教育王國

標題: 愉景方方n班,請進! [打印本頁]

作者: luluchin    時間: 13-5-1 06:41     標題: 愉景方方n班,請進!

作者: patient    時間: 13-6-19 12:00

揮手!! 唔知阿囝開學慣唔慣呢??
作者: luluchin    時間: 13-6-20 07:51     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

作者: Wenedd    時間: 13-6-20 21:43     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我囡囡九月返下晝呀

作者: luluchin    時間: 13-6-21 06:55     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

作者: pocorins0522    時間: 13-6-26 00:31     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我個仔都系9月返下午亞

作者: pocorins0522    時間: 13-6-26 00:33     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

大家會唔會返試堂亞?好心急亞,唔知佢地返去做乜呢?緊張過自己開學

作者: Pigmamapigmama    時間: 13-6-26 19:07     標題: 回覆:pocorins0522 的帖子

有試堂架?

作者: patient    時間: 13-6-26 21:59     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我出年1月先插班,都吾知有試堂添

作者: luluchin    時間: 13-6-29 23:09     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

作者: oumihei    時間: 13-6-29 23:56     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

八月七、八日返1個鐘
我仔仔九月返上午班

作者: lu8    時間: 13-7-3 08:12     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

8月返去係做乜架?

作者: lu8    時間: 13-7-3 10:37     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我個女都係1月插班,請問幾時會有通知交學費呢?

作者: patient    時間: 13-8-21 15:04

回復 lu8 的帖子

我囝都係1月插班, 我上次交留位費時佢話9~10月再通知我交學費同做校服,  其實學費, 雜費, 茶點費幾$$??   我只知好像要交足12個月學費的, 有錯請更正, Thanks!
作者: lu8    時間: 13-8-22 06:38     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我都唔知哦

作者: muimui2012    時間: 13-8-22 18:44     標題: 回覆:lu8 的帖子

請問你地幾時報名㗎?我打去方方問,佢叫我10月再打去問喎。謝謝。

作者: lu8    時間: 13-8-22 20:41     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

上年報架喇!

作者: Cat貓王    時間: 13-8-23 16:53

我仔11月插班呀, 現時淨係交左留位費, 等9月信先買校服, 交一個月學費, 同埋比書簿費囉, 而我問左試堂, 會仲有, 不過係一日, 會係星期6 上, 日子未定喎.

校服一整SET$7xx
書簿費 $14xx (正常係$17xx, 因返11月, 所以扣起8-10月既勞作費)
餐點費吾洗額外比, 因為學費包埋, 同埋杯同毛中巾合都吾洗準備, 學校提供喎
作者: lu8    時間: 13-8-24 22:02     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我今日收到信,安排7/9交學費,做校服

作者: lu8    時間: 13-8-24 22:50     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

校服一整set 7xx,係冬季夏季?

作者: Cat貓王    時間: 13-8-26 17:39

回復 lu8 的帖子

佢好似答我冬季呀!

作者: Cat貓王    時間: 13-8-27 09:44

收到信勒, 今年加到$4500 !!!
作者: evaroyshan    時間: 13-8-27 11:30

回復 Cat貓王 的帖子

我個女已經返梗學, 學費8月係$4100, 9月要加到 $4500, 真係無諗過讀梗都可以隨時話加就加, 迫我地要比, 都讀梗唔比唔得啦.

我朋友響海濱方方都係 $ 3700, 我地足足比多$ 800 咁多, 同一間學校唔同收費....心有不甘......

作者: Cat貓王    時間: 13-8-27 15:38

回復 evaroyshan 的帖子

, 竟然甘離譜,返緊都可以加價 ??? 買晒校服,書簿,真係走得去邊……佢真係隨時加價都得喎, 甘你有冇了解下點解要加?佢有冇合理理由比你?

你囡返緊, 覺得間學校OK? 我仔11月會返下午班,有咩要留意? 同埋多吾多課外活動 ? 仲有乜開支?

