又好似唔錯, 佢張通告淨係話外判左比間公司做....以為唔係學校老師上... ...

所謂外判公司好似都只係佢地 playgroup 同畫畫班嗰間, 我兩個小朋友 n1 時適應班有兩位老師, 其中一位係之後開學的那位,  我細仔今年係 k1.
作者: marvsoso    時間: 13-5-8 11:58

咁我又想問下,小朋友正式開學(即9月5日), 家長可否陪同上課??

作者: chanwendy    時間: 13-5-8 16:25

marvsoso 發表於 13-5-8 11:58
咁我又想問下,小朋友正式開學(即9月5日), 家長可否陪同上課??

如果你有得上 8 月暑假適應班而選擇唔上就好似開學冇得陪, 如果你係 8 月 b, 九月先足兩歲, 咁就頭三日都有得陪.
作者: 車厘厘    時間: 13-5-8 16:43

我都報左名了, 見今日有家長去交雜費, 校長有問報唔報班,
推介話上左會適應好好多~
作者: kyowong    時間: 13-5-8 18:07     標題: 回覆:迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢?

事乎個人需要,我上年無同我個女報!

作者: marvsoso    時間: 13-5-9 09:38

咁班主任係唔係會係9月份向家長報告小朋友上課情況呢?
作者: momo1222    時間: 13-5-9 13:00     標題: 回覆:迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢?

報!點解唔報!

作者: anchan33    時間: 13-5-9 13:19     標題: 回覆:迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢?

請問呢度有無新都城媽咪啊?知不知道新坐校車要幾耐啊?

作者: cindy1980    時間: 13-5-9 14:53

回復 anchan33 的帖子

如果是上午班, 返學大約8:10am上車, 放學大約12:40pm落車.  

作者: Kristy-bb    時間: 13-5-9 17:41

最好就報八月班啦。小朋友可快d適應,而且對之後升幼稚園有幫助。因迦南不是全收PN班上幼稚園。多數是收大b和早入學的小孩。
作者: anchan33    時間: 13-5-9 22:09     標題: 回覆:cindy1980 的帖子

甘係寶林邊度落車吖?我個女係下午班吖,通常要坐幾耐先到學校吖?

作者: dogcave    時間: 13-5-10 00:35     標題: 回覆:迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢

如果小B,12月份才上学要不要报8月预备班好呢?

作者: acepno    時間: 13-5-10 08:35     標題: 引用:如果小B,12月份才上学要不要报8月预备班好

作者: cindy1980    時間: 13-5-10 09:22

回復 anchan33 的帖子

校車會在新都城一期的穿梭巴士位置上落,這裡每天都有很多校車出入,而且無論天氣怎樣,小朋友會在商場等,到校車出現時才出去,非常方便,車程約半小時左右,當你填好校車表格後,校車姨姨會聯絡你有關校車上落位置,到時你問下她,不用擔心

作者: anchan33    時間: 13-5-10 13:51     標題: 回覆:cindy1980 的帖子

多謝曬你吖,你答得好詳細吖。我個nv剛被收pn下午班。你的小朋友都係迦南?幾年班吖?

作者: net09    時間: 13-5-10 19:32

如果選擇唔報會唔會影響小朋友畢業證書?因為記得報名時提過下,唔知係咪呢個course?
作者: dogcave    時間: 13-5-11 11:17     標題: 回覆:迦南N班小朋友有無需要報讀8月份預備班呢

哦,谢谢!

作者: yenyenBB    時間: 13-5-12 08:55     標題: 引用:Quote:subefish+發表於+13-5-8+09:25+適應

原帖由 chanwendy 於 13-05-08 發表
所謂外判公司好似都只係佢地 playgroup 同畫畫班嗰間, 我兩個小朋友 n1 時適應班有兩位老師, 其中一位係之 ...
窩打老道果邊,兩位老師都係班主任。
對兩位班主任了解多左。
除左班主任,仲有普通話老師,自己學埋一份添。

作者: yenyenBB    時間: 13-5-12 09:18     標題: 引用:適應班唔係+COMPULSORY,+BUT+HIGHLY+RECOMM

原帖由 chanwendy 於 13-05-07 發表
適應班唔係 COMPULSORY, BUT HIGHLY RECOMMEND 啫.  都有少數小朋友冇上的. 上咗我覺得真係幫到小朋友適應 ...
係吖。
我記得舊年八月第一日番適應班。
我要亞囝穿校服,話俾知大個囝要番學啦!
當時我同老公都在,老師有幫我地影相。
最後呢張合照,老師同囝囝一齊做左個相架,派埋番黎,好有意思!
(之後兩日,老師話要著番便服XDDDDD)
當時自己亦有偷影少少,因為老師第二日亦會將d相貼響牆)。
我記得有同班家長響FB問我點解佢地冇,原因就係冇番適應班。

響呢個適應班,人唔太多,老師多d時間了解亞囝,相對亦多d同我主動溝通,我亦了解多左,相對好放心。

至於九月已經正式開學,全部番齊。
有冇咁大自由度我就唔清楚。

我都recommend ,尤其要應付K1面試有d幫助。佢對多d老師,有問有答,著數d。

作者: anchan33    時間: 13-5-12 10:58     標題: 回覆:yenyenBB 的帖子

知不知適應班幾錢吖?返足一個月?媽咪可以陪上幾耐吖?

作者: chanwendy    時間: 13-5-12 22:56

anchan33 發表於 13-5-12 10:58
知不知適應班幾錢吖?返足一個月?媽咪可以陪上幾耐吖?
家長可以陪三日, 我估今年大約係 7/8 - 27/8 (我大女時的 pattern 係咁上下), 我當年的適應班價錢係比每月學費平一百啫.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5