作者: lu8    時間: 13-8-27 17:52     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我收到信,1月插班要交上學期書簿費12xx,但新年後都下學期啦,咁我交上學期書簿費未用得一個月

作者: lu8    時間: 13-8-27 17:53     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

可唔可以選擇下學期先返學呢

作者: Cat貓王    時間: 13-8-27 17:59

回復 lu8 的帖子

嘩, 你1月插班都要 12XX 書簿呀, 真係好吾低呀, 但佢應該安排你返下學期先岩架, 我朋友11月出世返海賓方方 , 係安排返下學期喎, 你問清楚d 可吾可以改返下學期啦, 甘樣吾低呀, 我11月返, 都要交14xx 呀

作者: lu8    時間: 13-8-27 19:33     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

就係囉,勁唔底

作者: lu8    時間: 13-8-27 19:34     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

但係咪愉景方方好過海濱呢?

作者: evaroyshan    時間: 13-8-28 10:45

真係好離譜, 我打算問下教育局, 因方方比左一封通知話係教育局批准. ...
作者: evaroyshan    時間: 13-8-28 10:50

我個女返梗下午班, 學校內環境幾安全唔怕小朋友跌到, 暫時無課外活動, 星期五有生日會開, 我覺得老師態度一般, 好似打份工咁, 無咩熱誠, 返而年輕的老師好主動同爰心, 不過得個一兩個.......

要留意係, 妳小朋友有喊會行出課室門口, 等佢自己靜下來先可入課室

作者: evaroyshan    時間: 13-8-28 10:53

回復 lu8 的帖子

我朋友話海濱老師都係打份工咁,,,不過自己做得耐工作態度都會係咁,

作者: Cat貓王    時間: 13-8-28 12:59

我有打去方方了解呀, 佢話加左租金喎, 所以要加學費............

作者: lu8    時間: 13-8-28 13:01     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

作者: Cat貓王    時間: 13-8-28 13:06

開生日會, 甘生日會又洗吾洗夾一筆錢呀? 洗吾洗家長準備d 咩呢 ?

我由第1日踏入lee間學校, 都feel 吾到有愛心, 我仔入到門口,亞仔見玩具緊係衝過去玩架啦, 吾知要除鞋, 有位亞嬸就大大聲話吾可 以入黎 (但佢又冇嘢欄住, 真係吾知) 何況佢甘細個, 識鬼聽你講嘢咩, 我咪9秒9 捉返亞仔出黎啦, 跟住lee位亞嬸就命人去整返個圍欄........果刻覺得好冇溫暖呀!!! 但鬼叫lee間學校近屋企咩!!!!!

作者: lu8    時間: 13-8-28 16:11     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

咁衰

作者: patient    時間: 13-8-28 16:13

回復 lu8 的帖子

i face the same problem with you,  will start N PM class on Jan 2014,  they ask me to buy school uniform on 7th Sept, i am thinking still let my son study or not......because it is really not fair.
Our school fee also expensive then KLN branch........terriable!!

作者: patient    時間: 13-8-28 16:15

讀緊都加??  咁衰??  唔怪得佢加開 PM 班收晒D細B喇,  原來要頂租......真係搵我地笨!
作者: lu8    時間: 13-8-29 09:18     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我打左去話下學期先開始返學了

作者: Cat貓王    時間: 13-8-29 09:54

回復 lu8 的帖子

可以咩, 我比留位費時問過可吾可以過左年先返, 佢話吾得呀!

作者: lu8    時間: 13-8-29 10:09     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

我打去講左,佢話mark底咋,唔知到7/9會唔會話唔得呢

作者: patient    時間: 13-8-29 11:03

回復 lu8 的帖子

Ha...Ha....如果返下學期, 套冬季校服又著少一個月.......
作者: lu8    時間: 13-8-29 13:06     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

咁都好過交12××學費

作者: evaroyshan    時間: 13-9-2 11:07

剛打去教育局, 佢地三月已經申請加學費, 但我地一班家長仍蒙在鼓裡, 教育局都有解釋係因租金上升而調整, 應該係入學前要同我地講, 而唔係讀左一個月先講.
作者: evaroyshan    時間: 13-9-2 11:16

生日會唔駛比錢, 同平時返學一樣要上堂, 不過會有一個環節睇 projector 同有小禮物比, .
作者: 師奶皇后    時間: 13-9-2 11:23

睇 projector?!
作者: Cat貓王    時間: 13-9-3 11:15

回復 lu8 的帖子

我同佢講時, 佢好決絕話吾得呀, 當時係我交留位費時講, 佢幫你mark底甘呀, 甘我再堅持下睇下得吾得先!!

作者: Cat貓王    時間: 13-9-3 11:18

下, 原來一早申請左架, 又吾出聲, 我地未返學, 寄張學費單比我地先知都算勒,最慘係返左一個月先加果d 囉, 甘樣坐地起價, 感覺老屈甘, 令人好吾舒服喎.

作者: lu8    時間: 13-9-3 16:42     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

咁你都係今個星期六去交學費嗎?

作者: jan130    時間: 13-9-3 17:03     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

其實係咪偷愉景方好過海濱方方呢?

作者: Cat貓王    時間: 13-9-3 17:13

回復 lu8 的帖子

都要交啦, 其他學校都放棄晒lu~~~

作者: Cat貓王    時間: 13-9-3 17:17

你都返左一排辦, 覺得lee間學校點呀, 有咩可以讚下, 有咩可以彈下, 分享一下丫

作者: evaroyshan    時間: 13-9-5 12:06

可取的只係活動空間大, 有地毯唔怕小朋友跌到,

其實只係覺得老師唔係好 nice, 教得好唔好, 在學校對小朋友友唔友善, 有無愛心都唔係好清楚, 只係知道有唱歌, 有時教英文, 數字, 中文, 好似一個月一次普通話堂, 其實都不太清楚, 我想他們也有他們教學理念同進度, 始終佢的學費真係貴過 st. catherine. 要觀察下佢地係唔係教得好. 小朋友開心, 鐘意返學

作者: evaroyshan    時間: 13-9-5 12:09

妳講得對, 妳小朋友幾時入學呀 ?

作者: evaroyshan    時間: 13-9-5 12:15

回復 jan130 的帖子

我朋友個女讀梗海濱, 話老師差不多日日打比佢, 講返小朋友響學校情況同表現, 但愉景就要隔兩三日先打一次, 有時仲要妳打去問先會同妳講, 因話太多小朋友要打, 所以有特別事先打比我, 咁收到佢電話就會好驚, 有事先打比我 !!!!!

作者: Cat貓王    時間: 13-9-5 14:21

我個仔11月入學勒, 星期6要去交錢.....肉痛

作者: evaroyshan    時間: 13-9-6 11:44

真係好肉痛, 依家讀幼稚園真係貴......希望係值回票價...正如方方校長講同一般幼稚園係唔同, 遲些就知.

作者: Cat貓王    時間: 13-9-6 14:43     標題: 回覆:evaroyshan 的帖子

方方校長有甘講??
但荃灣貴過九龍塘,仲氣都有d吾順,希望返左學真係見到成績啦

作者: lu8    時間: 13-9-7 13:56     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

愉景分校下年8月close

作者: muimui2012    時間: 13-9-7 16:18     標題: 引用:愉景分校下年8月close +

原帖由 lu8 於 13-09-07 發表
愉景分校下年8月close
下?我上星期打去問,佢仲話11號開始招收2014/15學生???

作者: lu8    時間: 13-9-7 16:29     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

佢地今日才知道

作者: patient    時間: 13-9-7 22:26     標題: 回覆:lu8 的帖子

我都糸今曰先知,我問老師其他分校夠容納所有N班上K1嗎?佢答要評估每個學生進度,吾一定有得直上k1, 我話你地今年持登開多班收10—12月出世的細B,到時你執,呢班細B肯定被out喇,佢話未必,要睇評估,又話其他分校会優先考慮原校生,我真糸幾火下,結果我決定下學期先插班,慳返一月學費及書薄費

作者: lu8    時間: 13-9-7 22:55     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

作者: lu8    時間: 13-9-7 22:56     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

但海濱分校好舊

作者: s'we    時間: 13-9-7 23:24

下愉景方方會無左...甘佢個位開咩呀? 甘D 學生點呀?
作者: orangelsf    時間: 13-9-7 23:48     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

1. 我小朋友上年係愉景方方讀PN, 初初我都覺得老師有d cool, 但因為我日日接送,所以同老師嬸嬸溝通比較多! 本人覺得老師同嬸嬸好好,親切又有愛心,佢地日日都會係門口迎接小朋友返學!
我小朋友只係讀咗短短八個月,我都睇到佢有成績,仲好鍾意返方方!
2. 另外,因為我小朋友係細b, 12月先入學,中間有太多長假期,所以用咗好幾個月去適應,嗰陣老師經常有電話跟進,但當我小朋友適應而又無特別事,老師唔會打電話俾我!
3. 我曾經提出想下學期先返,因為12月返得十幾日就放假,但學校話唔會幫我hold位,所以我都係12月開學!
4. 由於商場大改革,所以學費一定加。我上年都係八月收信通知話加學費的。
5. 至於closed嘅問題,之前一直傳會搬,我七月問過老師,佢都話暫時未知咩安排,但今年仲有租約,所以一定有得讀!
P.S. 我超鍾意愉景方方,真係好唔捨得走,但我上年已經由$35xx加到四千幾,睇住商場大執,知佢一定會加學費,所以無辦法都要走!

作者: 細寶寶    時間: 13-9-8 01:08     標題: 引用:1.+我小朋友上年係愉景方方讀PN,+初初我都

原帖由 orangelsf 於 13-09-07 發表
1. 我小朋友上年係愉景方方讀PN, 初初我都覺得老師有d cool, 但因為我日日接送,所以同老師嬸嬸溝通比較多! ...
唔好意思,即是愉城方方係出年8月closed,而唔係搬?

作者: lu8    時間: 13-9-8 08:15     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

yes,,,,要升班繼續讀就要去其他分校!

作者: patient    時間: 13-9-8 09:45     標題: 回覆:lu8 的帖子

你結果幾時插班?

作者: patient    時間: 13-9-8 09:46     標題: 回覆:orangelsf 的帖子

我都超like佢個校舍,樓底高,空氣流通好

作者: lu8    時間: 13-9-8 15:05     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

下學期先返學

作者: orangelsf    時間: 13-9-8 17:15     標題: 回覆:細寶寶 的帖子

老師無話過closed,佢只話未知學校安排!但d人都只係傳學校會搬!

作者: evaroyshan    時間: 13-9-9 11:03

回復 lu8 的帖子

是學校講會 close 嗎 ? 會搬去邊 ?

作者: evaroyshan    時間: 13-9-9 11:13

回復 orangelsf 的帖子

咁佢應該要響報名時同家長講會 closed or 搬, 唔好到時下年8月開左一個月學先出聲, 人地個個都放棄了其他學校讀佢K1, 到時佢話要我地去邊間就去邊間讀, 這讓處理手法太差,,,,,
作者: patient    時間: 13-9-9 11:45

That's the point!  i really hate & angry with this process!!
But we have no choice, must study until Aug 2014.   Then, they closed.

作者: Cat貓王    時間: 13-9-9 12:50

回復 muimui2012 的帖子

係呀係呀, 佢完左今個學期 (2013-2014) 就搬去海賓呀, 激死人勒!!! 佢話愉景新城吾租比佢地喎

作者: hitmanlau    時間: 13-9-9 14:05

搬去海賓?係新校舍定舊校舍?
作者: jan130    時間: 13-9-9 17:56     標題: 回覆:愉景方方n班,請進!

Yes a~所以我可能轉去海濱……

作者: Cat貓王    時間: 13-9-9 18:25     標題: 回覆:hitmanlau 的帖子

佢話舊海賓,果邊好大喎,仲可以開多一半位,我估佢裝修埋啦!

作者: evaroyshan    時間: 13-9-10 15:16

回復 muimui2012 的帖子

如果真係 CLOSED , 咁真係要問清楚, 收生後會去邊度讀....

作者: jchan610    時間: 13-9-11 10:30

我係想報佢出年pn,因為見愉景評價一路好好,佢執笠,係咪即係我唔應該報?張form只有海濱
作者: patient    時間: 13-9-11 15:08

插N班的媽媽,  你地會係邊樹買白鞋 x 2 及一對黑鞋?  是否只有 Dr Kong 有??
作者: evaroyshan    時間: 13-9-12 10:10

回復 patient 的帖子

其實荃灣千色店買BB野個層都有白鞋買, 好似$120, 黑鞋可以去 尖沙咀 海港城買 stride rite 好好著 $ 250-400, 專門是護腳, 小朋友的腳未發展完, 一定要買好既鞋.
作者: Cat貓王    時間: 13-9-12 10:15

兩對白鞋, 一對黑鞋 ? 我買校服果日吾得問佢買乜鞋呀, 白鞋係咪買純白色波鞋仔都ok, 黑鞋就1,2,4,5 穿? 甘果2對白鞋又幾時著?

作者: evaroyshan    時間: 13-9-13 10:48

全白波鞋仔可以呀, 一對星期三著返學, 一對係放響學校, 每日返到去就換白鞋. 黑鞋就星期一, 三, 四五著

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5